.Συνέντευξη-δυσφήμιση της Ελλάδας από τον Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα!


"Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν θα δαπανήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα"
Aπάντηση έδωσε για την συγκεκριμένη αναφορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου
«Η συνέντευξη του κ. Τσίπρα σε γερμανική εφημερίδα, όπου καλεί κάθε επενδυτή να αποφύγει να επενδύσει στη χώρα μας, δείχνει πόσο αποφασισμένος είναι αυτός και το κόμμα του να διαλύσουν τον τόπο.

Μέχρι τώρα μόνον εχθροί της πατρίδας μας έλεγαν τέτοια πράγματα. Και να φανταστείτε ότι αυτά τα λέει σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
 
Η δήλωση αυτή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση , όπως θεωρεί ο Τσίπρας, θα έρθουν σωρηδόν οι επενδύσεις;

Και αν δεν έρθουν και βγαίνει η τότε αντιπολίτευση και τον κατηγορεί τι θα λέει; ότι κάνουν κακό στη χώρα; 
Ιδού το ερώτημα και ο φαύλος κύκλος του παλαιοκομματισμού, που υπηρετεί πιστά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ 

.Τα "ρέστα" της ετοιμάζεται να παίξει η κυβέρνηση


Αποφασισμένος να “πάρει” πάνω του το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους είναι ο πρωθυπουργός, Α. Σαμαράς και να ζητήσει να υλοποιήσουν όλο το πακέτο των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει για την εκταμίευση της δόσης και τη στήριξη της χώρας. 
Ο πρωθυπουργός είναι ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις των Βρυξελλών και θεωρεί ότι πλέον ο κ. Σόιμπλε κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος παίζοντας σκληρό παιχνίδι σε βάρος της χώρας.

Μετά την ψήφιση των μέτρων και κυρίως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο κ. Σαμαράς θα στείλει τελεσίγραφο προς τους Ευρωπαίους, ότι οφείλουν άμεσα και χωρίς ημίμετρα να υλοποιήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις προς τη χώρα. 

“Μας ζητούσαν να κάνουμε τα μαθήματα μας και τώρα πρέπει να μας ανταμείψουν” έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός που απηχεί τις σκέψεις του πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου φοβούνται ότι αν δε δοθεί άμεσα σήμα από τις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ της Δευτέρας, πως επίκειται η εκταμίευση της δόσης, δεν πρόκειται να ισορροπήσει το κυβερνητικό σχήμα, ούτε να βρεθεί λύση στα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησης και των κυβερνητικών εταίρων. 

Οι αρρυθμίες στο ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αν επιχειρηθούν και άλλες παρεμβάσεις από την πλευρά της τρόικας θα ενταθούν και η κυβέρνηση θα σπαταλήσει τα πολιτικά αποθέματά της. 

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για να προχωρήσουν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη, ηπιότερες παρεμβάσεις για τους ασθενέστερους στα φορολογικά και  πολιτικές πρωτοβουλίες για την ομογενοποίηση και την ενίσχυση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή και πολιτικών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν θα αποδώσουν τίποτα και δεν θα επαναφέρουν την ηρεμία στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό.

“Τώρα πρέπει να δοθεί ο νυν υπέρ πάντων αγών” λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού που θεωρεί ότι τελικά “θα μας τηγανίσουν αλλά θα μας δώσουν τη δόση”. 

Διαφορετικά και οι Ευρωπαίοι θα καταλάβουν, όπως προειδοποιεί, ότι “και η μικρή Ελλάς μπορεί να τους τινάξει στον αέρα”. 

Στο Μαξίμου εκτιμούν όμως πως τελικά όλοι θα αντιληφθούν ότι τα πράγματα έφθασαν στον όριό τους και πως ήλθε η ώρα να λάβουν πολιτική απόφαση για την τελική και οριστική λύση  για την κρίση χρέους τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης.

