.Γερμανία: Η οικονομία στο επίκεντρο των συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η οικονομική πολιτική -στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- αναδεικνύεται, όπως αναμενόταν, σε κυρίαρχο θέμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Γερμανία, πριν καν αυτές τυπικά ξεκινήσουν. Στο επίκεντρο βρίσκεται το ζήτημα της φορολόγησης των πλουσίων, το οποίο αποτελούσε προεκλογική εξαγγελία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά ακόμη και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο θεωρείται αμετακίνητος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το 72% των Γερμανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του περιοδικού Stern επιθυμεί την παραμονή του κ. Σόιμπλε στην θέση του. Αυτό ωστόσο δεν εμπόδισε ένα από τα κορυφαία στελέχη του SPD, τον πρόεδρο της πανίσχυρης συνιστώσας Seeheimer Kreis ("Κύκλος Ζεεχάιμερ"), Γιοχάνες Καρς, να απαιτήσει τα μισά υπουργεία για το κόμμα του, μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Οικονομικών.
 
Την ίδια ώρα, οι Χριστιανοδημοκράτες επιχειρούν «άνοιγμα» προς τους Σοσιαλδημοκράτες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθούν τις προτάσεις τους για την φορολόγηση.
 
Στους κόλπους του SPD πάντως το συνέδριο της Παρασκευής δεν αναμένεται ανώδυνο, καθώς έχει ήδη σχηματιστεί η εσωκομματική ομάδα που απορρίπτει την προοπτική συμμετοχής σε «μεγάλο» συνασπισμό με την Άγγελα Μέρκελ. Η διχογνωμία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε προσφυγή της ηγεσίας του κόμματος στην βάση του, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την συνεργασία ή όχι με την κυρία Μέρκελ.
 
Την ίδια ώρα όμως οι Σοσιαλδημοκράτες δεν φαίνονται και διατεθειμένοι να συζητήσουν έναν συνασπισμό με τους Πράσινους και την Αριστερά, η οποία και σήμερα τους κάλεσε να συνεργαστούν για να επιτύχουν την καθιέρωση του κατώτατου μισθού.

.Υπερψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των υπεραστικών συγκοινωνιών

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ και τη διεύρυνση της αγοράς των ταξί.

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν επί της αρχής, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, ενώ το καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που και σήμερα απείχε των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. 

Βασικά σημεία της αντιπαράθεσης μεταξύ της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, υπήρξαν η σκοπιμότητα της απελευθέρωσης της αγοράς των υπεραστικών συγκοινωνιών σήμερα, τη στιγμή που το μέτρο αυτό μπορούσε να καθυστερήσει μέχρι και το 2019 - αλλά και οι υπερεξουσίες με τις οποίες επιφορτίζεται η υπό ίδρυση Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών (ΡΑΕΜ), για τις οποίες εξέφρασε την αντίθεσή της και η ΔΗΜΑΡ. 

.Συνεχίζονται οι καταθέσεις στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δράση της Χρυσής Αυγής

Στο γραφείο του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των 32 δικογραφιών, που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής, καταθέτει αυτή τη στιγμή προστατευμένος μάρτυρας. Παρούσα στη κατάθεση είναι και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Από το πρωί συνεχίζονται οι καταθέσεις μαρτύρων στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση των 32 δικογραφιών, που αφορούν εκκρεμείς υποθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής.

Ειδικότερα, κατέθεσαν ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Γ. Σωτηρέλης, εκπρόσωποι της Πακιστανικής και Αιγυπτιακής κοινότητας στην Ελλάδα και ο πρόεδρος του συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης.

Ο τελευταίος, μετά την κατάθεσή του στον κ. Βουρλιώτη, δήλωσε ότι δεν είναι τίποτα τυχαίο και ότι «το χτύπημα σε βάρος μας είχε προαναγγελθεί από 8 Αυγούστου από τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, τον Ν. Μίχο, τον Ηλ. Παναγιώταρο και τον Γιάννη Λαγό».

Ακόμα, ο κ. Πουλικόγιαννης πρόσθεσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, «που έκανε πολύ προπόνηση πάνω στα σώματα αλλοδαπών για να φτάσουν να χτυπήσουν έναν Έλληνα».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βουρλιώτης αναμένει τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν καταγραφεί από το γνωστό «βαλιτσάκι» των κρατικών υπηρεσιών, προ του θανατηφόρου χτυπήματος στον Παύλο Φύσσα.

Οι τηλεφωνικές αυτές καταγραφές έχουν γίνει, όπως όλα δείχνουν, για λόγους εθνικής ασφάλειας και κατά τις ημέρες (προ και μετά) συμπλοκών που είχαν γίνει τόσο στην περιφέρεια του Πειραιά, όσο και σε άλλες περιοχές της Αττικής. Είχε δοθεί η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξων.

