.«Η Μέρκελ είναι η πόρνη των πλουσίων στην Ευρώπη»


Οξύτατη κριτική για την πολιτική γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο γερμανός αριστερός πολιτικός, Όσκαρ Λαφοντέν, μιλώντας σε γερμανικό talk show, αποδίδοντας της, μάλιστα, ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς.

«Η Άνγκελα Μέρκελ είναι η πόρνη των πλουσίων στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Λαφοντέν, πρώην επικεφαλής του SPD και και επικεφαλής του κόμματος WASG. 

Ο αριστερός πολιτικός προειδοποίησε, επίσης, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με συνθήκες Βαϊμάρης!», αναφερόμενος στην πεπατημένη της λιτότητας και την κρίση του ευρώ.

«Πριν ο κόσμος ήταν ακόμα κανονικός. Κάποτε διασώζονταν από το χρέος οι φτωχοί. Σήμερα οι πλούσιοι. Αυτό είναι τρέλα», είπε, σύμφωνα με σε έντονους τόνους ο Λαφοντέν.

.Αυτόνομα θα κατέβει στις εκλογές το «Μέτωπο» του Αλαβάνου


Την ανεξάρτητη κάθοδο του «Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής» στις εκλογές προανήγγειλε επί της ουσίας ο Αλέκος Αλαβάνος, απορρίπτοντας ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ ή ΔΗΜΑΡ.

«Έχω διαχωρίσει το δρόμο μου από το ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά στον Alpha 9,89, ο επικεφαλής του Μετώπου ενώ κατέστησε σαφές ότι το κίνημά του δεν έχει κοινά στοιχεία με τη ΔΗΜΑΡ.

«Τι σημαίνει σήμερα συνένωση των δυνάμεων της αριστεράς; Τι κοινό θα μπορούσαμε να έχουμε εμείς με τη ΔΗΜΑΡ», διερωτήθηκε ο κ. Αλαβάνος.

«Πιστεύω στη συλλογική ηγεσία και στη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών. Έχω διακρίνει ότι οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να μιλήσουν με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο», πρόσθεσε.

«Είχα διαβάσει ότι η Ελλάδα θα πάει σε εμφύλιο πόλεμο και δεν το κατάλαβα τότε αλλά τώρα το καταλαβαίνω», δήλωσε ο κ. Αλαβάνος, τονίζοντας ότι «η οργή δε χρειάζεται να είναι τυφλή και μέσα στην κοινωνία, η μια κατηγορία να απαξιώνει την άλλη. Αυτή η απαξίωση της πολιτικής είναι ένα φαινόμενο, όχι μόνο ελληνικό και θέλει απάντηση με μια ριζική αλλαγή των κανόνων της πολιτικής».

Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής διέψευσε ότι συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή. «Ήταν ψέμα αυτό που έγραψαν σχετικά με μένα και την εκδήλωση μνήμης Καραμανλή. Καμία σχέση δεν είχαμε με αυτή την εκδήλωση, δεν μας ενδιέφερε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουμε ένα κράτος που χρησιμοποιεί όλο και πιο ακραίες και αυταρχικές μεθόδους που προκαλούν στον κόσμο θυμό που εκφράζεται με βροντερό τρόπο», σχολίασε ο Αλέκος Αλαβάνος για τα επεισόδια στην Ιερισσό 

και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε να είχε γίνει δημοψήφισμα στην τοπική κοινωνία για την επένδυση. Παρά την κρίση, την έλλειψη θέσεων εργασίας όλος αυτός ο κόσμος δε θέλει μια επένδυση που είναι καταστροφική».
«Έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο όπου στηρίζονται οι πιο ακραίες επενδύσεις», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να συμπιέζουν την πολιτική συζήτηση μέσα στη χώρα δημιουργώντας ένα φόβητρο τι θα μπορούσε να συμβεί εάν βγαίναμε από το ευρώ. Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν σχέδιο Β, δηλαδή τι θα μπορεί να γίνει αν βγουν από την ευρωζώνη. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει», κατέληξε ο κος Αλαβάνος.

