.Αναγνώριση της προόδου

Δεκαετίες ολόκληρες ήταν μόνιμη και πιεστικά επαναλαμβανόμενη η αξίωση να προχωρήσει σε βάθος η εξιχνίαση του όποιου σκανδάλου έβλεπε το φως της δημοσιότητας. Και ήταν εύλογη η απαίτηση, μια και η κυρίαρχη άποψη στην κοινή γνώμη ήταν ότι σε κάθε περίπτωση υπήρχαν δυνάμεις και παράγοντες που είχαν συμφέρον «να μη φτάσει το μαχαίρι έως το κόκαλο», όπως χαρακτηριστικά τονιζόταν.

Αλλά οι πρακτικές αυτές ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Επανειλημμένα έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ότι οι ισχυροί του χρήματος και της πολιτικής δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο των δικαστικών διώξεων κι αυτό αποτελεί μια κατάκτηση που καλό θα είναι να την προστατεύουμε και όχι να την υπονομεύουμε με περιττές και αβάσιμες αμφιβολίες. 

Οπως δυστυχώς συμβαίνει, όταν σκόπιμα και χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία αφήνεται να αιωρείται από ορισμένους η υποψία ότι τα παλιά και ιστορικά καταδικασμένα φαινόμενα της ατιμωρησίας μπορεί και να ισχύουν ακόμη.

Δεν υποστηρίζουμε ότι έχουμε μεταβληθεί από τη μία μέρα στην άλλη σε μια άψογη δημοκρατία, όπου οι πάντες κρίνονται αποκλειστικά και μόνο από τις πράξεις τους και ότι η πολιτική ή η οικονομική ισχύς δεν αγγίζει κανέναν, αλλά έχουμε κάνει άλματα προς την κατεύθυνση αυτήν. 

Κι αν πάλι υπάρχουν περιπτώσεις που επιτρέπουν την εκτίμηση ότι υποτροπίασαν οι πρακτικές του παρελθόντος, καλό θα είναι η επισήμανση να γίνεται με σαφήνεια και η καταγγελία να είναι συγκεκριμένη.

Αν θέλουμε από το κράτος, τους λειτουργούς του και τις 
συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες να στέκονται στο ύψος τους και να ενεργούν υποδειγματικά, θα πρέπει να τους το αναγνωρίζουμε, όταν το κάνουν. Διαφορετικά υπονομεύουμε την πρόοδο που αναμφισβήτητα συντελείται.


.Ειδοποίηση 30 ημερών πριν την κατάσχεση για ληξιπρόθεσμες οφειλές

Οι φορολογικές αρχές θα στέλνουν ειδοποιητήρια στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από αυτές που αφορούν την κατάσχεση χρημάτων από λογαριασμούς ή εις χείρας τρίτων.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, στην οποία διευκρινίζεται ότι εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της κατάσχεσης, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να προχωρούν σε κατάσχεση ή σε άλλα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αυξηθεί το ακατάσχετο όριο από μισθούς και συντάξεις από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ, καθώς και η μη επιβολή κατασχέσεων για οφειλές έως 500 ευρώ

.Εμμένει στην απόσυρση του τιμήματος των 25 ευρώ στα νοσοκομεία το ΠΑΣΟΚ

Ενδοκυβερνητική πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει για τα 25 ευρώ που πρέπει πλέον να πληρώνουν όσοι πολίτες νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία, με το ΠΑΣΟΚ που εξαπολύει κατά μέτωπον επίθεση στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να ζητάει την απόσυρση του μέτρου.

Αναλυτικά το σχόλιο που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για το θέμα των 25 ευρώ στα νοσοκομεία:

1. Η επιβάρυνση του 25ευρου για την εισαγωγή ασθενούς στα Νοσοκομεία, καθιερώθηκε με τον Ν. 4093/12 (παρ. Iβ) ο οποίος ψηφίστηκε ως ένα άρθρο στην Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά από μια σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Άρα δεν υπήρχε η δυνατότητα παρεμβάσεων και διαφωνιών/ αλλαγών σε άρθρα ή παραγράφους του Σ/ Ν.

2. Το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ψήφισε όλα τα μέτρα στα οποία ισορροπούσε κάθε φορά η διαρκής διαπραγμάτευση με την τρόικα. Πάντα όμως στόχευε και στοχεύει στη βελτίωση των ρυθμίσεων, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν αδικίες εις βάρος ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. 

Αυτή η γραμμή είναι η γραμμή της Προγραμματικής Συμφωνίας της Κυβέρνησης, είναι η γραμμή που αποδίδει αποτέλεσμα και οδηγεί στην έξοδο από το μνημόνιο.

Αυτό πράξαμε και από το Σεπτέμβριο θέτοντας ζήτημα στον Υπουργό Υγείας (κατά την διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας μας) με στόχο την επανεξέταση και μη υλοποίηση της επιβολής του 25ευρου.

