.Γιώργος Γεννηματάς -Του έλειπε μόνο το Βασίλειο για να βασιλεύσει‏


Έλεγαν για τον περίφημο Ιέρωνα τον Συρακούσιο ότι δεν του έλειπε τίποτα για να βασιλεύσει παρά μόνο το Βασίλειο.
Το ίδιο ακριβώς σκεφτόμουν κατ’ αναλογίαν για τον Γιώργο Γεννηματά, από το 1989 και μετά. Δεν του το είπα ποτέ. Το έγραψα μόνο όταν πέθανε. Στις 25 Απριλίου 1994, λίγο διάστημα μετά την αγαπημένη του Kάκια.
Ναι, σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που δεν του έλειπε τίποτα για να βασιλεύσει, παρά μόνο το Βασίλειο.

Θυμάμαι σαν τώρα, το μεσημέρι που μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι είναι άρρωστος. Και το βράδυ που μαζευτήκαμε σπίτι του. Κατέβαινα τη σκάλα προς το υπόγειο γραφείο του, όταν τον άκουσα να μου λέει «Να δω τώρα που θα πεθάνω, ποιος θα σε παντρέψει με την Όλγα«…

Μέχρι να κατέβω τα σκαλιά έκλαιγα σα μωρό.
Αλλά εκείνος αγέρωχος, με τη σαϊτιά της θλίψης στο βλέμμα…
Ήταν εκείνη τη νύχτα που η λατρεμένη του σύζυγος, Κάκια, (επίσης χτυπημένη από τον καρκίνο), μου είπε «Νομίζω ότι θα πεθάνει από τη λύπη, πριν τον σκοτώσει ο καρκίνος«…

Έζησα την τεράστια μάχη που έδωσε, την ελπίδα, την αγωνία, τον πόνο. Ομολογώ ότι δεν έχω ξαναδεί άνθρωπο να ξέρει ότι η ζωή του χάνεται και εκείνος να δίνει κουράγιο στους γύρω του.

Έχασα έναν ακριβό φίλο και δάσκαλο. Σκέφτομαι, όμως, ότι η Ελλάδα έχασε την τεράστια ευκαιρία να κυβερνηθεί από έναν αληθινά σπάνιο άνθρωπο.
Από έναν οραματιστή και, ταυτόχρονα, βαθύτατα ρεαλιστή πολιτικό, που τον θυμάμαι να λέει συνεχώς «πρέπει να βάλουμε στη μπάντα το πολιτικό κόστος και να προτάξουμε το κοινωνικό όφελος».

Αν είχε ζήσει ο Γεννηματάς η Ελλάδα θα ήταν άλλη 
σήμερα. Το πιστεύω βαθιά. Ήθος, ανθρωπιά, έμπνευση, εργατικότητα, αλληλεγγύη, και πόσα άλλα θα μπορούσα να αναφέρω ως χαρακτηριστικά του. Με πρωθυπουργό εκείνον κανείς δεν θα διανοείτο να χώσει το δάχτυλο στο μέλι. Να παίξει παιχνίδια με επιχειρηματικά συμφέροντα, να παράσχει εκδούλευση, να διορίζει από το παράθυρο…

Τα γράφω όλα αυτά και, ίσως, αναρωτηθούν ορισμένοι νεώτεροι «Καλά, πώς είσαι σίγουρος ότι θα γινόταν ο Γεννηματάς πρωθυπουργός και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ«;
Όσοι έζησαν την εποχή και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις, το ξέρουν. Κανείς δεν μπορούσε να τον νικήσει σε οποιοδήποτε εκλεκτορικό σώμα. Όλοι πίσω του θα στοιχίζονταν.

Και η Ελλάδα θα έμπαινε σε άλλη τροχιά. Δεν θα είχε δίπλα του ο Γεννηματάς ανθρώπους που χρηματίζονταν και ο ίδιος θα δήλωνε άγνοια -όπως συνέβη λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του.
Ούτε θα καταλάβαινε ότι υπουργοί «λαδώνονται» και θα έκανε τα στραβά μάτια.

