.Το Νόμπελ κουτοπονηριάς

H άσκηση της κυβερνητικής εξουσίας πέραν της πολιτικής νομιμοποίησης απαιτεί και στοιχειώδεις ικανότητες που χωρίς αυτές μπορεί να καταστεί από αδύνατη έως επικίνδυνη για όλους. Η κατάσταση όπως εξελίσσεται σε πολλά μέτωπα κυβερνητικής πολιτικής, δυστυχώς, αποκαλύπτει ένα τεράστιο έλλειμμα στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, που δείχνουν να αγνοούν ακόμη και τα αυτονόητα.

Συχνά, μάλιστα, για να καλύψουν τις τραγικές ελλείψεις τους και για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με τις συνεχείς μεταλλάξεις τους, καταφεύγουν σε απαράδεκτες μεθοδεύσεις και ύβρεις. Οταν μάλιστα ο λαϊκισμός συνδυάζεται με τη χυδαιότητα της εκφοράς του λόγου ζούμε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Για παράδειγμα, η φαρσοκωμωδία με το λιμάνι του Πειραιά, όπου ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας δήθεν διαφωνεί με την πώληση του ΟΛΠ αλλά παραμένει στη θέση του, δεν μπορεί να συνεχίζεται χωρίς συνέπειες. 

Για Νόμπελ κουτοπονη­ριάς όμως είναι το κατόρθωμα του Γ. Κα­τρούγκαλου με το Ασφαλιστικό, καθώς κατάφερε να συνασπίσει τους πάντες εναντίον του χωρίς να λύνει το πρόβλημα, αφού δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

 Είναι μάλιστα τόσο τραγικό στη σύλληψη και στη δομή του το νομοσχέδιο που αντί να φέρει νέα έσοδα στο σύστημα, που καταρρέει, δίνει κίνητρα για εισφοροδιαφυγή, ενώ εξοντώνει εκείνους που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κλέψουν τα Ταμεία.

Ολο αυτό μάλιστα γίνεται παρά τις συστάσεις και τις επίμονες νουθεσίες ειδικών του Ασφαλιστικού που μετείχαν στη λεγομένη «επιτροπή σοφών» να μην ακολουθήσει ο υπουργός αυτή την προσέγγιση. Η πιο λογική πρόταση, μάλιστα, διατυπώθηκε αρμοδίως στον κ. Κατρούγκαλο και προέβλεπε πέραν των διαρθρωτικών αλλαγών, αντί για εκτόξευση των εισφορών σε συγκεκριμένους κλάδους, να υπάρξει μια μικρή κλιμακωτή περικοπή σε όλες τις συντάξεις της τάξεως του 5%. 

Απορρίφθηκε όμως μετά βδελυγμίας, διότι κατά το πομπώδες ύφος του κ. υπουργού «εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους». Στην παρατήρηση συνομιλητή του ότι θα αναγκαστεί να κάνει μεγαλύτερες περικοπές και θα αναστατώσει τους πάντες διότι το σχέδιό του δεν βγαίνει, απλώς χαμογέλασε αυτάρεσκα.


Από εκείνη τη συζήτηση και τρεις εβδομάδες μετά φαίνεται πως το χαμόγελο έχει κάπως παγώσει στα χείλη του, αλλά εκείνος ανακαλύπτει παντού φαντάσματα που τον καταδιώκουν. Δεν του περνά από το μυαλό μήπως κάνει λάθος. Και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της παρούσας κυβέρνησης, αφού αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικό­τητα και ενίοτε το συμφέρον της.

 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ

.Μετά τα γενέθλια...

Ο Τζώνης κοίταζε με προσοχή τις ειδήσεις στην τηλεόραση, που έδειχναν τον Αλέξη να μιλά στους συγκεντρωμένους στο Τάε Κβον Ντο. Τα κοντινά πλάνα του πρωθυπουργού εναλλάσσονταν με τα γενικά του κόσμου που τον άκουγε και συχνά πυκνά τον χειροκροτούσε.
-«Είδες που το γέμισε το Τάε Κβον Ντο ο Αλέξης;» ακούστηκε ο Κατάλευκος. «Που έλεγες ότι ο κόσμος δεν έχει όρεξη για γιορτές και γενέθλια;».