Για τον τραγικό θάνατο των φοιτητών από το μαγκάλι ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε: «Κατά τη γνώμη μου (ο θάνατος των φοιτητών από το μαγκάλι) συνδέεται μ' αυτή την επιστροφή σε συνθήκες πολύ μεγαλύτερης καθυστέρησης και ανασφάλειας για όλο τον κόσμο, επομένως είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής»

.Θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα


Οι επιφυλάξεις της τρόικας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχαν τα μέλη της πενταμερούς επιτροπής που έχει συγκροτηθεί γι’ αυτό το λόγο.

Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς παραμένουν οι επιφυλάξεις της Τρόικας μετά την πρώτη αυτή συνάντηση που είχαν τα τεχνικά κλιμάκια από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδας, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Στη σημερινή συνάντηση η προσπάθεια επικεντρώθηκε στο να ποσοτικοποιηθούν οι επιμέρους προσεγγίσεις και σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα διατηρεί επιφυλάξεις ως προς τις κεφαλαιακές ανάγκες που δημιουργεί η ρύθμιση. 

Αντίθετη είναι η άποψη του υπουργείου Ανάπτυξης, κύκλοι του οποίου επισημαίνουν την απόφασή τους να επιμείνουν για να πετύχουν το καλύτερο δυνατόν.

.Την Τρίτη συνέρχεται το κονκλάβιο για εκλογή νέου Πάπα


Την ερχόμενη Τρίτη στις 12 Μαρτίου θα συγκληθεί το Κονκλάβιο των Καρδιναλίων για την εκλογή νέου επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, μετά την παραίτηση-έκπληξη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου.

Οι προετοιμασίες, στο εσωτερικό της Κάπελα Σιστίνα, όπου θα συνεδριάσει το «κονκλάβιο» που θα εκλέξει τον νέο ποντίφικα συνεχίζονται. 

Προστίθεται επένδυση στα τζάμια ώστε να καταστούν αδιαφανή και τοποθετούνται ειδικοί αισθητήρες που θα ανιχνεύουν την λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών. Στους καρδινάλιους θα απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μαγνητόφωνα και ότι άλλο παρεμφερές.

Κατά την διάρκεια του κονκλάβιου δεν επιτρέπεται να διαρρεύσει καμία πληροφορία σχετικά με την πορεία της εκλογικής διαδικασίας.

Ο καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο είναι αυτός ο οποίος συγκαλεί επισήμως το σώμα των εκλεκτόρων για την έναρξη των ψηφοφοριών. 
Στο εσωτερικό της Καπέλα Σιστίνα την τήρηση του κανονισμού θα εγγυηθεί ο καρδινάλιος Τζοβάνι Μπατίστα Ρε, αφού ο Σοντάνο, που είναι πάνω από 80 ετών, δεν μπορεί να πάρει μέρος στην εκλογή του νέου πάπα.

Για να εκλεγεί ο επόμενος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 77 ψήφους.

Οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν την Τρίτη μπορεί να ολοκληρωθούν σε μερικές ώρες ή και σε μερικές ημέρες έως ότου βγει… λευκός καπνός.

Έως τώρα δεν έχει ξεχωρίσει κανένας Καρδινάλιος που να είναι φαβορί για την εκλογή, ωστόσο κάποιοι δεν αποκλείουν να δούμε για πρώτη φορά στην ιστορία μαύρο Πάπα.

."Πόλεμος" για το φάρμακο


«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Υγείας και φαρμακείων και φαρμακαποθηκών, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, περί τεχνητής έλλειψης φαρμάκων, που προκαλείται από παράνομες επανεξαγωγές σε συνεργασία φαρμακαποθηκάριων και και φαρμακοποιών. 

Από τους έως τώρα ελέγχους σε πέντε φαρμακαποθήκες, είπε ο κ. Σαλμάς, έχει διαπιστωθεί ότι 700 φαρμακεία επιστρέφουν φάρμακα σε φαρμακαποθήκες, αντί να τα διαθέτουν σε ασθενείς.

Ο υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, και προειδοποιεί ότι οι ποινές για όσους παρανομούν θα είναι αυστηρότατες. 

Ο κ. Σαλμάς με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δεσμεύεται ότι ουδείς εκ των πολιτών θα στερηθεί το φάρμακό του και  κάνει σαφές ότι δεν τίθεται θέμα απόσυρσης φαρμάκων από την ελληνική αγορά, όπως προκύπτει από τις επαφές του με το 80% των φαρμακευτικών εταιρειών. Ο κύκλος των επαφών αυτών θα κλείσει την Τρίτη.

