.Ρισκάρει αδικαιολόγητα

Νόμιζα ότι ένας στοιχειωδώς λογικός πολιτικός θα πρέπει να έχει καταλάβει ότι οι εποχές των αυτοδυναμιών και των ποσοστών που κυμαίνονταν κοντά στο 45% ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν. Αρα όποιος θέλει να πρωταγωνιστεί στα χρόνια που έρχονται θα πρέπει να χτίζει μεθοδικά τις συμμαχίες του με ιδεολογικά όμορες προς αυτόν δυνάμεις.

Στον Σαμαρά προσφέρεται αυτήν τη στιγμή μια ιδανική ευκαιρία για μια τέτοια κίνηση. Είναι η υποψηφιότητα του Γ. Καμίνη για τον Δήμο της Αθήνας. Μια χαρά τα έχει πάει -ασύγκριτα καλύτερα από τους προκατόχους του-, τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και γενικά των κινούμενων στον χώρο της Κεντροαριστεράς την έχει εξασφαλισμένη, οπότε η ενδεχόμενη στήριξή του από τη ΝΔ θα καθιστούσε πιθανότατη την εκλογή του.

Διπλό θα ήταν σε μια τέτοια περίπτωση το κέρδος για τον Σαμαρά. Θα τον εμφάνιζε συμμέτοχο στη νίκη της Αθήνας και θα τον αναδείκνυε αυτόματα σε αξιόπιστο εταίρο για την όποια πολιτική συνεργασία. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα τον προστάτευε από ένα πολιτικό στραπάτσο που μάλλον δεν θα του είναι ιδιαίτερα ευχάριστο, αν προκύψει. Και τίποτα και κανένας δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι δεν θα προκύψει.

Δεν ξέρω τι φαντασιώνονται ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του, αλλά οι εκλογικές προοπτικές για τη ΝΔ δεν είναι ρόδινες. Για πολλούς λόγους. Και για τις επιδόσεις τής προ Καμίνη εικοσαετίας, και για την αδυναμία ανεύρεσης ενός ελκυστικού υποψηφίου, αλλά και για την απήχηση που έχει τα τελευταία χρόνια στον λαό της Αθήνας το κόμμα της ΝΔ.

Τι ελπίζουν ότι θα απέφερε μια αποκλειστικά νεοδημοκρατική υποψηφιότητα; Υποθέτω πως δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να σκέφτονται αυτοδυναμίες και άλλα τέτοια. Αυτά έχουν τελειώσει, είναι αναμφισβήτητο. Αλλά ούτε και σε 30άρια νομίζω ότι μπορεί να προσβλέπουν. Μήπως ούτε και σε πρωτιά; 
Οπως και να έχει, εκείνο που αποκλείεται να συμβεί είναι να βγει η ΝΔ πολιτικά κερδισμένη από τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.
Κι εδώ είναι που διερωτώμαι: γιατί θέλει να το διακινδυνεύσει ο Σαμαράς;


.Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικών συνοικιών Αθήνας.

Η χρονική στιγμή που πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη έχει ιδιαίτερη σημασία μιας και το 2014 είναι χρονιά σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων (δημοτικές, περιφερειακές, ευρωεκλογές) αν φυσικά δεν έχουν προηγηθεί βουλευτικές εκλογές. 
Ταυτόχρονα η ζωή των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των νέων μέρα με την ημέρα επιδεινώνονται οδηγώντας ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού στην απελπισία και την εξαθλίωση. 
Είναι σαφές ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για την οργάνωση των αγώνων, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης, την πάλη μέχρι να ανατρ... περισσότερα »

.Σουλτς: Λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές στην Ελλάδα

«Η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο, για πρώτη φορά υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τονίζει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα» και ότι «είναι λάθος να εστιάζουμε μόνο στις περικοπές». Σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνει «Γερμανός και ευρωπαϊστής».

 Σε συνέντευξη που παραχωρεί στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο κ. Σουλτς, αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, απορρίπτει την επισήμανση του δημοσιογράφου ότι αυτό επιτεύχθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της: «Αυτό είναι μόνο εν μέρει σωστό. Η Ελλάδα πέτυχε το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων. Η κυβέρνηση προτιμά να προωθήσει μέρος των χρημάτων σε επενδύσεις, παρά να εξυπηρετήσει παλιά χρέη. 

