.Δωρεάν οδοντιατρικής εξέτασης κατοίκων άνω των 65 ετών στο ιατρείο του Β ΚΑΠΗ του Δήμου Ζωγράφου

Πάμε για τρίτη συνεχή εβδομάδα δωρεάν οδοντιατρικής εξέτασης κατοίκων άνω των 65 ετών στο ιατρείο του Β ΚΑΠΗ του Δήμου Ζωγράφου. Πρόκειται για συνεργασία με την Οδοντιατρική Σχολή.



.Ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν άθλησης σε εξωτερικούς χώρους


Με τη συμμετοχή πλήθους ατόμων ξεκίνησε το πρόγραμμα δωρεάν άθλησης στο πάρκο Γουδή τη Πέμπτη 15 Μαρτίου.
Υπό τη καθοδήγηση πεπειραμένων γυμναστών, εξήντα άτομα απόλαυσαν τη φύση και τον καθαρό αέρα του πάρκου και ασκήθηκαν στην ελεύθερη γυμναστική, τη πεζοπορία και το τζόκινγκ στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος εκγύμνασης.
Καθώς αυξάνονται οι  αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα,  το Ν.Π. Πολιτισμού & Αθλητισμού προτίθεται να συμπεριλάβει στο μέλλον επιπλέον εξωτερικούς χώρους, με σκοπό να εξυπηρετήσει όλους τους δημότες.
Να υπενθυμίσουμε πως η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής συνεχίζεται και μετά την έναρξη του προγράμματος στην online φόρμα συμμετοχής καθώς και στα γραφεία του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού στην οδό Ανακρέοντος 60, στον 2ο όροφο εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Για πληροφορίες καλέστε στον αριθμό 210-7713802

.Αλλαγές στο τρόπο αποζημίωσης για τα φάρμακα από τα ασφαλιστικά ταμεία


Από την ερχόμενη Τρίτη, 26 Μαρτίου, θα ισχύσει η ασφαλιστική τιμή στη θετική λίστα φαρμάκων, η οποία θα περιλαμβάνει τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται εφεξής από τα ασφαλιστικά ταμεία.
   
Ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει το κόστος της ασφαλιστικής τιμής του φαρμάκου, πρωτότυπο ή γενόσημο, και ο ασθενής με δική του επιβάρυνση θα μπορεί να επιλέξει κάποιο άλλο ακριβότερο φάρμακο. 

Αν η τιμή του φαρμάκου συμπίπτει με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής θα πληρώνει μόνο τη συμμετοχή του και όταν είναι μεγαλύτερη ο ασφαλισμένος θα πληρώνει το 25% της κανονικής συμμετοχής, καθώς και το 50% της διαφοράς μεταξύ της λιανικής τιμής και της ασφαλιστικής τιμής. Το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλει ο Οργανισμός.

   Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κάλεσε τους γιατρούς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τα φάρμακα που δεν τους επιβαρύνουν οικονομικά.

.Νέα πρόταση από το κλιμάκιο της τρόικας στην Κύπρο


Το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας, του οποίου είναι επικεφαλής η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βερκουλέσκου, έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα πρόταση, μετά την καταψήφιση, χθες από τη Βουλή, του νομοσχεδίου για «κούρεμα» των καταθέσεων.
Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και στη συνέχεια μετέβησαν στη Βουλή για ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων.
Προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να ανοίξουν αύριο οι τράπεζες έστω και αν υπάρξει κατάληξη σε «σχέδιο Β», λαμβανομένου υπόψη ότι χρειάζεται χρόνος για την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν, το μεσημέρι, οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, Νίκος Αναστασιάδης και Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη, η συζήτηση ήταν γόνιμη και εποικοδομητική.

  Στις 6 το απόγευμα, ο κ. Αναστασιάδης θα προεδρεύσει συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείεται και συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για έγκριση νομοσχεδίων.

