. Σκιές και ψίθυροι στον κυβερνητικό συνασπισμό


Λίγες μόνο ώρες κράτησε η ευφορία από την επίσκεψη Μέρκελ καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός έρχεται αντιμέτωπος και πάλι με την ελληνική πραγματικότητα και κυρίως με τις υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψει -ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε την γερμανίδα καγκελάριο γιαυτές- μέσα στις επόμενες 15 ημέρες.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ο χρόνος αλλά και οι διακριτές αποστάσεις που παίρνουν πλέον στην Βουλή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ η ανταρσία των οποίων υποχρέωσε χθες τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αποσύρει 

για δεύτερη φορά τροπολογία για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ της εργατικής κατοικίας και της εργατικής εστίας. Μιας τροπολογίας που ας σημειωθεί αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Τουλάχιστον τρεις τροπολογίες έχει υποχρεωθεί να πάρει πίσω η κυβέρνηση και ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει στον κυβερνητικό συνασπισμό όταν τα νέα μέτρα έρθουν στην Βουλή. 

Ήδη η αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ ζητά από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό ενώ αντιφατικές ήταν οι διαρροές της Ιπποκράτους για την επίσκεψη Μέρκελ. 

Χθες το πρωί μιλούσαν για «επίσκεψη χωρίς αποτέλεσμα » για «λάθος κίνηση καθώς η Α. Μέρκελ όχι μόνο ήρθε με άδεια χέρια αλλά είπε και εκείνο το περίεργο ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ».

Το βράδυ όμως ουσιαστικά τα ίδια κέντρα της Ιπποκράτους μιλούσαν για τα θετικά της επίσκεψης κυρίως στο επίπεδο της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται για το πώς θα περάσει όχι μόνο το πακέτο των μέτρων από την Βουλή αλλά και πώς θα περάσει και θα εφαρμόσει τις περίπου 80(!) εκκρεμότητες στο Δημόσιο στο φορολογικό σύστημα τις εργασιακές σχέσεις κ.λ.π., οι οποίες θεωρούνται προαπαιτούμενο για την συνέχιση της χρηματοδότησης πέρα από αυτό καθ αυτό το πακέτο των μέτρων.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού και στην Α. Μέρκελ ήταν ότι όλα αυτά θα έχουν τακτοποιηθεί μέχρι την σύνοδο κορυφής γεγονός που κάνει τα χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά και την ένταση ακόμαμεγαλύτερη στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

.Ένταση και μικροεπεισόδια στο «Χυτήριο»


Κλειστή παραμένει έως αυτή την ώρα η Ιερά οδός - και στα 2 ρεύματα-από την Πειραιώς μέχρι την Κωνσταντινουπόλεως, καθώς παραμένει έξω από το θέατρο "Χυτήριο" ομάδα περίπου 120 ατόμων, που διαμαρτύρεται για την παράσταση "corpus cristi", που ήταν προγραμματισμένη να κάνει πρεμιέρα στις εννέα και τέταρτο. 
Νωρίτερα επικράτησε ένταση και σημειώθηκαν προπηλακισμοί, με την αστυνομία να κάνει περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσει τους διαδηλωτές, μεταξύ αυτών και βουλευτές της Χρυσής Αυγής. 
Ακολούθησε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, ενώ αστυνομικοί απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την οδό Κωνσταντινουπόλεως, όπου οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και εκεί. Σύμφωνα με συντελεστές του θεατρικού έργου, η παράσταση δεν ακυρώνεται. 

.Ερντογάν: Το συριακό αεροσκάφος μετέφερε πολεμικό υλικό


Εξοπλισμός και στρατιωτικά εφόδια είναι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε χθες στο συριακό αεροσκάφος που εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Άγκυρας.

Κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στην Άγκυρα με τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σχετικά με το αεροσκάφος και απάντησε ότι αφού έγινε η σχετική έρευνα, 
καταγράφηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω υλικό. Είπε μάλιστα ότι οι αρμόδιες αρχές ερευνούν τι ακριβώς είναι το υλικό και τόνισε πως «αν παραστεί ανάγκη θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση».

.Αντιδράσεις για τα 555 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες


«Αδιανόητο», χαρακτήρισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, «να γίνονται σκέψεις για ελάφρυνση των τραπεζών και περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων», τονίζοντας ότι οι τράπεζες πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 555 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπεται. 

Είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Τρόικα να μην καταβληθούν οι οφειλές από τις Τράπεζες «λόγω νομικών ζητημάτων», που δημιουργούνται στην ανακεφαλαιοποίησή τους, και αντ' αυτών να εισπραχθεί ισοδύναμο ποσό, μέσω περικοπών, 
εντός του 2012, στις αποδοχές των εργαζομένων του Τραπεζικού τομέα ή γενικότερα του δημόσιου τομέα , τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

 Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι τράπεζες έχουν την υποχρέωση να αποδώσουν στο ελληνικό κράτος πεντακόσια πενήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ (555.000.000 ευρώ) ως αποτέλεσμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης που έλαβαν από το Δημόσιο το 2008. 

«Το δημόσιο χρέος, με αφορμή το οποίο επιβάλουν τα μνημόνια και φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό, διογκώθηκε από τα δεκάδες και εκατοντάδες δισ. ευρώ που έχουν πάρει όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας. 

Τα 550 εκατομμύρια ευρώ είναι μία ελάχιστη οφειλή και αποτελεί πρόκληση η κυβέρνηση να συζητάει με τους εκπροσώπους της ΕΕ και του ΔΝΤ να μην τα επιστρέψουν οι τραπεζίτες» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχετικό σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του.

"Η εμμονή της τρόικας να πληρώσουν οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες και η ελληνική κοινωνία τα 550 εκατομμύρια που οφείλουν οι Τράπεζες, ως απόδοση των προνομιούχων μετοχών που είχαν εκδοθεί για την ενίσχυση τους (πακέτο Αλογοσκούφη), 
αποκαλύπτει για ακόμη μια φορά, ότι η τρόικα σε συνεργασία με τον Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος κυβερνά τη χώρα, ικανοποιώντας συγκεκριμένα εργοδοτικά συμφέροντα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ.

.Ευ. Βενιζέλος: Πιθανόν να έχει αλλοιωθεί η "λίστα Λαγκάρντ"


«Το υλικό δόθηκε ατύπως σε μένα, χωρίς  συνοδευτικό υλικό. Δεν γνωρίζω αν δόθηκε το αρχικό υλικό ή αντίγραφο. Ούτε ο κ. Ι. Διώτης (πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ)  μπορούσε να ξέρει αν του δόθηκε το αρχικό. Γνώριζε αυτά που του είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (πρώην υπουργός Οικονομικών). Δεν είχε κανένα λόγο να μην λέει την αλήθεια ο κ. Διώτης».

 Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο οποίος συνεχίζει να ενημερώνει τα μέλη της σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος που αναφέρθηκε διεξοδικά στο ιστορικό της παραλαβής, από τον κ. Διώτη, του επίμαχου ηλεκτρονικού υλικού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει υποστεί αλλοιώσεις, ενώ επεσήμανε ότι η μεγάλη καθυστέρηση της έρευνας μπορεί να άφησε το περιθώριο σε ενδιαφερομένους, να οργανωθούν.

 «Ένα ψηφιακό υλικό, προϊόν υποκλοπής, που έχει κυκλοφορήσει σε διάφορες πλευρές της Ευρώπης είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, πρωτίστως από αυτόν που το υπέκλεψε,  ή από διάφορες υπηρεσίες ή από παράγοντες υπηρεσιών. 

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για τον κ. Διώτη, αλλά είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές. Δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του υλικού που είναι παράνομο. Η εισαγγελική αμφισβήτηση της  γνησιότητας αναδεικνύει το επισφαλές του υλικού», τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Κινδυνεύει να ανοίξει ένα τεράστιο νομικό ζήτημα. Από τότε που έγινε η υποκλοπή, το ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι και έχουν οργανωθεί». 

."Ουδέποτε τέθηκε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών από την τρόικα"


"Η τρόικα ουδέποτε έθεσε θέμα εκκένωσης μικρών νησιών" τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσαενημέρωσης, ότι η τρόικα  ζήτησε από την κυβέρνηση, σε όποια νησιά υπάρχουν μέχρι 150 κάτοικοι, να εκκενωθούν, καθώς επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου ουδέποτε κανείς έθεσε τέτοιο θέμα. Σε όποιον και αν ετίθετο κάτι τέτοιο, μόνο ως πολύ κακόγουστο αστείο θα μπορούσε να εκληφθεί», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας. 

