.Ατζέντα με τρεις στόχους από το ΠΑΣΟΚ


Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κυβερνητική συνεργασία βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Προσβλέπουν στην τήρηση των δεσμεύσεων σε συνδυασμό με την επιμήκυνση και τις κινήσεις για απομείωση του χρέους

Το γεγονός ότι η συνεργασία των τριών κυβερνητικών εταίρων βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό επίπεδο παρά τις επιμέρους διαφωνίες φαίνεται ότι επιβεβαιώνει και η χθεσινή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά το φινάλε της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ιπποκράτους ανέμενε τις απαντήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες για να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου και να επαναλάβει την «ατζέντα» που -κατά το ΠΑΣΟΚ- η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προωθήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Πηγές της Ιπποκράτους, αφού άκουσαν με ικανοποίηση τη θετική αναφορά του πρωθυπουργού στη συμβολή των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων, των κ. Ε. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, έκαναν λόγο για «θετική εισαγωγή στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης», ενώ νωρίτερα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας: 
«Η Ελλάδα θα βγει από την κρίση. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Θα κάνουμε τη στροφή, θα ξεπεράσουμε το δημοσιονομικό πρόβλημα».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι δανειστές μας αρχίζουν και αποκτούν σαφή και ξεκάθαρη εικόνα για το αποτέλεσμα της στήριξης της κυβέρνησης -και- από το ΠΑΣΟΚ και προσβλέπουν στην τήρηση των δεσμεύσεων για την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Η πραγματική επιμήκυνση κατά δύο έτη της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνδυασμό με τις κινήσεις για την απομείωση του χρέους αποτελεί δε για τον κ. Βενιζέλο, όπως συχνά επαναλαμβάνει, την ολοκληρωμένη πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Σημαντικές επισκέψεις
Θεωρεί εν τω μεταξύ εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, και του Ιταλού, Μάριο Μόντι, στην Αθήνα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Το σίγουρο είναι ότι εντός του Σαββατοκύριακου το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει από το οικονομικό επιτελείο το τελικό πλαίσιο του προγράμματος των 13,5 δισ. ευρώ, το οποίο και θα συζητηθεί εκ νέου στη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών την Τρίτη. 

Η Ιπποκράτους πιστεύει ότι το πακέτο θα εγκριθεί προκειμένου να επιταχυνθεί η εκταμίευση της δόσης κι ότι εκκρεμεί μόνο η εξέταση των περιθωρίων για εργασιακές αλλαγές που έχει θέσει η τρόικα.

Οπως είναι γνωστό, ο κ. Βενιζέλος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τον κ. Σαμαρά δεν απέρριψε την εισήγηση της τρόικας για τον περιορισμό του ποσού των αποζημιώσεων για εργαζόμενους με μισθό άνω των τριών χιλιάδων ευρώ. 

Εάν και εφόσον το πακέτο των άγριων μέτρων εγκριθεί στην προσεχή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, τότε ο Ευ. Βενιζέλος θα προχωρήσει στη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ για να συζητηθούν αναλυτικά τα νέα δεδομένα και να ληφθεί απόφαση για το αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Οι ασφαλείς μέθοδοι για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και το σύνολο των θεμάτων που αποτελούν προτεραιότητες του αρμόδιου υπουργείου, ήταν το αντικείμενο αναλυτικής συζήτησης που έκανε χθες ο Ευ. Βενιζέλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρη.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επισκέφθηκε το υπουργείο, επικεφαλής κλιμακίου του κόμματος, στο οποίο συμμετείχαν ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και οι κ. Δριβελέγκας, Κασσής και Τζελέπης.

.Τα ταμειακά διαθέσιμα τελειώνουν 16 Νοεμβρίου


Το Eurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση μόνο αφού θα έχουν ψηφιστεί τα μέτρα, θα έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός και θα έχουν συμφωνηθεί οι προαπαιτούμενες δράσεις

Αγώνας δρόμου με στόχο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου ξεκινά -μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα- για τις ελληνικές αρχές, μετά τη θετική δήλωση στήριξης των ηγετών του ευρώ.

