.Τι να ζητήσουμε από την Ευρώπη;

Κώστας Αργυρός 
Έχω δει πολλά γραφεία πολιτικών στολισμένα με κάδρα αμφιβόλου αισθητικής, τα οποία και εσωκλείουν φωτογραφίες τους με ξένους ηγέτες. Είναι ένα καλό μασάζ για την ψυχή να καμαρώνεις τέτοιες φωτογραφίες, χρησιμεύει και στον σημαντικότερο προεκλογικό αγώνα, που είναι πάντα ο επόμενος και έχεις και κάτι να δείξεις στα εγγόνια σου μεθαύριο. 

Τώρα που έρχονται πάλι εκλογές προφανώς και κάποιοι θα ξεσκονίσουν τα κάδρα, μπορεί να βγάλουν και (προσωρινά) τις φωτογραφίες για σκανάρισμα και ψηφιοποίηση για να δείξουν σύγχρονοι. Ειδικά αυτοί που στέλνουν Δελτία Τύπου για να μας... περισσότερα »

.Το πρόβλημα του Σταύρου

Πολλά τα θετικά στοιχεία της νέας κίνησης «Το ποτάμι» -με πρωταρχικό ασφαλώς θετικό στοιχείο την προσωπικότητα του ιδρυτή της, δημοσιογράφου Σταύρου Θεoδωράκη. Σημαίνει αυτό ότι το κόμμα θα ευδοκιμήσει; Κατά την άποψή μου, το εγχείρημα παρουσιάζει ένα θεμελιώδες πρόβλημα: χρησιμοποιεί την πολιτική τεχνολογία της «φωνής», ενώ οι δυνητικοί οπαδοί του βρίσκονται κυρίως στον αστερισμό της «εξόδου». 

Αυτή η θεμελιώδης ασυμβατότητα προδικάζει τα όρια του εγχειρήματος. Η πολιτική επιστήμη διακρίνει μεταξύ δύο τρόπων άσκησης της πολιτικής: ο ένας είναι η «φωνή». Εδώ, αν διαφωνείς με μια α... περισσότερα »

.Ι. Στουρνάρας: Επιστρέφει την Τετάρτη στην Αθήνα η τρόικα

 «Οι επικεφαλής της τρόικας επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ως την Κυριακή» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, λίγο μετά τη λήξη του Ecofin.
 Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. 

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την ευρεία «γκάμα» των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στην τέταρτη αξιολόγηση, σημειώνοντας ότι για το 2013 υπήρχαν 896 προαπαιτούμενες δράσεις, εκ των οποίων υλοποιήθηκε το 79%. 

Όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας, η συμφωνία που αναμένεται να κλείσει με την τρόικα ως το τέλος της εβδομάδος θα εστιάσει κυρίως σε θέματα διαρθρωτικά, όπως περιγράφονται στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, π.χ. στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. 

.Επιστρέφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε εφεδρεία

Έγγραφο για την επαναφορά και αποκατάσταση των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η διάταξη του άρθρου 33 του σχετικού νόμου (Ν. 4024/2011) διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει ουσιαστικά στην κατεύθυνση της πλήρους συμμόρφωσης της Διοίκησης με την απόφαση του ΣτΕ.

Το έγγραφο του κ. Μητσοτάκη διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος, με την οποία καλούσαν τον αρμόδιο υπουργό να εξηγήσει «με ποιον τρόπο θα γίνει η εργασιακή, μισθολογική και υπαλληλική αποκατάσταση των υπαλλήλων που έχουν θιγεί από το αντισυνταγματικό καθεστώς της εφεδρείας- προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και με ποιον τρόπο θα υπάρξει η οικονομική τους αποκατάσταση με την καταβολή αναδρομικών αποδοχών που είχαν περικοπεί, με βάση τις διατάξεις για τη προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα- εφεδρεία».

.Η Βουλή της Κριμαίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια διακήρυξη ανεξαρτησίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Κριμαίας τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υιοθέτησης μιας διακήρυξης για την ανεξαρτητοποίηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας αυτής από την Ουκρανία. 