.Έντονη αντιπαράθεση Βενιζέλου-Λαφαζάνη στη Βουλή


Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2013 όταν πήρε το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και ακολούθησε έντονος διάλογος με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του έστειλε δύο μηνύματα, ένας προς την κυβέρνηση και ένα προς τους Ευρωπαίους εταίρους. Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ στο πρόσωπό του , 
όμως ζήτησε μεταξύ άλλων να μην υπάρξουν στο μέλλον αμφίσημες δηλώσεις που βλάπτουν την αξιοπιστία της χώρας και να μην τεθεί ξανά θέμα δεσμευμένου λογαριασμού σε ό,τι αφορά τις δόσεις του πακέτου στήριξης, καθώς αυτό δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού. 

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους τόνισε πως η παράταση της εκκρεμότητας στην εκταμίευση της δόσης είναι “αργός θάνατος” για την Ελλάδα, σημείωσε πως η κοινωνική και πολιτική έκρηξη δεν είναι πρόβλημα ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, ενώ υπογράμμισε πως “όποιος παίζει με τις αντοχές της Ελλάδας παίζει με τις αντοχές του ίδιου του λαού του”.

Ακολούθησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που χαρακτήρισε “νομοσχέδιο-τέρας” τα μέτρα που ψηφίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είτε έλεγε ψέματα και ενέπαιζε τον ελληνικό λαό και τη Βουλή όταν έλεγε πως επισπεύδει την ψήφιση των μέτρων για να προλάβει το Eurogroup της Δευτέρας, είτε οι Ευρωπαίοι εταίροι ενέπαιξαν την κυβέρνηση, λέγοντας ψέματα για την εκταμίευση της δόσης. 

“Η Ελλάδα είναι σάκος του μποξ ανάμεσα στην παραδομένη συγκυβέρνηση, τη Γερμανία και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα με τέτοια κυβέρνηση δεν έχει κανένα μέλλον. Η μόνη λύση είναι να πάμε γρήγορα σε εκλογές για να αλλάξει πορεία η χώρα”, δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Το λόγο πήρε και πάλι ο κ. Βενιζέλος, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντεθνική πρόκληση και προβοκάτσια εναντίον του τόπου, με αφορμή τη συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα και τις αναφορές του σχετικά με το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδυνατεί να συστρατευτεί ακόμα και σε μία θέση κοινής διεκδίκησης και ότι προτιμά της καταστροφή της χώρας για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Ακολούθησε ο Γιάννης Μαρκόπουλος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, που επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να κυβερνά χρησιμοποιώντας την εμπιστοσύνη εντός και εκτός Βουλής, αντί για τον φόβο που χρησιμοποιεί τώρα, ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει φιλολαϊκή πολιτική μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην εισήγησή του που ακολούθησε, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε πως η κυβέρνηση αναγνώρισε και αναλαμβάνει τις ευθύνες της και μόνη της επιλογή είναι η επιτυχία, ενώ κλείνοντας κάλεσε όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

.«Δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης»


«Η παράταση της εκκρεμότητας είναι αργός θάνατος για την Ελλάδα. Κι αυτό είναι πρόβλημα πανευρωπαϊκό και θα πλήξει την Ευρωζώνη συνολικά», τόνισε σε δραματικούς τόνους o Ευάγγελος Βενιζέλος σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2013.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως «αμφίσημες» τις δηλώσεις του τύπου «Η Ελλάδα θα είναι στο ευρώ αν είναι συνεπής», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται.

Εξαπέλυσε, μάλιστα, σφοδρή επίθεση εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη γερμανική Die Zeit, κάνοντας λόγο για μια αντεθνική πρόσκληση, μια προβοκάτσια εναντίον του τόπου, αναφέροντας ότι καλεί τους επενδυτές να προσέξουν γιατί αν επενδύσουν στην Ελλάδα οι συμφωνίες θα ακυρωθούν!

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται από μια μικροκομματική οπτική γωνία. Κορυφαίο παράδειγμα η συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τα τελευταία και θα είναι τα τελευταία. Δεν υπάρχουν άλλα», διαβεβαίωσε ο κ. Βενιζέλος.

