. Βενιζέλος: Βγαίνουμε από την κρίση

«Ναι, βγαίνουμε από την κρίση, υπάρχει προοπτική, δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά θα είναι καλύτερα, ασφαλέστερα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας με την ομιλία του ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΣΤΑΜΕ με θέμα: «Τεχνολογικό Λύκειο, αγορά εργασίας και νέο αναπτυξιακό μοντέλο», στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «διπλό» στόχο της Ελλάδας, να αποκτήσει τη θεσμική της ισοτιμία στην Ευρώπη και να γίνει νομισματικά και αναπτυξιακά ασφαλής και ταυτόχρονα πρέπει να προστατευθεί απέναντι στους κλυδωνισμούς της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης που δεν έχει τελειώσει.

«Βλέπετε», πρόσθεσε, «πόσο νευρική είναι η Ευρώπη, τη βλέπετε να ετοιμάζεται απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σαφήνεια αλλά υπάρχει και απειλεί το σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «ο ίδιος ο γαλλογερμανικός άξονας , αν δείτε τι ειπώθηκε στην τελευταία συνάντηση της κ. Μέρκελ με τον κ. Ολάντ, ασχολείται με αυτό».

Επ' αυτού, ανέφερε ότι κι άλλες χώρες είναι στην ίδια κατάσταση με την Ελλάδα, όχι μόνο χώρες της Ευρωζώνης που είναι ενταγμένες σε πρόγραμμα, αλλά και άλλες μεγαλύτερες που, όπως είπε, κρύβουν ότι στην πραγματικότητα εφαρμόζουν ένα σκληρό πρόγραμμα προσαρμογής, «χωρίς μάλιστα την οικονομική βοήθεια με τη μορφή δανείου που παίρνει η Ελλάδα με όρους καλύτερους από ό,τι άλλη χώρα σε παρόμοια κατάσταση μέσα στην Ευρωζώνη».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «έχουμε ανάγκη από μια εθνική επιτυχία που όμως δεν θα επιτευχθεί αν ο στόχος μας παραμείνει στενά δημοσιονομικός», αν δεν διαμορφωθούν προϋποθέσεις ενός ανταγωνιστικού μοντέλου ανάπτυξης, αν δεν διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή, «δηλαδή αν δεν δώσουμε χειροπιαστή απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας και ιδιαίτερα των νέων, αλλά όχι μόνο με καλές ιδέες». 

Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι στις «καλές ιδέες» προσχωρεί σιγά- σιγά και ο σκληρός πυρήνας της Ευρωζώνης, αναγνωρίζοντας ως τον υπ' αριθμό έναν στόχο την ανάσχεση της ανεργίας των νέων, «αλλά με 6 δισ. ευρώ προϋπολογισμό». Για να προσθέσει ότι τέτοιο ποσό θέλει η Ελλάδα τα επόμενα τρία χρόνια για να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα προστασίας υφιστάμενων θέσεων εργασίας και δημιουργίας νέων.

Αυτά τα ζητήματα, σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενόψει της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να συζητηθούν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με συγκεκριμένο τρόπο, να συζητηθούν στη Βουλή, με την αντιπολίτευση και με τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς. 

«Έχουμε ανάγκη», τόνισε, από μια συνολική παρουσίαση του τι πρέπει να γίνει, «για να μην τρέχουμε πίσω από σενάρια ή πίσω από φευγαλέες αποσπασματικές προσεγγίσεις του ενός ή του άλλου θέματος που προξενούν άγχος και φοβία στην κοινωνία και παρεμποδίζουν την ολοκλήρωση των στόχων μας». 

Εξηγώντας τη θέση του, σημείωσε ότι «αν τη μια τρέχουμε πίσω από το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση, την άλλη πίσω από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, την τρίτη πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, δεν μπορούμε να παρουσιάσουμε στην κοινωνία, την αγορά, στο λαό, το συνολικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, με ιδέες αλλά και με αριθμούς, και δεν μπορούμε να πείσουμε τον πολίτη για την ασφαλή οριστική έξοδο από την κρίση».