Πρόταση Λιλλήκα για δάνειο από τη Ρωσία
Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Γιώργου Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Αυτό αναφέρεται σε επιστολή του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κρατικής Ομοσπονδιακής Δούμας, Μιχαήλ Εμελιάνοφ προς τον κύριο Λιλλήκα, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Η πρόταση Λιλλήκα, προβλέπει ρωσικό δάνειο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ύψους πέντε έως δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2,5 έως 3%, ετησίως, απόκτηση μετοχών ή συμμετοχή της Ρωσίας στην προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής Τράπεζας ή και της Τράπεζας Κύπρου.

Σε αντάλλαγμα, η κυπριακή κυβέρνηση θα προσφέρει την ευκαιρία σε ρωσική εταιρεία να συμμετάσχει στην ανάπτυξη και την παραγωγή σε τμήμα του κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρόταση προβλέπει, επιπλέον, την επένδυση από ρωσικά κεφάλαια σε ποσοστό 20 έως 30%, στην ενεργειακή υποδομή της Κύπρου, όπως σε αγωγούς και εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου.

.Ο ελληνικός καφές «κλειδί» για προστασία των αρτηριών και τη μακροζωία


Η μακροζωία έχει διάφορα μυστικά και ένα από αυτά φαίνεται πως είναι τόσο απλό όσο ο ελληνικός καφές. Μια νέα έρευνα ελλήνων επιστημόνων, που εστιάστηκε ιδιαίτερα στα καρδιοαγγειακά μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, οι οποίοι φημίζονται διεθνώς για το μεγάλο προσδόκιμο ζωής τους (από τα μεγαλύτερα σε όλο τον κόσμο), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα φλιτζάνι βραστού ελληνικού καφέ κάθε πρωί παίζει καθοριστικό ρόλο στην καλή υγεία των ηλικιωμένων του νησιού.

Οι ερευνητές από την πρώτη καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, 
με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο και με τη συμμετοχή του καθηγητή Χριστόδουλου Στεφανάδη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Vascular Medicine".

Μόνο το 0,1% των Ευρωπαίων ζουν πάνω από τα 90, όμως στην Ικαρία το ποσοστό είναι περίπου 1%, ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως. Μάλιστα, οι Ικαριώτες φημίζονται ότι δεν ζουν μόνο πολλά χρόνια, αλλά και με καλή υγεία.

Οι Έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. 

Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. 

Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

.Το "μαύρο χρήμα" των... πονηρών Ελλήνων και οι Κυπριακές Τράπεζες


Ψάχνουν από χθες το βράδυ, τους Διευθυντές και τα στελέχη των έν Ελλάδι Κυπριακών Τραπεζών, αλλά ...αυτά έχουν εξαφανιστεί.

Ποιοι τα ψάχνουν;

Μα όλοι αυτοί που πείστηκαν να βγάλουν τα χρήματα στην Κύπρο φοβούμενοι την...κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας.

Ιδιαίτερο πρόβλημα έχουν οι Έλληνες που είχαν αποκτήσει αρκετό ...μαύρο χρήμα και μάλιστα, διπλό!


Πρώτον,ήθελαν να διασφαλίσουν τα ...κλεμμένα από την ενδεχόμενη κατάρρευση της Ελληνικής οικονομίας.

Δεύτερον, να αποφύγουν τον οποιονδήποτε έλεγχο, για το που βρήκαν τα χρήματα που διατηρούσαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αρκετοί εκ των πονηρών, "πλούσιων" είχαν τον κύριο όγκο των "μαύρων" και των κλεμμένων της φοροκλοπής χρημάτων, σε Κυπριακές Τράπεζες.

Οι Διευθυντές και τα στελέχη αυτών των τραπεζών, γνώριζαν απο "πρώτο χέρι" την προέλευση τους, αφου το "έπαιζαν" και σύμβουλοι με το...αζημίωτο τις ...καλές εποχές!

Είχαν και το ...δωράκι τους και το...πρώτο τραπεζάκι πίστα, γεμάτο γαρύφαλλα, προς τέρψιν των Κυπρίων αφεντικών που ενίοτε ...φιλοξενούσαν στην Ελλάδα.

