.Δήμος Ζωγράφου...σπιρομέτρηση για τους κατοίκους των Άνω Ιλισίων

Δωρεάν σπιρομέτρηση για τους κατοίκους των Άνω Ιλισίων, αύριο 10:00-13:00, στο ισόγειο του Δημοτικού Κέντρου Επιμόρφωσης του Δήμου Ζωγράφου, Μούσκου 18-Πλατεία Κύπρου..

.Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου, ένα άγνωστο υπαίθριο μουσείο

Ένα υπαίθριο μουσείο, με εκθέματα καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας, βρίσκεται στη Ζάκυνθο. Το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου μπορεί να είναι λιγότερο γνωστό από το αντίστοιχο της Αθήνας, αλλά δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από αυτό.
Σε μια έκταση 70 στρεμμάτων το Α' Νεκροταφείο Ζακύνθου περικλείει εντυπωσιακά έργα γλυπτικής σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Γιώργος Δημητριάδης και ο Ιάκωβος Μαλακατές, αλλά και λαϊκών τεχνιτών του νησιού. 

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του χώρου αυτού ο δήμος Ζακύνθου και η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια κήρυξης των σπουδαιότερων ταφικών έργων του Α' Νεκροταφείου Ζακύνθου ως μνημείων.

Ήδη, αρχιτέκτονες της Υπηρεσίας συντάσσουν τον φάκελο της καταγραφής και τεκμηρίωσης των μνημείων του Νεκροταφείου, προκειμένου να παραπεμφθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προς εξέταση. 

Στόχος της Υπηρεσίας είναι ο φάκελος να περάσει στα χέρια των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού ως τα τέλη Οκτωβρίου. «Το Α' Νεκροταφείο μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια υπαίθρια γλυπτοθήκη, επισκέψιμη όχι μόνο για θρησκευτικούς λόγους, αλλά και για πολιτιστικούς» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του δήμου Ζακύνθου, Άκης Λαδικός.

Στα σπουδαιότερα μνημεία του Α' Νεκροταφείου συγκαταλέγεται και ο ναόσχημος τάφος του 'Αγγλου τραπεζίτη και φιλέλληνα, Σάμουελ Μπαρφ, ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο το 1816 ως το θάνατό του το 1880. 

Ο Μπαρφ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, καθώς διαχειρίστηκε το δάνειο που πήρε η Ελλάδα από την Αγγλία, ενώ υπήρξε στενός φίλος με το λόρδο Βύρωνα. 

.Μπροστά η ΝΔ σε δύο νέες δημοσκοπήσεις - «Απειλή για τη δημοκρατία» είναι η ΧΑ για το 72,1%

Οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου, δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία MRB, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού «STAR» και της ιστοσελίδας «enikos.gr».
Στο ερώτημα «αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή τι θα ψηφίζατε;», το 21,8% των ερωτηθέντων απαντούν ΝΔ και το 21,2% ΣΥΡΙΖΑ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,9%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%, η ΔΗΜΑΡ με 3,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1%. 'Αλλο Κόμμα επέλεξαν το 7%, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος του 23,5% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση περί καταλληλότερου πρωθυπουργού, προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 36,6% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 25,1%. Κανένας από τους δυο, απαντούν το 34,8% και 'Αλλος/ΔΞ/ΔΑ το 3,5%.

Σε ό,τι αφορά στους λόγους που βοήθησαν την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η απάντηση «η οικονομική κρίση και το αίσθημα οικονομικού αποκλεισμού» συγκεντρώνει 48%, «η απαίτηση της κοινωνίας να αποδοθεί δικαιοσύνη για παρελθόν» 38,5%, «το θέμα των παράνομων μεταναστών» 29,8% και «η υψηλή εγκληματικότητα» 22,6%. 

Η απάντηση «οι κοινωνικές πρωτοβουλίες της Χ.Α.» συγκεντρώνει 6%, «ο αρχηγός της» 2%, «το πρόγραμμα της και ότι επαγγέλλεται» 1,3% και «τα στελέχη της» 0,7%. «'Αλλο» απαντούν το 10,7% και «δεν ξέρω/δεν απαντώ» το 5,6%.  Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα από την 1 - 3 Οκτωβρίου 2013.

Παράλληλα, οριακό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου καταγράφει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία GPO για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού MEGA.Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 21% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 7,8%.

Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ, με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η ΔΗΜΑΡ με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,2% και η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα με 1%. Ένα 4,3% απάντησε 'Αλλο Κόμμα. Αποχή επέλεξαν το 7% των ερωτηθέντων και Λευκό/'Ακυρο το 3%. Αδιευκρίνιστη είναι η ψήφος του 13,6% των ερωτηθέντων.

Στην ερώτηση «ανάμεσα στους Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό;», τον Αντώνη Σαμαρά επιλέγουν το 44,4% των ερωτηθέντων, έναντι 30,4% που επιλέγουν τον Αλέξη Τσίπρα. Κανέναν από τους δύο απαντούν το 23,7% των ερωτηθέντων.

Σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις, το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ήταν «δικαιολογημένη η σύλληψη των ηγετών της Χρυσής Αυγής», ενώ το 19,9% θεωρούν ότι «δεν ήταν δικαιολογημένη».
Στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η Χρυσή Αυγή αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία μας;», το 72,1% απατούν «ναι» και το 26,5% απαντούν «όχι» (ΔΞ/ΔΑ 1,4%).

Σε ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξε ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το 78,3% των ερωτηθέντων απαντούν ότι υπήρξε ανοχή από την πλευρά του κράτους, το 68,6% από την πλευρά της Δικαιοσύνης και το 73,4% απ την πλευρά της κοινωνίας.

Εξάλλου, έξι στους δέκα από τους ερωτηθέντες (60,1%) εκτιμούν ότι «οι συλλήψεις δεν σημαίνουν το πολιτικό τέλος της Χρυσής Αυγής».

 Η γεωγραφική κάλυψη της έρευνας είναι πανελλαδική και πραγματοποιήθηκε το διάστημα 3 - 7 Οκτωβρίου 2013.

.Δήμευση περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Σε δημεύσεις περιουσιακών στοιχείων καταδικασθέντων τα οποία είχαν ήδη κατασχεθεί από τον ανακριτή της υπόθεσης Α. Τσοχατζόπουλου προχώρησε με την απόφασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Το δικαστήριο διέταξε να προχωρήσουν σε δήμευση των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των καταδικασθέντων όπως ορίσθηκαν από κατασχέσεις στις οποίες είχε προχωρήσει ο ανακριτής της υπόθεσης.
Μεταξύ της περιουσίας που δεσμεύθηκε, σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό, ανήκει και το ακίνητο επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Το δικαστήριο επίσης όρισε την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης προς το δημόσιο που καθορίστηκε στα εξής ποσά:
 
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος υποχρεούται να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ , ο Γ. Σμπώκος 500.000 ευρώ και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες 100.000 έκαστος πλην των Π. Σταμάτη , Γκουντρούν Τσοχατζοπούλου, Φώτη Αρβανίτη και Νίκου Καρατζά που το ποσό που υποχρεούνται να καταβάλουν ορίζεται στα 50.000 ευρώ.
 
Με την λήξη της διαδικασίας ο πρόεδρος είπε στους καταδικασθέντες: «Ελπίζω να έχετε καλύτερη τύχη στον επόμενο βαθμό και να πείσετε τους δικαστές ώστε να έχετε ευνοϊκότερη μεταχείριση.
 
Νωρίτερα και ενώ το δικαστήριο επρόκειτο να αποφανθεί για τις δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, ο Άκης Τσοχατζόπουλος ξέσπασε για την απόφαση να μην δοθεί αναστολή εκτέλεσης στην έκτιση ποινής για την σύζυγο και την κόρη του:
 
«Δίνετε αναστολή σε όλους και καλά κάνατε. Βρίσκομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Δεν δώσατε στη γυναίκα μου και την κόρη μου. Γιατί; Επειδή φέρουν το όνομα Τσοχατζόπουλος; Αυτός είναι ο λόγος; 

Προχωρήσατε σε μια απόφαση για δήθεν δωροδοκία με βάση ένα ψευδέστατο κείμενο που δεν ξέρω ποιος σας το έδωσε. Δεν ξέρω αν έχετε συνειδητοποιήσει τις τραγικές συνέπειες για τις οικογένειες της συζύγου και της κόρης μου. 

Πιστεύω ότι έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας. Ζητώ να δώσετε αναστολή στη σύζυγο και στην κόρη μου. Υποβάλλω επίσημο αίτημα και περιμένω την αιτιολογημένη απόφαση σας».

.Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ στον Αδ. Γεωργιάδη για το συνδικαλιστή με το φακελάκι

Για «γκεμπελικού τύπου μεθοδεύσεις» κατηγορεί το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι ο υπουργός «προσπαθεί αξιοποιώντας ένα μεμονωμένο, απαράδεκτο και απόλυτα καταδικαστέο περιστατικό να συκοφαντήσει τους αγώνες των χιλιάδων υγειονομικών και όσων αντιστέκονται στη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας που ο ίδιος φανατικά και καθ' υπόδειξη της τρόικας προωθεί».

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και με φαιδρό τρόπο ο κ. Γεωργιάδης επιδιώκει να συνδέσει τον συγκεκριμένο συνδικαλιστή με τον χώρο της αριστεράς, όταν είναι γνωστό ότι ο συλληφθείς επανεξελέγη πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Σωτηρία με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ μόλις πριν πέντε μήνες».

«Πληροφορούμε λοιπόν τον Υπουργό Υγείας», προσθέτει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «πως τα ψέματά του τα οποία συνηθίζει αφειδώς να εκστομίζει στις συχνές εμφανίσεις του στα κανάλια και όχι μόνο, έχουν κοντά ποδάρια και δεν είναι ικανά να σπιλώσουν και να αναστείλουν την πάλη του ελληνικού λαού για να μην κλείσουν νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες, ενάντια στα χαράτσια για φάρμακα, νοσηλεία και εξετάσεις, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, για την ανατροπή των αντικοινωνικών πολιτικών που τόσο ευλαβικά εφαρμόζει».

.Στρατηγική χαρακτήρισαν τη σχέση Ελλάδας-Ισραήλ οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών

Τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών υπογράμμισαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αντώνης Σαμαράς και Βενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση που είχαν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν και κοινή δήλωση ενώ ο κ. Σαμαράς στις δηλώσεις του χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή. 

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης μακράς πνοής μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ. Έκανε αναφορά στο ότι οι δύο λαοί υπέφεραν από τον ναζισμό και επανέλαβε «ποτέ ξανά» φασισμός. Τα δύο κράτη, είπε ο πρωθυπουργός, είναι δεσμευμένα στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής. 

Σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να βοηθήσουν να αποτελέσουν κρίκο του Ισραήλ με τη Ευρωπαϊκή Ένωση και υπογράμμισε ότι οι τρεις χώρες διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση συνεργασίας. 

Οι τρεις χώρες, επισήμανε, μπορούν επίσης να δώσουν την εικόνα της ειρήνης, της ανάπτυξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας για την περιοχή. Έκλεισε λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη να κάνουμε, είναι μόνον η αρχή».

Ιδιαίτερα θερμά λόγια είπε ο κ. Νετανιάχου ο οποίος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήθελε ηγεσία, κουράγιο και δύναμη, όμως οι αγορές καταλαβαίνουν πως κάτι καινούργιο συμβαίνει στην Ελλάδα, ενθαρρύνω τους Ισραηλινούς να επενδύσουν στην Ελλάδα. 

Ο έξυπνος μάνατζερ πηγαίνει τώρα στην Ελλάδα, αύριο θα πηγαίνουν όλοι». Συνεχάρη επίσης τον κ. Σαμαρά για την αντιμετώπιση των νεοναζιστών.

Ο κ. Νετανιάχου είπε ακόμη ότι Ελλάδα και Ισραήλ έχουν μακρά ιστορία, Αθήνα και Ιερουσαλήμ είναι οι κοιτίδες του δυτικού πολιτισμού, σήμερα όμως είναι δύο σύγχρονες δυτικές δημοκρατίες που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της ασφάλειας και του τουρισμού.

Ο κ. Νετανιάχου έκανε όμως και εκτεταμένη αναφορά στο θέμα του Ιράν και στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εκτιμώντας ότι οι κινήσεις που κάνει η χώρα αυτή είναι υπεκφυγές για να κερδίσει χρόνο.

.Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ τα οικονομικά της Χρυσής Αυγής

Ελέγχους στα οικονομικά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ίδιου του κόμματος και μάλιστα σε βάθος χρόνου αρχίζει το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την εντολή των ανακριτών, τους ελέγχους θα διενεργήσουν οι ειδικοί επιθεωρητές της Υπηρεσίας Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ και στο μικροσκόπιό τους θα βρεθούν τόσο τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών όσο και τα έσοδα και έξοδα του κόμματος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί με εντολή τους προς το ΣΔΟΕ ζητούν πλήρη οικονομικό έλεγχο στα ταμεία του κόμματος και κατηγορουμένων βουλευτών με σκοπό να διαπιστώσουν εάν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, από το ανακριτικό γραφείο αναμένεται να δοθούν εντολές και για άρσεις τραπεζικού απορρήτου, ώστε να διαπιστώσουν το ενδεχόμενο διάπραξης και άλλων, πλην της νομιμοποίησης, οικονομικής φύσης εγκλημάτων

.«Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της»

«Θα προστατεύσουμε τη Δημοκρατία στη γενέτειρά της» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Πέρες τον συνεχάρη για τις προσπάθειες αντιμετώπισης του νεοναζισμού λέγοντας ότι καλώς δεν άφησε να σπιλώσουν της ιστορία της δημοκρατικής χώρας. Τον συνεχάρη όμως και για τους χειρισμούς στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης επισημαίνοντας ότι πρέπει να υπάρχει αισιοδοξία.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο και προσκύνησε τον Πανάγιο Τάφο. Κατά την συνάντηση στο Πατριαρχείο ο κ. Θεόφιλος του απέδωσε τα διάσημα και τον μεγαλοσταυρό του Παναγίου Τάφου. 

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε «καταλαγή, ειρήνη και αγάπη και ευχήθηκε στον Πατριάρχη δύναμη για να συνεχίσει το έργο του», σημειώνοντας ότι «είμαστε δίπλα σας και όλοι εδώ παίρνουμε δύναμη, ο αγώνας σας είναι πολυσήμαντος».

Στις 20:00 ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει στο Ελληνο-ισραιλινό επιχειρηματικό φόρουμ

.«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και ξεκάθαρη»

«H θέση της Ελλάδας επί του θέματος είναι σαφής και ξεκάθαρη, σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και έχει εκφραστεί επανειλημμένως. Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση επί του θέματος καθίσταται αντιπαραγωγική».

Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τις προϋποθέσεις για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

.Η οικονομική ανάπτυξη δεν φέρνει υγεία

Σε ένα παράδοξο συμπέρασμα κατέληξε μια ολλανδική έρευνα που συνέδεσε την περίοδο οικονομικής ανάπτυξης με αυξημένο αριθμό θανάτων.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Λάιντεν, με επικεφαλής τον Χέρμπερτ Ρόλντεν, που έκαναν τη δημοσίευση στο επιδημιολογικό περιοδικό «Journal of Epidemiology and Community Health», μελέτησαν στοιχεία για 19 ανεπτυγμένες χώρες μεταξύ των ετών 1950 - 2008 (δηλαδή δεν συμπεριέλαβαν την τελευταία διεθνή οικονομική κρίση).

Οι ολλανδοί επιδημιολόγοι συσχέτισαν το ρυθμό θανάτων με τις μεταβολές του μακροοικονομικού οικονομικού κύκλου και κατέληξαν στο ότι οι θάνατοι αυξάνονται κατά την ανάπτυξη και μειώνονται κατά την ύφεση. Το φαινόμενο παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις χώρες, ιδίως όσον αφορά τους θανάτους των ανδρών.

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη μελέτη, για κάθε αύξηση της τάξης του 1% στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) μιας χώρας, η θνησιμότητα αυξάνει κατά 0,36% μεταξύ των ανδρών ηλικίας 70 έως 74 ετών και κατά 0,38% στους άνδρες 40 έως 44 ετών. Στις γυναίκες, οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 0,18% (70 - 74 ετών) και 0,15% (40 - 44 ετών).