-«Σιγά το μεγάλο γήπεδο, αρχηγέ. Ξέρεις πόσους χωράει; Τέσσερις χιλιάδες λένε οι κατασκευαστές. Αντε βάλε και χίλιους στην αρένα με τις καρέκλες, το σύνολο πέντε χιλιάδες άτομα».
-«Ε, τι; Λίγοι είναι πέντε χιλιάδες άνθρωποι τη σήμερον ημέρα;».
-«Εξαρτάται από ποιο σώμα μετράς, αρχηγέ. Αν θέλει κανείς να φέρει πέντε χιλιάδες απλούς πολίτες σε πολιτική συγκέντρωση, είναι πράγματι πολλοί».

-«Τι εννοείς απλούς πολίτες, ρε Τζώνη; Αυτοί δηλαδή που πήγαν ν’ ακούσουν τον Αλέξη τι ήταν; Σύνθετοι πολίτες;».
-«Αρχηγέ, εσύ δεν μου ‘χεις πει πως όταν αλλάζει μια κυβέρνηση, χρειάζεται περίπου δέκα χιλιάδες στελέχη για να τοποθετήσει σε θέσεις του κρατικού μηχανισμού; Από τα γραφεία των υπουργών μέχρι τα νοσοκομεία και τις ΔΕΚΟ; Οι μισοί απ’ αυτούς είναι στην Αθήνα. Να τους λοιπόν».
-«Τι εννοείς; Πως όλοι στο Τάε Κβον Ντο ήταν κρατικοδίαιτοι του ΣΥΡΙΖΑ;».

-«Ε όχι όλοι. Κάποιοι υπάρχουν ακόμα και στις οργανώσεις τους. Αλλά και μόνο τους διοικητές, τους υποδιοικητές και τους προέδρους να βάλεις, ένα κλειστό γηπεδάκι το γεμίζουν. Χώρια που όλοι αυτοί θα φέρουν και τις γυναίκες τους...».
-«Τις γυναίκες τους; Σιγά, ρε Τζώνη, μη φέρουν και τα παιδιά τους».
-«Τα παιδιά, αρχηγέ, δεν πάνε στη δουλειά του μπαμπά κι ας φέρνει απ’ αυτήν τη δουλειά τα λεφτά στο σπίτι. Αλλά οι γυναίκες δεν τα χάνουν κάτι τέτοια γκαλά. Ντύνονται και πάνε να δούνε πώς είναι ντυμένες οι γυναίκες των άλλων στελεχών».

-«Αυτά γίνονταν παλιά, νεαρέ. Με τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους. Τούτοι εδώ είναι πιο αντικομφορμιστές».
-«Μπα, δεν αλλάζουν αυτά. Περίμενε να κάτσουν και τούτοι εδώ ένα-δυο χρόνια στην εξουσία και θα δεις αν μπορείς να τους ξεχωρίσεις απ’ τους παλιούς».
-«Ενα-δυο χρόνια; Γενναιόδωρο σε βρίσκω, Τζώνη. Εδώ κάποιοι ελπίζουν ότι η κυβέρνηση θα πέσει μέσα σε τούτο τον μήνα».

-«Ανοησίες. Τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν ούτε τα αγροτικά μπλόκα ούτε οι γραβατάκηδες δικηγορογιατροί. Τα Μνημόνια τις ρίχνουν, όχι τα τρακτέρ και οι αποχές απ’ τα δικαστήρια. Αλλά τα Μνημόνια είναι πανέξυπνα. Πριν ρίξουν μια κυβέρνηση, πρέπει να κάνει τη δουλειά για την οποία είναι προορισμένη. Αρα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμα αβάντζο ένα με δυο χρόνια. Να περάσει πρώτα όλα τα μέτρα και μετά να παραδώσει στον επόμενο...».
-«Μα αν τα περάσει όλα, τι τον θέλουν τον επόμενο, βρε Τζώνη;».
-«Πάντα θα περισσεύουν μέτρα και για κείνον αρχηγέ, μη σε νοιάζει...».
Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ

Το δίλημμα είναι πλέον δικό τους
Θα πάνε οι αγρότες να μιλήσουν με τον πρωθυπουργό ή όχι; Ο κ. Τσίπρας τους κάλεσε, άρα το δίλημμα είναι πλέον δικό τους. Hδη από χθες το πρωί, έγιναν φανερές δύο τάσεις μέσα στα μπλόκα: Η μία λέει ότι εφόσον υπάρχει πρόσκληση, οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν και μέσα στη συνάντηση να απαιτήσουν την απόσυρση του ασφαλιστικού σχεδίου. Η δεύτερη και σκληρότερη άποψη είναι ότι πρώτα πρέπει να αποσυρθεί η πρόταση, για να έχει νόημα οποιοσδήποτε διάλογος με τον κ. Τσίπρα.


Εγώ ένα πράγμα ξέρω: Ο διάλογος των απεργών με τους υπουργούς μπορεί να είναι διαρκής, με τον πρωθυπουργό όμως είναι μια κι έξω. Συνεπώς, μια συνάντηση των αγροτών με τον Αλέξη Τσίπρα με ανοικτή ατζέντα και δίχως προεργασία είναι κίνηση υψηλού ρίσκου και για τις δυο πλευρές. Διότι αν αποτύχει, τότε οι μεν αγρότες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για μακρύ, επώδυνο και αβέβαιο αγώνα διαρκείας, ενώ ο πρωθυπουργός για πλήρη ρήξη με τα μπλόκα ακόμα και με καταστολή. Αντέχουν αμφότεροι;

