.Μαλλιά-κουβάρια στην κυβέρνηση – Επίθεση Σκουρλέτη σε Πιτσιόρλα

Άγρια επίθεση στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αφήνοντας βαρύτατους υπαινιγμούς ακόμη και για χρηματισμό δημοσιογράφων από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για να προωθήσει συγκεκριμένες θέσεις.
«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της δυστυχώς έχει να αντιμετωπίσει και αυτούς στο εσωτερικό που ουσιαστικά την σιγοντάρουν, την τρόικα εσωτερικού, δεν αναφέρομαι μόνο στους γνωστούς, στη ΝΔ και σε όσους την υποστηρίζουν, αναφέρομαι και σε εξωθεσμικούς παράγοντες που υπονομεύουν αυτή τη συζήτηση» είπε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
«Τα ΜΜΕ είναι γνωστό, αναφέρομαι συγκεκριμένα, μπορώ να το προσδιορίσω αν θέλετε, στο δικό του σχέδιο που εφαρμόζει στο πλαίσιοτων ιδιωτικοποιήσεων το ΤΑΙΠΕΔ» συνέχισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Ακριβώς» απάντησε : «Το ΤΑΙΠΕΔ το οποίο είναι ένας μάνατζερ ιδιωτικοποιήσεων αυτών που έχει συνομολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, ουσιαστικά διεκδικεί έναν πολιτικό ρόλο, το βλέπετε αυτό από τον πολυσχιδή και πολυπράγμονα κ. Πιτσιόρλα (σσ. αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ),οποίος κατά την γνώμη μου κινείται σε ένα σχέδιο έξω από αυτό της κυβέρνησης», συνέχισε
ο κ. Σκουρλέτης.
«Και επειδή δεν έχει αξία να τα λέω αυτά στο ραδιόφωνο, προσωπικά στην επόμενη συνεδρίαση των κυβερνητικών οργάνων, την Δευτέρα μπορεί να γίνει Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικοομικής Πολιτικής, θα θέσω αυτό το ζήτημα» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Δεν μπορεί δηλαδή όταν εμείς συζητάμε για το νέο Ταμείο Αξιοποίησης, το οποίο διαφοροποιείται από την μέχρι τώρα πολιτική ιδιωτικοποιήσεων όπως την υλοποιούσε το ΤΑΙΠΕΔ επί Σαμαρά, να έρχεται αυτή τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ και να κινείται αυτονόμως» εξερράγη ο υπουργός Ενέργειας.
«Μα ο κ. Πιτσιόρλας είναι επιλογή του πρωθυπουργού» παρατήρησε δημοσιογράφος αναφερόμενος στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ που είναι παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς αφού -μεταξύ άλλων- είχε διατελέσει διευθυντής στο γραφείο του προέδρου του Συνασπισμού επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου.
«Γίνονται και λάθη στις επιλογές αν εννοείτε αυτό, αλλά εμένα με ενδιαφέρει η ουσία… Για να μη σας πω για διαρροές για μέλη της κυβέρνησης που γίνονται» εριξε την… βόμβα εναντίον του Στέργιου Πιτσιόρλα ο Πάνος Σκουρλέτης.
«Διαρροές που γίνονται από το ΤΑΙΠΕΔ;» ήταν η επόμενη ερώτηση.
«Από το ΤΑΙΠΕΔ» απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και κλιμάκωσε την κριτική του λέγοντας: «Το οποίο (σσ εννοεί το ΤΑΙΠΕΔ) επειδή ακριβώς διαχειρίζεται και χρήματα, αυτές πάντοτε οι διαρροές έχουν ανάγκη και από οικονομική βοήθεια».
«Αυτό είναι βαρύ που λέτε κύριε υπουργέ. Τι εννοείτε;» συνέχισε ο δημοσιογράφος.

«Διαπιστώστε, κοιτάχτε τα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών σε όλες τις εφημερίδες» υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας αφήνοντας έναν πολύ βαρύ υπαινιγμό. «Υπάρχει ένα κέντρο και επειδή έχουμε και εμπειρία να ξέρουμε πώς καμιάφορά τροφοδοτούνται τα διάφορα δημοσιεύματα» είπε ο κ. Σκουρλέτης.