Και συμπλήρωσε: «Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στη διαπραγμάτευση. Τώρα δεν υπάρχει περιθώριο υποχώρησης ή καθυστέρησης. Στην προχθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία έδειξε την αντοχή και την αποφασιστικότητά της».

."Η κρίση θα επιδεινωθεί"


Η κρίση, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, θα χειροτερέψει και τα πράγματα «θα μπλεχτούν ακόμη περισσότερο, αλλά το πώς θα εκδηλωθεί αυτό αύριο, δηλαδή αν θα πάμε για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή σε συμφωνημένο κούρεμα, αυτό δεν μπορώ να το πω», ανέφερε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Alpha και τους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο.
    
 Αναφορικά με τις δηλώσεις Σόιμπλε για την εκταμίσευση της δόσης, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «μπορεί να είναι παιχνίδι τακτικής ή μια ιδιαίτερη προσωπική τοποθέτηση», υπογραμμίζοντας: «Νομίζω πως θέλουν να εκβιάσουν τον ελληνικό λαό για να του ζητήσουν περισσότερα».
     
Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, προσθέτοντας ότι «ταυτόχρονα γίνονται διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού. Οι εκλογές καμιά φορά μπορεί να επιταχύνουν αυτές τις εξελίξεις».
    
 Ερωτηθείσα για την κίνηση του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι «ανεξάρτητα από το πρόσωπο και τις ιδιαίτερες φιλοδοξίες γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, ας πούμε μια σοσιαλδημοκρατία καινούργια με τα παλιά υλικά, ένας χώρος όμως που τείνει να καταλάβει πια ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κι αυτός, το μεγαλύτερο μέρος του, έχει εξελιχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό».
    
 Ερωτηθείσα αν υπάρχουν θέματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία του ΚΚΕ με τον ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι «για μια πολιτική συνεργασία με ένα κόμμα μιλάμε για θέματα προγραμματικής κατεύθυνσης, τέτοια συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει. Τώρα αν ένα κόμμα, είτε λέγεται ΝΔ είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, μας φέρει ένα σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική θα το ψηφίσουμε».
    
 Για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, είπε ότι «θα χειροτερέψει τα λαϊκά προβλήματα, όχι με την έννοια ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από τη ΝΔ, αλλά, θα συνεχίσει μία πολιτική η οποία καθορίζεται από την καπιταλιστική αγορά, την ΕΕ αλλά και το ίδιο το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».

."Ο λαός να εκφράσει τη διαμαρτυρία του"


Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ελληνικό λαό «να εκφράσει την οργή και τη διαμαρτυρία του με τη μεγαλειώδη παρουσία του στις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» το απόγευμα της Κυριακής ενόψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό.

 Σε σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά, ευρισκόμενη σε εμφανή κρίση και αποσταθεροποίηση, οδηγεί τη χώρα και το λαό σε διαδοχικά αδιέξοδα 

κατεδαφίζοντας ταυτόχρονα κάθε έννοια δημοκρατίας, με μοναδικό σχέδιο και αποτέλεσμα τη χωρίς τέλος λιτότητα για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική πλειοψηφία, την αρπαγή του δημόσιου πλούτου, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την πλήρη χρεοκοπία της κοινωνίας».

 Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό «να απαιτήσει τη δημοκρατική ανατροπή αυτής της πολιτικής και της κυβέρνησης και την προώθηση μιας εναλλακτικής λύσης εξόδου από την κρίση σε όφελος της κοινωνίας και της χώρας».

.Σε δόσεις η δόση


«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν διορία έως τα Χριστούγεννα να αποφασίσουν για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της λύσης των πρόσθετων πόρων, εάν συμφωνήσουν στην επιμήκυνση», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος  σύμφωνα με την Wall Street Journal. 
Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, πιθανότατα έως την Κυριακή αναμένεται η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, ενώ και πηγή του Associated Press, αναφέρει ότι η έκθεση θα είναι διαθέσιμη μέχρι τη Δευτέρα, διαβεβαιώνοντας επίσης πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει». 

