.Reuters: Το «ρήγμα» στην τρόικα δυσχεραίνει τις διαπραγματεύσεις


Οι διαφωνίες εντός της τρόικας περιπλέκουν τις συζητήσεις για τις περικοπές.  Σύμφωνα με  πηγές του Reuters, υπάρχει εσωτερικό ρήγμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τον τρόπο επίλυσης της ελληνικής κρίσης.

Το ΔΝΤ θέλει η Ελλάδα να προχωρήσει σε περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον τεράστιο εκτροχιασμό από τους όρους του «πακέτου διάσωσης», ενώ η Ευρώπη αντιστέκεται σε αυτή τη δυνατότητα για μια νέα αναδιάρθρωση χρέους και προτιμά να δώσει στην Αθήνα περισσότερο χρόνο για να επανέλθει εντός τροχιάς. 

«Αν η τρόικα δεν έχει μία ενιαία στάση, οι διαπραγματεύσεις καθίστανται πιο δύσκολες», ανέφερε πηγή του πρακτορείου.

Στο μεταξύ, ότι «η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που σχετίζονται με τις δομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters, επισημαίνοντας τις σχεδιαζόμενες εξοικονομήσεις  από την αναδιάρθρωση φορέων στην υγεία και άλλα υπουργεία.

Ο ίδιος εξέφρασε αισιοδοξία ότι η συμφωνία με την τρόικα θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά άλλη κυβερνητική πηγή εκφράζει αμφιβολίες για αυτό, λέγοντας ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα φαίνεται «δύσκολο».

.Ομιλία Σημίτη σε εκδήλωση στη Γερμανία


Ομιλία με θέμα «είμαστε όλοι ισότιμοι εταίροι στην ΕΕ» θα εκφωνήσει σήμερα σε εκδήλωση στο Δημαρχείο του Όσναμπρουκ της Γερμανίας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είναι ο επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής.
Η ομιλία του κ. Σημίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικεντρωθεί στην αποφασιστική καμπή που διέρχεται το τελευταίο διάστημα η ΕΕ και η Ευρωζώνη, στην κρίση και στα προβλήματα ανάπτυξης που προκύπτουν από τις οικονομικές, τεχνολογικές και άλλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Βορρά και Νότου.
Ο πρώην πρωθυπουργός θα αναφερθεί επίσης στην ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών- μελών και στην προοδευτική διακυβέρνηση, ως τη μόνη που μπορεί να οδηγήσει στις επιθυμητές, από κοινωνική και πολιτική άποψη, λύσεις.
Η εκδήλωση οργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανεπιστήμιο- και την πόλη του Όσναμπρουκ στην επέτειο της υπογραφής της Ειρήνης της Βεστφαλίας, που υπογράφηκε εκεί τον Οκτώβριο του 1648- και έχει τον γενικό τίτλο «Ειρηνευτικές Συνομιλίες του Όσναμπρουκ».
Στη σειρά αυτών των διαλέξεων έχουν μιλήσει παλιότερα ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Φρ. Βρανίτσκι, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χ. Πέτερινγκ, ο σημερινός υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, κ.ά.

.«Η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται»


Ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι «η διαπραγμάτευση με την τρόικα συνεχίζεται», ενώ ερωτηθείς αν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18 και 19 Οκτωβρίου απάντησε λακωνικά, «θα δούμε». 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισίον, Ζοζέ Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια εντατικοποίησης των επαφών του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, που θα διεξάγονται παράλληλα με τις δύσκολες διαβουλεύσεις κυβέρνησης και τρόικας.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε από τη διοίκηση του Ταμείου να παραμείνει στην Αθήνα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς- όπως επισημαίνεται- απαιτείται περισσότερος χρόνος για τη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση.
Οι ίδιες πηγές απο το ΔΝΤ τονίζουν ότι ακόμη και όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση θα δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, το οποίο πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους

.Τα σημερινά αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ


 Σε αναμετρήσεις για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

5ος ΟΜΙΛΟΣ
 
Γιουβέντους (Ιταλία)-Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)        1-1
Νόρτζελαντ (Δανία)-Τσέλσι (Αγγλία)                                0-4 

6ος ΟΜΙΛΟΣ
Βαλένθια (Ισπανία)-Λιλ (Γαλλία)                                       2-0 
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)-Μπάγερν (Γερμανία)  3-1 

7ος ΟΜΙΛΟΣ
Μπενφίκα (Πορτογαλία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)             0-2 
Σπαρτάκ Μόσχας (Ρωσία)-Σέλτικ (Σκοτία)                       2-3 