.Μέσω διαδικτύου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ από 15 Οκτωβρίου


 Ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτύου, θα μπορούν να υποβάλλουν από τις 15 Οκτωβρίου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ αίτηση για σύνταξη (γήρατος και αναπηρίας), ενώ θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της αίτησης και να προσδιορίζουν τον χρόνο ασφάλισης από την αρχική ημερομηνία κατάθεσης, έως την ολοκλήρωσή της.

.Μοιρασμένοι οι Γερμανοί υπέρ και κατά της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη


Το 46% των Γερμανών επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ σχεδόν ίδιο (45%) είναι το ποσοστό εκείνων οι οποίοι προτιμούν την επιστροφή της χώρας στο εθνικό της νόμισμα, 
σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πολιτικού βαρόμετρου που διενεργείται για λογαριασμό του γερμανικού κρατικού δικτύου ZDF. 

Στην αντίστοιχη έρευνα του Αυγούστου, μόλις το 31% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας, με το 61% να δηλώνει το αντίθετο.
Σύμφωνα, πάντως, με τα ευρήματα της ίδιας έρευνας, το 57% των Γερμανών αντιτίθεται στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Ελλάδα περαιτέρω οικονομική βοήθεια, ενώ το 32% βλέπει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

.Έσπασε το «φράγμα» του 25% η ανεργία


Έσπασε και το «φράγμα» του 25% η ανεργία στη χώρα και διαμορφώθηκε στο 25,1% τον Ιούλιο εφέτος, καθώς πλέον περισσότερα από 1.000 άτομα χάνουν τη δουλειά τους κάθε ημέρα.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.261.604 άτομα και προκαλείται σοκ από το γεγονός ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα (αύξηση 42,8%) σε σχέση με τον Ιούλιο 2011 (ποσοστό ανεργίας 17,8%) και κατά 23.255 άτομα (αύξηση 1,9%) σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος (ποσοστό ανεργίας 24,8%).

 Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς στους νέους έως 24 ετών, στους οποίους η ανεργία εκτινάχθηκε στο 54,2%. Ενώ, η Αττική- όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας- πέρασε στη 2η θέση μεταξύ των περιφερειών, με ποσοστό ανεργίας 25,2%. 
Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (27,1%) σημειώνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούλιο 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.763.142 άτομα. 
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι (μείωση 8%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος (αύξηση 0,1%).

.Μπαράζ εμπρησμών τη νύχτα στην Αθήνα


Μπαράζ εμπρησμών σε γραφεία της ΔΗΜΑΡ, σε ΑΤΜ τραπεζών και σούπερ μάρκετ, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αττική.

Ειδικότερα, στη 1.27 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, στην λεωφόρο Αλεξάνδρας 36 στα Εξάρχεια. Ακολούθησαν άλλες δύο εμπρηστικές επιθέσεις, στις 3.10 και στις 3.20 αντίστοιχα, στα ΑΤΜ της EUROBANK, στη συμβολή των οδών Τριών Ιεραρχών και Νηλέως στα Πετράλωνα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης 74 στον Βύρωνα.

Στις 3.10 τα ξημερώματα, άγνωστοι έβαλαν φωτιά με εύφλεκτο υγρό στα ισόγεια γραφεία της ΔΗΜΑΡ, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 92 στην Καισαριανή, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές.

Τέλος, στις 2.45 σημειώθηκε έκρηξη στην είσοδο του σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», στην οδό Νυμφαίων 1-3, στου Ζωγράφου. Από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ακολούθησε έσπασε ο υαλοπίνακας και μαύρισε η είσοδος από τους καπνούς.

.Κ. Αρβανιτόπουλος: Μέχρι τον Ιανουάριο οι τελικές αποφάσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη


Μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο θα έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Όπως είπε ο υπουργός, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου, η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο σημείο μηδέν. 

Το αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, θα οριστικοποιηθούν-καταγραφούν τα κριτήρια, ακαδημαϊκά, επιστημονικά, αναπτυξιακά, περιφερειακά και άλλα, στα οποία θα πρέπει να βασιστεί ο εξορθολογισμός του ακαδημαϊκού χάρτη. 

Μέσα στο Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο διάλογος με τη συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εμπλεκομένων φορέων με στόχο να ληφθούν αποφάσεις μέσα στο Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο.