.Το προσφυγικό ζήτημα από τα μάτια ενός μέσου Ελληνα

Στην μάλλον πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ελληνικής Ιστορίας, μετά την μικρασιατική καταστροφή, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας, βρίσκονται δέσμιοι οικονομικών προβλημάτων, με την πληθώρα των «δημοκρατικών» θεσμών να φαντάζουν αποσαθρωμένοι και αυταρχικοί και την καθημερινή κοινωνική πραγματικότητα να προσομοιάζει με βίαιη εμφύλια σύρραξη, η κρίση αξιών της κοινωνίας μας, έρχεται σαν «κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων», σε περίοδο που έχει παραλλήλως ξεσπάσει η λαίλαπα του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού. Μια λαίλαπα, που όσο ακραίο κι αν ακούγεται, άλλοτε με κάνει πε... περισσότερα »

.Ούτε «τσάι και συμπάθεια» πια για την Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις με εταίρους και δανειστές φαίνεται πως έχουν κολλήσει και πάλι υπό το βάρος των διαφορετικών εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος.

Οι ελπίδες για άμβλυνση των διαφορών στην Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώθηκαν και η επανάληψη των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο στην Αθήνα εκκινούν σχεδόν από το ίδιο σημείο.
 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι παραμένει αδιευκρίνιστη η δημοσιονομική βάση του 2015 επί της οποίας «χτίζονται» τα σενάρια έως το 2018.
 

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015 είναι θετικό και οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 0,2% του ΑΕΠ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική δημοσιονομική διαχείριση οδηγεί σε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ.
 

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ δεν μετακινούνται από τη θέση του αυτή, αμφισβητώντας ακόμη και την επίσημη εκτίμηση της Eurostat, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα δικαιώνει την ελληνική πλευρά.
 

Στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζουν τη στάση των εκπροσώπων του ΔΝΤ υπερβολική έως εμμονική και σχεδόν δηλωτική της καχυποψίας και της εμπάθειας που πλέον επικρατεί στις σχέσεις με τους συνεργάτες της κυρίας Λαγκάρντ, ιδιαιτέρως μετά τις υποκλοπές και την αξιοποίηση των υποκλαπεισών συνομιλιών από την ελληνική κυβέρνηση.
 

Το πρόβλημα είναι ότι χωρίς κατάληξη της δημοσιονομικής βάσης του 2015 δεν μπορούν να εξελιχθούν χωρίς αμφισβητήσεις και καθυστερήσεις οι σχετικές με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης διαπραγματεύσεις.
 

Στην Τράπεζα  της Ελλάδος προβληματίζονται έντονα για όλη αυτή την ατμόσφαιρα καθυστέρησης και αναστολής των πάντων.
 

Υποθέτουν ότι θα χρειαστούν 4-5 ημέρες ακόμη για να ξεκαθαριστεί η δημοσιονομική βάση του 2015 από το επίπεδο της οποίας θα κριθεί αν δικαιολογούνται οι αμφισβητήσεις ομαλής εξέλιξης των δημοσίων οικονομικών και αν είναι βάσιμες οι απαιτήσεις για προληπτικά μέτρα ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
 

Όπως και να έχει πάντως οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν κουρασμένοι από την μακρά ελληνική περιπλοκή.
 

Ένθερμοι υποστηρικτές της ελληνικής υπόθεσης, έτοιμοι  να τα βάλουν  με την κυρία Λαγκάρντ και το ΔΝΤ δεν υπάρχουν στην Ευρώπη.
 

H κυβέρνηση Τσίπρα έχει κουράσει τους εταίρους. Ακόμη κι εκείνοι που μέχρι πρότινος προσέφεραν τσάι και συμπάθεια στον κ. Τσίπρα, δεν δείχνουν σήμερα πρόθυμοι να προσφέρουν πραγματική βοήθεια και να αναλάβουν πρωτοβουλίες υπέρ της Ελλάδας.
 

Υπό αυτή την έννοια είναι κρίσιμο να κλείσει το ταχύτερο η διαπραγμάτευση.
 

Η καθυστέρηση και η περιπλοκή θα φέρουν τη χώρα ξανά κοντά σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και μπροστά στον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων στις αρχές του καλοκαιριού.
 

