.Αν επέστρεφε ο Ανδρέας

«Ακούει ο τάφος;». Αυτό βγήκε στον αέρα κατά λάθος. Η ερώτηση έφυγε από το control τηλεοπτικού σταθμού με αποδέκτη συνεργείο που είχε στηθεί στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Δίπλα στο μνήμα. Αν μπορούσαν θα είχαν μπει και μέσα. Πέρασαν 18 χρόνια, αλλά όσοι παρακολούθησαν την κηδεία μπορούν να ανασκευάσουν την εικόνα πίξελ προς πίξελ. 

Ένας υπάλληλος του γραφείου τελετών τράβηξε ελαφρώς το σάβανο και η Δήμητρα έβρεξε με περισσότερα δάκρυα το κεφάλι του νεκρού. Στη συνέχεια έκανε στην άκρη και παραχώρησε τη θέση της στη Μαργαρίτα. Εκείνη αποσπάστηκε από την αγκαλιά του Γιώργου και άφ... περισσότερα »

.Οι «εξετάσεις» του Ιουλίου κρίνουν τη δυναμική των κομμάτων εν όψει φθινοπώρου

Δεν ανήκει ο φετινός Ιούλιος στην κατηγορία των θερινών μηνών που μόνο κατ' εξαίρεση προδιαγράφουν κρίσιμες εξελίξεις. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένες οι προκλήσεις που ανάλογα με την έκβασή τους θα διαμορφώσουν τις πολιτικές ισορροπίες εν όψει του φθινοπώρου που θα ακολουθήσει.

Οι δυσκολίες για την κυβέρνηση είναι πολλές. Ανάμεσά τους η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ή ακόμη και ήδη ειλημμένων αποφάσεων, που ξαφνικά το ΠΑΣΟΚ δείχνει να θέλει να τα επαναφέρει προς επανεξέταση. 

Αυτή η μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ προκαλεί έναν μη αναμενόμενο πονοκέφαλο, που σε συνδυασμό με τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ακυρώνουν περικοπές μισθών και συντάξεων δημιουργεί για την κυβέρνηση καταστάσεις που δεν προβληματίζουν μόνο για τη δυσκολία ως προς την αντιμετώπισή τους, αλλά και για τις παρενέργειες που ίσως προκαλέσουν.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που η συμμόρφωση με τα συμφωνηθέντα αποτελεί την προϋπόθεση για να προωθηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στις οποίες στηρίζουν πολλά για τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης τόσο ο Α. Σαμαράς όσο και ο Ευ. Βενιζέλος. Και φυσικά να δρομολογηθεί και η λύση για το χρέος.

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε μια ενδεχόμενη αποτυχία της κυβέρνησης να βγει αλώβητη από αυτόν τον δύσκολο μήνα. Γι' αυτό, άλλωστε, και εντείνει την αντιπολιτευτική του προσπάθεια, ανεβάζει τους τόνους, κηρύσσει «ανένδοτους αγώνες» και ελπίζει ότι θα είναι ο κερδισμένος του καλοκαιριού. Μόνο που εκτός από την κυβέρνηση έχει κι εκείνος τα ειδικότερα και γνωστά προβλήματά του.

Η εσωκομματική διελκυστίνδα συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές υποχώρησής της και η αναζήτηση συμμαχιών για ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας όχι μόνο δεν αποδίδει, αλλά ούτε καν κοινά αποδεκτή πλατφόρμα δεν είναι σε θέση να συνθέσουν οι διάφορες συνιστώσες του.


Το ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο ή θα πληγεί λιγότερο από τις εξελίξεις του Ιουλίου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη δυναμική με την οποία θα μπουν στο φθινοπωρινό μέτωπο κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε και θα παιχτεί η κρισιμότερη παρτίδα που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις και την πορεία του τόπου: το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τους παίκτες της Εθνικής

Τηλεφωνική επικοινωνία με τους παίκτες της εθνικής είχε αργά χθες το βράδυ,  σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι του,  ώστε η σύντομα η Εθνική Ομάδα να αποκτήσει το προπονητικό κέντρο που της αρμόζει. 

Οι Έλληνες διεθνείς βρίσκονται αντιμέτωποι 
 
με την μεγαλύτερη -μέχρι την επόμενη- πρόκληση της καριέρας τους .  Απόψε (23:00) θα παίξουν με την Κόστα Ρίκα για τους «16» του Μουντιάλ της Βραζιλίας και σε περίπτωση πρόκρισης, θα εξακολουθήσουν να γράφουν Ιστορία. 

Ο αγώνας θα γίνει στην πόλη Ρεσίφε και ο αντίπαλος είναι εξαιρετικά δυνατός στην αμυντική λειτουργία, κάτι που σε συνδυασμό με τον τρόπο που παίζει η εθνική Ελλάδας, σημαίνει ότι αναμένεται κλειστό παιχνίδι. Ο Φερνάντο Σάντος θα χρησιμοποιήσει τους Καρνέζη, Τοροσίδη, Παπασταθόπουλο, Μανωλά, Χολέβα, Καραγκούνη, Μανιάτη, Σάμαρη, Σαλπιγγίδη, Χριστοδουλόπουλο και Σαμαρά.

Στα προημιτελικά της κορυφαίας διοργάνωσης, προκρίθηκαν η Βραζιλία που νίκησε 3-2 στα πέναλτι την Χιλή (κ.α. 1-1) και η Κολομβία που επικράτησε άνετα της Ουρουγουάης με 2-0, ενώ σήμερα (19:00) Ολλανδία και Μεξικό διεκδικούν ένα «εισιτήριο» για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

.Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μέρος Β΄

Υπό φυσιολογικές συνθήκες το 1914 θα ήταν ένα έτος ευφορίας για τον ελληνισμό. Οι πρόσφατες μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 είχαν διπλασιάσει σχεδόν τα εδαφικά όρια της χώρας δικαιώνοντας όσους πίστευαν στην ελληνική Μεγάλη Ιδέα, δηλαδή την εδαφική, πολιτική και οικονομική ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακή δύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 Ωστόσο στην Αθήνα ο σκεπτικισμός για το αύριο ήταν έκδηλος μετριάζοντας τις θριαμβολογίες και τους πανηγυρισμούς. Η βασική αιτία γι' αυτό ήταν η αβεβαιότητα για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφού οι δύο ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες, ο βασιλιάς και Αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, οι οποίοι είχαν εξέλθει με ενισχυμένο γόητρο από τα μέτωπα του πολέμου, δεν έκρυβαν την μεταξύ τους ψυχρότητα.

Η απώλεια του «αγαθού» και μετριοπαθούς βασιλιά, Γεωργίου του Α', ο οποίος είχε δολοφονηθεί τον Μάρτιο του 1913 στη Θεσσαλονίκη ήταν κάτι παραπάνω από ορατή. Ο Κωνσταντίνος δεν διέθετε ούτε την ωριμότητα ούτε τις διπλωματικές αρετές του πατέρα του. Ο Βενιζέλος από την άλλη δεν μπορούσε να καυχηθεί ούτε για την μετριοπάθεια ούτε και για την πραότητά του. 

Οι εξελίξεις στο ζήτημα της Βορείου Ηπείρου και στο καθεστώς των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που αμφισβητούνταν από τους Οθωμανούς δημιουργούσαν περεταίρω διπλωματικούς περισπασμούς επιτείνοντας τη νευρικότητα στην Αθήνα.   Αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η κατάσταση στην Ελλάδα όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος το καλοκαίρι του 1914.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.