.Η επίσκεψη Μέρκελ δεν είχε απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης


Το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ότι η επίσκεψη της καγκελαρίου Α. Μέρκελ βοήθησε την εθνική υπόθεση και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές της Ιπποκράτους, η παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου «δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης».

Και υπογραμμίζουν ότι η κ. Μέρκελ αναφερόμενη στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη,απλά «εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ίδιες πηγές εμφανίζονται ενοχλημένες από την αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα της αξιοπιστίας, την οποία τώρα ανακτά η Ελλάδα, αλλά και με τη διαφωνία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ για την παρουσία και των τριών πολιτικών αρχηγών στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Σχετικά με τη διαπραγμάτευση οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά. Περιμένουμε πάντα την έκθεση της τρόικας και εξακολουθούμε να είμαστε αντιμέτωποι με το ύψος, το περιεχόμενο, και τη χρονική κλιμάκωση του πακέτου των μέτρων. Αυτό οδηγεί κάπου, μόνον αν υπάρχει το ευρύτερο πλαίσιο για το οποίο μιλά σταθερά και επίμονα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

Ως προς το ζήτημα της αξιοπιστίας, θεωρούν ότι το κορυφαίο επιχείρημα της χώρας, είναι οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού τα δυόμισι τελευταία χρόνια, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως το αναγνώρισε και η κ. Μέρκελ. Και προσθέτουν ότι αυτό πρέπει να προβάλει διεθνώς η κυβέρνηση.

Αναφορικά με τη διαφωνία του Φ. Κουβέλη να παραστούν και οι άλλοι δύο αρχηγοί στη συνάντηση, έλεγαν ότι «είναι κρίμα που ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να εμφανιστούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην κυβέρνηση και να υποστηρίξουν από κοινού, σε μια συζήτηση με την κ. Μέρκελ, την εθνική στρατηγική».

Ασκούν, τέλος, κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο αναφέρουν ότι «παραμένει εγκλωβισμένος στις εσωτερικές του αντιθέσεις και διαφωνίες του για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

.Δόση το Δεκέμβριο και στο βάθος... αναδιάρθρωση


Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας παράτασης. Ο λόγος για το χρόνο εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς τη χώρα μας.

Με την ελληνική πλευρά να λέει «Ναι» στο νέο γύρο μέτρων σκληρής λιτότητας, αλλά να μην έχει ακόμα υλοποιήσει τις περιβόητες -αλλά απόλυτα απαραίτητες- μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές μας δείχνουν πρόθυμοι να μας δώσουν τα χρήματα, αλλά μας υποβάλλουν στην ουσία στο μαρτύριο της σταγόνας, επιδιώκοντας το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέρκελ και Σαμαράς συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα, η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε αναπτυξιακές υποσχέσεις, παρέπεμψε, όμως, για τις όποιες εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου. Ενδιάμεσα μέχρι την 18η Οκτωβρίου πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες. Πρέπει, δηλαδή, επί της ουσίας να έχει ψηφίσει όλα τα μέτρα.

Λίγο νωρίτερα, ο αρμόδιος επίτροπος για την οικονομία, Όλι Ρεν, δεν απέκλειε το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου εφαρμογής του μνημονίου, και δήλωνε πως η δόση θα εκταμιευθεί το αργότερο μέσα στο Νοέμβριο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που μίλησε για καθαρά πολιτική απόφαση.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Πως, με βάση τους γνωστούς ελληνικούς ρυθμούς, δεν είναι σίγουρο πως ο Αντώνης Σαμαράς θα πάει στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου με τα μέτρα ψηφισμένα.

Ακόμα, όμως, και αν τα... καταφέρουμε και ψηφίσουμε το πακέτο λιτότητας, οι χρόνοι δεν βγαίνουν. Μέχρι να συνέλθει το έκτακτο Eurogroup και να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, έχουμε ήδη μπει στο Νοέμβριο.

Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι το Ταμείο απειλεί να διακόψει τη χρηματοδότηση, εάν η ευρωζώνη δεν δεχθεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε αυτό να υποχωρήσει σε βιώσιμα επίπεδα, δείχνει - σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον, που επικαλείται η εφημερίδα - ότι οι δανειστές μας συνεχίζουν να μην τα βρίσκουν.

