.Συγχαρητήρια Βενιζέλου για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής


Τον Γιώργο Παπανδρέου συνεχάρη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος για την ομόφωνη επανεκλογή του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι ο κ. Παπανδρέου θα αξιοποιήσει και πάλι τη θέση του αυτή για την προβολή των εθνικών θέσεων σε όλους τους τομείς. Ιδίως για την αποκατάσταση της άδικης εικόνας που έχει δημιουργηθεί διεθνώς σε σχέση με την πορεία της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής προσαρμογής, προς την οποία η Ελλάδα έχει διανύσει με επιτυχία περισσότερο από τα δύο τρίτα της διαδρομής χάρις στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

.ΠΑΣΟΚ: 38η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη


Εκδήλωση για την 38η επέτειο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη πραγματοποιεί το ΠΑΣΟΚ, την ερχόμενη Δευτέρα, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στις 7.30 το βράδυ.

Όπως έχει γίνει γνωστό το τελευταίο διάστημα, η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου αναμένεται ότι θα έχει ιδεολογικό χαρακτήρα 
και θα εξηγεί πώς συνδέονται τα συνθήματα της ιδρυτικής πράξης του Κινήματος με τη σημερινή συγκυρία και πραγματικότητα, ενώ στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστεί το ανανεωμένο έμβλημα του ΠΑΣΟΚ.

.Δεν υπάρχει θέμα περικοπών στους μισθούς των κληρικών


Συνάντηση με τον Aρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβεβαίωσε τον προκαθήμενο της ελλαδικής Εκκλησίας ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών στους μισθούς των κληρικών. 

Το κλίμα της συνάντησης, στην οποία έδωσε το «παρών» και ο υπουργός Κ. Αρβανιτόπουλος, ως καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός, χαρακτηρίζεται πολύ καλό από εκκλησιαστικούς κύκλους. 

.Γ. Προβόπουλος: Θετικές κινήσεις


Πιο γρήγορες και επιθετικές θα επιθυμούσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος τις διαδικασίες για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό χώρο, όπως είπε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε το μεσημέρι.

 «Το λέτε... με μια βεβαιότητα. Τι υποκρύπτει αυτή η βεβαιότητα;» ρώτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

 Ο κ. Προβόπουλος απάντησε ότι τα πράγματα κινούνται. «Ανήκω σ' αυτούς, βέβαια, που πιστεύουν ότι πρέπει να κινηθούν ακόμα πιο γρήγορα και πιο επιθετικά, αλλά πάντως κινούνται τα πράγματα. Αυτό είναι, νομίζω, θετικό. 

Στον τραπεζικό χώρο, έχουμε μια αναδιάταξη των δυνάμεων που, μαζί με την ανακεφαλαιοποίηση που έχει ήδη ξεκινήσει και θα συμπληρωθεί καθ' οδόν, θα δημιουργήσει ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό, πιο αποτελεσματικό».

.ΣΥΡΙΖΑ: Το μήνυμα των εκλογών για αλλαγή πολιτικής έγινε «κουρελόχαρτο»


Επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο για τα νέα μέτρα, εξαπέλυσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι «ούτε η πιο νοσηρή μνημονιακή φαντασία δεν μπορούσε να συλλάβει πως, μετά τις τελευταίες εκλογές, το μήνυμα του ελληνικού λαού για αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής θα γινόταν, τόσο γρήγορα και τόσο ξεδιάντροπα, κουρελόχαρτο για την κυβέρνηση και τους δανειστές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι τα νέα μέτρα, για τα οποία ένα Θεός γνωρίζει σε τι ύψος τελικά θα φτάσουν, οδηγούν σε ένα καινούριο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης, με απροσδιόριστες συνέπειες για την κοινωνία. 

Θα αφήσουν, προσθέτει, μια χώρα υποθηκευμένη στους δανειστές, χωρίς σχολεία και νοσοκομεία, εκατομμύρια ανέργους, εξαθλιωμένους πολίτες και ανήμπορους συνταξιούχους.

«Ο κ. Σαμαράς, που κρύβεται από την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό, αποτελεί τον καλύτερο εγγυητή των συμφερόντων των δανειστών και το νεκροθάφτη των προσδοκιών του λαού μας για ανάπτυξη, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτός και η κυβέρνησή του είναι επικίνδυνοι για τη χώρα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. 

