.Την επόμενη εβδομάδα «κλειδώνει» το πακέτο


Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου και της τρόικας, χωρίς να κλείσει το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ αλλά και των φορολογικών εσόδων των 2 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν από την Αθήνα αύριο Σάββατο και θα επιστρέψουν σε περίπου μία εβδομάδα με στόχο να κλείσει το πακέτο της συμφωνίας. 

Yψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως στόχοι της Ελλάδας είναι να γίνουν δεκτές όσο γίνεται περισσότερες από τις διαρθρωτικές περικοπές του προγράμματος και η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας να είναι έτοιμη πριν το Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου.
Στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με στόχο να προσδιοριστεί επακριβώς η αποδοτικότητα κάποιων μέτρων.
Ανακοίνωση ΔΝΤ για τις συζητήσεις
Η αποστολή της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) στην Αθήνα, θα κάνει μια "σύντομη διακοπή" από τις συζητήσεις της με τις αρχές σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος, τονίζεται σε ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Όπως επισημαίνεται, η τρόικα αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά από μια περίπου εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μερικοί εμπειρογνώμονες της αποστολής θα παραμείνουν στην Αθήνα για να βοηθήσουν τις αρχές με περαιτέρω τεχνικές εργασίες, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με τις αρχές από τις αντίστοιχες κεντρικές υπηρεσίες.
Η αποστολή είχε "παραγωγικές συζητήσεις" με τις αρχές, από τις αρχές Σεπτεμβρίου και έχει σημειωθεί "ικανοποιητική πρόοδος" κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποστολή προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για ένα σύνολο οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης.

.Διάψευση Σαμαρά για φόρο στα ακίνητα


Διέψευσε από τη Ρώμη ο πρωθυπουργός, τα σενάρια περί επιβολής νέου φόρου στα ακίνητα. «Δεν υπάρχει καμία κυβερνητική πρόθεση. Ας είναι πιο προσεκτικοί εκείνοι που κυκλοφορούν τέτοια σενάρια», δήλωσε ο κ. Σαμαράς, μετά την διάσκεψη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς. 
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει περικοπή στα αναπηρικά επιδόματα και εκτίμησε ότι το κλίμα προς το εξωτερικό αλλάζει υπέρ της Ελλάδος τονίζοντας ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα αλλά μένει να γίνουν ακόμη πολλά. 
Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού, στη διάσκεψη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς στη Ρώμη. Νωρίτερα, ο Μάριο Μόντι είχε συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.
«Δίνουμε όλοι αγώνα με τον ίδιο στόχο, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ελευθερία. Η ελευθερία, η ελεύθερη αγορά, η ευημερία, η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη είναι τα κύρια στοιχεία της ταυτότητάς μας και του συνολικού μας μέλλοντος» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς δημοκρατία και δεν υπάρχει δημοκρατία και ευημερία χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, απευθυνόμενος στα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Διεθνούς, υπογράμμισε ότι δίνεται μια μεγάλη μάχη κατά του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού, κατά κάποιων ανθρώπων που βάλλουν ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό, αλλά και στην κοινωνία.
Ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δήλωσε: «Σας εκφράζω την απόφαση του ελληνικού λαού να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να καταπολεμήσει τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό. Κάποιοι έκαναν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικός εφιάλτης, διότι η κερδοσκοπία θα χτυπούσε τον επόμενο αδύναμο κρίκο».
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα διανύει το πέμπτο κατά σειρά έτος ύφεσης και πρόσθεσε ότι στο διάστημα αυτό χάθηκε το 20% του ΑΕΠ της χώρας, όμως υπογράμμισε ότι οι Έλληνες εννοούν να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους.
«Παράλληλα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, «πρέπει να στηριχθεί η ανάκαμψη και η κοινωνική συνοχή».
Τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να καλύψει το κενό αξιοπιστίας και ότι με μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η προστασία της κοινωνικής συνοχής και με την όσο πιο δυναμική γίνεται προσπάθεια των Ελλήνων θέλει να μετατρέψει την κρίση σε επιτυχία.
«Η ανάκαμψη της Ελλάδας θα ήταν μοντέλο δημοκρατίας, επιτυχίας και ελευθερίας για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα θα τα καταφέρει, σας στέλνουμε μήνυμα ελπίδας» κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

.Πρωτιά Νέας Δημοκρατίας δείχνει δημοσκόπηση της Rass


Δημοσκόπηση της εταιρείας Rass που θα δημοσιευτεί το Σάββατο στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δείχνει προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη θέση, ενώ στην τρίτη θέση αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 24,2% έναντι 23,1% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 8,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,3%. Η Δημοκρατική Αριστερά συγκεντρώνει 5,2% και το ΚΚΕ 4,6%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,3% και η Δημιουργία Ξανά στο 1,1%
Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 10,2%, το άκυρο - λευκό 3,4% και «άλλο» 3,1%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συγκεντρώνει 41,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας 30,1%, ενώ η απάντηση «κανένας» εμφανίζει ποσοστό 27,7%.

