.ΠΑΣΟΚ: Όχι σε πρόσθετα μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία

«Τομή» στη διεθνή συζήτηση για τον τρόπο που η Ευρωζώνη διαχειρίζεται την κρίση της, θεωρεί το ΠΑΣΟΚ το εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που «πυροδότησε έντονες αντιδράσεις» και παράλληλα τονίζει ότι αντιμετωπίζει με «απόλυτη ψυχραιμία συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της», σημειώνοντας ότι το κόμμα εγγυάται την κυβερνητική σταθερότητα και ότι αγωνίζεται για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, που, όμως, «πρέπει να ταυτίζεται με ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης ευρύτατης εθνικής αποδοχής».

Ειδικότερα, σε σημείωμά του για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή το ζήτημα του εσωτερικού εγγράφου του ΔΝΤ, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι το πρώτο ζήτημα είναι «να αντληθούν επιχειρήματα υπέρ των ελληνικών απόψεων στη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Ως προς αυτό τονίζει ότι δύο είναι τα ανοικτά κομβικά ζητήματα: Αφενός, η συμφωνία ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να ζητηθούν από την Ελλάδα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία και, αφετέρου, η ανάγκη για περαιτέρω μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε αυτό να καταστεί οριστικά βιώσιμο τώρα που η Ελλάδα περνάει στη φάση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Από τις αντιδράσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας όσον αφορά στις αναδρομικές αξιολογήσεις του ΔΝΤ, το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «διαφαίνεται πόσο δύσκολος ήταν και είναι πάντα ο συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη που κυριαρχείται από πολιτικά συντηρητικές και οικονομικά νεοφιλελεύθερες απόψεις». 

Επιπλέον, ότι αυτό δείχνει και πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στην προσπάθεια συγκρότησης μίας προοδευτικής εναλλακτικής στρατηγικής για το μέλλον της Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι το έγγραφο του ΔΝΤ δείχνει «και τον τρόπο που θα έπρεπε να έχει αντιδράσει η Ελλάδα, ήδη από το 2008, εκτιμώντας σωστά και τα εσωτερικά δημοσιονομικά δεδομένα και τους διεθνείς συσχετισμούς».

Αναφορικά με θέματα που άπτονται της κυβερνητικής λειτουργίας, το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι «με απόλυτη ψυχραιμία αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ συντονισμένα σχόλια και διαρροές σε σχέση με την κυβέρνηση και τη σταθερότητά της», επισημαίνοντας ότι το Κίνημα «κινείται με καθαρό και ευθύ τρόπο, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου του, που καλό είναι να τις θυμηθούν όλοι όσοι ασχολούνται με την πολιτική του».

.«Ερντογάν: Δημοκράτης ή Σουλτάνος»

«Ερντογάν: Δημοκράτης ή Σουλτάνος» διερωτάται στο εξώφυλλό του το περιοδικό Economist. 

Ο λιτός τίτλος συνοδεύεται από ένα περιγραφικό σκίτσο (μόνον 1.000 λέξεις η εικόνα;) που απεικονίζει τον Τούρκο πρωθυπουργό με μια στολή σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σε μια ράθυμη στάση με ένα κομπολόι στο ένα χέρι και μια αντιασφυξιογόνο μάσκα στο άλλο.

Ο ρόλος και η στάση του Ερντογάν κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που συνταράσσουν τις τελευταίες μέρες την Τουρκία έχει κατακριθεί έντονα στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας. 

Άλλα στελέχη της κυβέρνησης του - ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Τούρκος πρόεδρος- έχουν κρατήσει σαφώς πιο μετριοπαθή στάση.

.Πήρε αυτό που ήθελε η εθνική

Σημαντικότατο βήμα για την κατάκτηση της 2ης θέσης στον 7ο προκριματικό όμιλο του Μουντιάλ 2014 έκανε η εθνική Ελλάδας με τη νίκη της, 1-0, επί της Λιθουανίας στο Βίλνιους. 

Το γκολ του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο 20ο λεπτό χάρισε το «τρίποντο» στη «γαλανόλευκη», η οποία μετά την ισοπαλία της Σλοβακίας στο Λιχτενστάιν πήρε προβάδισμα τεσσάρων βαθμών από τους Σλοβάκους στη μάχη για τη 2η θέση που οδηγεί στα μπαράζ πρόκρισης στα τελικά της κορυφαίας διοργάνωσης.

.Ο Παναθηναϊκός έκανε το 1-0

Ο Παναθηναϊκός επανέλαβε τους «άθλους» του 2009 και του 2011 και πέτυχε το «break» στο ΣΕΦ στον πρώτο τελικό των πλέι οφ της Α1 Ανδρών, απέναντι σε έναν τραγικό Ολυμπιακό από τα 6.75 (3/27!). 