.Λύση στο πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών


Λύση στο πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών δόθηκε, σήμερα, ύστερα από συνάντηση του προεδρείου της Kεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση και σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη. 

Ειδικότερα, έγιναν δεκτές από το προεδρείο της ΚΕΔΕ, οι προτάσεις του υπουργείου, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος και εξορθολογισμό των τροφείων (voucher). 

Με τον τρόπο αυτό, αυξάνονται κατά 18.000 οι θέσεις παιδιών στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς σε σχέση με πέρυσι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό ωφελουμένων για την τρέχουσα περίοδο σε πάνω από 60.000.

.Σάντος: «Θέλουμε και μπορούμε να πάμε στο Μουντιάλ»

Στις ιδιατερότητες που παρουσιαζουν τα επικείμενα ματς με Λετονία και Λιθουανία, τόσο λόγω της εποχής που διεξάγονται, όσο και λόγω του ότι πρόκειται για το ξεκίνημα των προκριματικών του Μουντιάλ 2014, στάθηκε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της αποστολής της εθνικής ομάδας για τις δύο αυτές αναμετρήσεις. 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την έλλειψη ρυθμού των Ελλήνων διεθνών: «Βρισκόμαστε στην έναρξη των υποχρεώσεων και κάποιοι δεν έχουν τον απαιτούμενο ρυθμό. Αγωνιζόμαστε με ομάδες που τα πρωταθλήματά τους έχουν ξεκινήσει. 

Όντως σε κάποιες προηγούμενες πρεμιέρες η Εθνική δεν είχε καλό ξεκίνημα. Το... καμπανάκι του συναγερμού έχει χτυπήσει. Πρόσφατα στα προκριματικά του Euro είχαμε δύο δύσκολα ματς με τη Λετονία. Με τη διάθεση και την αποφασιστικότητα θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν», τόνισε αρχικά ο Πορτογάλος προπονητής.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός έδωσε το σύνθημα για τα προκριματικά, λέγοντας ότι «θέλουμε να είμαστε παρόντες στο Παγκόσμιο Κύπελλο και μπορούμε να τα καταφέρουμε», ενώ χαρακτήρισε πλήγμα την απουσία του τραυματία Δημήτρη Σαλπιγγίδη.

.Τότεναμ, Λάτσιο και Μάριμπορ στο δρόμο του Παναθηναϊκού


Δύσκολη κλήρωση είχε ο Παναθηναϊκός στους ομίλους του Europa League.

Οι «πράσινοι» θα αντιμετωπίσουν την αγγλική Τότεναμ, την ιταλική Λάτσιο και τη σλοβένικη Μάριμπορ, διεκδικώντας ένα από τα δύο «εισιτήρια» για τη φάση των «32». Οι αγώνες αρχίζουν στις 20 Σεπτεμβρίου και η φάση των ομίλων ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου.

.Καλή επιτυχία στον Ζωγραφιώτη Αθλητή και Σημαιοφόρο της Ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου


Ο Δήμαρχος Ζωγράφου Κωνσταντίνος Καλλίρης, με αφορμή την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Με μεγάλη συγκίνηση παρακολουθούμε όλοι μας την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ελληνίδες και Έλληνες αθλητές, που συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου που μόλις ξεκίνησαν.

Ευχή όλων είναι η δική τους συγκινητική και συνάμα μεγαλειώδης προσπάθεια να εμπνεύσει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, που δίνει και αυτός το δικό του μαραθώνιο αγώνα, για να ξεπεράσει και να τερματίσει την επίπονη αυτή κρίση που τον περιβάλει.

Καλή επιτυχία σε όλη την Ελληνική αποστολή και ιδιαίτερα στο σημαιοφόρο της, Ζωγραφιώτη αθλητή μαςΤαμπαξή Χρήστο, που τιμά διπλά με την παρουσία του και την Ελλάδα και την πόλη μας». 

.Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων επέστρεψε στο 1978


Μελέτη για την ελληνική οικονομία του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ υποστηρίζει πως οι μειώσεις μισθών - συντάξεων, καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν επιφέρει στο επίπεδο ζωής των Ελλήνων μείωση κατά 50% σε σχέση με το 2008.

