.ΠΑΣΟΚ και η άλλη Αριστερά, μια δύσκολη σχέση

Νίκος Μπίστης, 05/09/2013 Οι άνθρωποι γράφουν την Ιστορία με ένα σχετικό όμως βαθμό ελευθερίας. Περιορίζονται από την αντικειμενική πραγματικότητα, από τα όρια που τους θέτει την συγκεκριμένη στιγμή που δρουν η οικονομία, η γεωπολιτική πραγματικότητα, οι συσχετισμοί δυνάμεων, τα ριζωμένα στην συνείδηση τους στερεότυπα 

Αν αυτό ισχύει για τους ανθρώπους προφανώς ισχύει και για τα πολιτικά κόμματα που αποτελούν εθελοντική ένωση ανθρώπων που επιδιώκουν το γενικό καλό, καθένα από την σκοπιά του. 
Να γιατί η ανάλυση του παρελθόντος που στηρίζεται μόνο στην εκ των υστέρων γνώση και κρίνε... περισσότερα »

."Αποκατάσταση αδικιών με την επίτευξη πλεονάσματος"

Στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους παραγωγικών φορέων που είχε στο πλαίσιο της 78ης ΔΕΘ και σημείωσε ότι είναι ευκαιρία να αποκατασταθούν μια σειρά αδικίες.

"Υπάρχουν αδικίες και πρώτος στόχος μας είναι να αρχίσουμε να τις αποκαθιστούμε τώρα που η χώρα αποκτά τη δημοσιονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις. 

Γιατί πρέπει να το δούμε, να το πιάσουμε στα χέρια μας, αυτό όλο το επίτευγμα, προκειμένου να αρχίσει μια σοβαρή συζήτηση και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά και για την αποκατάσταση αδικιών στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής".

Εξάλλου, ο Ευ. Βενιζέλος έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε για "ταχυδακτυλουργίες", τονίζοντας πως η πολιτική του θα οδηγήσει στην καταστροφή της οικονομίας.

.Συρία: Επιχείρηση τριών ημερών σχεδιάζουν οι ΗΠΑ

Το Πεντάγωνο προετοιμάζει επιθέσεις στη Συρία μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης απ' ό,τι προβλεπόταν αρχικά, οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές του Πενταγώνου, σχεδιάζεται ένα μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων, το οποίο θα ακολουθήσουν επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση.
Δυο αξιωματικοί του αμερικανικού στρατού δήλωσαν στην εφημερίδα ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε μια διευρυμένη λίστα στόχων για να συμπεριλάβει "πολύ περισσότερους" από την αρχική λίστα των περίπου 50 στόχων.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου σχεδιάζουν τη συμμετοχή βομβαρδιστικών αεροσκαφών και των πέντε αντιτορπιλλικών που περιπολούν τώρα στην ανατολική Μεσόγειο και τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Κρουζ και πυραύλους αέρος-εδάφους.

.Στα 921,15 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις

Στα 921,15 ευρώ (προ κρατήσεων φόρου και υγειονομικής περίθαλψης) ανέρχεται το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, ενώ η πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων βρίσκεται μεταξύ 500 και1000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της τέταρτης έκθεσης του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», για τον μήνα Σεπτέμβριο. 

Αντίστοχα ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.706.924, ο αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.455.847, ενώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον μήνα Αύγουστο ανέρχεται σε 2.303.432.953,73 εύρώ.
"
Η λειτουργία του «ΗΛΙΟΥ» βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» καθώς μετά την αναγγελία 9.304 θανάτων εστάλησαν στα ταμεία για αναστολή 8.526 συντάξεις", δήλωσε παρουσιάζοντας την έκθεση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε ότι "αυτό τον μήνα προχωρήσαμε ένα ακόμα βήμα.

 Εμπλουτίσαμε την Έκθεση με αναλυτικό πίνακα που περιλαμβάνει την ηλιακή διαστρωμάτωση των συνταξιούχων. Κάθε μήνα θα εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο στις εκθέσεις μας παρουσιάζοντας νέα χρήσιμα δεδομένα και στοιχεία. Πάντα, όμως, κάτω από το φως του "ΗΛΙΟΥ"».