Όσο θα προσεγγίζουμε το χρόνο αποπληρωμής των δόσεων χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει συμφωνία και χρηματοδοτήσεις τόσο θα εκτίθεται η χώρα σε κινδύνους αιφνίδιων γεγονότων και ανεπιθύμητων εξελίξεων.
 

Ο κίνδυνος επανάληψης του περσινού δραματικού καλοκαιριού είναι εμφανής πιά.
 

Με τη διαφορά  ότι φέτος δεν θα υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην Ευρώπη να ξενυχτήσουν για μια νέα συμφωνία με την Ελλάδα.
 

Τούτη τη φορά θα μας αφήσουν στην τύχη μας, προβλέπουν όσοι έχουν αίσθηση των τρεχουσών διαπραγματεύσεων.

.Το vertigo ενός νάρκισσου

Γράφτηκαν ήδη μπόλικα για το ευφυές λογοπαίγνιο του κ. Τσίπρα περί καθολικού προσφυγικού προβλήματος και την επίσκεψη του Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας. Πολλοί επισήμαναν την ιδιότυπη αίσθηση χιούμορ που διαθέτει ο πρωθυπουργός και τη γενναιοδωρία του αφού γέλασε ο ίδιος με το αστείο του προκειμένου να βοηθήσει και όσους δεν το κατάλαβαν να γελάσουν. Σε άλλους προκάλεσε την αμηχανία και τη δυσφορία που αισθάνεσαι όταν κάποιος άνθρωπος μπροστά στα μάτια σου κάνει ή λέει μια ανοησία. 

Αυτά έχει η δημοκρατία θα μου πείτε. Επειδή δε και εγώ συγκαταλέγομαι σ’ αυτούς τους τελευταίους, καθυστέρησα να αντιδράσω, καθότι εδώ και μερικές ημέρες προσπαθώ να απαντήσω στο ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν;». Είναι δυνατόν ένας άνθρωπος σ’ αυτήν την ηλικία να αστειεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Ακόμη κι αν δεν είναι πρωθυπουργός, ακόμη κι αν δεν έχει δημόσιο λόγο. 

Κι έτσι οδηγήθηκα στην απάντηση: Μα εκστόμισε με τέτοια άνεση την ανοησία που του ήρθε –υποθέτω αυθορμήτως– επειδή είναι πρωθυπουργός.
Για μπείτε λίγο στη θέση του κ. Τσίπρα. Ενα παιδί που εξ απαλών ονύχων βρέθηκε στον κομματικό σωλήνα, πέρασε από τα σχολικά θρανία διαπρέποντας στις καταλήψεις, αποφοίτησε όπως αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο και ρίχτηκε με τα μούτρα στον αγώνα τον καλό της πολιτικής και της Αριστεράς. Συνδικαλιστής, δημοτικός σύμβουλος, βουλευτής, αρχηγός κόμματος και απρόσμενα πρωθυπουργός. 

Και ξαφνικά, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, από κει που συνομιλητές του ήταν ο Αλαβάνος και ο μπαρμπα Αλέκος, τώρα σηκώνει το τηλέφωνο και συνομιλεί με τη Μέρκελ, τον Ολάντ, τον Πούτιν. Και τον αποκαλούν Αλέξη. Και γίνεται ομοτράπεζος των ηγετών του κόσμου τούτου. Η διαδρομή από τα Εξάρχεια στις Βρυξέλλες, αν δεν είσαι προετοιμασμένος για το πολιτισμικό σοκ, μπορεί να αποβεί τραυματική.

Πώς να μην πιστέψεις πως είσαι κάτι ξεχωριστό, ένα ανθρώπινο θαύμα; Πώς να μην πιστέψεις ότι μπορείς να μιλήσεις αγγλικά, ενώ δεν ξέρεις αγγλικά; Πώς να καταδεχθείς να βάλεις γραβάτα τη στιγμή που οι κοινοί θνητοί φορούν γραβάτα; Πώς να μην πιστέψεις πως ό,τι εσύ ο ίδιος θεωρείς αστείο δεν μπορεί παρά να είναι επιτυχημένο; Συμφωνώ πως οποιοσδήποτε επιδιώκει να πρωταγωνιστήσει στον δημόσιο βίο πρέπει να διαθέτει κάποια σοβαρά αποθέματα ναρκισσισμού. Οπως όμως λέει και ο Ζενέ «δεν φτάνει να το θέλεις για να γίνεις νάρκισσος». Κοινώς έχει και ο ναρκισσισμός την τέχνη του.


