.«Είναι η φτώχεια ηλίθιε»

Είσαι ο πρωθυπουργός μιας ανεξάρτητης, έστω και μικρής χώρας και δέχεσαι να συμμετάσχεις σε ένα πάνελ στο οποίο έχει δύο πρωθυπουργούς, τον Γάλλο και τον Ολλανδό, αλλά ο βασικός σου αντίπαλος είναι ένας υπουργός Οικονομικών, ο Σόιμπλε. Μέγιστο λάθος. Δεν έπρεπε ο Έλληνας πρωθυπουργός να δεχθεί να πάει να μονομαχήσει με τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας. Του την είχαν στημένη και αυτός την πάτησε. Πρώτο φάουλ.
Ξεκινά η συζήτηση που ξέρεις από την αρχή ότι θα εξελιχθεί σε ντιμπέιτ και οι άλλοι απλά θα παρακολουθούν. Και η πονηρή αλεπού ο Σόιμπλε, σε σφάζει με το γάντι. Δεν σε προσβάλλει στα ίσα αλλά χρησιμοποιώντας τη γνωστή φράση του Κλίντον σου πετάει στα μούτρα ότι είσαι ανόητος αν δεν εφαρμόζεις το πρόγραμμα.
Δεύτερο φάουλ. Ο Αλέξης είτε δεν κατάλαβε τι του έλεγαν, αν και η μετάφραση ήταν ξεκάθαρη, είτε νόμισε ότι βρέχει στο κτίριο και δεν τον φτύνουν. Που είναι η δυναμική του; Που είναι οι έξυπνες απαντήσεις του; Γιατί δεν πέταγε στον Γερμανό «είναι η φτώχεια ηλίθιε»; Γιατί έκανε την... κότα που πέταξε η συμπαθής ακτιβίστρια προχθές στο Μαξίμου;
Ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί τη χώρα του, είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας. Μπορεί να δέχεται να τον προσβάλλουν με τέτοιο τρόπο και μετά να διαρρέει το Μαξίμου ότι δεν προσβλήθηκε κι ότι δεν ήταν κάτι σοβαρό; Ήταν και παραήταν. Γιατί μπορεί ο Σόιμπλε να είναι γάτα και να κέρδισε τις εντυπώσεις με την ατάκα αυτή που παίζει παντού από το πρωί, όμως, ο κ. Τσίπρας έπρεπε να μην το αφήσει ασχολίαστο. Αφού πήγε ξέροντας ότι τον περιμένουν στη γωνία, έπρεπε να προετοιμαστεί για μια τέτοια επίθεση.
Δεν ξέρουμε τι του είπε μετά στην κατ' ιδίαν κουβέντα που είχαν. Μπορεί να του διαμαρτυρήθηκε, μπορεί να του ζήτησε να είναι πιο μαλακός με την Ελλάδα που στενάζει. Μπορεί και να του είπε να τον λυπηθεί γιατί οι αγρότες είναι έτοιμοι να του πιουν το αίμα με το μπουρί της σόμπας.
Ό,τι και να του είπε δεν θα το μάθουμε και αυτό που μένει είναι η προσβλητική συμπεριφορά του Γερμανού που έμεινε αναπάντητη. Μπορεί ο Σόιμπλε να έχει δίκιο στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοροϊδεύει τους δανειστές, όμως, δεν έχει κανένα δικαίωμα να είναι τόσο ιταμός απέναντι σε μια ολόκληρη χώρα. Αλλά που να πάρει χαμπάρι ο Αλέξης;
Όσο για τη συνάντηση με τη Λαγκάρντ, το γεγονός ότι του έθεσε θέμα μεταρρυθμίσεων επιπλέον του Ασφαλιστικού δείχνει ότι ο Αλέξης δεν θα περάσει καλά. Του ζήτησε ως αντάλλαγμα για ελάφρυνση του χρέους «γενναίες οικονομικές πολιτικές». Δηλαδή να σταματήσει τη δημιουργία του κομματικού κράτους, να σταματήσει τις προσλήψεις, να απολύσει και κανέναν τεμπέλη, να πουλήσει και καμιά εταιρεία, να προχωρήσει καμιά ιδιωτικοποίηση. Το κατάλαβε ο Αλέξης; Μπορεί αλλά πρέπει πρώτα να ρωτήσει τον... Σκουρλέτη και τον Δρίτσα.

Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το Νταβός μπορεί να γίνει εμβρυουλκός πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, μαζί βέβαια με τα μπλόκα των αγροτών. Μπορεί να γίνει κάτι σαν τις... Κάννες του Γιώργου Παπανδρέου. Θα δούμε, κοντοζυγώνει η ώρα των ανατροπών.

