.Μεταξύ των ωφελημένων και η Ελλάδα σύμφωνα με την Deutsche Welle


Mετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 908 δισ. ευρώ για την επταετία 2014-2020.

Πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό εκτεταμένων περικοπών και λιτότητας στην ιστορία της ΕΕ. 

Το γεγονός αυτό προσέδωσε διαστάσεις δράματος στην μάχη των «27» για τη διασφάλιση των εθνικών τους συμφερόντων. Η μάχη είχε πολλούς νικητές, ανάλογα την γωνία θεώρησης του αποτελέσματος. 

Σε αυτούς αναμφίβολα ανήκουν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Κι αυτό γιατί κατάφεραν να επιβάλουν έναν προϋπολογισμό λιτότητας. 

Αυτή ήταν εξαρχής η επιδίωξή τους. Ο Κάμερον το πέτυχε με τις γνωστές απειλές στο προοίμιο της συνόδου. Στο τέλος πανηγύρισε ως προσωπική νίκη τις περικοπές. 

Η Άγκελα Μέρκελ πέτυχε το στόχο της κρατώντας χαμηλούς τόνους και διαδραματίζοντας το ρόλο της μετριοπαθούς διαμεσολαβήτριας: «Η συμφωνία είναι καλή και σημαντική γιατί μας δίνει ευχέρεια κινήσεων στην Ευρώπη για τα επόμενα χρόνια. 

Μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε σημαντικά προγράμματα, τα οποία είναι αποφασιστικής σημασίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Κι αυτό γιατί οι επενδυτές χρειάζονται εξασφάλιση στο πεδίο του σχεδιασμού», τόνισε η καγκελάριος.

Η Ελλάδα άντλησε το μάξιμουμ


Αλλά και ο Φρανσουά Ολάντ Ολάντ θεωρείται κερδισμένος αφού κατάφερε να «σώσει» τις αγροτικές επιδοτήσεις και μάλιστα να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους από ό,τι προέβλεπε το πρώτο συμβιβαστικό σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμφωνία «καλό συμβιβασμό» και υπογράμμισε: «Ήθελαν να διατηρήσω την κοινοτική πολιτική, την αγροτική πολιτική και την πολιτική συνοχής. Γνωρίζετε ότι η αγροτική πολιτική είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη Γαλλία».

Όσον αφορά τους υπόλοιπους κερδισμένους της «μοιρασιάς» του προϋπολογισμού λιτότητας, αυτοί είναι πολλοί. Κατ` αρχήν, η Ελλάδα που πέτυχε να αντλήσει το μάξιμουμ τόσο από το ΕΣΠΑ, αλλά και από τα επί μέρους ταμεία για την ανεργία των νέων και την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. 

.Κ. Σημίτης: Κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση


Μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή των θεσμικών πιστωτών προτείνει μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Ο κ. Σημίτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου απευθυνόμενος και «εντός» αλλά και στην Ευρώπη. Δεν αποφεύγει να προβλέψει ότι «η κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα κινδυνεύει αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση».

Εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει απογοήτευση σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας για την οικονομική κατάσταση, καθώς επικρατεί η αίσθηση ότι καταστρέφεται το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς και περιγράφει αναλυτικά το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται τελευταία στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας, όπως αναφέρει το 'Έθνος, ο κ. Σημίτης τονίζει ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν χωρίς να δίνουν σημασία σε δηλώσεις που πυροδοτούν την ένταση.

Υπογραμμίζει το γεγονός ότι η Ευρώπη δεν αντέδρασε έγκαιρα στην κρίση και ότι παρέμεινε απλός θεατής των εξελίξεων.

 Επιρρίπτει τέλος ευθύνες και στην κυβέρνηση Καραμανλή λέγοντας ότι «Η τότε κυβέρνηση ακολούθησε το 2004 μια λαϊκίστικη πολιτική δαπανών υπό το σύνθημα “εμείς δίνουμε περισσότερα από τους άλλους”.

 Έτσι το πελατειακό σύστημα βίωσε μια άνθηση, το κράτος διόρισε περισσότερα από 150.000 άτομα, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σε πεντέμισι χρόνια κατά 130 δισ. ευρώ, από 95,4% του ΑΕΠ το 2003 σε 129,4% στα τέλη του 2009»

.Α. Τσίπρας: Δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την αγροτική παραγωγή


«Η χώρα μας παίρνει 25% λιγότερα χρήματα από ό,τι πήρε και δεν αξιοποίησε την εξαετία 2007-2013. Αν αυτό θεωρείται επιτυχία, τότε οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκπομπή «ΣΚΑΪ Καλημέρα» και αναφερόμενος στα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

«Πήραμε όντως περισσότερα από όσα υπολογίζαμε αλλά η ουσία είναι ότι δεν διεκδικήθηκε τίποτα από την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι «έγινε μια ανακατανομή των πόρων με πρωταγωνίστρια την Κύπρο και η χώρα μας πήρε όσα της αναλογούν σύμφωνα με την ανακατονομή των πόρων που έγινε για τις χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα. 

