.Η ακτινογραφία της ευρωζωνικής αποδόμησης

Σχόλια Γιάνης Βαρουφάκης 

 Οι κεντρικοί τραπεζίτες, εδώ και χρόνια, εφαρμόζουν, λίγο-πολύ, έναν απλό κανόνα που τους συμβουλεύει ως προς τον προσδορισμό των επιτοκίων. Πρόκειται για τον κανόνα που πρωτο-παρουσίασε ο John Taylor, καθηγητής στο Stanford. Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνεί κανείς ή όχι με την ευλαβική χρήση του κανόνα του Taylor, σημασία έχει ότι χρησιμοποιείται και αποτυπώνει τις απόψεις των κεντρικών τραπεζιτών για το επίπεδο στο οποίο είναι καλό να κυμαίνονται τα επιτόκια δανεισμού. Γιατί σας κουράζω με τον κανόνα του Taylor; Επειδή μας ανοίγει ένα παράθυρο από το... περισσότερα »

.Της κοντής σχολής, όλα της φταίνε

Υπάρχουν δυο σχολές στην πολιτική. Η ψηλή και η κοντή. Η ψηλή, όπως λέει και το όνομά της βλέπει τα πράγματα από ψηλά, αισιόδοξα, παλεύει, όταν πέφτει ξανασηκώνεται με πείσμα και χαμόγελο, φτιάχνει τον δρόμο περπατώντας. Η άλλη είναι η κοντή, που όλα της φταίνε, φοβάται το ένα, φοβάται το άλλο, φοβάται τα εμπόδια, φοβάται και τον ίσιο δρόμο γιατί μπορεί να κρύβει παγίδες, γενικώς φοβάται. 

Έχει τρεις αρρώστιες που την εμποδίζουν να ψηλώσει: την γκρίνια, τη μιζέρια και την εμπάθεια. Στο τέλος περιορίζεται σε παρατηρήσεις, ανελέητες κριτικές και πράξη κάτω από το μηδέν. Λόγια, λόγια, ... περισσότερα »

.«Υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει εξαλειφθεί επισημαίνει η βρετανική Guardian, επικαλούμενη τα στοιχεία της Capital Economics, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Στο άρθρο του ο Nils Pratley, σχολιάζοντας τα στοιχεία του think tank, υπογραμμίζει ότι η φετινή χρονιά ήταν μια καλή χρονιά για την κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει όμως ότι τα δεδομένα άλλαξαν ύστερα από την έκθεση της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Τονίζει δε, ότι «η κρίση στην χώρα δεν έχει τελειώσει ακόμα» παρά τη σαφή βελτίωση των... περισσότερα »

.«Ανοικτά βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων»

 Το νομοσχέδιο για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών, και, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου, η κυβέρνηση προτίθεται να το καταθέσει αύριο ή μεθαύριο, στη Βουλή.
Πάντως, σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, ανοικτά παραμένουν βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων, όπως, π.χ. το σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ή ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Αυτή, την ώρα είναι σε εξέλιξη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, με τους επικεφαλής της τρόικας, με αντικείμενο τους πλειστηριασμούς ακινήτων.

.Πού θα απευθυνθούν οι δημότες Αθήνας για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης

Στα επτά σημεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη, του δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να προσέλθουν από αύριο και έως την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες του δήμου Αθηναίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δηλαδή έχει κοπεί το ρεύμα ή πρόκειται άμεσα να κοπεί λόγω αδυναμίας καταβολής του αντιτίμου του λογαριασμού.

Οι δημότες, που έως την 1η Νοεμβρίου έχουν ενταχθεί στις κοινωνικο-προνιακές δομές του δήμου, θα πρέπει να προσέλθουν με την ταυτότητά τους και το λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα στοιχεία θα συλλέξει ο δήμος Αθηναίων και στη συνέχεια θα τα προωθήσει στη ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος.

