.Ανεργία, ΕΣΠΑ και επίσκεψη Ολάντ στο τραπέζι των πολιτικών αρχηγών


Μια ακόμα συνάντηση θα έχουν στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συζητήσει με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα της χώρας, με κύρια αυτά της ενίσχυσης των άνεργων πολιτών και της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, μετά και την τοποθέτηση αρμόδιου υφυπουργού Κυριάκου Βιρβιδάκη στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν και θέματα συντονισμού του κυβερνητικού έργου και εξομάλυνσης των όποιων δυσλειτουργιών εμφανίζονται, αλλά και η επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ στη χώρα μας την Τρίτη.

Παράλληλα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα αναφερθούν και στις προαπαιτούμενες δράσεις που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί, με στόχο να ολοκληρωθούν τα «κενά» σε δύο βασικά ζητήματα: την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και την υλοποίηση της δέσμευσης για το νέο φορολογικό σύστημα.

ι προτείνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ
Για το πρώτο εκ των δύο αυτών θεμάτων, το ΠΑΣΟΚ ζητά να μην προβεί η κυβέρνηση σε απολύσεις, αλλά να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι μετακινήσεις υπαλλήλων προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε άλλες θέσεις του δημόσιου τομέα.

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ, θέτει ως προτεραιότητα το θέμα των κοινωνικών ζητημάτων με πρώτο αυτό της ανεργίας και προτείνει να αξιολογηθεί το πρόγραμμα της κινητικότητας στο τέλος του έτους, εκφράζοντας και αυτή αντίθετη γνώμη για πιθανές απολύσεις. Τέλος, ζητά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί ίσως έχουν μια πρώτη συζήτηση για το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, που όμως αναμένεται να συμβεί μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στο τέλος του μήνα.
Τι λέει ο Αντώνης Σαμαράς
Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε μέσω νέας συνέντευξής του πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αρχική συμφωνία για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας και τόνισε πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλάνε.
«Και ότι δεν παράγουμε μόνο τρέχουσα διαχείριση, αλλά αλλάζουμε το πολιτικό σκηνικό, τον τρόπο που λειτουργεί το πολιτικό σύστημα,τον τρόπο που βλέπουν τα κόμματα οι πολίτες. Και αυτό μας ενώνει ακόμη κι όταν συμβαίνει να υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες» συμπλήρωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

.Η επιστροφή της τρόικας


Με το βλέμμα στραμμένο στην έλευση των εκπροσώπων της τρόικας στις 25 Φεβρουάριου παραμένει η κυβέρνηση. Οι δανειστές θα επαναφέρουν στο προσκήνιο τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, το αίτημά τους για χιλιάδες απολύσεις το Δημόσιο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θεωρούν ότι πρέπει να υλοποιηθούν. 
Όσον αφορά την τριμερή, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας επιστρέφουν στην Ελλάδα προκειμένου να διευθετηθούν ορισμένα σημαντικά «ανοικτά μέτωπα». 
Η προτεραιότητα φαίνεται να δίνεται στην αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την αξιολόγηση πορείας του προϋπολογισμού, τις απολύσεις και τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου και το πτωχευτικό δίκαιο για νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τρόικα φέρεται να ζητεί την πλήρη αυτονομία της νέας Γενικής Γραμματείας Εσόδων, προκειμένου να παταχθεί αποτελεσματικά η φοροαποφυγή και η διαφθορά στις συναλλαγές με το δημόσιο. 
Στόχος της νέας Γενικής Γραμματείας είναι η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών συνολικού ύψους 56,6 δισ. ευρώ, έργο που εάν δεν υλοποιηθεί με επιτυχία, θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους δανειστές, σε νέα μέτρα.

.Ξάνθη-Ολυμπιακός 0-2,Βέροια-Αστέρας Τρίπολης 1-2 και Λεβαδειακός-Ατρόμητος 0-0


 Νικηφόρα πέρασε ο Ολυμπιακός από τα Πηγάδια, επικρατώντας 2-0 της Ξάνθης στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο Μασάντο στο 29΄ και ο Τζιμπούρ στο 68΄ ήταν οι σκόρερ των «ερυθρολεύκων», που αποσπάστηκαν 16 βαθμούς στην κορυφή της κατάταξης και έβαλαν τέλος στο σερί τριών νικών των «ακριτών».
   
