.Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


·        Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο δημ. Κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ
(Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13)

Συναυλία Αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη

Με τους: Πέτρο Βαγιόπουλο, Λάμπρο. Καρελά, Ναταλία Ρασούλη και Ορφέα Περίδη



  • Την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
(Αλ. Παναγούλη 17)

‘‘ Με άρωμα άλλης εποχής ’’
Ένα μουσικό ταξίδι στην εικοσαετία ’40 – ’60

Με τους: Εύα Καμινάρη, Πέτρο Αθανασόπουλο και Νίκο Κωνσταντέλλο



.Δρομολογούνται νέες αλλαγές στον κατώτατο μισθό


Νέες παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό προωθεί το υπουργείο Εργασίας, εναρμονιζόμενο με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου στο σκέλος της μεταρρύθμισης του συστήματος καθορισμού των μισθών.

Ειδικότερα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ήδη συντάξει νομοσχέδιο -το προσχέδιο του οποίου έχει σταλεί στην τρόικα- για τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο και θα καταθέσει στην Βουλή μετά την επιστροφή των επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ στην Αθήνα.

Ο μηχανισμός ορισμού του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου που θα τεθεί σε ισχύ το 2014 προβλέπει διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, αλλά υπό τον συντονισμό ειδική πενταμελούς επιτροπής.

Ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από σειρά παραμέτρων όπως το επίπεδο της ανεργίας, το επίπεδο φτώχειας, τα επίπεδα παραγωγικότητας, ενώ θα διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία του εργαζόμενου. Άλλος θα είναι ο κατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών και άλλος για όσους είναι κάτω από 18 ετών.

Η κυβέρνηση διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 586 ευρώ (μεικτά) για τους άνω των 25 ετών και τα 511 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών, ωστόσο αυτό θα φανεί στο πρώτο τρίμηνο 2014.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από την 1η Απριλίου 2013 παύει να καταβάλλεται το επίδομα γάμου για τους αμειβόμενους με τα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας η οποία παύει να ισχύει.

.Κόβεται το επίδομα γάμου για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους


Το 10% του μισθού τους χάνουν από την 1η Απριλίου οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα σταματήσει η καταβολή του επιδόματος γάμου.

Την ανατροπή με το επίδομα γάμου επιφέρει η λήξη (στις 31 Μαρτίου) της τρίμηνης μετενέργειας ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς και όλων των προηγούμενων μη νομοθετικά κατοχυρωμένων ρυθμίσεων τις οποίες είχαν συνομολογήσει στο παρελθόν η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Μάλιστα, ούτε οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι μέλη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων υποχρεούνται να συνεχίσουν να καταβάλλουν το επίδομα γάμου, το οποίο παύει να μετενεργεί, δηλαδή «εξαφανίζεται» αν δεν προβλέπεται σε τυχόν ατομική συμφωνία.

Το επίδομα γάμου είχαν δικαίωμα να το καταργήσουν ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2012 (με βάση τον Ν. 4093/12) επιχειρήσεις οι οποίες δεν ήταν μέλη του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ.

."Μετά την Κύπρο ακολουθούν Ισπανία - Σλοβενία"


Η Κύπρος πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία χώρα-μέλος της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, σύμφωνα με μία δημοσκόπηση 48 οικονομολόγων, που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, οι οποίοι ανέφεραν πως οι επικρατέστερες υποψήφιες είναι η Ισπανία και η Σλοβενία.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι δεν υπάρχει συναίνεση για το εάν και κατά πόσον η νέα συμφωνία διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, η οποία βασίζεται στο κλείσιμο της μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κύπρου με την ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους στους πλουσιότερους καταθέτες, είναι καλύτερη ή χειρότερη για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.

Η Λευκωσία σύναψε μια συμφωνία δανεισμού 10 δισεκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Δευτέρα, με στόχο την εκκαθάριση ενός τραπεζικού συστήματος που κυριαρχούσε στην οικονομία της και θεωρείτο εδώ και καιρό πως την έσυρε σε χρεοκοπία.

Οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας είπαν ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα χρειαστούν δανεισμό. Οι 16 κατονόμασαν την Ισπανία και ισάριθμοι τη Σλοβενία, όπου ο υπέρογκος τραπεζικός τομέας προκαλεί συγκρίσεις με την Κύπρο.