Οι ανησυχίες του Ταμείου έγκεινται στο γεγονός ότι μέχρι το 2020, το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα επίπεδα του 150% του ΑΕΠ, δηλαδή 30 μονάδες υψηλότερα από τις μέχρι σήμερα προβλέψεις για τη βιωσιμότητά του. Προτείνει, λοιπόν, να μειωθούν εκ νέου τα επιτόκια των δανείων προς τη χώρα μας, 

η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι υπόλοιπες κεντρικές της ευρωζώνης να αποδεχθούν κούρεμα 30% στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, με ταυτόχρονη - ή εναλλακτική - λύση την αποδοχή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του κουρέματος των δικών τους δανείων προς τη χώρα μας.

Όλα αυτά τα δεδομένα και το παρασκήνιο δείχνουν ότι η δόση πάει για Δεκέμβριο. Εξ ου και οι διαρροές και δηλώσεις από το υπουργείο Οικονομικών ότι «πρέπει να τρέξουμε να προλάβουμε την εκταμίευση το Νοέμβριο».

Το πώς διαμορφώνεται, πάντως, το κλίμα, θα φανεί από τα όσα θα ειπωθούν στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, τις επόμενες μέρες (12-14 Οκτωβρίου), στο Τόκυο.

.Ανίκανη η τρόικα να προσδιορίσει την επίπτωση της λιτότητας στην οικονομία


Τις βλαπτικές επιπτώσεις της λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και την αδυναμία του ΔΝΤ και της τρόικα να προσδιορίσουν την πραγματική επίδραση των περικοπών δαπανών στη διαμόρφωση του ΑΕΠ αναδεικνύει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Ωστόσο, βάσει της έκθεσης αυτής τα λάθη τη τρόικα στην Ελλάδα επαναλαμβάνονται.

Στοιχεία που εμπεριέχονται στην έκθεση και τα οποία παρουσιάσθηκαν χθες στο Τόκιο από τον επικεφαλής οικονομολόγο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολιβιέρ Μπλανσάρ καταδεικνύουν ότι τόσο στην ελληνική περίπτωση όσο και στις περιπτώσεις 27 άλλων κρατών το ΔΝΤ και οι κυβερνήσεις υποτιμούσαν σταθερά την επίπτωση που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας.

Όπως καταδεικνύεται, οι αποκαλούμενοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές, τα ποσοστά πουχρησιμοποιούνται για να υπολογιστεί ο αντίκτυπος των δημοσιονομικών περικοπών στην ανάπτυξη, ήταν συστηματικά πολύ χαμηλοί, δηλαδή υποτιμούσαν την πραγματική ζημία για την οικονομία. 
Αυτό είναι καίριο θέμα καθώς όσο μικρότερος είναι ο πολλαπλασιαστής τόσο μικρότερος εμφανίζεται κι ο αντίκτυπος της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν πολλαπλασιαστή 0,5% για να υπολογίσουν τον αντίκτυπο της λιτότητας στην ανάπτυξη. Δηλαδή υπολόγιζαν ότι για κάθε ευρώ εξοικονόμησης από τις δημόσιες δαπάνες, χάνονταν 50 σεντς από την παραγωγή. Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα του ΔΝΤ κατέδειξαν ότι οι πολλαπλασιαστές ανά περίπτωση κυμαίνονται από 0,9% έως 1,7%.

Ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας για κάθε ευρώ εξοικονόμησης από τις δημόσιες δαπάνες, χάθηκε 1,7 ευρώ από την παραγωγή.

Με τον τρόπο αυτό το ΑΕΠ της Ελλάδας σε αγοραίες τιμές μειώθηκε από τα 231 δισ. ευρώ το 2009 στα 200 δισ. ευρώ το 2012.

Σημειώνεται πως για το 2013 στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν δημόσια δηλώσει προ ημερών πως εξακολουθούν να χρησιμοποιούν πολλαπλασιαστή 0,5%. Για τον λόγο αυτό παρά τις εξοικονομήσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος τοποθετούσαν την ύφεση κοντά στο 4%.

