.Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Μ.Κ.Ο. της ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ σε συνεργασία με τον ΔΗΜΟ ΖΩΓΡΑΦΟΥ!



.Νέα επίθεση Βενιζέλου κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων


Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε ότι η «στεγανοποίηση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι πλήρης μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό Οικονομικών. 

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα της Κύπρου ευθύνεται το ελληνικό PSI και αποδοκίμασε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε περισσότερο συμβολική τη συνάντησή του και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καθημερινή επικοινωνία με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, όπως και με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της «στεγανοποίησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο προσέβλεπαν οι Έλληνες καταθέτες και τόνισε ότι η σταθεροποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι προϋπόθεση για να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περί ευθύνης του ελληνικού PSI για το πρόβλημα της Κύπρου, τόνισε ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες, όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, το απέρριψε ως αναληθές και πρόσθεσε ότι αυτό που αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι τα εύκολα λόγια είναι επικίνδυνα. 

Και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση εντός ευρωζώνης. 
Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να εκφράζει «ερμαφρόδιτες θέσεις», γιατί δεν οδηγούν πουθενά.

Σχετικά με τα αναφερόμενα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης περί ευθύνης του ελληνικού PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Η εμπειρία της Κύπρου αντί να οδηγήσει, στην Ελλάδα, τους συνεταίρους της δημαγωγικής ανευθυνότητας και εθνοκαπηλείας στην αυτοκριτική, τους κάνει απροκάλυπτους και άρα αποκαλυπτικούς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται με ώμο τρόπο τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών και να τις εμφανίζουν ως «θύματα» του ελληνικού PSI». αι πρόσθεσε ότι το χειρότερο θα ήταν τα δύο κόμματα να πλασάρουν μια νέα θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία για την κρίση στην Κύπρο φταίει η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η Κύπρος αποτελεί το πρότυπο λύσης σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήταν επικίνδυνη και γι' αυτό και αποσύρθηκε. 

Και επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση Μόντι για πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

.Με άγριες διαθέσεις επιστρέφει η τρόικα


Το Σαββατοκύριακο αναμένεται να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι ξένοι ελεγκτές έρχονται προκειμένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο που έμεινε στη μέση λόγω διαφωνιών και κυρίως επειδή η ελληνική πλευρά διστάζει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έφυγαν από την Ελλάδα στις 14 Μαρτίου, δίνοντας μερικές ημέρες περιθώριο στην κυβέρνηση να βρει τις λύσεις προκειμένου να μην υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης.

«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών αποτελούν οι αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και η διατήρηση του έκτακτου τέλους ακινήτων και για το 2013. 

Για τις αποχωρήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, οι δανειστές ζητούν αυστηρό χρονοδιάγραμμα και λεπτομερή καταγραφή όσων αποχωρήσουν. 

Επιπλέον, δε φέρονται να πείθονται ότι και ο τρόπος αξιολόγησης μπορεί να προχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό.

Επιπλέον, η τρόικα ζήτησε να εφαρμοστεί και το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ, αντί του νέου ενιαίου τέλους που προτίθετο να εφαρμόσει η κυβέρνηση, φοβούμενη αστοχίες και υστέρηση εσόδων.

Όσον αφορά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν «σφιχτό» αριθμό δόσεων και θέτουν αυστηρούς όρους (να είναι εκτός της ρύθμισης οι πτωχευμένες εταιρίες και όσοι ήταν ασυνεπείς στο παρελθόν).

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει προσέγγιση στον αριθμό των δόσεων για την «πάγια ρύθμιση» (κλιμακούμενο σύστημα δόσεων, από 12 έως 24 δόσεις), ενώ οι δύο πλευρές αναζητούν τη «χρυσή τομή» για τη «νέα αρχή» (η τρόικα ζητεί 36 δόσεις και η ελληνική πλευρά προτείνει 48 δόσεις).

.Τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και η Ελλάδα


Τις τελευταίες ημέρες επικεντρωθήκαμε στις καταθέσεις ,το Κυπριακό δράμα, τις επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία και τις «παράλογες» εμμονές της Γερμανίας. Με το δράμα να εξελίσσεται ελάχιστα σταθήκαμε στις «λεπτομέρειες» των τελευταίων ημερών. Όχι μόνο εμείς σαν πολίτες, αλλά και η πολιτική ηγεσία της χώρας (οι αρχηγοί και τα επιτελεία όλων των κομμάτων).