.Φεύγει από την Ελλάδα η Michelin


Αποχωρεί από την Ελλάδα, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, η θυγατρική εταιρεία της Michelin, καθώς η μητρική εταιρεία προχωρά σε αναδιάρθρωση των θυγατρικών της, σύμφωνα με δημοσίευμα του "ΕΘΝΟΥΣ".

Με επιστολή που απέστειλε ο γενικός διευθυντής των ελαστικών Michelin David Jean στους εξουσιοδοτημένους εμπόρους ενημερώνει για την επικείμενη εμπορική και διοικητική οργανωτική αλλαγή της Michelin στην κεντρική και Νότια Ευρώπη, που αφορά και την Ελλάδα. 

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι η συγκεκριμένη οργανωτική αλλαγή θα εξασφαλίσει τη μακρόχρονη παρουσία της Michelin στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη όπου έχει φιλοδοξίες ανάπτυξης. 

Από τον Ιανουάριο του επόμενου χρόνου, η Ελλάδα θα είναι μέρος μιας νέας εμπορικής περιοχής που δημιουργήθηκε, το διοικητικό κέντρο της οποίας θα βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στη Ρουμανία.

.Ευ. Βενιζέλος: Η Ευρώπη ανακυκλώνει και αναπαράγει την κρίση

 Χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το ζήτημα όλες οι πλευρές.

Κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, ο κ. Βενιζέλος έβαλε κατά του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, τμήματος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, της γαλλικής κυβέρνησης, των Κυπρίων υπευθύνων για την κρίση, όσων δεν προνόησαν για την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, όσων υποστηρίζουν (σε Ελλάδα και Κύπρο) ότι για το πρόβλημα ευθύνεται το ελληνικό PSI, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε επικίνδυνη την άποψη του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για εφαρμογή του σχεδίου για την Κύπρο και σε άλλες χώρες και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να συντηρείται η αβεβαιότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. 

Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη αντί να υπερβεί την κρίση, την ανακυκλώνει και την αναπαράγει και ότι αγνόησε την διεθνοπολιτική διάσταση του κυπριακού ζητήματος, χαρακτηρίζοντας την Κύπρο «προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

.Μετά την Κύπρο, το Λουξεμβούργο στο στόχαστρο


Γνωστό για το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του και το καθεστώς του τραπεζικού απορρήτου, το Λουξεμβούργο, ο χρηματοπιστωτικός τομέας του οποίου αντιστοιχεί στο ενα τρίτο του ΑΕΠ του και των φορολογικών του εσόδων, βρίσκεται στο στόχαστρο, τη στιγμή που η υπερτροφία του χρηματοπιστωτικού τομέα κηλίδωσε την οικονομία της Κύπρου, που σώθηκε την τελευταία στιγμή από την χρεοκοπία.

Το οικονομικό μοντέλο του Μεγάλου Δουκάτου γίνεται συστηματικά στόχος επικρίσεων εξαιτίας του δυσανάλογου μεγέθους των καταθέσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων, η  αναλογία των οποίων ως προς το ΑΕΠ τοποθετείται στο 500%, πολύ μεγαλύτερη από της Κύπρου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

"Ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι υπερβολικά διογκωμένος σε σχέση με την υπόλοιπη οικονομία", παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λουξεμβούργου που δεν κατονομάζεται.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση γίνεται με την Κύπρο ως προς το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τους τομέα, με το επιχείρημα ότι στην περίπτωση του Μεγάλου Δουκάτου "αυτός συμβάλλει στην γενική ανταγωνιστικότητα όλων των κρατών μελών" της ευρωζώνης.

"Το Λουξεμβούργο ανησυχεί για τις συγκρίσεις μεταξύ διεθνών χρηματοπιστωτικών τομέων στην ευρωζώνη και για τις σκέψεις σχετικά με το μέγεθος ενός χρηματοπιστωτικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας και σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους που αυτό θα σήμαινε  για την δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