Στην τιμολογιακή πολιτική και τον ελλιπέστατο εφοδιασμό από τις πολυεθνικές εταιρείες, αποδίδουν, από την πλευρά τους, την έλλειψη φαρμάκων φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) να κάνει λόγο και για πολυεθνικές, που οι ποσότητες φαρμάκων, τις οποίες διοχετεύουν προς τις φαρμακαποθήκες είναι σε μονοψήφιο αριθμό.

.Aποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός - Αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο


Σε καθοδική τάση, λόγω της συρρίκνωσης της κατανάλωσης, αλλά και της μείωσης των τιμών από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε προϊόντα και υπηρεσίες, βρίσκεται ο πληθωρισμός στη χώρα. 

Ειδικότερα, αυξήθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο εφέτος, από αύξηση 0,2% τον Ιανουάριο, με τις κυριότερες ανατιμήσεις να καταγράφονται σε τομείς που επηρεάζονται από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με την  ΕΛΣΤΑΤ, περαιτέρω ανατιμήσεις σε έναν χρόνο σημειώθηκαν σε ηλεκτρισμό (τιμολόγια ΔΕΗ) κατά 12,3%, πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) κατά 1,8%. 

Στα είδη διατροφής που επηρεάζουν το «καλάθι της νοικοκυράς», αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις τιμών σε νωπές πατάτες νωπές (25%), κρέατα γενικά (1,6%) και γαλακτοκομικά και αυγά (0,6%). 

Στον αντίποδα, νέες μειώσεις τιμών υπήρξαν, μεταξύ άλλων, σε φάρμακα (14,6%), τηλεφωνικές υπηρεσίες (5,1%), χυμούς φρούτων (8,4%), ενοίκια κατοικιών (4,6%), έπιπλα- καλύμματα δαπέδου (4,1%), οικιακές συσκευές (3,9%), ιατρικές, οδοντιατρικές & παραϊατρικές υπηρεσίες (3,3%), αυτοκίνητα (4,4%), δίδακτρα (4%), έξοδα ξενοδοχείων (5,4%), κουρεία- κομμωτήρια (4,7%) και νωπά φρούτα (3%).

.Στις 22 Απριλίου η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου


Για τις 22 Απριλίου προσδιορίστηκε, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορουμένων του στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης παράνομων αμοιβών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Προηγήθηκε, σήμερα, η έκδοση βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, που παραπέμπει τον πρώην υπουργό, οικείους του αλλά και συνεργάτες του, για νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που φέρονται να δωρίθηκαν προκειμένου να επιλέξει το υπουργείο Άμυνας τα υποβρύχια και τα αντιπυραυλικά συστήματα TORM1.

Βάσει της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την μεγάλη υπόθεση διαφθοράς, ο βασικός κατηγορούμενος μέσω υπεράκτιων ή εξωχώριων εταιριών που αφανώς του ανήκαν, νομιμοποιούσε παράνομες αμοιβές του, εμφανίζοντας αγοραπωλησίες ακινήτων ή άλλες επενδυτικές δραστηριότητες. 

Στην όλη επιχείρηση φέρονται να τον συνέδραμαν καθοριστικά, είτε με μικρότερο είτε με μεγαλύτερο βαθμό εμπλοκής, επιχειρηματίες, δικηγόροι κ.ά., ενώ αντίστοιχη συμπεριφορά αποδίδεται στην πρώην και τη νυν σύζυγό του και στην κόρη του.

.Συλλήψεις κατοίκων στη Χαλκιδική


Τέσσερις από τους έξι κατοίκους της Ιερισσού Χαλκιδικής που προσήχθησαν χθες στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για την εμπρηστική επίθεση στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές, συνελήφθησαν και κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η σύλληψή τους δεν συνδέεται με την καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου.
Όπως έγινε γνωστό, κατά τις έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκαν καραμπίνες, πυροτεχνήματα, ασύρματοι κ.ά. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των νόμων περί όπλων, φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, αλλά και για παράνομη κατοχή ασυρμάτου και ραδιοπομπού. 
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, έξω από το οποίο συγκεντρώθηκαν συγγενείς, φίλοι και κάτοικοι της Ιερισσού σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψή τους. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής.
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών, Παναγή Γιαννάκη, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Χαλκιδική μετά την εμπρηστική επίθεση που σημειώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές.