.Οι επικοινωνιακού τύπου υποσχέσεις και το ασφυκτικό κλίμα στην τρικομματική κυβέρνηση

Αύριο Τρίτη, φτάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας και ξεκινά ο έλεγχος του 2ου τριμήνου του 2013 και των προαπαιτούμενων για τη δόση των 3,3 δισ. του Ιουνίου.

Οι δανειστές επιστρέφουν με συγκεκριμένο κατάλογο υποχρεώσεων που θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί αλλά και συγκεκριμένες-παγιωμένες απόψεις για τα αιτήματα ετοιμάζεται να καταθέσει η Αθήνα.

Έτσι έχει ήδη διαμηνυθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση μπορεί να είναι ένα ισχυρό επικοινωνιακό όπλο για την κυβέρνηση αλλά τελείως αναποτελεσματικό στη πράξη.

Παράλληλα θα ζητήσουν τον «κατάλογο» των πρώτων 12.000 δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνουν στην «κινητικότητά», θα εξετάσουν τα τελικά πλάνα για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, αλλά και το σχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Μέχρι τις 20 Ιουνίου η κυβέρνηση καλείται να καταλήξει και στο θέμα της φορολογίας των ακινήτων με την συζήτηση να έχει παγώσει μετά τις δημόσιες δηλώσεις Βενιζέλου και Κουβέλη κυρίως για την φορολογία των αγροτικών ακινήτων.

Αύριο οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καλούνται να ολοκληρώσουν την τελική τους εισήγηση αυτή που θα συζητηθεί που θα συζητηθεί μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας.

Η κυβέρνηση πάντως αυτή τη φορά καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο τις πιέσεις των δανειστών για εφαρμογή των προαπαιτούμενων αλλά και την δική της συνοχή. Είναι η πρώτη φορά που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ βγαίνουν μπροστά και διαφοροποιούνται δημόσια από το Μέγαρο Μαξίμου.

Βενιζέλος και Κουβέλης προτάσσουν τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση διατυπώνοντας ενστάσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα το οικονομικό επιτελείο κατονομάζοντας μάλιστα τον Γ. Στουρνάρα.

Το Μαξίμου έχει κι αυτό εγκλωβιστεί στις επικοινωνιακού τύπου υποσχέσεις που έδωσε το περασμένο διάστημα, υποσχέσεις που τώρα δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα με δεδομένη την ένταση στις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων που παίρνουν τη σκυτάλη των υποσχέσεων και πιέζουν για «σθεναρή» τακτική απέναντι στη τρόικα.

Σε όλα αυτά αν προστεθεί το αντιρατσιστικό που εκκρεμεί και η δημόσια πίεση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για «ανακατανομή εξουσιών» στα πλαίσια της τρικομματικής, σκιαγραφείται ένα ακόμα θερμότατο καλοκαίρι για τη κυβέρνηση Σαμαρά.

.Αλ. Τσίπρας; Χάρτης αξιοπρεπούς διαβίωσης

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της φτώχειας, που περιλαμβάνει και άμεσες δράσεις, και το οποίο ονόμασε «χάρτη αξιοπρεπούς διαβίωσης», παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Δραπετσώνα.

Στο σύνολό της, η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ  ήταν επικεντρωμένη στην αντιμετώπιση της φτώχειας, και με κεντρική θέση ότι «η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία», ο  κ. Τσίπρας είπε ότι «αυτή τη βία είμαστε αποφασισμένοι να τη χτυπήσουμε, είμαστε αποφασισμένοι να σώσουμε το λαό από τη δυστυχία και την πείνα και δε θα λογαριάσουμε κανέναν εκβιασμό, μπροστά σε αυτό το στόχο».

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τη διαβούλευση και, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, θα δώσει το λόγο σε επιστήμονες, φορείς, συλλογικότητες και οργανώσεις πολιτών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας «πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας για την προάσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας». 