Εάν όμως χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής του 1,7% η μείωση της εθνικής παραγωγής λόγω των περικοπών των δημοσίων δαπανών εκτινάσσεται στο 15,3%. Η επίπτωση δε στα επίπεδα της ύφεσης θα είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό (4%).

.Σταϊκούρας για Προϋπολογισμό 2013


«Περιθώρια άμεσης αλλαγής της συνταγής δημοσιονομικής πολιτικής, που εφαρμόζεται από την αρχή του προγράμματος στήριξης, είναι σχεδόν ανύπαρκτα», ανέφερε κατά την διάρκεια συζήτησης του προσχεδίου Προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
«Από την ώρα που η Ελλάδα προσέφυγε στον μηχανισμό στήριξης και δεδομένων των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας, ο χώρος σχεδιασμού πολιτικών είναι αυστηρά περιορισμένος και εξαρτημένος από το πλαίσιο συνεργασίας με τους εταίρους και δανειστές μας», συμπλήρωσε ο κος Σταϊκούρας.
Περιγράφοντας τις απώλειες των Ελλήνων πολιτών την τελευταία διετία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «Ηράκλεια προσπάθεια με θυσίες 49 δισ. που δεν οδήγησαν σε αντάξιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η οικονομία αντίθετα, ακολούθησε πτωτική πορεία και η συνολική ύφεση ξεπέρασε το 22% του ΑΕΠ ενώ η ανεργία φτάνει το 25%». 
Αυτά οφείλονται στην έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που προκάλεσε την ελληνική κρίση δανεισμού, αλλά και στο ότι δεν δόθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, η δέουσα προσοχή σε μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας - και όσα επιχειρήθηκαν, δεν προχώρησαν. 
Ακόμα περισσότερο, «το έλλειμμα αξιοπιστίας που διαμορφώθηκε τα τρία προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλο και δύσκολα διαχειρίσιμο».
Τα φαινόμενα της ύφεσης και των σκληρών δημοσιονομικών πολιτικών, δεν είναι βεβαίως μοναδικά ελληνικά.
«Στην Ισπανία, το προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει εκεί 40 δισ. περικοπές, κυρίως από κοινωνικές δαπάνες - ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη περικόψει 27 δισ. απ' τον Προϋπολογισμό του 2012. Στη Γαλλία βλέπουμε 37 δισ. ευρώ μέτρα από αύξηση φόρων και περικοπή δαπανών. Στην Πορτογαλία έχουμε αύξηση της μέσης φορολογίας στο εισόδημα των πολιτών, ειδική έκτακτη εισφορά, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.ά.. 
Αντίστοιχα μέτρα λαμβάνει η Ιταλία, ενώ η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε Σλοβενία και Κύπρο. Διαπιστώνουμε ότι πολλά κράτη της ευρωζώνης καλούνται να μειώσουν δραστικά το βιοτικό τους επίπεδο σε έκταση που δεν είχε γίνει στο παρελθόν», ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.
Με βάση την πραγματικότητα αυτή, η «κυβέρνηση εθνικής ευθύνης καλείται να βγάλει τη χώρα απ' το τέλμα, εντός του ευρώ, με άμεση επιδίωξη την εξασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος απ' την επόμενη χρονιά».
Τέτοιες ενδείξεις υπάρχουν ήδη, παρά την πρωτοφανή ύφεση: Σχετικά, ο κος Σταϊκούρας επικαλέστηκε την πτώση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το 2012 στο 6,6% του ΑΕΠ (έναντι 9% το 2011), την βελτίωση του πρωτογενούς ελλείμματος (1,4% από 2,1%) 
την μείωση των συνολικών δαπανών του Προϋπολογισμού κατά 4,8 δις που αντισταθμίζει την υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 2 δις ευρώ (στοιχεία πρώτου οκταμήνου του 2012), την αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή στο 0,9%, την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2013.
Περιθώρια αισιοδοξίας αφήνει επίσης και η «ποσοτική και ποιοτική βελτίωση του κεφαλαίου αξιοπιστίας της χώρας, ως αποτέλεσμα συγκροτημένων και μεθοδικών κινήσεων της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού», η μείωση των σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, η βελτίωση του κλίματος στο Χρηματιστήριο, 
η αύξηση των εξαγωγών, η επιστροφή καταθέσεων, η προώθηση μιας σειράς αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου - 
«ενώ συμβάλλει και η δημιουργία νέων, ισχυρών τραπεζικών ομίλων, ικανών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του ελληνικού και διεθνούς περιβάλλοντος».
«Η κυβέρνηση δίνει δείγματα ότι η χώρα περνά από τη σφαίρα των λόγων και των προθέσεων στο πεδίο των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων και πράξεων», σημείωσε ο κος Σταϊκούρας. 
«Δείχνει ότι υπάρχει η βούληση για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και να τεθούν οι στέρεες βάσεις για να βγει η οικονομία από την ανατροφοδοτούμενη κρίση».