Όπως έγινε γνωστό, στη σύσκεψη συμμετέχουν, από πλευράς αστυνομίας, ο διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας Βάϊος Χονδρός, εκπρόσωποι των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, μαζί με τους δικηγόρους τους, εκπρόσωπος της Εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", ενώ, παρότι κλήθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δεν παρίσταται.

Επίσης, στο εδώλιο του Πλημμελειοδικείου Χαλκιδικής κάθονται σήμερα τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για συμμετοχή σε επεισόδια που έγιναν στις Σκουριές στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. 

Φορείς και κάτοικοι της Χαλκιδικής θα βρίσκονται στον Πολύγυρο, όπου θα γίνει η δίκη, διοργανώνοντας συγκέντρωση συμπαράστασης στους κατηγορούμενους.

.Νέα μελέτη δείχνει πόσο κακό κάνει το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας


Τα λουκάνικα, το σαλάμι, το μπέικον, τα χάρμπουγκερ και τα άλλα κόκκινα επεξεργασμένα κρέατα φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που συμπεριέλαβε στοιχεία από περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε δέκα χώρες, κατά μέσο όρο επί 13 χρόνια. 

Πρόκειται για μια ακόμη μελέτη, που έρχεται να αναδείξει τους κινδύνους από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ιδίως όσον αφορά τον καρκίνο του εντέρου.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σαμπίν Ρόρμαν του πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine", σύμφωνα με το BBC, συμπέραναν ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε τέτοιου είδους κρέατα, συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και, τελικά, πρόωρο θάνατο. 

Από ελληνικής πλευράς, στη μελέτη συμμετείχαν ο ακαδημαϊκός Δημήτριος Τριχόπουλος (καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), η βιοπαθολόγος-διατροφολόγος Αντωνία Τριχοπούλου και η Ανδρονίκη Νάσκα (επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία μπορεί να είναι το αλάτι και οι άλλες χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή και τη συντήρηση των επεξεργασμένων κρεάτων.

 Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι όσοι τρώνε τέτοια κρέατα, τείνουν επίσης να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά, να καπνίζουν, να πίνουν περισσότερο αλκοόλ, να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, να ασκούνται λιγότερο σωματικά και γενικότερα να έχουν συνήθειες επιβλαβείς για την υγεία τους.

Η ανάλυση των στοιχείων αποκάλυψε ότι όσοι έτρωγαν πάνω από 160 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα (δηλαδή περίπου δύο λουκάνικα και μια φέτα μπέικον) είχαν κατά μέσο όρο 44% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα στη διάρκεια των 13 ετών που διήρκεσε η μελέτη, σε σχέση με όσους έτρωγαν μόνο 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος καθημερινά. 

Συνολικά, όσο διήρκεσε η έρευνα, πέθαναν περίπου ένας στους 17 ανθρώπους του δείγματος, οι 10.000 από καρκίνο και οι 5.500 από καρδιά.

«Το σταμάτημα του καπνίσματος είναι πιο σημαντικό από το κόψιμο του κρέατος, αλλά θα συνιστούσα στους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωσή του», δήλωσε η Ρόρμαν. 

Όπως είπε, αν όλοι όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, έτρωγαν το πολύ 20 γραμμάρια επεξεργασμένου κρέατος τη μέρα, το 3% των πρόωρων θανάτων θα είχαν αποφευχθεί. Από την άλλη, πρόσθεσε, λίγη κατανάλωση κόκκινου κρέατος χρειάζεται, επειδή περιέχει βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο.

Για να πάρει ένας άνθρωπος τις αναγκαίες πρωτεϊνες, υπάρχουν διάφορες άλλες πηγές, όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, τα όσπρια κ.α.

."Θάνατος" το πολύ αλάτι


Η αυξημένη ποσότητα αλατιού στα φαγητά που καταναλώνει κανείς, μπορεί να «σπρώχνει» το ανοσοποιητικό σύστημα να στρέφεται εναντίον του, με συνέπεια να εμφανίζονται ή να επιδεινώνονται διάφορες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο διαβήτης τύπου 1, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα τριών νέων αμερικανικών επιστημονικών ερευνών.

