.Το εκρηκτικό κοκτέιλ για κυβέρνηση και οικονομία


Η κοινωνική ένταση που αναμένεται να ενταθεί, οι ακραίες κινητοποιήσεις και απεργιακές δράσεις σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια και την υστέρηση εσόδων δημιουργούν εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβερνητική και οικονομική σταθερότητα. Μπορεί η χώρα μετά τα προαπαιτούμενα που εφάρμοσε να πήρε τη δόση –μαμούθ αλλά τώρα που αρχίζει η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών οι γνώριμες εδώ και δεκαετίες αντιστάσεις και αγκυλώσεις επανακάμπτουν και η δυναμική των μεταρρυθμίσεων  αρχίζει να κάμπτεται.
"Η ψυχολογία προηγείται και μετά δείχνουν τα νούμερα τι γίνεται"λέει κορυφαίος υπουργός που διαπιστώνει ότι "μετά τα Χριστούγεννα επί της ουσίας η τρικομματική κυβέρνηση ασχολείται μόνον με τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τις επιτάξεις και όχι με την πραγματική οικονομία που υποφέρει".
Οι αγρότες θα αποτελούν καθημερινό σημείο έντασης ύστερα από την απόφαση  που πήραν να κλείνουν συμβολικά τους δρόμους επί μία ώρα, οι πολίτες θα ταλαιπωρούνται, οι επιχειρηματίες δε θα μπορούν να προγραμματίσουν τις δουλειές τους   και η εικόνα που δίνεται θα είναι μια Ελλάδα με επεισόδια καθημερινώς όπου τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει.
"Θα επαναπροβάλεται η εικόνα μιας χώρας άναρχης , ανασφαλούς και απείθαρχης  και όσοι θέλουν να υπονομεύουν την κυβέρνηση και την οικονομική σταθερότητα και ανάκαμψη δεν μπορούσαν να βρουν καλύτερο τρόπο" υπογραμμίζει στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου που εισηγείται στον κ. Σαμαρά "αυστηρή στάση απέναντι στους αγρότες και πολιτική καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ που στηρίζουν αυτές τις μορφές κινητοποιήσεων".
Μόνο το κόστος από τις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα αν υπολογιστεί οι πολίτες θα αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η υπόθεση λένε στην κυβέρνηση. Εντός των κορυφαίων στελεχών της ΝΔ έχουν αρχίσει να διατυπώνονται απόψεις για πιο σκληρό νομοθετικό πλαίσιο για το δικαίωμα της απεργίας  και την μορφή των κινητοποιήσεων.
Η αρχή έγινε από τον κ. Μ. Βορίδη  που είπε στη Βουλή με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών ότι πρέπει να επανεξετάσουμε το δικαίωμα της απεργίας  αλλά και του Γ. Βρούτση που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος. Αυτό που εννοούν στη ΝΔ είναι να μπει σαφές θεσμικό πλαίσιο για τον τρόπο λήψης απόφασης , ποιοι μετέχουν στη διαδικασία λήψης της απόφασης, πότε υπάρχει απαρτία κλπ. 
Όμως , το ζήτημα είναι ευαίσθητο και λεπτό και δεν μπορεί να περάσει έτσι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ που ήδη αντέδρασαν σχετικά έντονα. 
Πιθανόν την ΝΔ του κ Σαμαρά να την εξυπηρετεί η στροφή στην νομιμότητα, την πυγμή και την τάξη σε επικοινωνιακό επίπεδο και ταυτόχρονα τους δυο κυβερνητικούς εταίρους η αυτονομία και η διαφοροποίηση αλλά από την άλλη η " εκπαίδευση" της κοινωνίας σε τέτοιες πολιτικές μπορεί να μην συμβάλλει στη Δημοκρατική κατεύθυνση του πολιτικού συστήματος και να διευκολύνει ακροδεξιούς και λαϊκίστικους σχηματισμούς.
Πέραν των πολιτικών –επικοινωνιακών ζητημάτων που αναφύονται για την τρικομματική κυβέρνηση, αρχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία με απώλειες εσόδων από το ΦΠΑ που οφείλονται στο νέκρωμα της οικονομικής δραστηριότητας, στην φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης μετά την συνεχή φορολογική αφαίμαξη των συνεπών και των νοικοκυραίων αλλά και τη δραστική μείωση και τις περικοπές στη μισθωτή εργασία. 
Αν η ερμηνεία της φοροδοτικής αστοχίας είναι ότι δεν υποβάλλουν δηλώσεις  ΦΠΑ οι υπόχρεοι και δεν αποδίδουν το φόρο, τότε σύμφωνα με την ανάλυση κορυφαίου στελέχους της ΝΔ αν και η αλήθεια είναι αδυσώπητη για τον ελεγκτικό μηχανισμό ίσως το καμπανάκι να μην είναι τόσο ηχηρό. 
Αν , όμως η απώλεια εσόδων οφείλεται στην πραγματική κατάσταση της οικονομίας και σε λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόζονται τότε τα πράγματα είναι επικίνδυνα και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

