.Επιδιώκει να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και να κινηθεί αντιμνημονιακά

Την ολική επαναφορά του στην πολιτική σκηνή ετοιμάζει ο Γιώργος Παπανδρέου με την δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, επιθυμώντας να εκφράσει την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη.

Όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα» τον τελευταίο καιρό, στις διαλέξεις του ανά την υφήλιο ο κ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει ρητορική ρήξης με την τρόικα και το ΔΝΤ, ενώ επικρίνει για καθυστερήσεις τους ηγέτες της Ε.Ε.

Με παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες ανά την Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να δείξει ότι για την έξοδο της χώρας από την κρίση απαιτείται ένας ευρύς διάλογος παράλληλα με την υιοθέτηση μιας πολιτικής μεταρρυθμίσεων την οποία ο ίδιος θεωρεί ότι ξεκίνησε αλλά δεν κατάφερε να υλοποιήσει λόγω συντονισμένων αντιδράσεων.

Απώτερος σκοπός του είναι να επανασυγκολλήσει τα συντρίμμια του μεσαίου χώρου, ενώ τους τελευταίους μήνες δεν έχει κάνει δηλώσεις στήριξης της πολιτικής που ακολουθείται από την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά για να προλειάνει το έδαφος για να κινηθεί αντιμνημονιακά.

.Μόνιμο θα γίνει το χαράτσι στα ακίνητα

Για ακόμα δύο χρόνια, πέραν του αρχικού σχεδιασμού, και συγκεκριμένα έως το 2016, αναμένεται να εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης, που κυμαίνεται από 1% έως 4% στο σύνολο των εισοδημάτων. Ακόμη παγιώνονται οι φόροι για εισοδήματα και περιουσία ενώ μόνιμο θα γίνει το χαράτσι στα ακίνητα από 1%ο έως 2%.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», την πρότασή του για τον ενιαίο φόρο ακινήτων και την επομένη συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι της τρικομματικής επιτροπής.

Την ίδια ημέρα έρχονται στην Αθήνα τα στελέχη της τρόικας για τον τακτικό τριμηνιαίο έλεγχο της οικονομίας.

Η πρόταση του κ. Στουρνάρα αναμένεται να περιλαμβάνει εναλλακτικά σενάρια για τη φορολόγηση όχι μόνο των αγροτεμαχίων, αλλά και του συνόλου της ακίνητης περιουσίας.

Το στοίχημα είναι ετήσια έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ με τα σενάρια που υπάρχουν μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι αποκλείεται η φορολόγηση των κατ' επάγγελμα αγροτών.

Αυτό το σενάριο οδηγεί σε δημοσιονομικό «κενό» της τάξεως των 200-300 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να να καλυφθεί από τη φορολόγηση αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, την υψηλότερη φορολόγηση των ακινήτων των επιχειρήσεων, καθώς και την υψηλότερη φορολογία σε αδήλωτα αγροτεμάχια και όσα βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές.

.Σε δοκιμασία οι σχέσεις των πολιτικών αρχηγών

Αποκαλυπτικοί για την πορεία αναταράξεων στη σχέση των τριών πολιτικών αρχηγών είναι οι διάλογοι που είχαν οι τρεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την τελευταία συνάντηση τους.

Αιτία για την ένταση ήταν και παραμένει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ όπως αναγνωρίζουν έμπειρα στελέχη και των τριών κομμάτων, το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο. Όπως παρατηρούν η ΝΔ δέχεται πίεση από τα δεξιά, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βλέπουν μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις.

Το βαρύ κλίμα αποτυπώθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή» Βενιζέλος και Κουβέλης ζήτησαν εξαρχής να προωθηθεί ο νόμος Ρουπακιώτη.

«Δεν μπορούμε να πάμε σε ιδιώνυμο που θα ηρωποιεί τη Χρυσή Αυγή», απάντησε ο Α. Σαμαράς.

Μπροστά στην πίεση ο πρωθυπουργός είπε ότι «το σχέδιο δεν θα πέρναγε λόγω αντιδράσεων από μερίδα βουλευτών της ΝΔ».