Ειδικότερα, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως την περίοδο 2010-2012 το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε 8%, ενώ η ύφεση αυξήθηκε και η ανεργία εκτινάχθηκε στα ύψη (από 17,7% το 2011 στο 24% το 2012). 

Την περίοδο 2010-2011 οι μειώσεις μισθών του Δημοσίου ανήλθαν σε 3,5 δισ. ευρώ και του ιδιωτικού τομέα σε 3 δισ. ευρώ. 
Συνολικά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 8% του ΑΕΠ, χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως η οικονομική κατάσταση της κοινωνικής ασφάλισης επιδεινώνεται λόγω της αύξησης της ανεργίας (24%το 2012, δηλ. 1.200.000 άτομα) και της μείωσης των μισθών, που στερούν την κοινωνική ασφάλιση από πόρους της τάξεως των 9,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη, υποστηρίζει πως η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης οδηγεί σε απώλειες 8,5 δισ. ευρώ.

Τέλος, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ υποστηρίζει πως η αγοραστική δύναμη των νέων κατώτατων μισθών έχει πλέον επιστέψει στα επίπεδα του 1978.

.Όλα τα σκληρά μέτρα - Οι συνταξιούχοι πληρώνουν το λογαριασμό


Εννέα συν ένα χτυπήματα στις συντάξεις επιφυλάσσει για 2,9 εκατ. συνταξιούχους το σκληρό πακέτο μέτρων συνολικού ποσού 11,886 δισ. ευρώ. 

Αν εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές, όπως προβλέπεται στο βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου που παρουσιάζουν σήμερα Τα Νέα, οι συνταξιούχοι θα χάσουν 4,598 δισ. ευρώ, ενώ 940 εκατ. ευρώ πρόσθετων απωλειών προβλέπονται από το μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα. 

Το πιο σκληρό μέτρο, όπως αξιολογείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι αυτό που προβλέπει κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο επηρεάζει δυσανάλογα περισσότερο όσους έχουν χαμηλές συντάξεις. 

Κατάργηση των δώρων σημαίνει μείωση της τάξεως του 12% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει σήμερα μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ (θα χάσει 400 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 200 το Πάσχα και το καλοκαίρι, άρα συνολικά οι ετήσιες αποδοχές του από 6.800 ευρώ θα με
ιωθούν σε 6.000 ευρώ), έναντι μείωσης 6% για έναν συνταξιούχο που λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα, οι ετήσιες αποδοχές του οποίου από τα 12.800 ευρώ θα μειωθούν σε 12.000 ευρώ.

Η κατάργηση των δώρων σε κύριες και επικουρικές συντάξεις κέρδισε μια θέση στο βασικό σενάριο, με το σκεπτικό - από την πλευρά του οικονομικού επιτελείου - ότι σε αντίθετη περίπτωση το μαχαίρι στις συντάξεις θα έπρεπε να αρχίσει από τα 600 ή τα 700 ευρώ.

Παρότι οι περικοπές από το ύψος των 1.000 ευρώ μοιάζει ευνοϊκότερο σενάριο, το κλειδί της αξιολόγησης του μέτρου κρύβεται στο γεγονός ότι πρόκειται για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο άθροισμα των 1.000 ευρώ, προκειμένου να υπάρξουν περικοπές τα 750 ευρώ θα πρέπει να αφορούν κύρια σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι έρχονται αντιμέτωποι με νέες μειώσεις στο εφάπαξ από το 2013 και αναδρομικές κρατήσεις για εφάπαξ προηγούμενων ετών που δεν έχουν καταβληθεί ακόμα (το μέτρο αφορά τους συνταξιούχους του Δημοσίου). 

Επιπροσθέτως, προβλέπεται πλαφόν 720 ευρώ στις συντάξεις ανύπαντρων θυγατέρων, αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης από τα 15 στα 20 χρόνια για να θεμελιωθεί δικαίωμα ελάχιστης σύνταξης αλλά και ηλικιακό όριο (64 έτη) για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ. 

