.Στοιχεία ή ήττα

Σχόλια Γιάνης Βαρουφάκης 

Όταν διάβασα πως εν ενεργεία βουλευτές συνελήφθησαν, δαγκώθηκα. Αν δεν κάνω λάθος η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν την 21η Απριλίου του 1967. Βέβαια αν οι αρχές καταφέρουν να συνδέσουν τους συλληφθέντες άμεσα, στα δικαστήρια, και με νομικά άψογο τρόπο, με την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, του πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα, τις απόπειρες δολοφονίας στην Μεταμόρφωση και στην Ιχθυόσκαλα κλπ, τότε θα αποδειχθεί ότι είχα άδικο να «δαγκώνομαι» σήμερα. 

Αν όμως (όπως φοβάμαι ότι θα γίνει) η κατηγορία βασιστεί στα περί «δόμησης εγκληματικής ορ...περισσότερα »

.Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής στα γερμανικά ΜΜΕ

Η είδηση της σύλληψης ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής μεταφέρεται από το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ, με λεπτομερείς περιγραφές της δράσης του κόμματος και των ενεργειών των ελληνικών αρχών. 
Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) σε ανταπόκριση από την Αθήνα, η οποία αναμεταδίδεται από πολλά μέσα, κάνει λόγο για «βαρύ χτύπημα εναντίον των Νεοναζί στην Ελλάδα» και αναφέρεται στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης. 

Στην ανταπόκριση επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974 γίνεται σύλληψη αρχηγ...περισσότερα »

.Στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 συμφώνησαν I. Στουρνάρας - τρόικα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του νέου γύρου ελέγχου της ελληνικής οικονομίας και οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει ουσιαστικά μόνον στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013.
Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.
Τα «ανοικτά μέτωπα» είναι πολλά και ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ».

.Όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για τη δυνατότητα δίωξης βουλευτή

Ξεκάθαρες είναι οι διατάξεις του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής ως προς τη δυνατότητα σύλληψης, δίωξης, φυλάκισης βουλευτή χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια της Βουλής για την άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Το άρθρο 62 του Συντάγματος που αναφέρεται στις προϋποθέσεις για τη δίωξη βουλευτή είναι αυτό που ρητώς ορίζει ότι «δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για τη δίωξη, σύλληψη, φυλάκιση βουλευτή για τα αυτόφωρα κακουργήματα». 

Η συνταγματική αυτή πρόνοια είναι που άνοιξε το δρόμο για τη σύλληψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής καθώς τα εντάλματα σύλληψής τους εκδόθηκαν για κακουργήματα που προβλέπουν διαδικασία αυτόφωρου.

.Πρωτοσέλιδες αναφορές διεθνών μέσων για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής

«Η Ελλάδα καταστέλλει τη δράση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής με συλλήψεις» γράφουν στην πρώτη τους σελίδα οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, τονίζοντας ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη Χρυσή Αυγή, συλλαμβάνοντας δεκάδες μέλη της, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της οργάνωσης, καθώς και αρκετών από τα κορυφαία ηγετικά της στελέχη στο Κοινοβούλιο».
«Είναι η πρώτη φορά που στελέχη πολιτικού κόμματος και βουλευτές του συλλαμβάνονται στην Ελλάδα μετά την πτώση της στρατιωτικής χούντας το 1974» σημειώνουν οι Τάιμς

«Η ελληνική αστυνομία συνέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή» γράφει στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ.

Η σύλληψη του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής ήταν πρώτη είδηση στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν-tv. «Μετά τη δολοφονία του αντι-φασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα το κύμα γύρισε. Η πολιτική κατεύθυνε την έρευνα και τα στοιχεία βρέθηκαν γρήγορα» σχολιάζει το γερμανικό δίκτυο.

Το βρετανικό BBC μεταδίδει ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη του κόμματος συνελήφθησαν με την κατηγορία της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο η Χρυσή Αυγή θεωρείται υπεύθυνη για 104 ρατσιστικές επιθέσεις από τις αρχές του 2013 και για 156 επιθέσεις το 2012.

Η γαλλική Λε Παριζιέν αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι η ελληνική αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε «σε κύμα συλλήψεων των ηγετικών στελεχών της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, που έχει το ψευδώνυμο Φύρερ».

.Συνελήφθη η ηγεσία της Χρυσής Αυγής για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παναγιώταρος, Λαγός, Μίχος και άλλοι 15 εμπλέκονται σε δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προστασία και σε κυκλώματα της νύχτας - Γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας - Όλες οι ραγδαίες εξελίξεις

Ως εγκληματική οργάνωση με ιεραρχία και δομή περιγράφεται η Χρυσή Αυγή στο πόρισμα της εισαγγελίας βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για δεκάδες μέλη του κόμματος του Μιχαλολιάκου.