8ος ΟΜΙΛΟΣ
Κλουζ (Ρουμανία)-Μάντσεστερ Γ. (Αγγλία)                      1-2 
Γαλατασαράι (Τουρκία)-Μπράγκα (Πορτογαλία)             0-2 

.Συνελήφθη ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος


Συνελήφθη το απόγευμα, στην οικία του στην Κηφισιά, από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος.
Ο Γ. Σμπώκος συνελήφθη με βάση ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τον ανακριτή και διαβιβάστηκε σήμερα στη ασφάλεια, κατηγορούμενος για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ΄ εξακολούθηση και κατ΄ επάγγελμα και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Τη σύλληψη του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, κατηγορούμενου στην υπόθεση του 'Ακη Τσοχατζόπουλου, ζήτησε ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής.

Ο Σμπώκος επρόκειτο να απολογηθεί στον ανακριτή την Παρασκευή μετά από προθεσμία που έλαβε πριν λίγες ημέρες.

Κατά το κατηγορητήριο που έχει σχηματιστεί σε βάρος του , ο άλλοτε στενός συνεργάτης και υφιστάμενος του πρώην υπουργού, 
ανήκει στην κεντρική ομάδα που διακινούσε και απέκρυβε τεράστια χρηματικά ποσά που αποτελούσαν «ωφελήματα» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εξάδελφο και συγκατηγορούμενο του πρώην υπουργού Νίκο Ζήγρα, 
στον Σμπώκο κατέληγαν τα χρήματα του Τσοχατζόπουλου τα οποία επενδύονταν μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας που ανήκε στον πεθερό του πρώην Διευθυντή του υπουργείου 'Αμυνας.

.«Κραυγή αγωνίας» Ιεραρχών, για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης


Νηφαλιότητα, ψυχραιμία και διάλογος υψηλού επιπέδου, επικράτησαν στη σημερινή -πρώτη ημέρα- των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είπε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, ο μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.

Ως γνωστόν, οι ιεράρχες συζήτησαν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην κοινωνία, καθώς και το ρόλο της Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ακούστηκαν φωνές να εκδηλώσει πιο ενεργά και έντονα τη συμπαράστασή της η Εκκλησία στο δοκιμαζόμενο λαό, 
ενώ ιεράρχες στις εισηγήσεις τους παρουσίασαν πολλές πτυχές των επιπτώσεων της κρίσης, 
μεταξύ των οποίων το μέγα ζήτημα των αυτοκτονιών πολιτών ή τα προβλήματα και τον οικονομικό μαρασμό ολόκληρων περιφερειών της χώρας μας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν ιεράρχες που υποστήριξαν ότι η Εκκλησία πρέπει να αντιταχθεί στα επώδυνα μέτρα, συμπαριστάμενη ενεργά στο λαό, ενώ πολλοί (ιεράρχες) εξέφρασαν την αγωνία τους, για την αλλοίωση των παραδόσεών μας.

.Στα χέρια του Πεπόνη η «λίστα Λαγκάρντ»


Στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, από τον γγ του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο, έχει περάσει η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» με τα περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο εξωτερικό και ειδικότερα σε ελβετικές τράπεζες.
 Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Σε σχετική σημερινή δήλωσή του ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τα εξής: «Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.

Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει».
 Ωστόσο, κι ενώ ο απόηχος της δήλωσης του Βενιζέλου για τη «λίστα Λαγκάρντ» δεν είχε σβήσει, στις 11 πμ ο προσωπάρχης του Μαξίμου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, παρέδιδε στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο έναν φάκελο.

Ο φάκελος αυτός περιείχε ένα «φλασάκι» (αποσπώμενη μνήμη) στο οποίο ήταν αποθηκευμένα τα ονόματα της «Λίστας Λαγκάρντ».

 Αμέσως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «παρά ταύτα» στον κ. Πεπόνη.

Το σημερινό «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη σημερινή συνάντησή τους.

Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι χθες ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.

.NY Times: "Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται"


Η υπομονή του κόσμου εξαντλείται, υποστηρίζει με κύριο άρθρο της η «Νιου Γιορκ Τάιμς», τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις σε Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία ενδέχεται να αυξηθούν. Η σύνταξη της νεοϋορκέζικης εφημερίδας επικρίνει κυρίως τη γερμανική πολιτική για τις «αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας». 

«Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι να προβεί σε περικοπές υπηρεσιών και δαπανών χωρίς να διακινδυνεύσει κοινωνική αναταραχή και το ίδιο ισχύει για την Ελλάδα και την Πορτογαλία», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις στη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη και την Αθήνα, 
διαδηλώσεις που ενδέχεται να πληθύνουν τις επόμενες ημέρες, όπως σημειώνεται στο κύριο άρθρο, η υπομονή του κόσμου εξαντλείται ως προς τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας που απαιτούν η γερμανική κυβέρνηση και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. 