Οι «πράσινοι» επικράτησαν 64-51 των πρωταθλητών Ευρώπης, έκαναν το 1-0 στη σειρά και πλέον την Κυριακή (9/6, 21:00) έχουν την ευκαιρία με υπέρασπιση τηw έδρας τους να βρεθούν μία νίκη μακριά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

 Τα δεκάλεπτα: 11-19, 22-31, 36-49, 51-64

.Αντ. Σαμαράς: Αναγκαία η κοινή ενεργειακή πολιτική

Στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης και ακολούθως να τεθεί υπό ευρωπαϊκή ομπρέλα η αξιοποίηση των κοιτασμάτων που υπάρχουν στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο Ελσίνκι στο οικονομικό φόρουμ που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Από τη μεταρρύθμιση στην Ανάπτυξη - Οδικός Χάρτης για την Ευρώπη».

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ιδεολογική κρίση, αλλά κρίση ανεργίας». Πρόσθεσε ότι έχουμε ένα νεοναζιστικό κόμμα που φθάνει δημοσκοπικά στο 12%, ωστόσο οι άνθρωποι που το ψήφισαν δεν το έκαναν από ιδεολογία, ψήφισαν ενάντια στην κρίση.

Ο  εξτρεμισμός, είπε, θα αντιμετωπισθεί με την καταπολέμηση της ανεργίας και τον περιορισμό των λαθρομεταναστών.

Για διένεξη ΔΝΤ-ΕΕ

 "Τον πρωθυπουργό δεν τον ενδιαφέρει να κεφαλαιοποιήσει για κομματικό όφελος τα προβλήματα του χθες αλλά να λύσει τα προβλήματα του αύριο" δήλωσε ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζοντας τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τα λάθη στο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα.

.Στα 907,65 ευρώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα των συνταξιούχων στην Ελλάδα

Σε 907,65 ευρώ, προ φόρου και κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης, υπολογίζεται το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων από συντάξεις γήρατος, σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με την επωνυμία «Ήλιος», που ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου.

Για τον υπολογισμό του μέσου μηνιαίου εισοδήματος στη σύνταξη γήρατος συνυπολογίζονται και όλες οι συντάξεις άλλων κατηγοριών (θανάτου, αναπηρίας), που ενδεχομένως λαμβάνει ένας συνταξιούχος. Αντίστοιχα, η μέση κύρια σύνταξη υπολογίζεται στα 694,56 ευρώ και η μέση επικουρική στα 178,48 ευρώ. Η μέση σύνταξη λόγω θανάτου υπολογίζεται στα 680,55 ευρώ και λόγω αναπηρίας στα 611,31 ευρώ.

Μέσω του νέου συστήματος ταυτοποιούνται για πρώτη φορά οι συνταξιούχοι μεταξύ των 93 ταμείων και κλάδων σύνταξης (κύριας και επικουρικής) και διασυνδέονται τα συστήματα πληρωμών με τα ληξιαρχεία και το ηλεκτρονικό μητρώο συντάξεων-συνταξιούχων. 

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή διαφάνειας και ορθολογικής διαχείρισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα ελέγχου, ενημέρωσης και παρακολούθησης δεδομένων κοινωνικής ασφάλισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η χώρα μας, για πρώτη φορά, αποκτά πλήρη και καθαρή εικόνα του αριθμού των συνταξιούχων, του ύψους των συντάξεων και της συνολικής καταβαλλόμενης δαπάνης. Σήμερα, γνωρίζουμε κάθε σύνταξη και κάθε δικαιούχο σύνταξης με απόλυτη ακρίβεια» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Ι. Βρούτσης.

.Ν. Κοτζιάς: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών»

«Στην Ελλάδα δεν μπορούν να γίνουν μεγάλες αλλαγές χωρίς έναν ΣΥΡΙΖΑ, που να ξεπεράσει όμως τις παιδικές του ασθένειες» τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Κοτζιάς, καθηγητής Πολιτικών Θεωριών των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με αφορμή την έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Ελλάδα αποικία χρέους - Ευρωπαϊκή αυτοκρατορία και γερμανική πρωτοκαθεδρία».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει μόνο με το ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον πλούτο των άλλων δυνάμεων» τονίζει ο καθηγητής Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν υπάρχει Αριστερά χωρίς πολιτική συμμαχιών. Η Αριστερά πρέπει να ηγεμονεύει. 

Δεν μπορεί όμως να ηγεμονεύσει αν δεν έχει πολιτική συμμαχιών, αν δεν είναι φορέας ενός νέου πολιτισμού, αν δεν παίρνει τα πιο σύγχρονα επιτεύγματα να τα εκλαϊκεύσει, να στηρίξει την πλατύτερη μόρφωση του λαού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Κοτζιά «η Ελλάδα είναι μία χώρα αυξανόμενης εξάρτησης και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται παραπέμπουν στην αποικιοκρατία. Δεν είναι όμως μια αποικιοκρατία με την μπότα, αλλά μια αποικία της εποχής της παγκοσμιοποίησης, δηλαδή με το χρέος». 