Με γκολ του Λέντσε στο δεύτερο γκολ των καθυστερήσεων, ο Αστέρας Τρίπολης επικράτησε στη Βέροια 2-1 της τοπικής ομάδας, στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Οι Αρκάδες είχαν προηγηθεί στο 43΄ με τον Ράγιος, ενώ οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν προσωρινά στο 75΄ με τον Ορέστες.

Ισόπαλη χωρίς τέρματα έληξε η αναμέτρηση Λεβαδειακός-Ατρόμητος της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι δύο ομάδες έμειναν στο 0-0 στον βαρύ αγωνιστικό χώρο του Δημοτικού Σταδίου της Λιβαδειάς λόγω της βροχόπτωσης και καμία δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο της, την επιστροφή δηλαδή στα θετικά αποτελέσματα.

.Κ. Αρβανιτόπουλος: Θα επιδοτούνται οι φοιτητές που θα μετακινηθούν με τη συγχώνευση των σχολών τους


Την πρόθεση του να επιδοτηθούν όσοι φοιτητές θα μετακινηθούν λόγω της συγχώνευσης της σχολής τους, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά», επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.Ο υπουργός αναφέρθηκε, για άλλη μια φορά, στην κατάσταση, που επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά : «Νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, ότι αυτό το μοντέλο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως εξελίχθηκε τα τελευταία χρόνια, ξεχείλωσε. 
Δημιουργήθηκαν 40 Ιδρύματα, 536 τμήματα, και πολλές φορές τα γνωστικά αντικείμενα δεν λογοδοτούν ούτε σε επιστημονική αναγκαιότητα, ούτε στις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
 Μάλλον, αυτά τα πτυχία είναι ο προθάλαμος στην ανεργία. Είναι πτυχία με γνωστικά αντικείμενα, τα οποία έχουν οδηγήσει τους νέους μας, σε αυτά τα υψηλά ποσοστά ανεργίας σήμερα. Έπρεπε λοιπόν αυτό το σύστημα να εξορθολογιστεί. 
Έπρεπε να μαζέψουμε αυτό το ξεχείλωμα, να το νοικοκυρέψουμε, για να μπορέσουμε να δώσουμε γνωστικά αντικείμενα τα οποία θα είναι εφόδια στους νέους μας, για να μπορούν να βρουν εργασία. Και όχι μόνο εργασία. Αλλά να έχουν αποκτήσει και καλύτερη γνώση».
Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ιδιαίτερα ότι με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται προσπάθεια «ομογενοποίησης» των γνωστικών αντικειμένων, που ήταν διάσπαρτα σε διάφορα ιδρύματα (ΑΕΙ και ΤΕΙ), έτσι ώστε να καταλήγουν οι σπουδές σε ένα ισχυρό πτυχίο. Ο υπουργός έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα.
 
« Αντιληφθείτε τώρα» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, « τους αποφοίτους αυτών των τμημάτων, όταν έχουν το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και με τα Πανεπιστήμια. Επρεπε ουσιαστικά να «μαζευτεί», να γίνουν ομογενή γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα δίνουν ευρύτερες δυνατότητες στους αποφοίτους για να βρούνε δουλειά. 

Εκεί λοιπόν δύο τινά συμβαίνουν: Φτιάξαμε τις Σχολές Διοίκησης και Οικονομίας που δίνει στα παιδιά ένα ισχυρότερο πτυχίο και τα παιδιά όταν πηγαίνουν σε αυτό το τμήμα, δεν χάνουν το γνωστικό αντικείμενο τους στο τμήμα το οποίο εισήλθαν. Μπαίνει ως κατεύθυνση».
 
Ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην επιδότηση των μετακινούμενων φοιτητών τόνισε : «Εκεί που θα υπάρξουν τελικά μεταφορές φοιτητών, θα υπάρξει μέριμνα, από το Υπουργείο, ώστε να υπάρξει επιδότηση, να μην υπάρξει το κόστος στην οικογένεια. 

Αλλά το όφελος για την οικογένεια και τον φοιτητή, τον σπουδαστή, θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πρόσκαιρο κόστος, το οποίο θα επιβαρυνθούμε εμείς ως Πολιτεία. Το όφελος είναι, ότι αυτό το υψηλό ποσοστό ανεργίας, το οποίο οδηγεί σε μια έξοδο των νέων μας, σε μια νέα μετανάστευση, και χάνουμε τον ανθό της κοινωνίας μας, θα σταματήσει» . 

Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη : «Εάν από τους 250.000 φοιτητές υπάρξει ανάγκη στο τέλος να μεταφερθούν κάποιοι 5.000-10.000, (θα δούμε πόσοι είναι), θα υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία. Θα υπάρξει επιδότηση, ώστε να μην επιβαρυνθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Σε αυτό είμαι ξεκάθαρος».

.Αμετακίνητοι στα μπλόκα οι αγρότες


Στις αυριανές επαφές τους με εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων στην Αθήνα στρέφουν την προσοχή τους οι αγρότες από την Θεσσαλία και σ΄όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Στον κόμβο της Νίκαιας στη Θεσσαλία οι αγρότες συγκεντρώθηκαν και πάλι σήμερα αλλά δεν προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων. 

Επιπλέον δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τις κινητοποιήσεις των αγροτών των Σερρών και του Έβρου. 

Από την άλλη πλευρά, στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες που βρίσκονταν στην περιοχή του αεροδρομίου, και συγκεκριμένα στη διασταύρωση «Πράσινα Φανάρια», αποφάσισαν να αποχωρήσουν, όπως άλλωστε είχε διαφανεί, και χθες, από τη συνάντηση που είχαν με τον Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Ξενοφώντα Βεργίνη.

Η συνεχής βροχή δεν αποτελεί εμπόδιο για τους αγρότες της Πελοποννήσου, που συνεχίζουν να δίνουν δυναμικό παρόν στα πέντε μπλόκα που υπάρχουν σε όλους τους νομούς της περιφέρειας, πλην Λακωνίας. 

Μετά την χθεσινή κατάληψη των διοδίων Σπαθοβουνίου και την διανομή πορτοκαλιών στους διερχόμενους οδηγούς, σήμερα οι αγρότες πήγαν στα διόδια Ζευγολατιού Κορινθίας, στο 95ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών και για μία ώρα περίπου σήκωσαν τις μπάρες αφήνοντας να περνούν χωρίς να πληρώνουν οι διερχόμενοι οδηγοί.Στην συνέχεια οι αγρότες αποχώρησαν χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Αύριο στα δικαστήρια της Κορίνθου, θα δικαστούν οι τέσσερις αγρότες που συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης κατά την διάρκεια επεισοδίων στο μπλόκο του Βέλου, όταν προσπάθησαν να καταλάβουν την εθνική οδό Κορίνθου - Πατρών.

.Τι φέρνει στην Αθήνα ο Φρανσουά Ολάντ;


Στην Αθήνα για επίσκεψη-αστραπή διάρκειας έξι ωρών θα βρεθεί την προσεχή Τρίτη ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Για ιδιαίτερα «σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα» κάνουν λόγο κύκλοι από το προεδρικό μέγαρο, των Ηλυσίων, ενώ η επίσκεψη αυτή είχε προγραμματιστεί αρχικά για το Νοέμβριο, κατόπιν για τον Δεκέμβριο και τελικά κανονίστηκε για τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να υποβάλει προτάσεις συνεργασίας στον Έλληνα πρωθυπουργό σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η εμπιστοσύνη των Γάλλων επενδυτών.

Πάντως είναι γνωστό, ότι, από το προεδρικό γραφείο στα Ηλύσια Πεδία ο Φρανσουά Ολάντ παρακολουθεί την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας και γνωρίζει πολύ καλά τη βελτίωση των ελληνικών θεμάτων σε επίπεδο μακροοικονομίας.
Στην καθημερινή του ατζέντα πάντως περιλαμβάνεται η αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που «στοιχειώνουν» την ευρωζώνη.

.Ευ. Βενιζέλος: Eπιλέξαμε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό»


Η συγκρότηση νέου κοινωνικού συνασπισμού στη θέση του παλιού που διαλύθηκε αποτελεί βασική προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ και θα συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος, τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα σε ημερίδα για την υγεία που διοργάνωσε ο Τομέας υγείας.

Ο παλιός Συνασπισμός, ανέφερε, έχει διαλυθεί, γιατί διερράγη ο ίδιος ο ιστός της κοινωνίας. Και πρόσθεσε ότι στη θέση του πρέπει να συγκροτηθεί ένας άλλος κοινωνικός Συνασπισμός, τον οποίο θα εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, που πρέπει να διατηρήσει τα βασικά του χαρακτηριστικά, να συνεχίσει να είναι πατριωτικό, λαϊκό και ριζοσπαστικό.

