.Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΧΤΥΠΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ...


Η έξαρση της ανεργίας στη χώρα μας, που ανήλθε στο 26% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ μόνο στον ιδιωτικό τομέα άγγιξε το 33% και στους νέους έως 25 ετών εκτοξεύθηκε στο 57,6%, δεν δημιουργεί...
μονάχα οικονομικά προβλήματα στα νοικοκυριά.

Πέραν της ανέχειας που και αυτή καλπάζει – αφού 500.000 οικογένειες ζουν ήδη κάτω από το όριο της φτώχειας – διαταράσσονται και οι ισορροπίες της οικογενειακής ζωής. Αυτό συμβαίνει γιατί αλλάζει ο ρόλος των γονιών όταν από παραδοσιακοί «κουβαλητές» μένουν ξαφνικά στο σπίτι χωρίς δουλειά, ενώ τη νύφη πληρώνουν τα παιδιά, τα οποία υφίστανται έντονο στρες. 

Όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» η κ. Τζίνα Ρουπάκι, ψυχολόγος, ειδικευμένη στη συμβουλευτική γονέων και διευθύντρια του εργαστηρίου «parentuning», είναι συχνό φαινόμενο των καιρών ο πατέρας και αρχηγός της οικογένειας να χάνει τη δουλειά του, ενώ η μητέρα συνεχίζει να εργάζεται. «Η απώλεια της εργασίας δημιουργεί σοκ στον άνεργο πατέρα. 
Αποδυναμώνεται η αυτοπεποίθηση του, νιώθει κατώτερος και άχρηστος, έχοντας χάσει το φυσικό του ρόλο. 

Η ανεργία, βέβαια, συνοδεύεται και από οικονομική δυσχέρεια που υποχρεώνει την οικογένεια να κάνει δραστικές αλλαγές, προκειμένου να ζήσει με λιγότερα χρήματα. Ωστόσο, υπάρχουν και συναισθηματικές επιπτώσεις στα παιδιά, καθώς υφίστανται άγχος από τρεις διαφορετικές πηγές», λέει η κ. Ρουπάκι. Και εξηγεί: «Καταρχήν αλλάζει η ρουτίνα του σπιτιού.

Το παιδί βλέπει τον μπαμπά στο σπίτι ώρες που παραδοσιακά έλειπε και αυτή η αλλαγή αποσυντονίζει κυρίως τα νήπια που χρειάζονται σταθερό περιβάλλον.
Χωριστή πηγή στρες για τους λιλιπούτειους αποτελεί το άγχος του άνεργου πατέρα (για το πως θα ζήσουν, που θα βρει άλλη δουλειά) το οποίο μετατρέπεται σε εκνευρισμό, θυμό και επιθετικότητα προς τη σύζυγο και προς τα παιδιά. 

Όταν τα παιδιά γίνονται αποδέκτες του θυμού των γονιών τους νιώθουν πως αδικούνται και αντιδρούν περίεργα, ανάλογα με την ηλικία τους». Όπως επισημαίνει η ειδικός, τα πιτσιρίκια εκδηλώνουν ακραία χειριστική συμπεριφορά και ζητούν διαρκώς να τους κάνουν τα χατίρια. 

Οι έφηβοι, από την άλλη, απομονώνονται ή φέρονται αντιδραστικά, με τις αντιδράσεις τους να λαμβάνουν ακραία μορφή καθώς στην εφηβεία οι ορμόνες «βράζουν».
Επίσης, τα παιδιά αμφισβητούν τα γονεϊκά πρότυπα και αφού εκδηλώσουν αρχικά επιθετικότητα περνούν στην υποταγή, στην απογοήτευση και την παραίτηση. 

Η επιθετικότητα τα ωθεί να κάνουν κακές παρέες, να πίνουν και να καπνίζουν ή τα στρέφει σε απαγορευμένες ουσίες και γι’ αυτό ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Η υποταγή, από την άλλη, τα οδηγεί σε εσωστρέφεια και μειωμένη απόδοση στο σχολείο, ενώ η παραίτηση κάνει τα παιδιά να χάσουν τα ενδιαφέροντά τους, να απομονωθούν και να πέσουν σε κατάθλιψη.

.KΑΤΕΠΛΕΥΣΕ ΤΟ '' ΦΑΙΣΤΟΣ '' ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ...


Απέπλευσε στις 11:20 το βράδυ της Κυριακής για τον Πειραιά το πλοίο «Φαιστός Παλάς» των Μινωικών Γραμμών μεταφέροντας περίπου 100 νταλίκες με πάνω από 3.000 τόνους ευπαθών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, δίνοντας... 
μια σημαντική ανάσα στους παραγωγούς πρώιμων κηπευτικών.

Από νωρίς το απόγευμα, δεκάδες νταλίκες από την Ιεράπετρα, τη Μεσαρά τη Βιάννο και το Ρέθυμνο, που ήταν σταθμευμένες στον προβλήτα 6, αφού ζυγίσθηκαν άρχισαν να φορτώνονται στο πλοίο και η διαδικασία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ, ενώ μεσολάβησε και τηλεφώνημα αγνώστου για τοποθέτηση βόμβας στο πλοίο όπου και έγιναν οι απαραίτητοι έλεγχοι για να αποδειχθεί ότι επρόκειτο για φάρσα.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου βρισκόταν συγκεντρωμένοι πολλοί αγρότες οι οποίοι παρέμειναν εκεί μέχρι την ώρα του απόπλου του πλοίου με τα προϊόντα τους.
Επίσης στο λιμάνι βρέθηκαν ο γ.γ. αποκεντρωμένης διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης και οι δήμαρχοι Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης, Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη και Ιεράπετρας, Σήφης Αναστασάκης.