.Οι 10+1 γκάφες του Τσίπρα στην υπόθεση της Κύπρου…


Ό,τι λάθος ήταν να κάνει το έκανε μέσα σε μερικά 24ωρα ο Αλέξης Τσίσπρας σε σχέση με το χειρισμό της υπόθεσης της Κύπρου. Κι όλα αυτά, για να στηρίξει μια ανεφάρμοστη εξίσωση που λέει ότι μπορείς να τζογάρεις με μια ολόκληρη χώρα σα να παίζεις πόκερ και να είσαι σίγουρος ότι θα σου βγει, μπορείς να καταγγείλλεις το μνημόνιο αλλά να κρατήσεις τα δανεικά, μπορείς να είσαι στο ευρώ αλλά να μην έχεις μνημόνιο.
Κάναμε μια μικρή συλλογή από τις γκάφες των τελευταίων δέκα ημερών και την παραθέτουμε προς γνώσιν και συμόρφωσιν:
1.      Αντί να πάρει μια διακριτική θέση και να κλείσει το στοματάκι του όταν η κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφιζε Όχι στην πρώτη -πολύ καλύτερη από την τελευταία, όπως αποδείχθηκε- απόφαση του Eurogroup, ο Τσίπρας βιάστηκε να πανηγυρίσει για την εθνικά υπερήφανη στάση των Κυπρίων βουλευτών. Κι όχι μόνο αυτό. Έγινε βασιλικότερος του βασιλέως, υποστηρίζοντας ότι δικαιώνεται η πολιτική του θέση ότι η Ευρώπη μπλοφάρει και ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι ενδοτικές.
2.      Στην προσπάθειά του να δραματοποιήσει τα γεγονότα, έστειλε στη Μεγαλόνησο «αντιπροσωπεία» του ΣΥΡΙΖΑ (συμμετείχε και η… Δούρου κι αυτό αρκεί), τα μέλη της οποίας μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα γύριζαν στα κανάλια και, ως ειδικοί, ανέλυαν την κατάσταση κατά το δοκούν.
3.      Αμφισβήτησε το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει» στέλνοντας ντιρεκτίβες στους Κυπρίους βουλευτές να επιμείνουν στο Όχι στο κούρεμα με τον ίδιο υπερήφανο τρόπο που είχαν πει Όχι καις το Σχέδιο Ανάν. Το γεγονός ότι τότε το κόμμα του κ. Τσίπρα είχα ταχθεί φανατικά υπέρ του Ναι, του διέφυγε…
4.      Κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν καταψήφισε την πρόταση που εγκρίθηκε στο πρώτο Eurogroup, παρά το γεγονός ότι ήταν η Κύπρος αυτή που την είχε ψηφίσει πρώτη. Είπε δηλαδή ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ψηφίσει αντίθετα από την Κύπρο για ένα θέμα που αφορούσε κυρίως την Κύπρο.
5.      Επαινούσε το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ για τη στάση του κατά της πρότασης, ξεχνώντας ότι ήταν το ΑΚΕΛ που ήταν στην κυβέρνηση μέχρι προχθές, ήταν το ΑΚΕΛ που δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αποφευχθεί η κατάσταση, ήταν το ΑΚΕΛ που εκτόξευσε το έλλειμμα της Κύπρου, ήταν το ΑΚΕΛ που έφερε την τρόικα στην Κύπρο. Όλα αυτά ήταν απλά λεπτομέρειες.
6.      Ακόμα κι όταν έγινε πλέον σαφές ότι το κυπριακό Όχι οδηγούσε σε εθνική καταστροφή, ότι η Ευρώπη δεν μπλοφάρει, ότι η Ευρωζώνη δεν θα καταστραφεί από την έξοδο της Κύπρου από το ευρώ, ότι η κυπριακή κυβέρνηση άρχισε να εκλιπαρεί για να υιοθετηθεί τελικά η πρώτη απόφαση που είχε αρχικά απορρίψει η Βουλή, δεν έκανε πίσω και επέμενε ότι στην πολιτική του γραμμή για αντίσταση στο διευθυντήριο των Βρυξελλών.