Πρέπει, ανέφερε, το ΠΑΣΟΚ να απευθυνθεί στην κοινωνία, μέσω και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, για να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφική τάση στην κοινωνία, στην οποία μπορούν να ανήκουν όσοι έχουν βαθιά συναίσθηση του γενικού συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η αφήγηση του ΠΑΣΟΚ για το ποια κατάσταση παρέλαβε, τι συνέβη, τι έκανε το ίδιο, ακούγεται τώρα με δυσκολία, αλλά πριν λίγο καιρό δεν ακουγόταν καθόλου. Αυτό, όπως είπε, παρέχει τη δυνατότητα στο Κίνημα να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την παλιά του βάση αλλά και με όλους τους πολίτες.

Ταυτόχρονα πρέπει να μιλήσει στηριζόμενο στην εμπειρία του παρελθόντος, στην επίγνωση του παρόντος και με σχέδιο για το μέλλον. Πρέπει επίσης να υπάρχει και οριοθέτηση της κεντρ
οαριστεράς προς το φαινομενικά ριζοσπαστικό που θέλει τη διατήρηση όσων μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση και αυτή η οριοθέτηση, όπως είπε, μπορεί να φέρει πίσω αυτούς που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αντίληψη του γενικού συμφέροντος και το ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει μια συνολική αντίληψη για το που πηγαίνει η Ελλάδα, που πηγαίνει η Ευρώπη, γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί κανένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και οι πολίτες.

Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους τομείς, αλλά και στα θέματα υγείας, πρέπει να αποδείξει στον κόσμο ότι έχει τη δυνατότητα, τις προτάσεις και το σχέδιο για να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και αυτό θα πρέπει να προκύψει ως αποτέλεσμα των εργασιών του Συνεδρίου.

Αναφερόμενος στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της κρίσης, τόνισε ότι επέλεξε το «μη χείρον» από το «απόλυτα καταστροφικό». Δεν ήταν δική μας η απόφαση της δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως έγινε. 

Μας επιβλήθηκε, είπε, γιατί επιβλήθηκαν στις χώρες του νότου οι προκυκλικές πολιτικές, με βαθύτερη ύφεση και μεγαλύτερη ανεργία. Η άλλη λύση, πρόσθεσε, θα ήταν η χρεωκοπία και η απόλυτη καταστροφή της πραγματικής οικονομίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε, πώς να πείσεις τον κόσμο ότι έκανες το καλύτερο, όταν δεν έχει βιώσει το χειρότερο και δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι χαρούμενο που οι πολίτες δεν βίωσαν το χειρότερο και η χώρα έχει μια βάση για να σταθεί.

Συνωμότησε το σύμπαν...Ο Κοέλιο έδωσε τη νίκη στον Άρη


Νίκη-οξυγόνο για τον Άρη που μετά από ένα δραματικό παιχνίδι, με εκατέρωθεν ευκαιρίες (άστοχο πέναλτι με τον Αγκάνθο για τους «κίτρινους», δοκάρι με τον Μαυρία για τους «πράσινους») ο Κοέλιο βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα στο φινάλε και έβγαλε από τη δύσκολη θέση τους Θεσσαλονικείς! Απομακρύνονται τα πλέι οφ για τον Παναθηναϊκό.

Πώς ξεκίνησαν:

Χωρίς εκπλήξεις οι ενδεκάδες που επέλεξαν οι Μιχαλήτσος για τον Άρη και Φάμπρι για τον Παναθηναϊκό.

Στο 4-2-3-1 του Άρη ο Διούδης πήρε θέση 
κάτωαπό τα δοκάρια, οι Παπαζαχαρίας και Πουλίδο στο κέντρο της άμυνας, ο Ζαραδούκας αριστερά και ο Ψυχογιός δεξιά. Οι Κοέλιο και Παπαστεριανός ξεκίνησαν στον άξονα της μεσαίας γραμμής, με τον Τάτο μπροστά τους, τον Διαμαντάκο στο αριστερό άκρο, τον Καζναφέρη στο δεξί και τον Αγκάνθο στην κορυφή της επίθεσης.

Με ίδιο σχηματισμό παρατάχθηκε και ο Παναθηναϊκός. Με τερματοφύλακα τον Καρνέζη, στην άμυνα -από αριστερά προς τα δεξιά- τους Κάιπερ, Πίντο, Μπουμσόνγκ, Σεϊταρίδη, κεντρικούς χαφ τους Σο, Βιτόλο, αριστερά τον Εσπάρθα, δεξιά τον Σισοκό, και τον Ζέκα να κινείται πίσω από τον μοναδικό προωθημένο, Τοτσέ....

ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ)  Συνωμότησε το σύμπαν

«Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός»


Προσωπική δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη Real News.

«Βεβαίως και δεσμεύομαι. Ακόμα και ο Όλι Ρεν το είπε» λέει ο κ. Σαμαράς. Αναφέρει πως το θέμα του λάθους του ΔΝΤ το έχει ήδη θέσει και έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα. 


Ο πρωθυπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εμείς τις διαπραγματεύσεις δεν τις κάνουμε δημόσια . Τις κάνουμε γνωστές από τα αποτελέσματά τους.Γιατί όταν τις εξαγγέλεις εκ των προτέρων, συνήθως τις καις...».

Επίσης ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως «αν η ύφεση που προκαλείται είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις , τότε δεν θα υπάρχουν για το λόγο αυτό περισσότερα μέτρα και αντιθέτως όταν εμείς ξεπερνάμε τους στόχους, να μας επιτρέπεται να δίνουμε ανακούφιση στον κόσμο. Φτάνει εμείς να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού: 

ΣΥΝΕΧΕΙΑ (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΠΑΝΩ) «Δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός»

.Ο Ζακ Αταλί μιλά για τα «ελληνικά» σχέδιά του για την αντιμετώπιση της κρίσης


Συγκαταλέγεται όχι μόνο στους κορυφαίους οικονομολόγους του πλανήτη αλλά και στις προσωπικότητες με μεγάλη πολιτική επιρροή στη Γαλλία. Πρώην σύμβουλος των Μιτεράν, Σαρκοζί και νυν του Ολάντ αλλά και πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, θεωρείται προσωπικότητα παγκοσμίου κύρους.

Μάλιστα ήταν ο εβραϊκής καταγωγής Ζακ Αταλί που ενέταξε το 1981 τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τον Φρανσουά Ολάντ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ έχει γράψει μέχρι στιγμής 50 βιβλία.

Σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Ζακ Αταλί μιλά για το μέλλον της χώρας μας, αλλά και για τα «ελληνικά» σχέδιά του για τηναντιμετώπιση της κρίσης εκφράζοντας την άποψη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη αν δεν υπάρξει ένας δημοσιονομικός φεντεραλισμός.

Όπως είπε άλλωστε και το βράδυ της Τετάρτης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζαν-Μαρί Κολομπανί «Η Ελλάδα δεν έχει σταματήσει να βυθίζεται στην πισίνα. Δεν έχει φθάσει ακόμη στον πάτο. Αυτό θα συμβεί το 2014, μετά τις γερμανικές εκλογές και αφού ρυθμιστεί εκ νέου το χρέος της, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα μη βιώσιμα».

Στην ερώτηση αν είναι σωστή η μέχρι τώρα πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα δηλώνει: «Η κρίση στην Ελλάδα κατέδειξε την ανάγκη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην Ευρώπη. Μία ελληνική χρεοκοπία θα έθετε υπό αμφισβήτηση την αρχή πάνω στην οποία βασίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Αν η ευρωζώνη δεν κινηθεί στην κατεύθυνση ενός πραγματικού δημοσιονομικού φεντεραλισμού και δεν έχει συνοδεύσει τα μέτρα λιτότητας με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τότε η Ελλάδα και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ θα παραμείνουν ευάλωτες».

Ο Ζακ Αταλί εκφράζει επίσης την άποψη ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι ανησυχητική, ωστόσο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, επισημαίνει, θα μπορούσε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Έχοντας ως πεποίθηση ότι βιώσιμη δημοκρατία χωρίς δουλειές δε μπορεί να υπάρξει,ο Αταλί δημιούργησε το 1998 τον PlaNet Finance, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βοηθάει φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και να δημιουργούν έτσι τις δικές τους επιχειρήσεις. 

Σε αυτή την κατεύθυνση σκοπεύει να συμβάλει ο Ζακ Αταλί και στην Ελλάδα με τη δημιουργία ενός προγράμματος υποστήριξης της δημιουργίας επιχειρήσεων αλλά και την ανάπτυξη ενός ιδρύματος μικροπίστωσης. Η εφαρμογή θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Μία πολιτική φάση 6 μηνών στη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί με μια ομάδα επιχειρηματιών εθελοντών και μία φάση εκκίνησης, από 1 έως 2 χρόνια με το άνοιγμα δύο καταστημάτων στην Ελλάδα.