.Πάει και η...Σακοράφα...!!!

Προδότη του αγώνα κατά του μνημονίου χαρακτηρίζει τον...Τσίπρα...!!
Του έμεινε η...Δούρου...!!
Φυλλορροούν οι...πρώην ...πασόκοι...!!

Πριν από τρία χρόνια η Σοφία Σακοράφα, βουλευτής, τότε, του ΠΑΣΟΚ, είχε αρχίσει να διαφοροποιείται από τις κυβερνητικές επιλογές που οδήγησαν στο πρώτο μνημόνιο και τελικά αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα, μαζί με άλλους συναδέλφους της.

Τρία χρόνια μετά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πλέον, κ. Σακοράφα, διατυπώνει την πλήρη διαφωνία της με τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα και κάνει λόγο για «ιδεολογικό κενό» στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Και απορρίπτει τον «Τσίπρα εξωτερικού», ασκώντας σκληρή κριτική σε όλα όσα έκανε ο επικεφαλής της Κ.Ο. σε όλες του τις επισκέψεις στο εξωτερικό.

Μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής η κ. Σακοράφα διαφώνησε ριζικά με τον τρόπο που χειρίσθηκε ο κ. Τσίπρας τα ελληνικά θέματα σε όλες του τις συναντήσεις και χαρακτήρισε «αποτυχημένες» τις συναντήσεις του στο εξωτερικό. 
Η ίδια θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας «πρόδωσε» τον αγώνα κατα του μνημονίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεώρησαν ότι η σκληρή κριτική της κ. Σακοράφα, που αποτελεί την πρώτη ευθεία αμφισβήτηση των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ και του επικεφαλής του, ταυτόχρονα αποτελεί και την πρώτη εκδήλωση εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που διαταράσσει το εσωτερικό σκηνικό, το οποίο, μέχρι τώρα, είχε κάποια προβλήματα από τη δράση ορισμένων από τις ακραίες συνιστώσες, που, όμως, ελέχθηκαν με την απομόνωση των φορέων αυτών των απόψεων. ...!!!




.Φορολογούν ακόμη και μαθητές ή φοιτητές! Υποχρεωμένοι να κάνουν δήλωση όσοι έχουν κλείσει τα 18


Μέσα στις επόμενες εβδομάδες πρέπει όσοι έχουν κλείσει τα 18 πρέπει να πάνε στη ΔΟΥ τους και να πάρουν αριθμό φορολογικού μητρώου. Και μέχρι τον Ιούνιο πρέπει να συμπληρώσουν και φορολογική δήλωση.

Οι δηλώσεις αυτές βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας θα «χρεώνονται» αυτόματα κατά την εκκαθάριση τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ. Θα θεωρείται δηλαδή ότι υπερέβησαν το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος των 2.900 ευρώ που ισχύει για τα προστατευόμενα τέκνα και έτσι δεν θα αναγνωρίζονται ούτε σαν προστατευόμενα μέλη.

Έτσι θα θεωρούνται ότι απέκτησαν τεκμαρτό εισόδημα 3.00 ευρώ το 2012, το οποίο είναι μεν αφορολόγητο, αλλά θα πρέπει να καλυφθεί κατά 25% με αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών.

Αλλιώς θα πρέπει ο 18χρονος, που συντηρείται από την οικογένεια του, να πληρώνει φόρο 10% των 25% των 3.000 ευρώ που δεν θα έχει καλύψει από τις αποδείξεις.
Αλλά η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει να δώσει την ευκαιρία στους νεαρούς φορολογούμενους να αποδείξουν ότι δεν έχουν εισοδήματα. Πως; Με τη διαδικασία αμφισβήτησης, όπως προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

Μόνο που για να αμφισβητηθεί ότι υπήρχαν εισοδήματα, πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ από τον ίδιο τον φορολογούμενο (ή εξουσιοδοτημένο συγγενικό πρόσωπο) και μαζί με το έντυπο της δήλωσης, να υποβάλει να τα δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι ο συγκεκριμένος νέος συντηρείται από τους γονείς του.