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

.Αγρια σύγκρουση - Τσίπρας: Καταρρέουν τα Ταμεία - Μητσοτάκης: Αποτύχατε

Αγρια σύγκρουση με το «καλημέρα» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε στοιχεία για την κατάσταση στο ασφαλιστικό στην πρωτολογία του, προκειμένου να καταδείξει αφενός την τραγική κατάσταση των ταμείων, αφετέρου για να επιρρίψει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Αυτά δεν τα ξέρατε όταν υποσχόσασταν 13η σύνταξη;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας με έμφαση: «Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Και μετά ήρθατε εσείς». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Αποτύχατε, μας πάτε σε εποχές διχασμού».
Ο Πρωθυπουργός μίλησε σε δραματικούς τόνους προειδοποιώντας ότι δεν ανατραπεί η πορεία και δεν ληφθούν μέτρα το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει και δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των συντάξεων.
Υποστήριξε ότι την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν την ζητούν οι δανειστές: «Αυτοί ζητούν μείωση κατά 1% του ΑΕΠ» είπε και πρόσθεσε: «Συζητάμε το θέμα γιατί αν δεν πάρουμε μέτρα το σύστημα θα καταρρεύσει».
Οπω είπε ο κ. Τσίπρας «τα σημερινά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Σημειώνοντας πως για να πληρωθούν οι συντάξεις το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρει - επιπλέον των κρατικών επιχορηγήσεων – περί τα 980 εκατ. ευρώ για το 2016, που θα γίνουν 1,7 δισ. ευρώ το 2017 και 2,5 δισ. Το 2018.
«Αν δεν ανατραπεί αυτή η πορεία θα οδηγήσει σε μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση των ταμείων και μη πληρωμή των συντάξεων» επεσήμανε αρκετές φορές ο Πρωθυπουργός.
Σημεία από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Δεν είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό μας
·                                 Ολα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση ενώπιον του ελληνικού λαού σε ένα μείζον κοινωνικό και εθνικό ζήτημα, όπως είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
·                                 Στην ερώτηση αν μπορούν να πάρουν σύνταξη και οι επόμενες γενιές, δεν χωρούν υπεκφυγές.
·                                 Δεν υπάρχει περιθώριο δημαγωγίας, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι το ασφαλιστικό μας σύστημα δεν είναι βιώσιμο.
·                                 Το έλλειμμα βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος σχετίζεται με την λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα 40 χρόνια, αλλά και από το δημογραφικό.
·                                 Οπως και από τις επιλογές στα χρόνια της κρίσης που μείωσαν το ΑΕΠ και ανέβασαν την ανεργία στο 27%.
Η επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις
·                                 Θα μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι και οι προηγούμενοι, να κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πρόκειται για μια κοινωνικά και εθνικά ανεύθυνη στάση.
·                                 Αυτή θα ήταν βαθιά ανεύθυνη, εθνικά ανεύθυνη θα έλεγα, όπως βαθιά ανεύθυνη ήταν και η στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και έχουν βαριά ευθύνη.
·                                 Μας κουνάνε το δάχτυλο χωρίς να έχουν καμία πρόταση. Παριστάνουν τους εισαγγελείς ενώ έχουν τεράστιες ευθύνες.
·                                 Οι μελέτες της ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου από το 2010.
·                                 Οταν η γιορτή του Χρηματιστηρίου τελείωσε και μετά έσκασε η φούσκα, έσκασαν και τα ταμεία. Τα χρησιμοποιούσατε συστηματικά για πελατειακές σχέσεις.