Είναι ζήτημα γενιάς; Μπορεί. Είναι ζήτημα του πολιτικού περιβάλλοντος της Αριστεράς όπου η ερμηνεία του κόσμου στηρίζεται στην παπαγαλία πέντε έξι γενικών τσιτάτων περί καπιταλισμού; Σίγουρα, αν και όχι μόνον. Η πανίδα του δημόσιου βίου βρίθει από κακότεχνους νάρκισσους, εξίσου πολυάριθμους με τους κακότεχνους ρήτορες – γιατί και ο ναρκισσισμός ένα είδος ρητορείας είναι. 

Οταν ο μέσος Ελληνας πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να μάθει τίποτε γιατί τα ξέρει όλα, και δεν χρειάζεται να σκεφτεί παραπάνω από όσο σκέφτεται διότι τα έχει σκεφτεί όλα, επιβραβεύει όσους ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές του δικού του ναρκισσισμού. 

.Τουρκία, Ελλάς και Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Αχμέτ Νταβούτογλου προέβη καθ’ οδόν προς τις Βρυξέλλες σε μία δήλωση αυτονόητη, πριν από δύο ημέρες. Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία έως τον Ιούνιο και δεν αρθεί το ισχύον καθεστώς θεωρήσεων (βίζα), «ουδείς μπορεί να αναμένει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» για έλεγχο της ροής προσφύγων προς την Ευρώπη.

Οι «προοδευτικές» δυνάμεις και οι υπερασπιστές των ευρωπαϊκών «αξιών» εξεγέρθηκαν· έγινε λόγος για νέο τουρκικό εκβιασμό προς την Ευρώπη, για πιέσεις της Αγκυρας προς άρση των θεωρήσεων, που δεν αποτελεί παραχώρηση προς την Τουρκία αλλά συστατικό στοιχείο μιας συμφωνίας, η οποία επετεύχθη χάρη στη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Κομισιόν, έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι η απελευθέρωση της βίζας «είναι ζήτημα κριτηρίων» που δεν θα χαλαρώσουν στην περίπτωση της Τουρκίας. Η λογική επανήλθε τελικώς και ο αρμόδιος επίτροπος κ. Δημ. Αβραμόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημειουμένη πρόοδο.

Κάποιοι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, «ανθρωπιστές» ή «εθνικιστές», μπορεί να υποστηρίζουν διάφορα περί Τουρκίας και περί του καθεστώτος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εις την γειτονική προς την Εγγύς Ανατολή Ελλάδα δεν υπάρχουν περιθώρια θεωρητικών ρεμβασμών περί εναρμονίσεως προς τα ευρωπαϊκώς ισχύοντα ενός όντως «αυταρχικού» καθεστώτος.

Ούτε η εσωτερική κρίση στην Τουρκία, που είναι όντως υπαρκτή, μπορεί να αποβεί προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων καθ’ οιανδήποτε έννοια. Αρκεί η αυταπάτη του Ελευθερίου Βενιζέλου, που έσπευσε να αξιοποιήσει τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά ατυχώς ανέδειξε τον Μουσταφά Κεμάλ και δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις εξανδραποδισμού των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.

Ολα αυτά θα είχαν ιστορική αξία μόνον, εάν κάποιοι στη Ν.Δ. δεν επέμεναν να εξάρουν την «ιδιοφυή προσωπικότητα» του Ελευθερίου Βενιζέλου και την προσήλωσή του στην Ευρώπη και να επιδίδονται σε παραλληλισμούς που θα ήταν σκόπιμο να αποφεύγονται.

Κάθε εποχή έχει στοιχεία ιδιαιτερότητος, που εάν δεν ληφθούν υπ’ όψιν, οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές. Ορθώς η κ. Μέρκελ προώθησε τη συμφωνία της Αγκυρας με την Ε.Ε. και ήταν συνετό ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα την υποστήριξε εξ αρχής. Ορθώς ενεπλάκη το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση ανασχέσεως προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. 