.Σε ελεύθερη πτώση η κυβέρνηση

Στο Αγρίνιο οι αγρότες ντύθηκαν «Τσίπρες» και αποκεφαλίζουν άλλους αγρότες σα να είναι τζιχαντιστές.
Στις Σέρρες «μπούκαραν» στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, πέταξαν έξω τους υπαλλήλους, έκαψαν τις σημαίες του κόμματος κι έβαλαν τις ελληνικές.
Στην Καστοριά εξαγριωμένοι αγρότες «εγκλώβισαν» στο αεροδρόμιο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην Αχαΐα έχουν κηρύξει ανεπιθύμητο τον υφυπουργό Πετρόπουλο που θα σκεφτεί πολύ να ξαναπάει στην Πάτρα.
Στην Κομοτηνή προχθές ο Αποστόλου παρ' ολίγο να φάει το ξύλο της αρκούδας ενώ δεκάδες μπλόκα σε όλη την Ελλάδα είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν. Πάνω από 7.000 τρακτέρ και αγανακτισμένοι αγρότες (οι περισσότεροι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μην ξεχνιόμαστε) ετοιμάζονται να προκαλέσουν χαμό, μεγαλύτερο κι από εκείνον που είχαν κάνει 20 χρόνια πριν, το 1996 όταν ο Τσουκάτος και ο Σημίτης τους είχαν ξεφουσκώσει τα λάστιχα και είχαν ρίξει ζάχαρη στα ρεζερβουάρ.
Και την ίδια στιγμή τέσσερις υπουργοί πανικόβλητοι κάνουν έκτακτη συνέντευξη τύπου για να δώσουν εξηγήσεις για το ασφαλιστικό, να στείλουν πίνακες και παραδείγματα και να κάνουν επικοινωνιακό σόου έντρομοι καθώς βλέπουν ότι πλησιάζει η φωτιά.
Είναι πλέον φανερό ότι οι αγρότες θα αποτελέσουν τη θρυαλλίδα πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων τις επόμενες ημέρες. Καθώς δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι με τα όσα άκουσαν και με το φόβο να έρθει σε λίγες εβδομάδες και το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι σίγουρο ότι δεν θα κάνουν πίσω. Το ίδιο ισχύει και με την «επανάσταση της γραβάτας», μόνο που δεν έχει τη δυναμική των αγροτών και βεβαίως το γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση.
Δύο είναι πλέον οι κινήσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση και μάλιστα το ταχύτερο:
1.Η μία είναι να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις για να διαλύσει τα μπλόκα. ΜΑΤ δηλαδή και όλο το σχετικό... σέρβις. Άλλωστε, τα ΜΑΤ της Αριστεράς δεν είναι τόσο άγρια και τα δακρυγόνα είναι οικολογικά, οπότε δεν θα πειράξει τους αγρότες μια επέμβαση. Είναι σίγουρο ότι αυτό το σενάριο θα ανάψει κι άλλο τη φωτιά και θα κάψει μέσα σε λίγες ώρες την κυβέρνηση. Για σκεφτείτε να ανοίξει κανένα κεφάλι αγρότη. Θα μπουκάρουν στο Μαξίμου για να... θαυμάσουν το αριστερό αγόρι Αλέξη.
2.Το δεύτερο σενάριο είναι να κάνει όπισθεν ολοταχώς η κυβέρνηση, να αλλάξει ο νόμος Κατρούγκαλου, να γίνει ο υπουργός «Ιφιγένεια». Θα βγει ο Αλέξης και θα πει ότι είναι λάθος, ότι το παίρνει πάνω του, ότι θα κάνει διορθώσεις και άλλα τέτοια. Το σενάριο αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη plan B (όχι σαν εκείνο του Βαρουφάκη) για να βρεθούν τα λεφτά που θα καλύψουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα ελλείμματα των Ταμείων. Που θα τα βρει; Θα χτυπήσει άλλα κοινωνικά στρώματα; Θα επιβάλλει φόρους ή αυτό το τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές; Ποιος ξέρει;
3.Το τρίτο σενάριο λέει ότι ο Τσίπρας αποδέχεται ότι είναι βλακώδες το Ασφαλιστικό του, το αποσύρει και υποκύπτει στις απαιτήσεις των δανειστών. Ήτοι προχωρά σε μειώσεις στις συντάξεις, κλιμακωτά και από κάποιο όριο και έπειτα. Η μόνη λύση για να βρεθούν μόνιμα τα χρήματα που απαιτούνται αλλά ο Αλέξης πατάει την κόκκινη γραμμή του. 
Αλλά μήπως δεν το έχει ξανακάνει; Το σενάριο αυτό προϋποθέτει ψήφιση από τη Βουλή ώστε να μην πάει η χώρα σε εκλογές. Κάποια κόμματα που δεν θα υπάρχουν σε ένα τέτοιο σενάριο (Το Ποτάμι π.χ. ή ακόμη και ο Λεβέντης) θα μπορούσαν να ψηφίσουν, η κυβέρνηση να παραμείνει στη θέση της, μέχρι το επόμενο σοκ που δεν θα αργήσει.
4.Το τέταρτο σενάριο λέει ότι ο Τσίπρας θα κάνει ηρωϊκή έξοδο. Δεν θα αντέξει τις πιέσεις, θα έρθει να ξαναπαίξει το ρόλο του κατατρεγμένου, τίμιου αριστερού παλικαριού και είτε θα παραδώσει την εξουσία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή θα πάει σε εκλογές.

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα όπως καταλαβαίνετε, όποιο από τα σενάρια κι αν παίξουν.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.