.Βαρύ φορτίο για τα μεσαία εισοδήματα το φορολογικό

Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή, καθώς καταργεί επιδόματα και φοροαπαλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύνολο των οικογενειών με ένα παιδί, επιβάρυνση από τις νέες ρυθμίσεις θα προκύπτει για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα 23.000 ευρώ και άνω.

Ειδικότερα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο :

-Μειώνονται οι συντελεστές σε 3 αντί των 8 σήμερα, με τον ανώτατο συντελεστή φορολόγησης να διαμορφώνεται στο 42% για τα εισοδήματα από 42.000 ευρώ και άνω. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι 22% για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ και 32% για τα εισοδήματα 25.001 έως 42.000 ευρώ

-Αυξάνεται το αφορολόγητο για μισθωτούς και συνταξιούχους από 5.000 σε 9.000. Και ειδικά για τους χαμηλόμισθους που θα παίρνουν ολόκληρη την απαλλαγή.

-Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται πλέον αυτοτελώς, με συντελεστή πολύ μικρότερο (10% έως 12.000 ευρώ και 33% στο υπερβάλλον), διαμορφώνοντας σημαντικό όφελος για όσους συμπλήρωναν το εισόδημά τους από μισθωτή εργασία με ενοίκια, αφού με το σημερινό καθεστώς τα έσοδα αυτά φορολογούνταν με συντελεστή 40%.

-Οι πολύτεκνοι (150.000 οικογένειες) λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, ενώ με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 το μήνα, ανά παιδί στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.

-Αύξηση της φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων (από 10% σε 15%).

-Από το 2014 (εισοδήματα 2014, δήλωση το 2015) οι 1.000.000 που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων (εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα).

-Αυξάνεται το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες από τα 500 ευρώ το χρόνο στα 650 ευρώ ενώ για τις επιχειρήσεις αυξάνεται από τα 500 στα 1.000 ευρώ.

-Ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων μειώνεται από το 40% σήμερα, στο 32,8%. 

.ΠΑΣΟΚ: «Με ορίζοντα τετραετίας»


Την επιστροφή του στην κοινωνία και την επανασύνδεσή του με κοινωνικά στρώματα όπως οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και όσοι βιώνουν τη φτώχεια και τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με non paper που εξέδωσε η Ιπποκράτους.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με ορίζοντα τετραετίας την κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ωστόσο διευκρινίζεται ότι το κόμμα πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλίες εντός και εκτός Βουλής, 

ώστε να διασφαλισθεί η κοινωνική συνοχή και το δίχτυ ασφαλείας για όλους τους πολίτες (όπως: η υπό επεξεργασία πρόταση νόμου για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και οι προτάσεις νόμου για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους δανειολήπτες). 

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι προωθείται η συμμετοχή του Κινήματος στο Φόρουμ για την κεντροαριστερά και σε έναν ανοιχτό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ και κινήσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον χώρο.

Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου ο κ. Βενιζέλος θα βρίσκεται την προσεχή 
Δευτέρα σε πολιτική εκδήλωση στο Περιστέρι. 

.Σε ισχύ η ρύθμιση για μη πληρωμή χωρίς απόδειξη


Τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής, καθώς η σχετική Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. 
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται επίσης να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο). 

Σύμφωνα με την ΑΔ 4/2012, «Κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις».

Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.
Με την ίδια Διάταξη θεσπίζεται και ισχύει επίσης η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό. 

.Μακελειό σε δημοτικό σχολείο στις ΗΠΑ


Οι μαθητές μιας ολόκληρης τάξης αγνοούνται μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ένας ένοπλος σε πρωτοβάθμιο σχολείο στο Κονέκτικατ, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχους της περιοχής.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι CBS τουλάχιστον 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά, σκοτώθηκαν από τα πυρά του αγνώστου στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Νιούταουν. Η εφημερίδα Hartford Courant ανέφερε ότι πολλοί από τους πυροβολισμούς σημειώθηκαν μέσα στην τάξη του νηπιαγωγείου.

Μεταξύ των νεκρών είναι επίσης ο διευθυντής του σχολείου και ο σχολικός ψυχολόγος.

Ο δράστης βρέθηκε νεκρός όμως ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες έκαναν λόγο και για έναν δεύτερο ένοπλο.  Ο πρώτος φέρεται να ήταν ηλικίας 24 ετών. Ήταν οπλισμένος με τέσσερα όπλα και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, σύμφωνα με το κανάλι WABC. 

Στο σχολείο Σάντι Χουκ φοιτούν παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών.