H απόφαση της Eυρωζώνης συνιστά αναμφίβολα θετικό βήμα στον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση για αποκατάσταση της αξιοπιστίας και η βελτίωση του κλίματος, που διαπιστώνεται πλέον, διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης στα εκκρεμή ζητήματα.

Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση καλείται να κλείσει με την τρόικα όλα τα ανοιχτά θέματα που αφορούν τα διαρθρωτικά μέτρα (εργασιακά, υγεία, ληξιπρόθεσμες οφειλές ΕΟΠΥΥ). Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το θετικό μήνυμα της Ευρωζώνης συνοδεύτηκε από την προϋπόθεση ότι η δόση μπορεί να εκταμιευθεί μόνον εφόσον ικανοποιηθούν οι τρεις απαράβατοι όροι που έθεσαν οι χώρες του ευρώ.

Πρόκειται για την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, την έγκριση των προαπαιτούμενων δράσεων και κυρίως την ψήφιση του πακέτου μέτρων. Για την έκδοση της ενθαρρυντικής για την Ελλάδα δήλωσης συνέβαλε αποφασιστικά η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις με την τρόικα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η δόση των 31,5 δισ. θα εκταμιευθεί, έως τα μέσα Νοεμβρίου, μόλις υιοθετηθεί η έκθεση της τρόικας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα απαιτηθεί νέα Σύνοδος Κορυφής για την καταβολή της δόσης και προσέθεσε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου. 

Υπογράμμισε ότι βρήκε κατανόηση από τους εταίρους, ότι το κλίμα έχει αλλάξει για τη χώρα μας και ότι είναι χαρακτηριστικό πως η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης εξέδωσε δήλωση αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα.

Τελευταίο «πικρό» ποτήρι
Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό είναι το «τελευταίο πικρό ποτήρι» για τους Ελληνες. Δήλωσε, επίσης, βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, υπογραμμίζοντας τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και την επιθυμία του να ξεφύγει από τη λαίλαπα από την οποία δοκιμάζεται. 

Ενδεικτικές της αλλαγής του κλίματος ήταν επίσης οι αναφορές πολλών Ευρωπαίων ηγετών και κυρίως ο προβληματισμός που επικράτησε σχετικά με τους κινδύνους για την κοινωνική συνοχή και την έκρηξη των ακροδεξιών φαινομένων στη χώρα μας.

Τέλος, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε τη σημασία που έχει το επόμενο ΕΣΠΑ για την Ελλάδα και ότι, όπως ανέφερε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, θα πρέπει να αποφευχθούν οι μεγάλες περικοπές. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις, τα χρήματα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ θα είναι περίπου τα μισά από αυτά του τρέχοντος, τα οποία στο σύνολό τους είναι της τάξης των 22 δισ. ευρώ.

.Εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα εργασιακά ζητά η ΓΣΕΕ


Να σεβαστεί και να εφαρμόσει άμεσα τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εργατικό δίκαιο, καλεί με ανακοίνωσή της την κυβέρνηση, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιτροπής, δύο ρυθμίσεις του ελληνικού εργατικού δικαίου, που περιορίζουν τα δικαιώματα των μαθητευόμενων (15- 18 ετών) και των προσώπων κάτω των 25 ετών που εισέρχονται στην αγορά εργασίας, αντιβαίνουν στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και θα πρέπει να καταργηθούν.

Πρόκειται για τη «δοκιμαστική περίοδο εργασίας» και τη δυνατότητα «απόλυσης χωρίς ειδοποίηση στη διάρκεια των δώδεκα πρώτων μηνών».

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αποφάνθηκε ότι «η διαφοροποίηση των αποδοχών των νέων εργαζόμενων κάτω από 25 ετών αντίκειται στην Αρχή της Μη Διάκρισης (άρθρο 4 παρ. 1 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη) και ότι η δυνατότητα του εργοδότη να μην οφείλει αποζημίωση απολύσεως για ένα έτος από την πρόσληψη, παραβιάζει το άρθρο 4 παρ. 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».

Η ΓΣΕΕ καλεί, επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο συζητείται στις 2/11/2012 η προσφυγή της ΓΣΕΕ για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων των μνημονίων, να υιοθετήσει τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Η απόφαση διαπιστώνει την απόλυτη παραβίαση δικαιωμάτων των εργαζομένων με άλλοθι την οικονομική κρίση», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, ενώ, για το ίδιο θέμα η ΔΑΚΕ του ιδιωτικού τομέα υποστηρίζει, ότι «οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα, που έχει επισημάνει σε έκθεσή του και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO), συμβαίνουν με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων και της τρόικας».