Στον φάκελο «συντάξεις», η κυβέρνηση κρατά έναν μπαλαντέρ. Αν απορριφθούν κάποια μέτρα είτε από τα κόμματα είτε από την τρόικα, δεν θα αργήσει να επανέλθει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 ή 2 χρόνια.

Οι μισθοί 

Η πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια περίπου 200.000 δικαστικών, πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, ιατρών του ΕΣΥ, ενστόλων και αρχιερέων αποτελούν τις μεγαλύτερες πηγές εξοικονομήσεων στη λίστα των μέτρων που οδηγούν σε μείωση της μισθολογικής δαπάνης κατά 1,321 δισ. ευρώ.

Μεγάλες απώλειες θα υποστούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ για τους οποίους προβλέπεται επέκταση του ενιαίου μισθολογίου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει πώς θα λειτουργήσει η «νέου τύπου εφεδρεία» από την οποία προβλέπονται εξοικονομήσεις 167 εκατ. ευρώ.

.Ο Μάριος Φραγκούλης τραγουδά για τα παιδιά με καρκίνο


«Να πάμε! Να "ανάψουμε" τη Φλόγα της αγάπης και στο Ηρώδειο! Τα παιδιά με καρκίνο δίνουν τον δικό τους αγώνα και μας θέλουν δίπλα τους!»
Με το σύνθημα αυτό ο Μάριος Φραγκούλης και ο σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», προσκαλούν το αθηναϊκό κοινό να συμμετάσχει στη συναυλία απόψε στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, υπό το φως της μπλε πανσελήνου.

Ο Μάριος Φραγκούλης επιστρέφει στο Ηρώδειο και τραγουδά για όλα τα Όμορφα Πράγματα που φωτίζουν τις ζωές των ανθρώπων, σε μία βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά με καρκίνο.

Ο διεθνής Έλληνας τενόρος, μετά την πρώτη παγκόσμια επίσημη παρουσίαση του «Beautiful Τhings- Όμορφα Πράγματα», στα τέλη Ιουνίου στη Βοστώνη, με τη θρυλική Ορχήστρα Boston Pops, παρουσιάζει στο αθηναϊκό κοινό μία ξεχωριστή μουσική περιπλάνηση στους ήχους της νέας διεθνούς δισκογραφικής του δουλειάς.

.Έκτακτη σύνοδος Κορυφής της ΕΕ τον Νοέμβριο, για τα δημοσιονομικά


Μια έκτακτη σύνοδος Κορυφής, για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, την περίοδο 2014-2020, ανακοινώθηκε ότι θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, λίγο μετά τη σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου και λίγο πριν τη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Το θέμα της συνόδου των ηγετών αφορά στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πολιτικών της ΕΕ για μια επταετία, δηλαδή, ουσιαστικά αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του αναδιανεμητικού μηχανισμού της ΕΕ. Ιστορικά, 

η συμφωνία στα δημοσιονομικά παρουσιάζει μεγάλη δυστοκία, είναι προϊόν δύσκολων και σκληρών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη- μέλη και οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στην ?παράταση. 

Εύλογο είναι, σε τούτη τη συγκυρία της κρίσης, που έχει υπαγορεύσει την ανάγκη αυστηρών προγραμμάτων λιτότητας, οι διαπραγματεύσεις για μια δημοσιονομική συμφωνία να εξελιχθούν σε μια επίπονη περιπέτεια.

.Ένστολη διαμαρτυρία για τα νέα μέτρα


Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στην πλατεία Συντάγματος αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί, για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. 

Αυτή την ώρα οι ένστολοι βρίσκονται έξω από το υποργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας συνάντηση με τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα.
Τη διαφωνία του για το ενδεχόμενο μειώσεων των ειδικών μισθολογίων των ενστόλων εξέφρασε βουλευτής της ΝΔ, Δ.Κυριαζίδης. 

«Δεν μπορώ να το αντιληφθώ γιατί θέλουν να προχωρήσουν σε μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων. Διότι έτσι κι αλλιώς οι αμοιβές των ένστολων είναι πενιχρές. Κι όταν ακούει κανείς ειδικό μισθολόγιο έχει την αίσθηση ή του δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι κάτι το ευνοϊκότερο, ευμενέστερο, των δημοσίων υπαλλήλων. 