.Ο πάπας Φραγκίσκος, "πρόσωπο της χρονιάς", του περιοδικού Τάιμ

 Ο πάπας Φραγκίσκος επελέγη σήμερα ως "πρόσωπο της χρονιάς" 2013 από το αμερικανικό περιοδικό "Τάιμ" επειδή άλλαξε "τον τόνο, την αντίληψη και την προσέγγιση" της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, ανακοίνωσε η διευθύντρια του περιοδικού Νάνσι Γκιμπς στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.
"Επειδή έβγαλε την παποσύνη από το ανάκτορό της για να τη φέρει στο δρόμο, επειδή έσπρωξε τη μεγαλύτερη Εκκλησία του κόσμου να αντιμετωπίσει τις πιο βαθειές ανάγκες της, και επειδή αποκατέστησε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην κρίση και τη συμπόνοια, ο πάπας Φραγκίσκος είναι το πρόσωπο της χρονιάς 2013 του Time", ανακοίνωσε η Γκιμπς.

"Σπάνια ένας νέος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας σκηνής προκαλεί τόσο γρήγορα τόση προσοχή, τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των πιο ηλικιωμένων, μεταξύ των πιστών και των σκεπτικιστών, όσο ο πάπας Φραγκίσκος", ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και ανήλθε το Μάρτιο στο κορυφαίο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

.Δ. Χατζησωκράτης: «Όχι» σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά λέει «όχι» σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ηγετικό στέλεχος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, την παραμονή της έναρξης του 2ου συνεδρίου της ΔΗΜΑΡ.

«Έχουμε καταστήσει σαφές όλο αυτό το διάστημα ένα απλό πράγμα και το συμπυκνώνω σε ένα σύνθημα: Όχι σε κοινό ευρωψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.... 

Αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν μπορεί να φτιαχτεί ένα ευρωψηφοδέλτιο κάτω από την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, που θα εμπεριέχει ταυτόχρονα και το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ -δύο κόμματα που σήμερα έχουν διαφορετική θέση στο πολιτικό σκηνικό, καθώς το ένα είναι στην κυβέρνηση και το άλλο όχι. 

Αν αύριο, και το λέω με την χρονική έννοια, δεν υφίσταται αυτό το ζήτημα μπορούμε να δούμε πλέον τη συζήτηση από την αρχή» τονίζει ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.
   Ερωτηθείς για την παρουσία ηγετικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ στη συγκέντρωση των «58», ο Δ. Χατζησωκράτης σημειώνει : 
«Είναι δικαίωμα του καθενός και της καθεμιάς να εκφράζει την άποψή του κι όχι μόνον να την εκφράζει, αλλά να κάνει και συγκεκριμένες πράξεις πολύ περισσότερο στην περίοδο του συνεδρίου αυτό είναι αναφαίρετο. 

Βέβαια, η θέση και η στάση, αυτά που λένε κι εκφράζουν, τυχαίνουν μιας πολύ μεγαλύτερης δημοσιότητας, μη αντιστοιχούσας εάν θέλετε στο βάρος που έχουν οι απόψεις αυτές στο κομματικό σώμα».

.Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή με θέμα τον ΕΟΠΥΥ

Στα ύψη ανέβηκε η αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Υγείας 'Αδωνι Γεωργιάδη και του προέδρου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, με αφορμή τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με επίκεντρο του ΕΟΠΥΥ.

Η θέση που εξέφρασε ο κ. Βαρνάβας, ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να είναι και αγοραστής και πάροχος υπηρεσιών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γεωργιάδη που τον χαρακτήρισε «ψεύτη», καθώς, όπως είπε, άλλα λέει στη γραπτή του πρόταση.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης επί του οποίου έχει την πλειοψηφία των μελών της, προτείνεται η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε εθνικό ασφαλιστικό φορέα πρωτοβάθμιας υγείας.
 

«Όπως είπα, ο ΕΟΠΥΥ θα κρατήσει μόνο τα φαρμακεία και όλες οι πρωτοβάθμιες υπηρεσίες θα είναι υπό τις υγειονομικές περιφέρειες» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Επανέλαβε, ακόμη, ότι μπορούν όλοι οι γιατροί, αν θέλουν, να ενταχθούν στον ΕΟΠΥΥ, με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει αυστηρός έλεγχος σε όσους διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο.

