.ΤτΕ: Στα 2,422 δισ. ευρώ το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα

Έλλειμμα 1,721 δισ. ευρώ παρουσίασε το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, έναντι ελλείμματος 7,932 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 27.033 εκατ. ευρώ, από 24.761 εκατ. ευρώ πέρυσι. 

Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1.310 εκατ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 308 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, διαμορφώθηκαν σε 28.768 εκατ. ευρώ, από 33.887 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013.

.Συνωστισμός αριστούχων στα ΑΕΙ

Στα ύψη οι βάσεις Χιλιάδες αριστούχοι δεν θα καταφέρουν φέτος να εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους καθώς οι βάσεις εισαγωγής έχουν ανέβει σημαντικά. Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να καταφέρει να ανακοινώσει τις βάσεις στα συνηθισμένα χρονικά πλαίσια, αν και φέτος οι πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν πιο αργά, ενώ καθυστέρησαν και οι διαδικασίες για τις σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων της Αστυνομίας. 

Το προηγούμενο έτος οι βάσεις ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου, ημέρα Πέμπτη, το 2012 στις 27 Αυγούστου , το 2011 στις 29 Αυγούστου και το 2010 ... περισσότερα 

.«Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Ελγίνεια μάρμαρα» .... από το βρετανικό Guardian

Να επιστραφούν στην Αθήνα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ζητάει με εκτενές άρθρο του ο Guardian. Τι μπορεί να κάνει κάποιος με τα πιο όμορφα έργα τέχνης του κόσμου; Πού ανήκουν; Πώς πρέπει να φροντίζονται και πού πρέπει να εκτίθενται; 

Αυτό φαίνεται να αναρωτιέται ο αρθρογράφος της Guardian, Τζόναθαν Τζόουνς εκθειάζοντας το Μουσείο της Ακρόπολης και τονίζοντας για άλλη μία φορά πως τα γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους. Το άρθρο του έχει τον τίτλο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι τα ωραιότερα έργα τέχνης στον κόσμο και για αυτό πρέπει να τα επιστρέψουμε», ενώ ο δημοσιογ... περισσότερα »

.Επί τάπητος ο ΕΝΦΙΑ

Χαμηλώνει η κυβέρνηση τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ. Παρότι η ΕΛΣΤΑΤ γνωμοδότησε υπέρ της καταβολής του σε επτά δόσεις έως και το Μάρτιο του 2015, το υπουργείο Oικονομικών δεν επιβεβαιώνει ότι οι δόσεις θα φτάσουν τις επτά, ούτε ότι οι αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου θα επιφέρουν αισθητή μείωση στο τελικό ποσό, λέγοντας ότι η τρόικα δύσκολα θα δεχθεί κάτι τέτοιο. 
Αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για τα «κόκκινα» δάνεια και την ερχόμενη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Λάθη στον υπολογισμό του παραδέχθηκε μιλώντας στο Α984 και το Νεκτάριο Νώτη ο υφυπουργός Aνάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.
Εν τω μεταξύ, άλλη μια ιστορία τρέλας με τον ΕΝΦΙΑ βλέπει σήμερα το φως της δημοσιότητας. Το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ ζητά το υπουργείο Oικονομικών από το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Κανάρη Τσίγγανου στον ΑΝΤ1, το ποσό δεν πρόκειται να πληρωθεί γιατί καταλογίστηκε παράνομα.

Νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αναζητήσουν στο Taxisnet οι φορολογούμενοι από τα μέσα Σεπτεμβρίου αφού προωθηθούν οι αλλαγές στο τρόπο υπολογισμού του έως το τέλος Αυγούστου. Προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη των φορολογούμενων, το υπουργείο προτίθεται να εκδώσει αναλυτικό οδηγό για τον τρόπο συμπλήρωσης του Ε9.

