Η νοοτροπία του ρουσφετιού

Γνωστή και διαχρονικά καταδικασμένη είναι η πρακτική των ρουσφετολογικών τροπολογιών, στις οποίες συστηματικά επιδίδονταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα χρόνια της απόλυτης κυριαρχίας τους. Ηταν ένας από τους τρόπους με τους οποίους συντηρούσαν ή και διεύρυναν την κομματική πελατεία τους. Και παράλληλα μία από τις αιτίες για τις οποίες κόμματα και βουλευτές οδηγήθηκαν σταδιακά στη σημερινή απαξίωση.

Λογικά το φαινόμενο θα έπρεπε να έχει εκλείψει. Οταν η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να περιορίσει τον δημόσιο τομέα και θέτει σε διαθεσιμότητα χιλιάδες υπαλλήλους ή καταργεί οργανισμούς του Δημοσίου, είναι επιεικώς υποκριτικό να επιδιώκεται η διά πλαγίων μέσων προστασία κάποιων συγγενικά, φιλικά ή κομματικά προσκείμενων σε βουλευτές.

Κι επειδή είναι πάγια η τακτική των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της αξιωματικής να επικαλούνται ότι δεν τους δόθηκε ποτέ η ευκαιρία να κυβερνήσουν και κατά συνέπεια δεν ευθύνονται για τα δεινά που η διαχείριση της εξουσίας έχει προκαλέσει, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κάθε άλλο παρά διαφορετική είναι η δική τους στάση απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Αποδείχθηκε χθες με τον προκλητικότερο δυνατό τρόπο. Κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί βουλευτές ανταγωνίστηκαν εαυτούς και αλλήλους στην υποσχεσιολογία και τη ρουσφετολογική πλειοδοσία, αν και γνώριζαν ότι τα περιθώρια για ν΄ αποδώσουν οι προσπάθειές τους ήταν περιορισμένα. 

Αλλά δεν πρόσβλεπαν μόνο στην επιτυχία του εγχειρήματός τους. Τους αρκούσε να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ισχυριστούν στους ενδιαφερόμενους ότι προσπάθησαν. Σε απλά ελληνικά, να τους εξαπατήσουν.

Κι όλα αυτά στη σημερινή Ελλάδα και από τους σημερινούς εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, που, αν μη τι άλλο, θα έπρεπε να είχαν διδαχθεί κάτι από την κρίση και να είχαν αλλάξει νοοτροπία και μεθοδεύσεις.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Reuters: Ο Θεοδωράκης καβάλησε το κύμα ενάντια στο κατεστημένο

Το ρεύμα στο «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη «φουσκώνει», παίρνοντας μαζί του ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές, σχολιάζει σε άρθρο του το πρακτορείο Reuters, με τον τίτλο «Τηλεοπτικός δημοσιογράφος που έγινε πολιτικός καβαλάει το αντικαθεστωτικό κύμα». 

Το άρθρο του Reuters αναφέρει ότι ο Θεοδωράκης, ποντάροντας στη δυσαρέσκεια των Ελλήνων για το πολιτικό κατεστημένο, απηύθυνε κάλεσμα για ένα γνήσιο, νεολαιίστικο κίνημα που θα λύσει τα προβλήματα της χώρας και κέρδισε γρήγορα οπαδούς τόσο από την αριστερά, όσο και από τη δεξιά.

Το βέβαιο είναι, όπως τονίζεται στο άρθρο, ότι έχει γίνει το αντικείμενο συζήτησης σε ό,τι αφορά τις νέες δυνάμεις στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό.

Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις δημοσκοπήσεις που φέρουν το «Ποτάμι» να συγκεντρώνει σχεδόν 6% των ψήφων, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη γέννησή του, περνώντας μπροστά από άλλα μεγάλα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, ενόψει μάλιστα των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Σημειώνεται, δε, ότι η ενδεχόμενη άνοδος του νέου κόμματος, εφόσον αυτή αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των εκλογών, θα προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας τα ποσοστά των ψηφοφόρων που φέρεται να έχει υφαρπάξει το «Ποτάμι» από το ένα και το άλλο κόμμα αντίστοιχα.

«Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει λόγος να λές αν είσαι με την αριστερά ή με τη δεξιά» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο και συμπληρώνει πως «όταν υπάρχει τόσα πολλά προβλήματα, όταν νιώθεις ότι το καράβι βουλιάζει, τότε δεν ρωτάς αν υπάρχει ένας καλός αριστερός ή δεξιός μηχανικός, ρωτάς μόνον αν υπάρχει καλός μηχανικός».

