ΗΠΑ - Ρωσία και Αθήνα

Η προσέγγιση Ουάσιγκτον - Μόσχας στη Συρία και στο Ιράν εύλογα θέτει το ερώτημα αν θα περιοριστεί στη Μέση Ανατολή ή αν θα έχει συνολική δυναμική που θα περιλαμβάνει την πρώην ΕΣΣΔ, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ενέργεια. Το ερώτημα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, την ώρα που Βρυξέλλες και Μόσχα βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση για την Ουκρανία.

Τα παραπάνω ενδιαφέρουν ζωτικά την Αθήνα, που από τη συγκρότηση του Ελληνικού Βασιλείου το 1830 πάντοτε κέρδιζε, όταν υπήρχε σύγκλιση της κυρίαρχης ναυτικής με την κυρίαρχη ηπειρωτική δύναμη. Κλασικό παράδειγμα οι Βαλκανικοί Πόλεμοι του 1912-13, που έγιναν στη σκιά της προσέγγισης Λονδίνου - Αγίας Πετρούπολης εναντίον του Βερολίνου.

Από την ενέργεια μέχρι και την περιφερειακή ασφάλεια μόνο να κερδίσει έχει η Αθήνα από μια συνολική προσέγγιση ΗΠΑ - Ρωσίας αλλά και να ενισχύσει τη θέση της στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Αν πριν από δέκα χρόνια υπήρχε πλεόνασμα αισιοδοξίας για την πλήρη πολιτική και αμυντική χειραφέτηση της Ευρώπης, σήμερα υπό την οδυνηρή εμπειρία της επανεμφάνισης του ηγεμονισμού της Γερμανίας για τρίτη φορά με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση στην Ευρωζώνη, είναι φανερό ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίες για μια λειτουργική ισορροπία δυνάμεων στη Γηραιά Ηπειρο.

Στα πρώτα χρόνια της μεταψυχροπολεμικής εποχής είδαμε τις ΗΠΑ να φλερτάρουν μονομερώς την ενιαία Γερμανία και τους Μπους και στη συνέχεια Κλίντον να την ανακηρύσσουν συνέταιρο στην ηγεμονία (partner in leadership). Ακολούθησε η διμερής ενεργειακή συμμαχία Μόσχας - Βερολίνου με άξονα τον αγωγό φυσικού αερίου Northstream.

Σήμερα οι ΗΠΑ εισπράττουν αυθάδεια και εκδικητική αλαζονεία ως προς τη διαχείριση της κρίσης από τον Σόιμπλε και η Μόσχα ακούει τη Μέρκελ να της κάνει συστάσεις για την Ουκρανία.

Η προσέγγιση δύο μεγάλων δυνάμεων, όπως διδάσκει η Ιστορία, ή είναι συνολική ή εκφυλίζεται και στη συνέχεια ακυρώνεται.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ > ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

.ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ : ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΓΙΑ ΧΡΕΗ 1,9 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!

Για χρέη προς το δημόσιο, που ξεπερνούν τα 1,9 εκατομμύρια ευρώσυνελήφθη μία 34χρονη Ρομά στο Λούρο της Πρέβεζας. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πρέβεζας, για... 
τη διαχείριση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε έρευνα στον καταυλισμό Ρομά, στο Λούρο, κατά την οποία, συμμετείχαν 15 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, καθώς και ένας εκπαιδευμένος σκύλος για τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθη η 34χρονη, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών προς το Δημόσιο, που ανέρχονται στο ποσό των 1.945.384,78 ευρώ.
Η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

.ΕΟΦ: Απολύτως ασφαλή τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα

Απολύτως ασφαλή είναι τα φάρμακα, πρωτότυπα και γενόσημα, που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, καθώς οι έλεγχοι διεξάγονται σε πολλά επίπεδα από την παραγωγή έως το ράφι του φαρμακοποιού, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Λιτζέρης, απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση του Οργανισμού με εξειδικευμένο προσωπικό.
Ο κ. Λιτζέρης, παρεμβαίνοντας στο θέμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την τροπολογία για τα φάρμακα, και απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο «ΕΟΦ είναι διαλυμένος» δήλωσε ότι «αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες δεν μπορούν να εισχωρούν στο θέμα του φαρμάκου».