Το παράδοξο που αναδεικνύει η νέα μελέτη, είναι ότι το προσδόκιμο ζωής -και των δύο φύλων- έχει αυξηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις ανεπτυγμένες χώρες. Η γενική εντύπωση είναι ότι μακροπρόθεσμα «ο πλούτος φέρνει υγεία». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αναλογική σχέση μεταξύ της φάσης του οικονομικού κύκλου και της θνησιμότητας χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για τα αίτια της.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη φέρνει μαζί της μια σειρά από παρενέργειες (μεγαλύτερη ρύπανση της ατμόσφαιρας, περισσότερο εργασιακό άγχος, περισσότερα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα κ.α.), που έχουν ως συνέπεια να αυξάνονται οι θάνατοι. Όμως, κατά τους ερευνητές, παραμένει μυστήριο γιατί οι άνδρες επηρεάζονται σε διπλάσιο βαθμό από τις γυναίκες.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι σε περιόδους έντονης οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται ο βαθμός κοινωνικής στήριξης και φροντίδας από συγγενείς και φίλους, καθώς αυξάνεται ο όγκος εργασίας του πληθυσμού, με συνέπεια οι χρόνιοι άρρωστοι ή οι πολύ γέροι να αφήνονται περισσότερο χρόνο στην τύχη τους

.Προβάδισμα μισής μονάδας στη ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της GPO

Οριακό προβάδισμα μισής μονάδας στη Νέα Δημοκρατία δίνει νέα δημοσκόπηση της GPO που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 21%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα η Χρυσή αυγή λαμβάνει 7,8%, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκονται το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που και τα δύο κόμματα λαμβάνουν 6%. Ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,2%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%, ενώ το 4,3% απαντά άλλο κόμμα, το 7% ότι δεν θα ψηφίσει και το 13,6% αποτελεί αδιευκρίνιστη ψήφο.

Όσον αφορά την άποψη για τους πολιτικούς αρχηγούς ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 44,5%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης με 43,7%. 

Στην Τρίτη θέση βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας με 42,3%, στην τέταρτη ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32,7%, στην πέμπτη ο Πάνος Καμμένος με 30,8% και ακολουθούν κατά σειρά ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 30% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 11,4%.

Όσον αφορά τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, το 44,4% απαντά ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,4%. Κανένας απαντά το 23,7%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τη μέτρηση, 6 στους 10 πολίτες πιστεύουν ότι η ζωή τους θα χειροτερέψει τα επόμενα 2-3 χρόνια, ενώ το 55,4% πιστεύει ότι προς το χειρότερο θα εξελιχθεί και η οικονομία της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή κατάσταση της χώρας, το 56,4% τη χαρακτηρίζουν χειρότερη σε σχέση με ενάμιση χρόνο πριν.

Tην ίδια ώρα, ωστόσο, παρά την απαισιοδοξία τους, οι πολίτες διατυπώνουν ένα αίτημα σταθερότητας, αφού 7 στους 10 πιστεύουν ότι μια προσφυγή στις κάλπες δεν θα δώσει λύση στα προβλήματα.

.Επιπλέον φόροι 2,16 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους

Επιπλέον 2,16 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος θα καταβάλλουν για το 2014 οι φορολογούμενοι. 

Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της κατάργησης των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες κλπ, καθώς και από την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για τα παιδιά των οικογενειών. 

Επίσης, από την αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία που συνολικά θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες κατά 3,9 δισ. ευρώ.

Νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βάζει «βαθιά το μαχαίρι» για περικοπές 4 δισ ευρω το 2014. Οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα είναι το 2014 λιγότερες κατά 133.000.000 ευρώ σε σχέση με φέτος. 

Επίσης προβλέπονται περικοπές κατά 2,664 δισ. ευρώ στις δαπάνες για λοιπές συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που προβλέπουν:

- Την διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1η-1-2014, σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας.
- Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων
- Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας
- Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 529.00.000 εκατ. ευρώ,
- Την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1,032 δισ. ευρώ.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και μείωση των λειτουργικών και των λοιπών δαπανών του κράτους κατά 1,194 δισ. ευρώ στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της εθνικής άμυνας, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. ο.

.«Ένα καινούριο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο»

«Ένα καινούριο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Σχετικά με πιθανά νέα μέτρα που θα συνοδεύουν νέο δάνειο απάντησε «εξαρτάται» και πρόσθεσε «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;» 

Μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο Star Channel, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «έχουμε βγει από την ζώνη της χρεωκοπίας και της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ».

«Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που πετυχαίνουμε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τους στόχους για το έλλειμμα. Πάντα υπάρχει μια χρονική υστέρηση μεταξύ της ευημερίας των πολιτών και της ευημερίας των αριθμών», πρόσθεσε.

«Αρχίζουν και σταθεροποιούνται οι προσδοκίες», είπε ο κ. Στουρνάρας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της οικονομίας.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.