«Και εμείς πιέσαμε τους βουλευτές μας» είπε ο Βενιζέλος, ενώ ο Φ. Κουβέλης επεσήμανε: «τι θα σήμαινε για τη ΝΔ να είναι το μόνο κόμμα του συνταγματικού τόξου που θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δέχεται άδικη κριτική. «Με πείραξαν όσα είπες στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ότι συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, αλλά δεν ταυτιζόμαστε ούτε αξιακά, ούτε αισθητικά».

«Δεν εννοούσα εσένα. Εμείς έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να συμπορευθούμε» απάντησε ο Βενιζέλος.

Ένταση και με Στουρνάρα - Βρούτση

Ένταση επικράτησε και με τον Γ. Στουρνάρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι λειτουργεί υπέρ του κ. Σαμαρά, ενώ οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς αρνήθηκαν να μπει στην αίθουσα ο Γ. Βρούτσης, θεωρώντας τον υπεύθυνο για το μπλόκο στο πρόγραμμα για απασχόληση 400.000 ανέργων.

.«Μυστικό σχέδιο για επίθεση στην Ελλάδα κρύβουν τα γεγονότα στην Τουρκία»

Μυστικό σχέδιο για επίθεση στην Ελλάδα και μάλιστα άμεσα και γρήγορα βλέπει το Αυστραλιανό δίκτυο ΑBC σχολιάζοντας την λαϊκή εξέγερση στην Τουρκία.

«Στόχος είναι η Ελλάδα και ο ενεργειακός της πλούτος», ισχυρίζεται σε ρεπορτάζ του ο απεσταλμένος του ABC Australia στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκεκριμένα το τηλεοπτικό δίκτυο υπογραμμίζει ότι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μυρίζει προβοκάτσια του Στρατού προς τη κυβέρνηση Ερντογάν με τελικό στόχο την Ελλάδα. 

Σύμφωνα πάντα με το Αυστραλιανό τηλεοπτικό δίκτυο πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, αναφέρουν ότι στήθηκε το σκηνικό έντασης από στρατιωτικούς για να να αναγκάσουν σε παραίτηση τη κυβέρνηση και να βρουν την αφορμή που επιθυμούν, για να επιτεθούν άμεσα και γρήγορα στην Ελλάδα, με σκοπό να αλλάξουν το status στο Αιγαίο και να ελέγξουν τον ενεργειακό της πλούτο.

Κατά το Αυστραλιανό κανάλι είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί τεράστια πλήγματα κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ισλαμιστή Ερντογάν. 

Τον θεωρούν άμεσα υπεύθυνο για την απώλεια του ελέγχου της χώρας και παραβάτη της παρακαταθήκης του Κεμάλ Ατατούρκ, που θέτει ως εγγυητή τον Στρατό για το πολίτευμα της χώρας και την εξωτερική της πολιτική. 

Ωστόσο το ABC λέει ότι οι στρατιωτικοί τον περιμένουν στη γωνία και θέλουν να εφαρμόσουν το σχέδιο «Βαριοπούλα», το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τον ανοιχτό πόλεμο με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι χθες δύο πολεμικά πλοία της Τουρκίας έκαναν βόλτα στο Αιγαίο.

.Ο ΠΑΟΚ στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 2-1 τον ΠΑΣ στα Γιάννινα και σε συνδυασμό με την ισοπαλία του Ατρόμητου με τον Αστέρα Τρίπολης κέρδισε την πρώτη θέση των πλέι οφ της Σούπερ Λιγκ και πανηγύρισε την κατάκτηση του «εισιτηρίου» για τον γ` προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι Θεσσαλονικείς, που ήθελαν πάση θυσία νίκη και «στραβοπάτημα» του Ατρομήτου στο Περιστέρι, βρέθηκαν με την «πλάτη στον τοίχο» στο 31ο λεπτό μετά το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ντε Βινσέντι για λογαριασμό των Ηπειρωτών, ωστόσο κατάφεραν να πετύχουν δύο τέρματα στην επανάληψη που τους έφεραν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης σεζόν.

