.Ρέντσι ναι, αλλά χωρίς δεσμεύσεις...

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προτάθηκε τελικά από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την Προεδρία της Επιτροπής (παρά τη σκληρή στάση του Κάμερον) και αρχίζει να «πλέκεται» ο ηγετικός ιστός των οργάνων της Κοινότητας. Καθόλου δευτερεύον θέμα. Το δε παζάρι, του δίνω - παίρνω, δεν είναι αμελητέο. Συνδέεται στενά και με τις ενδεχόμενες αλλαγές στην «πολιτική ατζέντα» της ΕΕ, που κινείται στο δίπολο «λιτότητα - ανάπτυξη».

Οσο όμως κι αν όλα αυτά, προφανώς έχουν αξία, ο σταρ της Συνόδου Κορυφής ήταν ο Ματέο Ρέντσι, που, ορμητικός και με τον αέρα του μεγάλου νικητή των ευρωεκλογών, έθεσε πολύ ανοιχτά και με αδιαμφισβήτητο τρόπο το θέμα της «χαλάρωσης», της «ευελιξίας» του Συμφώνου Σταθερότητας, της ανάπτυξης και της μείωσης της λιτότητας. Αναδείχθηκε με προσεκτικό, είναι αλήθεια, τρόπο, το «αντίπαλο δέος» στις πολιτικές «Μέρκελ - Σόιμπλε», υπερκεράζοντας τον «χλωμό» και ηττημένο Ολάντ. 

Αυτό χρειαζόταν βέβαια να είχε γίνει στην Ευρώπη νωρίτερα. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για τις χώρες του Νότου, που δοκιμάστηκαν με σκληρά και καταστροφικά προγράμματα υπερβολικής και οικονομικά παράλογης και «χωρίς ευελιξίες» δημοσιονομικής προσαρμογής που δημιούργησε έναν πτωτικό οικονομικό «φαύλο κύκλο». Μεγάλωσε προβλήματα, παρά τα έλυσε.

Ο Ρέντσι ζητάει ευρωπαϊκά ομόλογα ανάπτυξης, ανακοπή του καταστροφικού «αποπληθωρισμού», εξαίρεση ορισμένων δαπανών, έτσι ώστε να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα κ.λπ. 

Η τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας πρωτίστως συμφέρει τη Γερμανία, αλλά αυτό δεν γίνεται «τζάμπα», πρέπει να συνεισφέρει και τους αναγκαίους πόρους... Προς το παρόν, με τη γνωστή ευρωπαϊκή τακτική, υπάρχουν διατυπώσεις στο τελικό κείμενο των αποφάσεων που ικανοποιούν όλους, και τη Μέρκελ και τον Ρέντσι. Δεσμεύσεις, όμως, δυστυχώς, ακόμα δεν υπάρχουν. 

Προφανώς χρειάζεται μεγαλύτερος χρόνος. Αλλά αυτή η συνεχής καθυστέρηση και αναβλητικότητα της Ευρώπης μπορεί τελικά να αποδειχθεί περισσότερο καταστροφική παρά μια... «σοφή τακτική». «Ισορροπία» μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης δεν υπάρχει. Το μείζον πολιτικό ερώτημα είναι πού θα δώσει τελικά βάρος η Ευρώπη. Και το θέμα δεν λύνεται, με διατυπώσεις «που να χωρούν όλους» αλλά με σαφή αλλαγή των πολιτικών...

.Πάντα με λάθος συμμάχους

Ηταν όντως εντυπωσιακή η σύμπτωση απόψεων του Αλέξη Τσίπρα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον στην απόρριψη της υποψηφιότητας Γιούνκερ. Όχι βέβαια οτι ασχολήθηκε κανεις στην Ευρώπη με την δήλωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. αλλα ακόμα θυμόμαστε την θεσμικού χαρακτήρα δήλωση του Τσίπρα υπέρ της υποψηφιότητας του Γιούνκερ που πολλοί έσπευσαν να επιδοκιμάσουν ως στροφή στην λογική. 