Ετσι, ήταν οι πρώτοι που πείστηκαν να μεταφέρουν χρήματα στην Κύπρο.

Εκτός των "εξόδων" για την μεταφορά των λογαριασμών, έλεγαν και ευχαριστώ στους ...αγίους Τραπεζικούς που (τότε) οπως πίστευαν, τους ...έσωσαν!

Τώρα η είδηση για την φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο, τρομοκράτησε τους "πονηρούς" ...πλούσιους (που για την εφορία εδω, είναι...πάμφτωχοι) και ψάχνουν τους φίλους και "συμβούλους" τραπεζικούς.

Ομως τα τηλέφωνα είναι κλειστά και η κλήση...προωθείΤΑΙ

zografiotis edo...

.Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συναντά ο Πάπας


Ο Πάπας Φραγκίσκος, πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα το πρωί στο Βατικανό με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόκειται να απευθύνει πρόσκληση στον Αργεντινό Ποντίφικα, να επισκεφθεί το Φανάρι.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται με έμφαση στον θερμό εναγκαλισμό του Πάπα Βεργκόλιο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στο τέλος της χθεσινής «τελετής για την έναρξη του ιερατικού λειτουργήματος του επισκόπου της Ρώμης και διαδόχου του Πέτρου», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο ποντίφικας.

Σε ειδικό αφιέρωμά του, το τηλεοπτικό δίκτυο Rai Uno μετέδωσε, πριν λίγο ότι «ο νέος πάπας, με τις πρώτες του κινήσεις, δείχνει να θέλει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορέσει να έλθει όσο πιο κοντά γίνεται με τους ορθόδοξους, θέτοντας υπό συζήτηση, πιθανότατα, ακόμη και τα ίδια τα κύρια στοιχεία του πρωτείου του».

Στα «ισχυρά κοινά σημεία» του Πάπα Βεργκόλιο και του Οικουμενικού Πατριάρχη, τονίζεται από την ιταλική τηλεόραση, η στράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος, η απλότητα και η αμεσότητα στην σχέση τους με τους πιστούς και η διάθεση για ειλικρινή διάλογο με τις άλλες θρησκείες.

.Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση


Προβάδισμα 0,8% στην πρόθεση ψήφου παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ έναντι της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε», ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ απαντά το 23,4% των ερωτηθέντων (σε σχέση με 23,1% τον Φεβρουάριο του 2013) και ΝΔ το 22,6% (22,8%). 

Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 9,7% (10%), το ΠΑΣΟΚ με 5,6% (5,3%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4% (5,3%), η ΔΗΜΑΡ με 4,7% (4,4%) και το ΚΚΕ με 4,4% (4,5%). 'Άλλο Κόμμα απάντησε το 6,7% (6%), 'Ακυρο/Λευκό/Αποχή το 9,3% (10,4%) και ΔΞ/ΔΑ (Δεν ξέρω/Δεν απαντώ) το 8,2% (8,2%).

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ λαμβάνει 28,4% και η ΝΔ 27,4%. Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 11,7%, ΠΑΣΟΚ με 6,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, ΔΗΜΑΡ με 5,7%, ΚΚΕ με 5,3% και 'Αλλο Κόμμα με 8,1%.

Στην ερώτηση «ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγει το 47,4% των ερωτηθέντων και τον Αλέξη Τσίπρα το 32,4%, ενώ ένα 20,2% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.

Στην παράσταση νίκης προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ με 44,8% (σε σχέση με 38% τον Φεβρουάριο του 2013) και ακολουθεί η ΝΔ με 36,2% (48,3%). Άλλο Κόμμα απάντησε το 3,6% των ερωτηθέντων (3,2%) και ΔΞ/ΔΑ το 15,4% (10,5%).

Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 13 - 15 Μαρτίου 2013.

.Την τρόικα "βλέπει" ο Αναστασιάδης μετά το "όχι" της Βουλής


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Κύπρο. 