Ο Ατρόμητος έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς παραχώρησε ισοπαλία 0-0 στον Αστέρα Τρίπολης στο Περιστέρι, και έτσι θα αγωνιστεί μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης και τον ΠΑΣ Γιάννινα στα πλέι οφ του  Γιουρόπα Λιγκ.

Αναλυτικότερα, για την 6η και τελευταία αγωνιστική των πλέι-οφ της Σούπερ Λίγκας σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Ατρόμητος-Αστέρας Τρίπολης  0-0
ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ           1-2

Η βαθμολογία (ΤΕΛΙΚΗ)
ΠΑΟΚ             13  --Τσάμπιονς Λιγκ (3ος προκριματικός)--
Ατρόμητος        11  --Γιουρόπα Λιγκ (Πλέι οφ)--
Αστέρας Τρίπολης  9  --Γιουρόπα Λιγκ (3ος προκριματικός)--

ΠΑΣ Γιάννινα      7  --Γιουρόπα Λιγκ (2ος προκριματικός)--

.Νέες συγκρούσεις σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα απόψε για να διαλύσει πολλές χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν στο σημείο, σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών στην περιοχή που απέχει αρκετά χιλιόμετρα από την πλατεία Ταξίμ.

 Βίαια επεισόδια είχαν σημειωθεί στο ίδιο σημεία και κατά τη διάρκεια της νύχτας, λίγες ώρες μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το Ταξίμ, οπου παραμένουν συγκεντρωμένοι χιλιάδες διαδηλωτές.
 
Εκτεταμένη χρήση χημικών προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές έκανε η αστυνομία και στην Άγκυρα, καθώς συνεχίζονται και στην πρωτεύουσα, για τρίτη ημέρα, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
 
Οι αστυνομικοί επενέβησαν πολλές φορές στην κεντρική πλατεία Κιζιλάι για να εμποδίσουν περίπου χίλιους διαδηλωτές να κατευθυνθούν προς το κτίριο όπου στεγάζεται το γραφείο του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο χώρο.

Η αστυνομία δεν σταματά να απωθεί τους διαδηλωτές που δεν απειλούσαν κανέναν. Δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε", είπε μια 27χρονη κοπέλα, η Γκιεζντέ Εζντεμίρ. Σύμφωνα με τη διαδηλώτρια αυτήν, πολλοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

.Για εθνικούς λόγους συνεργαζόμαστε με τη ΝΔ, τονίζει ο Ευαγγ. Βενιζέλος

«Έχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ώριμων αρχηγών και πρωθυπουργών τους οποίους δεν μπορούμε να συντονίσουμε. Κανείς δεν αναγνωρίζει κανέναν. Αυτό είναι ένα παθολογικό φαινόμενο», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του σε κομματικά στελέχη, σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς, και πρόσθεσε πως στα δύσκολα, όπως είναι σήμερα, χρειάζεται να έχει κανείς και ορισμένες δυνατότητες για να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διάλογο με το ακροατήριο και ορισμένοι από αυτούς εξέφρασαν αγωνία για το πού πηγαίνει το κόμμα, έθεσαν ερωτήματα για την κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ και μετέφεραν τον προβληματισμό αν θα ξαναψηφίσουν ή όχι ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι με τη ΝΔ συνεργάζεται για εθνικούς λόγους, όμως έχουν μεγάλες διαφορές τα δύο κόμματα και αυτό φάνηκε πιο καθαρά στο ζήτημα με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Μπορεί ο κ. Σαμαράς να θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι δική του, και η ΝΔ ότι είναι της ΝΔ, όμως ο ίδιος δεν στηρίζει μια κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά μια κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, επισήμανε. 

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς εταίρους», είπε κι έθεσε εκ νέου ζήτημα ανασχηματισμού, επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, λειτουργίας της κυβέρνησης και της Βουλής.

Παράλληλα άφησε αιχμές για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά και του Φώτη Κουβέλη, όταν ήταν εναντίον του Μνημονίου και για τον κ. Σαμαρά είπε ότι ήθελε, τότε, να κερδίσει από τη δυσαρέσκεια του κόσμου. 