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστεί και δεύτερος κύκλος συζητήσεων για να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε άλλος αξιωματούχος του Eurogroup, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα, μετά τις 12 Νοεμβρίου. 

Το πρωί και δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, επιβεβαιώθηκε ότι η απόφαση για τη δόση δεν πρόκειται να ληφθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η Αθήνα αναμένει μόνο μια πολιτική δήλωση.
Η νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν οφείλεται στην Ελλάδα αλλά «στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η Ευρώπη» δήλωσε ο πρόεδρος του Euro-working Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος πάντως επιβεβαίωσε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας «δεν αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις» και ότι η δόση «θα καταβληθεί τμηματικά μέχρι να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις».
"Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου στις 16 Νοεμβρίου" πρόσθεσε καθησυχαστικά ο Τόμας Βίζερ, ενώ από την πλευρά του ο οίκος Φιτς εκτιμά ότι με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από το ελληνικό κοινοβούλιο ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει.
Παράλληλα, από το Associated Press έγινε γνωστό ότι η έκθεση της τρόικας αναμένεται να είναι διαθέσιμη την Κυριακή ή τη Δευτέρα.

Προβληματισμό, πάντως, προκαλούν στην Κυβέρνηση πληροφορίες από το Euro Working Group που αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης ενδεχομένως να δοθεί με καθυστέρηση. Στο Μαξίμου στέκονται ιδιαίτερα στη διαβεβαίωση υψηλόβαθμων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει ούτε κατά λάθος, ούτε εκ προμελέτης, ούτε με τη λήξη του ομολόγου της 16ης Νοεμβρίου». 

.Στην αντεπίθεση ο Βενιζέλος


Επικριτικός απέναντι στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος. Κύκλοι της Ιπποκράτους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι η χθεσινή επιστολή-απάντηση του Γ. Μανιάτη στις αιτιάσεις Λοβέρδου για σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, απηχεί τα αισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, 

ενώ αναφορικά με τον Κ. Σκανδαλίδη υπενθυμίζει ότι η κατά πλειοψηφία απόφαση της ΚΟ αλλά και η διαμόρφωση του ν/σ με τα μέτρα σε ένα άρθρο ήταν έμπνευση του πρώην γραμματέα του κινήματος και υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Ουδέν κακό αμιγές καλού. Αν γινόταν δεκτή η άποψη όσων ψήφισαν κατά και παρών ή απείχαν, σήμερα δεν θα υπήρχε Κυβέρνηση και η κατάσταση στην κοινωνία και την οικονομία θα ήταν ανεξέλεγκτη και εκρηκτική», αναφέρουν χαρακτηριστικά επιτελείς της Ιπποκράτους για τους διαφωνούντες. 

Στο ίδιο κείμενο, στηλιτεύεται η στάση της ΔΗΜΑΡ, η οποία κατά την Ιπποκράτους έθεσε σε κίνδυνο την υπόσταση της Κυβέρνησης και τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.

.Καμία ανησυχία για την καταβολή της δόσης


«Υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους, υπάρχουν ακόμα διαφορετικές απόψεις», ανέφερε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, από την συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κίνδυνος μιας αναβολής στην καταβολή της δόσης ακόμα και για το 2013, επανέλαβε πολλάκις ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», ενώ σε ερώτηση για το τι περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας απάντησε ότι, «την Δευτέρα περιμένουμε μια πολιτική δήλωση». 
Ο υπουργός επισήμανε επίσης ότι, η Ελλάδα έκανε αυτό που πρέπει και η Ευρώπη τώρα θα κάνει αυτό που πρέπει. 