.Ελλάδα όπως... Ελντοράδο


Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016, εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σε μεγάλη έκταση τα προβλήματα που παρουσιάζονταν όλα αυτά τα χρόνια και εμπόδιζαν την ανάπτυξη του τομέα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της ύφεσης και της ανεργίας που έφερε παρατηρείται μια μεταστροφή κλίματος, βλέπει το πρακτορείο.
Η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα στα οποία οι εταιρίες αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και οικονομικά.
Η καναδέζικη επιχείρηση European Goldfields, σημειώνει το Bloomberg, προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα. 
«Με τίποτα δεν θα γύριζα στην Ελλάδα», λέει πρώην στέλεχος της που έφυγε από την εταιρεία για να εργαστεί σε μεταλλευτική στην ΠΓΔΜ.
Ανησυχίες προκύπτούν σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι κάτοικοι της Ιερισσού διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών.
Παρά τις προθέσεις τις εταιρίας για αναφύτευση, οι κάτοικοi υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.
Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές Αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.

.Ζητούν τη πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ


 Την πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ με τους 1991 καταθέτες στην Ελβετία, ζητούν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης από τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, να αιτηθεί προς το γαλλικό υπουργείο οικονομικών. 

Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί προειδοποιούν ότι θα ζητήσουν οι ίδιοι, δικαστική συνδρομή από τις γαλλικές αρχές, προκειμένου να ελέγξουν αν το ψηφιακό υλικό πουέφτασε στα χέρια τους ήταν παραποιημένο.

.Στα 6,6 δισ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού


Στα 6,6 δισ. ευρώ μειώθηκε το ταμειακό έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, από τα 19,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα έσοδα στο ίδιο διάστημα κατέγραψαν μείωση κατά 3,4% και διαμορφώθηκαν στα 34 δισ. ευρώ έναντι 35,2 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Στο σκέλος των δαπανών του Τακτικού Προϋπολογισμού καταγράφεται μείωση τους κατά 23,6% στα 40,54 δισ. ευρώ από 53 δισ. ευρώ πέρυσι. 

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η εξοικονόμηση που έχει επιτευχθεί στο κονδύλι των τόκων που καταβάλλει ο Προϋπολογισμός για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, οι οποίοι μειώθηκαν στα 6 δισ. ευρώ από 13,8 δισ. ευρώ πέρυσι. 

.Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά


Ένας σχηματισμός με τέσσερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα δυο ήταν οπλισμένα έκανε μια παράβαση του FIR Αθηνών και δυο παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. 

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, από αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.  

Σημειώνεται ότι οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις έγιναν την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, βρισκόταν στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

.ΑΕΚ: Ανατροπή δεδομένων και συμφωνία με Λίνεν


 Ανατροπή δεδομένων στην υπόθεση Εβαλντ Λίνεν, με τον Γερμανό τεχνικό να φτάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συμφωνία με την ΠΑΕ ΑΕΚ και να ετοιμάζεται να αφιχθεί στην Αθήνα, προκειμένου να αναλάβει τα «ηνία» της ομάδας.

Ο πρώην προπονητής του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού είχε προκριθεί ως πρώτη επιλογή μετά το χθεσινό «ναυάγιο» με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Το μεσημέρι, όμως, ο 59χρονος τεχνικός είχε νέα επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημητρέλο, και οιδύο πλευρές τα βρήκαν για συμβόλαιο ως το τέλος της περιόδου.

