.Το μήνυμα του Κάρολου Παπούλια για την 25η Μαρτίου


«Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο. Το 1821 αγωνιστήκαμε για να συνταχθούμε σε κράτος ελεύθερο και ανεξάρτητο. Σήμερα, με πατριωτική αντοχή, 
επιδιδόμαστε στον αγώνα για ανασύνταξη της Πολιτείας, για εμβάθυνση και υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, για παγίωση της θέσης που αρμόζει στην Ελλάδα μέσα στην κοινότητα των ευρωπαϊκών κρατών, για προάσπιση της κυριαρχίας της χώρας και στήριξη των συμφερόντων του συνόλου του ελληνισμού», 

επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε μήνυμα του προς τους Έλληνες του εξωτερικού για την 25η Μαρτίου, στο οποίο ζητάει τη συνδρομή των αποδήμων Ελλήνων για να στηριχθεί η προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

«Η δική σας συμπόρευση και συστράτευση - όπου κι αν βρίσκεστε στην οικουμένη, κήρυκες των δικών μας αξιών και ιδεωδών, απόστολοι φιλελληνισμού στις νέες χώρες σας - και η πεποίθηση ότι οι σκέψεις και οι ενέργειές σας είναι σταθερά στραμμένες προς την Ελλάδα, ενδυναμώνουν το λαό μας στον αγώνα για την ανόρθωση», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και προσθέτει: «Η κρίση επισυμβαίνει, ενώ ευρύτερη αναταραχή πλήττει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ωστόσο και σε πείσμα των πρωτόγνωρων δυσκολιών, η θέση της χώρας μας παραμένει στέρεη, σε μια καίρια περιοχή όπου παλαιές παράμετροι σταθερότητας και ασφάλειας έχουν κλονιστεί ή αμφισβητούνται».

.ΠΑΣΟΚ: Φτηνή και ανεύθυνη αντιπολίτευση


Δριμεία κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, και στελεχών του κόμματος, για τις εξελίξεις στην Κύπρο.

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να χρησιμοποιήσει τις δραματικές εμπειρίες που ζει η Κύπρος ως μοχλό για την άσκηση φτηνής και ανεύθυνης αντιπολίτευσης στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΣΟΚ.

Και προσθέτει: «Νόμισαν, με τραγική πολιτική κουτοπονηριά και απίστευτη εθνική ανευθυνότητα, ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως εργαστήριο δοκιμασίας της αδιέξοδης και επικίνδυνης πολιτικής τους που βασίζεται στην ερασιτεχνική ανάγνωση των διεθνών συσχετισμών». 

Σε υψηλούς τόνους η Ιπποκράτους κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για «εθνική ανευθυνότητα» που «δυστυχώς κορυφώνεται και εξάγεται από την Ελλάδα στην Κύπρο χωρίς σεβασμό στην αγωνία του κυπριακού λαού».

«Σήμερα που οι εξελίξεις τρέχουν λεπτό προς λεπτό και άρα χρειάζεται εθνική ενότητα, πολιτική συναίνεση και αίσθηση κινδύνου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αντί να καταλάβει το λάθος της και να δηλώσει τη στήριξή της στον κυπριακό λαό και τα κυπριακά κόμματα που αγωνίζονται να βγουν από την περιδίνηση, επιχειρεί να οξύνει το εσωτερικό μέτωπο και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 Η εθνική ανευθυνότητα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς κορυφώνεται και εξάγεται από την Ελλάδα στην Κύπρο χωρίς σεβασμό στην αγωνία του κυπριακού λαού», επισημαίνει. 

«Ο ελληνικός λαός έχει όμως ήδη καταλάβει πολύ καλά πόσο δύσκολο αλλά και πόσο σημαντικό είναι να διαχειρίζεσαι την κρίση με σύνεση και ασφάλεια, δηλαδή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, μέσα σε αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς και μέσα από ασφυκτικά διλήμματα.

 Μέσα σε μια Ευρώπη που συχνά στρέφεται κατά του εαυτού της με αποτέλεσμα να την πληρώνουν πρώτα τα πιο αδύναμα μέλη της», καταλήγει.

.Η θερμοκρασία χαμηλά... η διάθεση στα ύψη!


Η Εθνική Ομάδα από το μεσημέρι της Πέμπτης βρίσκεται στη Βοσνία εν όψει του αυριανού πολύ κρίσιμου αγώνα στη Ζένιτσα για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Οι διεθνείς συνάντησαν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες τόσο στο Σαράγεβο όσο και στο γήπεδο όπου την Παρασκευή θα γίνει το ματς.