Το αλάτι -που είναι ήδη γνωστό πως αυξάνει τον αγγειακό κίνδυνο για την καρδιά και τον εγκέφαλο- φαίνεται πως επίσης μπορεί να «πυροδοτήσει» ένα τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε το τελευταίο να στραφεί εναντίον των υγιών ιστών, αντί να αποτελεί την άμυνα του οργανισμού και να καταπολεμά τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα περιστατικά αυτοάνοσων παθήσεων διεθνώς. Έως τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τόσο οι γενετικοί, όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες (κάπνισμα, έλλειψη βιταμίνης D, μόλυνση από ιούς κ.α.) αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση των αυτοάνοσων παθήσεων. 

Τώρα, για πρώτη φορά, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το «Science», προκύπτουν στοιχεία ότι και το αλάτι μπορεί να παίζει το δικό του όχι αμελητέο ρόλο, αν και σε ποιό βαθμό ακριβώς συμβαίνει αυτό, παραμένει ακόμα άγνωστο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ποντίκια που στο εργαστήριο υποβάλλονταν σε διατροφή πλούσια σε αλάτι, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν μια ασθένεια παρόμοια με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (την αυτοάνοση εγκεφαλομυελίτιδα).

.Αντίο, Κομαντάντε


Η συντριπτική πλειοψηφία των αρχηγών κρατών της Λατινικής Αμερικής αναμένεται σήμερα στη Βενεζουέλα για να παραστεί στην κηδεία του Ούγκο Τσάβες. Την τελετή θα παρακολουθήσουν επίσης δυο από τους πλέον αμφιλεγόμενους ηγέτες στον κόσμο ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ του Ιράν.
Στην κηδεία θα παραβρεθούν αντιπροσωπείες διεθνών οργανισμών όπως της Ένωσης για την Ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής (Aladi), της Κοινής Αγοράς του Νότου (Mercosur), της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (Unasur) και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ελία Χούα.

Τρεις ηγέτες της Λατινικής Αμερικής που θεωρείται ότι ήταν πολύ κοντά στο Ούγκο Τσάβες, είναι στη Βενεζουέλα από την Τετάρτη. Ο Έβο Μοράλες της Βολιβίας, η Κριστίνα Κίρχνερ της Αργεντινής και ο αποκαλούμενος φτωχότερος πρόεδρος στον κόσμο ο Χοσέ Μουχίκα της Ουρουγουάης. 

Η κα Κίρχνερ αναχώρησε την Πέμπτη από τη Βενεζουέλα αφήνοντας πίσω της τον υπουργό των Εξωτερικών.
Στην κηδεία θα παραβρεθούν από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής οι Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Ισημερινού, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, 

Ολάντα Χουμάλα πρόεδρος του Περού, Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ και Ότο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας

Από την Καραϊβική, ο πρόεδρος της Αϊτής Μισέλ Μαρτελί και της Δομινικανής Δημοκρατίας Ντανίλο Μεντίνα.

Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας ανακοίνωσε την άφιξη στο Καράκας, του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο. Η άφιξη του Φιντέλ Κάστρο, του πνευματικού πατέρα του Τσάβες φαίνεται απίθανη λόγω της ιατρικής κατάστασης που τον ανάγκασε να www.amna.gr/articleview.phpπεριορίσει τις δραστηριότητές του.

Κανείς αρχηγός κράτους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανακοίνωσε την παρουσία του. Η Γαλλία θα στείλει έναν από τους λεγόμενους «μικρούς» υπουργούς και η Ισπανία τον πρίγκιπα Φελίπε, διάδοχο του θρόνου. Η Ρωσία και η Κίνα, στενοί οικονομικοί σύμμαχοι της Βενεζουέλας επί Τσάβες θα στείλουν μεγάλες αντιπροσωπείες.

Εν τω μεταξύ, ο εκτελών χρέη προέδρου της χώρας Νίκολα Μαντούρο, δήλωσε ότι το σώμα του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί «στην αιωνιότητα», στο στρατιωτικό μουσείο. 

«Έχει αποφασιστεί το σώμα του Κομαντάντε να ταριχευτεί έτσι ώστε να παραμένει αιώνια στη θέα των ανθρώπων σε ένα μουσείο», είπε ο στενός συνεργάτης του Τσάβες στην κρατική τηλεόραση. 