Και φυσικά πρέπει να πεισθεί και ο εφοριακός που θα παραλάβει τη δήλωση και τα δικαιολογητικά. Τότε, το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ θα διαγραφεί από τη δήλωση του νεαρού και θα μεταφερθεί σε αυτή των γονιών του.

Όμως από εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως ίσως χρειαστεί να κατατεθεί πρώτα η φορολογική δήλωση, να εκκαθαριστεί και αφού σταλεί το εκκαθαριστικό, να πάει ο φορολογούμενος στην αρμόδια ΔΟΥ με τα δικαιολογητικά.

.Μειώσεις μισθών μέχρι και 30% μπορεί να φέρει η λήξη 42 κλαδικών συμβάσεων εργασίας


Μπροστά σε μειώσεις των μισθών τους που θα φτάνουν ακόμη και στο 30% βρίσκονται περίπου 600.000 υπάλληλοι, καθώς την επόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, λήγουν 42 κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Έτσι, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις, αλλά και το ζήτημα της υπογραφής ατομικών συμβάσεων, εφόσον δεν υπάρξει υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων μέχρι και τις 14 Μαΐου όταν λήγει και η μετενέργεια των τωρινών συμβάσεων.

Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου λήγει επίσης η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κάτι που θα οδηγήσει αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες σε ατομικές συμβάσεις. 

Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αφού έχει προηγηθεί κοινωνικός διάλογος και έχουν υπολογιστεί μία σειρά παράγοντες (όπως η πορεία της οικονομίας, η εξέλιξη της ανεργίας κ.ά.).

Υπενθυμίζεται πως πέρσι ο κατώτερος μισθός μειώθηκε κατά 22% (για τους νέους κάτω των 25 ετών η μείωση έφτασε στο 32%) με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στα 586 ευρώ. 

Σημειώνεται τέλος, ότι στην παρούσα φάση οι τριετίες διασώζονται αλλά παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%. 

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία σχετικά με τις αλλαγές που έχουν έρθει στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, είναι τρομακτικά. Ήδη, η λήξη των συμβάσεων εργασίας σε άλλους κλάδους έχει οδηγήσει κατά τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων. 

Παράλληλα, περίπου το 60% του δυναμικού στον ιδιωτικό τομέα έχει υποστεί δυσμενή αλλαγή στους όρους εργασίας του, είτε μέσω ατομικών συμβάσεων είτε μέσω άλλων μορφών ευέλικτης απασχόλησης όπως η εκ περιτροπής εργασία. 

Εκτιμάται, επίσης, ότι μέχρι και το τέλος του 2013 περίπου το 80% θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών ή επιχειρησιακών  συμβάσεων.

Σημειώνεται, ότι μετά την πάροδο των τριών μηνών της μετενέργειας, διατηρούνται μόνο οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας. 

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως πέρα από τον επαναπροσδιορισμό των μισθών μέσω ατομικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι σε κλάδους στους οποίους λήγουν οι συλλογικές συμβάσεις θα χάσουν και τα πάσης φύσεως επιδόματα τα οποία εισέπρατταν.

.Σταϊκούρας: Τον Ιανουάριο είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα -Δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης


Θετικά ήταν τα στοιχεία που εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταΐκούρα, ο οποίος είπε πως τον Ιανουάριο, το ισοζύγιο ήταν θετικό και η χώρα είχε πρωτογενές πλεόνασμα.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο για χαλάρωση, αφού η πολιτική προώθησης και διασφάλισης της δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας, σε όλο το εύρος της Γενικής Κυβέρνησης, πρέπει να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2013 ο κ. Σταϊκούρας τόνισε:
  • Το πρωτογενές αποτέλεσμα ήταν πλεονασματικό. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 33 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο προϋπολογισθείς στόχος μάλιστα ήταν γιαπρωτογενές έλλειμμα 413 εκατ. ευρώ.

