.Ο φόβος των εκλογών απέτρεψε τη ρήξη

Συμφώνησαν -κατ’ αρχήν- στην ανάγκη ανασχηματισμού διαφώνησαν σε όλα τα υπόλοιπα οι πολιτικοί αρχηγοί στην χθεσινή σύσκεψη κορυφής.

Το κλίμα στη χθεσινή συνάντηση των Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου ήταν βαρύ με εντάσεις που διαδέχονταν η μία την άλλη.

Σε οριακό σημείο έφτασε η συζήτηση όταν ο Βενιζέλος επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών αναγκάζοντας τον Σαμαρά να παρέμβει πυροσβεστικά.

Οι Κουβέλης και Βενιζέλος έθεσαν ευθέως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας της κυβέρνησης ζητώντας νέα προγραμματική συμφωνία στην οποία οι τρείς εταίροι θα μετέχουν ισότιμα στην λήψη των αποφάσεων.

«Συμπεριφέρεστε ως κυβέρνηση ΝΔ, αγνοείτε επιδεικτικά ότι αυτή η κυβέρνηση υπάρχει γιατί τη στηρίζουν άλλα δύο κόμματα.

Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να σχηματίσετε κυβέρνηση μόνος τότε ας πάμε σε εκλογές» είπε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αυτό προκάλεσε την οργή του Α. Σαμαρά ο οποίος «για να μην οδηγήσει στα άκρα τη συζήτηση» όπως λένε στενοί του συνεργάτες αρκέστηκε μόνο να αναφέρει τις περιπτώσεις που ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπλόκαραν σημαντικές αποφάσεις «για επικοινωνιακούς-κομματικούς λόγους».

Η συζήτηση διακόπηκε μάλλον απότομα όταν έφτασε και το κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί διαφώνησαν και επ' αυτού δίνοντας ο καθένας διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με το μεταβατικό καθεστώς και τον χρόνο επαναλειτουργίας των πομπών της κρατικής τηλεόρασης.

Κουβέλης και Βενιζέλος υποστήριξαν και δημόσια λίγα λεπτά αργότερα ότι η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει άμεσα με το καθεστώς που είχε μέχρι την περασμένη Τρίτη που έπεσαν οι πομποί και το καθεστώς αυτό να διατηρηθεί μέχρι τη σύσταση του νέου φορέα που θα προκύψει μετά από δημόσια διαβούλευση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή.

Επί της ουσίας οι Κουβέλης και Βενιζέλος έθεσαν θέμα ακύρωσης συνολικά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην οποία βασίστηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Εκεί ακριβώς και μπροστά στο αδιέξοδο η συζήτηση διακόπηκε για να επαναληφθεί αύριο Τετάρτη. Πιθανότατα αύριο θα οριστικοποιηθεί στις γενικές του γραμμές το νέο κυβερνητικό σχήμα με ενισχυμένη την παρουσία ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ και την δημιουργία συντονιστικού οργάνου με την παρουσία όχι εκπροσώπων αλλά των ίδιων των πολιτικών αρχηγών.

Ουσιαστικά μια κυβερνητική επιτροπή η οποία θα λειτουργεί ως διαρκή σύσκεψη κορυφής των τριών κάτι που το Μαξίμου θεωρεί ως κηδεμονία και μάλλον απορρίπτει ως σχήμα.

.Ρύθμιση «τελευταίας ευκαιρίας»

Αναλυτικές οδηγίες στις εφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που είχαν οι φορολογούμενοι έως 31.12. 2012 δίνει το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του που δόθηκε στη δημοσιότητα. 

Από την περασμένη εβδομάδα έχει ξεκινήσει προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλετών που επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ τα χρέη τους επωφελούμενοι την μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής ενώ από την ερχόμενη Πέμπτη αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση θα μπορούν να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών οφειλετών (φυσικών και μη φυσικών προσώπων) να ανταποκριθούν άμεσα στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο δίνοντας μία «τελευταία ευκαιρία» εξόφλησης των βεβαιωμένων και ληξιπροθέσμων έως την 31.12.2012 οφειλών σε πολλές μηνιαίες δόσεις. 

Το σύνολο των δόσεων μπορεί να φθάσει έως τις 48, ενώ υπό προϋποθέσεις ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων με ανώτατο όριο τις 100 δόσεις και με καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής την 31.12.2013.

.Αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην ΕΡΤ

Ανακοινώσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που αφορά στην ΕΡΤ εξέδωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

«Έκθετος και παράνομος» είναι ο πρωθυπουργός όσο δεν εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ για επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά την «άμεση συμμόρφωση του κ. Σαμαρά» με την απόφαση. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτει ότι τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης οφείλουν να ξεκαθαρίσουν εάν εξακολουθούν να διαφωνούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση για να προχωρήσει στο κλείσιμο της ΕΡΤ, και εάν, τελικά, είναι διατεθειμένοι να ζητήσουν να έλθει στη Βουλή και να την καταψηφίσουν.

Την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΡΤ, ως ένδειξη σεβασμού στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και συμμόρφωσης στην προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, ζητάει το ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Κινήματος, αναφέρεται: «Ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου επιβάλλει την άμεση συμμόρφωση στην προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται. Όποιοι βρήκαν τον τρόπο να διακόψουν σε λίγες ώρες τη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οφείλουν να κάνουν όλα όσα πρέπει για να αποκαταστήσουν τη λειτουργία αυτή».

Άμεσα εκτελεστή επιμένει η ΔΗΜΑΡ ότι είναι η προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ και έπρεπε, ήδη από χθες το βράδυ, να έχει λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, στην οποία συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και ενόψει της νέας αυριανής συνάντησής τους.