.Βαθιές και ριζικές αλλαγές προαναγγέλλει η Παναθηναϊκή Συμμαχία


Με ανακοίνωση της η Παναθηναϊκή Συμμαχία, μία μέρα μετά την συντριβή των «πρασίνων» με 3-0 από την Μάριμπορ στην Σλοβενία για το Γιουρόπα Λιγκ, εκφράζει την ανησυχία της για την αγωνιστική απόδοση της ομάδας και παράλληλα προαναγγέλλει αλλαγές τόσο στην διοίκηση όσο στο ποδοσφαιρικό τμήμα

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Ο Παναθηναϊκός μας βιώνει μια βαθιά και χρόνια κρίση από την οποία είμαστε σίγουροι ότι θα βγούμε πιο δυνατοί.

 Η ομάδα θα γυρίσει γρήγορα στο δρόμο των επιτυχιών. Εμείς, οι εκπρόσωποι του μεγαλομετόχου, δηλαδή των οπαδών του μεγαλύτερου ελληνικού συλλόγου, 

είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε το επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό μέλλον του Παναθηναϊκού. 
Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φιλάθλους μας ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν βαθιές και ριζικές διοικητικές τομές στην ομάδα και την ΠΑΕ γενικότερα»

.Πώς θα είναι η νέα φοιτητική ταυτότητα


Νέο τύπο φοιτητικής ταυτότητας δίνει το υπουργείο Παιδείας στους φοιτητές και τις φοιτήτριες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Η ταυτότητα αυτή θα είναι αυστηρά προσωπική, ενώ εάν το θέλουν οι δικαιούχοι της θα μπορούν να περιλάβουν σε αυτήν και προσωπικά στοιχεία (όπως π.χ. προβλήματα υγείας).
Η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για τη δωρεάν έκδοση της νέας φοιτητικής ταυτότητας θα ξεκινήσει στις 24 του μήνα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για ένα νέο, ηλεκτρονικό και αδιάβλητο σύστημα. 

Από τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου και μετά, οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για έκδοση νέας φοιτητικής ταυτότητας, από τη διεύθυνση http://academicid.minedu.gov.gr.

Η νέου τύπου ταυτότητα θα διαθέτει ισχυρά χαρακτηριστικά μηχανικής αντοχής, καθώς και ασφάλειας έναντι πλαστογραφίας. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του φοιτητικού εισιτηρίου (πάσο). 

Συνεπώς, κάθε Ίδρυμα μπορεί να αξιοποιήσει τις νέου τύπου ταυτότητες για την ανάπτυξη νέων, εξειδικευμένων υπηρεσιών και εφαρμογών, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των φοιτητών του.

.Στο παρά πέντε της βοήθειας η Ισπανία, που ανακοινώνει μεταρρυθμίσεις


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχθηκε σήμερα ότι συνεργάζεται με τις ισπανικές αρχές για μια νέα σειρά μεταρρυθμίσεων, η οποία θα ανακοινωθεί την Πέμπτη, όμως διέψευσε ότι γίνονται προετοιμασίες ενόψει ενός αιτήματος συνολικής βοήθειας από τη Μαδρίτη.

«Η Επιτροπή είναι σε στενή επικοινωνία με τις ισπανικές αρχές και συνεργάζεται μαζί τους για να καταρτίσει ένα πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε σήμερα ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν. 

Στόχος είναι «να βοηθήσουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, την Ισπανία με αυτό το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε. 

Οι μεταρρυθμίσεις θα παρουσιαστούν στις 27 Σεπτεμβρίου, όπως είχε ανακοινώσει ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. 

«Είναι (ένα πρόγραμμα) για την ισπανική κυβέρνηση, όχι για την Επιτροπή», πρόσθεσε ο Ο' Κόνορ, όταν ρωτήθηκε αν οι μεταρρυθμίσεις αυτές προετοιμάζουν το έδαφος για ένα αίτημα συνολικής βοήθειας από τη Μαδρίτη.

