.Αλέξη έχασες

«Η οικονομία έχει απογειωθεί. Θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Τα έσοδα κινούνται εντυπωσιακά, δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα. Η ελληνική οικονομία, χάρη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εκπλήξει τους πάντες, η ανεργία μειώνεται, δίνουμε 13η σύνταξη και θα ξαναδώσουμε».
Είναι ορισμένες από τις «σοβαρές» αναλύσεις των Συριζαίων προκειμένου να αποκρούσουν τις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στον βασιλιά του φραπέ μπάρμπα Αλέκο Φλαμπουράρη που πλέον δεν βλέπει ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια.
Ας δεχθούμε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ελληνικό θαύμα για το οποίο έβαλαν το χέρι τους οι οικονομικοί φωστήρες της κυβέρνησης της Αριστεράς και βεβαίως οι… Καρανίκες της. Ας δεχθούμε ότι μέχρι το… 2030 η οικονομία θα «πετάει» και τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι και 2% και 3% και 4% αφού θα έρθουν επενδύσεις, θα βγει η χώρα στις αγορές, θα τρέξει το ΕΣΠΑ κ.λπ.
Αν είναι έτσι τότε τίθεται ένα ερώτημα: Γιατί η κυβέρνηση θα ψηφίζει όλα τα μέτρα που της ζητούν οι δανειστές; Και μείωση συντάξεων, και απολύσεις στο δημόσιο, και μείωση αφορολόγητου, και ομαδικές απολύσεις και ό,τι τέλος πάντων ζητούν οι κακοί και οι ακραίοι του Σόιμπλε. Σύμφωνα με την διαπραγμάτευση, όλα αυτά τα σκληρά μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, δεν έχουν δηλαδή καμιά δημοσιονομική επίπτωση στα έτη 2017 και 2018 αλλά θα μας απασχολήσουν μετά από 2-3 χρόνια κι αν…
Γιατί, λοιπόν, δεν τα ψηφίζει όλα να μπει στο QE η οικονομία, να πάρουμε και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και να απογειωθεί η οικονομία; Αν σύμφωνα με τους Συριζαίους τα οικονομικά δεδομένα είναι εντυπωσιακά, τότε δεν θα χρειαστούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα το 2019. Αν θυμόμαστε καλά, εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει στις αρχές εκείνου του έτους, να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ κι όχι μόνο και να αποδείξει ότι η οικονομία απογειώθηκε και θα συνεχίσει για πολλά χρόνια. Μπορεί, λοιπόν, τότε να πάει ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και να σκίσει το προληπτικό αυτό μνημόνιο στα μούτρα του Σόιμπλε. «Κύριοι, απογείωσα την οικονομία, δεν χρειάζονται τα μέτρα που ψηφίσαμε πριν από δύο χρόνια. Σας διέψευσα και καταργώ το μνημόνιο με ένα άρθρο κι ένα νόμο».
Πείτε, μας λοιπόν. Δεν θα κέρδιζε τις εκλογές και θα έκανε αλοιφή τον Κυριάκο;
Όμως, ο Τσίπρας δεν ψηφίζει τα μέτρα γιατί γνωρίζει ότι η οικονομία δεν είναι αυτή που παρουσιάζεται με τους εντυπωσιακούς αριθμούς ενώ η κοινωνία στενάζει. Γνωρίζει ότι ο ΕΦΚΑ είναι το Βατερλώ του και ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει. Γνωρίζει ότι τα έσοδα δεν μπορεί να είναι πάντα τα ίδια, δεν μπορεί ο κόσμος να έχει και να συνεχίσει να πληρώνει. Οι αποταμιεύσεις στερεύουν και η στάση πληρωμών είναι προ των πυλών. Γνωρίζει ότι με 100 δις ληξιπρόθεσμα, 13 δις ευρώ νέα χρέη κάθε χρόνο και με κόκκινα δάνεια πάνω από 110 δις η οικονομία και οι τράπεζες δεν έχουν καμιά τύχη.
Γνωρίζει τέλος ότι η ψήφιση του μνημονίου plus όπως λέγεται, δεν θα περάσει τόσο εύκολα από την κοινωνία. Οι βουλευτές του θα το ψηφίσουν και οι Συριζαίοι θα το αποδεχθούν, όπως αποδέχθηκαν και τις λοιπές κωλοτούμπες. Ο κόσμος όμως ξέρει πλέον με ποιους έχει να κάνει.