Την ώρα ακριβώς που ανησυχία μας ήταν οι καταθέσεις, σαν οδυνηρό και κατά πολλούς απλώς εκδικητικό(;) σχέδιο της Γερμανίας, συνέβαιναν πολλά και εξόχως αποκαλυπτικά.

Ο ψυχρός αναλυτής των γεωπολιτικών δεδομένων, δεν μπορεί παρά να «είδε» μικρές αλλά χαρακτηριστικές κινήσεις γεωστρατηγικού χαρακτήρα, κινήσεις που δημιουργούν υποψίες για ευρύτερες αλλαγές και ανακατατάξεις. Σε αυτές η Κύπρος είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Μοιάζει να είναι -όπως άλλωστε και η Ελλάδα- μια προσπάθεια τακτοποίησης της νοτιοανατολικής άκρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης Γερμανικής κοπής και έμπνευσης, μιας ΕΕ που η Γαλλία των μεγάλων ευρωπαϊκών οραμάτων απουσιάζει κραυγαλέα, που η Ιταλία πιέζεται για να μην αντιδράσει, που τα σχέδια και το όραμα για μια Ευρώπη με πολιτική και οικονομική Ένωση υποτάσσονται σε ένα νέο γερμανικό ιμπέριουμ.

Ταυτόχρονα όμως, με την προσπάθεια «τακτοποίησης» της Κύπρου από το Βερολίνο, ο αμερικανός πρόεδρος επισκεπτόταν το Ισραήλ και για πρώτη φορά παράλληλα συναντάτο με τον ηγέτη του Παλαιστινιακού κράτους. 

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του, το Ισραήλ ζητά συγνώμη από τη Τουρκία για τα πριν χρόνια γεγονότα του Μαβί Μαρμαρά και οι δυο χώρες, μοιάζουν να μπαίνουν σε νέα φάση μετά από μια περίοδο ψυχρών αν όχι εχθρικών σχέσεων. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια:

Η Άγκυρα την ίδια στιγμή παρεμβαίνει ευθέως στην κυπριακή κρίση υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί η Λευκωσία να περιλάβει μελλοντικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες στο ταμείο αλληλεγγύης γιατί αυτά ανήκουν και στις δύο κοινότητες. Το Ισραήλ παρά την υπάρχουσα ήδη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία σιωπά. Το ίδιο και η Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία, παρά το ότι πλήττεται ευθέως ο σκληρός της πυρήνας με την απόφαση των Βρυξελλών για τις κυπριακές τράπεζες, εμφανίζεται να κρατά αποστάσεις ασφαλείας που μάλλον μοιάζουν με αποστάσεις αναμονής…

Είναι φανερό ότι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες οικοδομούνται με στόχους ίσως ακόμα ασαφείς και πολυεπίπεδους, με τακτικές αδιαμόρφωτες ,αλλά πάντως οικοδομούνται...

Είναι φανερό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο σταυροδρόμι αυτών των ανακατατάξεων. Είναι φανερό ότι οι πολιτικές ηγεσίες και των δύο χωρών θα πρέπει να σχεδιάσουν τακτικές με βάση αυτά ακριβώς τα δεδομένα κι όχι με βάση την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Οι καιροί του ερασιτέχνη πολιτικού πέρασαν. Οι καιροί που έρχονται απαιτούν ηγέτες με σοφία. Απαιτούν συντεταγμένη εθνική ενότητα.

Απαιτούν εθνικό σχεδιασμό. Θα ήταν χρήσιμο οι ηγέτες των ελληνικών πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν μυστικά και συζήτησαν πέρα από κομματικά συμφέροντα και βερμπαλισμούς την στρατηγική της χώρας μπροστά στις προκλήσεις που έρχονται, μπροστά στον νέο γεωπολιτικό σχεδιασμό που κυοφορείται.

.Πώς έφυγαν καταθέσεις από τις κλειστές τράπεζες στην Κύπρο


Τεράστια ποσά έφυγαν από τις κυπριακές τράπεζες, την ώρα που αυτές ήταν κλειστές, οι πολίτες έκαναν ουρές στα ATM και ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν σε διαπραγματεύσεις για να βρεθεί λύση.