Στο μεταξύ σήμερα στην Ισπανία πραγματοποιήθηκαν νέες διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, με τους εργαζόμενους στα μέσα μεταφοράς, τους φοιτητές και τα εργατικά συνδικάτα να παίρνουν μέρος σε στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις. 

Οι στάσεις εργασίας, που γίνονταν για να διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι για τις μειώσεις μισθών και την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, προκάλεσαν προβλήματα στη λειτουργία του μετρό και την κυκλοφορία των λεωφορείων στη Μαδρίτη. 

Μια σειρά διαδηλώσεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στην ισπανική πρωτεύουσα, έπειτα από έκκληση των εργατικών συνδικάτων. 

Στο μεταξύ, στην Καταλονία η απεργία των εργαζόμενων στον σιδηρόδρομο προκάλεσε καθυστερήσεις στα τοπικά δρομολόγια των τραίνων. 
Εξάλλου, δεκάδες φοιτητές και καθηγητές διέκοψαν την τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους στο πανεπιστήμιο της Βαλένθια.

.Αντιπαράθεση με φόντο την Υγεία στη Βουλή


«Αυτοσυγκράτηση», συνέστησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος προς την πλευρά του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση επερώτησής του για τον χώρο της Υγείας, καλώντας «να μην ενθαρρύνονται ακραίες εκδηλώσεις, όπως οι καταλήψεις γραφείων». 

Αφορμή για το σχόλιο του υπουργού, έδωσαν οι καταλήψεις στις οποίες προέβησαν γιατροί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στις καταβολές δεδουλευμένων. 

«Τι εξυπηρετούν οι καταλήψεις; Δεν πρόκειται να γεννηθεί η επανάσταση που περιγράφετε με τέτοιες πρακτικές. Επανάσταση γίνεται όταν υπάρχει ανάγκη- και τέτοια ανάγκη δεν υπάρχει», παρατήρησε ο κ. Λυκουρέντζος. 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου, για την προμήθεια 170 νοσοκομειακών οχημάτων, καθώς και 25 οχημάτων για μεταφερόμενες μονάδες εξετάσεων στην Περιφέρεια. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξοικονόμησης πόρων, ο υπουργός δεσμεύθηκε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, 
εστίασε στην προσπάθεια να καταλάβει η κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της συνολικής, όπως επίσης και έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.

.Ξεκινά η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο σε αγρότες και κτηνοτρόφους


Αρχίζει από την επόμενη Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου, η καταβολή της πρώτης δόσης, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, μετά την υπογραφή, σήμερα, της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Η πληρωμή του κάθε δικαιούχου, γίνεται με βάση τα ψηφιοποιημένα στοιχεία καλλιέργειας των αγροτεμαχίων και του αριθμού των ζώων που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου). 

Σημειώνεται ότι, οι δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) ανά αγροτική δραστηριότητα, για το έτος 2012, δεν διαφοροποιήθηκαν, ουσιαστικά, σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγουμένων ετών.

.Το Βερολίνο απέρριψε το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα


Το Βερολίνο απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής της χώρας, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση για το θέμα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. 

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι έπειτα από πολλές δεκάδες χρόνια, το θέμα των αποζημιώσεων έχει χάσει το νόημά του», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας στην καθιερωμένη κυβερνητική ενημέρωση.

«Για εμάς, δεν τίθεται το θέμα αυτό και θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν γνωρίζω για καμία σχετική συζήτηση, καμία επαφή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας» για το θέμα, πρόσθεσε. 

«Η Γερμανία έχει αναλάβει την ευθύνη για το παρελθόν της. Το κάναμε πάντα στη διάρκεια των περασμένων δεκαετιών και αποδείξαμε με διάφορους τρόπους ότι λαμβάνουμε το παρελθόν αυτό σοβαρά υπόψη μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας: «Το ίδιο ισχύει και για τη ναζιστική κατοχή της Ελλάδας στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

.Νέα επίθεση Αχμαντινετζάντ στη Δύση με αφορμή την αντιισλαμική ταινία


Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης όσον αφορά την αντιισλαμική ταινία και τα σκίτσα με το Μωάμεθ, αλλά αρνείται την αμφισβήτηση του Ολοκαυτώματος.