Τα αίτια του μακελειού παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.

.Δωρεάν δικαστική υποστήριξη σε υπερχρεωμένους καταναλωτές


Πρόγραμμα παροχής δωρεάν δικαστικής υποστήριξης σε υπερχρεωμένους καταναλωτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος της προσφυγής τους στο Ειρηνοδικείο, θέτουν σε εφαρμογή οι ενώσεις καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ (Η Ένωση Καταναλωτών - Η Ποιότητα της Ζωής) και «Νέο ΙΝΚΑ».

Η υποστήριξη αφορά τις διαδικασίες, μετά την αποτυχία της εξωδικαστικής προσπάθειας, μέχρι την κατάθεση αίτησης (δικογράφου) στο Ειρηνοδικείο και την κοινοποίησή της.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγω περιορισμών του προϋπολογισμού, αρχικά, θα υλοποιηθεί σε πιλοτικό στάδιο και θα αφορά περιορισμένο αριθμό καταναλωτών.

.Μανιτάκης: Δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά μετατάξεις


Με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη να διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις αλλά μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων  και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προχωρά στην διάλυση του κοινωνικού κράτους, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές αλλαγές,  ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι επί της αρχής του νομοσχεδίου δεν κάνει ούτε βήμα πίσω.

.Συμφωνία για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης


Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε επί ενός οδικού χάρτη για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, που θα βασίζεται σε βαθύτερη ενοποίηση και ενισχυμένη αλληλεγγύη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση, την ενίσχυση και την υλοποίηση της νέας, ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, καθώς και με τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και τη θέσπιση των νέων κανόνων για την ανάκαμψη και την εξυγίανση και για τις εγγυήσεις των καταθέσεων. 

Αυτό θα ολοκληρωθεί, με τη θέσπιση ενός ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης. Επισημαίνεται ακόμη ότι ορισμένα άλλα σημαντικά ζητήματα θα εξεταστούν περαιτέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2013, που θα επικεντρωθούν στον συντονισμό των εθνικών μεταρρυθμίσεων, την κοινωνική διάσταση της ΟΝΕ, τη δυνατότητα και τις διαδικασίες εφαρμογής συμβάσεων για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, και τους μηχανισμούς αλληλεγγύης.

Αναλυτικότερα, για τον οδικό χάρτη της ολοκλήρωσης της ΟΝΕ οι "27" αποφάσισαν ότι οι οικονομικές πολιτικές πρέπει να είναι πλήρως προσανατολισμένες στην προώθηση ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάπτυξης, διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία, 

βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και τονώνοντας την απασχόληση και ειδικότερα την απασχόληση των νέων, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική και κοινωνική οικονομία της αγοράς και να διατηρηθεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ακόμη ότι η εδραίωση της ΟΝΕ δεν εξαρτάται μόνο από την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής της αλλά και από την επιδίωξη διαφοροποιημένων, φιλικών προς την ανάπτυξη και υγιών δημοσιονομικών πολιτικών.

.Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων


Την παραίτησή του ανακοίνωσε προ ολίγου, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Γραφείου Νεολαίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μπάμπης Αποσκίτης.

Ο κ. Αποσκίτης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, η δημοσιοποίηση ειδήσεων που, καλή τη πίστει, θεωρούσα ψευδείς έως σήμερα, οι εκφρασθείσες ανησυχίες για την τύχη του κινήματος από «περίεργα» πρόσωπα, μα κυρίως η έλλειψη κοινού οράματος, δεν μου επιτρέπουν να παραμείνω άλλο στους Ανεξάρτητους Έλληνες».

.Σε επίσχεση εργασίας από Δευτέρα οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ


Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προχωρούν από τις 17 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί κλινικών και εργαστηρίων.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «Μόνο για το 2012 ο ΕΟΠΥΥ χρωστά σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ, 

καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Αύγουστο και για ιατρικές πράξεις- παρακλινικές- εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούνιο του 2011». 

Οι γιατροί εξηγούν ότι το σύνολο οφειλών του ΕΟΠΥΥ είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

.ΑΕΚ: Κατάληψη των οργανωμένων στα γραφεία της ΠΑΕ


Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων της ΠΑΕ, είναι οι οργανωμένοι φίλαθλοι της ΑΕΚ, με αφορμή το διοικητικό και οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ιστορικός σύλλογος. Οι επικεφαλής των οργανωμένων, ενημέρωσαν παράγοντες της ομάδας για την πρόθεση τους, διευκρινίζοντας ότι κανένας δεν πρόκειται να ενοχλήσει τους ποδοσφαιριστές και πως η προπόνηση θα διεξαχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ήδη τα γραφεία της ΠΑΕ στις εγκαταστάσεις των Σπάτων, εκκενώθηκαν, ενώ ενήμερη για τις συγκεκριμένες ενέργειες είναι και η Αστυνομία. Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της «Ενωσης» έχουν στείλει ήδη το «μήνυμα» τους, που είναι «κανένα μέλος της διοίκησης να μην πατήσει το πόδι του στα Σπάτα».