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, «ο ακαδημαϊκός χάρτης όπως υφίσταται σήμερα είναι αποτέλεσμα στρεβλώσεων 20ετίας και ενός μοντέλου που δεν λογοδοτούσε ούτε σε επιστημονικά αλλά ούτε και σε ορθολογικά κριτήρια». 

Ο υπουργός -που χαρακτήρισε απόρροια του πελατειακού συστήματος την πανσπερμία γνωστικών αντικειμένων και τμημάτων που δεν συνάδουν με τις αναπτυξιακές ανάγκες ενός σύγχρονου μοντέλου- 

σημείωσε ότι το πρωτεύον δεν είναι ο εξορθολογισμός με οικονομικίστικα κριτήρια, αλλά η δημιουργία ανταγωνιστικών τμημάτων και η ανάδειξη των θυλάκων αριστείας.
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων εξέφρασε επιφυλάξεις για τις αλλαγές που δρομολογούνται και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχουν.

.Στην Ελβετία μεταφέρει την έδρα της η Coca Cola


Την εισαγωγή της στην κατηγορία "premium" του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου και την επικείμενη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE 100, μέσω ανταλλαγής μετοχών στο πλαίσιο προαιρετικής δημόσιας πρότασης που κατατέθηκε από την Coca- Cola HBC AG για την απόκτηση της εισηγμένης στο ΧΑ Coca- Cola Hellenic, ανακοίνωσε πρινλίγο η Coca- Cola Hellenic.

Η Coca- Cola HBC AG, συσταθείσα από την Κar-Tess Holding, θα αποτελεί τη νέα μητρική εταιρεία του ομίλου με έδρα την Ελβετία.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ανταλλαγή (μία νέα για κάθε μία παλιά) των μετοχών της Coca- Cola Hellenic με την Coca-Cola HBC AG, η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑ και στο NYSE μέσω ADRs. 

Σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης η Coca- Cola HBC AG κατέχει τουλάχιστον το 90% των μετοχών της Coca- Cola Hellenic ΑΕ, 

θα επιδιώξει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, την υποχρεωτική εξαγορά της μειοψηφίας και τη διαγραφή των μετοχών Coca- Cola Hellenic από το ΧΑ, 
επιδιώκοντας την παράλληλη διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Coca- Cola HBC AG στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

.Το ελληνικό τραγούδι και οι επιρροές του, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών


Οι Έλληνες ποιητές έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν τους Έλληνες στιχουργούς ή το αντίστροφο; Αυτό ήταν τοθέμα συζήτησης χθές στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διήρκησε περίπου δυο ώρες. Κεντρικός ομιλητής ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, και επιμελητής της συζήτησης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Πάρα πολλές φορές έχουμε αποδώσει εύσημα στην ποίηση, σε ένα πάρα πολύ σπουδαίο ποίημα που έχει την απλότητα ενός τραγουδιού του Τσιτσάνη, αλλά και το ανάποδο. 
Ακούμε δηλαδή ένα απλό λαικό τραγούδι του Τσιτσάνη και λέμε αυτό θα το ζήλευε ακόμα και ο Ελύτης ή ακόμα και ο Καβάφης».

Με αυτό το παράδειγμα ο Δ. Παπαδημητρίου καλωσόρισε όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του πέμπτου ορόφου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή την κουβέντα για το ελληνικό τραγούδι.

«Όταν ακούω τις λέξεις ποίημα και στίχος για τραγούδι καταλαβαίνω το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οι στίχοι ενός τραγουδιού είναι πάντα ένα ποίημα.O χειρισμός του λόγου είναι και στις δύο περιπτώσεις ποιητικός. 

Ρυθμός σταθερός ή ελεύθερος, έκφραση συναισθημάτων με σχήματα λόγου -λίγοτερο ή περισσότερο σύνθετα. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που μας επιβάλει κάποια διάκριση άνεμεσα στους στίχους των τραγουδιών και τα ποιήματα», τόνισε στην εισήγησή του ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας. 

Μετά την εισήγηση του Γ.Μπλάνα για το «τοπίο» του ελληνικού τραγουδιού ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Μεταξύ των παρεβρισκόμενων ήταν οι: Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Γιώργος Ανδρέου, Γιάννης Σπανός, Ορφέας Περίδης.