Ούτε η Τουρκία θα αποκομίσει στρατηγικά οφέλη εις βάρος της Ελλάδος από την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, διότι με αυτή τη «λογική» στα χρόνια της μεταπολιτεύσεως, η χώρα μας απείχε από τις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις, με αποτέλεσμα την αναβάθμιση της Αγκυρας στο αμυντικό σύστημα της Δύσεως. Η σταθερότητα των σχέσεων με την Τουρκία αφορά πρωτίστως στην Ελλάδα και όχι στους διάφορους εταίρους μας, που έχουν την πολυτέλεια να μεριμνούν περί πολλά. 

.Πανηγυρίζουν... για τη διάλυση της κοινωνίας

Ποιος δεν θέλει να κλείσει η συμφωνία να τελειώνουμε με όλο αυτό το παπατζηλίκι της κυβέρνησης; Ποιος δεν θέλει να σταματήσει αυτή η ανοησία της περήφανης διαπραγμάτευσης και να δούμε που θα πάει αυτή η χώρα;
Όλοι οι καλοπροαίρετοι θέλουν να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και ακούμε με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του Κατρούγκαλου ότι το ασφαλιστικό έκλεισε αλλά και τις διαρροές ότι είμαστε πολύ κοντά για κόκκινα δάνεια και μένει το αφορολόγητο.
Θα πρέπει όμως να θυμίσουμε ότι την κυβέρνηση αυτή δεν μπορείς να την εμπιστεύεσαι σε καμιά περίπτωση. Κι άλλες φορές μίλησαν για κλείσιμο της συμφωνίας και φτάσαμε στο Πάσχα για να δούμε «λευκό καπνό». Πριν μία εβδομάδα μας έλεγαν ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου θα κλειδώσει η συμφωνία. Όμως, η συνάντηση των υπουργών γίνεται αύριο και κανείς δεν περιμένει συμφωνία, πέραν κάποιας διφορούμενης δήλωσης που θα λέει ότι υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα. Άγνωστο είναι ακόμη αν θα γίνει έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα που θα επικυρώσει τη συμφωνία, αν αυτή υπάρξει.
Η κυβέρνηση παίζει ξανά το ίδιο παιχνίδι, αυτό της επικοινωνιακής διαχείρισης και για το λόγο αυτό έστησε ένα κλίμα ευφορίας. Πόσο τυχαίο είναι ότι μέχρι χθες τα ξημερώματα μας είχαν πάρει… φαλάγγι οι ξένοι με δηλώσεις που δεν απέκλειαν ούτε το Grexit και ξαφνικά… ξυπνήσαμε με συμφωνία; Πόσο τυχαίο είναι ότι τα στοιχεία της Eurostat που τα είχε προαναγγείλει ο Τσίπρας από τη Βουλή δόθηκαν και δημοσιεύτηκαν στη νέα… Πράβντα του ΣΥΡΙΖΑ, στο Έθνος, ώστε να δημιουργηθεί κλίμα;
Αλλά να κάνουμε και ορισμένα ερωτήματα έτσι για να μη νομίζουν ότι είμαστε κορόιδα και τρώμε αμάσητα όσα μας σερβίρουν τα επικοινωνιακά παπαγαλάκια και μάλιστα εν μέσω της ύποπτης απεργίας των δημοσιογράφων.
Ερώτημα 1: Μιλάμε για μια συμφωνία – λαίλαπα. Τσακίζει τους πάντες, κόβει συντάξεις έως και 30% από τους νέους συνταξιούχους, αυξάνει τις εισφορές, επομένως μειώνει το εισόδημα των εργαζόμενων, πετσοκόβει τις επικουρικές, διαλύει υγιή ταμεία, τους κλέβει την περιουσία τους και αυτό είναι επιτυχία για την αριστερή κυβέρνηση; Είναι χαρούμενος ο Κατρούγκαλος που κατέβασε τα παντελόνια στους δανειστές; Είναι χαρούμενος ο Σταθάκης που συμφώνησε στο να πουληθούν όλα τα κόκκινα δάνεια σε ξένα κοράκια; Ή μήπως είναι περήφανος πατριώτης ο Τσακαλώτος που αναγκάζεται κάτω από τις πιέσεις των τροικανών να κατεβάσει το αφορολόγητο όριο σε τέτοιο σημείο που θα επιβαρυνθούν ακόμη και όσοι βγάζουν 700 ευρώ το μήνα; Μ’ αυτή τη συμφωνία είναι περήφανοι αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια;
Ερώτημα 2:Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που έδωσε η Eurostat είναι μια ακόμη επικοινωνιακή απάτη της κυβέρνησης. Διότι κατ’ αρχάς επιτεύχθηκαν πρώτον χάρη στις προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία το 2014 άφησε τη χώρα με οριακή ανάπτυξη. Δεύτερον, το πλεόνασμα 2,3 δις ευρώ που επικαλείται το Μαξίμου και πανηγυρίζει είναι αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών και των ιδιαίτερα αυξημένων φόρων του 2015. Ξέρετε ότι ακόμη χρωστά η εφορία επιστροφή φόρου για τα περσινά εισοδήματα σε χιλιάδες φορολογούμενους; 

