.«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της»

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», αναφερόμενος σε περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη της ισχύος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο προσκεκλημένος του κ. Σόιμπλε σε πολιτιστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι «υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό...περισσότερα »

.Η νέα ατζέντα

Υπήρξαν χθες δύο δηλώσεις από δύο κορυφαίους παράγοντες της κυβέρνησης στις οποίες οφείλουμε να σταθούμε. Για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή δεσμεύουν την κυβέρνηση σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, που δεν χαρακτήριζαν έως τώρα την κυβερνητική λογική της τελευταίας 4ετίας, και δεύτερον, η τήρησή τους ή μη θα καταδειχθεί σύντομα, το αργότερο τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου.

Η πρώτη ήταν η δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου ότι «η παρουσία της τρόικας στην Αθήνα κάνει κακό» και άρα καλό θα είναι να το καταλάβουν επιτέλους οι εταίροι και δανειστές μας και να προσαρμόσουν ανάλογα τη στάση τους. Αυτή η επαναλαμβανόμενη ανά τρίμηνο επίδειξη ισχύος οδηγεί τελικά σε αρνητικές παρενέργειες για όλους τους εμπλεκόμενους ? και για την κυβέρνηση, και για τους εκπροσωπούμενους από την τρόικα.

Η δεύτερη ήταν η δήλωση του νέου υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη ότι «πρέπει να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι μόνο αυτό που λέει η τρόικα». Και είναι προφανές ότι η λογική αυτή είναι και πρέπει ν' αποδειχθεί μονόδρομος. Οχι μόνο επειδή η πολιτική πραγματικότητα το επιβάλλει, αλλά και για τον λόγο ότι οι εμμονές της τρόικας είναι αποδεδειγμένα ζημιογόνες για τη χώρα και την οικονομία.

Και οι δύο στόχοι είναι πραγματοποιήσιμοι. Και επιβεβλημένη η επίτευξή τους. Διότι από τη στιγμή που και πρωτογενές πλεόνασμα επιτύχαμε και η οικονομία μας εισέρχεται πλέον στη φάση της ανάκαμψης και των θετικών δεικτών παραγωγικότητας, οι λογικές των «κίτρινων καρτών» και της επιβολής μέτρων ακυρώνονται.

Υπήρξε μακρά και δύσκολη η διαδ
ρομή που έχουμε διανύσει. Και είναι αυτονόητο πως δεν θα πρέπει να κινδυνεύσουν τα όσα έχουν επιτευχθεί. Αλλά εξίσου αυτονόητο είναι ότι η χώρα πρέπει να επανακτήσει σταδιακά και την αξιοπρέπειά της.

 ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Έμεινε στη Σούπερ Λίγκα η Ξάνθη

 Η Ξάνθη εξασφάλισε την παραμονή της στη Σούπερ Λίγκα, επικρατώντας 2-1 του Ολυμπιακού Βόλου σε αγώνα μπαράζ που έγινε στο "Κλεάνθης Βικελίδης". Παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το 34΄ με γκολ του Γκούρμα και έμειναν με παίκτη λιγότερο από το 48΄ λόγω αποβολής (απευθείας κόκκινη) του Μάνταλου, οι Ακρίτες κατάφεραν να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φτάσουν στη νίκη με σκόρερ τους Γούτα (45+3΄) και Ράνο (82΄).

.Η Ελλάδα στην τέταρτη θέση πανευρωπαϊκά στον σχολικό εκφοβισμό

 Ένας στους τρεις μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχει πέσει θύμα από συμμαθητές του και ένας στους δυο γίνεται μάρτυρας τέτοιων περιστατικών, δεδομένα που τοποθετούν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στις περιπτώσεις σχολικού εκφοβισμού. 

Το 1ο επιστημονικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκβιασμού (European Antibulling Netwok, EAN), με τίτλο «Το φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολικό και διαδικτυακό περιβάλλον. Με το βλέμμα στην Ευρώπη», ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί αύριο.  

Ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, σχολικοί σύμβουλοι από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντάλλαξαν εμπειρίες και στατιστικά δεδομένα εστιάζοντας στη σημασία της ευαισθητοποίησης, της ενημέρωσης και της συμμετοχής γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για τη βελτίωση του προβλήματος. Συζήτησαν, επίσης, για τη βία και την επιθετικότητα, τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία.

.Aίτημα Σαμαρά για μείωση τιμών

Με αφορμή το γεγονός ότι σε διάφορα νησιά, που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας, παρατηρείται αύξηση στις τιμές ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη.  

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς τόνισε στον κ. Ανδρεάδη ότι ο τουρισμός πάει καλά και πως πρέπει να τον διαφυλάξουμε και να τον διατηρήσουμε σε εξίσου υψηλά επίπεδα και φέτος και τις επόμενες χρονιές. Eπ' αυτού του ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι ώστε να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα υψηλών τιμών στα νησιά μας. 

.Βενιζέλος: Ο Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του

Με θερμά λόγια απευθύνθηκε στον απερχόμενο Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι ο κ. Προβόπουλος άσκησε με μεγάλη επιτυχία τα καθήκοντα του κατά την πιο δύσκολη περίοδο των τελευταίων 40 ετών.

«Έχοντας πλήρη αίσθηση της θεσμικής ανεξαρτησίας της ΤτΕ, της θέσης του σε σχέση με την ΕΚΤ, αλλά και της κρισιμότητας του ρόλου του ως προς τη διαχείριση και υπέρβαση της κρίσης, συνέβαλε καθοριστικά στη διαφύλαξη, ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δηλαδή στην προστασία των καταθέσεων και των προοπτικών χρηματοδότησης της ελληνικής πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

«Συνέβαλε, επίσης, καθοριστικά στους χειρισμούς που οδήγησαν στη μεγαλύτερη στα διεθνή χρονικά μείωση δημοσίου χρέους που έχει πετύχει η Ελλάδα, θεμελιώνοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του που είναι πλέον εφικτή με απλές και προφανείς παραμετρικές αλλαγές» 

ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι «ως υπουργός Οικονομικών, έζησα μαζί με τον Γιώργο Προβόπουλο πρωτοφανείς προκλήσεις υψηλής πίεσης και επικινδυνότητας και μπορώ έτσι να έχω προσωπική γνώμη για τον επαγγελματισμό, την ψυχραιμία και την αποφασιστικότητά του».

«Του εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα φάση της πορείας του», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

.Κανέλλη: Μπήκε η Αντουανέτα της πολιτικής στην κυβέρνηση

Πώς σχολίασε την υπουργοποίηση του Αργύρη Ντινόπουλου η βουλευτής του ΚΚΕ


Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.

Αναφερομένη στο νέο υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο, η κ. Κανέλλη είπε: «Μπήκε η Αντουανέτα της πολιτικής της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση».

.Ο Γιάννης Στουρνάρας ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Τον Γιάννη Στουρνάρα πρότεινε για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το Γενικό Συμβούλιο. 

Στις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤτΕ για να επικυρώσει την απόφαση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό διοικητή αφορά στο πρόσωπο του τέως υπουργού Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στο Βερολίνο.

Η επίσημη πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για τον διορισμό Διοικητή σύμφωνα με το άρθρο 29 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος


Ανακοινώνεται ότι το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, ενόψει της αποχώρησης, μετά τη λήξη της θητείας του στις 19 Ιουνίου 2014, του Διοικητή Γεωργίου Προβόπουλου, αποφάσισε ομόφωνα κατά τη σημερινή συνεδρίασή του να προτείνει προς το Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει του άρθρου 29 του Καταστατικού της Τράπεζας, τον διορισμό του κ. Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Διοικητή.

Ευχαριστίες Σαμαρά στον απερχόμενο Διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φέρεται να ευχαρίστησε θερμά τον Γιώργο Προβόπουλο «για τις υπηρεσίες που προσέφερε τα προηγούμενα χρόνια από τη θέση αυτή». 

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το βράδυ, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο απερχόμενος Διοικητής της ΤτΕ, «συνέβαλε με τρόπο καθοριστικό τόσο στην ευστάθεια του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, όσο και στην ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, στην πιο δύσκολη μεταπολεμική περίοδο που διένυσε η χώρα μας».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.