Τουναντίον, τα ειδικά μισθολόγια έγιναν- μόνο και μόνο- για να έχουν χαμηλότερες αμοιβές στους ένστολους λόγω του χρόνου εργασίας, του είδους εργασίας γιατί εάν αμείβονταν με τους όρους των δημόσιων υπαλλήλων θα ήταν διπλάσιες και τριπλάσιες», τόνισε μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ.

.Από τη Δευτέρα οι αιτήσεις για πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών


Από την ερχόμενη Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου και έως τις 7 Σεπτεμβρίου καλούνται να καταθέσουν τις αιτήσεις τους στον ΟΑΕΔ, όσοι ενδιαφέρονται να εργαθούν ως ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, για το έτος κατάρτισης 2012-2013.

Ο ΟΑΕΔ καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικώς (συστημένα) ή με courier τις αιτήσεις, καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που προβλέπονται για κάθε θέση ωρομίσθιου εκπαιδευτικού, σε ΙΕΚ του Οργανισμού.

. Η μόνιμη αναζήτηση μιας εποχιακής δουλειάς στον τουρισμό


Το καλοκαίρι τελειώνει και αργά ή γρήγορα πολλά ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, που απασχολούσαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, θα κατεβάσουν ρολά.
Ο νέος που, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σερβίρει καφέ στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, ο καλογυμνασμένος ναυαγοσώστης που γίνεται φύλακας άγγελος των λουόμενων σε κάποια από τις εκατοντάδες ελληνικές παραλίες ή η χαμογελαστή γυναίκα που υποδέχεται τους τουρίστες σε ένα ξενοδοχείο, όπως διηγούνται στο ΑΜΠΕ, είτε θα γυρίσουν στις σπουδές τους, είτε θα ασχοληθούν με αγροτικές ή άλλες εργασίες, ή απλά θα περιμένουν μέχρι να αρχίσει η επόμενη τουριστική περίοδος.

Στην υποδοχή μεγάλου ξενοδοχείου στο νησί της Σαντορίνης εργάστηκε αυτό το καλοκαίρι η 21χρονη Μαρία, η οποία, το φθινόπωρο θα επιστρέψει στην Αθήνα και τη σχολή της, όπου σπουδάζει λογοθεραπεία. 

Αν και οι σπουδές της δεν έχουν καμία σχέση με τον τουρισμό επέλεξε να εργαστεί σε ξενοδοχείο τους θερινούς μήνες, για να συγκεντρώσει χρήματα για το χειμώνα. Σχετικά θετική ήταν η πρώτη εμπειρία που είχε ως εποχική υπάλληλος, 
σημειώνει, όμως, ότι είναι αρκετά σύνηθες το φαινόμενο οι υπερωρίες να μένουν απλήρωτες και σε μερικά ξενοδοχεία η καταβολή των δεδουλευμένων να καθυστερεί μέχρι και 20 μέρες.

Αντίθετα, η 24χρονη Μάνια, έχει σχετικές σπουδές και εργάζεται ήδη έξι χρόνια στον τομέα του Τουρισμού. Φέτος είναι υποδιευθύντρια υποδοχής σε μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα της Σαντορίνης και το χειμώνα την περιμένει στην Αθήνα, το ταμείο ανεργίας και το άγχος της αναζήτησης εργασίας.
Δεκάδες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα που εργάζονται σε εποχικά επαγγέλματα στον τομέα του Τουρισμού.

Έχουν δουλειά δηλαδή, για μία περίοδο περίπου 5-6 μηνών, η οποία πριν από την οικονομική κρίση ξεκινούσε στις αρχές Απριλίου, ενώ σήμερα ξεκινά αρχές Μαΐου και διαρκεί περίπου έως τον Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, τους θερινούς μήνες, παρατηρείται μείωση των εποχικών επιδοτούμενων ανέργων τουριστικών επαγγελμάτων σε σχέση με το χειμώνα.