Πολιτικές, σύμφωνα με τη σύνταξη της εφημερίδας, που είναι σαφές ότι θα επιδεινώσουν περαιτέρω τα δραματικά επίπεδα ανεργίας και θα καταστρέψουν τα δίκτυα προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας, όταν αυτά χρειάζονται περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Τέλος, επισημαίνεται ότι ο χρόνος εξαντλείται και 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και κυρίως η καγκελάριος Α. Μέρκελ, τονίζεται στο άρθρο, πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η επιστροφή της ευρωζώνης σε επίπεδο χρηματοπιστωτικής ρευστότητας θα απαιτήσει νέες προσπάθειες για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, 

μέσω ελαστικότερων στόχων στον τομέα του προϋπολογισμού ?και όχι μέσω της συνεχιζόμενης λιτότητας που επιβάλλεται από Βερολίνο και Βρυξέλλες σε απελπισμένες κυβερνήσεις.

.Να μειωθούν οι αποζημιώσεις όσων απολύονται, το νέο αίτημα της τρόικας


Σε ζητήματα αλλαγών διαρθρωτικού χαρακτήρα στην αγορά εργασίας, επικεντρώθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος η σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Συζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα του υπουργείου, να προχωρήσει με ταχύτητα στη νομοθέτηση των κοινωνικών μέτρων, που θα συμφωνήσουν ο πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί και το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Ο υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Εργασίας «ετοιμοπόλεμη ομάδα» που μπορεί να αναλάβει τη νομοθέτηση των μέτρων και δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σύντομα τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

Κατά τη σημερινή συνάντηση η τρόικα έθεσε στη διαπραγμάτευση ένα νέο αίτημα. Τη μείωση του ύψους της αποζημίωσης λόγω απόλυσης. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας το θέμα τίθεται κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εκπροσωπεί ο Πολ Τόμσεν.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του, έχει αναφέρει ότι το κόστος των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την αντίθεσή του στο αίτημα των δανειστών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει, ότι μια τέτοια συζήτηση στην παρούσα φάση θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, όπου δεν υπάρχει επαρκής κοινωνική προστασία, όπως θα ήταν ο θεσμός της ασφάλισης ανεργίας, ούτε μηχανισμοί επανόδου των απολυμένων στην αγορά εργασίας.

Αναφέρει επίσης, ότι ήδη έχει συντελεστεί σημαντική μείωση του κόστους των αποζημιώσεων με το νόμο 3863/2010, με τον οποίο έχει μειωθεί από 6 μήνες σε 2 ο χρόνος προειδοποίησης για την απόλυση, ενώ έχει αυξηθεί από 2 μήνες σε 1 έτος, ο χρόνος της δοκιμαστικής πρόσληψης.

 Θα πρέπει επίσης, τονίζει η πλευρά του υπουργείου να συνυπολογίζεται η μείωση στο ύψος των αποζημιώσεων που έχει επέλθει ήδη λόγω της συνεχούς υποχώρησης του ύψους των μισθών.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου η συζήτηση περιορίστηκε σε απλή καταγραφή αντεπιχειρημάτων και οι εκπρόσωποι των δανειστών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να επαναφέρουν το θέμα, χωρίς όμως να το θεωρούν προαπαιτούμενο για την επίτευξη συμφωνίας.

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα στο ζήτημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας όπου υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα σημεία, που αποτελούν άλλωστε δεσμεύσεις του 2ου μνημονίου.

Υπουργείο Εργασίας και τρόικα, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένας νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού. Το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι θα νομοθετήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου.

.Ευ. Βενιζέλος: "Η λίστα Λαγκάρντ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί"


Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται η λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ», στην οποία περιλαμβάνονται περί τα 2.000 ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στο εξωτερικό και δη σε συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα. Τη λίστα παρέδωσε στην κυβέρνηση, όπως δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την είχε παραλάβει, ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Βενιζέλος, όπως αναφέρει στη δήλωσή του, ενημερώθηκε για την ύπαρξη της «λίστας» από τον κ. Διώτη τον Αύγουστο του 2011, όταν είχε δημιουργηθεί και πάλι θέμα από σχετικά δημοσιεύματα. Ο κ. Διώτης ενημέρωσε τον προϊστάμενό του ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε δώσει «ατύπως» τη «λίστα». 