.Με αλυσίδες στην Ευρωβουλή ο Χατζημαρκάκης

Δεμένος με χοντρές αλυσίδες και με λουκέτα στα χέρια παρουσιάστηκε στην Ευρωβουλή, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης, κατά τη συζήτηση που έγινε για την έκθεση των ελεγκτών της τρόικας, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο κ.Χατζημαρκάκης, πρώην μέλος των Γερμανών 
Φιλελευθέρων, θέλησε να διαμαρτυρηθεί με αυτό τον τρόπο για τα «λουκέτα» σε εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, λόγω της ύφεσης, η οποία αποδίδεται εν πολλοίς στις προτάσεις οικονομικής πολιτικής που έκανε η τρόικα.
«Λουκέτο στην τρόικα! Να σπάσουμε τα λουκέτα!» φέρεται να φώναζε ο κ. Χατζημαρκάκης ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Χατζημαρκάκης, πριν από μερικές ημέρες, είχε εμφανιστεί στο ευρωκοινοβούλιο, φορώντας αντιασφυξιογόνο μάσκα για να διαμαρτυρηθεί για την επεξεργασία των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης

.Το «Ποτάμι» θα ποτίσει την «Ελιά»;

Δεν ξέρω αν το «Ποτάμι» θα καταφέρει τελικά να... υπερχειλίσει, δεν νιώθω πάντως την ανάγκη να του τα... χώσω με το καλημέρα! Δεν είναι θέμα καλών σχέσεων με έναν -αξιοπρεπή πάντως στη δουλειά που παρουσιάζει- δημοσιογράφο, ή με αξιόλογους φίλους που βούτηξαν ήδη στα νερά του, αλλά, κυρίως, γιατί πιστεύω ότι αν δεν ταραχτούν τα νερά του πολιτικού συστήματος που εξακολουθεί να βαλτώνει στην ακινησία του, δεν υπάρχει ελπίδα να ξεκολλήσουμε από τον βάλτο της κρίσης. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι ακόμα και σʼ αυτή, τη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ η χώρα, το πολιτικό σύστημ... περισσότερα »

.Ανάγνωσμα για Συριζαίους (και Στουρνάρα)

Σχόλια Αντώνης Παπαγιαννίδης 
Δεν πρέπει να είναι πολλοί όσοι γνωρίζουν τον Andrea Pescatori (δουλεύει στο Τμήμα Μελετών του ΔΝΤ, με σπουδές στην Ρώμη και διδακτορικό στην Βαρκελώνη, ύστερα λίγο ΜΙΤ, Κεντρική Τράπεζα Σουηδίας και Ίδρυμα Einaudi στην Ρώμη), τον Damiano Sandri (στο Τμήμα Μακροοικονομικών του ΔΝΤ, με διδακτορικό από το Johns Hopkins και συνεισφορά στο World Economic Outlook του ΔΝΤ) και τον John Simon (senior economist στο Μελετών του ΔΝΤ, με διδακτορικό από το ΜΙΤ, προϋπηρεσία στην Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας και συνεργασία με τον Olivier Blanchard). Αν δεν ή... περισσότερα »

.Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής την Παρασκευή, το Σάββατο και τη Δευτέρα

 «Ρολά» κατεβάζουν αύριο και τη Δευτέρα τα φαρμακεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο 48ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρύξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με τους φαρμακοποιούς της Αθήνας, να κρατούν πιο σκληρή στάση κλείνοντας τα φαρμακεία και το Σάββατο.
Το κοινό θα εξυπηρετηθεί από τα εφημερεύοντα φαρμακεία.

Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ), στην οποία φαίνεται να επιμένει η τρόικα, αλλά και σε ζητήματα όπως η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με αλλαγή στα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα νέου φαρμακείου και στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

.Ρωσικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν στη Λευκορωσία

 Η Μόσχα επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή τη
ν κρίση στην Ουκρανία.
"Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσουν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου" της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας επικαλούμενο μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Την Τετάρτη το Μινσκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εντείνει τις κοινές αποστολές τους καθώς το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι θα στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS για αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας γιατί η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει "σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής" όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν.

.Ενημέρωση Αν. Μπέζα στη Βουλή για τις απαιτήσεις ιδιωτών από τον ΕΟΠΥΥ

Απροθυμία να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για τον ιατρικό- κλινικό και οικονομικό έλεγχο των απαιτήσεών τους από τον ΕΟΠΥΥ, επιδεικνύουν οι πάροχοι ανοιχτής περίθαλψης, όπως αποκάλυψε, μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας.

