.Τα επόμενα βήματα

Και τώρα είναι η σειρά της ελάφρυνσης του χρέους. Και μάλιστα σύντομα. Μέσα στις πρώτες μέρες του Μαΐου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία. Και δεν είναι απλώς ευχή ή επιθυμία της κυβέρνησης. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει, όπως μεταδίδει και το Reuters, με βάση τις πληροφορίες που έχει από τις Βρυξέλλες.

Στις 23 Απριλίου αναμένεται να επισημοποιηθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα και να επιβεβαιωθεί έτσι ότι έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών μας και ότι τώρα είναι η σειρά τους ν΄ ανταποκριθούν κι εκείνοι στις δικές τους.

Η ανταπόκρισή τους θα είναι άμεση, η δήλωση της πολιτικής βούλησής τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat και να επιβεβαιωθεί επίσημα στις 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ποιες θα είναι αυτές, είναι ήδη γνωστό. Σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Θα επιμηκυνθεί σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής από 30 μέχρι 50 χρόνια και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο ορισμένα επιτόκια. Αν είναι αυτό τελικά το σχέδιο που θα επιλεγεί, δεν θα χρειάζεται επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια και άρα η εφαρμογή του θα προχωρήσει άμεσα.

Είναι προφανές ότι προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα. Από κάθε άποψη. Και σωστά η κυβέρνηση έχει πιέσει τις εξελίξεις έτσι ώστε η χώρα ν΄ απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατό από τον ελεγκτικό μηχανισμό της τρόικας. 

Μόνο που ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει εθνική προετοιμασία προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που συνεπάγεται η μετάβαση στην ανάπτυξη και η έναρξη της τελικής πορείας για την οριστική έξοδο από την κρίση.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας των λαϊκών αγορών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς, σε εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και στην προσπάθειά να επιβάλει όρους ανταγωνισμού, διαφάνειας και τάξης στη λειτουργία τους, προωθεί έξι παρεμβάσεις.

Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας και πρόκειται ψηφιστεί έως το τέλος Απριλίου και αφορούν στα εξής:

1. Οι θέσεις των πωλητών των λαϊκών αγορών θα καθορίζονται με δημόσια κλήρωση.

2. Δίνεται η δυνατότητα πώλησης νέων κατηγοριών προϊόντων, όπως παραδοσιακά ζυμαρικά και αλλαντικά. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους πωλητές να διαθέτουν περισσότερες από μια κατηγορίες προϊόντων.

3. Προβλέπεται σαφής χωροταξικός διαχωρισμός μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και διαμορφώνονται πλέον δύο ξεχωριστά τμήματα στις λαϊκές αγορές.

4. Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις σε όλες τις κατηγορίες των παραπτωμάτων και προβλέπονται ποινικές κυρώσεις. Για παράδειγμα προβλέπεται τρίμηνη φυλάκιση για διάθεση μη ασφαλών τροφίμων. Επίσης τρίμηνη φυλάκιση για απασχόληση μη ασφαλισμένου εργαζομένου και φυλάκιση ενός έτους για πώληση χωρίς άδεια.

5. Κωδικοποιείται το σύνολο της νομοθεσίας που αφορά το υπαίθριο εμπόριο και σήμερα διατυπώνεται σε 15 νομοθετήματα.

6. Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων στην οποία οι δήμαρχοι, οι περιφερειάρχες και όλοι όσοι εκδίδουν άδειες λαϊκών αγορών είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν συγκεκριμένα στοιχεία.

.Πάσχα σε βυζαντινά εκκλησάκια της Αθήνας

Ως «θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων» χαρακτηρίζονται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών (ΙΑΑ) οι ιστορικές εκκλησίες της πρωτεύουσας, που επαναλειτουργούν εδώ και λίγα χρόνια. 