Ηταν βέβαια δήλωση απευθυνόμενη προς τους έξω. Η νέα απότομη στροφή αφορά τους μέσα. Και εδώ δεν επιτρέπεται καμία επαφη με την λογική η την πραγματικότητα. Ο Γιούνκερ κατα τον ΣΥΡΙΖΑ Εσωτερικού ειναι απ... περισσότερα »

.«Βροχή» τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία, από τον Ιω. Βρούτση

Τα 17 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, έπειτα από τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Μαΐου 2014, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις».

Ειδικότερα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο, ελέγχθηκαν 14.465 επιχειρήσεις στο σύνολο των κλάδων της οικονομίας και σε σύνολο 90.571 εργαζομένων, βρέθηκαν αδήλωτοι οι 1.646. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία, φτάνουν πλέον τα 16.999.022 ευρώ.

Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2014 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 1.672 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούσαν 4.981 εργαζόμενους από τους οποίους οι 1.165 βρέθηκαν ανασφάλιστοι, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 806.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα αποτελέσματα των ελέγχων, οι οποίοι διενεργούνται στοχευμένα σε κλάδους που εμφανίζουν υψηλή παραβατικότητα, δείχνουν σταθερή μείωση της ανασφάλιστης εργασίας.

«Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης ανασφάλιστης εργασίας μετά την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων» δήλωσε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του σχεδίου «Άρτεμις» ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης

.Ο Ευ. Βενιζέλος συνεχάρη τους παίκτες της Εθνικής για τον «ωραίο αγώνα τους»

Τα συγχαρητήριά του στους παίκτες της εθνικής ομάδας και όλους του συντελεστές, έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τον αγώνα με την Κόστα Ρίκα. «Συγχαίρουμε και κυρίως ευχαριστούμε θερμά την Εθνική μας Ομάδα - τους διεθνείς ποδοσφαιριστές μας και όλους τους συντελεστές- για τον ωραίο αγώνα τους, που μας ανέβασε έως εδώ. Για την αγωνιστικότητα και την αθλητική τους ποιότητα. Για την αντοχή και το πείσμα τους. Για το ήθος και την αξιοπρέπεια που έδειξαν μέσα και έξω από τον αγωνιστικό στίβο» δήλωσε.

.Η Εθνική επιστρέφει με ψηλά το κεφάλι

Με την κορυφαία επιτυχία της Ιστορίας της, μετά την κατάκτηση του EURO 2004, φεύγει απ το Μουντιάλ της Βραζιλίας, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Οι διεθνείς παίζοντας ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, έφτασαν στους «16» της κορυφαίας διοργάνωσης και αποκλείσθηκαν από τους προημιτελικούς, μετά από έναν συναρπαστικό αγώνα. 

Οι παίκτες της Κόστα Ρίκα αποδείχθηκαν ψυχραιμότεροι και πήραν την πρόκριση για τους «8» με 5-3 στα πέναλτι κι ενώ τα 120 λεπτά δεν ανέδειξαν νικητή (τελικό 1-1 με τα γκολ των Παπασταθόπουλου 91` και Ρουΐς 52`).

Η προσπάθεια των Ελλήνων διεθνών ήταν συγκλονιστική, καθώς στους τέσσερις αγώνες τους στο Μουντιάλ, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Και θα μπορούσαν να πανηγυρίσουν ακόμη μία σπουδαία πρόκριση, εάν στην παράταση είχαν πιό καθαρό μυαλό και περισσότερη ψυχραιμία. 

Όπως και να 'χει, η πορεία της Ελλάδας στο Μουντιάλ είναι επιτυχημένη και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον και τα νέα παιδιά που θα διαδεχθούν τους Κατσουράνη και Καραγκούνη. «Όλοι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για την εθνική μας ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς μετά το τέλος του αγώνα.

Στα προημιτελικά προκρίθηκε και η Ολλανδία με επική ανατροπή στο τελευταίο τρίλεπτο, νικώντας με 2-1 το Μεξικό, ενώ άλλα δύο «εισιτήρια» θα βρουν απόψε κάτοχο, μετά τους αγώνες Γαλλία-Νιγηρία (19:00) και Γερμανία-Αλγερία (23:00).

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.