Όπως αποκαλύπτει το Reuters έγιναν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού, μεταφορές κεφαλαίων με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών ήταν μερικά από τα τεχνάσματα που χρησιμοποίησαν μεγάλοι πελάτες τραπεζών της Κύπρου για να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters με τον τρόπο αυτό έφυγαν από το νησί δεκάδες ή ίσως εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η αποκάλυψη προκαλεί αίσθηση αφού την ώρα που πολλοί μικροκαταθέτες Κύπριοι έκαναν ουρές στα ΑΤΜ για να πάρουν μερικές μόνο εκατοντάδες ευρώ, άλλοι που είχαν πρόσβαση κυρίως σε εταιρείες χρησιμοποίησαν τεχνάσματα για να σηκώσουν ρευστό. 

Εταιρείες έπαιρναν πράσινο φως για αναλήψεις δηλώνοντας ότι έπρεπε να καλύψουν επενδυτικά ανοίγματα ενώ επιτράπηκαν ακόμη και μεταφορές κεφαλαίων για όσους τις ζητούσαν με αιτιολογικό την αγορά ανθρωπιστικής βοήθειας, φαρμάκων ή καυσίμων για αεροσκάφη.

.Σε εφαρμογή από αύριο το νέο σύστημα για τα φάρμακα


Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού αποζημίωσης στην τιμή, ο οποίος τελικά θα ισχύσει από αύριο.

Ο νέος τρόπος αποζημίωσης των φαρμάκων, από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και από τους ασφαλισμένους είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινούσε σήμερα, αλλά η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), ζήτησε παράταση προκειμένου να προσαρμοστεί το σύστημα της «θετικής» λίστας στα φαρμακεία.

«Με αυτό το μέτρο εξοικονομούν οι ασφαλισμένοι από τις δαπάνες τις ιδιωτικές για αγορά φαρμάκου περίπου 50 εκ. τον χρόνο, δηλαδή είναι προς όφελος των ασφαλισμένων και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς. Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο ασθενής έχει πρόσβαση και στο πρωτότυπο και στο γενόσημο φάρμακο.

«Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ο ασθενής μπορεί να έχει πρόσβαση σε φάρμακο που δεν έχει περισσότερη επιβάρυνση πέραν της συμμετοχής του και ο ασθενής δεν έχει παρά να ζητήσει από τον γιατρό και τον φαρμακοποιό να του δοθεί το φάρμακο που δεν θα έχει επιπρόσθετη επιβάρυνση», είπε ο κ. Σαλμάς, 

επισημαίνοντας ότι «στην περίπτωση που επιλεγεί ένα σκεύασμα με μεγαλύτερη λιανική τιμή από την ασφαλιστική την διαφορά την μοιράζεται 50% ο ΕΟΠΥΥ και 50% ο ασθενής ενώ σε όλα τα κράτη της Ευρώπης που εφαρμόζεται την πληρώνει μόνο ο ασθενής την διαφορά»

.Ανάκληση προϊόντων από τον ΕΦΕΤ, λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου


Στην ανάκληση προϊόντων από την ελληνική αγορά, λόγω ανίχνευσης κρέατος αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σε συνέχεια των εργαστηριακών αποτελεσμάτων δειγμάτων που ελήφθησαν μετά από σχετικούς ελέγχους της Περιφέρειας Αττικής. Ειδικότερα ανιχνεύτηκε DNA αλόγου στα παρακάτω προϊόντα:

- Σαλάμι "ΜΟΣΚΟΒΣΚΑΙΑ ΠΡΕΜΙΟΥΜ", σε συσκευασία των 200 γρμ., με ημερομηνία λήξης 22/04/2013, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση "SIA GRAVENDALE" (LV A003355 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε.- ΤΣΑΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε.» (Πέτρου Ράλλη 8, Αθήνα), στο οποίο ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό 95,8%.

- Κονσέρβα «Κρέας βοδινό στον φυσικό του ζωμό», σε συσκευασία των 325 γρμ., με ημερομηνία λήξης 31/10/2014, που παράγεται από τη Λετονική επιχείρηση "VIKTORS RADILOVECS VALDES LOCEKLIS RITAL D" (LV A002138 EK ) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «ΟΛΓΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ» (Αριστογείτονος 1, Αχαρναί), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό πανω από 1%.

