.ΤτΕ: Στα 6,4 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών

Στα 6,4 δισ. ευρώ ανέρχονται οι πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με το βασικό σενάριο προσομοίωσης σε ακραίες καταστάσεις που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος στηριζόμενη στην Έκθεση της BlackRock.

Αναλυτικά οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας υπολογίζονται σε 2,183 δισ. ευρώ, της Εurobank σε 2,945 δισ. ευρώ της Alpha Bank σε 262 εκατ. ευρώ. της Πειραιώς σε 425 εκατ. ευρώ, της Τράπεζας Αττικής σε 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας σε 169 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος ζήτησε από τις διοικήσεις των Τραπεζών να υποβάλλουν το αργότερο έως τις 15 Απριλίου τα σχέδια τους για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους σε εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά της, η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης (Ιούνιος 2013-Δεκέμβριος 2016) καλύπτονται από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών 

(π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του ΤΧΣ που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

.Φ. Κουβέλης: Ανάγκη αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής

 Με τον υποψήφιο των ευρωσοσιαλιστών για την Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα, συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες και της συμμετοχής του στο Forum για την «προοδευτική οικονομία» που διοργανώνει η συγκεκριμένη ευρωομάδα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μετά το πέρας της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Χάνες Σβόμποντα, Μάρτιν Σουλτς και αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στο Forum, είχε ημίωρη συνάντηση με τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών, όπου συζητήθηκε το κλίμα που διαμορφώνεται πανευρωπαϊκά εν όψει των ευρωεκλογών καθώς και τα ελληνικά προβλήματα. 

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι συζήτησε με τον κ. Σουλτς για όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Αναφερόμενος ειδικά στη συνάντηση με τον Μ. Σουλτς ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι συζητήθηκε η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής που αφορά τον Νότο και την Ελλάδα και για το μείζον ζήτημα της κοινωνικής συνοχής.

.Κ. Παπούλιας: Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου έθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στον Γερμανό ομόλογό του Γιοακίμ Γκάουκ, τόσο στην κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο γραφείο του κ. Παπούλια όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις κοινές δηλώσεις του με τον Γερμανό ομόλογό του τόνισε ότι «....η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεών της και απαιτείται η επίλυση του προβλήματος με την ταχύτερη δυνατή έναρξη συνομιλιών».

Από την πλευρά του, κ. Γκάουκ απάντησε στο θέμα αυτό, λέγοντας: «...δεν μπορώ να πάρω άλλη θέση από τη νομική θέση της κυβέρνησης της Γερμανίας. Αυτό που μπορώ να κάνω είναι, όταν πάμε μαζί στα Γιάννενα, να βρω τα λόγια και να αναγνωρίσω την ενοχή της Γερμανίας στα θύματα της περιοχής. 

Η ενοχή δεν έχει μόνο υλική, αλλά και ηθική διάσταση. Στη Γερμανία υπάρχει μία λάθος εξέλιξη. Πολλά πράγματα έχουν περάσει στη λήθη. Υπάρχει ηθικής τάξεως ενοχή. Θα δείξω τον δρόμο. Οι φρικαλεότητες του ναζισμού θα πρέπει να μείνουν στη μνήμη μας».

Ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ.Γκάουκ για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

.Ράλι στις αγορές υπο το φως εκτιμήσεων ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής

Οι ιταλικές και ισπανικές μετοχές οδηγούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία της Ευρωζώνης και ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα αμβλύνουν την ουκρανική κρίση.

Ο ιταλικός δείκτης μετοχών FTSE MIB καταγράφει άνοδο 1% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011, ενώ ο ισπανικός δείκτης Ibex 35 ενισχύεται κατά 0,9%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης τιμών μετοχών Eurofirst 300 σημειώνει άνοδο 0,5%.

Πάντως, στα χθεσινά επίπεδα, κοντά στα 1,3730 δολάριο, κινείται η ισοτιμία του ευρώ, με τους παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος να είναι διχασμένοι όσον αφορά τις πιθανότητες να λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνης.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να είναι «κολλημένος» κάτω από το 1%, η κεντρική τράπεζα έχει μία σειρά επιλογών. 

Ορισμένοι πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ?το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει στη Φρανκφούρτη? θα ανακοινώσει μία μείωση κατά 10 μονάδες βάσης (0,1%) στο βασικό επιτόκιό της που ανέρχεται σήμερα σε 0,25%, ενώ άλλοι θεωρούν ότι θα λάβει πιο τεχνικά μέτρα για να αυξηθεί η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες και να στηριχθούν οι επενδύσεις.