Στο «Μπίλινο Πόλιε» λοιπόν, ένα μικρό γήπεδο με τις εξέδρες να βρίσκονται πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο (θα παίξει ρόλο γιατί έχει γίνει sold-out), η Εθνική ομάδα έκανε την προπόνησή της, μία μέρα πριν το παιχνίδι με τους Βόσνιους.

Το πρόγραμμα, όπως πάντα πριν από παιχνίδια, ήταν χαλαρό και διάρκειας μίας ώρας. Αρχικά έγινε ζέσταμα, αμέσως μετά κορόιδο με μπάλα και στην συνέχεια δίτερμα στο μισό γήπεδο. 

Ο Σάντος «μπέρδεψε» τις ομάδες και στην μία έβαλε τους: Καρνέζη, Μανωλά, Τζιόλη, Τζαβέλα, Βύντρα, Ταχτσίδη, Χολέμπας, Φορτούνη, Χριστοδουλόπουλο, Σαλπιγγίδη, Μήτρογλου και στην άλλη τους: Σηφάκη, Αβραάμ, Παπασταθόπουλο, Μαλεζά, Τοροσίδη, Μανιάτη, Καραγκούνη, Κατσουράνη, Κονέ, Σαμαρά, Γκέκα.

Ενδιαφέρον είχε η… κόντρα των Τζαβέλα-Χολέμπας από την μία και Τοροσίδη από την άλλη, αφού και οι τρεις θα είναι βασικοί αύριο.

Επίσης, στο δίτερμα πέρασε κάποια στιγμή και ο Λοντίγκιν αντί του Σηφάκη. Όσο για την θερμοκρασία, την ώρα της προπόνησης δεν ξεπερνούσε τους τέσσερις βαθμούς ενώ έπεφτε και βροχή.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, ο Σάντος σε ότι αφορά την 11άδα του αγώνα καταλήγει στους: Καρνέζη, Αβραάμ, Παπασταθόπουλο, Τοροσίδη, Τζαβέλα, Τζιόλη, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Χολέμπας, Σαλπιγγίδη, Σαμαρά.

.Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στη Λευκωσία


Έτοιμο να συζητήσει τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι το Eurogroup, όπως προέκυψε από την τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ. Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι χρειάζεται ανάλυση της τρόικας για τη νέα κυπριακή πρόταση. Στο ανακοινωθέν καθίσταται σαφές ότι είναι έτοιμο να βοηθήσει.

Παράλληλα η Ρωσία καθιστά σαφές ότι το μόνο που τίθεται επί τάπητος είναι το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 2,5 δισ., ενώ απορρίπτεται η αίτηση χορήγησης νέου δανείου 5 δισ.

Εκτός ατζέντα τίθεται ντε-φάκτο η πώληση της Λαϊκής Τράπεζας η οποία διασπάται σε bad και good bank και το καλό κομμάτι εισφέρεται σε δεύτερη φάση στην Τράπεζα Κύπρου.

Τα νέα στοιχεία τροποιούν ουσιοδώς το σκηνικό και προκαλούν ανατροπές στις υφιστάμενες ισοροπίες ενώ θέτουν σε επιφυλακή την Αθήνα και την Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση ανάληψη δράσης για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.

Παράλληλα τρία νομοσχέδια κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση πριν από λίγο στην Βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος. 

Αυτά θα συζητηθούν πρώτα στην Επιτροπή Οικονομικών και μετά τα δύο θα πάνε για ψήφιση στην Ολομέλεια. Εξάλλου, αύριο ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με το κλιμάκιο της τρόϊκας.

.Η Γερμανία μπροστά από την Κύπρο στο ξέπλυμα χρήματος

Καθώς η Κύπρος βρέθηκε στο κέντρο των εξελίξεων, ιδιαίτερα μετά το «όχι» της Κυπριακής Βουλής στο «κούρεμα» των καταθέσεων, διεθνείς και εγχώριοι κύκλοι κάνουν λόγο για μια χώρα η οποία αποτελεί το «απόλυτο πλυντήριο χρήματος».

Σύμφωνα με τους σχετικούς δείκτες, όμως, η Κύπρος δεν έχει καμία πρωτιά όσον αφορά τους κινδύνους που έχει μία χώρα όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος και όλα αυτά που αναφέρονται δεν έχουν κανένα απολύτως στήριγμα. Μάλιστα, η κραταιά και «υγιής» Γερμανία βρίσκεται υψηλότερα στους δείκτες αυτούς. 