Σε αυτή τη συμμαχία για την αξιοπρέπεια, πρόσθεσε, δε χωράνε αγκυλώσεις και εγωισμοί. Διεκδικούμε, συνέχισε, να συνεργαστούμε με όλους όσους βάζουν στο επίκεντρο της προσοχής τους τον άνθρωπο, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε επιμέρους ζητήματα. 

Για το λόγο αυτό, σημείωσε, στον διάλογο θα συμμετάσχουν ακόμη και ΜΚΟ και εθελοντικές κινήσεις των πολιτών που ήδη παράγουν κοινωνικό έργο, ενώ έκανε και δημόσιο άνοιγμα συνεργασίας προς την Εκκλησία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση.

.Επεισόδια στην Τουρκία

Νέα σοβαρά επεισόδια γίνονται στην Άγκυρα, ενώ πραγματοποιείται συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Σήμερα υπέκυψε στα τραύματά του ένας διαδηλωτής, ο οποίος παρασύρθηκε χθες από αυτοκίνητο, όταν ο οδηγός έπεσε πάνω σε συγκεντρωμένους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και κάλεσε τον λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις, για τις οποίες υποστήριξε πως οργανώνονται από "εξτρεμιστικά στοιχεία".

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ δήλωσε ότι οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν κομμάτι της δημοκρατίας.

Στο μεταξύ, Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αντάλλαξαν πυρά με Τούρκους στρατιώτες, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο του τουρκικού στρατού.

Το περιστατικό αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται μετά την κατάπαυση πυρός που ανακοίνωσε στις 20 Μαρτίου ο φυλακισμένος ηγέτης του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

.Αντ. Ρουπακιώτης: Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης στο αντιρατσιστικό

Υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης των προτάσεων των κομμάτων για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, επισημαίνει σε δήλωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτης.

 «Ως υπουργός Δικαιοσύνης, καθ' ύλην αρμόδιος για τη σύνταξη νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αναγνωρίζοντας τις δικαιοπολιτικές ή και ιδεολογικές διαφοροποιήσεις κάθε κόμματος και ιδίως αυτών της κυβερνητικής συνευθύνης, 

εκτιμώ ότι υπάρχει αναμφισβήτητα δυνατότητα σύγκλισης των σχετικών προτάσεων που έχουν μέχρι τώρα διατυπωθεί, εφόσον αναγνωρίζεται πλέον από όλους η ανάγκη ουσιαστικής επικαιροποίησης της νομοθεσίας, πέραν της σχετικής υποχρέωσής μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κ.ά» τονίζει ο κ. Ρουπακιώτης σε δήλωσή του.

.Δ. Κουτσούμπας: Ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος

 Το κάλεσμα του ΚΚΕ για την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας και έξοδο από την καπιταλιστική οικονομική κρίση προς όφελος του λαού, παρουσίασε, σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ απευθύνεται πλατιά στον λαό, όχι καλώντας τον απλώς σε μια απλή συζήτηση, αλλά με στόχο αυτή να αποκτήσει ουσιαστικό χαρακτήρα με την κατάθεση εκ μέρους των συμμετεχόντων της δικής τους πείρας και συμβολής, ώστε να γίνει «το αποφασιστικό βήμα ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος στην κατεύθυνση συγκρότησης της Λαϊκής Συμμαχίας».

Ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η ανασυγκρότηση του λαϊκού κινήματος πρέπει να γίνει «από τα κάτω» με πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και υπογράμμισε ότι ενώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει ξεκάθαρα τον στρατηγικό του στόχο για την οικοδόμηση σοσιαλισμού-κομμουνισμού στην Ελλάδα, εν τούτοις, η συμφωνία με αυτό τον στόχο, δεν αποτελεί προϋπόθεση για την κοινή δράση των εργαζομένων. 

Στην κοινή δράση μπορούν να συμμετάσχουν όλοι όσοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ, την αναγκαιότητα ρήξης με τα μονοπώλια και ανατροπής της εξουσίας τους, προσέθεσε. «Το βασικό κριτήριο είναι πού ανήκει ταξικά ο καθένας» είπε χαρακτηριστικά.