·                                 Στη συνέχεια ήρθαν τα δομημένα ομόλογα για να φτάσουμε αργότερα στις εγκληματικές συνέπειες του PSI. Κόστος περίπου 12 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πολλάκις και τα ταμεία έμειναν με τα ελλείμματα.
Μας χωρίζει ιδεολογική άβυσσος με τη ΝΔ
·                                 Για εμάς η στήριξη των αδύναμων είναι βάση της ιδεολογίας μας.
·                                 Δεν πιστεύουμε ότι τις θετικές οφέλειες ανάπτυξης πρέπει να τις απολαμβάνει ένα μέρος του πληθυσμού. Ιδεολογικά μας χωρίζει άβυσσος...
·                                 Ακουσα προχθές τον κ. Κικίλια που είπε ότι η αναδιανομή είναι κίνητρο για την τεμπελιά των φτωχών. Για εμάς είναι στοιχείο δικαιοσύνης.
·                                 Το προτεινόμενο σύστημα είναι εξαιρετικά απλό: Η ενοποίηση των ταμείων θα βελτιώσει την εισπραξιμότητα των πόρων.
·                                 Προτείνουμε έναν ενιαίο φορέα ασφάλισης για όλους, αλλά θα γίνει διάλογος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
·                                 Η πρότασή μας εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις. Αν κάποιος έχει σύνταξη 1.400 και με νέο υπολογισμό θα έχει 1.360 η προσωπική διαφορά θα είναι 40 ευρώ για να συνεχίζει να λαμβάνει 1.400 ευρώ.
·                                 Θα υπάρχει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης
·                                 Θέλετε ένα σύστημα βιώσιμο που να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια που να προστατεύει τους αδύναμους;
·                                 Ή μήπως προτιμάτε τη συνέχιση του παλιού αδιέξοδου συστήματος, με νέα, δωδέκατη μείωση των συντάξεων;
·                                 Εξετάζουμε βελτιώσεις σε δίκαια αιτήματα
Το μήνυμα στους αγρότες
·                                 Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, δεν είμαστε σε αντιπαράθεση μαζί τους.
·                                 Οσο θυμάμαι τον εαυτό μου είχαμε κάθε χρόνο κινητοποιήσεις αγροτών. Είχαν ένα αίτημα: Να δουν τον Πρωθυπουργό.
·                                 Και τώρα που τους είπαμε ελάτε να συζητήσουμε, κάποιοι εξ αυτών, αρνούνται τον διάλογο με τον Πρωθυπουργό.
·                                 Και αναρωτιέμαι, γιατί αν δεν υπάρξει διάλογος οι διεκδικήσεις τους δεν θα έχουν αποτέλεσμα.
·                                 Για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότη θα προχωρήσουμε και σε ευνοϊκές ρυθμίσεις και σε ελαφρύνσεις.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης
·                                 Οφείλουμε να δείχνουμε υπευθυνότητα στην κοινωνία. Να μην προκαλούμε τους πολίτες με αντιπαραθέσεις.
·                                 Σε ένα χρόνο η ελπίδα έγινε απόγνωση. Πριν 2 ημέρες γιορτάσατε τον πρώτο χρόνο η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
·                                 Οδηγήσατε την χώρα στα όρια της εξόδου από την Ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες. Αυξήσατε την ανεργία.
·                                 Επιλέξατε κομματική φιέστα μετά από όλα αυτά. Δεν ήταν πρόσκληση σε διάλογο, αλλά πρόκληση στη ΝΔ.
·                                 Θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν δεν είσασταν στην κυβέρνηση. Ακόμη και αυτοί που σας αναγνωρίζουν αγνές προθέσεις. Κοροιδέψατε τους πολίτες.
·                                 Η κατάσταση στην χώρα είναι πολύ ανησυχητική. Η δική σας ανικανότητα δημιούργησε.
·                                 Από το μνημόνιο, αντιμνημόνιο πάμε στο δεξιά ή αριστερά. Μας πάτε σε εποχές διχασμού που τόσο στοίχισαν στην πατρίδα.
·                                 Εσείς εκπροσωπείτε την στασιμότητα, εμείς τις μεταρρυθμίσεις. Ναι είναι δύσκολες, αλλά με θετικό πρόσημο για την Ελλάδα. Απέναντι στον λαϊκισμό.