.Βραχεία κεφαλή ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα σχεδόν μίας ποσοστιαίας μονάδας στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του NewsIt για τις ευρωεκλογές μετρώντας για πρώτη φορά «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 20,9% έναντι 20% της ΝΔ. Τρίτη η Χρυσή Αυγή με το ποσοστό της να πέφτει στο 6,9%. Το «Ποτάμι» έρχεται τέταρτο με ποσοστό 5,7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,2%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με  4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,8% και η ΔΗΜΑΡ με 2,8%. Το «Ποτάμι» αντλεί τις ψήφους του κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ σε ποσοστό 12,8% και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες σε ποσοστό 12,1%. Από το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει 8,1%, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ 7,7%. Πολύ μικρές διαρροές από τη ΝΔ σε ποσοστό 1,9% και από το ΚΚΕ 1,1%.

.Στο 27,5% ανήλθε η ανεργία το Δεκέμβριο

Στο 27,5% ανήλθε η ανεργία το Δεκέμβριο του 2013, από 27,6% τον Νοέμβριο. Σε επίπεδο έτους διαμορφώθηκε το 2013 στο 27,3%.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας το Δεκέμβριο του 2013 ανήλθε σε 27,5% έναντι 26,3% το Δεκέμβριο του 2012 και 27,6% το Νοέμβριο του 2013. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά το Δεκέμβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.555.034 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 1.349.495 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.388.927 άτομα.

.Ουσιαστικό και πλήρη διάλογο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κριμαία ζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός

Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Ο oυκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος, κατόπιν πρόσκλησης των «28», παραβρέθηκε στην πρωινή συνεδρίαση, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά, χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση του κοινοβουλίου της Κριμαίας να προσχωρήσει στη Ρωσία. 

Ζήτησε εξάλλου την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Ουκρανίας και εξέφρασε τη βούληση να προχωρήσει σε εποικοδομητικό διάλογο με τη ρωσική πλευρά.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε την ανάγκη να αποφευχθούν κινήσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένοπλη ένταση και ζήτησε πλήρη και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. 
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε, εξάλλου, στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα με την Ουκρανία, καθώς και στον ελληνισμό της Μαριούπολης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν με την παροχή οικονομικής βοήθειας της ΕΕ, ύψους 11 δισ. ευρώ, προς την Ουκρανία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ- Ουκρανίας, το συντομότερο δυνατό.

.Αρχίζουν οι κατασχέσεις για 5.000 οφειλέτες του ΙΚΑ

Ξεκινούν οι κατασχέσεις για όσους χρωστάνε στο ΙΚΑ, και σε πρώτη φάση στο «στόχαστρο» βρίσκονται 5.000 οφειλέτες. Σε έγγραφο -με τον χαρακτηρισμό εξαιρετικά επείγον- επισημαίνεται πως «μεγάλος αριθμός παραγγελιών κατάσχεσης δεν εκτελέστηκε» και πλέον δίνεται δίμηνη διορία από το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος, στο «επίκεντρο» βρίσκονται αρχικά όσοι χρωστάνε πάνω από 30.000 ευρώ στο Ταμείο και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους. Σταδιακά στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν και όσοι χρωστούν μικρότερα ποσά, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως οφειλές έως 5.000 ευρώ δεν μεταφέρονται στο ΚΕΑΟ.

Στο έγγραφο του ΚΕΑΟ τονίζεται πως «διαπιστώθηκε ότι πολύ μεγάλος αριθμός των παραγγελιών κατάσχεσης που εκδόθηκαν από 26 Νοεμβρίου 2013 έως 31 Ιανουαρίου 2014 δεν εκτελέστηκε». Πλέον τα περιθώρια στενεύουν, καθώς στο έγγραφο προβλέπεται σαφές χρονοδιάγραμμα.

.Δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας

Σε λίγες μέρες, στις 16 Μαρτίου, θα διεξαχθεί στην Κριμαία δημοψήφισμα για να αποφασιστεί αν η περιοχή θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας ή θα ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ . 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συζητήσει εξάλλου την κρίση στην Ουκρανία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται ότι θα απευθύνει προειδοποίηση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία αφού η Μόσχα απέκρουσε τις δυτικές προσπάθειες να πεισθεί να αποσύρει πίσω στις βάσεις τους τις δυνάμεις της στην Κριμαία. Ο Κέρι βρίσκεται στη Ρώμη για συναντήσεις σχετικά με τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή. 

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κτίριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών. 

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την ένταση και ότι επιδίδεται σε προκλήσεις στη χώρα του, 
«Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη. 

Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις», τόνισε ο Γιατσενιούκ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.