.Σε 6 με 12 μήνες η κατάστασή του θα ξεκαθαρίσει, εκτιμά ο Ασάνζ


Ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε πως η κατάστασή του θα ξεκαθαρίσει σε έξι ως δώδεκα μήνες μέσω του διπλωματικού παιγνιδιού ή έπειτα από κάποιο αναπάντεχο γεγονός, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες το βράδυ από τηλεοπτικό δίκτυο του Ισημερινού.
"Πιστεύω πως θα επιλυθεί σε έξι ή δώδεκα μήνες, αυτό έχω υπολογίσει", δήλωσε ο 41χρονος Αυστραλός προς το τηλεοπτικό κανάλι Gama 
που του πήρε συνέντευξη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατοικεί από τις 19 Ιουνίου για να αποφύγει να εκδοθεί στη Σουηδία, καθώς και την πιθανή έκδοσή του στις ΗΠΑ που θα μπορούσε να ακολουθήσει.

"Η κατάσταση θα επιλυθεί δια της διπλωματίας ή με ένα αναπάντεχο γεγονός στον κόσμο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, όπως ένας πόλεμος (της Δύσης) εναντίον του Ιράν, η εκλογή (προέδρου) στις ΗΠΑ και η παύση των διώξεων από την πλευρά της σουηδικής κυβέρνησης", πρόσθεσε.

.Τα νέα μέτρα στο τραπέζι του Υπουργικού


Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει το μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο, στο επίκεντρο του οποίου είναι το νέο "πακέτο" μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων εν όψει της έλευσης της τρόικας. 

Το νέο «μαχαίρι» στις αποδοχές των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ, η δραστική περικοπή των επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό, η μείωση έως εκμηδένιση των φοροαπαλλαγών, αλλά και οι αυξήσεις στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, αποτελούν μερικούς από τους βασικούς «κορμούς», σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών του νέου πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ. 

Τα μέτρα αυτά θα επιβαρύνουν επιπρόσθετα μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι θα δουν να περικόπτονται 7 δισ. ευρώ από συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας, κ.λπ. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ, οι αποδοχές των περίπου 68.000 υπαλλήλων τους μπορεί να μειωθούν περαιτέρω έως και 30%. 

Καθώς, θα καταργηθούν οι κανονισμοί εργασίας, στους οποίους προβλέπονται οι πρόσθετες αμοιβές, όπως είναι τα επιδόματα, οι υπερωρίες, τα εκτός έδρας, κ.λπ. 
Ταυτόχρονα, με την κατάργηση των κανονισμών εργασίας θα μπορεί να αλλάξει το σύστημα για τις ωριμάνσεις, αλλά και να διευκολυνθεί η μεταφορά του προσωπικού από μια δημόσια επιχείρηση σε μία άλλη.

.Ανοιχτά μουσεία στο φως του φεγγαριού


Έχει συνδέσει το όνομά του με γλωσσικές εκφράσεις, μύθους, αστρολογικές προβλέψεις, ακόμα και σπάνια φυσικά φαινόμενα. Το «μπλε φεγγάρι», δηλαδή η πανσέληνος, για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, θα συμβεί απόψε συνοδευόμενο από πλήθος εκδηλώσεων. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κάθε 2,5 χρόνια περίπου. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, ωστόσο κάθε ημερολογιακό έτος περιλαμβάνει δώδεκα σεληνιακούς κύκλους και έντεκα ημέρες ακόμη. Όταν αυτές αθροίζονται, εμφανίζεται ένα επιπλέον φεγγάρι.

«Καθώς ο σεληνιακός μήνας είναι μικρότερος από το μέσο μήνα του ημερολογίου, τυχαίνει να έχουμε δύο πανσελήνους 
μέσα στον ίδιο μήνα. Το φαινόμενο αυτό αποκαλείται "μπλε πανσέληνος", όρος που όμως δεν χρησιμοποιείται επίσημα στην Αστρονομία», εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αστρονόμος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Νίκος Ματσόπουλος.

Εκδηλώσεις

Ανοιχτά με ελεύθερη είσοδο θα είναι πάνω από 125 μνημεία σε όλη την επικράτεια. Στα 85 από αυτά θα πραγματοποιηθούν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και ξεναγήσεις. Από τις εκδηλώσεις αυτές, 
ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «συγχρονισμός» μουσείων και αρχαιολογικών χώρων στις Κυκλάδες, όπου το βράδυ της 31ης Αυγούστου, στις 10 και 11 η ώρα, θα ακουστεί η «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.