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ παραδέχθηκε ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες και οι 160 εργαζόμενοι που έχουν απομείνει είναι υψηλού επιστημονικού επιπέδου και υπερβάλουν εαυτόν προκειμένου να διεξάγονται οι έλεγχοι. Ο ίδιος, είπε ότι έχει γίνει «φορτικός» στο πλαίσιο της κινητικότητας να μετακινηθεί προσωπικό προς τον ΕΟΦ.

Ο κ. Λιντζέρης πρόσθεσε ότι επιθεωρούνται, σε τακτική βάση, τα 60 εργοστάσια της χώρας, όπως και οι 35 εισαγωγικές εταιρείες φαρμάκου, ενώ ο ΕΟΦ, ως εντολοδόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και σε ένα εργοστάσιο στα Σκόπια, πέντε στην Ινδία και ένα στην Κίνα, από τα οποία εισάγονται πρώτες ύλες. «Οτιδήποτε παράγεται ή εισάγεται στην Ελλάδα παίρνει έγκυρο πιστοποιητικό ελέγχου με προδιαγραφές ΕΕ» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΦ, από το 2010 έχουν ελεγχθεί περίπου 2.350 προϊόντα, εκ των οποίων το 50% είναι φάρμακα. Εξάλλου, ετησίως γίνονται περίπου 350 έλεγχοι σε φαρμακευτικά προϊόντα.

Όσον αφορά την τροπολογία για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Λιτζέρης είπε ότι αυτή κινείται αναμφισβήτητα σε σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι το πρόβλημα δεν θα το λύσει σε μόνιμη βάση.

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία της τιμολογιακής πολιτικής, ο πρόεδρος του Οργανισμού εξήγησε ότι θα μειωθεί η τιμή περίπου 100 φαρμάκων, η πατέντα των οποίων έληξε το 2012. «Η μείωση αυτή θα συμπαρασύρει και τις τιμές των γενόσημών τους, που θα κυμανθεί στο 65% της τιμής των off patent φαρμάκων» διευκρίνισε. 

Για τα φάρμακα προ του 2012 σημείωσε ότι θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις, κατά το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΕΟΦ, υπάρχουν 14.329 σκευάσματα, εκ των οποίων 6.796 παρουσιάζουν πωλήσεις. Από αυτά, τα 3.423 είναι γενόσημα.

Όπως ανέφερε ο κ. Λιτζέρης, το τελευταίο έτος το ύψος των πωλήσεων των φαρμάκων ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 912 εκατ. ευρώ αφορούν τις πωλήσεις γενόσημων, ενώ σε ό,τι αφορά την προέλευση των γενόσημων, στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για ελληνικά φάρμακα.

.Μύθοι και αλήθειες για τα φάρμακα

Τα χρήματα που διέθεσε το κράτος για φάρμακα ανήλθαν την περασμένη δεκαετία στα 30 δισ. ευρώ. Μεγάλο μέρος του ποσού ξεπερνά τις πραγματικές ανάγκες. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησής του ήταν 9,9%, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην πρώτη ευρωπαϊκή θέση. Από το 2000 έως το 2009 η ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά τέσσερις φορές (από 1,3 δισ. σε 5,1 δισ. ευρώ). Η σπατάλη οδήγησε τα Ταμεία σε διάλυση και «μαύρη τρύπα» 20 δισ. ευρώ. 

Η Ελλάδα διατηρεί τα πρωτεία και στην περίοδο της κρίσης. Μόνο που η πορεία είναι αντίστροφη: Από το 2009 έως σήμερα κατέχει την πρώτη θέση σε ρυθμό μείωσης της δαπάν... περισσότερα »

.ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από το «κάδρο»

Τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή ψηφοφορία για τιμολόγηση των φαρμάκων στηλιτεύει με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν με τη στάση τους στη Βουλή μία θλιβερή εικόνα δήθεν ως αντιπερισπασμό και σχολιάζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης των υψηλών τιμών στα φάρμακα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:

«Το συμπέρασμα της σημερινής ψηφοφορίας στη Βουλή είναι ένα: Ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά καταψήφισε τη μείωση των τιμών σε 6.000 φάρμακα.

Δυστυχώς αντί της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των πολιτών και των ασφαλιστικών ταμείων, προτίμησαν να μείνουν πιστοί σε άλλες «εξυπηρετήσεις»…. σε άλλα συμφέροντα.

Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να κρυφτεί, ούτε να ξεχαστεί, παρά την θλιβερή εικόνα που οι ίδιοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήθεν ως αντιπερισπασμό, δημιούργησαν με τη στάση τους στη Βουλή

Όσο για τον κ. Τσίπρα. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε ότι όχι μόνο δεν μίλησε όπως προανήγγειλαν χθες, αλλά έσπευσε να ψηφίσει και να αποχωρήσει, προσδοκώντας να μην μπει στο «κάδρο».

Δεν μπορεί όμως ο κ. Τσίπρας να ξεφύγει από το «κάδρο» της υπεράσπισης των υψηλών τιμών στα φάρμακα και συμφερόντων που ωφελούνται.

Αυτή η εικόνα θα τον κυνηγά πάντα.

Οι πολίτες έχουν και γνώση και κρίση».

.Εξαντλημένος λαός οι Έλληνες, έχουν φτάσει στα όριά τους

«Εξαντλημένο λαό», χαρακτηρίζει τους Έλληνες η εφημερίδα Tagesspiegel, αναφερόμενη στην Ελλάδα της κρίσης.
«Τα εισοδήματα έχουν υποχωρήσει κατά 40%, ενώ η οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 1/4. Μετά από πέντε χρόνια κρίσης πολλοί Έλληνες έχουν φτάσει στα όριά τους», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μέσα από τις προσωπικές ιστορίες τριών ανθρώπων, το ρεπορτάζ αναδεικνύει στη συνέχεια ορισμένες βασικές πτυχές της κρίσης: την υψηλή ανεργία και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες στην αγορά εργασίας, το γεγονός ότι «σχεδόν ένας στους τρεις Έλληνες είναι σήμερα ανασφάλιστος, την αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών αλλά και την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αστέγων.

Το άρθρο συνοδεύεται από μια φωτογραφία από διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με τη λεζάντα: «Διαμαρτυρία κατά της πολιτικής λιτότητας. Η κυβέρνηση προαναγγέλλει το τέλος της ύφεσης. Εντούτοις οι Έλληνες χάνουν την υπομονή τους».

.Ο Άδωνις, η Αυγή και οι φαρμακοβιομηχανίες

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει διευρυμένο κοινοβουλευτικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης με αφορμή την τροπολογία για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων. Η περιβόητη τροπολογία του υπουργείου Υγείας που άναψε φωτιές σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση πέρασε από τη Βουλή με 164 ψήφους. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει τονίσει πολλές περιπτώσεις ο Άδωνις, καλείται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να καταψηφίσει μία τροπολογία που σε πολλές περιπτώσεις θα φέρει μειώσεις έως και 50% σε χιλιάδες φάρμακα. Η κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε διαστάσεις πολι... περισσότερα »

.Σε... ρινγκ έχει μετατραπεί η Βουλή

Σε... ρινγκ έχει μετατραπεί το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ψηφίσουν κατά άρθρο την τροπολογία, όμως η ψηφοφορία γίνεται ενιαία. Οπότε μπορούν να ψηφίσουν «ναι» ή «όχι». 

Ωστόσο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψηφίζουν κατά άρθρο, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται. Οι φωνασκίες στην αίθουσα του κοινοβουλίου είναι δίχως προηγούμενο.

Ο κ. Κουρουμπλής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ψηφιστεί η τροπολογία ανά άρθρο, όπως γίνεται με τα νομοσχέδια. Ξεκαθάρισε δε ότι συμφωνεί με τα 4 από τα 5 άρθρα και υπενθύμισε ότι η ΝΔ το 2011 ζητούσε οι τροπολογίες να ψηφίζονται ανά άρθρο.

«Έχετε δίκιο ότι το 2011 είχαν εγερθεί αντιρρήσεις, αλλά δεν είχαν γίνει δεκτές», του απάντησε ο Προεδρεύων Γ. Τραγάκης, ενώ ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε «να τηρηθεί η κοινή λογική». «Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε τα νομοσχέδια άρθρο προς άρθρο και την τροπολογία που έχει 5 άρθρα ενιαία», πρόσθεσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης κατέθεσε ένσταση λέγοντας ότι η τροπολογία είναι «αντικανονιστική και αντισυνταγματική».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Γλέζος, ο οποίος παρέστη για πρώτη φορά στην Βουλή μετά την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να ζητήσει συγγνώμη από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Κουρουμπλή τον οποίο είχε κατηγορήσει ως εκπρόσωπο φαρμακευτικών εταιρειών.