Ο «Führerprinzip» Μιχαλολιάκος, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, είχε την απόλυτη ευθύνη για την οργάνωση και το συντονισμό της δράσης της Χρυσής Αυγής με υπαρχηγό τον Παπά διέφυγε και καταζητείται.

Στο σκληρό πυρήνα μετείχαν και οι βουλευτέςΚασιδιάρης, Παναγιώταρος, Μίχος και Λαγός. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη δικογραφία, στη στρατολόγηση ανήλικων παιδιών κατά τα πρότυπα ναζιστικών οργανώσεων.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για:

.- Δολοφονία Παύλου Φύσσα
- Δολοφονία Πακιστανού Πετράλωνα
- Απόπειρα δολοφονίας αλλοδαπού στη Μεταμόρφωση
- Απόπειρα δολοφονίας Αιγύπτιου στην Ιχθυόσκαλα
- Δεκάδες ξυλοδαρμούς
- προστασία και συνάφεια με κυκλώματα της νύχτας
- Κατηγορία εκβιασμού καθώς στελέχη της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται να μετέχουν σε δίκτυο εκβιασμών μικροπωλητών και καταστηματαρχών.
- Το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

.Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές»

«Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αντώνης Σαμαράς σχολίασε τις συλλήψεις βουλευτών της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιώντας και επαναλαμβάνοντας αυτές τις τέσσερις λέξεις ενώ σε ερώτηση που του έγινε για το πώς πήγε το ραντεβού του με την τρόικα, απάντησε: «Πήγε καλά».

.Πώς συνέλαβαν τον Ν. Μιχαλολιάκο

Νωρίς το πρωί αστυνομικοί της Ασφάλειας, των ΕΚΑΜ και περιπολικά είχαν αποκλείσει την περιοχή της Πεύκης όπου διαμένει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. 

Η επιχείρηση για τη σύλληψη του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής άρχισε περίπου στις 8 σήμερα το πρωί και διήρκεσε περίπου σαράντα λεπτά, όπως αναφέρει το Έθνος. 

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση, έφτασαν στη γειτονιά του Νίκου Μιχαλολιάκου με τα αυτοκίνητα της Αντιτρομοκρατικής και αμέσως, βγήκαν έξω γρήγορα, και πήραν θέσεις σε καίρια σημεία της περιοχής. 

Αποκλείστηκαν οι δρόμοι, ενώ οι αστυνομικοί της ΕΚΑΜ έφραξαν τις διασταυρώσεις για να μην μπορεί κανείς να προσεγγίσει τη γειτονιά που γινόταν η επιχείρηση για τη σύλληψη, αλλά ούτε να διαφύγει.

Στο διαμέρισμα της οικογένειας Μιχαλολιάκου ανέβηκε ο εισαγγελέας και όπως έγινε γνωστό, ο συλληφθείς άνοιξε χωρίς να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

Ο εισαγγελέας κάθισε μέσα στο σπίτι για περίπου σαράντα λεπτά και στις εννιά το πρωί, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής έβγαινε από το σπίτι του για να οδηγηθεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, στο Ν. Μιχαλολιάκο δε «φόρεσαν» χειροπέδες κατά τη σύλληψή του.

.Το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη Χρυσή Αυγή

Πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης, που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής, παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, ο αντιεισαγγελέας του ΑΠ, Χαρ. Βουρλιώτης.

Σύμφωνα με το πόρισμα, διευθύνων της οργάνωσης φέρεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος περιγράφεται ως «Φύρερ πριντς» (πρίγκιπας Φύρερ) αποδίδοντάς του τη θεωρία του ηγέτη. Ο Χρ.Παππάς φέρεται ως υπαρχηγός της οργάνωσης.

Επίσης, στο πόρισμα περιγράφεται ότι έχουν διαπραχθεί και άλλες αξιόποινες πράξεις -εκτός της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης- όπως είναι αυτές του «ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος» και της δωροδοκίας.

Όπως έγινε πάντως γνωστό, στις καταγεγραμμένες συνομιλίες μεταξύ βουλευτών του κόμματος αναφέρονται περιστατικά, που «δένουν» τη βασική κατηγορία, περί συστάσεως εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία εστιάζει το πόρισμα.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν 10 ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, μεταξύ αυτών η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, το περιστατικό του Πακιστανού μετανάστη στα Πετράλωνα και το επεισόδιο με τον Αιγύπτιο εργάτη στην ιχθυόσκαλα, υποθέσεις που περιλαμβάνονται στους 32 φακέλους, τους οποίους είχε αποστείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, στην Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Σύμφωνα με το ιστορικό της οργάνωσης, που καταγράφεται στο εννιασέλιδο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτη, η χρονική αφετηρία της δράσης της οργάνωσης τοποθετείται το 1987, δηλαδή τα τελευταία 26 χρόνια. 

Επιπλέον, στο πόρισμα «φωτογραφίζονται» και άλλα πρόσωπα, η συμμετοχή των οποίων θα διερευνηθεί κατά την ανακριτική διαδικασία.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.