·                                 Θα πάμε μπροστά ή πίσω; Στρέφετε την μία κοινωνική ομάδα κατά της άλλης. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος.
·                                 Αν δεν είχαν μεσολαβήσει οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τα πράγματα για τη χώρα θα ήταν καλύτερα. Κοροϊδέψατε τους πολίτες. Οι πολίτες βιώνουν την πραγματικότητα που η δική σας ανικανότητα δημιούργησε. Να μιλήσετε με ειλικρίνεια.
·                                 Κρύψαμε βολικά αυτήν την πραγματικότητα κάτω από το χαλί. Θα χρησιμοποιήσω μία φράση του κ. Γαννίτση. «Για να υπάρχει μία σταθερή λύση στο ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται μία νέα κοινωνική συμφωνία».
·                                 Απαιτείται αναγνώριση των λαθών. Εμείς αναγνωρίσαμε τα λάθη μας, ως νέος αρχηγός δεσμεύομαι να μην κάνουμε τέτοια λάθη. Εσείς όμως;
·                                 Η δική μας παράταξη δεν βοήθησε τότε, αλλά ας μην ξεχνάμε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Ν.Δ., τον νόμο Σιούφα, τον νόμο Πετραλιά. 
·                                 Εχουμε αναγνωρίσει τα λάθη και τις παραλείψεις μας. Μην παριστάνετε ότι δεν έχετε καμία ευθύνη. Σταθήκατε απέναντι & στραγγαλίσατε οποιαδήποτε προσπάθεια για αναβάθμιση του ασφαλιστικού.
·                                 Η μεγαλύτερη διαδήλωση ήταν κατά του σχεδίου Γιαννίτση, και ο Συνασπισμός ήταν στους πρώτες καταγγέλλοντες.
·                                 Όταν τάζατε τη 13η σύνταξη δεν την ξέρατε τη "μη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού»;.
·                                 Η αλήθεια είναι ότι κυβερνήσεις, κόμματα και πολίτες δεν είδαμε ή δεν θέλαμε να δούμε το πρόβλημα που ερχόταν.
·                                 Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι με συλλογικές ευθύνες διαμορφώθηκε ένα σύστημα στρεβλό. Έγινε εξορθολογισμός δαπανών με τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις του 2010 και του 2012.
·                                 Το συνομολογήσατε κι εσείς με το τρίτο μνημόνιο που υπογράψατε. Δεν είχε τεθεί ποτέ το ζήτημα για μείωση συντάξεων από την τρόικα το 2014.  Αυτό υπογράψατε.
·                                 Η ενοποίηση των Ταμείων από 133 σε 13 ήταν νομοσχέδιο με δική μας σφραγίδα.
·                                 Το ασφαλιστικό ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Δεν υπήρχε θέμα μείωσης κύριων συντάξεων. Αυτή είναι η αλήθεια, μετά ήρθατε εσείς. Το 2016 πληρώνουν οι πολίτες τον λογαριασμό σας.
·                                 Η κοινωνία σας γυρίζει την πλάτη, είτε φοράει γραβάτα είτε όχι. Αναρωτηθήκατε γιατί οι αγρότες δεν έρχονται να μιλήσουν μαζί σας. Μήπως πρέπει εσείς να πάτε να μιλήσετε μαζί τους κ. Τσίπρα;
·                                 Το πιο επικίνδυνο στο σχέδιο του ασφαλιστικού που καταθέσατε είναι ότι επενδύει στον κατακερματισμό της κοινωνίας. Βάζετε τους πάντες σε πόλεμο εναντίον όλων.
·                                 Το σχέδιο σας οδηγεί σε πόλεμο γενεών, είναι πρόχειρο και μη κοστολογημένο, είναι ένα αποσπασματικό μπάλωμα. 
·                                 Δημιουργείτε συνταξιούχους δύο ταχυτήτων, το σχέδιο σας πολεμά την παραγωγική Ελλάδα.
·                                 Το σχέδιό σας σκοτώνει την παραγωγική Ελλάδα. Τιμωρεί την σκληρή δουλειά
·                                 Η έκθεση του γραφείου του προϋπολογισμού λέει ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις για μαύρη εργασία. Εμείς επιλέξαμε μία πολιτική που σήμερα ακολουθεί και η Σοσιαλιστική Γαλλία. Ξέρω ότι θέλετε κ. Τσίπρα να μετατρέψετε την Ελλάδα σε χώρα συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων. Η Ν.Δ. θα συνεχίσει να εκφράζει τις δυνάμεις της δημιουργίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της παραγωγής. 