.Ιστορικό ρεκόρ του ιταλικού δημόσιου χρέους


Το χρέος του ιταλικού δημοσίου έσπασε νέο ρεκόρ: τον περασμένο Οκτώβριο έφτασε τα 2,014 τρισεκ. ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο της ιστορίας. 

Το επιβεβαιώνει με επίσημα στοιχεία της, η Τράπεζα της Ιταλίας. Πρόκειται για ένα «ψυχολογικό φράγμα» που, μετά από μήνες προβλέψεων και συνεχούς αύξησης, σπάει λίγο πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης τεχνοκρατών του Μάριο Μόντι, όπως σημειώνουν πολλοί παρατηρητές. 

Παράλληλα, οι εισπράξεις φόρων, τους πρώτους δυο μήνες του 2012, σημείωσαν αύξηση της τάξης του 2,9% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2011.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι φέρεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναθεωρήσει την αρχική του απόφασή και να δεχθεί να παραμείνει στην ενεργό πολιτική.

.Νέο στρατηγικό πύραυλο "παγκόσμιου βεληνεκούς" αναπτύσσει η Ρωσία


Η Ρωσία κατασκευάζει ένα νέο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Σεργκέι Καρακάεφ, διοικητής των δυνάμεων των στρατηγικών πυραύλων.

"Ο πύραυλος αυτός δημιουργήθηκε με τη χρήση και την ανάπτυξη του μάξιμουμ των τεχνολογιών που υπάρχουν, πράγμα που μειώνει σημαντικά τους χρόνους και το κόστος της κατασκευής του, δήλωσε ο ρώσος στρατηγός, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Ο στρατηγός διευκρίνισε ότι πολλές δοκιμές πρωτοτύπων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το 2012, εκ των οποίων η τελευταία στις 24 Οκτωβρίου από το κοσμοδρόμιο Καπούστινε Γιαρ, στην περιοχή του Αστραχάν.

"Τα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι οι κατασκευαστές βρίσκονται στο σωστό δρόμο", είπε ο στρατηγός Καρακάεφ, διευκρινίζοντας ότι ο νέος πύραυλος, ο οποίος χρησιμοποιεί στερεό καύσιμο, θα αντικαταστήσει τους στρατηγικούς ρωσικούς πυραύλους πέμπτης γενιάς, όπως οι Topol-4. 

Αυτός ο πύραυλος "παγκόσμιου βεληνεκούς" θα μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε αντι-πυραυλικό σύστημα, είπε.

."Η κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη ενδέχεται να επιτείνει τις ανισότητες"


 Την τελευταία δεκαετία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη θερμοκρασίες-ρεκόρ, ένα γεγονός που ενδέχεται να εντείνει τις ανισότητες στην ήπειρο, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η μέση θερμοκρασία στην Ευρώπη την τελευταία δεκαετία ήταν κατά 1,3 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, κάτι που καθιστά τη σημερινή περίοδο την πιο θερμή που έχει καταγραφεί ποτέ", σημειώνει σε έκθεσή του για την κλιματική αλλαγή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος.

Την ίδια περίοδο οι βροχοπτώσεις αυξήθηκαν στη βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη αλλά μειώθηκαν στο νότο ο οποίος πλήττεται από ξηρασία, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές άνευ προηγουμένου. Ο ΕΟΠ εκφράζει επίσης ανησυχίες για το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας.

Στην έκθεση υποστηρίζεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα μπορούσαν να διευρύνουν το κοινωνικοοικονομικό χάσμα μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών της ηπείρου, καθώς αυξάνεται το κόστος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, καταιγίδες, κύματα καύσωνα κλπ). 

.Ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά - μεσαία εισοδήματα


Ελαφρύνσεις για την πλειοψηφία των μισθωτών και των συνταξιούχων που έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα εισοδήματα ( καθιερώνεται συντελεστής 42% για εισοδήματα πάνω από 42.000 ευρώ) καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους προβλέπεται ξεχωριστή φορολογική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο ποσό.