«Είναι ζήτημα ήθους που ξεπερνά οποιοδήποτε όριο. Είχα ζητήσει στην τελευταία από τον κ. Γεωργιάδη να ζητήσει συγγνώμη για αυτά που είπε για τον Π. Κουρουμπλή. Απευθύνω εγκλητήριο μήνυμα», είπε ο Μ. Γλέζος.

.Τι απαντά η πλευρά Παπανδρέου για τα «γαλλικά» του Σαρκοζί

Την απάντησή του μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το βιβλίο του Χοσέ Θαπατέρο «El Dilema» που περιγράφει όσα συνέβησαν στην επεισοδιακή Σύνοδο των G20 στις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μέσω του συνεργάτη του σε θέματα Τύπου Γιώργου Ελενόπουλου, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι όλα όσα αποκαλύπτει ο Θαπατέρο στο βιβλίο του για τις πιέσεις που δέχτηκαν οι χώρες του Νότου τον Νοέμβριο του 2011 έχουν επισημανθεί από την πρώτη στιγμή «και ας κάνουν κάποιοι ότι ανακαλύπτουν σήμερα την πυρίτιδα». 
Για τις αναφορές που έρχονται ... περισσότερα »

.«Είσαι ένας γα...νος ψυχοπαθής»

Μία βροχερή ημέρα το Νοέμβριο του 2011 στο Παλάτι των Καννών, όπου συνωστίζονται οι αστέρες του Κινηματογράφου για το διάσημο φεστιβάλ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, δέχτηκε έντονες πιέσεις από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός περιγράφοντας ότι η Μέρκελ τον χαιρέτισε εγκάρδια και σχεδόν αμέσως χωρίς καμία εισαγωγή υπέβαλε μια απρόσμενη πρόταση. 
Σύμφωνα με το Reuters που έχει στην κατοχή του αποσπάσματα του βιβλίου που κυκλοφορεί αύριο στην Ισπανία, η Μέρκελ ρώτησε το Θαπατέρο α... περισσότερα »

.Εκ νέου υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων ο Γ. Καμίνης

Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για το δήμο Αθηναίων στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.
Όπως σημείωσε ο κ. Καμίνης, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει συζήτηση με κανένα κόμμα, αλλά «όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου είναι ευπρόσδεκτα, εάν στηρίξουν την υποψηφιότητά του».

Σημείωσε ότι έχει άριστες σχέσεις με όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, ότι σέβεται απόλυτα τις λειτουργίες τους και ότι επιδίωξή του είναι οι ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις. Ερωτώμενος από δημοσιογράφο εάν αποκλείει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε λιτά «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα του συνταγματικού τόξου».

.Μείωση του ελληνικού χρέους, ζητεί ο ΟΟΣΑ

Έκκληση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να υπάρξει νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της χώρας, απηύθυνε ο γ.γ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας έκθεση για την ελληνική οικονομία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 Ο κ. Γκουρία επεσήμανε ότι μετά την προσπάθεια που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα, απαιτείται νέα παρέμβαση στο μέτωπο του Δημοσίου Χρέους το ταχύτερο δυνατόν. 
Με δεδομένο ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το Δημόσιο Χρέος θα διαμορφωθεί το 2020 στο 157% του ΑΕΠ έναντι στόχου 124% που έχει τεθεί στο Πρόγραμμα Προσαρμογής, υπογράμμισε ότι η περαιτέρω μείωση του Δημοσίου Χρέους, αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου να αρθεί η αβεβαιότητα που υπάρχει παρά την σημαντική πρόοδο που εμφανίζουν τα μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας. 

Εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ υποστήριξε ότι το μέγεθος του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδος δεν είναι συμβατό με την επιστροφή της οικονομίας στον κύκλο της ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό συνέστησε στην Ευρώπη να «λάβει σοβαρά υπόψιν το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος».

 Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας που παρευρέθηκε στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε ότι μετά την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον Προϋπολογισμό του 2013, η χώρα πληροί την προϋπόθεση που είχε θέσει η Ε.Ε  με την απόφαση του Eurogroup της 27 Νοεμβρίου 2012, σύμφωνα με την οποία «θα ληφθούν μέτρα για την αποτελεσματική μείωση του Δημοσίου Χρέους». 

.Ε. Λέτα: Πιο ισχυρή από πριν η κυβέρνηση

Αισιόδοξος για το μέλλον της κυβέρνησής του εμφανίστηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, παρά τη χθεσινή αποχώρηση από την κυβερνητική συμμαχία του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Η κυβέρνησή μου είναι πιο ισχυρή από ότι στο παρελθόν. Δεν θα χρειαστεί ανασχηματισμός κανενός είδους», δήλωσε ο Λέτα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. 

