.Τα γκάλοπ και το μήνυμα για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος

Oταν η εξαγγελία και μόνο της δημιουργίας ενός νέου κόμματος προκαλεί μέσα σε ελάχιστα μόλις εικοσιτετράωρα δημοσκοπική ανατροπή των διαμορφωμένων την τελευταία διετία πολιτικών συσχετισμών, είναι προφανές ότι η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και όσων το αποτελούν δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Οταν μάλιστα η εξαγγελία του νέου κόμματος δεν γίνεται από παράγοντα της πολιτικής ζωής, αλλά από δημόσιο πρόσωπο χωρίς προηγούμενη εμπλοκή με τα κοινά, καθίσταται προφανές ότι δεν είναι μόνο η προσδοκία του νέου που επηρεάζει την πολιτική πραγματικότητα αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για διεργασία που κινείται έξω από τα κατεστημένα πολιτικά κυκλώματα.

Οπωσδήποτε είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν προγνωστικά ως προς την απήχηση που θα καταγράψει τελικά το Ποτάμι στις επικείμενες ευρωεκλογές και, πολύ περισσότερο, ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει, αν διαδραματίσει, στην ελληνική πολιτική ζωή. Ωστόσο, η μέχρι τώρα παρουσία του δείχνει να επηρεάζει τις ευρισκόμενες σε εξέλιξη διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, σε βαθμό που οι προσπάθειες της Ελιάς και της ΔΗΜΑΡ να μην εμφανίζουν τη δυναμική που προσδοκούσαν οι εμπνευστές τους.

Ταυτόχρονα είναι δεδομένος και ο προβληματισμός του ΣΥΡΙΖΑ που, εκεί που ανέμενε ότι από κάποια στιγμή και μετά θα κατάφερνε να αναπτύξει αν όχι δυναμική αυτοδυναμίας τουλάχιστον σημαντική αύξηση των ποσοστών του, ξαφνικά διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις είναι τέτοιες που απειλούν να ακυρώσουν τις προσδοκίες του. 'Η και να μειώσουν τις δυνάμεις του.

Και για να συμπληρωθεί η εικόνα θα πρέπει να επισημανθεί και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων, ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Βρισκόμαστε κατά συνέπεια μπροστά σε μια πρωτοφανή πολιτική ρευστότητα, που καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και από όσα συντελούνται στον ευρωπαϊκό χώρο και επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα τις οικονομικές και πολιτικές προοπτικές μας.

Ισως μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες ο ορίζοντας να έχει καθαρίσει κάπως. Αυτή την ώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι οδεύουμε προς μία από εκείνες τις εκλογικές αναμετρήσεις που αποτελούν εφιάλτη για τους δημοσκόπους. Και εγκυμονούν απρόβλεπτες μετεκλογικές εξελίξεις. 

.Υπάρχει σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα»

  Στη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα παραπέμπονται τα επιμέρους ανοικτά ζητήματα των υπουργείων.
Αυτό προέκυψε από υψηλόβαθμα στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης, σύμφωνα, επίσης, με τους οποίους «υπάρχει μεν σύγκλιση, αλλά δεν έχει κλείσει καμία ενότητα». Προσθέτουν δε, ότι «θα δουλέψουμε αρκετές ώρες σήμερα, μπορεί να συνεχίσουμε και αύριο».

Ειδικότερα, οι επικεφαλής της τρόικας απέστειλαν το μεσημέρι στην ελληνική πλευρά ένα επικαιροποιημένο κείμενο με τις θέσεις τους («σε αυτό δεν υπάρχει υποχώρηση, αλλά διάθεση να κλείσουμε», ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας), το οποίο συζητείται στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με τη συμμετοχή, κατά διαστήματα, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις, προκύπτουν τα εξής:

Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Δεν υπάρχουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά θέμα εξορθολογισμού των πρόσθετων αμοιβών.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τα φαρμακεία, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε σήμερα στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.

Στο υπουργείο Οικονομικών, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παραμένουν, μεταξύ άλλων, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος (σχετίζεται άμεσα με το κλείσιμο του 2013 και την πορεία του 2014, με την ελληνική πλευρά να αναφέρει ότι «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση»), το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών φορέων του Δημοσίου στη ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων και η προσαρμογή της οικονομίας μετά τη λήξη του μνημονίου.

.Το 93% στην Κριμαία ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την επιτροπή που διοργάνωσε το σημερινό δημοψήφισμα, η προσέλευση στις κάλπες ξεπέρασε το 80%, καθώς από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της Κριμαίας (περίπου 1.5 εκατομμύρια) συνέρρεαν μαζικά στα 1.250 εκλογικά τμήματα που είχαν στηθεί σε όλη τη χερσόνησο.

Η διαδικασία στη Συμφερόπολη και τις άλλες πόλεις κύλισε ομαλά και χωρίς επεισόδια, καθώς τα εκλογικά τμήματα και οι δρόμοι φυλάσσονταν από ισχυρές δυνάμεις του «Αυτόνομου στρατού της Δημοκρατίας της Κριμαίας», υποστηριζόμενες από ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, σε άλλες ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας που συντάσσονται με τη Ρωσία, όπως στο Χάρκοβο και το Ντόνετσκ, σημειώθηκε ένταση και μικροεπεισόδια καθώς το φιλορωσικό κίνημα είχε οργανώσει για σήμερα μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Μόσχας και ένα άτυπο δημοψήφισμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και χαρακτηρίζει «επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές» τις ενέργειες της Ρωσίας. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας

«Όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία, όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ.

.Προειδοποιητικές βολές προς την Κεντροαριστερά

Σαφή μηνύματα και προειδοποιητικές βολές προς τα κόμματα και τις κινήσεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς στέλνουν πλέον κρυφά και φανερά γκάλοπ που έχουν ήδη βάλει στο «μικροσκόπιο» οι ηγετικές τους ομάδες. Είναι ακόμη νωρίς για να έχουν ήδη κατασταλαγμένη άποψη για το Ποτάμι και τη... ροή του κατά την προεκλογική εκστρατεία, ωστόσο κάνουν τις πρώτες εκτιμήσεις για μεγάλες ή μικρές «ανατροπές» στον χώρο της Κεντροαριστεράς. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι, παρότι αντιμετώπισαν με σκωπτικά σχόλια την εμφάνιση του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη, στη συνέχεια στελέχη, όπως από το ΠΑ... περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.