.Κατακόρυφη πτώση της ΧΑ αποτυπώνει δημοσκόπηση της Alco

Πτώση της Χρυσής Αυγής κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, μετά τη δολοφονία στο Κερατσίνι, αποκαλύπτει δημοσκόπηση, που διενήργησε η εταιρεία Alco στο διάστημα 20-23 Σεπτεμβρίου και δημοσιεύεται σήμερα στον ιστότοπο NewsΙt. 

Εξάλλου, υπεροχή της ΝΔ (21%) έναντι του δεύτερου κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ (19,2%), αποτυπώνει η ίδια δημοσκόπηση σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.

Ειδικότερα, η ΧΑ εμφανίζεται να συγκεντρώνει ποσοστό 6,8%, σε σχέση με το 10,8%, που είχε καταγραφεί σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας τον Ιούνιο. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 81% εκτιμούν ότι δεν πρόκειται περί δημοκρατικού κόμματος. 

Σε ποσοστό, δε, 69% διατυπώνουν την πεποίθηση ότι είναι κόμμα που κομίζει ναζιστική ιδεολογία. Μάλιστα, σε ποσοστό 74% οι ερωτηθέντες εκτιμούν πως τα περιστατικά βίας του τελευταίου χρονικού διαστήματος αποτελούν τμήμα οργανωμένου σχεδίου.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 39 στους εκατό ερωτηθέντες - ψηφοφόρους της ΧΑ δήλωσαν ότι κριτήριο για την επιλογή τους ήταν η οργή προς το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Πλέον των 20 στους εκατό (21%), ωστόσο, δήλωσαν πως εκτιμούν ότι η ΧΑ είναι ναζιστικό κόμμα και πως συνειδητά την ψήφισαν ως τέτοιο.

Στη δημοσκόπηση πρώτο κόμμα εμφανίζεται η ΝΔ με ποσοστό 21%, που πιστώνεται τις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ΧΑ και δεύτερο ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,2%, τρίτη έρχεται η ΧΑ με 6,8% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 4,9% και η ΔΗΜΑΡ με 3,6%.

.«Τα αποκηρυγμένα» του Καβάφη, μια επετειακή έκδοση με τα ποιήματα που δεν ... αναγνώριζε

«Τα αποκηρυγμένα» του Καβάφη κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις vakxikon.gr, με προλογικό σχόλιο του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, ως συμβολή στη μνήμη του μεγάλου Αλεξανδρινού, καθώς διανύουμε το Έτος Καβάφη και γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή που πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του (29 Απριλίου 1933 ).

Το εξώφυλλο του βιβλίου των 56 σελίδων κοσμείται από φωτογραφία των νεανικών του χρόνων και η υπογραφή είναι Κ. Φ. ΚΑΒΑΦΗΣ, δηλαδή Κωνσταντίνος Φωτιάδης Καβάφης, τα ποιήματα του οποίου αποκήρυξε ο Κωνσταντίνος Πέτρου Καβάφης λέγοντας ... χωρίς άλλες εξηγήσεις, ότι ανήκαν σε κάποιον εξάδελφό του.

Η ιστορία της ποίησης,  γράφει ο Γιώργος Μπλάνας, είναι γεμάτη με παραδείγματα αποκηρυγμένων ποιημάτων. Νεανικές αδεξιότητες, συναισθηματικές εκτροπές, ιδεολογικές αστοχίες. 

Υπάρχουν χίλιοι δύο λόγοι για τους οποίους ένας ποιητής που ενδιαφέρεται για την εικόνα του έργου του μπορεί να οδηγηθεί στην αποκήρυξη ορισμένων συνθέσεών του. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ποιητές μπορούν να κάνουν λάθη. Φυσικά -συνεχίζει- δεν χάθηκε ο κόσμος αν μερικά ποιήματα ξαστοχήσουν. 

Η ποίηση είναι τέχνη και μια τέχνη δεν μαθαίνεται ποτέ μονομιάς. Ένας σπουδαίος ποιητής πρέπει να ωριμάσει αργά, κατά προτίμηση ακολουθώντας τη ράθυμη κριτική. Τα αποκηρυγμένα του, μάλιστα, μπορούν να αποθηκευτούν ως τεκμήρια του σπουδαίου αγώνα που έδωσε για να πλουτίσει τη γλώσσα.

.Πιθανή παράταση του σχολικού έτους για καταλήψεις

Με παράταση του σχολικού έτους σε όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη για περισσότερο από τρεις ημέρες, προσανατολίζεται να απαντήσει το υπουργείο Παιδείας στους καταληψίες μαθητές.
 Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες να επεξεργαστούν σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από 3 ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος».