Πρόκειται ουσιαστικά για 6.100 παρόχους ανοιχτής περίθαλψης οι οποίοι είναι διαγνωστικά κέντρα, ιδιώτες και εταιρείες, εργαστηριακοί γιατροί, φυσιοθεραπευτές κλπ, οι οποίοι με βάση την πρόνοια του Ν. 4172/ 2013 θα έπρεπε να έχουν ήδη υπογράψει με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και να έχουν αναλάβει το κόστος του ελέγχου, που είναι κλινικός- ιατρικός και οικονομικός, προκειμένου να προχωρήσει και η εκκαθάριση των απαιτήσεων τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Επικαλούμενοι ωστόσο το κόστος (σ.σ.: ο νόμος ορίζει ότι οι ιδιωτικοί πάροχοι πρέπει να αναλάβουν το κόστος του ελέγχου), δεν προχωρούν στη σύναψη συμβάσεων με τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. 

Αντίθετα, οι έλεγχοι θα προχωρήσουν για τους παρόχους κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι είναι περίπου 350 -κυρίως ιδιωτικές κλινικές, ψυχιατρικές κλινικές, προνοιακά ιδρύματα, μονάδες αιμοκάθαρσης, κλινικές ειδικού καθεστώτος- καθώς έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις για να προχωρήσουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες. 

Για την άρση του αδιεξόδου, ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να αναλάβουν οι περιφερειακές του διευθύνσεις τον οικονομικό έλεγχο και οι ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες να αναλάβουν τους ιατρικούς- κλινικούς ελέγχους για τα ιδιωτικά κέντρα ανοιχτής περίθαλψης, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά το κόστος.

Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

.Στο 27,5% η ανεργία στο τέταρτο τρίμηνο 2013

Στο 27,5% αυξήθηκε η ανεργία στην Ελλάδα στο τέταρτο τρίμηνο 2013, έναντι 27% στο τρίτο τρίμηνο 2013. Σημειώνεται πως στο διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίους 2012 η ανεργία ήταν στο 26% σε μέσα επίπεδα.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής κατά το τέταρτο τρίμηνο 2013 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.589.657 άτομα και των ανέργων σε 1.363.137. 

Η απασχόληση μειώθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2013 και κατά 2,5% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 5,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών (31,7%) στο τέταρτο τρίμηνο 2013 ήταν σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (24,4%). Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών (57%), το οποίο στις
νέες γυναίκες φθάνει στο 62,5%.

Βάσει της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους έχουν πάει μερικές τάξεις Δημοτικού (41,6%) ενώ ακολουθούν τα άτομα που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (36,0%) . Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (15,0%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (19,0%).

.Την άρση ασυλίας 3 βουλευτών της Χρυσής Αυγής αποφάσισε η Επιτροπή Δεοντολογίας

Την απόφαση να άρει τις ασυλίες των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ελένης Ζαρούλια και Μιχάλη Αρβανίτη, πήρε με συντριπτική πλειοψηφία, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Υπέρ της άρσης ασυλίας τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην των ΑΝΕΛ, που δήλωσαν «παρών» και του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου που καταψήφισε. 

Έτσι η πρόταση πέρασε με 8 ψήφους υπέρ.

Τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να διακόψουν για σήμερα την συνεδρίαση για να συνεχίσουν την ερχόμενη Τρίτη το πρωί στις 10:30, με τις ακροάσεις και των υπολοίπων επτά βουλευτών της Χρυσής Αυγής, για του οποίους ζητείται η άρση ασυλίας τους. 

Στις 3:30 μ.μ. της ίδιας μέρας, προγραμμάτισαν να επισκεφθούν τις φυλακές Κορυδαλλού προκειμένου να ακροαστούν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, ο οποίος, μετά την θετική ανταπόκρισή του στη σχετική πρόταση της Επιτροπής, θα μεταφερθεί για το σκοπό αυτό στην Αθήνα, από τις φυλακές Ναυπλίου, όπου κρατείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θετικοί εμφανίστηκαν στο να τους επισκεφθούν τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας στον 
Κορυδαλλό για να δώσουν εξηγήσεις επί των συμπληρωματικών κατηγοριών με τις οποίες ζητείται η άρση ασυλίας τους, είναι και οι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Γιώργος Γερμενής.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.