.Ξεκινά η διανομή ροδάκινων σε ευπαθείς ομάδες

Από αύριο θα αρχίσουν να διανέμονται μέσω κοινωφελών ιδρυμάτων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού τα ροδάκινα που αποσύρονται  προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των παραγωγών εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο. 
Αυτό αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο υπουργός, Γιώργος Καρασμάνης δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον Επίτροπο Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος και του ζήτησε να ληφθούν επιπλέον μέτρα.
Η τιμή ανά κιλό για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά δια μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης, Πάρι Κουκουλόπουλο καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε λάβουν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί την ίδια τιμή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης πρότεινε στη δωρεάν διανομή να συμπεριληφθεί και το μεταποιημένο προϊόν (χυμός ροδάκινου). 

.Ρωσική επίδειξη ισχύος πριν την Σύνοδο

Σε επίδειξη στρατιωτικής ισχύος εν μέσω της ουκρανικής κρίσης προχώρησε η Ρωσία πραγματοποιώντας δοκιμαστική εκτόξευση αντιαεροπορικών πυραύλων εδάφους-αέρος τύπου  S-400 και S-300 κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στη νότια επαρχία Αστραχάν, στις οποίες συμμετείχαν 800 στρατιώτες και περισσότερα από 200 στρατιωτικά εξαρτήματα. 
Εν τω μεταξύ, ενώπιος ενωπίω πρόκειται να βρεθούν οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο την ερχόμενη Τρίτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας όπου, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τελωνειακή Ένωση που έχει συγκροτήσει η Μόσχα.
Αντικείμενο της συνόδου θα αποτελέσει η εφαρμογή της Συμφωνίας Σύνδεσης του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενεργειακή ασφάλεια αλλά και η σταθεροποίηση της περιοχής Ντονμπάς, όπου δρουν οι αυτονομιστές αντάρτες. Την διπλωματική κινητικότητα καταδεικνύει και η επίσκεψη που επιβεβαιώθηκε ότι θα πραγματοποιήσει το Σάββατο στο Κίεβο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Την ίδια ώρα, κλιμακώνονται οι εχθροπραξίες, αλλά και η ανθρωπιστική κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Σφοδρά πυρά πυροβολικού πλήττουν  συνοικίες του Ντονιέτσκ, προπύργιου των φιλορώσων αυτονομιστών, το οποίο εδώ και δύο ημέρες δεν έχει τρεχούμενο νερό. Μάχες μαίνονται και στο κέντρο της πόλης Λουγκάνσκ της ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες οι οποίοι την ελέγχουν από τον Απρίλιο.

.Δέσμεση περιουσιακών στοιχείων

Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων για φοροφυγάδες και οφειλέτες του Δημοσίου προβλέπει νέα εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, επιχειρώντας να ανακαλύψει περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής.
Οι περιπτώσεις αφορούν σε απόκρυψη εισοδήματος, μη απόδοση ΦΠΑ,  έκδοση πλαστών εικονικών τιμολογίων, λαθρεμπόριο και μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.

.Συρία: Τραγικός απολογισμός

O αριθμός των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ξεπέρασε τους 50.000 στη Συρία, εκ των οποίων 20.00 και πλέον προέρχονται από το εξωτερικό ενώ  6.000 στρατολογήθηκαν μόνο τον Ιούλιο, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μεταξύ άλλων τουλάχιστον 5.000 Σύροι τζιχαντιστές προσχώρησαν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα και το Χαλέπι: 800 εξ αυτών είναι πρώην αντάρτες, ενώ οι άλλοι δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει όπλα. 
Επιπλέον. το Ισλαμικό Κράτος στρατολόγησε τον Ιούλιο περί τους 1.100 ξένους, περιλαμβανομένων Τσετσένων, Ευρωπαίων, Αράβων, υπηκόων χωρών της Ασίας όπως και μουσουλμάνους από την Κίνα που εισέρχονται στη μεγάλη τους πλειονότητα από την Τουρκία, εξήγησε ο διευθυντής της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.