Την ίδια ώρα, Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστηρίζει πως εξετάζεται η επαναγορά ελληνικών ομολόγων. 
Επί τάπητος το ελληνικό χρέος
Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόσθετη χρηματοδότηση που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα συζητηθούν στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, τη δεύτερη συνεδρίαση μέσα στην εβδομάδα για το ίδιο θέμα, με στόχο να βρεθεί οριστική λύση και στα δύο πεδία. 
Μετέχουν εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου. 
Την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρευρεθεί στην ειδική συζήτηση που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Συνοχής», για την μεγαλύτερη συμβολή των πλουσιότερων ευρωπαϊκών χωρών προς όφελος των ασθενέστερων στον νέο ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό (2014-2020).
Ωστώσο στο περιθώριο αυτής της συζήτησης, θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει την αρνητική τροπή που φαίνεται να παίρνει η εκταμίευση της δόσης, μετά τις χθεσινές δηλώσεις Σόιμπλε και Ντράγκι. 

Από χθες το πρωί άλλωστε ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους ομολόγους του και με αξιωματούχους αναζητώντας απάντηση στο φλέγον ερώτημα γιατί «φρενάρει» η εκταμίευση της δόσης.
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την οικονομική κρίση, καθώς στο παρελθόν έχει περάσει μεγαλύτερες, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Τόμισλαβ Νίκολιτς.
Εν τω μεταξύ, εκφράζονται και φόβοι να επιδράσει αυτό το κλίμα επιδράσει αρνητικά στην ψηφοφορία της Κυριακής επί του νέου Προϋπολογισμού και αντί να αυξηθούν θεαματικά τα «ναι» (σε σχέση με την ψηφοφορία για τα μέτρα) και να ξεπεράσουν τις 160 ψήφους, να προκύψει πάλι οριακή πλειοψηφία.

Απίθανο να ληφθεί τελική απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα, λέει το Reuters, επικαλούμενο ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ. 

«Εξέγερση εν όψει» στην Ελλάδα, γράφουν οι γερμανικοί Financial Times, τονίζοντας ότι  η τεταμένη κατάσταση και η αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα είναι βραδυφλεγές φυτίλι, μετά την υπεψήφιση του πακέτου της Τετάρτης.

«Η σημερινή Ελλάδα της βίας και των συμπλοκών από εξαγριωμένους διαδηλωτές συγκρίνεται μόνο με σκηνές προηγούμενων δεκαετιών από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική», 
αναφέρει το περιοδικό Economist, και προτείνει λύνεις, τονίζοντας όμως πως η Γερμανική κυβέρνηση τις μπλοκάρει οδηγώντας την Ελλάδα σην απόλυτη καταστροφή.

Με παρτίδα πόκερ παρομοιάζει την κατάσταση στην Ελλάδα Γερμανός αναλυτής της Ντόιτσε Βέλλε, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν παίζουν όλοι στο ίδιο τραπέζι.
Την ίδια ώρα, η Handelsblatt καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν λειτουργούν τα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας και τονίζει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι νέες περικοπές, αλλά προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας της.

.Financial Times: «Εξέγερση εν όψει στην Ελλάδα»


«Η τεταμένη κατάσταση και η αίσθηση απελπισίας στην Αθήνα είναι βραδυφλεγές φιτίλι», υποστηρίζει άρθρο γνώμης στους γερμανικούς Financial Times (FTD) έπειτα από την υπερψήφιση του πακέτου της Τετάρτης.
Με τον τίτλο «εξέγερση εν όψει», ο αρθρογράφος των γερμανικών Financial Times 

εκτιμά ότι όταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα νέα μέτρα ενώ παράλληλα συνεχίζεται η ύφεση «ανεξάρτητοι παρατηρητές δεν απομακρύνουν το ενδεχόμενο εξέγερσης».

«Τα πνεύματα είναι οξυμένα, κάθε νέο πακέτο σπρώχνει τους Έλληνες βαθύτερα στην απελπισία» λέει ο αρθρογράφος, αναφερόμενος τόσο σε συνομιλίες του με διαδηλωτές έξω από τη Βουλή την Τετάρτη όσο, παρακάτω, και στα παράλληλα τεκταινόμενα εντός Κοινοβουλίου.