"Αν η Δύση υποστηρίζει ότι η προσβολή του προφήτη εντάσσεται στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης, τότε γιατί για ένα απλό ιστορικό ζήτημα, καταπιέζουν και φυλακίζουν τους ερευνητές της ιστορίας και ακόμη απειλούν ένα ολόκληρο έθνος (το Ιράν) λόγω μόνον αυτού του ζητήματος", 

δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, αναφερόμενος στην αμερικανικής παραγωγής αντιισλαμική ταινία "Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων" και στα σκίτσα με τον Μωάμεθ που δημοσίευσε η γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, 
τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του μουσουλμανικού κόσμου.
Ο Ιρανός πρόεδρος έχει σε διάφορες περιστάσεις αμφισβητήσει τις ιστορικές διαστάσεις του Ολοκαυτώματος.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την αμερικανικής παραγωγής ταινία και τα σκίτσα με τον Μωάμεθ, λέγοντας ότι συνιστούν "μια οργανωμένη συνωμοσία των Σιωνιστών", με στόχο την αντιμετώπιση του όλο και μεγαλύτερου κύματος ισλαμιστών στον κόσμο.

.Μέχρι 31 Οκτωβρίου θα υποβάλλουν δήλωση όσοι δεν το έκαναν


Ηλεκτρονικά και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση όσοι δεν το έκαναν εντός της αρχικής προθεσμίας που είχε ορίσει το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη.

Η απόφαση προβλέπει ότι ηλεκτρονικά υποβάλλονται μόνο οι αρχικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες. Οι τροποποιητικές δηλώσεις θα υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.

.Τίποτα δεν μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ


«Eμείς είμαστε σε μια φάση, που επιμένουμε ότι πρέπει να διασωθούν συγκεκριμένα πράγματα, που σχετίζονται με το ΕΚΑΣ, με τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων, με τις χαμηλές συντάξεις και με τα όρια ηλικίας. Νομίζω ότι αυτά είναι τα τέσσερα μεγάλα αγκάθια, αυτά που παλεύουμε εμείς, από τη δική μας πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. 

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως τα μέτρα δεν είναι πιθανό να "κλείσουν" έως την Κυριακή, είπε ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί από ποιο ύψος θα αρχίσουν περικοπές στις συντάξεις, αλλά και τα οφέλη από την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Τόνισε ότι η τρόικα μπορεί να μην μας εμπιστεύεται λόγω του παρελθόντος, αλλά σημείωσε:

«Πρέπει να καταλάβει (η τρόικα) ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει ερήμην της κοινωνίας. Δηλαδή, αν το πακέτο αυτό έχει την κοινωνία απέναντι, δεν θα αντέξει αυτή η κυβέρνηση. Και ο στόχος είναι να μείνει, να διατηρηθεί αυτή η κυβέρνηση. Οφείλουν να το καταλάβουν οι εταίροι μας».

,Κομισιόν: Σε μία εβδομάδα επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα


Την αποχώρηση των αξιωματούχων της τρόικας από την Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Σάιμον Ο' Κόνορ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι η αποχώρηση δεν αποτελεί ένδειξη εμπλοκής των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε μία εβδομάδα.

Ο Σάιμον Ο' Κόνορ ανέφερε ότι στην Αθήνα θα παραμείνουν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, προσθέτοντας ότι η "φυσική παρουσία" των αξιωματούχων δεν είναι αναγκαία για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η έκθεση αξιολόγησής της τρόικας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απέφυγε να απαντήσει, παρέπεμψε ωστόσο στη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με την οποία τα συμπεράσματα της αξιολόγησης αναμένονται τον Οκτώβριο. 

Παράλληλα, ο ίδιος χαρακτήρισε "παντελώς ανυπόστατο" τηλεγράφημα του Reuters, που ανέφερε ότι η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά της, η τρόικα τόνιε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της είχε παραγωγικές συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος. Η αντιπροσωπεία προσβλέπει στη συνέχιση των συζητήσεων σύντομα στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί μιας δέσμης οικονομικών πολιτικών, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

.Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας


Την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν νέοι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία φιλειρηνικών και αντιπυρηνικών οργανώσεων.
Επανέλαβε τη σταθερή θέση της Αριστεράς για τη λύση των διεθνών προβλημάτων χωρίς προσφυγή στη βία και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας.