·                                 Μια άνεργη μητέρα 40 ετών δεν μπορεί να στηριχθεί στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εμείς τα έχουμε διασφαλίσει αυτά με το σχέδιο μας.
·                                 Τιμωρείτε την εργασία. Δεν δίνετε κίνητρα για παραμονή στην εργασία, αυτό είναι λάθος. Το σχέδιο που παρουσιάσατε μετατρέπει το ασφαλιστικό σύστημα σε σύστημα πρόνοιας. 
·                                 Ακόμη και το ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα εγκαταλείπεται στην τύχη του. Αλήθεια, τι θα συμβεί κ. Τσίπρα στις 1/1/2019; Η «προσωπική διαφορά» μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα. Το κάνετε μάλλον γιατί ξέρετε ότι δεν θα είστε κυβέρνηση το 2019.
·                                 Το σχέδιό σας είναι μη κοστολογημένο, όλα είναι στον αέρα. Και αυτή η αδυναμία καθυστερεί επικίνδυνα τη διαπραγμάτευση και προκαλεί εντάσεις στην κοινωνία. 
·                                 Ζητάτε σήμερα σε ήπιους τόνους σε σχέση με δύο ημέρες πριν, εναλλακτική πρόταση. Δεν δημιουργήσαμε το έλλειμμα 1,8 δισ.ευρώ. Εσείς το δημιουργήσατε, εσείς να το λύσετε. Δεν θα το κάνουμε όμως. Μην κρύβετε την αλήθεια.
·                                 Τα βασικά είναι: να διασφαλίζει την βιωσιμότητα, να είναι συμβατό με το περιβάλλον, να μην τιμωρεί όσους πλήρωσαν, να ενθαρρύνει την εργασία. Αξιακό πλαίσιο που ελπίζω ότι συμφωνούμε αυτό.
·                                 Μη μας μιλάτε για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αυτά περιλαμβάνονται σε προηγούμενα νομοσχέδια. Εμείς είχαμε συμφωνήσει στη δημιουργία τριών ταμείων. Σε αυτήν την πρόταση επιμένουμε ακόμα. Το ένα ταμείο θα δημιουργήσει κομφούζιο.
·                                 Χρησιμοποιήστε τα εργαλεία που έχετε στη διάθεσή σας για καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Εφαρμόστε κανονικά τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Αν είναι απαραίτητο, να εξορθολογιστεί η κρατική επιχορήγηση στα ευγενή ταμεία. Αυτές είναι συγκεκριμένες προτάσεις, ελάτε να τις συζητήσουμε.
·                                 Η κοινωνία δεν πρόκειται να σφίξει άλλο το ζωνάρι για να χρηματοδοτήσει τη διόγκωση του κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ.
·                                 Σας καλώ σε διάλογο εξπρές για να πάρετε πίσω τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Δώσατε αυξήσεις χωρίς σύστημα αξιολόγησης, κυρίως σε αυτούς που υπηρετούν στα κομματικά σας γραφεία.
·                                 Υπάρχουν στρεβλώσεις στο μισθολόγιο στους δημοσίους υπαλλήλους. Τον αντέχετε αυτόν τον διάλογο; Η φοβάστε αντιδράσεις από φίλους και συγγενείς;
·                                 Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το ασφαλιστικό δεν πρόκειται να λυθεί ουσιαστικά αν η οικονομία δεν επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και δεν αυξηθεί η απασχοληθεί. Οι προβλέψεις για το 2015 και το 2016 ήταν για 3 και 3% ανάπτυξη πριν αναλάβετε εσείς κ. Τσίπρα. Αυτή η απώλεια ΑΕΠ μεταφράζεται σε 200.000 λιγότερες θέσεις εργασίας.
·                                 Δεν αντέχει η Ελλάδα νέα περιπέτεια, συμφιλιωθείτε επιτέλους με την κατάσταση που δημιουργήσατε.
·                                  Αν δεν είχατε εκτροχιάσει την οικονομία δεν θα χρειαζόταν να συζητάμε για πρόσθετα μέτρα.
·                                 Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός του 2015 οδηγεί στις περικοπές που εσείς περιγράψατε. Σας καλώ κ. Τσίπρα να εγκαταλείψετε το σχέδιό σας. Να υιοθετήσετε έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση μία πιο δημιουργική αντίληψη.