Αλλά, είπαμε, η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία. Ο πιο ανθρώπινος πολιτικός της χώρας αρρώστησε βαριά μόλις στα 53 του και έκλεισε για πάντα τα μάτια του μόνο 55 χρονών…
Τώρα που η χώρα χρεοκόπησε σε όλα τα επίπεδα, νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερο το βάρος της απουσίας του…

.Αυστηρές συστάσεις Σαμαρά προς τους υπουργούς


Αυστηρές συστάσεις προς τους υπουργούς απεύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο διήρκεσε λιγότερο από τρία τέταρτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μίλησε για φαινόμενα ασυνεννοησίας τα οποία εμποδίζουν το έργο της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι υπουργοί θα πρέπει όχι μόνο να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο όταν υπάρχουν συναρμοδιότητες, όχι μόνο να ενημερώνουν το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Μάλιστα, λίγο πριν το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και με δεδομένη την ένταση που υπάρχει σήμερα μετά την απόσυρση τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας και εκείνης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός στράφηκε με έντονο ύφος προς την υφυπουργό Υγείας, κυρία Σκοπούλη, ζητώντας της να τον ενημερώνει ακόμα και προσωπικά, όταν χρειάζεται.

Ας σημειωθεί ότι, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου δεν παρέστη ο κύριος Μανιτάκης, που επικαλέστηκε λόγους υγείας.

.Ο νόμος σκούπα για Δημόσιο, ακίνητα και χρέη


Σε τροχιά ψήφισης από τη Βουλή μπαίνει το νομοσχέδιο για τις απολύσεις στους κρατικούς φορείς, το έκτακτο τέλος ακινήτων, τη διευθέτηση των χρεών προς την Εφορία και τα Ταμεία. 

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Εθνος», η κυβέρνηση προχωρεί στην κατάθεσή του εντός της ημέρας, αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Οι διατάξεις του αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ, για την οποία θα κληθεί να αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της 13ης Μαΐου. Τα στενά χρονικά περιθώρια είναι ο λόγος για τον οποίο επελέγη η κοινοβουλευτική διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει δέκα αλλαγές στο ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2013, το οποίο θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ, όπως προβλέπει η τελική νομοθετική ρύθμιση.

Το «χαράτσι», το οποίο μετονομάζεται σε Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), θα μειωθεί οριζόντια κατά 15% σε σχέση με το 2012 για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ανέργους, πολυτέκνους κ.ά.) ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και τα τετραγωνικά μέτρα.

Μάλιστα ορίζεται ότι οι συντελεστές ανά τετραγωνικό μέτρο θα παραμείνουν οι ίδιοι με το 2012 και η ΔΕΗ πριν από την έκδοση του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος θα υπολογίσει αυτόματα τη μείωση του 15% στο τελικό ποσό του φόρου και θα αποστείλει τον λογαριασμό στον καταναλωτή.

.Σαρωτικές αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις


Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατά 40% με 45% μειώνεται η δομή διοίκησης, βάσει της νέας πολιτικής του Πενταγώνου, κάτι που θα σημάνει το κλείσιμο 45 με 50 στρατοπέδων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η δομή των δυνάμεων θα μειωθεί κατά 20%.

Η νέα δομή προβλέπει το κλείσιμο πολλών σχηματισμών με σημαντικότερους το Α' και Β' Σώμα Στρατού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται η οροφή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μείωση των ανώτατων αξιωματικών σε ποσοστό 20%, ενώ προβλέπεται με αυτό τον τρόπο να εξοικονομηθεί ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, ο επιτελικός έλεγχος που ασκούσε το Β' Σώμα Στρατού περνά στην 1η Στρατιά, όπως και η σημαντική 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία.