.«Δεν είμαστε απειλή, είμαστε ελληνόπουλα»


Έχουν γεννηθεί και έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, εργάζονται εδώ και έχουν κάνει δικές τους οικογένειες, παρόλα αυτά όμως δε μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα, ενώ αντιμετωπίζονται από το κράτος σαν λαθρομετανάστες.

Μία εξ αυτών είναι και η Μόνικα Μπέλοαπόφοιτος της Φαρμακευτικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. Οι γονείς της ήρθαν πριν από πολλά χρόνια από τη Νιγηρία και σπούδασαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

«Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, αλλά μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην Αθήνα. Τη δεκαετία του 1980 δεν υπήρχε ξενοφοβία. Όταν πήγαινα σχολείο ήμουν απλώς μία μαθήτρια, όπως όλοι. Με το πέρασμα του χρόνου όμως τα πράγματα άλλαξαν. 

«Κάθε χρόνο έπρεπε να ανανεώνω την άδεια παραμονής και κάθε χρόνο να περνώ την ίδια διαδικασία. Οι υπάλληλοι μας γνώριζαν πλέον. Αλλά η διαδικασία ήταν ανάλογη σαν να ήμασταν λαθρομετανάστες από κάποιο καράβι και μας παράτησαν εδώ. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία» αφηγείται η κ. Μπέλο στο Έθνος της Κυριακής.

Πτυχιούχος του οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών και με ένσημα εργασίας ο Κώστας Μαφούτας, οι γονείς του οποίου ήρθαν από το Κογκό στην Αθήνα το 1985, δυσκολεύεται να πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος επειδή δεν είναι Έλληνας.

«Πήγα στον δήμο να ζητήσω άδεια παραμονής στο όνομά μου εφόσον οι γονείς μου διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα και ένας υπάλληλος έλεγε ότι πρέπει να πάω στη χώρα καταγωγής των γονέων μου να πάρω σπουδαστική βίζα, προκειμένου να μου δώσουν εδώ χαρτιά. Εν τέλει, αυτό δεν ίσχυε και η προσωρινή λύση δόθηκε από την περιφέρεια».

Σήμερα ο Κώστας Μαφούτας εργάζεται ως τηλεφωνητής καθώς με βάση τις σπουδές του δεν βρήκε τίποτα.

Η Σόλας Γκόντγουιν τελείωσε το γυμνάσιο στην Ελλάδα και σήμερα είναι πτυχιούχος Ιατρικής Σχολής. Χωρίς όμως ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να κάνει ειδικότητα.

«Θέλω να αποκτήσω ειδικότητα στην καρδιολογία και η κυβέρνηση έχει εκδώσει μια εγκύκλιο που απαγορεύει στους ξένους να κάνουν ειδικότητα, λόγω της κρίσης. Σκέφτομαι να φύγω στο εξωτερικό, δε γίνεται να παγώσω την καριέρα μου και τη ζωή μου. Έστειλα επιστολές στο υπουργείο Υγείας και Εξωτερικών, χωρίς αποτέλεσμα».

Προς το παρόν η Σόλας Γκόντγουιν εργάζεται σε ιδιωτική κλινική ενώ ήδη ξεκίνησε μαθήματα σουηδικών εάν χρειαστεί να φύγει εκτός Ελλάδας.

.Επίθεση με μολότοφ στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός»


Επίθεση με μολότοφ στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Χαλκιδική πραγματοποίησαν περίπου 50 άτομα σήμερα τα ξημερώματα. 

Οι δράστες έδεσαν σύμφωνα με πληροφορίες δύο φύλακες, τους περιέλουσαν με βενζίνη, απειλώντας πως θα τους κάψουν και στη συνέχεια έβαλαν φωτιά σε τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σε οχήματα της εταιρείας.

Επιπλέον, οι δράστες φέρονται να πυροβόλησαν στα τζάμια του φυλακίου. Ένας φύλακας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλους τρεις τραυματίες από ξυλοδαρμό.

.Πρόωρες εκλογές στο μυαλό του Σαμαρά


To ενδεχόμενο της προσφυγής σε πρόωρες κάλπες έχει αρχίσει να «κυκλοφορεί» τις τελευταίες ημέρες στα πολιτικοδημοσιογραφικά στέκια. Ακόμη και στενοί συνεργάτες του προωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αφήνουν ανοιχτή μια τέτοια πιθανότητα, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις του επόμενου τριμήνου.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, στην κυβέρνηση έχουν συνειδητοποιήσει ότι η λήψηνέων μέτρων θα οδηγούσε αυτομάτως σε απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις, αφού η πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού έχει ήδη προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να τα ψηφίσει. 