  • Το ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν επίσης θετικό. Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα159 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 490 εκατ. ευρώ τον περυσινό Ιανουάριο. Ο στόχος ήταν γιαέλλειμμα 873 εκατ. ευρώ.

  • Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 4,3 δισ. ευρώ και παρουσιάζονταιμειωμένες κατά 1,1 δισ. ευρώ τόσο έναντι του στόχου όσο και έναντι του αντίστοιχου περυσινού μήνα (5,3 δισ. ευρώ).

  • Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 19%έναντι του περυσινού Ιανουαρίου (και έναντι μηνιαίου στόχου για μείωση κατά 4,8%). 

  • Διαμορφώνονται έτσι στα 3,9 δισ. ευρώ τον εφετινό Ιανουάριο, έναντι 4,8 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (και στόχου για 4,6 δισ. ευρώ εφέτος).

  • Τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η είσπραξη των τελών κυκλοφορίας ολοκληρώθηκε εντός του 2012 σε αντίθεση με πέρυσι, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί.
Βέβαια, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για εφέτος (ή κατά 5,2% τον Ιανουάριο), κυρίως λόγω της υστέρησης των έμμεσων φόρων. Πράγματι, στο σκέλος των εσόδων απαιτείται προσοχή και εντατικοποίηση της προσπάθειας.

.ΣΥΡΙΖΑ: Ψάχνουν πολιτικό κέντρο και συμμαχίες –Που διαφωνούν Αριστερό Ρεύμα και ΑΝΑΣΑ


Έντονη κριτική, σε χαμηλούς, όμως, τόνους, ήταν το χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίαση της 37μελούς γραμματείας που συνήλθε ενόψει και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο.

Η εισήγηση του Δημήτρη Βίτσα, που ανέλυε την σημερινή κατάσταση και καθόριζε «τα νέα καθήκοντα της περιόδου», με στόχο την «ανάκτηση της πρωτοβουλίας των κινήσεων» και «την στροφή στα λαϊκά προβλήματα», μπήκε στο μικροσκόπιο μελών της γραμματείας.

Σε επιμέρους σημεία του κειμένου υπήρξαν διαφωνίες και αποφασίστηκε να εμπλουτισθεί και να «διορθωθεί» προκειμένου να παρουσιαστεί ολοκληρωμένο στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η ανάγκη να υπάρχει ένα πολιτικό κέντρο, το οποίο θα αποφασίζει για την καθημερινότητα, προκειμένου να μην υπάρχουν σοβαρές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μελών που κάνουν δημόσιες τοποθετήσεις, όπως και η έλλειψη συλλογικότητας ως προς τη λήψη των αποφάσεων ήταν τα δύο σημεία που επισημάνθηκαν στη συνεδρίαση της γραμματείας.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, έθεσε πρώτος τα σχετικά θέματα για του επισημανθεί ότι και ο ίδιος παραβίασε τα συγκεκριμένα σημεία. Με τη θέση που εξέφρασε στις ΗΠΑ για την ΑΟΖ («κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ανακηρύξει μονομερώς της ΑΟΖ»), άποψη με την οποία φαίνεται ότι διαφωνούν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Διαφωνίες, όμως, υπήρξαν και για τις συναντήσεις με τον Β. Σόμπλε και τον αντιπρόεδρο του ΔΝΤ, αλλά και για τα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Γερμανία.

Διαφωνία όχι με την έννοια «γιατί τα ταξίδια» ή «γιατί συναντήθηκες με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών» αλλά στη λογική ότι οι όποιες σοβαρές κινήσεις θα πρέπει να αποφασίζονται μέσα από διαδικασίες και να εντάσσονται σε μια πολιτική προοπτική, ένα πολιτικό σχέδιο, του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το κόμμα δεν πρέπει να αιφνιδιάζεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης για να συμπληρώσει ότι αν υπάρχει ενημέρωση «θα είναι δυνατή και η καλύτερη επικοινωνιακή διαχείριση».

Ανεξάρτητα, πάντως, από την κριτική τα επόμενα ταξίδια του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζονται πυρετωδώς και αφορούν την Κίνα, την Ινδία, την Ρωσία και τη Νότια Αφρική.

Η κριτική προέρχονταν κυρίως από τρία «κέντρα». Το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ανένταχτους και την ΑΝΑΣΑ (περιλαμβάνει τις συνιστώσες ΑΚΟΑ, Ρόζα, ένα κομμάτι από Κόκκινο και ανένταχτους).