- Κονσέρβα «Τουσόνκα μοσχαρίσια», σε συσκευασία των 400 γρμ., με ημερομηνία λήξης 29/10/2015, που παράγεται από τη γαλλική επιχείρηση "ETS PAUL TOUPNOT CONCERVES VIANDES" (FR 65 286 002 CE) και διακινήθηκε από την επιχείρηση «KΕΣΙΔΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» (Ασπρόπυργος), στην οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό πάνω από 10%.

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Νότιου Τομέα της Περιφέρειας, ζήτησε την άμεση ανάκληση/ απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Επιπλέον, έχουν σταλεί δείγματα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη

.ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των συνταξιούχων ζητεί από τα Ταμεία ο Ι. Βρούτσης


Την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης Αριθμών Φορολογικού Μητρώου και Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, (ΑΦΜ και ΑΜΚΑ) στις συντάξεις των ασφαλισμένων τους, το αργότερο έως τις 10 Απριλίου ζήτησε από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, υπό τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση και τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτη Κοκκόρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διοικητές όλων των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, ο γενικός διευθυντής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ο διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μικρύνουν ακόμα περισσότερο οι πρόσφατες αποκλίσεις, οι οποίες -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ- έως τις 10 Μαρτίου ήταν: 3,81% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΜΚΑ, δηλαδή 176,364 συντάξεις, και 3,46% του συνόλου των συντάξεων χωρίς ΑΦΜ, δηλαδή 152,311 συντάξεις, καθώς και 15.882 συντάξεις που δεν έχουν ταυτόχρονα ούτε ΑΜΚΑ ούτε ΑΦΜ.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του υπουργού Εργασίας, από τις 29 Μαρτίου αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης για όσους δεν διαθέτουν ταυτοχρόνως ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και από τις 29 Απριλίου αναστέλλεται η σύνταξη για όσους δεν διαθέτουν έναν από τους δυο αριθμούς.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, το κάθε Ταμείο ξεχωριστά να ειδοποιήσει εγκαίρως, πριν την καταληκτική ημερομηνία τους ασφαλισμένους του, στων οποίων τις συντάξεις δεν υπάρχει είτε το ΑΜΚΑ είτε το ΑΦΜ, ώστε να αποφευχθεί η προσωρινή αναστολή των συντάξεων.

.Η κρίση δείχνει το αληθινό της πρόσωπο στην Ευρώπη


Μείωση της απασχόλησης και αύξηση της ανεργίας, οικονομική στενότητα των νοικοκυριών και μείωση της γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφει στα βασικά συμπεράσματα της τριμηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση και την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το τέταρτο τρίμηνο του 2012.

Ο Λάζλο Άντορ, ο επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, δήλωσε: «Η κοινωνική κρίση στην Ευρώπη εξακολουθεί να επιδεινώνεται και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν προβλέπεται αισθητή βελτίωση της κατάστασης. Οι φτωχότεροι είναι πολύ συχνά αυτοί που πλήττονται περισσότερο. 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να πραγματοποιήσουν επενδύσεις για να επιτύχουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και να δώσουν στα άτομα μια πραγματική ευκαιρία ώστε να εξασφαλίσουν μια αξιοπρεπή διαβίωση· η Επιτροπή, στο πλαίσιο της πρόσφατης δέσμης της για τις κοινωνικές επενδύσεις, υποδεικνύει τρόπους για τον σκοπό αυτό. 

Αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη: τόσο στο εσωτερικό των επιμέρους κρατών όσο και μεταξύ τους. Μόνον αν μείνουμε ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση».

Ειδικότερα, η Επιτροπή στην έκθεσή της επισημαίνει τη συνεχή αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ. Τον Ιανουάριο του 2013 καταγράφονται 26,2 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ (19 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ) ή 10,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού (11,9% στη ζώνη του ευρώ). Παράλληλα, στην ευρωζώνη, το χάσμα ανάμεσα στο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του νότου και στις χώρες του βορά, ανήλθε στο άνευ προηγουμένου μέγεθος των 10 εκατοστιαίων μονάδων το 2012. 