«Στόχος του υπουργείου είναι να αναπληρώσουν οι μαθητές τις ώρες που έχουν χάσει, ώστε να μην αναγκάζονται να καταφεύγουν στην παραπαιδεία» τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, καθώς το Προεδρικό Διάταγμα βρίσκεται ακόμη στη φάση της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία των περιφερειακών διευθύνσεων, υπό κατάληψη βρίσκεται το 10% με 15% πανελλαδικά. Τα υπό κατάληψη σχολεία στην Αττική είναι περίπου 70 και στο νομό Θεσσαλονίκης 40. Επίσης, καταλήψεις έχουν πραγματοποιηθεί σε σχολεία των νομών Μεσσηνίας, Κορινθίας, Αρκαδίας, Μαγνησίας, Πέλλας, Κιλκίς, Ρεθύμνου κ.α.

.Αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα το απόγευμα

Σε μαζική συμμετοχή των πολιτών στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο, που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σήμερα στις 18:00 στο Σύνταγμα, καλούν κόμματα και συνδικαλιστικοί φορείς.

«Αυτή η κινητοποίηση πρέπει να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο ειρηνικό συλλαλητήριο υπεράσπισης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και του πολιτισμού. Η μαζική παρουσία μας θα αποτελέσει την πιο ηχηρή καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Παύλου Φύσσα» σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, όλους του θεσμικούς και κοινωνικούς φορείς να κινητοποιηθούν και να αντιδράσουν από κοινού στον εκφασισμό της κοινωνίας, αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Πρέπει να πούμε ένα «ηχηρό όχι στον εκφασισμό της κοινωνίας και στην εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής» υπογραμμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Τη συμμετοχή τους στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανακοίνωσαν και οι Οικολόγοι-Πράσινοι.

Στο μεταξύ, υπολειτουργεί και σήμερα το Δημόσιο, λόγω της δεύτερης ημέρας της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, κατά των απολύσεων και της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας.

Κλειστοί θα είναι από τις 11:30, οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ευαγγελισμός και Πανεπιστήμιο, λόγω συλλαλητηρίων

.Κομισιόν: Έμφαση σε επενδύσεις και εξαγωγές, τροχοπέδη το ρυθμιστικό περιβάλλον

Για μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, από μια οικονομία που βασιζόταν στην κατανάλωση, σε οικονομία με μεγαλύτερη έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, κάνει λόγο σε έκθεσή της η Κομισιόν, με αντικείμενο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας και των επιχειρήσεων. 

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής επιδίωξε τη διόρθωση των ανισορροπιών στην οικονομία και οι εξαγωγές έχουν ήδη αυξηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, αλλά, λόγω της ύφεσης και της μείωσης της προσφοράς πιστώσεων, οι επενδύσεις είναι ακόμα πολύ χαμηλότερε...περισσότερα »

.«Βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση»

«Τώρα, βρισκόμαστε στην τελική φάση, πριν την έξοδο από την κρίση. Χρειάζεται, πρωτίστως, εθνική ενότητα. Πρώτος μας στόχος είναι να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί στο Γενικό Προξενείο της χώρας μας στη Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της συμμετοχής του, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι δεν βοηθάει την οικονομία η λήψη νέων μέτρων και οι περικοπέ...περισσότερα »

.Η φωτογραφία του Ομπάμα με τον Βενιζέλο

Η εθιμοτυπική φωτογραφία από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη. 

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός ηγέτης προς τιμήν των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών που συμμετέχουν στην 68η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Στην εικόνα ο Βαγγέλης Βενιζέλος συνοδεύεται από τη σύζυγό του Λίλη Βενιζέλου-Μπακατσέλου, ενώ τον Πρόεδρο των ΗΠΑ συνοδεύει η Μισέλ Ομπάμα.

.Ομαδική παραίτηση των βουλευτών της εξετάζει η Χρυσή Αυγή

Ντόμινο πολιτικών εξελίξεων προκαλεί η άγρια δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, η οποία ενέτεινε τις αντιδράσεις κυβέρνησης και κομμάτων σε βάρος της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται στο «στρατόπεδο» της Χρυσής Αυγής είναι το ενδεχόμενο παραίτησης του συνόλου των βουλευτών του κόμματος, καθώς και των αναπληρωτών σε 15 εκλογικές περιφέρειες, κίνηση που θα προκαλέσει επαναληπτικές εκλογές σε μεγάλες περιφέρειες της χώρας.

.Αντίτιμο 25 ευρώ για εισαγωγή σε νοσοκομείο

Εισιτήριο ύψους 25 ευρώ θα καταβάλλουν από 1ης Ιανουαρίου οι πολίτες για την εισαγωγή τους στα νοσοκομεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια με πλαφόν τα 11.000 ευρώ.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι το εισιτήριο μόνο για εξέταση θα παραμείνει στα 5 ευρώ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.