Κατά τον Μαντούρο η κίνηση αυτή που θυμίζει τη μεταθανάτια μεταχείριση των κομμουνιστών ηγετών Λένιν, Στάλιν και Μάο θα βοηθήσει να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της σοσιαλιστικής επανάστασης.

Τέλος, η ορκωμοσία του Νικολάς Μαντούρο ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 19:00 (τοπική ώρα, 01:30 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

.Ετοιμαστείτε για σοκ στις αγορές


Οι αυξήσεις φόρων στους πλούσιους Αμερικανούς και η μείωση των δημοσίων δαπανών θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη των Ηνωμένων Πολιτειών φέτος προέβλεψε ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί σε συνέντευξή του στο οικονομικό δίκτυο, CNBC.

Προειδοποίησε ότι παρά τις θετικές ενδείξεις για την οικονομία, υπάρχουν δεδομένα που θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη, όπως οι φόροι προς τους πλούσιους και η πτώση των λιανικών πωλήσεων.

Επίσης προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα ενισχυθεί το πολύ κατά 1,5%, ενώ βλέπει και σοκ στις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2013.

Όπως είπε καμιά φορά τα σημάδια από τα Χρηματιστήρια είναι λάθος και προέβλεψε ότι οι αγορές θα αιφνιδιαστούν από την επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

.Το «ασυμβίβαστο» εστία έντασης στο ΠΑΣΟΚ


Έληξε, στις 12 το μεσημέρι, η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του Κόμματος, ενώ την ίδια ώρα η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχθεί στον «αέρα» λόγω του «ασυμβίβαστου».

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΚΑΠ), η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις και θα προβεί στην τελική ανακήρυξη των εκλεγέντων, ενώ η πρώτη συνεδρίαση του οργάνου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα και θα εκλέξει το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τον Γραμματέα της ΚΠΕ.

Το θέμα του «ασυμβίβαστου» στην εκλογή μελών στην ΚΠΕ, έχει προκαλέσει έντονες τριβές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι ερμηνείες για την παράγραφο 3 του άρθρου 16 του Καταστατικού που ψηφίστηκε διαφέρουν. 

Από την πλευρά της ΕΚΑΠ, αναφέρεται ότι το «ασυμβίβαστο», σύμφωνα με την ψηφισθείσα διάταξη του Καταστατικού, ισχύει για όσους κατέχουν θέσεις προέδρων, διοικητών, διευθυνόντων συμβούλων, δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, γενικών γραμματέων, αλλά και κάθε στελέχους με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι στο συνέδριο ψηφίσθηκε πλήρες «ασυμβίβαστο» και αφορά ακόμα και απλά μέλη Δ.Σ. σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις, έστω κι αν πρόκειται για συμμετοχή σε Δ.Σ. Εταιριών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είτε με τη μια είτε με την άλλη ερμηνεία, η διάταξη του Καταστατικού δεν εφαρμόσθηκε ως έχει και, λογικά, πρέπει να αναμένονται παραιτήσεις μελών της ΚΠΕ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μη σωστής εφαρμογής του Καταστατικού είναι η περίπτωση του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος παρότι ήταν σε εκλόγιμη θέση, δεν συμπεριλήφθηκε στους εκλεγμένους, με απόφαση της ΕΚΑΠ, ενώ δεν συνέβη το ίδιο με τον Υποδιοικητή του ΟΓΑ.

Στο θέμα της εφαρμογής του Καταστατικού αναφέρθηκε σήμερα, με δήλωσή του, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επιτίθεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «παραχαράκτες και εκλογομάγειρες της Ιπποκράτους», αλλά και για ανυπαρξία οποιασδήποτε «πολιτικής και ηθικής αναστολής».

Επίσης αναφέρει: «Αφού οδήγησαν ένα Συνέδριο στη σιωπή και στην ελεγχόμενη λήψη αποφάσεων, οδηγούν και την εκλογική διαδικασία στην απαξίωση και τη νόθευση της πραγματικής θέλησης των συνέδρων». 

Και ζητεί «να ισχύσει, εδώ και τώρα, η απόφαση του Συνεδρίου», η οποία, όπως υποστηρίζει, προβλέπεικανένα μέλος της ΚΠΕ να μην είναι διορισμένο στο κράτος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.