Υπουργείο Εργασίας: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τις συντάξεις

Δεν αναμένεται άλλη επιβάρυνση ούτε νέο μέτρο που να αφορά τις συντάξεις πέραν των ήδη προβλεπομένων υποχρεώσεων που απορρέουν από ψηφισμένους νόμους, διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε περαιτέρω μείωση συνταξιοδοτικών παροχών.

.Ζεσταίνουν τις μηχανές τους οι λάτρεις του κλασικού αυτοκινήτου για το 2ο Ιστορικό Ράλι Ολύμπου

Τις μηχανές τους ... ζεσταίνουν οι λάτρεις του κλασικού αυτοκινήτου, εντός κι εκτός συνόρων, καθώς έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για το 2ο Ιστορικό Ράλι Ολύμπου 2013 (Regularity-2nd Olympus Classic Rally), που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 12-13 Οκτωβρίου στην Ελασσόνα και τον Όλυμπο.

Το 2ο Ιστορικό Ράλι στο "βουνό των θεών" διοργανώνεται, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Δικτύου "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (παγκόσμια ομοσπονδία 70 Συλλόγων Ελασσονιτών σε όλη την υφήλιο) και του Δήμου Ελασσόνας, υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Π.Ε. Λάρισας και τη συνεργασία Λεσχών Κλασικών Οχημάτων (Λέσχη Κλασικών Οχημάτων Βόλου και Θεσσαλίας, Λέσχη Κλασικών Αυτοκινήτων Μακεδονίας, Σύλλογος Κλασικών Αυτοκινήτων Λάρισας κ.ά).

Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο της 18ης Μακεδονικής Πλοήγησης της ΛΕΚΑΜ και η βαθμολογία προσμετράται στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα "ΠΟΛΥΝΙΚΗΣ" της ΕΟ-ΦΙΛΠΑ. Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ορισμένων εκ των καλύτερων οδηγών και ιδιοκτητών κλασικών οχημάτων, από διάφορες γωνιές της Ελλάδας.

.Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν, στη Θεσσαλονίκη, εργατικά συνδικάτα και φορείς, με αφορμή τα εγκαίνια της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).Στην Εγνατία οδό, μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε η κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και την ΕΔΟΘ, με τη συμμετοχή σωματείων συνταξιούχων, εκπαιδευτικών και άλλων διαδηλωτών. 

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο, μέσω κεντρικών οδών και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και της Τρόικας, κατέληξαν έξω από το κτίριο της ΕΤ 3, στη Λεωφόρο Στρατού, όπου μετά το πέρας των πορειών πραγματοποιήθηκε συναυλία.

Στην πλατεία Αριστοτέλους ήταν το "ραντεβού' των μελών και υποστηρικτών του ΠΑΜΕ, που κινήθηκαν μέσω της παραλιακής και στο ύψος του Λευκού Πύργου ανηφόρισαν την οδό Εθνικής Αμύνης, προς το Συντριβάνι, όπου πέταξαν ντομάτες και ροδάκινα από αγροτικό αυτοκινητο, που ήταν στην κεφαλή της πορείας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική.

Επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιτίθενται στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, μαζί με αντιπροσωπεία κατοίκων του Κιλκίς που είναι αντίθετοι σε ανάλογη δραστηριότητα στο χωριό Κρούσια, κινήματα κατά των διοδίων, επιτροπές κατοίκων κατά του ΣΜΑ Ευκαρπίας και άλλοι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίας Σοφίας, ενώθηκαν στη διάρκεια της πορείας τους με πρωτοβάθμια σωματεία και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στην Καμάρα.

Οι διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα σε ορισμένες τράπεζες και καταστήματα και, αφού έφτασαν στην πλατεία της ΧΑΝΘ, παρέμειναν εκεί για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια επέστρεψαν, μέσω της οδού Αγγελάκη, στην Καμάρα. 