Ως το σοβαρότερο εσωκομματικό σημείο τριβής εκτιμάται ότι αποτελεί το θέμα των συμμαχιών. Θέμα για το οποίο επιμένει ιδιαίτερα το Αριστερό Ρεύμα που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσανατολιστεί σε συμμαχίες με ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε αντίθεση με την ηγετική ομάδα που βλέπει προς την κεντροαριστερά, ακόμα και με ένα κομμάτι της δεξιάς.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει καμιά στροφή από τις πάγιες αντιμνημονιακές του θέσεις που είναι η κατάργηση του μνημονίου και η επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης.

.Δείπνο «βενιζελικών» εναντίον των «λοχαγών» του Παπανδρέου


«Φουντώνουν» οι εσωκομματικές εξελίξεις στην Ιπποκράτους σε μια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ανασυσταθεί, με τους «εκλεκτούς» του Ευάγγελου Βενιζέλου να συνέρχονται σε «μυστικό δείπνο», ως απάντηση στις έντονες φημολογίες που θέλουν την «παπανδρεϊκή» πτέρυγα να παρουσιάζει έντονη κινητικότητα.

Το βράδυ της Παρασκευής, 12 στελέχη προσκείμενα στον κ. Βενιζέλο βρέθηκαν σε συγκέντρωση στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να συζητήσουν την μετεξέλιξη των «βενιζελικών» στα πλαίσια του κόμματος. 

Οι 12 «απόστολοι» του κ. Βενιζέλου, ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Τάκης Ρήγας, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Γιάννης Δατσέρης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Πάνος Μπεγλίτης, η Αθηνά Δρέττα, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Γιώργος Σιακαντάρης και ο Χρήστος Δερβένης.

Κύριο θέμα συζήτησης τους, ήταν η μετατροπή αυτού του «φόρουμ» σε επίσημη τάση του ΠΑΣΟΚ, με σαφή τοποθέτηση υπέρ της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συγκέντρωση αυτή έγινε σε ανταπάντηση του «κινήματος των λοχαγών» του Γιώργου Παπανδρέου, οι οποίοι διακρίθηκαν επί πρωθυπουργίας του και τώρα ζητούν την άμεση αποχώρηση από την συγκυβέρνηση ώστε το ΠΑΣΟΚ να πάψει να αποτελεί «συνιστώσα» της Νέας Δημοκρατίας.

.Οι δανειστές ζητάνε τις απολύσεις για τις δύο επόμενες δόσεις του Μνημονίου


Αρχίζει σήμερα η αγωνιώδης προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη εκταμίευση των δύο επόμενων – τελευταίων δόσεων του Μνημονίου 3 προς την Ελλάδα.

Τυπικά, ο υπουργός αναμένεται να ενημερώσει σήμερα στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του στο Eurogroup για την ψήφιση από την Βουλή,την επόμενη εβδομάδα, του Μεσοπρόθεσμου που αποτελεί το τυπικό σκέλος για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. Ευρώ.

Ομως, όπως όλα δείχνουν η πίεση προς την Ελλάδα θα εδραστεί στη διαφαινόμενη άρνηση της ελληνικής πλευράς να προχωρήσει σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. 

Παρά το γεγονός ότι τυπικά οι απολύσεις αποτελούν προαπαιτούμενο για την τελευταία δόση του Μαρτίου, το γεγονός ότι στη χώρα μας πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας δημόσιος υπάλληλος προκαλεί ήδη αντιδράσεις από την πλευρά της Τρόικα

Και αυτό σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, δημιουργεί εκνευρισμό στην Τρόικα που εκτιμά ότι για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά προσπαθεί να υπεκφύγει σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Τυπικά, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και ότι στο EuroWorking Group της επόμενης εβδομάδας όλα θα προχωρήσουν κανονικά. Παράλληλα, στελέχη του γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σημειώνουν ότι ναι μεν τα χρήματα της δόσης είναι απαραίτητα αλλά η ρευστότητα είναι επαρκής και μια ενδεχόμενη καθυστέρηση στην καταβολή των επόμενων δύο δόσεων δεν πρόκειται να δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα.