Η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι η μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής συνιστά παράνομη ενέργεια, καθώς έπρεπε από χθες να καταστούν ενεργές όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ. 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι η ΔΗΜΑΡ ζητάει την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και υπογραμμίζει ότι, με την ΕΡΤ σε λειτουργία, πρέπει να προωθηθούν και να γίνουν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση, οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις και ο εξορθολογισμός της.

«Η χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι οι ελιγμοί μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την ουσία της πολιτικής για το κλείσιμο της ΕΡΤ, των άλλων οργανισμών του δημοσίου και τη δρομολόγηση χιλιάδων απολύσεων. 

Αφορούν τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πολιτικής, τον επιμερισμό της πολιτικής ευθύνης, καθώς επίσης και τα μεταξύ τους παζάρια για τον ρόλο του κάθε κόμματος στην αστική διακυβέρνηση και τη διαδικασία αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού» επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

Προσθέτει, επίσης, ότι «στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η νέα προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων και ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός που σηματοδοτούν μια νέα φάση στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης». 

Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ για την ΕΡΤ, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτή «διευκολύνει την κυβέρνηση για να προχωρήσει στη διάλυση της σημερινής ΕΡΤ, την απόλυση χιλιάδων εργαζομένων και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για το προσωπικό που θα μείνει».

.Στην Ολομέλεια η τροπολογία του ΚΚΕ για την ΕΡΤ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το "Ερρίκος Ντυνάν", που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, έχει καταθέσει το ΚΚΕ την τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ. 

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει πανομοιότυπες τροπολογίες και σε άλλα νομοσχέδια που προγραμματίζεται να εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η θέση σε ψηφοφορία βουλευτικών τροπολογιών τελεί υπό την αίρεση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος.

Το ΚΚΕ εμφανίζεται αποφασισμένο να ζητήσει ακόμη και τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να τεθεί σε συζήτηση η τροπολογία. 

Ουσιαστικά πρόκειται για το άρθρο 101 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής που ορίζει ότι αν υπάρχει αμφισβήτηση για το αν εισάγεται ή όχι μια τροπολογία σε συζήτηση, τότε ο πρόεδρος ερωτά τη Βουλή που αποφαίνεται αποκλειστικά με ανάταση ή έγερση και χωρίς συζήτηση.

.Bαριά πρόστιμα για "πειραγμένα" ταξίμετρα

Βαριά πρόστιμα, που ανέρχονται έως και τις 20.000 ευρώ, προβλέπονται σε απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τα "πειραγμένα" ταξίμετρα.
Τούτο προβλέπεται στην αγορανομική διάταξη υπ' αριθμ. 03/2013 με θέμα: 

«Ρυθμίσεις σχετικά με τη λειτουργία των ταξιμέτρων», την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1399/B/2013.

Όπως ορίζεται στη σχετική διάταξη: Μη συμμορφούμενα ταξίμετρα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ούτε να διατίθενται προς πώληση ή χρήση. 

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ταξιμέτρων με τις ως απαιτήσεις του νόμου, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ στον κατασκευαστή ή εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο ή εισαγωγέα ή διανομέα. 

Ειδικά για τα ταξίμετρα που είναι ήδη εγκατεστημένα σε οχήματα (ταξί), στην περίπτωση εντοπισμού σφάλματος, πέραν του μέγιστου επιτρεπόμενου και μέχρι και το διπλάσιο αυτού, επιβάλλεται στον εκμεταλλευτή του οχήματος (ταξί) διοικητικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

.Στην Αθήνα με σχέδιο για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο Σόιμπλε

Την Αθήνα θα επισκεφθεί το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο Έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σαββατοκύριακο.


Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά τη συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφο, η επέκταση και για την Ελλάδα του προγράμματος που εκπόνησε η Γερμανία με την Ισπανία για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων 

η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ενδεχομένως μιας ελληνικής επενδυτικής Τράπεζας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός, στο περιθώριο του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

Εξάλλου, στο Βερολίνο θα βρίσκεται στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε Φόρουμ της ΕΕ με αντικείμενο την εξειδίκευση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας. 

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ και άλλους ηγέτες

.Μεγάλες διαδηλώσεις στη Βραζιλία

Η Βραζιλία συγκλονίσθηκε χθες από πολύωρες διαδηλώσεις κοινωνικής δυσαρέσκειας, τις σημαντικότερες εδώ και 21 χρόνια, που επεκτάθηκαν σε πολλές πόλεις της χώρας και στο Ρίο εξελίχθηκαν βίαια.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Βραζιλία μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.

Οι διαδηλωτές οργανώθηκαν μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης στις μεγάλες πόλεις της χώρας, κατεβάζοντας στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειοψηφία τους νέους. "

Πρόκειται για νέους κυρίως που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη του στα πολιτικά κόμματα", δήλωναν οι πολιτικοί αναλυτές στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo.

Η διαδήλωση του Ρίο, η μεγαλύτερη στη χώρα, συγκέντρωσε 100.000 ανθρώπους, οι οποίοι αρχικά διαμαρτύρονταν για την αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και τις υπέρογκες δημόσιες δαπάνες για την οργάνωση του Μουντιάλ 2014.

 Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήραν βίαιη τροπή κατά τη διάρκεια της νύκτας, όταν δεκάδες διαδηλωτές επέδραμαν κατά του κοινοβουλίου της πολιτείας του Ρίο. Ειδικές δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας διέλυσαν το πλήθος κάνοντας χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ και προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.