Η ψήφιση των μέτρων είναι μονόδρομος για τον Τσίπρα, αν θέλει να μείνει στην εξουσία ελπίζοντας ότι μπορεί να αναστρέψει την κακή πορεία της κυβέρνησής του. Έτσι, όμως, απλά θα χειροτερεύσει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα και η Ελλάδα απλά θα συνεχίσει να σέρνεται. Με λίγα λόγια, Αλέξη έχασες.

.Νέα «βόμβα» Σόιμπλε: Αν το ΔΝΤ αποχωρήσει, το ελληνικό πρόγραμμα τελείωσε

Η Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για αποχώρηση θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ετσι, φαίνεται ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιμένει στη θέση του ότι αν αποχωρήσει το Ταμείο θα χρειαστούν νέες συζητήσεις για την Ελλάδα. Πρόσφατα ο ίδιος ο Σόιμπλε είπε ότι αν φύγει το ΔΝΤ θα καταρρεύσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα και θα χρειαστεί νέο το οποίο, ωστόσο, θα πρέπει να περάσει από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Αυτό θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα είχε να αντιμετωπίσει τη σκληρή γερμανική γραμμή περί νέου μνημονίου με όρους που σίγουρα θα ήταν σκληροί καθώς ο Σόιμπλε δεν μπορεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και με τους Σοσιαλιστές να ανεβαίνουν, να πάει στον γερμανικό λαό και να ζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς σκληρές εγγυήσεις.
Το ερώτημα που τίθεται είναι τι σημαίνει αποχώρηση του ΔΝΤ για τον Σόιμπλε. Θα μπορούσε να καταρρεύσει το πρόγραμμα ακόμη κι αν αποφασιστεί το Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος; Είναι κάτι που θέλει η ελληνική πλευρά, αλλά άγνωστο είναι αν το θέλουν οι Γερμανοί, δηλαδή να μην παίρνει μέρος το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό τμήμα του προγράμματος.
Το ψέμα
Νωρίτερα, ωστόσο, δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών ανέφερε ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν συνοδεύεται υποχρεωτικά από σύγκληση της ολομέλειας του γερμανικού κοινοβουλίου.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, «τελικά δεν απαιτείται νέα απόφαση της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές απειλές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταρρίπτονται με τον πιο επίσημο τρόπο από την ίδια την Μπούντεσταγκ.

Με απάντησή της προς τον εκπρόσωπο του γερμανικού Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), η νομική υπηρεσία της Μπούντεσταγκ δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δεν πρέπει υποχρεωτικά να συνοδευτεί από σύγκληση της ολομέλειας της γερμανικής Βουλής για να επανεξεταστεί η συμμετοχή της Γερμανίας στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος.
Η φράση-κλειδί στην απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Μπούντεσταγκ έχει ως εξής: «Από την άποψη του δικαίου συμμετοχής, σύμφωνα με τον γερμανικό νόμο περί χρηματοδοτικής συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM-Finanzierungsgesetz, ESMFinG), η μη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν καθιστά ωστόσο άμεσα αναγκαία την ενασχόληση της Ολομέλειας της ομοσπονδιακής Βουλής με το ζήτημα».

Προηγήθηκε σχετικό ερώτημα του Αξελ Τρόοστ, αναπληρωτή προέδρου του Die Linke και αρμόδιου για ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής του κόμματος, ο οποίος ζήτησε επίσημη απάντηση του Κοινοβουλίου σχετικά με το αν η ενδεχόμενη απόφαση του ΔΝΤ να μη μετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Ελλάδα ΙΙΙ», η οποία συζητείται αυτή την περίοδο, θα απαιτήσει νέα απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.