Η βαθμολογία του ελβετικού Ινστιτούτου Διακυβέρνησης της Βασιλείας, ο επωνομαζόμενος ως δείκτης AML, κυμαίνεται από 0 (χαμηλού κινδύνου) έως 10 (υψηλού κινδύνου) 

και παρουσιάζει το επίπεδο του κινδύνου μιας χώρας σε ό,τι αφορά το ξέπλυμα χρημάτων / χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και των δημοσιονομικών κανονισμών, τη δημόσια διαφάνεια , τη διαφθορά και το κράτος δικαίου.

Όπως προκύπτει λοιπόν από το σχετικό πίνακα, η Κύπρος λαμβάνει βαθμολογία 4,93 και κατατάσσεται στην 114η θέση, ενώ η Γερμανία 5,8 και βρίσκεται στην 68η θέση. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υψηλότερα με 6,78, στην 29η θέση.



.Ξεμένει η Κύπρος και από τρόφιμα


Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην καθημερινότητα των Κυπρίων μετά το όχι στο κούρεμα των καταθέσεων και το παρατεταμένο κλείσιμο των τραπεζών στη χώρα.

Στο νησί υπάρχουν προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα, πάγωμα στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, πλήρης παράλυση στην πώληση αυτοκινήτων και έλλειψη μετρητών για αγορά καυσίμων.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η αγορά παραμένει μουδιασμένη, ο κόσμος ξοδεύει με φειδώ, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι προμηθεύτριες εταιρείες και κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει, όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές.

Την ίδια στιγμή διακοπή των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρατηρείται στην κυπριακή οικονομία, ενώ πολλά ΑΤΜ έχουν περιορισμένο ποσό ανάληψης. Η έλλειψη ρευστού είναι εμφανέστατη σε όλο το νησί. 

Στα ΑΤΜ γίνεται προσπάθεια να υπάρχει μόνιμος εφοδιασμός, ενώ πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία τους και να δώσουν άδειες στους εργαζόμενους μέχρι την άλλη εβδομάδα και μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετά καταστήματα δεν δέχονται πλέον πληρωμές μέσω πιστωτικών καρτών και ζητάνε από τους πελάτες τους μετρητά, ενώ τα βενζινάδικα του νησιού δεν δέχονται το πλαστικό χρήμα. 

«Οι πρατηριούχοι εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένοι να πωλούν τοις μετρητοίς και να αποφεύγουν τις πιστώσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου διαβεβαιώνει επίσης ότι υπάρχουν καύσιμα στην αγορά και τα 280 πρατήρια καυσίμων λειτουργούν κανονικά.

Σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης πάντως οι πρατηριούχοι προχωρούν σε κάποιες διευκολύνσεις, όπως είπε, σημειώνοντας ότι και οι εταιρείες για να προμηθεύσουν τα πρατήρια θα πρέπει να προπληρωθούν και με τη σειρά τους δεν δέχονται επιταγές. 

Συνεπώς, συνέχισε, και οι πρατηριούχοι για να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα χρήματα θα πρέπει να εργαστούν με μετρητά.

Προβλήματα αντιμετωπίζουν, επίσης, οι Κύπριοι φοιτητές του εξωτερικού καθώς οι γονείς τους δεν μπορούν να τους στείλουν χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος.

.Ποια «βασίλισσα»; Ο αυτοκράτορας…74-73 την Ρεάλ ο Παναθηναϊκός!


Η Ρεάλ ήταν, θεωρητικά, το φαβορί. Είχε μαζί της και τους διαιτητές με τον Λαμόνικα να σφυρίζει κάθε επαφή αλλά και να ανακαλύπτει μερικές... 

Η φανέλα του Παναθηναϊκού όμως και η ποιότητα κάποιων παικτών του, αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν να νικηθούν εύκολα. Οι «πράσινοι» επικράτησαν 74-73 μέσα στη Μαδρίτη τη «βασίλισσα», ουσιαστικά ξεμπέρδεψαν με την πρόκριση και πλέον μπορούν να κοιτούν πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά το πλασάρισμά τους.

Εξαιρετική αντίδραση των παικτών του Αργύρη Πεδουλάκη στο τέταρτο δεκάλεπτο καθώς όχι μόνο επέστρεψαν στο ματς από το -7, αλλά πήραν και ένα προβάδισμα που... κάλυψε την αστοχία τους στις βολές στο φινάλε.