Οι ανώτατοι αξιωματικοί στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα μειωθούν στους 320, από 262, που είναι σήμερα. Η μείωση, λόγω της ιδιοσυγκρασίας της χώρας, περιορίστηκε μόλις στο 20% στο Πολεμικό Ναυτικό, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν και οι 8 Μοίρες.

Τα επόμενα χρόνια προβλέπεται ότι οι κληρωτοί οπλίτες θα είναι 10.000 λιγότεροι ανά έτος. Παρ' όλα αυτά, δεν αίρεται η αναστολή της πρόσληψης επαγγελματιών οπλιτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης θέλει να εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν την απόφαση κλεισίματος 13 Κέντρων Εκπαίδευσης, όπως επίσης και τη μετεγκατάσταση των στρατολογικών γραφείων ή μονάδων σε ιδιόκτητους χώρους στέγασης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ρυθμίσεις της νέας δομής και της νέας στρατηγικής αναμένεται να επικυρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα από το ΚΥΣΕΑ.

.Ημερίδα με θέμα τα Νέα Μέσα και την Ενημέρωση


Με στόχο την ανάδειξη θεματικών σχετικά με τη νέα δημοσιογραφία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα νέα μέσα και τη δημοσιογραφία των πολιτών, ξεκίνησε το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Τύπου της Γραμματείας Ημερίδα με θέμα Νέα Μέσα και Ενημέρωση, υπό τη διοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης.

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, δημοσιογράφοι παραδοσιακών και νέων μέσων ενημέρωσης άνοιξαν έναν ευρύ και εποικοδομητικό διάλογο αναφορικά με τις εξελίξεις, τις προοπτικές και τις δυνατότητες, τις οποίες φέρνει στο προσκήνιο η χρήση νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. 

Την εμπειρία του, ως καθηγητής, μετέφερε ο Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, Γιάννης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος χρησιμοποιώντας τα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκανε πιο στενή την επικοινωνία με τους μαθητές του. 

«Το διαδίκτυο κερδίζει μέρα με τη μέρα πόντους στον στίβο της ενημέρωσης» τόνισε ο πρόεδρος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Αντώνης Σκυλλάκος, ανοίγοντας τον κύκλο των συζητήσεων. 

Ο κ. Σκυλλάκος σημείωσε την άνθιση του διαδικτύου σε μια περίοδο κρίσης των Μέσων Ενημέρωσης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να τεθούν κανόνες στη λειτουργία του

.Εντάσσεται και ο ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ


Την ένταξη του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Μετά από σύσκεψη που είχε με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κοκκόρη και τον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο, αποφασίστηκε η ενσωμάτωση των δομών του ΟΠΑΔ στον οργανισμό του ΙΚΑ, με στόχο αφενός, την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δημοσίου καθώς αυξάνονται σημαντικά τα σημεία εξυπηρέτησης και αφετέρου, τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων.

«Στην προσπάθεια νοικοκυρέματος η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας προχωράει σε μία ακόμη διαρθρωτική αλλαγή. Οι δομές του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου, του ΟΠΑΔ, ενσωματώνονται στο ΙΚΑ. Η ατέλειωτη ταλαιπωρία και οι βασανιστικές ουρές τελειώνουν οριστικά. 

Η μέχρι σήμερα εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που γινόταν από ένα κατάστημα στην Αθήνα, τώρα θα γίνεται από ένα διευρυμένο δίκτυο καταστημάτων του ΙΚΑ στην Αθήνα αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Με την αλλαγή αυτή επιτυγχάνεται αναβάθμιση των υπηρεσιών στους περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους του Δημοσίου και παράλληλα σημαντική εξοικονόμηση πόρων, καθώς ενοίκια και λοιπές λειτουργικές δαπάνες θα σταματήσουν να υπάρχουν».