7.      Ακόμα κι όταν αυτός ο δίσμοιρος υπουργός οικονομικών της Κύπρου πήγε στη Μόσχα να ικετέψει για την βοήθεια του «ξανθού γένους» των Ρώσων, ακόμα κι όταν ήταν σαφές ότι ο Πούτιν δεν ήθελε ούτε στο τηλέφωνο να μιλήσει με τον Κύπριο Πρόεδρο κι ότι η Ρωσία ήταν συντεταγμένη πλήρως με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ακόμα και τότε τα στελέχη του επαινούσαν τις προσπάθειες εξεύρεσης βοήθειας από πηγές εκτός ΕΕ.
8.      Διέπραξε νέα μνημειώδη γκάφα δίνοντας συνέντευξη τύπου μόνο και μόνο για να αποκαλέσει γκάγκστερ τους εταίρους και δανειστές της Κύπρου (και της Ελλάδας) με τους οποίους υποτίθεται ότι θέλει να διαπραγματευτεί όταν -ω μη γένοιτο- γίνει κυβέρνηση. Έχασε με αυτόν τον τρόπο και τα ερίσματά του στην Ευρώπη που επί μήνες προσπαθούσε να κτίσει.
9.      Δεν είπε κουβέντα που το ομογάλακτό αριστερό κόμμα Die Linke στη Γερμανία πήρε θέση εξίσου σκληρή με αυτή της Μέρκελ κατά της Κύπρου, διότι προφανώς και οι σύντροφοί του εκεί στο Βερολίνο συμφωνούν με τους γκάγκστερ.
10.  Μέσα στην αναμπουμπούλα έδωσε τα χέρια με τον Καμμένο, τον πλέον γραφικό εθνικιστή της ελληνικής Βουλής (υπέρμαχο των θεωριών περί ψεκασμών και των μύθων ότι θα πάρουμε την Πόλη με τον εξαδάκτυλο βασιλιά) υπογραμμίζοντας την ταύτιση απόψεων για το θέμα της Κύπρου και προαναγγέλοντας ουσιαστικά την πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας.
11.  Κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν παρέχει ρευστότητα 2 δισ. ευρώ από τον ELA στις κυπριακές τράπεζες, αγνοώντας ότι η Αθήνα ούτε δύναται, ούτε πρέπει να το κάνει αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι θα καταρρεύσει και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο.
Συμπέρασμα: Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛΛ και της ΧΑ, ξεγυμνώθηκε στην περίπτωση της Κύπρου. Οι περισσότεροι κατάλαβαν πλέον ότι αυτά που τόσους μήνες πεισματικά υποστηρίζει το αντιμνημονιακό μέτωπο, είναι απλούστατα ανεφάρμοστες ανοησίες και επικίνδυνοι πειραματισμοί.
Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα γίνεται αντιληπτό ότι ολόκληρο το οικοδόμημα που έχει φτιάξει με αναρίθμητες κωλοτούμπες και ακροβατισμούς απλά δεν στέκεται. Ο Αλαβάνος έχει δίκιο: Όταν λες όχι στο μνημόνιο, αυτό με μαθηματική ακτίβεια σε οδηγεί στη χρεωκοπία, εκτός Ευρωζώνης και ίσως και εκτός ΕΕ. 
Δεν μπορείς να τα έχεις όλα. Ή θα είσαι στο ευρώ και θα προσπαθήσεις μέσα από τη διαπραγμάτευση να εφαρμόσεις την καλύτερη δυνατή πολιτική που σου επιτρέπουν οι συνθήκες, ή θα βγεις από το ευρώ, θα χρεωκοπήσεις και υπερηφάνως θα πορευτείς μόνος σου, με την ηθική στήριξη των διαδόχων του Τσάβες και κάθε άλλου γραφικού παρία.
Γι αυτό σύντροφοι, πείτε την αλήθεια επιτέλους. Ναι ή όχι στο ευρώ;