Όπως είπε, θα πρέπει να καταθέσει χαρτί από την εφορία για τη διακοπή του ιατρείου του και μετά θα περάσει στο ΕΣΥ, ως πλήρους και αποκλειστικής εργασίας. Η διαδικασία πάντως, όπως υπογράμμισε, για τη μετακίνησή τους θα είναι πολύ γρήγορη 15 - 25 μέρες. 
Ο υπουργός αναφερόμενος στην απεργία των γιατρών δήλωσε: «Αν θέλετε να κάνουμε επί της ουσίας και, πολιτισμένα, συζήτηση, θα λήξετε σήμερα την απεργία σας. Αλλιώς και μεταρρύθμιση θα γίνει και χωρίς εσάς. Αυτό δεν θα είναι καλό ούτε για τη μεταρρύθμιση, αλλά ούτε και καλό για εσάς. Λήξτε την απεργία σας γιατί το κράτος δεν εκβιάζεται».

.Συμβιβασμός στο Ecofin για την τραπεζική ενοποίηση

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα τα ξημερώματα ότι διαμόρφωσαν τις γενικές γραμμές ενός συμβιβασμού για το επίμαχο νέο πλαίσιο εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών της ευρωζώνης, αλλά θα συναντηθούν και πάλι την επόμενη εβδομάδα για να καταλήξουν σε τελική συμφωνία. 

Το πολυδιαφημισμένο πλαίσιο αποσκοπεί στην προστασία των φορολογουμένων από την εισφορά τους σε διασώσεις τραπεζών. 

Θα αποτελέσει τον δεύτερο πυλώνα μίας τραπεζικής ένωσης που θα αποτρέπει κρίσεις, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Η ΕΕ βρίσκεται υπό πίεση να καταλήξει σε συμφωνία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το νέο πλαίσιο θα πάγωνε για το μεγαλύτερο διάστημα του 2014 λόγω των Ευρωεκλογών. Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει γίνει στη σύνοδο κορυφής που αρχίζει στις 19 Δεκεμβρίου. 

Ο συμβιβασμός προβλέπει ότι το νέο πλαίσιο θα καλύπτει άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μαζί με όλα τα διασυνοριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Εάν μία μικρότερη τράπεζα έχει προβλήματα, τότε θα υπάγεται και αυτή στο ίδιο πλαίσιο. 

Ένα ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης θα ιδρυθεί σταδιακά σε μία δεκαετία για να συγκεντρώνει κεφάλαια για την εκκαθάριση των τραπεζών, αλλά αρχικά αυτό θα έχει καθαρά τη μορφή ξεχωριστών εθνικών ταμείων», δήλωσαν υπουργοί.

Ιδιαίτερα η Γερμανία ήταν καχύποπτη απέναντι στο ενδεχόμενο να χρειασθεί να πληρώσει για προβληματικές τράπεζες άλλων χωρών. 

Ο Επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά και τις υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το διαμορφούμενο πλαίσιο - όπου στη λήψη αποφάσεων εμπλέκονται τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη - μέλη - θα αποδειχθεί «ιδιαίτερα πολύπλοκο».

.Ι. Μανιάτης: Καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα, με 50 λεπτά επιβάρυνση τον χρόνο στους καταναλωτές

Με επιβάρυνση 50 λεπτά τον χρόνο στους καταναλωτές της ΔΕΗ δεν θα είναι καμία οικογένεια χωρίς ρεύμα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, είπε ότι θα δημιουργηθεί μια ειδική κατηγορία στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όπου θα ενταχθούν οι περίπου 10.000  πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους κοινωνικής αλληλεγγύης των δήμων ή της Εκκλησίας. 
Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεσμεύτηκε ότι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα καμία από αυτές τις οικογένειες, με μοναδικό τίμημα για όλους τους υπόλοιπους μόνο μισό ευρώ.