Τυπικά, το κεντρικό θέμα του σημερινού Eurogroup θα είναι η Κύπρος και η σημερινή συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί παρούσης της Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί την πρεμιέρα του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ που αντικατέστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται -σε σύντομη παρέμβασή του- να ενημερώσει το Συμβούλιο για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016 και την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το 2013.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει στη σημερινή ατζέντα θέμα έγκρισης για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός που είχε γίνει το Νοέμβριο οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group διαπιστώθηκε καθυστέρηση σε μια σειρά θέματα και ορισμένες χώρες διατύπωσαν για άλλη μία φορά επιφυλάξεις.

Και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές μας αυτή τη στιγμή δεν επιθυμούν ένταση της κριτικής προς την ελληνική πλευρά τα προβλήματα -που από την πλευρά τους διαπιστώνουν- είναι συγκεκριμένα και δεδομένα:

Οι 25.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων παρά τη ρητορική των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (Δημοκρατική Αριστερά και ΠΑΣΟΚ) είναι σύμφωνα με την Τρόικα όχι μόνον συμφωνημένες αλλά και προαπαιτούμενο για τη συνέχιση του δανειακού προγράμματος.

Οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν το δεύτερο σημαντικό αγκάθι και η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει για πολύ χρόνο ακόμη τις κινήσεις στα χέρια της ελληνικής πλευράς, προετοιμάζοντας «καπέλο» με ξένους κομισάριους για το συγκεκριμένο θέμα.

..«Ψαλίδι» σε όσους λαμβάνουν 2η και 3η σύνταξη


«Ψαλίδι» για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν περισσότερες από μία συντάξεις δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών αναδρομικά (από 1ης Ιανουαρίου) τον Απρίλιο.

Όπως προβλέπεται, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα θα υποστούν μείωση 20% στις αποδοχές τους, ενώ όσοι λαμβάνουν Τρίτη σύνταξη θα υποστούν μείωση 30%.

. Πρόταση-σοκ για την κυπριακή διάσωση


Μία ριζοσπαστική επιλογή για τη διάσωση της Κυπριακής οικονομίας παρουσιάζουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρουν σε σημερινό τους δημοσίευμα, το οποίο διέψευσε η Κεντρική τράπεζα της χώρας, η συγκεκριμένη επιλογή θα προβλέπει ζημιά για τους ανασφάλιστους καταθέτες και τους κατόχους κρατικών ομολόγων.

Όπως λέει η εφημερίδα, αν γίνει αυτό το ποσό της διάσωσης θα μειωθεί από τα 16,7 δισ. ευρώ στα μόλις 5,5 δισ. ευρώ και το χρέος θα φτάσει το 77% αντί για το 140%.

Φυσικά το δημοσίευμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, καθώς σημαίνει ότι θα χαθούν καταθέσεις και ανακοίνωσε:

«Εξ' αντικειμένου δεν τίθεται θέμα επηρεασμού των νομικών δικαιωμάτων των καταθετών, είτε με την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη ή διακίνηση τους ή άλλως πως. 

Οποιαδήποτε ενέργεια που αποσκοπεί σε μείωση, επέμβαση, στέρηση ή περιορισμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας των καταθετών είναι αντίθετη με ρητές διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που προστατεύουν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας».

.Βολές Σακοράφα κατά Τσίπρα και νέο εσωκομματικό μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ


Δριμύτατη κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας πολύ σοβαρούς προβληματισμούς σχετικά με τις επιλογές της τελευταίας περιόδου, άσκησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σοφία Σακοράφα. 

«Εμείς θεωρώ ότι όχι απλώς δεν κάνουμε όσα πρέπει για να εδραιώσουμε την αξιοπιστία μας, αλλά πολλές φορές κάνουμε πράγματα που μας καθιστούν αναξιόπιστους», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Σακοράφα, προκαλώντας «κραδασμούς» στην Κουμουνδούρου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι επέδειξε θρησκευτική λατρεία προς τον Ομπάμα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ιδεολογικό έλλειμμα και έλλειψη αξιοπιστίας στο κόμμα της Αριστεράς. 