«Η Ελλάδα είναι σε ελεύθερη πτώση» και η διάθεση γίνεται «όλο και ριζοσπαστικότερη», αναφέρει στο τέλος το άρθρο.

.FT: Η αντιπαράθεση Ευρωζώνης - ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος καθυστερεί επικίνδυνα τη συμφωνία


Οι ηγέτες της Ευρωζώνης αποδέχονται μία ακόμη επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, καθώς δεν έχουν επιτύχει να γεφυρώσουν τις διαφορές τους με το ΔΝΤ για το πως θα περιορίσουν το αυξανόμενο ελληνικό χρέος, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Η νέα καθυστέρηση, σημειώνει το δημοσίευμα, ωθεί την Ελλάδα στον κίνδυνο μη αποπληρωμής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη Παρασκευή ενός ποσού 5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε λήξεις ομολόγων τα οποία έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ήλπιζαν ότι θα ολοκλήρωναν τη συμφωνία για το νέο, επιμηκυμένο έως το 2016 πρόγραμμα, στη σύνοδο του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, οπότε θα απελευθερωνόταν στην Ελλάδα και η δόση των 31,3 δισ. ευρώ η οποία εκκρεμεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. c

Σύμφωνα, όμως, με αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των Ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η ανακούφιση της Ελλάδας από το χρέος της και με το ποιοι θα φέρουν το βάρος των ζημιών, 
απέχουν ακόμη πολύ από τις θέσεις του ΔΝΤ.
«Είναι απόλυτα σαφές ότι θα χρειασθούμε έναν ακόμη γύρο μετά την ερχόμενη Δευτέρα. Υπάρχει ένας 

."Απειλείται" ο αραβικός καφές


Το φυτό του καφέ και ιδιαίτερα η δημοφιλής αραβική ποικιλία του απειλείται σοβαρά από την κλιματική αλλαγή, σε τέτοιο βαθμό που κινδυνεύει ακόμα και με εξαφάνιση έως το 2080, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνακόλουθες εποχικές αλλαγές είναι πιθανό ότι θα καταστήσουν μέσα τις επόμενες δεκαετίες ακατάλληλες σχεδόν όλες (το 99,7%) τις περιοχές του πλανήτη όπου σήμερα αναπτύσσεται το -ιδιαίτερα ευάλωτο στις μεταβολές του κλίματος- φυτό.

Ο καφές είναι το δεύτερο πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον κόσμο μετά το πετρέλαιο, στηρίζοντας την οικονομία πολλών παραγωγών χωρών. Παράγεται κυρίως σε τροπικές περιοχές, σε περίπου 70 χώρες, με συνολικές ετήσιες εξαγωγές πάνω από 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στον τομέα του καφέ απασχολούνται πάνω από 26 εκατ. άνθρωποι διεθνώς.

 Η πιθανολογούμενη εξαφάνισή του αραβικού καφέ θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για αρκετές οικονομίες, αλλά και για τους ένθερμούς εραστές του ροφήματος, οι οποίοι υπολογίζεται ότι πίνουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια φλιτζάνια καφέ κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο.

.Το ΔΝΤ φοβάται ότι η λιτότητα στην Ευρώπη θα καταστεί δυσβάσταχτη


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φοβάται ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες θα γίνει "πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη", την ώρα που συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία.

Υπάρχει "κίνδυνος η λιτότητα να καταστεί πολιτικά και κοινωνικά δυσβάσταχτη στις χώρες της περιφέρειας"  της ευρωζώνης (σ.σ. την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία) αναφέρει το ΔΝΤ σε κείμενο που συντάχθηκε με αφορμή την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μεξικό.

"Θα χρειαστούν ακόμη πολλά χρόνια για να εφαρμοστούν οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" στις χώρες αυτές, προειδοποιεί εξάλλου το Ταμείο.