Ωστόσο, ο ίδιος έκρινε ότι τα στοιχεία αυτά «δεν συνιστούσαν σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτήν και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. 
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός δεν μπορούσε να συμπράξει».

Ο κ. Βενιζέλος συμφώνησε με την άποψη του κ. Διώτη, ωστόσο θεωρεί μείζον θέμα τη σύναψη συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και εκτιμά ότι ο θόρυβος που δημιουργήθηκε γύρω από τη «λίστα Λαγκάρντ» 

τείνει «να εκθέσει διεθνώς τη χώρα και να ακυρώσει την προσπάθειά μας για σύναψη διακρατικής συμφωνίας με την Ελβετία για την φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων».
Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει την ελπίδα ότι η συμφωνία αυτή θα ολοκληρωθεί σύντομα.

.Εξαγορές και συγχωνεύσεις αλλάζουν το τραπεζικό τοπίο


Στη δημιουργία τριών ή τεσσάρων ισχυρών τραπεζικών ομίλων και ενός αριθμού μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει η αναδιάρθρωση των δυνάμεων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Πρώτον, σε σύντομο χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Alpha Bank και του γαλλικού τραπεζικού ομίλου της Credit Agricole, για την εξαγορά της θυγατρικής της στην Ελλάδα, της Εμπορικής Τράπεζας.
 
Σημειώνεται ότι η ενοποίηση των εργασιών Alpha Bank και Εμπορικής αναμένεται να έχει σημαντικά οικονομικά οφέλη, με το πλήρες όφελος των συνεργιών λειτουργικού κόστους να εκτιμάται σε 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω σημαντικών οικονομιών κλίμακας.

Εξάλλου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μπαίνει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και οι εξελίξεις γύρω από την μελλοντική του πορεία και την ιδιωτικοποίηση του. 

Χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει επίσημα τις σημερινές τους προθέσεις, καθώς μέχρι χθες διεκδικούσαν την Εμπορική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank, βρίσκονται στο επίκεντρο των σεναρίων για την διεκδίκηση του ΤΤ, όταν και εάν ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. 
         
Εξελίξεις εκτιμάται ότι θα υπάρξουν και στο χώρο των μικρότερων σε μέγεθος τραπεζών, καθώς και των ξένων τραπεζικών ομίλων που διατηρούν ακόμη παρουσία στην χώρα μας  και συγκεκριμένα της γαλλικής Societe Generale μέσω της Geniki Bank και της πορτογαλικής Millennium Bank.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάταξης των δυνάμεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στο τραπεζικό σύστημα να διοχετεύσει ξανά την πολυπόθητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, προκειμένου να συμβάλει στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. 

.Ανασφάλιστος ένας στους τρεις εργαζόμενους


Ανασφάλιστο βρήκαν έναν στους τρεις εργαζόμενους οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας κατά το πρώτο επτάμηνο του 2012, με το 57,2% των ανασφάλιστων να είναι Έλληνες και το 42,8% αλλοδαποί.
Τα στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννης Βρούτσης.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εργασίας για τη συνολική ελεγκτική δραστηριότητα του ΣΕΠΕ, το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 έγιναν 18.698 έλεγχοι πανελλαδικά.  

Σύμφωνα με τον  κ. Βρούτση, οι 4.994 έλεγχοι διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις επισιτισμού-τουρισμού (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης κ.λπ.) 

στις οποίες απασχολούνται συνολικά 19.341 εργαζόμενοι : 6.432 εργαζόμενοι ήταν ανασφάλιστοι από τους οποίους 2.810 ήταν αλλοδαποί, σε σύνολο 6.910 αλλοδαπών εργαζομένων. 

Τα πρόστιμα στο συγκεκριμένο κλάδο που επιβλήθηκαν αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται σε 3.956.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

.Ακριβή η Ελλάδα, παρά την ύφεση


Εμπόδια και στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, υψηλοί φόροι, προβλήματα στην παραγωγή αλλά και ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι οι βασικές αιτίες για το γεγονός, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η κατάσταση που «παρελήφθη» στην αγορά και τις τιμές, είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και επικαλέστηκαν σχετικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των «27» της Ε.Ε. στα τρόφιμα, συνολικά. Να σημειωθεί ότι στο γάλα και τα τυροκομικά είδη, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, 31,5% πάνω απόλυτα στην Ε.Ε..

Στα μη-αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση,  με απόκλιση 9,4% από την ευρωπαϊκή αγορά.

Στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3% έως 8% πάνω από την Ε.Ε..

Σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Φθηνότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών --παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα-- στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

.Περικοπές 7,3 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013


Μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών, προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 3,8% το επόμενο έτος (από ύφεση 6,5% εφέτος) και ανεργία 24,7% (από 23,5% εφέτος).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ), την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ), τη μείωση της μισθολογική δαπάνης (1,1 δισ. ευρώ), 
τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (3,799 δισ. ευρώ), την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη (803 εκατ. ευρώ), 
την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα (304 εκατ. ευρώ), τη μείωση των δαπανών για την παιδεία (132 εκατ. ευρώ) και τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 492 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη (5 εκατ. ευρώ), τη μείωση των επιστροφών εσόδων (60 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο δεν προβλέπει τα νέα φορολογικά μέτρα (π.χ. την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη νέα κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, κ.λπ.).

Για το 2013, το προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ (από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% εφέτος). 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 48,952 δισ. ευρώ εφέτος και σε 46,742 δισ. ευρώ το 2013, μετά τα πρόσθετα μέτρα (χωρίς τα μέτρα θα ήταν 49,109 δισ. ευρώ). 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, που ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν, με βάση το προσχέδιο, σε δύο ισόποσες δόσεις εφέτος και το 2013.

Το 2013, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 5,9%, η δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και οι επενδύσεις θα περιορισθούν κατά 3,7%. 

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 2,5% και οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 5,3%. Η απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3%, ενώ προβλέπεται αρνητικός πληθωρισμός (-0,1%).

.Εργασιακά και συντάξεις "μαϊμού" στο μικροσκόπιο της τρόικας


Ο κατώτατος μισθός, η αξιολόγηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η αντιμετώπιση της ανεργίας τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν οι επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργός Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Εκ μέρους τη τρόικας, όπως ανέφερε ο υπουργός, τέθηκε ακόμη το θέμα της μείωσης του ύψους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, το οποίο, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, το υπουργείο Εργασίας κρίνει ότι ο χρόνος δεν είναι ώριμος να "ανοίξει".

Νωρίτερα, έφθασε στο υπουργείο Εργασίας ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντάνιελ Σμιθ, ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

."Η κρίση στην Ευρωζώνη απειλεί την παγκόσμια οικονομία"


Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε σε συνέντευξή της τη Δευτέρα, ότι η αβεβαιότητα της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και η λεγόμενη δημοσιονομική κατακρήμνιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι οι βασικοί λόγοι για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ευρώπη, το ερώτημα είναι πώς και πότε θα αντιμετωπισθεί για να επιλυθεί η κρίση και στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πώς και πότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κατακρήμνιση, ανέφερε η Λαγκάρντ στο CBS News.

«Αυτοί είναι οι αστάθμητοι παράγοντες που εμποδίζουν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους να πάρουν επενδυτικές αποφάσεις, να αποφασίσουν προσλήψεις, ή να λάβουν άμεσες εξωτερικές επενδυτικές αποφάσεις που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο», είπε η Λαγκάρντ.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ολίσθησης σε ύφεση.
Το Κογκρέσο τον περασμένο μήνα δεν έλαβε απόφαση σχετικά με την περίπλοκη υπόθεση της φορολογίας με τη συζήτηση να αναβάλλεται για μετά τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι πάντως αναφέρουν ότι η καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικές συνέπειες συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ανεργίας και μιας πιθανής υποβάθμισης του δημόσιου χρέους.

Το ΔΝΤ αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα την πρόβλεψη για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που θα κυμανθεί για το επόμενο έτος στο 3%.

.Τέλος σε επιδόματα και αφορολόγητο για τα ανήλικα παιδιά


Η περικοπή των αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά καθώς και των πολυτεκνικών επιδομάτων (για τρίτεκνους και άλλους) και η αντικατάστασή τους με ένα ενιαίο επίδομα το οποίο θα καταβάλλεται ανάλογα με το εισόδημα των φορολογούμενων θα περιλαμβάνεται στο πακέτο μέτρων των 13,5 δισ. ευρώ, που συζητά το υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα. 

Από το μέτρο αυτό, άλλωστε, έχουν εγγραφεί επιπλέον έσοδα 427 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013, όπως προκύπτει από το προσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το ενιαίο επίδομα που θα καταβάλλεται σε κάθε οικογένεια αναμένεται να καθορίζεται ως εξής: 

Για οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα καταβάλλεται το σύνολο του επιδόματος που θα προβλεφθεί για κάθε παιδί, για εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ τα 2/3 του ποσού, 
για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ το 1/3 του ποσού, ενώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα καταβάλλεται επίδομα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.