.Ανησυχία στο θεατρικό κόσμο για τη σφράγιση θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια


Μετά τις αιφνίδιες επιστολές της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης του Δήμου Αθηναίων με θέμα τη «σφράγιση θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια», πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με εκπροσώπους από τους θιχθέντες χώρους, μέλη του σωματείου που φιλοξένησε τη συνάντηση, καθώς και εκπροσώπους από διάφορους φορείς (ενδεικτικά Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ένωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, ΠΟΘΑ κ.α.), όπου αποφασίστηκε συσπείρωση φορέων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επικείμενη σφράγιση των χώρων πολιτισμού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, η διεξαγωγή των αναφερθέντων σφραγίσεων ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία ένα πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής.

Στόχος της- όπως σημειώνει στην ανακοίνωση- είναι η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του Δήμου Αθηναίων.

.Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, επισημαίνει ευρεία μελέτη


Η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, με τις αυτοκτονίες και τις μεταδοτικές ασθένειες να αυξάνονται, αλλά οι πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, τονίζουν σήμερα εμπειρογνώμονες στο χώρο της υγείας.

Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS, ακόμη και της ελονοσίας, στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.

Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο, με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου, έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους «δίχτυα ασφαλείας».

.Χωρίς προβλήματα οι συναλλαγές στα καταστήματα των πρώην κυπριακών τραπεζών


Άνοιξαν και λειτουργούν κανονικά από το πρωί, μετά από δέκα ημέρες που παρέμειναν κλειστά, τα 312 καταστήματα των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, που ανήκουν πλέον στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, μετά την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων χθες.

Οι πελάτες των συγκεκριμένων τραπεζών μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά χωρίς περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών, καθώς πλεόν ανήκουν στον όμιλο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι συναλλαγές πραγματοποιούνται από το πρωί ομαλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.

Οι καταθέσεις στις τρεις αυτές τράπεζες στην Ελλάδα ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, το 10% περίπου των συνολικών καταθέσεων στην Ελλάδα και έχουν πλέον ενσωματωθεί στις καταθέσεις του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Με την απόκτηση των δικτύων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, με 95 δισ. ευρώ ενεργητικό, καταλαμβάνει πλέον την δεύτερη θέση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα από πλευράς οικονομικών μεγεθών, πίσω από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας με ενεργητικό 100 δισ. ευρώ και μπροστά από τον όμιλο της Alpha Bank με ενεργητικό 80 δισ.ευρώ.

Από πλευράς δικτύου καταστημάτων, ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1.660 καταστήματα και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

.Μ. Σαρρής: Ο κατήφορος στη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε με ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα


Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή Τράπεζα άρχισε το 2007, όταν, όπως είπε, η Τράπεζα «έπεσε στα χέρια ανθρώπων, που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελλαδικό χώρο».

Είπε, ακόμα, πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον «αναπνευστήρα» για δύο χρόνια. Προσπαθήσαμε, συμπλήρωσε, να κερδίσουμε χρόνο ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο κ. Σαρρής, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως», που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Αιμιλία Κενεβέζου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.

Αυτό, είπε, θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η κυβέρνηση με την τρόικα τις ερχόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση του μνημονίου. Ο κ. Σαρρής χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurouroup» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι, αν εφαρμοζόταν, δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαϊκή Τράπεζα.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, εκτίμησε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.Σημειώσε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.

.Δημοψήφισμα όχι μόνο στην Κύπρο θέλει ο Τσίπρας


Η ιδέα του δημοψηφίσματος, αρχικά ως πρόταση για την Κύπρο, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες και ενδείξεις και για την περίπτωση άλλων χωρών -άγνωστο εάν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα- συνιστά πλέον την κεντρική εναλλακτική πρόταση του κ. Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για την χάραξη πολιτικής γραμμής απέναντι στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Το ζήτημα ετέθη ευθέως (σε ό,τι αφορά την Κύπρο) κατά τη σύσκεψη της ηγεσίας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), του οποίου ο κ. Τσίπρας είναι αντιπρόεδρος, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη.

Ακροθιγώς στο ζήτημα είχε αναφερθεί και την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Ι. Δραγασάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον κ. Τσίπρα. Όμως τότε ο κ. Δραγασάκης είχε κατ΄ ουσίαν μιλήσει συντασσόμενος με την πρόταση του ΑΚΕΛ και πάντως προτού ληφθεί η απόφαση του eurogroup.