Η πρώτη ιδέα που φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος στο Μέγαρο Μαξίμου, συνδέεται με την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο μεγαλύτερη ευελιξία στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων.

Το ζητούμενο για τον κ. Σαμαρά είναι να υπάρξει άμεσα μια μεγάλη αποκρατικοποίηση, εξέλιξη που θα στείλει μήνυμα κινητικότητας και ανάπτυξης, εντός και εκτός Ελλάδος. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται να μην προχωρούν οι αρχικοί σχεδιασμοί, γεγονός που δυσχεραίνει εξαιρετικά τη συνολική πορεία της κυβέρνησης.

Μάλιστα ένας από τους βασικούς λόγους που ο κ. Σαμαράς δείχνει να κάνει δεύτερες σκέψεις σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό συνδέεται με την εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί σε επίπεδο τρικομματικής κυβέρνησης. 

«Όσοι από τους υπουργούς βρεθούν εκτός κυβέρνησης αυτομάτως θα βγουν στο αντάρτικο» λένε έμπειρα πολιτικά στελέχη. Α σε αυτούς προστεθούν οι βουλευτές που φιλοδοξούν να εισέλθουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά θα μείνουν εκτός κυβέρνησης, τότε το μείγμα θα είναι εκρηκτικό.

Πέραν όμως των νεοδημοκρατών, ο κ. Σαμαράς διαισθάνεται ότι ο βασικός εταίρος της τρικομματικής κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει αρχίσει να αποσταθεροποιείται πλήρως, σε εσωκομματικό επίπεδο. 

Αυτό σημαίνει ότι την επομένη του ανασχηματισμού υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να βρεθεί χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ο πρωθυπουργός δείχνει να μελετά εκτός των άλλων και το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν και, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, δεν το θέλει. 

.Χιλιάδες βιογραφικά ανέργων στη SΙRΙΝΑ


Σε χιλιάδες ανέρχονται τα βιογραφικά ανέργων…

δημοσίων υπαλλήλων,φοιτητριών και οικογενειαρχών στα γραφεία παραγωγών αισθησιακών dvd μετά το ξέσπασμα της κρίσης στοιβάζονται .

Οι αιτήσεις μάλιστα που έχουν δεχτεί τον τελευταίο μόνο χρόνο, όπως αποκαλύπτουν, ανέρχονται σε 2.500, με τους ενδιαφερόμενους να παραθέτουν την προσωπική τους ιστορία και να εξηγούν τη μεγάλη ανάγκη που έχουν για χρήματα.

«Το 80%-90% των περίπου 2.000 βιογραφικών που έχει δεχθεί η εταιρεία μας είναι από Έλληνες και Ελληνίδες»,αναφέρει εκπρόσωπος της Sirina,επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2010 τα πρωτεία είχαν αλλοδαποί, ωστόσο τους τελευταίους μήνες αυτό έχει αλλάξει.


Οι αμοιβές των πρωταγωνιστών μιας αισθησιακής ταινίας, όπως αναφέρει ο «Τύπος της Κυριακής»,ξεκινούν από 1.000 ευρώ για κάθε σκηνή και μπορεί να φθάσουν στις 3.000-4.000 ευρώ όταν ο πρωταγωνιστής είναι γνωστός.


Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι η επιλογή είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση,καθώς μετά την προφορική συνέντευξη,στην οποία υποβάλλονται οι ενδιαφερόμενοι,

με θέμα κυρίως τη σεξουαλική τους ζωή, στη συνέχεια γίνεται έλεγχοςστα ανατομικά τους χαρακτηριστικά.

Όσοι περάσουν από τις συνεντεύξεις, υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις για να αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα υγιείς.
Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι πλέον δεν στρέφονται σε αυτή τη λύση άνθρωποι που αναζητούν πρόσκαιρη δόξα και εύκολο χρήμα, αλλά απελπισμένοι συμπολίτες μας που έχουν απόλυτη ανάγκη για χρήματα, άνεργοι και απολυμένοι την ώρα που τα ροζ κυκλώματα καραδοκούν.

.Αναστασιάδης και Μαλάς στο δεύτερο εκλογικό γύρο


Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα αναδειχθεί, όπως αναμενόταν, ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί ανάμεσα στον πρώτο, Νίκο Αναστασιάδη και στον δεύτερο Σταύρο Μαλά. 