·                                 Μπορούμε να βγούμε από την κρίση, το πέτυχαν άλλες χώρες, το πετυχαίνουν και οι Κύπριοι αδερφοί μας. Προϋπόθεση είναι μία δίκαιη κοινωνική συμφωνία ευθύνης και αλληλεγγύης. 

.ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ Φτάνει πια η υποκρισία!

Έχουμε υποστηρίξει ότι η χώρα αυτή για να πάει μπροστά πρέπει να ακούσει αλήθειες. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικοί που θα πουν αλήθειες, που θα υποστούν το περίφημο «πολιτικό κόστος», που αν χρειαστεί θα συγκρουστούν με καθεστωτικές αντιλήψεις και βολεμένους.
Έχουμε πει ότι η Νέα Δημοκρατία αν θέλει να έχει μέλλον, αν θέλει να μην καταντήσει... ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει το άκρως αντίθετο του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να πολεμήσει τον λαϊκισμό, τις ψεύτικες υποσχέσεις, τις μαυρογιαλούρικες πρακτικές, όλα όσα οδήγησαν την Ελλάδα στην κατάσταση που βρίσκεται.
Να πούμε λοιπόν ορισμένες αλήθειες:
Ναι, υπάρχει μεγάλη μερίδα των αγροτών που είναι βολεμένη. Υπάρχουν χιλιάδες αγροτικές οικογένειες που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο χωράφι και ζουν με τις κοινοτικές επιδοτήσεις.
Ναι, υπάρχουν και αγροτοπατέρες αλλά και τεράστια φοροδιαφυγή. Υπάρχουν παραγωγοί που βγάζουν τα προϊόντα τους από το χωράφι και δεν κόβουν ούτε ένα παραστατικό. Και υπάρχουν και πάνω από 8 στους 10 που δηλώνουν μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ. Και δεν είναι ψέμα ότι ο μέσος φόρος τους είναι λίγο πάνω από τα 300 ευρώ το χρόνο ή ότι πληρώνουν ελάχιστα στον ΟΓΑ.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε όποτε δεν μας συμφέρει. Όταν ήταν η ΝΔ στην κυβέρνηση, η αντιπολίτευση έκανε αγώνα στα μπλόκα και η τότε κυβέρνηση κατηγορούσε τους αγρότες για ακριβώς αυτά που λέει τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το έκανε γιατί είναι αλήθειες που πρέπει κάποτε να ακούγονται όσο κι αν πονάνε.
Να πούμε και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.λπ. Ποιος Έλληνας είχε δοσοληψία μαζί τους και δεν αντιμετώπισε φαινόμενα φοροδιαφυγής; Για παράδειγμα ποιος Έλληνας δεν αποδέχθηκε κάποια στιγμή ότι δεν θα πάρει απόδειξη για ιατρικές ή δικηγορικές υπηρεσίες; Πόσες φορές πήρατε μια απόδειξη από μηχανικό, ηλεκτρολόγο, υδραυλικό κ.λπ; Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι υπάρχει φοροδιαφυγή κι ότι οι περισσότεροι ελευθερο-επαγγελματίες δηλώνουν πάντα όσα απαιτούνται για να μη φορολογηθούν καθόλου.
Ας μη βιαστούν κάποιοι να πουν ότι είμαστε με την κυβέρνηση, ότι πάθαμε... Συριζανέξ και βλέπουμε παντού εχθρούς. Ούτε είμαστε υπέρ του κοινωνικού αυτοματισμού. «Να καεί του γείτονα το σπίτι κι όχι το δικό μου». Και βεβαίως το νομοσχέδιο Κατρούγκαλου είναι απαράδεκτο..
Όμως, πρέπει κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσει ο καθένας μας ποια είναι η προσφορά του στην αντιμετώπιση της κρίσης. Γιατί π.χ. πρέπει να πληρώνουν βαριά τιμήματα οι μισθωτοί που αδυνατούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους; Γιατί θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να είναι πάντα στο στόχαστρο και να μη θιγεί το Δημόσιο; Γιατί πρέπει να κρύβουμε μια ζωή κάτω από το χαλί τις «βρομιές» μας; Όλοι έχουμε και από κάποιο γνωστό που φοροδιαφεύγει. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που δεν πληρώνει τα 83 και πλέον δισεκατομμύρια που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Όλοι ξέρουμε κακοπληρωτές στις τράπεζες που δεν πληρώνουν κάποια από τα 108 δισ. που έχουν φτάσει τα κόκκινα δάνεια.
Όλοι είμαστε γνώστες του μαύρου χρήματος, της αδήλωτης εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα Ταμεία χάνουν κάθε χρόνο 6 δισ. ευρώ από τους «μαύρους» εργαζόμενους. Αν όλοι αυτοί ήταν νόμιμοι θα είχε σωθεί το ασφαλιστικό σύστημα και δεν θα χρειάζονταν τα επώδυνα μέτρα.
Βεβαίως να δεχθούμε ότι το κράτος δε φέρεται καλά στους πολίτες του. Ότι πολλές φορές τους κλέβει, άρα θα μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει την κλοπή και από μέρους των φορολογούμενων.
Κάποτε, όμως, θα πρέπει να φτιάξουμε ένα σοβαρό κράτος και σ' αυτό πρέπει να συμβάλουν και οι πολίτες. Οι δε πολιτικοί δεν θα πρέπει όταν είναι στην αντιπολίτευση να χαϊδεύουν αυτιά και όταν είναι στην εξουσία να θυμούνται όλα τα κακώς κείμενα της δημόσιας διοίκησης, της κοινωνίας, συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων κ.λπ.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με τεράστια προβλήματα και κάποτε πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Ας αποφασίσουμε όλοι ότι δεν μπορεί να πληρώνουν τα συνηθισμένα κορόιδα και κάποιοι άλλοι να βλέπουν και να γελάνε. Δεν πρόκειται να φτιάξει αυτός ο τόπος αν οι πολίτες της δεν αλλάξουν.

Γι' αυτό λοιπόν η ΝΔ που υποτίθεται κάνει μια νέα αρχή, δεν πρέπει να ανέβει στα τρακτέρ και να χαϊδέψει τα αυτιά κανενός. Όλοι οι Έλληνες αγαπάμε την Ελλάδα μας αλλά πρέπει και να το αποδεικνύουμε. Φτάνει πια η υποκρισία!

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.