Η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για του μισθωτούς και τους συνταξιούχους σε συνδυασμό με τη νέα επιδοματική πολιτική για τα παιδιά που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013 οδηγεί σε μείωση του φόρου για όλους τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με εισοδήματα στα επίπεδα των 20.000 ευρώ. 

Ειδικότερα κερδισμένοι από το νέο φορολογικό είναι οι οικογένειες μισθωτών με ένα παιδί και εισόδημα έως 23.000 ευρώ, οι οικογένειες μισθωτών με δύο παιδιά και εισόδημα έως 22.000 ευρώ όπως και οι οικογένειες μισθωτών με τρία παιδιά και εισόδημα ώς 21.000 ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι για μισθωτό με ένα παιδί και εισόδημα 15.000 ευρώ το όφελος από τις αλλαγές στην κλίμακα και την επιδοματική πολιτική είναι 160 ευρώ ενώ για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ προκύπτει μείωση φόρου 960 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο μισθωτός με τρία παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση φόρου 1.256 ευρώ.

Το τελικό αποτέλεσμα ωστόσο προκύπτει για κάθε φορολογούμενο αφού συνυπολογιστούν οι απώλειες από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που αφορούν στους τόκους των στεγαστικών δανείων, στα ασφάλιστρα, στα ενοίκια κύριας κατοικίας καθώς και στα δίδακτρα των παιδιών που σπουδάζουν. Στο νέο φορολογικό σύστημα διατηρούνται μόνο οι φοροαπαλλαγές που αφορούν τα ιατρικά έξοδα και τα νοσήλια, τη διατροφή μεταξύ συζύγων και τις δωρεές.

Σημειώνεται ότι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η νέα κλίμακα φορολογίας προβλέπει συντελεστή 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, για εισοδήματα από 25.001 έως 42.000 ευρώ συντελεστή 32% και για υψηλότερα προβλέπεται συντελεστής 42%. 

Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ αντικαθίσταται με μείωση του φόρου 2.100 ευρώ που εφαρμόζεται στο σύνολό της για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και στη συνέχεια φθίνει ανά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος έως ότου να μηδενισθεί στα επίπεδα των 42.000 ευρώ.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθιερώνεται ξεχωριστή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος χωρίς αφορολόγητο ποσό. Έτσι εισοδήματα ελεύθερων επαγγελματιών έως 50.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 26% ο οποίος γίνεται 33% για το υπερβάλλον. 

Για τις νέες ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις ή τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες με πρώτη δήλωση έναρξης επαγγέλματος μετά την 1-1-2013 και για τα πρώτα τρία χρόνια ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 13% για εισόδημα ως 100.000 ευρώ.

Παράλληλα το τέλος επιτηδεύματος από το 2013 αυξάνεται από 500 σε 1.000 ευρώ για εμπορικές επιχειρήσεις με έδρα σε πόλεις με περισσότερους από 20.000 κατοίκους και σε 800 ευρώ για περιοχές με λιγότερο πληθυσμό. 

Το τέλος αυξάνεται σε 650 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και παραμένει στα 500 ευρώ για όσους αμείβονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών αλλά είναι στην ουσία μισθωτοί.
Το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη:

- Την καθιέρωση από τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014 της φορολόγησης των αγροτών με βάση βιβλία και στοιχεία. Για τα εισοδήματα του 2013 καθιερώνεται συντελεστής φόρους 13%.
- Την θέσπιση φόρου υπεραξίας 20% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
- Την εφαρμογή ειδικής κλίμακας για τα εισοδήματα από ενοίκια η οποία φορολογεί με συντελεστή 10% εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και 33% τα υψηλότερα

- Την αύξηση της αυτοτελούς φορολόγησης για τα εισοδήματα των ναυτικών στο 15% για τα εισοδήματα των αξιωματικών και στο 10% για το κατώτερο πλήρωμα
- Την αύξηση στο 15% ( από 1.12.2012) του φόρου στους τόκους των καταθέσεων ( από 10%) και την καθιέρωση φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Την θέσπιση συντελεστή 26% από 20% σήμερα των αδιανέμητων κερδών των εταιριών και τη μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 25% στο 10%.

.Περαιτέρω βήματα για να ξεπεραστεί η κρίση


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, για να καλύψουν τα οικονομικά τους και να διατηρηθεί η δυναμική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μια ημέρα μετά την κατάκτηση της συμφωνίας για την εποπτεία των τραπεζών και την έγκριση της χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα

Μετά από περισσότερο από οκτώ ώρες συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να προχωρήσουν με τη δημιουργία ενός μηχανισμού, για την περάτωση των ενοποίησης των τραπεζών, αν και δεν έγινε απολύτως σαφές πότε θα ολοκληρωθεί ο μηχανισμός αυτός.