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη του ΟΠΑΔ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «επιβεβλημένη και επωφελή», δεδομένου ότι, όπως σημείωσε, «αφενός βελτιώνει τις δυνατότητες παροχής υπηρεσιών υγείας σε χρήμα προς τους δημόσιους υπαλλήλους και αφετέρου επιτυγχάνει σημαντικές οικονομίες κλίμακας με την ενσωμάτωση ενός δημόσιου οργανισμού στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Η ενσωμάτωση των 250 περίπου απασχολούμενων στον ΟΠΑΔ στην ενιαία δομή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναμένεται να βελτιώσει την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατέληξε ο διοικητής του Ιδρύματος.

.Γ. Προβόπουλος: Μετά την ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές


Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Οι κρίσιμες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος Απριλίου» είπε ο κ. Προβόπουλος, «και, μετά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες θα είναι ισχυρές και δυναμικές για το καλό της οικονομίας, ώστε να παίξουν το ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην παρατήρηση του κ. Παπούλια ότι είναι αισιόδοξος, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι υπήρξαν σημαντικοί κίνδυνοι από την κρίση στις κυπριακές τράπεζες, αλλά οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να τους αποτρέψουν. 

«Αν είχαν επικρατήσει, θα ήταν δύσκολα τα πράγματα» είπε και υπογράμμισε την ωριμότητα που έδειξαν οι απλοί καταθέτες.

Ο κ. Προβόπουλος, ερωτηθείς από τον κ. Παπούλια για την πορεία των καταθέσεων, σημείωσε ότι με τα στοιχεία του Μαρτίου οι εισροές συνεχίζονται, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί. «Θα έχουμε απτά δείγματα» τόνισε.

«Με την Εθνική, τι γίνεται;» ρώτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα. «Αν και δεν το παρακολουθώ στενά το θέμα, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία. Ελπίζω να τα καταφέρει» ευχήθηκε ο κ. Προβόπουλος. 

.Απορρίφθηκε η έφεση της ΑΕΚ


H αρμόδια επιτροπή της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας απέρριψε την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ για την τιμωρία της στο ματς με τον Πανθρακικό. H ποινή της «Ένωσης» μένει ως έχει και τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Β' εθνική κατηγορία (Football League). 

Η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ απέρριψε, λοιπόν, την έφεση που είχε καταθέσει η ΑΕΚ κατά της πρωτόδικής απόφασης για την τιμωρία της για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό στο Ολυμπιακό στάδιο.

Όπως ανακοίνωσε η αρμόδια επιτροπή, η τιμωρία της ΑΕΚ μένει ως έχει, δηλαδή, αφαίρεση τριών βαθμών από αυτό πρωτάθλημα, μηδενισμός για το παιχνίδι με τον Πανθρακικό, αφαίρεση δύο βαθμών από το νέο πρωτάθλημα, και πρόστιμο 4.000 ευρώ. 

Πλέον μοναδική λύση που αφήνουν να διαρρεύσει μέσα από την ΠΑΕ σχετικά με την επόμενη ενέργεια του νομικού τμήματος, είναι η καταγγελία της προσφυγής του Άρη σε πολιτικά δικαστήρια για το άρθρο 99. 

Η ανακοίνωση: «Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ κατά της υπ΄αριθμ.129/19-4-2013 απόφασης της ΠΕ/ SUPER LEAGUE.»

.Διαβουλεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης άρχισε ο Ενρίκο Λέτα


Ο Ενρίκο Λέτα, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της μετριοπαθούς ιταλικής Αριστεράς, άρχισε το πρωί πολιτικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό, το συντομότερο δυνατόν, κυβέρνησης με τη συμμετοχή της αριστεράς και της δεξιάς.