Κορυφαίος για τους «πράσινους» ο Τσαρτσαρής με 16 πόντους, 14 έβαλε ο άστοχος στις τελευταίες βολές Διαμαντίδης που μαζί με τον Ούκιτς (12π) όμως είχαν πετύχει πολύ κρίσιμα καλάθια στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα.

Μπάμπεργκ εντός και ΤΣΣΚΑ εκτός έχει μπροστά του ο Παναθηναϊκός που πλέον «κυνηγάει» το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εν όψει «8άδας». 

.ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΦΟΒΑΤΑΙ H ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Συνεχίστηκαν οι επιθέσεις και η ενοχοποίηση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου λόγω του μεγέθους του. Με εκείνους που θεωρούν το μέγεθος επικίνδυνο (αλήθεια τι λένε για το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, το Μονακό;) συντάχθηκε.. 
και η γενική διευθύντρια τοιυ ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρτν. 

Οπως μεταδίδει η ιστοδελίδα του Time η κ. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι ενδεχόμενη κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας θα μπορούσε να περικλείει κινδύνους μετάδοσής της. 

«Η συμφωνία δεν μπορεί να είναι τσιρότο. Είναι αλήθεια πως είναι πολύ μικρή η Κύπρος, στο μέγεθος μιας μικρής περιοχής της Γαλλίας. 

Ωστόσο, όσο κι αν για κάποιους είναι αμελητέα, παρόλα αυτά είναι σημαντική και πιθανόν πηγή έκθεσης για όλη την Ευρωζώνη, εξαιτίας των δεσμών με διάφορα συστήματα», εξήγησε.

 Όσον αφορά στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Λαγκάρντ υποστήριξε πως αυτό «μεγενθύθηκε υπέρμετρα». 

«Οι κυπριακές τράπεζες λειτουργούσαν σαν μοντέλο που δεν είναι πιθανόν βιώσιμο μακροπρόθεσμα», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση χρειαζόταν μία βιώσιμη λύση με την κατάλληλη χρηματοδότηση».

.ΔΕΝ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΡΟΥΧΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ


Εξαιρετικά μειωμένη είναι η κατανάλωση ειδών ένδυσης , όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat. Η παραγωγή του κλάδου, βάσει του σχετικού δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, καταδεικνύει σημαντικό ρυθμό μείωσης. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι...
από το 2005 μέχρι και το 2011 οι πωλήσεις ρούχων υποχωρούν κατά 15,6% κάθε χρόνο.

Ακόμα χειρότερα το 2011 προέκυψε περαιτέρω μείωση κατά 25,4% σε ετήσια βάση. 

Τους πρώτους 8 μήνες του 2012 η πτώση συνεχίστηκε με 12,4%.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ), ο συνολικός κύκλος εργασιών 169 εταιρειών-μελών του υποχώρησε το 2011 κατά 10,1%, στα 737,1 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με την Hellastat, οι εταιρείες ένδυσης διακινούν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές, προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση της ζήτησης, γεγονός που προκαλεί μείωση των περιθωρίων κερδοφορίας. 

Επίσης, αρκετές εταιρείες έχουν μετεγκατασταθεί σε χώρες των Βαλκανίων, λόγω του χαμηλότερου εργατικού κόστους.

Ένας σημαντικό αριθμός εταιρειών έχει, ήδη, διακόψει τη λειτουργία του, τάση που βραχυπρόθεσμα δεν αναμένεται να αντιστραφεί. 

.ΕΞΤΡΑ ΦΟΡΟΣ 45% ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ!


Αντιμέτωποι με πρόσθετους φόρους έως και 45% βρίσκονται από χθες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έβγαλαν την περίοδο 2009-2011 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού αλλά δεν... 
κατάφεραν τελικά να δικαιολογήσουν την «ψαλίδα» σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. 

Στο προσκλητήριο της ΓΓΠΣ για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων ανταποκρίθηκε μόλις ένας στους δύο φορολογουμένους οι οποίοι έλαβαν το σχετικό ραβασάκι και τώρα αρχίζουν να ράβονται τα κοστούμια των έξτρα φόρων ενώ προετοιμάζεται σαφάρι για τον εντοπισμό αυτών που γύρισαν την πλάτη. 

Από τους 24.710 φορολογουμένους στους οποίους εστάλησαν ειδοποιητήρια οι 13.710 υπέβαλαν πρόσθετα στοιχεία είτε αποκαλύπτοντας αδήλωτα εισοδήματα είτε επιχειρώντας να καλύψουν τις διαφορές. 