Η διακήρυξη, που υποστήριξαν οι 78 από τους 81 βουλευτές που ήταν παρόντες στο κοινοβούλιο, αναφέρει ότι η Κριμαία θα γίνει ανεξάρτητη από την Ουκρανία, εάν η πλειοψηφία των εκλογών ψηφίσει υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένταξης στη Ρωσία, στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Από την άλλη πλευρά, στο Κίεβο, η Βουλή της Ουκρανίας προειδοποίησε την τοπική βουλή, η οποία ελέγχεται από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις, ότι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο διάλυσης εάν δεν ακυρώσει το δημοψήφισμα το οποίο έχει ανακοινώσει ότι θα διεξαχθεί την 16η Μαρτίου για την ένωση της περιοχής με τη Ρωσία.

Μια απόφαση της Βουλής στο Κίεβο, η οποία ελέγχεται από φιλοδυτικές δυνάμεις, έδωσε στο κοινοβούλιο προθεσμία ως αύριο Τετάρτη για να ακυρώσει την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αυτού.

.ΥΠΟΙΚ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ το α' δίμηνο 2014

Πλεόνασμα 495 εκατ. ευρώ εμφάνισε το α' δίμηνο 2014 ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2014, παρουσιάζεται πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 495 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013, και στόχου για έλλειμμα 527 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.072 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 487 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.047 εκατ. ευρώ. 

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 9.469 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 433 εκατ. ευρώ ή 4,8% έναντι του στόχου Π/Υ 2014. 
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.874 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 575 εκατ. ευρώ ή 6,8% χαμηλότερα έναντι του στόχου.

.«Γερνάει» η Ελλάδα

Μία από τις πλέον «γερασμένες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η Ελλάδα, με μόνο την Ιταλία και τη Γερμανία να παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά γήρανσης.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγει η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Μαρί-Νοέλ Ντυκέν, σε εργασία της, στην οποία επεξεργάζεται -μεταξύ άλλων- δεδομένα της Eurostat, βάσει των οποίων η γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα όπως και σε όλη την ΕΕ συνεχίστηκε απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων, το ποσοστό του ηλικιωμένου πληθυσμού της Ελλάδας αυξήθηκε σημαντικά, από 16,7% στα 19,4%, επίπεδο υψηλότερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ των 27 (17,5% το 2011).
Ο δείκτης γήρανσης, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιβεβαιώνει σαφώς αυτή την τάση: αν ο αριθμός ηλικιωμένων ατόμων για 100 νέους (κάτω από 15 ετών) ήταν 110 το 2001, σήμερα φτάνει τους 134. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος δείκτης ανέρχεται σε 112 για το σύνολο της ΕΕ, ενώ μόνο τρεις χώρες αντιμετωπίζουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την Ελλάδα (εκτός από τις δύο προαναφερόμενες, είναι επίσης η Βουλγαρία με δείκτη=140).

Εξετάζοντας την ηλικιακή δομή του πληθυσμού της Ελλάδας, προκύπτει ότι το ποσοστό ηλικίας 65 ετών και άνω ξεπερνά το 19% (σχεδόν ένας στους πέντε), τοποθετώντας τη χώρα μας στην ομάδα των τριών χώρων της Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά- μαζί με την Ιταλία (20,3%) και τη Γερμανία (20,6%).

.Με ασφάλεια προσγειώθηκε Σογιούζ με ρωσοαμερικανικό πλήρωμα

Ένας Aμερικανός αστροναύτης και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει το Νοέμβριο μια ιστορική έξοδο στο διάστημα με τη δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι, προσγειώθηκαν σήμερα με ασφάλεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Καζακστάν, αψηφώντας την κακοκαιρία και τερματίζοντας τη διάρκειας 166 ημερών αποστολή τους στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Μέσα στην κάψουλα ήταν ο πρώην διοικητής του ISS Όλεγκ Κλότοφ και οι μηχανικοί πτήσης Σεργκέι Ριαζάνσκι και Μάικλ Χόπκινς της NASA. Οι τρεις είχαν αναχωρήσει μαζί για το διάστημα στις 25 Σεπτεμβρίου. 