.Για γάμους και κηδείες στον... συμβολαιογράφο


Τον γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία υποστηρίξει ότι θα κόψει ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης με την εφαρμογή του προγράμματος "Αριάδνη", το οποίο θα εφαρμοστεί από 01.01.2013.

Βάσει του προγράμματος αυτού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, όπως και η άδεια ταφής και κάθε οικογενειακή μεταβολή που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, 

θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός διευκρίνισε ότι το κόστος στις περιπτώσεις θανάτου θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη.

."Βγάζει ζουμί" η έρευνα για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό


Αναντιστοιχία σε ποσοστό 25% με τα δηλωθέντα εισοδήματα δείχνουν οι πρώτοι έλεγχοι των 54.000 φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν στείλει εμβάσματα στο εξωτερικό, όπως αποκάλυψε πριν από λίγο στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο υφυπουργός κλήθηκε να δώσει απαντήσεις για την πορεία και τηδιαδικασία των ελέγχων από τη βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη.
Ο κ. Μαυραγάνης ξεκάθαρα περιέγραψε ότι ο έλεγχος αυτός έχει μπει σε προτεραιότητα από τα ελεγκτικά όργανα. 

Με τα στοιχεία αυτά έχουμε ένα μικρό περιουσιολόγιο το οποίο πολύ γρήγορα πρέπει να αξιοποιήσουμε, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι ο σημαντικότερος λόγος που πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους ελέγχους των εμβασμάτων είναι ότι η κοινωνία δεν μπορεί να βλέπει τα βάρη να τα επωμίζονται συνεχώς οι αδύναμοι. 

Μάλιστα, ο υφυπουργός ενημέρωσε τη βουλευτή ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Όμως ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον έλεγχο στοιχείων για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο από Έλληνες. Όπως είπε η ενημέρωση που υπάρχει στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα είναι για αγορές ακινήτων Ελλήνων στο Λονδίνο μέχρι 31.12.2010. 
Από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχουν ήδη προκύψει στοιχεία τα οποία ερευνώνται προκειμένου να προχωρήσουν οι καταλογισμοί φόρων. 

Στο αίτημα της βουλευτού να επεκταθεί η έρευνα για την αγορά ακινήτων στο Λονδίνο και πριν από το 2009, ο υφυπουργός δεν το αρνήθηκε. Είπε όμως ότι αυτή τη στιγμή προέχει ο έλεγχος της μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικών και η αξιοποίηση των στοιχείων που διαβιβάστηκαν από τις τράπεζες.

.Προσαγωγές στην Πάτρα για επίθεση σε κατάστημα εστίασης


Περίπου 10 άτομα έχουν προσαχθεί στην Ασφάλεια Πατρών, για την επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε κατάστημα εστίασης στα Ψηλά Αλώνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ομάδα αντεξουσιαστών κατευθύνθηκε προς το κατάστημα και προκάλεσε ζημιές στις τζαμαρίες. 

Επίσης, λόγω της θραύσης των τζαμιών προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα, που ήταν σταθμευμένακοντά στο κατάστημα.
Σημειώνεται ότι έξω από το συγκεκριμένο κατάστημα είχαν προκληθεί περιορισμένης έκτασης επεισόδια το βράδυ των εκλογών της 6ης Μαΐου.

.Επιμήκυνση δύο ετών για την Ελλάδα ζητά η Κριστίν Λαγκάρντ


Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ θεωρεί ότι είναι "αναγκαίο" να δοθεί στην Ελλάδα επιλέον χρόνος δύο ετών, μέχρι το 2016, για να επιτύχει τον περιορισμό των ελλειμμάτων της κατ΄εφαρμογήν των απαιτήσεων των διεθνών πιστωτών της.

"Μία επιμήκυνση δύο ετών είναι αναγκαία για να κατορθώσει η Ελλάδα να φέρει εις πέρας το πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών της", στόχος του οποίου είναι σήμερα η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ το 2014, έναντι του 7,3% που προβλέπεται για φέτος.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη διατυπώσει τη θέση ότι υπάρχουν "ισχυρά επιχειρήματα" για να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, αλλά είναι η πρώτη φορά που η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται σαφώς σε μία χρονική επιμήκυνση δύο ετών.