Συνάντηση με κλιμάκιο της τρόικα θα έχει σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση μετά την καταψήφιση από την Κυπριακή Βουλή του νομοσχεδίου για το «κούρεμα» των καταθέσεων των τραπεζών.
Ομάδα τεχνοκρατών από τα κόμματα συζητά στην Κεντρική Τράπεζα εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.
Προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο Κύπριος πρόεδρος το πρωί, συναντήθηκε και με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος δήλωσε ότι η εκκλησία θέτει όλη την περιουσία της προκειμένου η Κύπρος να σταθεί στα δικά της πόδια, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα του τόπου και να στηριχθεί ο κυπριακός λαός.

Ο Μακαριώτατος είπε ότι του υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση εξόδου από την κρίση, η οποία προνοεί την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι ο λαός θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να υποθηκευθεί όλη η περιουσία της Εκκλησίας, η οποία, όπως τόνισε, είναι τεραστίων διαστάσεων, και το αντίτιμο να επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα.

Προσέθεσε ότι όλες οι Μητροπόλεις, τα Μοναστήρια και οι ενορίες θα πάρουν ομόλογα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η όλη κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.
Συνεχάρη παράλληλα τους βουλευτές για την ορθή απόφαση που έλαβαν χθες, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη ότι πρέπει να μάθει επιτέλους να σέβεται και τους μικρούς.

Εν τω μεταξύ, από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου ανακοινώθηκε ότι, αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Φρανσουά Ολάντ θα επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Κύπριο πρόεδρο.

. «Στριμωγμένη ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες η Κύπρος»


Καταιγισμός δημοσιευμάτων στο γαλλικό Τύπο μετά το «όχι» της κυπριακής βουλής στο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης. Στα σχετικά δημοσιεύματα επισημαίνεται ότι «δεν υπήρξε ούτε μια ψήφος υπέρ» στην κυπριακή Βουλή αλλά και η ικανοποίηση του κυπριακού λαού για το αποτέλεσμα.

Χθες βράδυ η κυπριακή κυβέρνηση «ήταν πιο μόνη από ποτέ», σχολίασε η Λεζ Εκό, επισημαίνοντας ότι «στην οικονομική κρίση προστίθεται η πολιτική». Η Κύπρος είναι «στριμωγμένη ανάμεσα σε Μόσχα και Βρυξέλλες», ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας Φιγκαρό, ενώ ο τίτλος της Λιμπερασιόν ήταν: «Το νησί που ψάχνει για 5,8 δισ.».

«Χωρίς να την υποστηρίξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της θεώρησαν δική της ευθύνη την διευθέτηση της φορολόγησης των καταθέσεων», ενώ «δεν υπάρχει από την Ευρώπη εναλλακτικό σχέδιο Β», πρόσθεσε στο σχετικό δημοσίευμα.

Η εφημερίδα αναφέρθηκε επίσης «στις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα σε Λευκωσία και ΕΕ».

Ρεπορτάζ από τη Ρωσία αναφέρουν ότι τα στελέχη των ελβετικών τραπεζών εκεί «τρίβουν τα χέρια τους», αφού πιστεύουν ότι με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι Ρώσοι καταθέτες θα μεταφέρουν μαζικά κεφάλαια στην Ελβετία.

Κύμα μαζικών αναλήψεων των χρημάτων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες (bank run) προέβλεψε και η Φιγκαρό, αν και κατέγραψε τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΚΤ που «επανέλαβε τη δέσμευσή της» να στηρίξει την Λευκωσία, στο πλαίσιο της καθορισμένης εντολής της.

Η Λιμπερασιόν προέβλεψε ότι επρόκειτο να δοθεί παράταση στο κλείσιμο των τραπεζών και πέραν της Πέμπτης λόγω του φόβου μαζικών αναλήψεων των καταθετών, εκτίμηση που δικαιώθηκε από τα πράγματα.

Μετά την Ελβετία, οι Κύπριοι ανησυχούν ότι και το βρετανικό νησί Μαν θα μπορούσε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.