Στις αρχές Οκτωβρίου, στη σύνοδό του που διεξήχθη στο Τόκιο, το ΔΝΤ είχε παραδεχτεί ότι υποτίμησε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δεχτεί διεθνή οικονομική βοήθεια και κυρίως στην Ελλάδα. Στη σημερινή έκθεσή του εκτιμά ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να καθυστερήσουν την προσφυγή τους στους μηχανισμούς βοήθειας "για πολιτικούς λόγους".

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι επιχειρησιακά έτοιμη να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων προκειμένου να μειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, όμως μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει ζητήσει να ενταχθεί σε αυτό. 

Η Ισπανία, που θεωρητικά θα "εγκαινίαζε" το πρόγραμμα, μέχρι στιγμής δεν έχει προσφύγει, καθώς φοβάται ότι θα χρειαστεί να πάρει νέα μέτρα λιτότητας που θα της επιβληθούν μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Προειδοποιώντας για αυτούς τους πολιτικούς κινδύνους, το ΔΝΤ σημειώνει ότι "μια νέα επιδείνωση των εντάσεων στην ευρωζώνη θα υποχρέωνε τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη δημοσιονομική προσαρμογή" γεγονός που υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε "ακόμη μεγαλύτερες απώλειες" όσον αφορά την ανάπτυξη.

Για τον υπόλοιπο πλανήτη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι η γενική οικονομική κατάσταση ενδέχεται να είναι σε πορεία σταθεροποίησης, τονίζοντας όμως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει "νέα οπισθοδρόμηση".

.Τα χρήματα που θα δοθούν στην Πορτογαλία θα πάνε για την καταπολέμηση της ανεργίας


Τα χρήματα από τα διαρθρωτικά ταμεία που θα δοθούν στην Πορτογαλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την περίοδο 2014-2020 θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργίας, ανακοίνωσε σήμερα από τη Λισαβόνα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.

"Θα χρησιμοποιήσουμε τους κοινοτικούς πόρους για την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας μας", είπε ο Άλβαρο Σάντος Περέιρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η Λισαβόνα σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε το 2011 συνέβαλαν στην επιδείνωση της ύφεσης. Φέτος η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 3% και η ανεργία θα πλησιάσει το 16%, ποσοστό-ιστορικό ρεκόρ στη χώρα.

Προτεραιότητα στις επενδύσεις μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων θα δοθεί στον τουρισμό, στον τομέα της εξόρυξης μεταλλευμάτων και στην κατάρτιση των νέων, διευκρίνισε ο Σάντος Περέιρα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα κοινοτικά ταμεία είναι "μία από τις πολλές δυνατότητες" για τη χρηματοδότηση "της ανταγωνιστικότητας".

Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Πορτογαλίας μέσω των διαρθρωτικών ταμείων για την περίοδο 2014-20 ανακοινώθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Ο Χαν δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό της χρηματοδότησης, αφού αυτό θα συζητηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου, στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 Διευκρίνισε όμως ότι θα διατηρηθεί το τρέχον επίπεδο συγχρηματοδότησης. Το 2011 το ποσοστό της συγχρηματοδότησης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Πορτογαλία για έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία ανέβηκε από το 85% στο 95%.

.Λάτσιο-Παναθηναϊκός 3-0


Άλλη μία βαριά εκτός έδρας ήττα (σ.σ. 3-0 από Μάριμπορ), μετά από μία ακόμη τραγική εμφάνιση, γνώρισε ο Παναθηναϊκός στη Ρώμη, αυτή την φορά από τη Λάτσιο με 3-0, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 10ου ομίλου του Γιουρόπα Λιγκ. 

Μετά το αποτέλεσμα αυτό οι «πράσινοι» ουσιαστικά αποχαιρέτησαν και τις λιγοστές ελπίδες που είχαν για πρόκριση, ενώ οι «λατσιάλι» θα πρέπει να «αυτοκτονήσουν» για να μην βρεθούν στους «32». Ο Κόζακ στο 22΄, 40΄ και ο Φλόκαρι στο 58΄ ήταν οι σκόρερ των Ιταλών.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.