«Στη δε συνάντηση με το ΔΝΤ το στίγμα υπήρξε μάλλον στρεβλό, αφού αντί να βγει προς τα έξω η υπαναχώρηση του ΔΝΤ ως προς το μνημόνιο, βγήκε προς τα έξω μια θρησκευτικού τύπου λατρεία προς τον Ομπάμα και τις αξίες του αμερικανικού έθνους» 

τόνισε σε μια παρέμβαση που γίνεται την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να θεσμοποιήσει τη διαγραφή στελεχών στο νέο ενιαίο κόμμα, πράγμα που μέχρι στιγμής ήταν αντίθετο στη λογική των συνιστωσών

.Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2014


Την υιοθέτηση Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως το 2016 η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μόνιμου χαρακτήρα, τα οποία θα εξασφαλίζουν τα ανώτατα όρια του ελλείμματος για το 2013-16 και ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μπαίνει σε βιώσιμη πτωτική πορεία προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο την επίσημη μετάφραση του οποίου δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου αναφέρεται πως σε συνέχεια της απόφασης αναφορικά με τις τελικές λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην άμεση φορολογία εισοδήματος, οι αρχές θα επανεξετάσουν τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2014 και θα συμφωνήσουν με την ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ για τα μέτρα που απαιτούνται για να κλείσει κάθε εναπομείναν έλλειμμα για το 2014, στα πλαίσια της επόμενης αναθεώρησης του προγράμματος.

Ακόμη, υπογραμμίζεται πως κατά την έκταση που το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2015-2016 παραμένει, οι αρχές θα μπορούσαν να ακολουθήσουν διάφορες στρατηγικές για να κλείσει αυτό, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των εσόδων με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των απαλλαγών και εκπτώσεων, την επέκταση των μέτρων που λήγουν και τις στοχευμένες περικοπές στις τρέχουσες δαπάνες.

Όπως σημειώνεται οι αρχές θα καθορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015, όχι αργότερα από τα τέλη Αυγούστου 2013, όταν θα διαμορφώσουν ένα λεπτομερές δημοσιονομικό πρόγραμμα για το 2014-2015 που θα οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% μέχρι το 2015.

.Παραιτείται ο Πάπας


Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλλει στις 28 Φεβρουαρίου ο Πάπας Βενέδικτος, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με το Reuters.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστοί οι λόγοι της επικείμενης παραίτησης, αν και ο εκπρόσωπος του Βατικανού επιβεβαίωσε την είδηση. 

Ο τελευταίος Πάπας που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος το 1415 υπό το βάρος του Σχίσματος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

.Καθιέρωση 30ωρης εβδομάδας εργασίας επιδιώκουν οι Γερμανοί


Οι χαμηλοί μισθοί, οι συμβάσεις εργασίας περιορισμένου χρόνου και η έλλειψη εξειδικευμένου εργασιακού δυναμικού τίθενται διαρκώς στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης. Περίπου εκατό εκπρόσωποι της επιστήμης, του συνδικαλισμού και του πολιτικού κόσμου απαιτούν σε διακήρυξή τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Tageszeitung (taz) του Βερολίνου την καθιέρωση της εβδομάδας εργασίας των 30 ωρών.

«Χρειαζόμαστε ένα συνολικό κοινωνικό πρόγραμμα στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου εργασίας.Το θέμα δεν μπορεί να περιορίζεται πλέον στα όρια της πολιτικής των συλλογικών διαπραγματεύσεων», υποστηρίζει ο Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ, οικονομολόγος στην «Ανώτατη Σχολή Βεστφαλίας» του Γκελζενκίρχεν. 

Το κοινωνικό υπόστρωμα του μανιφέστου είναι η υψηλή ανεργία στην Ευρώπη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Deutsche Welle. 

«Μια υπερπροσφορά εργατικών χεριών στις αγορές εργασίας οδηγεί σε πτώση των μισθών», αναφέρουν οι «100» στη διακήρυξή τους και προσθέτουν ότι δεν επιτρέπεται να επωμίζονται τα βάρη της κρίσης οι μισθωτοί, που αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, καθώς και οι άνεργοι.

Το σχέδιο που προτείνουν οι «100» προβλέπει τη σταδιακή καθιέρωση της εβδομάδας των 30 ωρών σε έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών. Οι υπογράφοντες αναμένουν σαφή αύξηση της παραγωγικότητας, την οποία θα καρπωθούν οι εργαζόμενοι προκειμένου να διασφαλιστεί η εξίσωση μισθού. 

Μάλιστα, ο καθηγητής Χάιν-Γιόζεφ Μπόντρουπ απευθύνει έκκληση στην Ομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) να ξεκινήσει μια στοχευμένη εκστρατεία στην κατεύθυνση της μείωσης του χρόνου απασχόλησης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.