Εκτός από την εργασία τους σε 35 επιστημονικά πειράματα, στις 9 Νοεμβρίου οι Κότοφ και Ριαζάνσκι έβγαλαν τη δάδα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι έξω από το σταθμό στη διάρκεια ενός διαστημικού περιπάτου. 
Πίσω στον ISS άφησαν ένα μικρό πλήρωμα με επικεφαλής τον Κοΐτσι Ουακάτα, τον πρώτο Ιάπωνα που διοικεί το σταθμό. 
Άλλα τρία μέλη του πληρώματος πρόκειται να φθάσουν στον ISS αργότερα αυτό το μήνα.

.«Στη σωστή πλευρά» η ΔΗΜΑΡ

«Στόχος της συνεργασίας ΔΗΜΑΡ και στελεχών προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, είναι να εκφραστούν εκείνοι που δεν αποδέχονται την κυβερνητική πολιτική», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε εκδήλωση για τη συγκρότηση του τρίτου πόλου.
Αυτούς που αποκρούουν την πολιτική της αντιπολίτευσης, που αρκείται σε εύκολους αφορισμούς, αντιτίθεται σε αναγκαίες δημοκρατικές αλλαγές, αθροίζει συντεχνιακά αιτήματα και εμφορείται από έναν παρωχημένο κρατισμό», συμπλήρωσε ο κ. Κουβέλης. Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Σταύρου Θεοδωράκη και το «Ποτάμι» υποστήριξε ότι στερούνται σαφούς πολιτικού στίγματος.
«Είμαστε στη σωστή πλευρά του εγχειρήματος για τη ανασυγκρότηση της κεντροαριστερός δεν είμαστε ευκαιριακοί σύμμαχοί κανενός, διεκδικούμε από τον ελληνικό λαό ισχυρή, πολιτική εντολή», επεσήμανε ο Χάρης Καστανίδης, ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον της «Ελιάς» λέγοντας ότι στο ερώτημα γιατί εμείς και όχι οι άλλοι, η απάντηση είναι, οι άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν και να εφαρμόζουν τις πολιτικές του αδιεξόδου και δεν μπορεί να είναι οργανικά στοιχεία της ανασυγκρότησης. 
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην χθεσινή εκδήλωση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Μανίκας, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και τον Τάκη Καμπύλη αναφέρθηκε στις διεργασίες στην κεντροαριστερά

.Πληροφορίες πως εντοπίστηκε το αεροσκάφος

Ο στρατός της Μαλαισίας πιστεύει πως ραντάρ εντόπισαν το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών που αγνοείται από το Σάββατο, στα στενά «Malacca», πολύ μακριά από το σημείο όπου είχε την τελευταία επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή. 

Το στενό «Malacca» βρίσκεται στη δυτική ακτή της Μαλαισίας ενώ το αεροσκάφος χάθηκε από τα ραντάρ με 227 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα με την τελευταία επικοινωνία να γίνεται στην αριστερή ακτή της. 

«Άλλαξε πορεία μετά την πόλη Kota Bharu και άρχισε να πετά σε χαμηλότερο ύψος. Πέρασε στο στενό», ανέφερε στρατιωτικός αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της Ιντερπόλ δήλωσε πως δεν πιστεύει πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους ήταν τρομοκρατική ενέργεια. 

«Όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε, τόσο τείνουμε να συμπεράνουμε πως δεν επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια», τόνισε ο Ronald Noble, σημειώνοντας πως δύο κάτοχοι ιρανικών διαβατηρίων άλλαξαν τα διαβατήριά τους στην Κουάλα Λουμπούρ και χρησιμοποίησαν άλλα κλεμμένα- ένα ιταλικό και ένα αυστριακό- για να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος. 

Τα στενά « Malacca» είναι ένας από τους πιο πολυσύχναστους διαύλους ναυσιπλοΐας στον κόσμο. 

Το αεροσκάφος είχε απογειωθεί από την Κουάλα Λουμπούρ το πρωί του Σαββάτου με προορισμό το Πεκίνο και περίπου μία ώρα αργότερα εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη θαλάσσια περιοχή που «χωρίζει»  την ανατολική Μαλαισία από τη νότια άκρη του Βιετνάμ. 

Δεν εξέπεμψε κανένα σήμα κινδύνου και δεν ενημέρωσε για κάποιο πρόβλημα και καθώς δεν βρέθηκαν συντρίμμια ή οποιοδήποτε ίχνος του, η αστυνομία αναζητεί στοιχεία «ξεσκονίζοντας» τη λίστα των επιβατών

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.