Το κατανοώ αυτό» σημειώνει και, ερωτώμενος για τις προστριβές της Αθήνας με την τρόικα, αναφέρει ότι «η τρόικα δεν είναι πάνω από όλα». Προσθέτει δε, ότι «θα πρέπει, όπως συμβαίνει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, να συζητά. Θα πρέπει να βοηθηθεί η Ελλάδα να ανορθωθεί και να δημιουργηθεί χώρος για επενδύσεις. Το να εστιάζουμε μόνον στις περικοπές είναι λάθος».

Ο κ. Σουλτς αρνείται πάντως ότι η Γερμανία λέει συχνά όχι στα αιτήματα των εταίρων της, όπως το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Δεν λέμε συχνά όχι. Από τα 700 δισεκατομμύρια των εγγυήσεων που προορίζονται για κράτη και τράπεζες, τα 400 προέρχονται από τη Γερμανία. Το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιμένουν να γίνεται προσεκτική διαχείριση των χρημάτων, είναι εντελώς φυσιολογικό».


Ερωτώμενος σχετικά με την υποψηφιότητά του και το εάν ανησυχεί ότι θα συναντήσει την αντίδραση των χωρών του Νότου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απαντά ότι έχει προταθεί από 22 σοσιαλδημοκρατικά κόμματα ως πανευρωπαϊκός υποψήφιος και διευκρινίζει ότι ισχυρός υποψήφιος θα είναι εκείνος του οποίου η ευρωπαϊκή ομάδα θα έχει την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο. 

«Οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι είμαι Γερμανός και ευρωπαϊστής», δηλώνει, αλλά αποφεύγει να απαντήσει εάν το SPD θα λάβει πάνω από 30% στις εκλογές του Μαΐου και περιορίζεται να τονίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα καθορίσουν εάν η Ευρώπη θα εξακολουθήσει να είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως- τόσο στην οικονομία όσο και στα θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

.«Σκληρή πολιτική μάχη και όχι χαλαρή ψήφος οι ευρωεκλογές»

Πέρα από το διακύβευμα για τις αλλαγές στην Ευρώπη, οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα καθώς πρέπει να διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να θέσει θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης, υποστήριξε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην εν εξελίξει συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος. Υπό αυτά τα δεδομένα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, οι ευρωεκλογές θα είναι μια σκληρή πολιτική μάχη και η ψήφος δεν θα είναι χαλαρή. Σε ότι αφορά κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλο... περισσότερα »

.Οριακή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε δυο νέες δημοσκοπήσεις

Σε δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο της Κυριακής καταγράφεται η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, με οριακή όμως διαφορά.

Συγκεκριμένα διαφορά 0,6% μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύει το Πρώτο Θέμα. Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 22,2%, η ΝΔ 21,6%, η Χρυσή Αυγή 7,7%, το ΠΑΣΟΚ 4,7%, το ΚΚΕ 4,6%, οι ΑΝΕΛ 4,3% και η ΔΗΜΑΡ 3,2%.

Το 45% των πολιτών θεωρεί πως οι εκλογές θα πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 37% μαζί με τις ευρωεκλογές και το 16% με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το 33% θεωρεί πιο αξιόπιστο ως πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά έναντι του 27% που θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 57% πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει το κατάλληλο επιτελείο στελεχών για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Το 67% μάλιστα δηλώνει πως δεν πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ αν εκλεγεί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 0,8% συγκεντρώνοντας το 20,5% έναντι 19,7% της ΝΔ. 

Ακολουθεί η ΧΑ με 6,9%, το ΠΑΣΟΚ με 4,3%, το ΚΚΕ με 3,4%, οι ΑΝΕΛ με 3,2% και η ΔΗΜΑΡ με 2,5%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 32,7%. Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται από το 31% ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, έναντι 16% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 52% εκτιμά πως όταν γίνουν εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι νικητής είτε με μικρή, είτε με μεγάλη διαφορά.

Το 59% εκτιμά πως η χώρα δεν πρέπει στην παρούσα φάση να οδηγηθεί σε εκλογές, ενώ το 56% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων κομμάτων.

.Φλέγεται η Αίγυπτος

Τους 21 έφτασαν οι νεκροί σύμφωνα σε διαδηλώσεις σε ολόκληρη την Αίγυπτο με αφορμή την τρίτη επέτειο από την λαϊκή εξέγερση η οποία απομάκρυνε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία, όπως ανακοίνωσαν πηγές ασφαλείας.