Το ΑΕΠ της ΕΕ συρρικνώθηκε κατά 0,5% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μείωση από τις αρχές του 2009. Η συνολική απασχόληση στην ΕΕ μειώθηκε κατά 0,4% το 2012, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, μειώθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εξάλλου, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι οι περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς έχουν επηρεάσει αρνητικά την απασχόληση τόσο άμεσα, μέσω της μείωσης της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, όσο και έμμεσα, μέσω της συνολικά χαμηλότερης μακροοικονομικής ζήτησης.

Οι αλλαγές στα συστήματα φορολογίας και κοινωνικών παροχών και οι περικοπές στους μισθούς του δημοσίου τομέα οδήγησαν σε σημαντική πτώση του επιπέδου των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών, με αποτέλεσμα σοβαρή μείωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος. 

Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα στην ΕΕ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο προσεκτικός σχεδιασμός των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων είναι ζωτικής σημασίας ώστε να μην πλήττονται δυσανάλογα οι φτωχότεροι, όπως συνέβη σε ορισμένες χώρες (π.χ. Εσθονία και Λιθουανία).

Επιπλέον, η μείωση των κοινωνικών δαπανών, η οποία εκφράζει εν μέρει τις έκτακτες ανάγκες για δημοσιονομική εξυγίανση, στο πλαίσιο της κρίσης του ευρώ, είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους οικονομικής ύφεσης στην ΕΕ. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μείωση των κοινωνικών δαπανών εξουδετερώνει τη λειτουργία οικονομικής σταθεροποίησης των συστημάτων κοινωνικής προστασίας σε πολλά κράτη μέλη και ίσως οδηγεί σε επιδείνωση της ύφεσης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Εξάλλου, τα ιστορικά υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της αεργίας των νέων, αποτελούν, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μείζονα λόγο ανησυχίας. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η ανεργία των νέων έφθασε ένα νέο ύψιστο σημείο σε όλη την ΕΕ (23,6% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι τον Ιανουάριο του 2013). 

Παράλληλα, οι περίοδοι ανεργίας των νέων τείνουν να διαρκούν περισσότερο. Το 7,1% των νέων σε ηλικία εργασίας ήταν άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο από ένα έτος το τρίτο τρίμηνο του 2012, έναντι 6,3% τον προηγούμενο χρόνο. 

Επίσης, οι νέοι κάτω των 25 ετών οι οποίοι δεν έχουν απασχόληση ούτε παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανέρχονται σήμερα περίπου σε 8 εκατομμύρια.

.Τον αποτροπιασμό του εκφράζει ο Γιουνκέρ για τους χειρισμούς στο θέμα της Κύπρου


«Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και εξέφρασε για αυτό τον αποτροπιασμό του. Απολύτως απαράδεκτη ωστόσο χαρακτήρισε ο ίδιος και την απεικόνιση της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ με ναζιστική στολή.

Σε συνέντευξή του στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix, ο κ. Γιουνκέρ επαίνεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για την τελική συμφωνία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό ότι καταστήσαμε σαφές ότι τα 17 μέλη του ευρώ παραμένουν ενωμένα και ότι κανείς δεν αποχωρεί», 

ενώ παραδέχθηκε ότι «η λύση συνδέεται με σημαντικές θυσίες για τους ίδιους τους Κυπρίους» και πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο είναι καλύτερο από το πρώτο.

Ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup συμφωνεί ότι στην Κύπρο πρέπει να αλλάξει η οικονομία και να οικοδομηθεί εκ νέου το τραπεζικό σύστημα, 
αλλά υποστηρίζει ότι «είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει στην Κύπρο βοήθεια άνω των δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις»

.Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου- Ι. Στουρνάρα


Πλήρης είναι η «στεγανοποίηση» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την ενημέρωσή του από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο.

Παράλληλα επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα της Κύπρου ευθύνεται το ελληνικό PSI και αποδοκίμασε τις δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε περισσότερο συμβολική τη συνάντησή του και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καθημερινή επικοινωνία με τους κ.κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, όπως και με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της «στεγανοποίησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο προσέβλεπαν οι Έλληνες καταθέτες και τόνισε ότι η σταθεροποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας που είναι προϋπόθεση για να πάμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σχολιάζοντας τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ περί ευθύνης του ελληνικού PSI για το πρόβλημα της Κύπρου, τόνισε ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες, όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, το απέρριψε ως αναληθές και πρόσθεσε ότι αυτό που αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι τα εύκολα λόγια είναι επικίνδυνα. 