Το παλαιστινιακό αποτελεί πρόβλημα- κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και πρέπει να λυθεί με τη δημιουργία ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του '67, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

.Β. Κορκίδης: Δεν είναι λύση η εξόντωση του μικρομεσαίου εμπόρου


 «Από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες οι 280.000 είναι έμποροι και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι φορολογούνται δύο φορές, μία στην πηγή που είναι η μικρομεσαία επιχείρησή τους και μία ως φυσικά πρόσωπα.
 Η στοχοποίηση, λοιπόν, και η εξόντωση του μικρομεσαίου εμπόρου δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο, ούτε είναι η λύση για την πάταξη της φοροδιαφυγής. 
Η μόνη λύση είναι ένα νέο, απλό, δίκαιο, σταθερό και αυστηρό φορολογικό σύστημα, αλλά με ίσους όρους για όλους».

Αυτό ανέφερε σε δήλωσή του με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας του Εμπορίου» στις 22 Σεπτεμβρίου 2012 ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κορκίδης.

."Λύκαινα" και "εγωπαθής" η Μέρκελ σε βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Γερμανία


«Λύκαινα», «μανιακή με την εξουσία», «εγωπαθή», ταγό του μυστικού συνθήματος «Αγοράζουμε την Ευρώπη», χαρακτηρίζει τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της, που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του περιοδικού «Crash», η συγγραφέας Γκέρτρουντ Χέλερ, στέλεχος των γερμανικών κυβερνήσεων, πτυχιούχος Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Ιστορίας της Τέχνης και καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Πάντερμπορν.

Κάνει λόγο για «Σύστημα Μ (σσ. Μέρκελ)», ενώ εμφανίζεται σχεδόν βεβαία πως η καγκελάριος «υπολογίζει μια πιθανή καταστροφή του ευρώ», παρουσιάζοντας ως επιχείρημα την πρόταση που η κ. Μέρκελ διατύπωσε στην κομισιόν, να διαδεχθεί τον Μπαρόζο ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Τασκ, 

επειδή η συγκεκριμένη χώρα είναιεκτός ευρωζώνης και πιθανότατα με τη «συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι μπορεί να υπολογίζει την έναρξη μίας νέας εποχής, στην οποία θα υπάρχουν και χώρες χωρίς ευρώ. Έτσι η Ευρώπη θα διασπαστεί».
«Η καγκελάριος δρα μεθοδικά και δεν αφήνει τίποτε στην τύχη», σημειώνει.

.Μπαράζ καταλήψεων και 48ωρες απεργίες προτείνει ο Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ


Μπαράζ καταλήψεων, σε υπουργεία, δημόσια κτίρια και οργανισμούς προκειμένου "να νεκρώσουν τα πάντα" και επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες με καθημερινή συγκέντρωση των απεργών στο Σύνταγμα, πρότεινε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος σε σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας που έχει αποφασιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου.
«Στην κυριολεξία να τους κάνουμε να μην προλαβαίνουν να μετρούν τις καταλήψεις, να νεκρώσουν τα πάντα», ζήτησε συγκεκριμένα ο κ. Φωτόπουλος. 

Κατά τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ για να πετύχει η απεργία χρειάζεται ιδεολογική αντιπαράθεση -προκειμένου να καταδειχθεί ότι τα μέτρα δεν είναι μονόδρομος- συντονισμός των εργαζομένων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ και καταλήψεις, επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες, κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Φωτόπουλο, «τους πέντε δέκα ή και πενήντα χιλιάδες αγωνιστές μπορούν να τους αντιμετωπίσουν, αλλά τα εκατομμύρια του κόσμου της εργασίας, των απόμαχων της δουλειάς, των ανέργων και της νέας γενιάς που την μετατρέπουν σε δούλους και σκλάβους, όχι».

.Κλειστός επ' αόριστον ο δήμος Αχαρνών


Επ' αόριστον ανέστειλε τη λειτουργία του ο δήμος Αχαρνών, λόγω αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας και κάλυψης των πάγιων εξόδων του. Η σχετική απόφαση επικυρώθηκε από έκτακτο δημοτικό συμβούλιο χθες το βράδυ, ενώ η πρώτη σχετική απόφαση είχε ληφθεί σε άλλο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη το βράδυ.

Στη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου σήμερα το πρωί, αναφέρεται επί λέξει ότι «ο δήμος Αχαρνών σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα παραμείνει κλειστός επ' αόριστον, μέχρι να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα».