Η απόφαση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης εκδόθηκε μετά από προσφυγή των ελληνικών συνδικάτων. Οι αποφάσεις της Επιτροπής δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τα κράτη μέλη, αλλά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από συνδικάτα σε νομικές προσφυγές.

.Γίνονται πρόσφυγες για να μην πεθάνουν από το κρύο


Το δρόμο της μετανάστευσης προς τις γειτονικές βαλκανικές χώρες παίρνουν πολλοί κάτοικοι της Μακεδονίας και της Θράκης – κυρίως συνταξιούχοι - προκειμένου να μην ξεπαγιάσουν! 

Οι Βορειοελλαδίτες, για πολλά χρόνια επισκέπτονταν τα Σκόπια ή τη Βουλγαρία για να κάνουν τα ψώνια τους και, πιο πρόσφατα, για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους. 

Τώρα πια όμως, η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης απειλεί ακόμη και την υγεία τους. Έτσι, πολλοί Έλληνες, εκμεταλλευόμενοι και τα χαμηλά ενοίκια στην... άλλη πλευρά των συνόρων, αποφασίζουν το αδιανόητο: να αλλάξουν χώρα για να μην πεθάνουν από το κρύο. 

Το θέμα αναδεικνύει σήμερα η εφημερίδα «Ελλάδα», σημειώνοντας ότι, για όσους φεύγουν το κόστος ζωής ανά μήνα, με θέρμανση, ενοίκιο και τρόφιμα δεν θα ξεπερνά τα 100 ευρώ!

.Στην κορυφή παραμένει ο Ολυμπιακός


Αποδίδοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός επικράτησε στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Ξάνθης με 4-0 και μετά από επτά αγωνιστικές, παρέμεινε στην κορυφή της κατάταξης της Σούπερ Λίγκας και μάλιστα χωρίς βαθμολογική απώλεια. 
Τα τέρματα των «ερυθρολεύκων», σημείωσαν οι Μανωλάς (37`), Χολέμπας (51`) και Τζεμπούρ (53`, 63`).
Την ίδια ώρα την πρώτη εφετινή εκτός έδρας νίκη και τη δεύτερη συνολικά έως τώρα στο πρωτάθλημα, σημείωσε η Κέρκυρα. Οι «Φαίακες» σε αγώνα για την 7η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησαν 1-0 του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη, δίνοντας τέλος στο σερί δύο νικών των «κυανέρυθρων». Το μοναδικό γκολ σημείωσε ο Καραλής στο 71ο λεπτό.
Σε λίγο, στις 19.30 ο ΠΑΟΚ θα υποδεχθεί  την ΑΕΚ, που θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο της τον Εβαλντ Λίνεν. Οι γηπεδούχοι διατηρούν το απόλυτο στην Τούμπα και εκτός απροόπτου θα πάρουν τους τρεις βαθμούς, παραμένοντας σε τροχιά Τσάμπιονς Λιγκ.
 
 Αύριο, Κυριακή, ο Πανθρακικός αντιμετωπίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Αστέρας Τρίπολης είναι το φαβορί απέναντι στην Βέροια, όπως και ο Παναθηναϊκός που θα φιλοξενήσει τον Αρη, αλλά και ο Ατρόμητος που υποδέχεται τον Λεβαδειακό.

Η 7η αγωνιστική ολοκληρώνεται με το ντέρμπι της Κρήτης ανάμεσα στον  Πλατανιά, που αθόρυβα έφτασε στην 4η θέση, και τον ΟΦΗ.

.Στις εκδηλώσεις για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν ο Κ. Παπούλιας


 «Καλύτερες μέρες για την Ελλάδα» ευχήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας από το ηρωικό χώρο του Ελ Αλαμέιν, τιμώντας τους αγωνιστές της μάχης εκείνης που αποτέλεσε την αφετηρία του τέλους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τονίζοντας παράλληλα ότι «με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας, θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».
Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την συγκινητική τελετή και το τρισάγιο όπου προέστη ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Αξώμης κ.Πέτρος, ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας χαρακτήρισε την σημερινή «μεγάλη μέρα. Μία μέρα συγκίνησης για τα παιδιά της Ελλάδας που πολέμησαν έξω από την Ελλάδα εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. 