Και αυτό γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση εντός ευρωζώνης. Κάλεσε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να εκφράζει «ερμαφρόδιτες θέσεις», γιατί δεν οδηγούν πουθενά.

Σχετικά με τα αναφερόμενα από τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης περί ευθύνης του ελληνικού PSI, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων: Η εμπειρία της Κύπρου αντί να οδηγήσει, στην Ελλάδα, τους συνεταίρους της δημαγωγικής ανευθυνότητας και εθνοκαπηλείας στην αυτοκριτική, τους κάνει απροκάλυπτους και άρα αποκαλυπτικούς.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχουν αναλάβει να υπερασπίζονται με ώμο τρόπο τις επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων των κυπριακών τραπεζών και να τις εμφανίζουν ως «θύματα» του ελληνικού PSI». αι πρόσθεσε ότι το χειρότερο θα ήταν τα δύο κόμματα να πλασάρουν μια νέα θεωρία συνωμοσίας, σύμφωνα με την οποία για την κρίση στην Κύπρο φταίει η Ελλάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση Ντάισελμπλουμ ότι η Κύπρος αποτελεί το πρότυπο λύσης σε παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ήταν επικίνδυνη και γι' αυτό και αποσύρθηκε. 

Και επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση Μόντι για πανευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

.Κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Ηρακλής στη Χαλκίδα


Σταματά η λειτουργία του εργοστασίου Χαλκίδας της ΑΓΕΤ Ηρακλής, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος αναδιάρθρωσης της παραγωγικής της δομής.

Στόχος του προγράμματος αναδιάρθρωσης είναι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ύφεσης στον κατασκευαστικό τομέα, η στήριξη της βιωσιμότητας της εταιρείας και η διασφάλιση των προϋποθέσεων για ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

Η νέα δομή, σύμφωνα με την εταιρεία, περιλαμβάνει την παραγωγή τσιμέντου από τα δυο εργοστάσια Βόλου και Μηλακίου Ευβοίας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα των λιμενικών τους εγκαταστάσεων, για την εξυπηρέτηση της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της εξαγωγικής παρουσίας της ΑΓΕΤ Ηρακλής στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Η λειτουργία του εργοστασίου Χαλκίδας, η παραγωγική δραστηριότητα του οποίου βρίσκεται σε αδράνεια από τον Ιούλιο του 2011, παύει οριστικά. 

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, "η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς προσπαθειών με επενδύσεις σε νέα τεχνολογία παραγωγής τσιμέντου και ενεργειών για νέες δραστηριότητες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να καταστεί η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας ανταγωνιστική και να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά της. 

Ωστόσο, παρά τις σχετικές προσπάθειες το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα. Σε συνθήκες πλεονάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στην αγορά, το εργοστάσιο της Χαλκίδας κατέστη πλέον μη βιώσιμο".

.Ευεργετικά τα ... βιντεοπαιχνίδια


Συχνά ενοχοποιούνται για τη βία τους ή τη δύναμη του εθισμού τους, ωστόσο τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπορούν επίσης, σύμφωνα με ερευνητές και τους εμπνευστές των βιντεοπαιχνιδιών, να έχουν ευεργετικές συνέπειες στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε άλλα κοινωνικά προβλήματα.

Η τεχνική των βιντεοπαιχνιδιών μπορεί συνεπώς να βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσουν σωστές διατροφικές συνήθειες, τους ηλικιωμένους να διατηρούν την ικανότητα σκέψης, αλλά και να ευαισθητοποιούν για την καταπολέμηση της φτώχειας ή την κλιματική αλλαγή. 

Ωστόσο για τους περισσότερους Αμερικανούς υπάρχει κυρίως μια άμεση σχέση ανάμεσα στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη βία, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου μελετών της αγοράς Harris.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια συνεδρίαση στον Λευκό Οίκο η οποία συγκλήθηκε μετά το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ του Κονέκτικατ (με 26 νεκρούς εκ των οποίων 20 παιδιά), είχε δηλώσει ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την επίδραση που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στους χρήστες.

Ωστόσο για πολλούς ειδικούς, δεν έχει αποδειχτεί ότι τα παιχνίδια αυτά προκαλούν μια βίαιη συμπεριφορά.