Τώρα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καλούνται να ξεχωρίσουν την ήρα από το σιτάρι και να βεβαιώσουν πρόσθετους φόρους σε όσους θα αποδειχθεί τελικά ότι επιχείρησαν να γλιτώσουν βγάζοντας στο εξωτερικό κεφάλαια για τα οποία δεν έχουν πληρώσει φόρους.

.EΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Νέο σχέδιο για… λάιτ κούρεμα, θα κατατεθεί στη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει το πρωί της Πέμπτης στη Λευκωσία. Το κούρεμα αναμένεται να επανέλθει από το… παράθυρο και ίσως να ονομαστεί και φόρος... 
αλληλεγγύης, όπως μεταδίδουν κυπριακά και ξένα πρακτορεία. 

Σύμφωνα με το σχέδιο προτείνεται κούρεμα 3% από 1 ευρω ως 100.000, 7% από 100.001 ως 500.000 και 9% από 500.001 και άνω. Πιθανόν το πακέτο αυτό να ενισχυθεί και με σειρά άλλων μέτρων που θα πείσουν την τρόικα. 

Όπως, σπάσιμο των τραπεζών και σε «καλές» και «κακές» και πώληση των πρώτων καθώς και σχέδιο για περιορισμό της κίνησης κεφαλαίων ώστε να αποφευχθεί μαζικό κύμα φυγής από τις τράπεζες. 

Ενδεχομένως να κανατεθεί και το ζήτημα της δημιουργίας εταιρείας που θα εκδώσει ομόλογα με ρήτρα τον κυπριακό πλούτο. 

Τα έσοδα από την πώληση των ομολόγων θα μπορούσε να καλύψει την απώλεια των εσόδων από τους μειωμένους συντελεστές φορολόγησης για τις μικρές καταθέσεις.

.O TOYΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ...


... ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΛΙΡΑ...
Η "Χουριέτ" προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ελληνοκυπριακή ρουλέτα» και σημειώνει ότι δεν ανοίγουν τις τράπεζες για να μην φύγουν οι καταθέσεις. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως οι Ε/κ πήραν μεγάλο ρίσκο απορρίπτοντας ... 
τη φορολόγηση των καταθέσεων.  

Αναφέρει επίσης ότι επειδή επί τέσσερις μέρες οι τράπεζες παραμένουν κλειστές άρχισε να επικρατεί πρόβλημα ρευστότητας. Ακόμα τονίζεται πως μεταξύ των εναλλακτικών περιπτώσεων είναι να βγει ο "ε/κ τομέας" από το ευρώ και να περάσει στην κυπριακή λίρα. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι επικρατεί αναταραχή στους δρόμους και γίνονται συνεχώς διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρώτος στόχος των διαδηλωτών είναι η Καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.

Επίσης αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τηλεφώνησε την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ με το αίτημα να εξαιρεθούν οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αλλά η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική. 

Σημειώνεται ότι το οικονομικό χάος στην "Νότια Κύπρο", παρακολουθείται στενά από τα κατεχόμενα και ότι έγινε χθες έκτακτη σύσκεψη στα κατεχόμενα αναφορικά με την "ε/κ κρίση".

Η "Μιλιέτ" γράφει για το θέμα στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Σε απόγνωση οι Ε/κ που στριμώχθηκαν στη γραμμή Βερολίνου - Μόσχας» ότι η "Νότια Κύπρος" δεν μπορεί να βρει δρόμο διεξόδου έχοντας από την μία πλευρά τη Γερμανία που επιμένει για την εφαρμογή των μέτρων και από την άλλη τη Ρωσία που ασκεί πίεση για τις καταθέσεις της στις τράπεζες.

Η "Σαμπάχ" αναφέρεται στην κατάσταση που επικράτησε στην Κύπρο στην πρώτη σελίδα και στη συνέχεια και στις εσωτερικές με τον τίτλο «“Όχι” από τους Ε/Κ στην ΕΕ και στο ΔΝΤ» τονίζοντας πως η "ε/κ Βουλή" απέρριψε παμψηφεί τα μέτρα για τη φορολόγηση στις καταθέσεις για τα 10 δις ευρώ του πακέτου διάσωσης που θα έρθουν από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Στο μεταξύ γράφει ότι αποτελεί ερωτηματικό εάν στη στάση αυτή επέδρασε ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν. 

Οι Ρώσοι στην περίπτωση που θα επικυρωνόταν το πακέτο θα έχαναν 2 δις ευρώ από τις καταθέσεις τους. 

Σημειώνεται πως "ο ε/κ λαός" πριν από την ψηφοφορία προέβη σε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου και διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία από τη γερμανική Πρεσβεία.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.