Τρίτος κατετάγη ο Γιώργος Λιλλήκας. 

Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα: 

Νίκος Αναστασιάδης: 45,46% 
Σταύρος Μαλάς: 26,91%
Γιώργος Λιλλήκας: 24,93%

.Τι θα συμβεί αν χτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής


Η πτώση του μετεωρίτη, το πρωί της Παρασκευής στη Ρωσία, έδωσε στον κόσμο μία μικρή γεύση του τι θα συνέβαινε αν ένα μεγαλύτερο σώμα συγκρουόταν με τη Γη. Πόσω μάλλον, αφού συνέβη την ίδια ημέρα που περνά κοντά από τον πλανήτη μας ο αστεροειδής 2012DA14.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στη Ρωσία, μας κάνουν να αναλογιζόμαστε τι θα συνέβαινε εάν ο αστεροειδής έπεφτε στη Γη. Ο 2012DA14 έχει διάμετρο 45 μέτρα και ζυγίζει 143.000 τόνους, ενώ ο μετεωρίτης που έπεσε στη Ρωσία είχε διάμετρό περίπου 3 μέτρα.

Οι επιπτώσεις από τυχόν σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη θα ήταν τρομακτικές. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στο παρελθόν η πτώση ενός αστεροειδούς με διάμετρο 10 χιλιόμετρα είχε προκαλέσει την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. 

Εάν ένας αστεροειδής του μεγέθους του 2012DA14 χτυπούσε τη Γη, η ισχύς της έκρηξης θα ήταν, σύμφωνα με τη NASA, 180 φορές μεγαλύτερη από την ισχύ της ατομικής βόμβας που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. 

Μια τέτοια έκρηξη δεν θα κατέστρεφε τη Γη, αλλά θα ισοπέδωνε μία μεγάλη έκταση σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης. Αν ο αστεροειδής έπεφτε στη θάλασσα ή σε ερημική έκταση, οι επιπτώσεις θα ήταν μικρότερες. Αν όμως έπεφτε σε κάποια μεγάλη πόλη, ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν εξαιρετικά μεγάλος και η πόλη θα έσβηνε από το χάρτη. 

Μία πτώση αστεροειδή θα είχε επίσης σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού θα κατέστρεφε τη χλωρίδα και την πανίδα σε μεγάλη ακτίνα και θα διατάρασσε τις μετεωρολογικές συνθήκες για αρκετά μεγάλο διάστημα. 

Για καλή μας τύχη, η επιστήμη έχει προοδεύσει τόσο ώστε να είμαστε σε θέση να χαρτογραφήσουμε την τροχιά όλων των αστεροειδών που κινούνται κοντά στη Γη. Σύμφωνα με τη NASΑ κανείς από αυτούς δεν απειλεί τη Γη στα επόμενα χρόνια.

.Νόμος-θανατική ποινή για τα αδέσποτα


Νόμο-θανατική ποινή για τα αδέσποτα ζώα αποκαλούν τη νέα νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς, οι φιλοζωικές οργανώσεις. Επισημαίνοντας ότι οι ασάφειες στις νομικές διατυπώσεις δεν εκπληρώνουν το σκοπό του νόμου, που δεν είναι άλλος από την προστασία των ζώων, οι φιλόζωοι δεν διστάζουν να κατηγορήσουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη δημιουργία μίας βιομηχανίας ευθανασίας. 

Κεντρική αιτία της διαμάχης, όπως αναφέρει σήμερα η Real News, είναι ο ορισμός του «επικίνδυνου ζώου» που περιλαμβάνει η νομοθεσία. Σύμφωνα με το νομοθέτη, όταν ένα ζώο κρίνεται επικίνδυνο μπορεί να οδηγείται στην ευθανασία! 

«Με τον ορισμό του επικίνδυνου ζώου, κάθε αδέσποτο σκυλάκι μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο. Αντί για οργανωμένα κυνοκομεία, θέλουν να δημιουργήσουν μία βιομηχανία ευθανασίας, ώστε να γλιτώσουν τα επιπλέον έξοδα που απορρέουν από τη σίτιση και τη φροντίδα των αδέσποτων», δηλώνει η γ.γ. της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Σοφία Τζονίκη. 

Παράλληλα οι φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν την υποχρεωτική συμμετοχή κυνηγών στις δημοτικές επιτροπές για τα αδέσποτα, αναφέροντας ότι είναι εντελώς ακατάλληλοι για να κρίνουν την τύχη των ζώων. 

Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα και ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.