Ο Λέτα έφθασε το πρωί στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπου ξεκίνησε τις συναντήσεις του με αντιπροσωπεία του μικρού κόμματος "Αριστερά, Οικολογία και Ελευθερία". Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους και των άλλων κομμάτων, του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και του κινήματος των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στόχος του Ενρίκο Λέτα είναι η κατάρτιση μέχρι το Σάββατο λίστας μελών της νέας ιταλικής κυβέρνησης , η οποία θα περιλαμβάνει 18 υπουργούς από τους οποίους οι 12 με χαρτοφυλάκια, και η παρουσίαση του σχήματος την Τρίτη στο κοινοβούλιο για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. 

Εάν η κυβέρνηση Λέτα κατορθώσει να ξεπεράσει αυτήν την δοκιμασία, τότε θα επιτραπεί στην Ιταλία να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου.

.Αντ. Σαμαράς: Η ανάκαμψη δεν είναι μακριά


«Η Πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει», τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του μαζί με τον πρόεδρο ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Ν.Τσούκαλη, στα εργοτάξια των έργων, που εκκίνησαν και πάλι, στην Ολυμπία Οδό.

«Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια, σηκώνει κεφάλι. Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, το βλέπουμε. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας», υπογράμμισε ο Αντ. Σαμαράς. 

Εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η «Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια», σημείωσε ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας ξεκινά σήμερα» και πρόσθεσε «οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Ο κ. Σαμαράς, τόνισε, ακόμα, ότι «οι θυσίες του λαού πιάνουν τόπο και η πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, ότι ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από μηνύματα αισιοδοξίας, ασφάλειας και προοπτικής.
«Έχουμε περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια και δικαιούμαστε ως έθνος να δρέψουμε καρπούς και να θωρακίσουμε την πατρίδα. Χρειάζεται δουλειά, αλήθεια, και ενότητα» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Νίκος Τσούκαλης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα, ως μεγάλη ημέρα για την έξοδο από την κρίση, ενώ πρόσθεσε ότι η επανεκκίνηση των έργων στέλνει το μήνυμα, για επιστροφή της αισιοδοξίας.

.Η ρύπανση του αέρα αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό


Η μακρόχρονη έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, ιδίως όταν μένει κοντά σε δρόμο με μεγάλη κίνηση οχημάτων, αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό, όπως επιβεβαιώνουν νέες επιστημονικές έρευνες, μία αμερικανική και μία γερμανική.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Σάρα Αντάρ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "PLoS Medicine", διαπίστωσε ότι η αύξηση των αιωρούμενων μικροσκοπικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που είναι μικρότερα από δυόμισι μικρόμετρα (ΡΜ2,5), δηλαδή εκατομμυριοστά του μέτρου, επιταχύνουν την αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 5.400 άτομα ηλικίας 45 έως 84 ετών, χωρίς εμφανή καρδιοπάθεια, που ζουν σε μητροπολιτικές περιοχές, όπου η ρύπανση του αέρα είναι κατά κανόνα μεγαλύτερη. 

Κατά μέσο όρο, το πάχος της σημαντικής αρτηρίας της καρωτίδας, που τροφοδοτεί με αίμα την καρδιά και τον εγκέφαλο, αύξανε κατά 14 μικρόμετρα κάθε χρόνο, όμως σε όσους ζούσαν στα σημεία των πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση, η καρωτίδα γινόταν πιο παχιά και σκληρή με ταχύτερο ρυθμό.

."Όχι" Ρουπακιώτη σε προωθούμενη διάταξη για συμβασιούχους


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό του περιβάλλον, δεν προτίθεται να συνυπογράψει ρύθμιση στο νομοσχέδιο του συναδέλφου του, υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, με το οποίο προβλέπεται η κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και η έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. 

Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ. Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Καθησυχαστικά εμφανίζονται ηγετικά στελέχη της ΔΗΜΑΡ για την υπέρβαση των αντιρρήσεων που έχει διατυπώσει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Δημήτρης Χατζησωκράτης μιλώντας το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ανέφερε ότι "μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα το θέμα θα έχει διευθετηθεί".

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.