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων «Ansa» οι περισσότεροι νεκροί καταγράφονται στη Γκίζα, ενώ μόνο σήμερα υπήρξαν 300 συλλήψεις.

Σε διαφορετικά σημεία της πρωτεύουσας, του Καΐρου, σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές.

Άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους για την επιβολή της τάξης, ενώ όποιος διαδηλωτής μετέβαινε στην πλατεία Ταχρίρ περνούσε από έλεγχο από ανιχνευτή μετάλλων. Στο Κάιρο, η αστυνομία έκανε χρήση αληθινών πυρών και δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

.Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η αντιτρομοκρατική στην Αττική

Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα ετοιμάζει μαζί με ασύλληπτους «πυρήνες», ο Χριστόδουλος Ξηρός ο οποίος κρύβεται σε σπίτι στην Αττική σύμφωνα με την αποκάλυψη αξιωματικού της αστυνομίας που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Μάλιστα, η ίδια πηγή δήλωσε ότι οι τρομοκράτες διαθέτουν την επιχειρησιακή δύναμη για να το πραγματοποιήσουν και ίσως επιλέξουν ανθρώπινο στόχο. 

Οι αποκαλύψεις αυτές είναι ενδεικτικές της κατάστασης κόκκινου συναγερμού στην οποία βρίσκεται η αντιτρομοκρατική για να συλλάβει τον αδίστακτο τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη και παράλληλα να αποτρέψει μία νέα επίθεση.

Την ίδια ώρα, ο Σάββας Ξηρός, με συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», εκθέτει ακόμη περισσότερο τους υπευθύνους των φυλακών, για το καθεστώς εύνοιας που είχαν παραχωρήσει στον αδελφό του Χριστόδουλο. 

«Και αυτό ήταν που είχε ζητήσει. Να μπορεί να έρχεται σε επαφή με κάποιους ανθρώπους για να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις για την πολιτική και για τη σημερινή κατάσταση. Γι΄αυτό του είχε επιτραπεί να πηγαίνει και σε κάποιες άλλες πτέρυγες», είπε. 

Φυσικά ο δολοφόνος της 17 Νοέμβρη, δεν αντάλλασσε πολιτικές απόψεις, αλλά σχεδίαζε μεθοδικά την απόδρασή του με τους Πυρήνες και τις επόμενες κινήσεις που θα έκανε μαζί με ασύλληπτους τρομοκράτες. 

«Τίποτα μέσα στη φυλακή δεν γίνεται στα κρυφά. Υπάρχουν τέτοια μέσα και δίκτυο καταδοτών ώστε να γνωρίζουν τα πάντα. Δεν γίνονται στη φυλακή πράγματα για τα οποία να πέφτουν από τα σύννεφα οι υπεύθυνοι. Αν γινόταν τέτοιες συζητήσεις, σίγουρα θα το ήξεραν», τόνισε.

.Σούπερ δόση έως 16 δισ. ευρώ τον Μάρτιο με προϋποθέσεις

Καθυστερημένη αλλά ενισχυμένη προβλέπεται να έρθει η επόμενη δόση του δανείου από την τρόικα, που θα είναι και η τελευταία πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να αποτοξινωθεί από την τρόικα- και στην ευρωζώνη από την Ελλάδα- κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδους.

Αυτό βέβαια υπό την προϋπόθεση, όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα διαρθρωτικά τουλάχιστον μέτρα που έχει υποσχεθεί, για τα οποία η τρόικα έχει κλιμακώσει τις πιέσεις της. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ποσό 11 - 16 δισ. ευρώ εκτιμάται πως μπορεί να εγκριθεί και θα αρχίσει να εκταμιεύεται προς τα τέλη Μαρτίου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η ευρωζώνη θα εκταμιεύσει ένα μεγάλο μέρος της «σούπερ δόσης» στην αρχή και στη συνέχεια θα θέσει προαπαιτούμενα για τη σταδιακή εκταμίευση του υπολοίπου. 

Για την επιστροφή της τρόικας δεν έχει οριστεί ημερομηνία αλλά οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο επόμενο Σαββατοκύριακο με στόχο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στις 3 Φεβρουαρίου. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.