Eκτιμά δε ότι «θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για τη μείωση του χρέους», πιθανότατα μετά τις γερμανικές εκλογές. «Τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα που θα υποχρεωθούν πάλι να παραβιάσουν τους κανόνες τους ή να πάρουν άλλα μέτρα, όπως επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου ?κάποιο πακέτο που θα μειώνει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα, αφού πήραν ότι ήθελαν» σημειώνει.

.«Και λίγα λέει το ΔΝΤ για τα λάθη των Ευρωπαίων»

Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αντιλαμβάνεται πλήρως - αλλά δεν μπορεί να μιλήσει ανοικτά - μία βαθύτερη και πιο σοβαρή αδυναμία της Ευρωζώνης, που αφορά στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, αναφέρει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Σάιμον Τζόνσον (το 2007 και το 2008) σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg με αφορμή την έκθεση του με την αυτοκριτική για το πρώτο ελληνικό μνημόνιο.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα κάνει λάθος. Η ΕΕ τα έκανε ακόμη χειρότερα» και σημειώνει ότι είναι σωστή η κριτική που διατύπωσε το ΔΝΤ ότι η ΕΕ καθυστέρησε πολύ τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα και την απόφαση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. 

Το άρθρο εστιάζει στη χαμηλή κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών, η οποία απειλεί, όπως αναφέρει, όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την περιφέρεια της Ευρώπης.

Ο Τζόνσον σημειώνει ότι στην έκθεσή του για την Ελλάδα το ΔΝΤ εμποδίζεται να πει όλη την αλήθεια, λόγω της μεγάλης συμμετοχής των ευρωπαϊκών χωρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. 

«Είναι η γαλλική και η γερμανική κυβέρνηση που πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για την ένταση της ύφεσης στην Ελλάδα - και τον υπερβολικό βαθμό ταλαιπωρίας που επιβλήθηκε στους ευάλωτους πολίτες σε όλη την περιφέρεια της Ευρωζώνης. 

Πολλά είναι τα λόγια για αλληλεγγύη, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι αποφάσεις για τη μακροοικονομική πολιτική καθοδηγήθηκαν από μία μη σοφή προσέγγιση όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα» σημειώνει ο Τζόνσον.

.Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων

Τροποποίηση με την οποία εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στο νομοσχέδιο για την ευνοϊκή μεταχείριση δανειοληπτών.

Όπως εξήγησε, ο κ. Χατζηδάκης, η ρύθμιση «προχώρησε» μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεούται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο. 

Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή. Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

.Νέες αποκαλύψεις για παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Ομπάμα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συγκεντρώνουν τηλεφωνικά δεδομένα στις ΗΠΑ και έχουν πρόσβαση στους σέρβερ ομίλων πληροφορικής όπως οι Google και Facebook, πρακτικές που κληρονομήθηκαν από την περίοδο της προεδρίας Μπους και εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με δύο εφημερίδες.

Η συζήτηση για το αν η αμερικανική κυβέρνηση παραβιάζει τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή την ώρα που προσπαθεί να τους προστατεύσει από την τρομοκρατία, κλιμακώθηκε δραματικά χθες με τις πληροφορίες ότι οι αρχές συλλέγουν δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες τηλεφώνων και παίρνουν στοιχεία από τους σέρβερ εννέα εταιρειών του Ίντερνετ.

Η αμερικανική πολιτική τάξη αντέδρασε έντονα στις αποκαλύψεις των εφημερίδων "Γκάρντιαν" και "Ουάσινγκτον Ποστ" γι' αυτές τις πρακτικές, για την ύπαρξη των οποίων υπήρχαν υποψίες, που όμως ουδέποτε είχαν επιβεβαιωθεί. 

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του διέψευσε ότι κατασκοπεύει τους αμερικανούς πολίτες ή πρόσωπα που ζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έναν υπεύθυνο της κυβέρνησης Ομπάμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

.Επίδειξη ισχύος από τον Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε σήμερα επίδειξη ισχύος κατά την επιστροφή του στην Τουρκία απαιτώντας, ενώπιον χιλιάδων οπαδών του, τον "άμεσο" τερματισμό των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται εδώ και οκτώ ημέρες με αίτημα την παραίτησή του.

Ενώ οι οπαδοί του τον υποδέχθηκαν τη νύκτα σαν ήρωα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης στο τέλος μιας τριήμερης περιοδείας του στο Μαγρέμπ, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε για μια ακόμη φορά τους "αναρχικούς" και τους "εξτρεμιστές" που διαδηλώνουν στους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας αψηφώντας την εξουσία του και ζήτησε να τερματισθεί το κίνημά τους.

"Ζητώ να τερματισθούν αμέσως οι διαδηλώσεις, οι οποίες έχασαν το δημοκρατικό χαρακτήρα τους και στράφηκαν στο βανδαλισμό", δήλωσε απευθυνόμενος στο πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες και φώναζε "είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε για σένα, Ταγίπ" ή "εμπρός, ας τους συντρίψουμε όλους".

Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν αυτή την "άχρηστη ρητορεία" που , όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι, "δεν συμβάλλει στον κατευνασμό".

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 4,70% στο κλείσιμο, μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.