.Αισιόδοξος για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Γ. Προβόπουλος

Την πεποίθησή του ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για την πορεία της οικονομίας και τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

«Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Φτάνει να θυμηθεί κανείς πού βρισκόμασταν 10 μήνες πίσω. Στο διάστημα αυτό έχουν γίνει, όπως είπα, αρκετά πράγματα. 

Ασφαλώς, η λίστα των όσων πρέπει ακόμη να γίνουν είναι αρκετά μακρά» είπε ο κ. Προβόπουλος και έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, επειδή «πρέπει να φτιάξουμε μια Δημόσια Διοίκηση σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική και προς τον πολίτη και προς την επιχειρηματικότητα».

.Την αισιοδοξία του για ανάπτυξη από το 2014, επανέλαβε ο Ι.Στουρνάρας

«Αρχίζουμε να πετυχαίνουμε αποτελέσματα» είναι τα λόγια του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τα οποία επέλεξε η οικονομική εφημερίδα Λεζ Εκό, για να τιτλοφορήσει τη συνέντευξη που παραχώρησε στη γνωστή δημοσιογράφο Κατρίν Σατινιού.

Κληθείς να σχολιάσει την ευελιξία που επέδειξε η Ευρώπη δίνονοντας μια παράταση σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, ο υπουργός δήλωσε ότι δέχεται «απόλυτα» την πολιτική αυτή που είναι σε αντίθεση με την επιβληθείσα «κοντόφθαλμη» πολιτική προς την Ελλάδα.

«Όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, επί 11 μήνες το 2012, γιατί φοβόταν ότι η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ. Αυτό συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κοντόφθαλμης πολιτικής» είπε ο υπουργός.

.Στον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό ο Πατριάρχης Μόσχας

Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Τιμής, απένειμε στον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ο οποίος δέχθηκε τον Ρώσο Προκαθήμενο στο Προεδρικό Μέγαρο. Τον Πατριάρχη, συνόδευαν ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος και ο επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ.

Ο Ρώσος Πατριάρχης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την φιλοξενία της οποίας έτυχε, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και τόνισε ότι 'Ελληνες και Ρώσοι είναι αδελφοί λαοί με κοινο στοιχείο και θεμέλιο την Ορθοδοξία. «Ένα θεμέλιο», όπως είπε, «ακλόνητο, βάσει του οποίου αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα από κοινού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μίλησε για τους παράλληλους βίους των δύο λαών, αναφέρθηκε στη βοήθεια που παρείχε η Ρωσία στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες της Ελλάδας -επισημαίνοντας συγχρόνως ότι οι σχέσεις των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα είναι εγκάρδιες- και τόνισε την ανάγκη οι δύο Εκκλησίας να συμβαδίζουν για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης Μόσχας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και είχε μαζί του ολιγόλεπτη συνομιλία. 

.Διεθνής κατακραυγή για καταστολή διαδηλώσεων στην Τουρκία

Η καταστολή των διαδηλώσεων από την τουρκική αστυνομία, είναι πράξη «πραγματικά επαίσχυντη» δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με αναφορές, εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.

 Η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε την αστυνομία για υπερβολική χρήση δακρυγόνων κατά των διαδηλωτών, ενώ επέρριψε ευθύνες στις αρχές ότι τα άτομα που συνελήφθησαν κρατούνταν σε περιορισμό χωρίς νερό ή φαγητό για τουλάχιστον 12 ώρες.  

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 939 άτομα σε περισσότερες από 48 πόλεις της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ.

Οι διαδηλώσεις κατά της κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησαν την Παρασκευή, όταν η καταστολή από την αστυνομία μιας ειρηνικής διαδήλωσης που είχε οργανωθεί από οικολόγους 

ενάντια σε ένα σχέδιο ανέγερσης κτιρίων σε «πράσινη» περιοχή της Κωνσταντινούπολης, προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να κλιμακωθούν οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.