. Κρυφό μνημόνιο με 25 ανατροπές


Ανατροπές στο Δημόσιο, στα υπουργεία, στη Δικαιοσύνη, στο φορολογικό σύστημα και στο επιχειρηματικό περιβάλλον προβλέπει το σχέδιο που έχει εκπονήσει η ομάδα δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ για την Ελλάδα.

Το χρονοδιάγραμμα των βασικότερων αλλαγών έχει ήδη τεθεί και συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρέπει να αρχίσει να εκτελείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 και να έχει ολοκληρωθεί πριν τελειώσει η χρονιά.

Σε σύσκεψη που έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στην οποία συμμετείχαν στελέχη της τρόικας με τον επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ εγινε για πρώτη φορά σαφές πως το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών αποτελεί πλέον μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και θα συνδεθεί στο μέλλον ακόμα πιο δεσμευτικά με τη συνέχιση της χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τη Real News, μέσω κρυφού μνημονίου οι δανειστές μας ζητούν, μεταξύ άλλων, λουκέτα σε οργανισμούς και υπουργεία, κατάργηση της μονιμότητας, νέο ΑΣΕΠ και αποτελεσματικότερο φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι οι 25 αλλαγές που απαιτούν είναι οι εξής:

- Κινητικότητα προσωπικού στο Δημόσιο με υποχρεωτικές συνεχείς μετατάξεις
- Νέο ΑΣΕΠ με νέα κριτήρια και μεθοδολογία προσλήψεων
- Προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων εργασίας

- Αυτοματοποιημένο σύστημα ειδοποίησης και είσπραξης οφειλών προς το Δημόσιο
- Επανακατάρτιση των στελεχών του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας
- Νέος, ενισχυμένος ρόλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
- Την ίδρυση και λειτουργία φορολογικών δικαστηρίων
- Εισαγωγή του Κώδικα Φορολογικής Δικονομίας
- Ίδρυση νέων φορολογικών δικαστηρίων

- Δημιουργία μητρώου τραπεζικών λογαριασμών
- Νέος Κώδικα βιβλίων και Στοιχείων
- Παρεμβάσεις στα τελωνεία και μείωση του εξαγωγικού φόρου με ηλεκτρονική αυτοματοποίηση
- Απλοποίηση των κανόνων τοποθέτησης προϊόντων στην αγορά
- Εξορθολογισμός των πολλαπλών αδειών για τις μεγάλες επενδύσεις
- Κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων που εμποδίζουν την είσοδο στην αγορά και τον ανταγωνισμό
- Θέσπιση ενιαίας Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις
-
 Αξιολόγηση του ΕΟΠΥΥ
- Εκ βάθρων μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ
- Την αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

- Δεύτερος κύκλος μεταρρύθμισης στον τομέα του φαρμάκου και της τιμολόγησης του
- Διαχείριση των ακινήτων και της περιουσίας των Δήμων από την κεντρική Διοίκηση
- Νέος κύκλος απελευθέρωσης για δικηγόρους, νομικές εταιρείες και ορκωτούς λογιστές.

.Για χυδαίες επιθέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ


 Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση του κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του οτι «εξακολουθούν, ενάντια σε κάθε λογική, να επαναλαμβάνουν και να εντείνουν τις χυδαίες επιθέσεις τους με βάση το ανεκδιήγητο επιχείρημα ότι ο κ. Βενιζέλος κράτησε τη λίστα στο ``συρτάρι/σεντούκι/μαξιλάρι`` του».
Στην ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας τη σχετική επιχειρηματολογία του, και κατηγορεί τον Αλ. Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι με την θέση πως «ο κ. Βενιζέλος έκανε  δύο εκλογές έχοντας τη ``λίστα`` στη διάθεσή του και άρα μπορεί να εκβίασε πρόσωπα που περιέχονται σε αυτήν για πολιτική στήριξη» συκοφαντούν με ακραίο τρόπο χωρίς κανένα στοιχείο και κρίνουν εξ ίδιων τα αλλότρια.

Το ΠΑΣΟΚ καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να σιωπήσει και να ζητήσει συγγνώμη, καθώς όπως καταλήγει η ανακοίνωση «και η πολιτική αθλιότητα έχει όριο».

.Πανθρακικός-ΠΑΟΚ 1-4, Ατρόμητος-Κέρκυρα 2-0 και Αρης-Πανιώνιος 2-1


Με τέρματα των Λάζαρ (70'), Σαλπιγγίδη (76'), Γιάννου (87') και Σταφυλίδη (90΄+2) ο ΠΑΟΚ πέτυχε την ανατροπή και πήρε τη νίκη με 4-1 από τον Πανθρακικό μέσα στην Κομοτηνή, για την 16η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. 