Αντίθετα, "το παιχνίδι μπορεί να επιδρά ευεργετικά, κυρίως στις ψυχολογικές λειτουργίες", δηλώνει ο Τζέισον Αλερ, της ειδικευμένης μονάδας Gains Through Gaming στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. "Εξετάζουμε τις γνωστικές και εκπαιδευτικές πλευρές, προσπαθούμε να καταλάβουμε τους μηχανισμούς σε σχέση με τη μνήμη", εξηγεί.

Σύμφωνα με μία από τις μελέτες του, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που παίζουν, βρίσκονται σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, σε σχέση με αυτά που δεν παίζουν.

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν "κακή φήμη λόγω της υπερβολικής ενασχόλησης των παικτών με αυτά, ωστόσο είναι "υπεραπλουστευτικό" να τα κατηγορούν για τα κακά της κοινωνίας, επισημαίνει. Θα ήταν επίσης "υποκριτικό να αρνηθούμε την πιθανή αρνητική επίδρασή τους", προσθέτει, αλλά "δεν υπάρχει καμιά απόδειξη που να δείχνει ότι ένα βίαιο παιχνίδι κάνει τον παίκτη βίαιο".

.Ο Ρεχάγκελ στην Αθήνα για βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων


Στην Ελλάδα βρίσκεται από τη Δευτέρα ο Ότο Ρεχάγκελ,  στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στη χώρα μας με στόχο τη βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο πρώην προπονητής της Εθνικής ομάδας, που αποδέχθηκε την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει επίτιμος πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, έφτασε χθες στο «Ελ. Βενιζέλος» ως μέλος αντιπροσωπείας, της οποίας ηγείται ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει».

Με δηλώσεις του αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο «Χερ Ότο», ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ έως την Πέμπτη, οπότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, θα παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε: «Δέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόταση των Μέρκελ και Φούχτελ. 

Εγώ και ο συνεργάτης μου (σ.σ. Γιάννης Τοπαλίδης) ήμασταν εννέα χρόνια στην Αθήνα και ζήσαμε τόσες επιτυχίες. Κι όταν έχεις την τύχη να ζεις εννέα χρόνια σε αυτή την πόλη, την βάζεις στην καρδιά σου. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, χαίρομαι που θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θέλω να σας πω πως πρέπει να υπάρχει πάντα η ελληνογερμανική φιλία. 

Όλοι οι έξυπνοι και λογικοί άνθρωποι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις. Κι όταν κάποιος σου ζητά να βοηθήσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να το κάνεις. Υπάρχουν προβλήματα, αυτό είναι αλήθεια, όμως οι Έλληνες να είναι σίγουροι πως η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. 

Η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει».
Ο 74χρονος Γερμανός αναφέρθηκε και στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου και την ήττα της από τη Βοσνία με 3-1, επισημαίνοντας: «Ελπίζω και θέλω, παρά την ήττα, η Ελλάδα να πάει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας».

.Οι άλλοι Ευρωπαίοι «ζηλεύουν» τη Γερμανία, λέει ο Σόιμπλε


Για την κριτική που δέχεται η Γερμανία, για τους χειρισμούς της στην Ευρώπη, μίλησε σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι η χώρα του είναι στόχος ζήλιας από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

«Είναι πάντα έτσι, είναι σαν μια τάξη (στο σχολείο), όταν αυτός που έχει μερικές φορές καλύτερα αποτελέσματα, όσοι έχουν λίγο μεγαλύτερη δυσκολία, είναι λίγο ζηλιάρηδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μέρκελ, στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ZDF, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που πολλαπλασιάζεται κατά της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Ωστόσο, αρνήθηκε ότι οι Γερμανοί λογίζονται ως οι «κακοί» στην Ευρώπη, όπως αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο που τον ρωτούσε. «Δεν είναι έτσι. 

Οι άλλες χώρες γνωρίζουν πολύ καλά ότι εμείς αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε, ο Σόιμπλε υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή των Γερμανών φορολογουμένων στα διάφορα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης για τις ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αυτή η «αλληλεγγύη είναι προς το συμφέρον μας. Αλλά ο καθένας πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του. Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», είπε ο Σόιμπλε.

«Η Κύπρος είναι σε μια δύσκολη κατάσταση. Οι κύπριοι θα βιώσουν μια δύσκολη περίοδο. Είναι αναπόφευκτο», συμπλήρωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.