Ξεκινήσαμε από τα βουνά της Αλβανίας, πολεμήσαμε στο Ρούπελ και στα οχυρά της Μακεδονίας, αντισταθήκαμε στα Τέμπη μαζί με τους συμμάχους και περάσαμε στην μεγάλη μάχη της Κρήτης και στην συνέχεια στην ηρωική καθολική αντίσταση του ελληνικού λαού κατά την διάρκεια 1941-1944.

Το ότι η μικρή Ελλάδα δίνει νεκρούς για την ελευθερία και για την αντιμετώπιση κάθε βαρβαρισμού και φασισμού, είναι ένα μήνυμα παγκόσμιο. Λίγες είναι οι χώρες εκείνες που έτυχε να αγωνιστούν αυτόν τον αγώνα τον καλό. Πολλοί δεν το γνωρίζουν και πρέπει να το μάθουν. Όποιος αγνοεί την ιστορία, χάνει τον προσανατολισμό του. 

Θέλω να ευχηθώ από αυτό το ηρωικό μέρος του Ελ Αλαμέιν, καλύτερες μέρες για την Ελλάδα, που πιστεύω και ήμουνα πάντοτε αισιόδοξος, ότι με αυτήν την δύναμη ψυχής που έχει ο Έλληνας θα ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση, έστω και αν, και πρέπει να το πούμε αυτό, υποφέρει τόσο πολύ».

.Ανακόπηκε η πορεία του πλοίου "Εστέλ"


Ανακόπηκε από το ισραηλινό ναυτικό η πορεία του φινλανδικού πλοίου "Εστέλ" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθυνόταν στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των ισραηλινών αρχών.

Την συμπαράστασή του στους επιβαίνοντας του ιστιοφόρου, εξέφρασε ο Α. Τσίπρας με σημερινή δήλωσή του. 

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αισθανόμαστε περήφανοι που σε αυτήν την αποστολή ανθρωπιστικής αλληλεγγύης συμμετέχουν δυο μέλη της Κοινοβουλευτική μας Ομάδας, δύο γνήσιοι εκπρόσωποι ενός λαού που δοκιμάζεται και αγωνίζεται για αξιοπρέπεια και δημοκρατία 2,5 χρόνια τώρα και οι οποίοι κομίζουν μήνυμα αλληλεγγύης σε ένα λαό που χρόνια τώρα δοκιμάζεται και περήφανα αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό συμβολικό μήνυμα».

.Μόντι: “Στην ΕΕ πρέπει να χτυπά κανείς την γροθιά του στο τραπέζι”!!! Ακούει κανείς στην Ελλάδα?


Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «στην Ευρώπη, πρέπει να χτυπά, κανείς, τις γροθιές του στο τραπέζι», αν και, «υπάρχουν άτομα που είναι ακόμη πιο σκληρά από τα συγκεκριμένα τραπέζια».

«Ελπίζω ότι σε λίγους μήνες θα δούμε ξεκάθαρα μηνύματα οικονομικής ανάκαμψης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, μιλώντας στην συνέλευση της αγροτικής ομοσπονδίας Coldiretti, στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τον Μόντι «η Ιταλία έδειξε ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυστηρά μέτρα. Σε αυτή την φάση, κατά συνέπεια, πρέπει να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό το στοιχείο της εμπιστοσύνης, 
με στόχο να γίνουν χειροπιαστές οι θετικές επιπτώσεις που ακόμη δεν μπορούμε να διακρίνουμε και να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες οι οποίες, ευτυχώς, δεν έγιναν αισθητές».

«Το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως και τα υπόλοιπα, δεν είχε ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. 

Αλλά το καινούριο στοιχείο είναι ότι το όλο παιχνίδι των διαφόρων χωρών έγινε πιο ισορροπημένο, πιο συμμετρικό και χωρίς να μονοπωλείται από μια μόνο χώρα, απ΄ότι συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν», ολοκλήρωσε ο Μάριο Μόντι.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.