.Ενημερώνει αύριο ο Ευ. Βενιζέλος για τη λίστα Λαγκάρντ την Επιτροπή Θεσμών


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ενημερώσει, αύριο στις 13:30, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ», 
το δε απόγευμα στις 16:00 έχει κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην Επιτροπή Θεσμών έχουν, επίσης, κληθεί για να ενημερώσουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πιθανότατα την Παρασκευή, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και θα επιστρέψει την επόμενη εβδόμαδα.

.90.000 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν απογράφηκαν


Περισσότεροι από 90.000 δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων, δεν προσήλθαν για να απογραφούν έως τις 5 Οκτωβρίου, οπότε έληξε και η τελευταία παράταση που είχε δοθεί από τη διοίκηση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Πρόκειται για δικαιούχους του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) και των ενταγμένων στο ΙΚΑ Ταμείων, Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) και Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών, (ΤΑΠΙΛΤ).

Η φυσική καταγραφή στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σταματά από σήμερα και θα επαναλειτουργήσει από 22 Οκτωβρίου 2012.
Η διοίκηση του ΙΚΑ επισημαίνει τέλος, ότι όσοι συνταξιούχοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ και του ΤΑΠΙΛΤ προσήλθαν για φυσική καταγραφή στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2012, 
θα πληρωθούν τη σύνταξή τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τόπου κατοικίας τους στις 22 Οκτωβρίου 2012.

.Σ. Κεδίκογλου: «Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται»


Η 'Αγγελα Μέρκελ αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης και τις θυσίες του λαού, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΛΦΑ 9,89. 
«Ήταν ξεκάθαρη, νομίζω, η υποστήριξή της στις προσπάθειες που κάνει αυτή η κυβέρνηση. Αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει, των θυσιών που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως και τα μηνύματα από το Eurogroup ήταν θετικά και υπογράμμισε πως «και οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ, αναγνωρίζουν ότι πάμε καλά. Το αν έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών εξελίξεων, είναι ένα άλλο ζήτημα. 

Οι προσπάθειες της Ελλάδας αναγνωρίζονται?».
Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε, ωστόσο, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά εκτίμησε ότι το πακέτο θα κλείσει. 

«Θα κλείσουν τα μέτρα. Θα περιμένετε να δούμε την τελική μορφή. Ξέρετε πολύ καλά ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια, γι` αυτό και οι διαβουλεύσεις έχουν κρατήσει τόσο πολύ. Γίνεται σκληρή διαπραγμάτευση», τόνισε.

.Τηλεφωνική "κόκκινη γραμμή" μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας- Τουρκίας


Τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής «κόκκινης γραμμής» αποφάσισαν οι υπουργοί Άμυνας Ελλάδας Π. Παναγιωτόπουλος και Τουρκίας Ι. Γιλμάζ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια, με ευθύτητα και να λέμε πού διαφωνούμε αλλά και τα σημεία, στα οποία συμφωνούμε δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος: 

«Γι αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια ευθεία τηλεφωνική γραμμή, μια κόκκινη γραμμή, όπως συνηθίζουμε να λέμε,  μεταξύ των δύο Υπουργείων, ώστε να μπορούμε να συζητάμε απευθείας, να λύνουμε τις παρεξηγήσεις εκεί που υπάρχουν και αναφύονται, να κάνουμε τα δύσκολα ευκολότερα και να μην αφήνουμε χώρο σε καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε περιπέτειες τους δύο λαούς».

.Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε ο γυμνός του χθεσινού συλλαλητηρίου


Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε το πρωί ο Αμερικανός, ο οποίος εμφανίσθηκε γυμνός στο χθεσινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, κατευθυνόμενος προς τους ευζώνους του Άγνωστου Στρατιώτη και τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά συνελήφθη.

Ο άνδρας, που είναι από τη Νέα Υόρκη και διαμένει στο Μαρούσι, είπε στους αστυνομικούς ότι προέβη στην πράξη αυτή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για «πρόκληση σκανδάλου με ακόλαστες πράξεις και διέγερση κατά των νόμων».