«Η χθεσινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη γερουσία με 171 ψήφους, είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα, το οποίο μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε  την πορεία μας. Τους επόμενους μήνες θα επιταχύνουμε την όλη εφαρμογή  των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.

.Υπερψηφίστηκε με 164 "ναι" η τροπολογία για τα φάρμακα

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τις επίμαχες διατάξεις για την τιμολόγηση φαρμάκων. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 246 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164, κατά, ψήφισαν 72 βουλευτές και 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ψηφίζουν «ναι» στα άρθρα 1, 2, 3, 4 της τροπολογίας και «όχι» στο άρθρο 5 που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. 

Η ψήφος τους όμως, λογίζεται ως «όχι» επί του συνόλου της τροπολογίας, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. «Παρών», στην τροπολογία δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. 

Από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.

Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέγνωσε δήλωση της ΚΟ (σ.σ. υπογράφεται από τον γραμματέα της ΚΟ, Νίκο Βούτση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Λαφαζάνη) 

σύμφωνα με την οποία, η ψηφοφορία έγινε με τρόπο αυθαίρετο, καθώς στην τροπολογία περιλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράφηκαν οι διαφορετικές ψήφοι των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

.Χ. Θεοχάρης: Δεν θα γίνουν κατασχέσεις για μικρά χρέη

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα προχωρήσει η εφορία σε κατασχέσεις για μικρά χρέη, εφόσον οι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται ακόμη και με μικρές καταβολές, έδωσε ο γγ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα.

«Οπωσδήποτε, υπάρχει κόσμος που βρίσκεται σε δυσχερή κατάσταση και δυσκολεύεται. Όχι, (δεν θα τους πάρουμε τα σπίτια). Μην δραματοποιούμε τα πράγματα? Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να ενδιαφέρεται κάποιος για τη ρύθμισή του, διότι ακόμη και αν δεν έχει τους τυπικούς όρους να ανταποκριθεί, είτε στην πάγια ρύθμιση για "φρέσκα" χρέη, είτε των 48 δόσεων για παλιά, εάν έρχεται και δίνει έναντι ένα ποσό που μπορεί, αλλά το δίνει, αυτό το λαμβάνουμε υπόψη και το παρακολουθούμε. 

Αν δεν γίνει αυτό, προχωράμε σε μέτρα, αλλά ξεκινάμε από τα μεγάλα χρέη. Μην φανταστείτε ότι πάμε στα 300 ευρώ? Δεν είναι θέμα ότι βάζουμε όριο, αλλά κάθε εφορία ξεκινά από το μεγαλύτερο χρέος που έχει και πάμε προς τα κάτω. Δεν ξεκινάμε από τα 1.000, 2.000 ή 3.000 ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Για τον φόρο ακινήτων τόνισε πως «ο φόρος ακίνητης περιουσίας σίγουρα δεν είναι ένας φόρος που τον ζητάει η φιλελεύθερη ομάδα. Είναι ένας φόρος που θα τον χαρακτήριζα "αριστερό". Οι φιλελεύθεροι και οι οπαδοί της ελεύθερης οικονομίας θα έλεγαν "εμείς έχουμε φορολογηθεί, δεν χρειαζόμαστε άλλο φόρο"».

.Συμφωνία για κυβέρνηση «ευρέως συνασπισμού» στη Γερμανία

Οι συντηρητικοί της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ και οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατέληξαν νωρίς σήμερα το πρωί σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης "ευρέως συνασπισμού", όπως ανακοίνωσαν δύο συντηρητικοί πολιτικοί στον λογαριασμό τους στο Twitter. 

Οι δύο πλευρές, στη συνέχεια,  ενέκριναν τη συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπραγματευτές των κομμάτων.

Μία επιτροπή από περισσότερα από 70 μέλη των κομμάτων ενέκρινε τη συμφωνία που συνήφθη μεταξύ των διαπραγματευτών έπειτα από μία συνεδρίαση η οποία διήρκεσε 17 ώρες.

Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα,  ημέρα κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει η καγκελάριος. Ωστόσο, μπορεί να περιμένουν δύο ακόμη εβδομάδες για να ανακοινώσουν τη σύνθεση της κυβέρνησης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.