Ξέρετε ότι δεν πληρώνει τίποτε σε προμηθευτές γι’ αυτό δεν έχουν ούτε γάζες τα νοσοκομεία; Και έχει υπολογιστεί το γεγονός ότι εισπράχθηκαν περισσότερα πέρυσι από φόρους επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, κατάργησε την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ, αύξησε μόλις το φθινόπωρο τον ΦΠΑ και άλλα πολλά; Είναι σα να λέει μια οικογένεια ότι της μένουν περισσότερα λεφτά μέσα στο μήνα γιατί έχουν κλειστεί στο σπίτι, δεν σπαταλάνε τίποτε και χρωστάνε στον μανάβη, τον κρεοπώλη, τον μπακάλη. Και ταυτόχρονα υποχρεώνουν τα παιδιά να πληρώνουν στον πατέρα χαράτσι. Έτσι φυσικά και θα μείνουν λεφτά και θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση.

Ερώτημα 3:Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και λέει ότι το ΔΝΤ κάνει λάθος στους υπολογισμούς του, επομένως δεν υπάρχει λόγος για τη λήψη προληπτικών μέτρων 3 δις ευρώ. Μακάρι να έχει δίκιο και να λένε ψέματα ή να είναι καραγκιόζηδες οι γραφειοκράτες του Ταμείου. Ποιος θέλει επιπλέον μέτρα τώρα, αν και απ’ ότι ξέρουμε αυτά θα αφορούσαν σε περιστολή της δημόσιας δαπάνης με κατάργηση φορέων, απολύσεις και άλλες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτό που ρωτάμε εμείς είναι τι θα γίνει αν σε πέντε μήνες τα νούμερα δεν βγαίνουν γιατί απλά ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει τους φόρους που επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν τα 88 δις ευρώ ενώ οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία είναι γύρω στα 16 δις ευρώ.

 Αν προσθέσουμε και τα άνω των 110 δις ευρώ κόκκινα δάνεια (κανείς δεν πληρώνει τις τράπεζες εδώ και μήνες), το ιδιωτικό χρέος έχει φτάσει κοντά στα 220 δις και αυξάνεται συνεχώς. Για ποια επιτυχία μας λέει η κυβέρνηση όταν κληθεί να βρει ξανά χρήματα για να κλείσει τις τρύπες;
Υπάρχουν ένα σωρό ερωτήματα για το success story α λα αριστερά που στήνει ο Τσίπρας και η παρέα του. Κανείς δεν πρέπει να «τσιμπήσει» με τις επικοινωνιακές μπαρούφες που στήνουν. Η συμφωνία αν κλείσει θα κλείσει με τον λογαριασμό να είναι πολύ βαρύς. Δεν θα τον πληρώσει ο Τσίπρας, ο Παππάς ή ο Κατρούγκαλος με τα μαντιλάκια. Θα τον πληρώσει ο ελληνικός λαός και οι επιβαρύνσεις θα είναι αποτέλεσμα της άθλιας διαπραγμάτευσης που εδώ κι ένα χρόνο έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι και να επιχαίρουν επειδή θα αποδιαλύσουν την ελληνική κοινωνία; Έλεος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.