.Γενική πανεργατική απεργία για τις 18 Οκτωβρίου προκηρύσσει η ΓΣΕΕ


Στην προκήρυξη γενικής πανεργατικής απεργίας στις 18 Οκτωβρίου αναμένεται να προχωρήσει, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα, το προεδρείο της ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές αναμένεται, επίσης, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, σε ένδειξη αντίθεσης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

.Μπαράζ ληστειών στην Αττική


Το χρηματοκιβώτιο εταιρείας άρπαξαν τα ξημερώματα τέσσερις ένοπλοι στο Αιγάλεω, ενώ άλλες τρεις ληστείες έγιναν στην Αττική, από χτες το βράδυ έως σήμερα το πρωί.

Στις 3.40 τα ξημερώματα, οι τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν σε εταιρεία στην οδό Δράκοντος 22, ακινητοποίησαν τον φύλακα και άρπαξαν το χρηματοκιβώτιο που περιείχε άγνωστο χρηματικό ποσό, το φόρτωσαν σε φορτηγό της εταιρείας και εξαφανίστηκαν.

Στις 8 χτες το βράδυ δύο άγνωστοι μπήκαν σε εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας στην Αθήνα, και με την απειλή όπλου αφαίρεσαν χρυσαφικά μεγάλης αξίας.
Οι άλλες δύο ληστείες έγιναν σε κατάστημα τροφίμων στην Αθήνα και σε πρατήριο υγρών καυσίμων στις Αχαρνές.

."Βελτιώνονται οι συνθήκες στην Ελλάδα για προσέλκυση επενδυτών και τουριστών"


Αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουν η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς και βελτίωση των συνθηκών για προσέκλυση επενδυτών και τουριστών στη χώρα μας, διαπίστωσαν η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξής Τύπου, την Τρίτη, στο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη.

Η υπουργός Τουρισμού παρουσίασε μια συνοπτική εικόνα της πολιτικής του υπουργείου της, που στοχεύει στην αξιοποίηση και ανάδειξη στοιχείων και τομέων που εμπλουτίζουν και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν, όπως είπε, 

σημειώνοντας ότι «η παρουσία μας στις ΗΠΑ εντάσσεται και στο πλαίσιο μιας στρατηγικής, που έχει ξεκινήσει από φέτος το καλοκαίρι, όπως και μιας μελετημένης προσέγγισης αγορών ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, τόσο για επισκέπτες, όσο και για επενδυτές.»

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, ανέφερε ότι «η εξωστρέφεια είναι το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας. 

Σε μια περίοδο κρίσης, σε μια εποχή που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες για δημοσιονομική προσαρμογή, η κυβέρνηση δείχνει μια αποφασιστικότητα στο να πετύχει το πρόγραμμα της Ελλάδας και να υλοποιηθούν τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μηταράκης.

.Το θέμα της λαθρομετανάστευσης έθεσε ο Αντ. Σαμαράς στον Α. Νταβούτογλου


Για τον Ιανουάριο του 2013 προγραμματίζεται η δεύτερη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός των Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έγινε δεκτός από τον  πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.

«Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη

.Κοινό μέτωπο στην οικονομία προωθούν Ολάντ - Ραχόι


Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι συναντώνται σήμερα στο Παρίσι στο πλαίσιο της διμερούς γαλλο-ισπανικής συνόδου, στη διάρκεια της οποίας οι δύο χώρες αναμένεται να τονίσουν την ομοφωνία τους σε ευρωπαϊκά θέματα, όπως η εποπτεία των τραπεζών. 

Ο Ολάντ θα υποδεχθεί τον Ραχόι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, ενώ συναντήσεις μεταξύ μελών των κυβερνήσεων των δύο χωρών θα πραγματοποιηθούν στα διάφορα υπουργεία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία. 

Στη συνέχεια όλοι οι αξιωματούχοι θα παραστούν στο γεύμα εργασίας που θα παρατεθεί στα Ηλύσια, ενώ θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Η συνάντηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να επαναλάβουν «την ισχυρή ομοφωνία της Γαλλίας και της Ισπανίας» σε ευρωπαϊκά ζητήματα, και κυρίως στο σχέδιο εποπτείας των τραπεζών, την κοινή αγροτική πολιτική και τον φόρο στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. 

Ολάντ και Ραχόι θα αναφερθούν επίσης στο ζήτημα της Συρίας και του Σάχελ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.