Ο τρόπος με τον οποίο οι κκ. Τσίπρας και Πιερ Λοράν (Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και πρεδρος του ΚΕΑ) αναφέρθηκαν την Τετάρτη εμφατικά στο θέμα του δημοψηφίσματος μέσω του οποίου οι Κύπριοι να αποφασίσουν για την τύχη τους, συνδυάζεται και συμπίπτει με πληροφορίες από το περιβάλλον του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την γενικότερη εφαρμογή της μεθόδου των δημοψηφισμάτων προς άσκηση πολιτικής.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του και αφότου αποδοκίμασε εκ νέου την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο και την αλλαγή στρατηγικής της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποτέλεσμα «κανένας πολίτης σε καμιά χώρα της ευρωζώνης να μην αισθάνεται ασφάλεια», σημείωσε: 
«Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, καθώς και την υποστήριξή μας στο αίτημα πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου την τελική απόφαση να την πάρει ο ίδιος ο κυπριακός λαός με δημοψήφισμα», ενώ υπογράμμισε: «Ο κυπριακός λαός και οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να έχουν την τελική επιλογή για το ίδιο τους το μέλλον».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΑ, κ. Λοράν είπε: «Θα θέλαμε να επιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, την αντίθεσή μας σε αυτό το σχέδιο, την υποστήριξή μας στο αίτημα δημοκρατικών διαδικασιών στην Κύπρο, ώστε καμία απόφαση να μην ληφθεί χωρίς να συμβουλευτούν τους κύπριους μέσω ενός δημοψηφίσματος».

Χωρίς ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να έχει αναφερθεί σε δημοψήφισμα για το θέμα του ευρώ ή της ευρωζώνης, γεγονός είναι ότι μιλά για τις δυνατότητες που παρέχουν τα δημοψηφίσματα προκειμένου να σχηματίζονται σαφή μέτωπα και να εξασφαλίζεται λαϊκή στήριξη και νομιμοποίηση για συγκεκριμένες πολιτικές.

Επανεξέταση πολιτικής και χρονοδιαγράμματος;

Κατόπιν αυτών αναμένεται το αν και κατά πόσον ο κ. Τσίπρας θα συγκεκριμενοποιήσει την πρότασή του για δημοψήφισμα και σε άλλες χώρες. Η εξέλιξη έρχεται πάντως σε μία συγκυρία κατά την οποία η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει και ο κ. Τσίπρας πιθανώς θα κληθεί να επανατοποθετηθεί για τη θέση του ότι «εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ».

Σχετικές προκλήσεις έχουν ήδη διατυπωθεί μέσω της αρθρογραφίας και των τοποθετήσεων στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας, ενώ μία πρώτη οργανωμένη συζήτηση και υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στην Κύπρο, αναμένεται να διεξαχθεί στην σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 
Εκεί μεταξύ των άλλων θα αποφασιστεί και το αν θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος στις 4 και 5 Απριλίου, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Στην συνεδρίαση αυτή, αναμένεται, πέραν της αναμενόμενης εσωτερικής αντιπαράθεσης, να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου.
Ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα επιθυμούν την διεξαγωγή το συντομότερο δυνατόν και πάντως πριν το καλοκαίρι, ο κ. Π. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα επιδιώκουν μία μετάθεση σε μεταγενέστερο χρόνο. 

Είναι πάντως πιθανόν, οι καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου 10ημέρου και τα όσα ακολουθήσουν να οδηγήσουν και την Κουμουνδούρου σε μία επανεξέταση του χρονοδιαγράμματος.

.ΚΚΕ: «Οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον ευρωμονόδρομο και τα αντιλαϊκά μέτρα»


Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Eurogroup για την Κύπρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό για να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος του» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΕ του κόμματος.
«Το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής αφορούσε στη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου για τα μονοπώλια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και δεν αφορούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων. 

Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον «ευρωμονόδρομο» και τα αντιλαϊκά μέτρα» επισημαίνει το ΚΚΕ, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για ενδογενή κρίση της Κύπρου ως προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε αναφορά σε «εισαγόμενη ή εξαγόμενη κρίση».

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι «η απαξίωση των συσσωρευμένων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών είναι εφαλτήριο για την προώθηση πολλαπλών στόχων και έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της Κύπρου σε αδύναμο κρίκο στο εσωτερικό της Ευρωζώνης», τονίζει ότι η διαχείριση και η εξέλιξη της κρίσης επηρεάζεται από τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις για τον επιμερισμό των ζημιών, 

αλλά και για το ποιοι θα ωφεληθούν από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην περιοχή και υπογραμμίζει ότι «η προσφυγή για βοήθεια πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο, περιπλέκει το πρόβλημα περισσότερο, όπως αποδείχτηκε με τις αυταπάτες για την αξιοποίηση της καπιταλιστικής Ρωσίας, απ' την αστική κυβέρνηση της Κύπρου».