"Αντί για μία κατά μέτωπον και μαζική μείωση ... μερικές φορές είναι προτιμότερο να δίνεται λίγο περισσότερος χρόνος", δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στο Τόκιο, όπου διεξάγεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
"Αυτό υποστηρίξαμε για την Πορτογαλία, αυτό υποστηρίξαμε για την Ισπανία και αυτό υποστηρίζουμε για την Ελλάδα", είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

.Το χαράτσι της ΔΕΗ φεύγει, ο ενιαίος φόρος για κάθε ακίνητο, έρχεται


Στη θέσπιση ενός ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 
Στόχος είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας, το ενιαίο τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων και οι άλλοι φόροι και τα τέλη που επιβάλλονται σήμερα στα ακίνητα να αντικατασταθούν από έναν ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου.

Η επεξεργασία του έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών και για τον σκοπό αυτό χθές πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπο τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όπου εξετάστηκαν τα σενάρια για την εφαρμογή του φόρου. 

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος να εφαρμοστεί από το 2013 και να αφορά όλα τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος αφού θεσπιστεί αφορολόγητο όριο, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η πρώτη κατοικία.

.Ενημερώνει τη Βουλή για τη "λίστα Λαγκάρντ" ο Βενιζέλος


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενημέρωσε σήμερα, την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την επίμαχη «λίστα Λαγκάρντ».

Αυτή την ώρα, έχει κληθεί σε ακρόαση από την Επιτροπή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.


Στην Επιτροπή Θεσμών έχουν, επίσης, κληθεί για να ενημερώσουν, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πιθανότατα την Παρασκευή, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό και θα επιστρέψει την επόμενη εβδόμαδα.

Χθες, οι οικονομικοί εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, ζήτησαν την αποστολή εκ νέου, με αίτημα του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, της λίστας «Φαλτσιάνι» ή «Λαγκάρντ» από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εξακριβώσουν τη γνησιότητα του καταλόγου που έχουν στα χέρια τους.

.Καθημερινά ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής


Νέο ραντεβού έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας με την τρόικα καθώς οι συναντήσεις μπαίνουν σε καθημερινή βάση και η προσπάθεια εστιάζεται στο να έχει κλείσει το πακέτο έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. 
Εν τω μεταξύ, μια νέα «μαύρη τρύπα», ύψους 500 εκατ. ευρώ, ανέκυψε ξαφνικά στη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, και με τους εκπροσώπους των δανειστών να ζητούν να καλυφθεί αυτή είτε με νέα έκτακτη εισφορά είτε με την περικοπή από εφέτος των δώρων στους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υποχρέωση των εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων να επιστρέψουν στο Δημόσιο, έως το τέλος του 2012, το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να επιστραφεί με τη μορφή μερίσματος και αφορά στην κρατική ενίσχυση, με προνομιούχες μετοχές, που είχαν λάβει οι τράπεζες το 2008, βάσει του «νόμου Αλογοσκούφη».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν να μην επιστραφεί στο Δημόσιο το συγκεκριμένο ποσό, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού αναπληρωτή, Χρήστου Σταϊκούρα, 

οι οποίοι αντέτειναν ότι πρόκειται για έσοδα, τα οποία έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό 2012. Μάλιστα, στις 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας, με επιστολή του στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργο Ζανιά, είχε ζητήσει την πληρωμή από τις τράπεζες των 500 εκατ. ευρώ.

Στις συγκεκριμένες ενστάσεις του οικονομικού επιτελείου, αρχικά η τρόικα πρότεινε είτε να επιβληθεί μια νέα έκτακτη εισφορά είτε να καταργηθούν από εφέτος τα δώρα στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα και στους συνταξιούχους, ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» με άμεσο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. 
Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεκτές από την ελληνική πλευρά, οπότε η τρόικα αντιπρότεινε, είτε να υπάρξει νέα περικοπή των μισθών είτε να επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους, ώστε να καλυφθεί το κενό.

 Όμως, και η δεύτερη πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, με αποτέλεσμα το θέμα να παραμένει ανοιχτό.
Στα υπόλοιπα ανοικτά θέματα των διαπραγματεύσεων για το πακέτο των μέτρων των 13,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως στα μέτρα του 2014. 

Με την τρόικα, πάντως, να επιμένει και για πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ το 2013 και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν ότι «προσπαθούμε να μην ξεφύγουμε πολύ από τα 7,8 δισ. ευρώ για το 2013, που προβλέπει ως πρόσθετα μέτρα ο προϋπολογισμός».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.