Συμφωνήθηκε επίσης να ξεκινήσει μια «δοκιμαστική» συζήτηση σχετικά με το πώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα επιτύχουν τους οικονομικούς στόχους, καθώς και η δημιουργία ενός «ταμείου αλληλεγγύης» για να βοηθήσει τα κράτη μέλη που πλήττονται εφάπαξ, από οικονομικές κρίσεις.

«Αυτό το βράδυ αποφασίστηκε να τεθεί σε εφαρμογή ένα ενιαίο ψήφισμα για το μηχανισμό», ανέφερε ο Χέρμαν βανμ Ρομπέϊ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για τον μηχανισμό, κατά τη διάρκεια του 2013» σημείωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

.Σαμαράς: Σήμερα τελειώνουν οι εκβιασμοί για την έξοδο της χώρας από το ευρώ


«Σήμερα τελειώνει μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος αγωνίας για την Ελλάδα και σταματούν οι φήμες και οι εκβιασμοί για έξοδο της χώρας από το ευρώ» δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, σχετικά με την απόφαση του Eurogroup να αποδεσμεύσει 49,1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.
Ο Α. Σαμαράς ανέφερε πως η Ελλάδα κέρδισε μια μεγάλη ευκαιρία να σταθεί στα πόδια της και να βγει από την κρίση όρθια και όχι γονατισμένη, ισχυρότερη και όχι απομονωμένη. 

"Τα χρήματα που εκταμιεύονται αποτελούν δικαίωση και αφετηρία" δήλωσε χαρακτηριστικά, δικαίωση για την πολιτική των τριών κομμάτων της κυβέρνησης, που πίστεψαν στην αναγέννηση της χώρας και όχι στην καταστροφή της, που πίστεψαν στην Ελλάδα της Ευρώπης και όχι σε μια Ελλάδα απομονωμένη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κανείς δεν είχε τολμήσει να προβλέψει ότι θα καταβληθούν στην Ελλάδα συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 40 δισ. θα μείνουν στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 11 δισ. σβήνουν χρέος της τάξεως των 20 δισεκ. ευρώ.
«Τους επόμενους μήνες το ελληνικό κράτος θα ξεχρεώσει όλα όσα χρωστάει στους Έλληνες πολίτες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι με την εκταμίευση της δόσης των 34,3 δισεκ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες, θα ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που έχουν παραλύσει, θα αποκατασταθεί η ρευστότητα της οικονομίας, και θα τονωθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. 

Παράλληλα, τόνισε ότι αναμένεται να προσελκυστούν νέες επενδύσεις και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Να πέσει η ανεργία. Αυτό είναι πάντα το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι σήμερα «επιβραβεύεται μια πολύμηνη προσπάθεια» και ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί «μεγάλη ανάσα» για τη χώρα. «Κατ' εμέ το ταξίδι αρχίζει σήμερα, αλλά χωρίς τα σύνορα της αβεβαιότητας πλέον» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

.Μέρκελ: Συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για το μέλλον της νομισματικής ένωσης


Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδριάζουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, έβαλαν τη σφραγίδα τους στην υπό έγκριση συμφωνία για την εποπτεία των τραπεζών, που στόχο έχει να ενισχύσει την ΕΕ να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να αποφύγει νέες κρίσεις στο μέλλον.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε ο οδικός χάρτης για το μέλλον της νομισματικής ένωσης.

«Συμφωνήσαμε έναν οδικό χάρτη για τη μελλοντική ανάπτυξη της νομισματικής ένωσης και συζητήσαμε τις διάφορες σημαντικές παραμέτρους. Είχαμε κάποιες επιτυχίες τις προηγούμενες ημέρες για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ. 

Από τη μία πλευρά η απόφαση της εκταμίευσης για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Ήταν αξιοσημείωτο ότι σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε, ότι επιτέλους μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και να κάνει τα απαραίτητα τελευταία βήματα, όπως για παράδειγμα η φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέϊ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή, ότι τον Ιούνιο του 2013 θα υποβάλει ένα πρόγραμμα δράσεων, για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Κατά τον χαιρετισμό του στο τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ήταν μια "καλή εβδομάδα" για την ΕΕ, καθώς έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης, συμφωνήθηκε η βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και η αποκαλούμενη τραπεζική ενοποίηση μέσω της εποπτείας των μεγάλων τραπεζών από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει την πρόταση για τον ενιαίο μηχανισμό το 2013.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.