Το πλοίο δρομολογήθηκε μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις του γ.γ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των αγροτών με αρμοδίους του Υπουργείου Ναυτιλίας και της πλοιοκτήτριας εταιρείας αφού χιλιάδες τόνοι πρώιμων κηπευτικών κινδύνευαν να οδηγηθούν στις χωματερές λογω της απεργίας της ΠΝΟ.

Κατέπλευσε, στον Πειραιά λίγο πριν τις 7 το πρωί και «έδεσε» σε σημείο που καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια, ενώ στην περιοχή βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, για να μην  εμποδιστεί η αποβίβαση επιβατών και οχημάτων, από τους απεργούς της ΠΝΟ.

.'' AΣ ΛΕΝΕ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ''...


Ο «τσάρος» σηκώνει το γάντι που του πέταξαν οι βουλευτές της Ν.Δ.: «Ο καθένας μπορεί να κάνει όποια κριτική νομίζει. Εγώ επιμένω πως ακολουθώ την κυβερνητική πολιτική. Και θα επιλέγω πού θα απαντάω και πότε», αντιτείνει με δήλωσή του ... 
στη Real news.

Ο τεχνοκράτης Γιάννης Στουρνάρας, για πολλοστή φορά στη σύντομη υπουργική καριέρα του, βρίσκεται στη δίνη ενός τυφώνα. Η ιδιαιτερότητα τώρα είναι πως η δριμεία κριτική στα πεπραγμένα του δεν ασκείται από το ΠΑΣΟΚ ή τη ΔΗΜΑΡ - 

ίσα ίσα που ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίου Κωνσταντίνου Ανδρέας Παπαδόπουλος, με μια ανάρτησή του στο Twitter, δήλωσε πως στην τηλε-παρέμβασή του στο Mega τον βρήκε «πολύ καλό» και «καθησυχαστικό».

Ο υπουργός πυροβολείται εκ των έσω, με τις «γαλάζιες» αντιδράσεις να κινδυνεύουν να γίνουν χιονοστιβάδα που θα τον παρασύρει και θα τον συνθλίψει. 

«Ακολουθώ την πολιτική που έχει συμφωνήσει η χώρα με τις υπογραφές του κ. Σαμαρά, του κ. Προβόπουλου και τη συναίνεση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Είμαστε δεσμευμένοι σε αυτή την πολιτική και για πρώτη φορά πάμε καλά. 
Δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο πρέπει να αλλάξουμε τώρα αυτά που λέγαμε», επιμένει στην «R» ο Γ. Στουρνάρας.

.'' ΠΤΩΣΗ '' ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ...


Δραματική είναι η πτώση του τζίρου για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης την περίοδο των εκπτώσεων. Όπως λένε οι ίδιοι, περίμεναν αυτό το διάστημα για να ανακάμψουν, αλλά παρά τις μεγάλες εκπτώσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει,...
οι καταναλωτές δεν αγοράζουν.
 αγορά κινήθηκε κάπως μόνο τις πρώτες 3-4 μέρες των εκπτώσεων. 

Από εκεί και πέρα "πάγωσε". Δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα στοιχεία, αλλά από την επαφή που έχω με τους συναδέλφους μου, μιλούν για πτώση του τζίρου σε ποσοστό 50%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2012" αναφέρει, o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χαντζαρίδης.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όλο και περισσότερα καταστήματα ανεβάζουν στις βιτρίνες τους τα ποσοστά των εκπτώσεων. Πλέον το 50% θεωρείται συνηθισμένο και συχνά βλέπουμε "έως 70%", ακόμα και "έως 80%".

"Τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι τόσο μεγάλα, γιατί οι έμποροι έχουν ανάγκη ρευστοποίησης του εμπορεύματος. Έτσι, προκειμένου να τους μείνει στα ράφια, προτιμούν να το πωλήσουν ακόμη και κάτω του κόστους" μας λέει καταστηματάρχης του κέντρου και συνεχίζει: 

"Βλέπουν τη βιτρίνα, μπαίνουν μέσα για να ρωτήσουν, αλλά οι περισσότεροι το σκέφτονται και περιμένουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις, όσο πλησιάζουμε στη λήξη της περιόδου".

Κάποιοι, μάλιστα, προχωρούν σε ειδικές προσφορές για όσους καταναλωτές αγοράσουν πολλά τεμάχια, όπως το κατάστημα της φωτογραφίας, που προσφέρει επιπλέον έκπτωση 10%.

.Στην Αθήνα την Τετάρτη ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών


Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, θα έχει υποψήφιος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος φτάνει την Τετάρτη στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης προεκλογικής περιοδείας του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Εξάλλου, στην διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Στάινμπρουκ θα επισκεφθεί, μαζί με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, το κέντρο του κοινωνικού προγράμματος «Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών» του Δήμου.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες μέρες ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και άλλα στελέχη του κόμματος είχαν συναντηθεί στο Βερολίνο με τον κ. Βενιζέλο, και είχαν απευθύνει μηνύματα στήριξης της Ελλάδας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η περιοδεία του κ. Στάινμπρουκ σε Δουβλίνο, Λονδίνο, Αθήνα, Χάγη, δεν έχει τυχαίους προορισμούς, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης ως η «δυσκολότερη» περίπτωση, η Ιρλανδία είναι το «καλό παράδειγμα», η Βρετανία είναι η χώρα που δημιουργεί θεσμικά ζητήματα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ενώ η Ολλανδία ανέλαβε μόλις την προεδρία του Eurogroup. 

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να έχει συναντήσεις με τον Διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας σερ Μέρβιν Κινγκ αλλά και τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γιερόεν Ντισελμπλόεμ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως επικεφαλής του Eurogroup.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.