Ο ανταποκριτής της Λιμπερασιόν στις Βρυξέλλες, Ζαν Κατρμέρ, αναφέρεται στο πώς ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις την νύχτα της Παρασκευής. Έμφαση δίνει στον ρόλο του Κύπριου προέδρου Αναστασιάδη, στον οποίο επιρρίπτει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιλογή της φορολόγησης των μικροκαταθετών.

Μεταφέρει στη συνέχεια τις δηλώσεις του εκπρόσωπου της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με τον οποίο «ο Κύπριος πρόεδρος αγωνίσθηκε με κάθε προσπάθεια για να μην καταλήξουν σε αυτό το αποτέλεσμα».

Το μήνυμα που δόθηκε ήταν, έγραψε ο Κατρμέρ, ότι «η Κύπρος ήταν το θύμα και η ευρωζώνη ο θύτης»

«Από επικοινωνιακής άποψης», υπογράμμισε, «η υπόθεση αποδείχθηκε πολιτικά καταστροφική για το Eurogroup και την Επιτροπή, γιατί αμέλησαν αμέσως μετά, το Σάββατο το πρωί, να εξηγήσουν πως ακριβώς έγιναν οι διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαϊκές αρχές επέτρεψαν έτσι στην κυπριακή κυβέρνηση να ρίξει το βάρος της ευθύνης στις Βρυξέλλες » καταλήγει το κείμενο της Λιμπερασιόν.

.Απόφαση Μέρκελ: «Τσακίστε την Κύπρο»


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Αργά χθες τη νύχτα, σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr από το Βερολίνο, τελείωσε μία πεντάωρη σύσκεψη της ομάδας των ειδικών επιχειρήσεων για την Ευρώπη που έχει συστήσει η Μέρκελ, η οποία τη συμβουλεύει για τους ειδικούς χειρισμούς που πρέπει να κάνει σε κάθε μεγάλο πρόβλημα κυρίως του ευρωπαϊκού Νότου.
Η εισήγηση στη Γερμανίδα καγκελάριο των «σοφών οικονομολόγων» της είναι ιδιαίτερα σκληρή για την Κύπρο και περιλαμβάνεται στις λέξεις: τσακίστε την Κύπρο με οικονομικό αποκλεισμό και στέρηση ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες.

Η Μέρκελ, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου και παρακινούμενη από τον αμερικανικό παράγοντα που δεν θέλει την Κύπρο νέα βάση των Ρώσων (οικονομικά και γεωπολιτικά) στη Μεσόγειο μετά την κατάρρευση της Συρίας, εφαρμόζει από σήμερα το πρωί ένα σχέδιο στραγγαλισμού της οικονομίας της Κύπρου. Ήδη πιέζεται η ΕΚΤ να μην στηρίξει τις κυπριακές τράπεζες που είναι υπό κατάρρευση παρά το κλείσιμό τους.

Η Μέρκελ οδηγείται σε αυτή την κυνική και αντιευρωπαϊκή απόφαση φοβούμενη ότι η παραμικρή υποχώρηση στο όχι των Κυπρίων θα προκαλέσει ένα τσουνάμι διεκδικήσεων από τις χώρες που έχουν επιβληθεί τα μέτρα λιτότητας.

Με τη Ρωσία παράλληλα να εκβιάζει και αυτή την Κύπρο για να πάρει πίσω αλώβητες τις καταθέσεις των Ρώσων μεγιστάνων στο μέχρι τώρα φορολογικό κυπριακό παράδεισο και να αρπάξει τον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου μέσω της Gazprom, η Λευκωσία βρίσκεται στις συμπληγάδες Βερολίνου-Μόσχας. 

Πάντως υπάρχει η αίσθηση στην κυπριακή πρωτεύουσα ότι οι Ρώσοι εμφανίζουν τη διάθεση να πάρουν υπό την ομπρέλα τους την Κύπρο εφόσον προηγουμένως εξασφαλίσουν τα ρωσικά κεφάλαια και το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών πηγών της Μεγαλονήσου.

Από το πρωί κυκλοφορεί η πληροφορία στην Κύπρο ότι τα ξημερώματα σήμερα ξεκίνησε αντιπροσωπεία της κυπριακής κυβέρνησης για το Πεκίνο, σε μία μυστική αποστολή αναζήτησης στηριγμάτων από την Κίνα με «ειδικές προσφορές» σε ενέργεια και τουρισμό.