Δεν διεκδικήθηκε ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τη χώρα μας που βρίσκεται σε Μνημόνιο. Αντιθέτως χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία παίρνουν ένα δισ. παραπάνω επειδή διαπραγματεύτηκαν για τον κόσμο της παραγωγής».

Παρόλα αυτά, όπως είπε, στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αξιοποιηθούν κατά το μέγιστο οι λιγοστοί αυτοί πόροι. «Το πρώτο που σχεδιάζουμε για να αξιοποιήσουμε αυτά τα λίγα είναι να αναπροσαρμόσουμε τον μηχανισμό αξιοποίησης κοινοτικών κονδυλίων».

Στην ερώτηση αν ο λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας απάντησε λέγοντας «Έχετε δει την ταινία “Η Ζωή είναι ωραία”, όπου κάποιος προσπαθεί να τα παρουσιάσει όλα υπέροχα; Το ίδιο ακριβώς προσπαθεί να κάνει και ο πρωθυπουργός με καθημερινά τρικ τη στιγμή που ζούμε δίπλα και μέσα στα σπίτια μας μια πραγματική τραγωδία».

Συμπλήρωσε επίσης ότι «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα συμβατικό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της καταστροφής. Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να φέρουμε τα πάνω κάτω».

«Θα πρέπει να σταματήσει ο δρόμος προς την καταστροφή, θα σταματήσουμε την καταστροφή αποκαθιστώντας τις χαμηλότερες συντάξεις. Ο μόνος τρόπος να βγεις από την κρίση είναι να δώσεις χρήματα σε αυτούς που ό,τι πάρουν θα το καταναλώσουν», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Αντί να μετατρέπει ο Στουρνάρας τους ιδιοκτήτες σε νοικάρηδες, να φτιάξουμε επιτέλους περιουσιολόγιο για όλα τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων καθώς και υψηλότερο αφορολόγητο, ώστε να μην “την πληρώνουν” τα χαμηλά εισοδήματα. Έχει εξαγγελθεί τόσες φορές από τις ελληνικές κυβερνήσεις και δεν έχει γίνει τίποτα». 

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες των αγροτών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «δίκαια τα αιτήματά τους» και είπε πως αυτή τη φορά οι αγρότες «δεν διεκδικούν όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά. Δεν μπορούν να παράξουν και η κυβέρνηση τους δίνει ψίχουλα». 

.«Καρφιά» Γεννηματά κατά ΝΔ και Παυλόπουλου


Διαμάχη ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ προκαλούν οι δηλώσεις που έκανε χθες στην ΕΤ3 ο Προκόπης Παυλόπουλος. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ είναι προφανές  ότι απευθύνονται στο εσωκομματικό ακροατήριο με στόχο την αποφυγή των ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων για την περίοδο 2004-2009 και ιδίως για την περίοδο 2007-2009, επιτίθενται με ανιστόρητη χυδαιότητα κατά του ΠΑΣΟΚ!

Η στάση μας ήταν και είναι καθαρή, σταθερή, υπεύθυνη, εθνική. Το λιγότερο που απαιτούμε είναι ο σεβασμός της αλήθειας και η ιστορική εντιμότητα. Κάποιοι νομίζουν ότι η αυτοκριτική είναι ίδιον του ΠΑΣΟΚ και η αμνησία πλεονέκτημα δικό τους. Κάνουν μεγάλο λάθος.

Καλούμε συνεπώς  τη Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει σε ορισμένα στελέχη της που έχουν μείνει στις ψευδαισθήσεις του 2009, γιατί η στρατηγική που αποδέχεται και εφαρμόζει τώρα είναι η  μόνη υπεύθυνη, ασφαλής και εφικτή, που όμως επί πολύ καιρό το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο του το δυσανάλογο βάρος της εφαρμογής και υπεράσπισής της.

Καλούμε επίσης  τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό της περιόδου 2004-2009 να μιλήσει ανοιχτά και υπεύθυνα στον ελληνικό λαό για το δημοσιονομικό έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την κάμψη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής  οικονομίας και την ύφεση που υπήρχε ήδη από το 2008 και παρέδωσε.

 Και ας μην προσπαθήσει να μετακυλήσει την ευθύνη στην  τότε αντιπολίτευση για έλλειψη συναίνεσης, γιατί στην περίπτωση αυτή ας σκεφτεί τι θα έπρεπε να πει το ΠΑΣΟΚ για τη στάση της αντιπολίτευσης μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τουλάχιστον μέχρι το  σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και στηρίζει την Κυβέρνηση γιατί στηρίζει την Ελλάδα. Ορισμένα στελέχη της ΝΔ τι ακριβώς κάνουν; Ποιον προκαλούν και γιατί; Ποιες ειναι οι προτεραιότητές τους; Εθνικές, κομματικές ή προσωπικές»;

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.