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με αυτογκόλ του Κάτσε (32'), όμως από το 41' αγωνίζονταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του τερματοφύλακα Κουτσόπουλου, σε πέναλτι που δόθηκε και που δεν κατάφερε να μετατρέψει σε γκολ ο Σαλπιγγίδης, καθώς το απέκρουσε ο νεοεισελθών Αντίλοβιτς.

ο Ατρόμητος ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Κέρκυρας επικρατώντας 2-0 στο γήπεδο του Περιστερίου. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν στο 26ο λεπτό με τον Φυτανίδη, ενώ στο 31΄ ο Ταυλαρίδης διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του.

Νωρίτερα, ο Αρης κατάφερε να πάρει σπουδαία νίκη επί του Πανιωνίου με 2-1 στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν μόλις στο 29ο λεπτό με τον Αγγελούδη, για να ισοφαρίσει η ομάδα της Νέας Σμύρνης στο 42΄ με τον Ντούνη. Το τελικό 2-1 διαμόρφωσε ο Αγκάνθο στο 79΄.

.Ι. Στουρνάρας: Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης


Την αναγκη διατήρησης της εμπιστοσύνης των εταίρων μας, που τόσο δύσκολα κερδίσαμε, προτάσσει με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δημοσιονομική χαλάρωση, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τίθενται εν αμφιβόλω οι μέχρι τώρα θυσίες.

Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι εάν η κυβέρνηση παραμείνει προσηλωμένη στο πρόγραμμα προσαρμογής, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν μέσα στο 2013. "Το 2013 θα είναι ακόμη μία δύσκολη χρονιά, καθώς πρέπει να υλοποιήσουμε μέτρα ύψους 9,2 δισ. ευρώ. 

Όμως είμαστε στο σωστό δρόμο. Η Ελλάδα έχει κερδίσει πολύ δύσκολα την εμπιστοσύνη των εταίρων της. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Το 2013 είναι η χρονιά εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας μας. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα δούμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης", σημειώνει.

Όπως επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών, τα πρώτα θετικά μηνύματα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φάνηκαν τους τελευταίους μήνες του 2012, γεγονός που επιτρέπει στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξη εκτίμηση ότι το πρωτογενές έλλειμμα θα κλείσει τελικά χαμηλότερα από τον στόχο του 1,5% του ΑΕΠ, στο 1,2-1,3%.

Επιπλέον, ο Γιάννης Στουρνάρας εμφανίζεται αισιόδοξος και για την εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού, δηλώνοντας ότι εφόσον υπερκαλυφθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξει δυνατότητα για λελογισμένες παροχές το 2014.

.Έθιμα και παραδόσεις για την ημέρα των Θεοφανείων


Έθιμα και παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες στο βάθος των αιώνων, αναβιώνουν και φέτος, κατά τον εορτασμό των Φώτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θρησκευτική κατάνυξη "ανταμώνει" με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι!

Σε πόλεις αλλά και χωριά το πρωί πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου. 

Εκτός όμως από τον αγιασμό των υδάτων αναβιώνουν πολλά ακόμη έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η πόλη της Καστοριάς και τα "Ραγκουτσάρια", το πρώτο "καρναβάλι" του νέου έτους. Οι κάτοικοι "ξορκίζουν" το κακό και διώχνουν τα κακά πνεύματα των καλικαντζάρων, βάφοντας τα πρόσωπα τους, φορώντας προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των "Φωταράδων", όπου ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον "βασιλιά" και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού, όπου η νέα κεφαλή κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ζητώντας την ευχή του. 

Οι "Φωταράδες" καταλήγουν να χορεύουν στην πλατεία γύρω από έναν πάσαλο, όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο, ενώ είναι ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατούν μεγάλα ξύλινα σπαθιά.

Επίσης στη Χαλκιδική, στη Γαλάτιστα, στολίζεται η "Καμήλα". Κάτω από το ομοίωμα της καμήλας κρύβονται έξι άνδρες, οι οποίοι τραγουδούν υπό τους ήχους κουδουνιών. 

Μπροστά από το ομοίωμα προηγούνται οι λεγόμενοι "Τζαμαλαροί". Το έθιμο της "Καμήλας" ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου με την τέλεση ενός εικονικού γάμου, όπου όλους τους ρόλους αναλαμβάνουν άνδρες. 

Εξάλλου, ξεχωριστό χρώμα δίνει στον εορτασμό των Θεοφανείων, το έθιμο «γιάλα-γιάλα» που αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.