Ο δήμος πλέον θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και οι υπηρεσίες καθαριότητας θα φροντίζουν μόνο για την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. 

Σύμφωνα με την απόφαση του χθεσινοβραδινού δημοτικού συμβουλίου «κανένας εργαζόμενος δεν θα απολυθεί ή θα μεταταχθεί», διότι όπως σημειώνεται «ο δήμος Αχαρνών δεν έχει πλεονάζον προσωπικό». 
Συγχρόνως, ζητήθηκε να αποσυρθεί το έγγραφο, που αφορά τα επίμαχα σημεία για μετατάξεις σε άλλους οργανισμούς, μελών του προσωπικού του δήμου.

.Προβάδισμα 5 μονάδων στον Ομπάμα


Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 5 μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του στις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς και του ινστιτούτου Ipsos που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο Ομπάμα συγκεντρώνει ποσοστό 48% μεταξύ όσων προτίθενται να ψηφίσουν και ο Μιτ Ρόμνεϊ το 43%. 

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν έχει χάσει το προβάδισμα που πήρε από τις 7 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το συνέδριο του Κόμματος που τον έχρισε και επισήμως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Σχεδόν σε όλα τα θέματα, από το ποιος θα προστατεύσει τις θέσεις απασχόλησης μέχρι το ποιος έχει πιο "προεδρική εμφάνιση" ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με διαφορά που ξεπερνά τις 10 μονάδες. Μόνο στο ερώτημα ποιος είναι "θρησκευόμενος" ο Ρόμνεϊ συγκεντρώνει ποσοστό 43% έναντι 34% του Ομπάμα.

.Αγώνας δρόμου για να "κλείσει" το νέο πακέτο


 «Μπορεί ακόμη και σήμερα να κλείσει το πακέτο των μέτρων», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη νέα μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας. Ούτως ή άλλως πρόσθεσε, «έχουμε οριοθετήσει τις διαφορές και δεν θα μείνει ανοιχτό κομμάτι μετά την Κυριακή», 
διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή η συμφωνία θα τελεί, φυσικά, υπό την έγκριση των τριών πολιτικών αρχηγών και των προϊσταμένων της τρόικας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα έπαψε να πιέζει για νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, μετά και την προειδοποίηση, όπως έλεγαν κύκλοι του υπουργείου, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ότι, «δεν υπογράφω αυτό και θα φύγω».

Η έως τώρα συμφωνία αφορά σε 7,5 δισ. ευρώ (που περιλαμβάνει περικοπές συντάξεων, μισθών, κοινωνικών επιδομάτων και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη- το τελευταίο μέτρο θα αποδώσει 1,1 δισ. ευρώ)

 και 1,5 δισ. ευρώ από διαρθρωτικά μέτρα. Ενώ, επιπλέον του συνολικού πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ, πρέπει να εξευρεθούν 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων, με βάση το Μνημόνιο του Μαρτίου.

Η αισιοδοξία του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, έγκειται στο ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν πρωτότυπες ιδέες (και από την ελληνική πλευρά και από την τρόικα) για να καλυφθεί η «τρύπα» των 2,5 και πλέον δις. ευρώ.

.Κρίση χρέους και λαθρομετανάστευση συζήτησαν Σαμαράς - Μόντι


Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και οι εξελίξεις στη χώρα μας όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν με την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και ειδικότερα εκείνων που αντιμετωπίζουν έντονα δημοσιονομικά προβλήματα.

 Επίσης, συμφωνούν στην ανάγκη να αυξηθεί η ρευστότητα στις οικονομίες των χωρών τους με την πιο αποφασιστική παρέμβαση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας καθώς και στο να αποφασιστούν πολιτικές ανάπτυξης, προκειμένου οι χώρες αυτές να βγουν από την κρίση.

Ένα ακόμη θέμα κοινού ενδιαφέροντος που  συζητήθηκε στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν και ηαντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, που εντείνεται λόγω της αναταραχής στην Συρία.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Μόντι, ο κ. Σαμαράς θα παρακαθήσει σε γεύμα όπου θα συμμετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της Ιρλανδίας 'Εντα Κένι, της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα και της Ουγγαρίας Βικτορ Ορμπάν.

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων), ενώ θα είναι και υποψήφιος για την θέση του αντιπροέδρου.
Αύριο, ο κ. Σαμαράς μαζί με τους άλλους πρωθυπουργούς θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο στην θερινή του κατοικία.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.