Πρόκειται για τον «μυσταγωγικό περίπατο στη βυζαντινή Αθήνα» που πραγματοποιείται από την ΙΑΑ, κατά τον οποίον αθηναϊκοί ναοί στο ιστορικό κέντρο, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες γραφικές γωνιές της πόλης «φωτίζονται», αναδεικνύοντας μαζί με την ιστορική και αισθητική αξία τους και τη θρησκευτική.

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να αισθανθούν τη κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας σε μια βυζαντινή εκκλησία της Αθήνας, δεν έχουν παρά να πληροφορηθούν στην ιστοσελίδα της ΙΑΑ το πρόγραμμα λειτουργίας ιερών ναών, 

όπως της Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσπηλιώτισσας, του Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Ρόμβης, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Παντανάσσης, του Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς και του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

.Εκτός ευρώ το «Plan B» του Παναγιώτη Λαφαζάνη

Τις βασικές ενστάσεις και τον προβληματισμό του για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα εκδηλωθούν από το εξωτερικό, ενόψει των Ευρωεκλογών, διατύπωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παρεμβαίνοντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε έντονους τόνους με αντιπαραθέσεις που γύρισαν τις συζητήσεις στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή». 

Αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη κυκλοφόρησαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. 

«Αν μια Κυβέρνηση της Αριστεράς εκβιαστεί από το ευρωπαϊκό κατεστημένο όπως η Κύπρος, τότε δεν θα πρέπει να εγκαταλείψει το προοδευτικό πρόγραμμά της αλλά να είναι έτοιμη, σε κάθε περίπτωση, να το εφαρμόσει ακόμα και εκτός ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε την ανάγκη «να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό. 

Μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειπε τον ριζοσπαστισμό του τότε θα έχανε την ορμή του και σε τελευταία ανάλυση τη δυνατότητα του να κατακτήσει την κυβερνητική εξουσία».

.Ποια λύση εξετάζεται για την ελάφρυνση του χρέους

Το φθινόπωρο αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη λύση που προωθείται να προβλέπει σημαντική ελάφρυνση των δαπανών για τόκους έως το 2030 και μείωση του χρέους κατά 14% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας.

Η λύση που συζητείται δεν συνιστά άμεσο κούρεμα του χρέους, αλλά οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του χρέους (net present value) μειώνοντας μεσοπρόθεσμα τις δαπάνες για τόκους.

Προβλέπει συγκεκριμένα την επέκταση των λήξεων των ομολόγων του EFSF (ύψους 133,6 δισ. ευρώ) και του GLF (ύψους 52,9 δισ. ευρώ) από τα 30 στα 50 έτη. Ακόμη προβλέπει την επέκταση της περιόδου χάριτος από τα 10 στα 17 έτη, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια του GLF που σήμερα ανέρχεται στις 50 μονάδες βάσης επί του τρίμηνου Euribor.

Η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και του GLF κατά 20 χρόνια και η παρέμβαση στα επιτόκια των διμερών δανείων οδηγεί σύμφωνα με υπολογισμούς σε μείωση του χρέους σε όρους καθαρής παρούσας αξίας κατά 26 δισ. ευρώ ή 14% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται πως η προοπτική βελτίωσης των όρων στα δάνεια του EFSF είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η Διοίκηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιδρά έντονα σε οποιαδήποτε συζήτηση μείωσης επιτοκίων.

.«Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να κηρύξει στάση πληρωμών η Ελλάδα»

«Την ώρα που ο χρηματοπιστωτικός κόσμος πανηγυρίζει την ελληνική επιστροφή στις αγορές ομολόγων, εγώ αναρωτιέμαι: Είναι αυτή μία καλή στιγμή για την Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό της χρέος;». 

Με τη φράση αυτή ο αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και εξηγεί γιατί είναι η Ελλάδα είναι πλέον σε θέση να κηρύξει στάση πληρωμών. 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,7% του ΑΕΠ φέτος, και θα ανέβει στο 4,1% το 2015. Το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε για πρώτη φορά πλε...περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.