Εκεί, σημειώθηκε, λίγο αργότερα ένταση, όταν ορισμένοι από τους διαδηλωτές πέταξαν πέτρες προς τις δυνάμεις της Αστυνομίας, που "απάντησε" με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ακολούθησε "κυνηγητό" στα στενά γύρω από τη Ροτόντα κι έγιναν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πάνω από 20 προσαγωγές.

.Η «επιστροφή» Σημίτη στο πολιτικό προσκήνιο...

Ο Κώστας Σημίτης δεν συνηθίζει τις συχνές δημόσιες παρεμβάσεις, αλλά όταν «σπάει» τον κανόνα που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, έχει πάντα συγκεκριμένες προτάσεις για τις τρέχουσες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Ήταν ο πρώτος που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έλευση του ΔΝΤ εάν δεν λαμβάνονταν μέτρα, προκαλώντας τότε την μήνιν της κυβέρνησης Καραμανλή - και όχι μόνο. 

Ηταν επίσης από τους πρώτους που μίλησε για την αναδιάρθρωση -το «κούρεμα»- του δημόσιου χρέους, για να εισπράξει την αντίδραση και την... πανηγυρική διάψευση από την κυβέρνηση Παπανδρέου την άνοιξη του... περισσότερα »

.«Η χώρα μας βρίσκεται στην ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή»

Στο χθες και το σήμερα, παραλληλίζοντας της θυσίες και τα προβλήματα που βρήκε η χώρα μας στο διάβα της στα 6 χρόνια της ύφεσης στάθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για το μονομερές κούρεμα του χρέους, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους στην ιστορία. “Είναι μεγάλη επιτυχία να μειώσεις το χρέος κατά 65%, αλλά και να το αναδιαρθρώσεις, βγάζοντας το βάρος από την επόμενη γενιά”, είπε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα μας βρίσκεται στην ανηφόρα, αλλά και στην τελική στροφή. Έχουμε διανύσει σχεδόν τα 4/5 του δρόμου που οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και την στενή εποπτεία των εταίρων και πιστωτών μας. Έχουμε διανύσει τα 4/5 προς την αποκατάσταση της θεσμικής αυτοδυναμίας της χώρας στη Ευρωζώνη”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ξέρουμε τι συμβαίνει στη χώρα, στην αγορά, στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις, σε όλες τις ελληνικές οικογένειες. 

Ξέρω όμως ποια είναι τα δημοσιονομικά επιτεύγματα στη χώρα. Ξέρω που ήμασταν και που είμαστε σήμερα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Την αρνητική όψη της κατάστασης την ξέρουμε όλοι. Ξέρουμε τι σημαίνει μία χώρα να έχει ύφεση για έξι χρόνια. 

Τι σημαίνει να έχεις τόσο υψηλή ανεργία και ειδικά στους νέους. Τι σημαίνει να έχουν υποστεί οι πολίτες μείωση στο εισόδημα. Να έχουν αυξηθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις και να υπάρχει αδυναμία εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Να υπάρχει μετακίνηση στο εξωτερικό, ανθρώπων με προσόντα. Τι σημαίνει να υπάρχουν δυσκολίες στη λειτουργία του κράτους για απλά καθημερινά πράγματα”.

«Υπήρχε όμως και η άλλη όψη. Οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Η ανάπτυξη των εξαγωγών μας. Η στροφή στην καινοτομία και την ευρηματικότητα. Το γεγονός ότι συνειδητοποιήσαμε ξανά τη σημασία του πρωτογενούς τομέα. Το σημαντικότερο θεωρώ ότι είναι η επάνοδος της αξίας της εργασίας γιατί είχαμε στραφεί σε εύκολες λύσεις, εύκολα κέρδη, δραστηριότητες χωρίς βάθος.»

«Ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει σχέδιο Β'. Δεν υπήρξε ποτέ άλλη δυνατότητα, λιγότερο επώδυνη που να απαιτεί λιγότερες θυσίες. Είναι πραγματικά θλιβερό, μετά από μία μακρά αμφιταλάντευση μεταξύ ρεαλισμού και φαντασιακού, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναγυρίζει επίσημα στην πολιτική της μονομερούς καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων και της μονομερούς αναστολής της εξυπηρέτησης του Δημοσίου χρέους».

Χρειάζεται να σεβαστούμε τα όρια αντοχής της κοινωνίας, να υπάρχει αλληλεγγύη για να έχουμε και τη συναίνεσή της, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην 78η ΔΕΘ.

Σχολίασε τη στάση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ είπε πως δεν είναι δυνατό να απειλούνται με κλείσιμο τα σχολεία στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση επισήμανε ότι το μέτρο δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε. Αν είχε αποδώσει θα είχαμε κι ένα διαπραγματευτικό χαρτί για τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ανέφερε. Παρατήρησε, επίσης, ότι υπάρχουν «αστοχίες» σε ορισμένα φορολογικά μέτρα.

.«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος εξόδου από την κρίση»

Βέβαιος ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία θα γίνει δεκτή και από το Βερολίνο και από τους δανειστές, εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Για να γίνει βιώσιμο το χρέος χρειάζεται «κούρεμα», όπως λέει, 40% έως 50% «που θα φέρει το χρέος στην τάξη του 85-90% του ΑΕΠ, δηλαδή εκεί που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος». Τονίζει πως ουσιώδες είναι να ανακοπεί η ανεξέλεγκτη ύφεση και να απαλλαγεί η χώρα από την πολιτική των μνημονίων. 

Σημειώνει πως η μείωση του χρέους σε συνδυασμό με τον τερματισμό της λιτότητας και ένα σχέδιο άμεσων δημόσιων και αναπτυξιακών επενδύσεων, θα σηματοδοτούσε την έξοδο από την κρίση και την ταχεία ανάκαμψη.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας, οι δανειστές και οι Γερμανοί θα δεχθούν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι «ο μόνος ρεαλιστικός και βιώσιμος δρόμος για την έξοδο από την κρίση, καθώς όλα όσα μέχρι σήμερα εφαρμόζονταν έχουν αποτύχει παταγωδώς. 

Οι ίδιοι οι δανειστές έχουν αναθεωρήσει ήδη μέχρι σήμερα τρεις φορές την αρχική σύμβαση του 2010 και το χρέος είναι και σήμερα μη βιώσιμο», αναφέρει.

Επιμένει στο «πάγωμα» των τόκων για μια τετραετία με βάση ρήτρα ανάπτυξης, ενώ θεωρεί ότι θα γίνει αποδεκτή η πρόταση γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές να διακινδυνεύσουν τη συνοχή της Ευρωζώνης. Διαμηνύει ότι, αν και δεν αποτελεί επιθυμία του να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια όπως η στάση πληρωμών αν εξωθηθεί σε αυτήν, δεν θα διστάσει. 

Τονίζει, ότι κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλλει από το ευρώ και σημειώνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση, θα έχει σαφή λαϊκή εντολή να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο».

«Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος» λέει ο κ. Τσίπρας στην παρατήρηση ότι το αρχικό «όχι» των Κυπρίων στη συνέχεια μετατράπηκε σε πλήρη υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών. Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε νέο ούτε άλλο ΠΑΣΟΚ. 

Είναι ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής. Εκφράζει την οργή του κόσμου για την αποτυχία του φθαρμένου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης, αλλά και την ανάγκη της εποχής για ριζική αλλαγή πορείας και για κοινωνικούς μετασχηματισμούς». 

Αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει ο πόλος συσπείρωσης μιας ευρύτατης πλειοψηφίας και σημειώνει πως «όσο πιο ισχυρός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο ισχυρότερος θα είναι ο λαός».

Λέει ότι η κοινωνία «βράζει» και θα εκφράσει την αγανάκτησή της τη χρονική στιγμή που θα είναι πεισμένη ότι θα έχει πολιτικό αποτέλεσμα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.