«Δεν αποτελεί επίσης λύση υπέρ του λαού η θέση εντός ή εκτός ευρωζώνης, είτε η θέση εντός ευρωζώνης αλλά εκτός τρόικας» αναφέρει το ΚΚΕ ενώ σε ότι αφορά το Κυπριακό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής τονίζει ότι «επιβεβαιώθηκε πως δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ».

«Το Κυπριακό ζήτημα σήμερα οδηγείται σε ένα νέο «σχέδιο Ανάν», ίσως και σε ακόμα χειρότερη εκδοχή του. 
Συνολικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται πιο σύνθετη, ιδιαίτερα μετά από την προσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ και τις επιδιώξεις που εκδηλώθηκαν στην Αίγυπτο για την αναθεώρηση της ΑΟΖ με την Κύπρο, στο φόντο των τουρκικών διεκδικήσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ

.Η αρχαία Ολυμπία "ταξιδεύει" στο Κατάρ


Την έκθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες-Παρελθόν και Παρόν» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ από τις 28 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου, θα εγκαινιάσει σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΙΘΠΑ, Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη χώρα.
«Με αυτήν την πολύ σπουδαία έκθεση ρίχνουμε μια γέφυρα φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ που έχει ως θεμέλιά της τον ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων» τόνισε ο κ. Τζαβάρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ».

Επισήμανε ότι η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ιστορία της Ολυμπίας, αλλά και να προβάλει τα διαχρονικά μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτά της ειρήνης, της ευγενούς άμιλλας και της συναδέλφωσης.
«Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδας τόπος κατά το Λυσία, είναι σε θέση προνομιακή, ευλογημένη από τους θεούς και προικισμένη από τη φύση. 

Είναι το πρώτο πανελλήνιο ιερό, όπου η ψυχή του ανθρώπου συνομίλησε με το θείο και συνέλαβε την ιδέα του αγώνα όχι μόνο με την έννοια της άθλησης, αλλά με την έννοια της αέναης προσπάθειας του ανθρώπου να ξεπερνά διαρκώς τον εαυτό του και να βελτιώνει τις συνθήκες της ζωής του προσεγγίζοντας τον άθλο» σημείωσε ο υπουργός 

και πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα περιηγηθούν στην ιστορία της Ολυμπίας από τη μυθική εποχή που ο Ηρακλής οργάνωσε τον πρώτο ολυμπιακό αγώνα δρόμου και έστεψε τον νικητή με τον κότινο, ως σήμερα, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πληρέστερη παρουσίαση της Ολυμπίας σε όλο τον κόσμο.

Καταλήγοντας, ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η έκθεση είναι σημαντική γιατί στην παρούσα δύσκολη εποχή στέλνει με ευκρίνεια ένα ισχυρό μήνυμα πως ο «ελληνικός τρόπος» αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ, dr. Christian Wacker, χαρακτήρισε την έκθεση ταξίδι στον χρόνο και σε διαφορετικές χώρες και πρόσθεσε ότι η έκθεση είναι το όχημα για να διαδοθούν οι αξίες του ολυμπισμού.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με περισσότερα από 573 εκθέματα από τα μουσεία της Ολυμπίας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Νομισματικό Μουσείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως περισσότερα από 100 εκθέματα προέρχονται από ανασκαφές της τελευταίας δεκαετίας, φωτίζοντας το σημαντικό σύγχρονο ερευνητικό έργο που πραγματοποιείται στην Ολυμπία.

Η έκθεση με τίτλο «Ολυμπιακοί Αγώνες: Παρελθόν - Παρόν» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του ΥΠΑΙΘΠΑ, του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο και του Μουσείου Ολυμπιακών Αγώνων και Αθλημάτων του Κατάρ.

.Από τον πρώτο μήνα το 50% της σύνταξης


Τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για την προκαταβολή των συντάξεων του δημοσίου στο ύψος του 50% του βασικού μισθού των υπαλλήλων κατά τον χρόνο της αποχώρησης από την υπηρεσία, παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το νομοσχέδιο "Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του υπουργείου Οικονομικών" το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προβλέπει ακόμη τη θέσπιση χρονοδιαγράμματος για την κατανομή των συντάξεων και καθιερώνει την απογραφή ανά πενταετία των συνταξιούχων του δημοσίου.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου αξιοποίησης από το δημόσιο των αδρανών καταθετικών λογαριασμών μετά την παρέλευση 20ετίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.