«Στην Ελλάδα είναι και υποχρεωτικό να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας τα επόμενα χρόνια, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε οριστικά το πρόβλημα», τόνισε και πρόσθεσε: «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται τίποτα. Είναι η εγγύηση της σταθερότητας, της ενότητας και της προοπτικής». 

.«Ενωμένη αντίσταση των λαών του ευρωπαϊκού νότου, η εναλλακτική λύση στην κρίση»

«Η ενωμένη αντίσταση των λαών του ευρωπαϊκού νότου, που θα δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη πολιτική ανατροπή σε όλη την Ευρώπη, είναι η εναλλακτική λύση στο πρόβλημα της οικονομικής κρίσης», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας χθες στη Μαδρίτη, συμμετέχοντας σε πορεία κατά της τρόικας. Με τη συμμετοχή του στην πορεία, ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Ισπανία. 

Στη δήλωσή του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η λιτότητα διαλύει τις κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα, όμως, στον Νότο, σημειώνοντας την ανάγκη κοινής δράσης και αντίστασης στις πολιτικές λιτότητας. 

Αυτό, πλέον», είπε ο κ. Τσίπρας, «το συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερες δυνάμεις, σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο. Είναι πλέον φανερό, όλοι καταλαβαίνουν», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

.Μηνύματα ενότητας από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Πατριάρχη Κύριλλο

Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, θα συναντηθεί το πρωί της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλος, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. 

Νωρίτερα, ο κ. Κύριλος θα παρασημοφορηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησιάς της Ελλάδας, σε πανηγυρική συνεδρίασή της. 

Στη συνέχεεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσλονίκη, όπου θα επισκεφθεί τον Άγιο Δημήτριο και θα συναντηθεί με τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο προτού αναχωρήσει για το Άγιον Όρος.
Στους μακραίωνους δεσμούς των δύο Εκκλησιών αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από άμβωνος, κατά το κυριακάτικο συλλείτουργο με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, στο ναό του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών.

«Μας συνδέουν κοινές ιστορικές μνήμες και κοινοί αγώνες και επιπλέον, μας ενώνουν η μυστηριακή ζωή και η κοινή μαρτυρία κατά την εκπλήρωση της αποστολής μας στον σύγχρονο κόσμο» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος επισημαίνοντας ότι «η οικοδόμηση της ενότητος της Εκκλησίας δεν είναι κάτι δεδομένο, αλλά επιβεβαιώνεται μέσα στην εμπειρία του εκκλησιαστικού Σώματος. 
Είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος και του διαρκούς αγώνος της εκκλησιαστικής κοινότητος».

Στην αντιφώνησή του, ο Ρώσος Πατριάρχης σημείωσε ότι «σήμερα λαοί πολλών χωρών με μακραίωνη ιστορία του χριστιανισμού αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή πολιτιστική πρόκληση: να ζουν με τον Θεό ή χωρίς Αυτόν, να δεχθούν ως κανόνα την άρση παντός ηθικού περιορισμού ή να έχουν ως γνώμονα την ανατεθείσα υπό Αυτού σε μας ευθύνη του λόγου και των πράξεων, των ψηφιζομένων νόμων και γενικώς της κατευθύνσεως της ζωής». 

Η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη αποτελεί ξεχωριστό εκκλησιαστικό γεγονός, το οποίο όμως έχει και άλλες πολιτικές προεκτάσεις, δεδομένων των σχέσεων του Ρώσου Πατριάρχη με την πολιτική ηγεσία της Ρωσίας και προσωπικά με τον Βλ. Πούτιν, αλλά και του προφίλ του συγκεκριμένου ιεράρχη.

.Νικητής ο Λάτβαλα στο Ράλι Ακρόπολις 2013

Ο Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα με Φολκσβάγκεν είναι ο νικητής στο Ράλι Ακρόπολις, το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με την ειδική διαδρομή Λουτράκι 2, που ήταν και η Power Stage του αγώνα. 

Ο Φινλανδός ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 3 ώρες, 31 λεπτά και 1.2 δευτερόλεπτα και άφησε στη δεύτερη θέση τον Ισπανό Ντάνι Σόρντο με Σιτροέν (+1:50.0), ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Βέλγος Τιερί Νεβίλ με Φορντ (+2:14.1).

Ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ με Φολκσβάγκεν (20:38.5) πρώτευσε στην ειδική Λουτράκι 2, ενώ στις επόμενες δύο θέσεις τερμάτισαν ο Ρώσος Εβγκένι Νοβίκοφ με Φορντ (+9.9) και ο Νορβηγός Αντρέας Μίκελσεν με Φολκσβάγκεν (+11.6).

.Α. Μέρκελ: «Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα»

«Βρισκόμαστε όλοι στην ίδια βάρκα», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τόνισε ότι «πολλά εξαρτώνται και για την Γερμανία, από το τι συμβαίνει στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία ή άλλες χώρες».

Επισήμανε δε ότι οι πρωθυπουργοί αυτών των χωρών έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση γα το θαρραλέο και επίπονο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούν και ανέφερε ότι η ίδια υπερασπίζεται τα συμφέροντα όχι μόνο της χώρας της, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για την συνέχιση των προγραμμάτων λιτότητας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις θυσίες των πολιτών.

«Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ισχυρή, εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά», επισήμανε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξή της στην αυριανή έκδοση του περιοδικού Der Spiegel και, ερωτηθείσα εάν η δύναμή της ως επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί λόγω της κρίσης, ανέφερε ότι η πολιτική του Βερολίνου τυγχάνει πολύ προσεκτικής παρακολούθησης διεθνώς.

«Η Ευρώπη είναι ικανή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις περισσότερο από ό,τι ίσως εκτιμούσαμε», είπε η κα Μέρκελ και εξήγησε ότι λόγω της κρίσης έχουν ληφθεί αποφάσεις που προηγουμένως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί. 

Δήλωσε αισιόδοξη ότι θα συνεχιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, διότι στις χώρες αυτές, όπως σημείωσε, πολλοί πολίτες αναγνωρίζουν τις παραλείψεις που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, αλλά παραδέχθηκε ότι απαιτούνται μεγάλες θυσίες εκ μέρους των πολιτών.

.Νέα επεισόδια τη νύχτα σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

Επεισόδια σημειώθηκαν τη νύχτα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν στα γραφεία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δύο πόλεις, μετέδωσαν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Στην Άγκυρα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πορεία πολλών χιλιάδων διαδηλωτών προς την έδρα της κυβέρνησης, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες πριν καταστρέψουν διαφημιστικές πινακίδες, φωτεινούς σηματοδότες και  σπάσουν τα τζάμια των γύρω καταστημάτων. Δύο αυτοκίνητα και ένα περίπτερο με εφημερίδες τυλίχτηκαν στις φλόγες. 

Σύμφωνα με το Ανατολή, 56 άνδρες των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν. Αρκετοί διαδηλωτές συνελήφθησαν. 

Παρόμοια επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, γύρω από τα γραφεία του πρωθυπουργού στη συνοικία Μπεσικτάς. Οδοφράγματα είχαν στηθεί στους δρόμους και η αστυνομία διέλυσε το πλήθος ρίχνοντας δακρυγόνα. Η ηρεμία επανήλθε σήμερα το πρωί. 

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει την πλατεία Ταξίμ και το μικρό πάρκο Γκεζί όλη τη νύχτα γιορτάζοντας την  αποχώρηση της αστυνομίας από την πλατεία Ταξίμ. Η ανακοίνωση από τις αρχές της καταστροφής του πάρκου για την διαμόρφωση του χώρου βάσει ενός νέου οικιστικού σχεδίου, ήταν η αιτία των μαζικών διαδηλώσεων.

Πολλά οδοφράγματα παραμένουν σε αρκετούς δρόμους που οδηγούν στην πλατεία. 

Αντιμέτωπος με ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας μετά την άνοδο του κόμματός του στην εξουσία το 2002, ο Ερντογάν έδωσε χθες εντολή στις δυνάμεις της τάξης να αποχωρήσουν από την πλατεία και το μικρό πάρκο Γκεζί. Ωστόσο ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα υπαναχωρήσει στην απόφασή του να υλοποιηθεί το οικιστικό σχέδιο.

ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΞΙΜ...???

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.