Οι συζητήσεις παράλληλα συνεχίζονται στη Μόσχα μεταξύ Πούτιν και Κυπρίων επισήμων, αλλά δεν προβλέπεται ούτε και σήμερα να υπάρξει ουσιαστική απόφαση.

.«Η ευρωζώνη τρεμοσβήνει»


Ως μια «πολύ σοβαρή τροπή στην κρίση της ευρωζώνης» χαρακτηρίζει την απόρριψη από την κυπριακή Βουλή του σχεδίου «κουρέματος» στις καταθέσεις, η βρετανική δεξαμενή σκέψης «Open Europe».

Η Γερμανία και η Ευρωζώνη, επισημαίνεται, είχαν τονίσει ότι η Κύπρος δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Τώρα, όλοι οι εταίροι της ευρωζώνης εξαναγκάζονται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, σημειώνεται στην ανάλυση, η οποία επιχειρεί να ανιχνεύσει την επόμενη ημέρα.

Σε ότι αφορά τα χρονικά περιθώρια, η« OpenEurope», σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή», εκτιμά ότι η Κύπρος θα ξεμείνει από μετρητά στις 3 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα διεθνές ομόλογο 1,4 δισ. ευρώ. 

Ωστόσο, η λύση θα πρέπει να επιτευχθεί πολύ νωρίτερα. Οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλά δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου έως ότου ληφθεί απόφαση, αλλιώς θα υπάρξει bank run.

Σύμφωνα με την ανάλυση τα πιθανά σενάρια είναι:

1ον. Η Κύπρος ψηφίζει και εγκρίνει πάλι ένα αναθεωρημένο φόρο στις καταθέσεις. Δεν είναι εύκολο. Η νέα συμφωνία θα μπορούσε να προβλέπει την παροχή επιπλέον χρηματοδότησης (είτε από την ευρωζώνη ή τη Ρωσία) και να τεθεί σε νέα ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Μια τέτοια απόφαση πρέπει να έρθει γρήγορα.

Οι τράπεζες θα πρέπει να παραμένουν κλειστές κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή οι επιχειρήσεις και η ευρύτερη οικονομία δεν θα μπορούσε, πρακτικά, να λειτουργήσει. 

Η ψηφοφορία θα πρέπει συνεπώς να λάβει χώρα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να αποφευχθεί άλλη μια κλιμάκωση της κρίσης.

2ον. Η ευρωζώνη τρεμοσβήνει. Με την προοπτική εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη να είναι μια πιθανότητα και το «αμετάκλητο» του ενιαίου νομίσματος να απειλείται, η Ευρωζώνη μπορεί να παρουσιάσει στην Κύπρο μια συμφωνία που θα προβλέπει την κάλυψη από την ίδια του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, που προέρχεται από το «κούρεμα». '

Αλλωστε το ποσό είναι μόλις το 0,06% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Το πραγματικό ζήτημα είναι πως θα διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και από πού θα προέλθει η επιπλέον χρηματοδότηση.

.Η Λευκωσία έχει ζητήσει την επιμήκυνση του δανείου 2,5 δισ. που είχε λάβει από τη Μόσχα


Σύμφωνα με πηγές του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η Λευκωσία υπέβαλε αίτημα για τη χορήγηση νέου δανείου από τη Ρωσία, ύψους 5 δισ. ευρώ.

Η Λευκωσία έχει ζητήσει παράλληλα την επιμήκυνση του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει από τη Μόσχα το 2011.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Κύπρος το 2011. 

Η Κύπρος έχει ζητήσει από τη Ρωσία πενταετή παράταση του υφιστάμενου δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016 καθώς και μείωση του επιτοκίου που βρίσκεται στο 4,5%.

Παράλληλα αναβλήθηκε η συνέντευξη τύπου του υπουργού Οικονομικών της Κύπρου, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 12:00 ώρα Ελλάδας.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.