«Η απόφαση είναι, αυτές οι μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας να αποτελέσουν μια ειδική κατηγορία του ειδικού κοινωνικού τιμολογίου ώστε με ένα κόστος περίπου 0,5 ευρώ το χρόνο για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της ΔΕΗ να γίνει η αποπληρωμή της απαιτούμενης δαπάνης» ανέφερε.

.«Μουσικοί του δρόμου», όμορφες μελωδίες με μεράκι

Για να εκφράσουν την τέχνη και το μεράκι τους, χρησιμοποιούν τους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας. Είναι οι «μουσικοί του δρόμου». Βρίσκονται παντού και συνεπαίρνουν με όμορφες μελωδίες, είτε γνωστές είτε άγνωστες, τους περαστικούς. Είναι εκείνοι που προτίμησαν ή αναγκάστηκαν να ασχοληθούν με μια μουσική? «ελεύθερη», απομακρυσμένη από τα στερεότυπα. Οι περισσότεροι απ' αυτούς που τραγουδούν ή παίζουν μουσική στο δρόμο, το κάνουν για λόγους βιοποριστικούς, υπάρχουν όμως κι εκείνοι που το κάνουν γιατί τους αρέσει, χωρίς να είναι τα χρήματα ο σκοπός τους.

Ο Γιώργος Μιμιλίδης παίζει ακορντεόν. «Ξεκίνησα να παίζω μουσική για πλάκα στην Αρεοπαγίτου με έναν φίλο μου. Ήταν κάτι διαφορετικό, μου άρεσε πολύ και το συνέχισα. Φυσικά και είναι σημαντικά τα χρήματα που βγάζω, αλλά δεν το κάνω γι? αυτό. Όταν παίζω μουσική το κάνω για μένα, και όποιος θέλει και του αρέσει, αφήνει και χρήματα», λέει. 

Ο Γιώργος παίζει μουσική συχνά και σε κάποια μαγαζιά αν και όπως λέει «στον δρόμο έχεις την ελευθερία σου». Κάτι που τραβάει τον κόσμο στους μουσικούς του δρόμου, όπως συμπληρώνει, είναι το θέαμα που μπορούν να προσφέρουν οι καλλιτέχνες, μαζί με τη μουσική τους. 

.Συνεχίζουν την απεργία οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

 Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και προνοιακές μονάδες, μετά την απόφαση των Ομοσπονδιών των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για -από κοινού- 24ωρη απεργία, διεκδικώντας τη διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα του ΕΣΥ, αφού όπως υποστηρίζουν «τα μέτρα που προωθούνται έχουν σαφέστατη τάση την ιδιωτικοποίηση μεγάλου μέρους της λειτουργίας των νοσοκομείων».

Εξάλλου, παράταση της απεργίας τους μέχρι και 19 Δεκεμβρίου αποφάσισαν οι γιατροί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμού της στάσης τους, αν ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σήμερα στην ειδική συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καταθέσει πρόταση για έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση, συνοδευόμενη από τη ρητή ανάκληση των δηλώσεών του περί απολύσεων γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ. 

Αυτό δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ)- ΕΟΠΥΥ Αθανάσιος Αποστολόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος υπογράμμισε, ότι «καμία απόλυση γιατρού από τον ΕΟΠΥΥ δεν θα γίνει ανεκτή».

.Nέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Σε δύο «μέτωπα» θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίες άρχισαν στο υπουργείο Οικονομικών και, που σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν, θα διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα. 

Κατ' αρχήν, πρέπει να συμφωνηθεί ο τρόπος αναδιάρθρωσης των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), προκειμένου να «κλείσουν» και τα τέσσερα προαπαιτούμενα (αναδιάρθρωση ΕΑΣ- ΕΛΒΟ- ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα δημοσίων υπαλλήλων, αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, κώδικας δικηγόρων) και να εκταμιευθεί, έως το τέλος του έτους, η δόση του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς, στις 11 Ιανουαρίου πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο «μέτωπο», κυβέρνηση και τρόικα πρέπει να κλείσουν όσον το δυνατόν περισσότερα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να έχει τελειώσει από τον Νοέμβριο) και να υπάρξει συμφωνία, έστω και τον Ιανουάριο. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.