Μάλιστα στις 9/10/2013 ο εισηγητής μας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Γ. Κουτσούκος, έθεσε ανοιχτά και δημόσια το θέμα, τονίζοντας ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να παρέχει καθολικές υπηρεσίες και ότι το ποσό αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από άλλα έσοδα.

Άλλωστε οριζόντια μέτρα, όπως τα 25 ευρώ ανά νοσηλεία σε νοσοκομείο, δεν αποδίδουν αποτελέσματα και είναι άδικα γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τους μια σειρά από κρίσιμα κριτήρια.

3. Ο κ. Γεωργιάδης όχι μόνο δεν αρνήθηκε το θέμα που έγκαιρα του θέσαμε, αλλά σε συνεχείς δηλώσεις του σε Μ. Μ. Ε. έκανε λόγο για απόσυρση της διάταξης ή για περιορισμό της στους «έχοντες και κατέχοντες» θεσπίζοντας οικονομικά κριτήρια.

.Αήττητος ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη

Σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα το αήττητό του μπορεί να έσπασε στην Euroleague και το ΣΕΦ όμως διατηρήθηκε! Ένας… αγριεμένος Ολυμπιακός, με πολύ καλή εικόνα τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, και τους Περπέρογλου και Σπανούλη on fire, δεν δυσκολεύτηκε στην έδρα του κόντρα στη Φενέρ του Ζοτς την οποία και νίκησε με 95-82, στην πρεμιέρα του Top 16 της διοργάνωσης.

Οι Πειραιώτες όχι μόνο έκαναν το 11/11 στην κορυφαία διασυλλογική ευρωπαϊκή διοργάνωση, αλλά διατήρησαν αλώβητη την έδρα τους καθώς έχουν να χάσουν από τις 13 Μαρτίου του 2013, μετρώντας πλέον 10 συνεχόμενες νίκες.

Σούπερ εμφανίσεις από Σπανούλη (28 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Περπέρογλου (21 πόντοι, 5 ριμπάουντ).. Ο Πρέλτζιτς κορυφαίος των φιλοξενούμενων.

Σύσσωμη η διοίκηση της Φενέρ βρέθηκε στο ΣΕΦ και παρακολούθησε την αναμέτρηση. Το ματς παρακολούθησαν επίσης οι… μπασκετικοί Φώτης Κατσικάρης, Ευθύμης Ρεντζιάς και Γιώργος Σιγάλας αλλά και ο ποδοσφαιρικός Δημήτρης Σιόβας.

.Τα χρέη θα μπορούν να πληρώνονται έως και σε 24 δόσεις των 15 ευρώ

Με απόφαση του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, από 1ης Ιανουαρίου θα μπορούν να ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, σε 12 έως 24 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία δόση 15 ευρώ. 
Στην απόφαση προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλονται ηλεκτρονικά όπου αυτό υποστηρίζεται τεχνικά, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται τρεις μέρες μετά την υποβολή της αίτησης. 

Στην απόφαση, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:* Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά το σύνολο των βεβαιωμένων στις Φορολογικές Αρχές ληξιπρόθεσμων, έως την ημερομηνία της... περισσότερα »

.«Η ελληνική προεδρία δεν θα προσφέρει δώρα σε ξένους αξιωματούχους»

Υπό τον τίτλο «η Ελληνική προεδρία δεν θα προσφέρει δώρα σε ξένους αξιωματούχους», η ιστοσελίδα ευρωπαϊκής ενημέρωσης Euractiv δημοσιεύει άρθρο - αφιέρωμα στην ελληνική προεδρία στο οποίο επισημαίνεται ότι «η Ελλάδα, που έχει πληγεί σκληρά από την οικονομική κρίση, ανέλαβε τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου, έχοντας έναν εξαιρετικά χαμηλό προϋπολογισμό για την προεδρία ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ». 

Ειδικότερα αναφέρεται ότι σε αντίθεση με τις χώρες, που είχαν προηγουμένως την προεδρία, αλλά και τις προεδρίες που είχε ασκήσει η ίδια η Ελλάδα στο παρελθόν, οι Έλληνες ... περισσότερα »

.Απαραίτητο ένα νέο τρίτο δάνειο για την Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014, προειδοποιεί η Pimco, το μεγαλύτερο fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, επικαλείται δηλώσεις στελεχών του fund, ενώ υποστηρίζει ότι η Pimco δεν θα επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα, ενώ εκτιμά ότι είναι απαραίτητο ένα νέο τρίτο δάνειο από τους εταίρους της ευρωζώνης.

Ο διαχειριστής της Pimco, Myles Bradshaw, δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές».

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει, ένα ελληνικό ομόλογο διάρκειας εννέα ετών θα είχε επιτόκιο 8%. «Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανιμσμό ESM», υποστηρίζει ο αναλυτής.

.Νέο σύστημα για τις επικουρικές συντάξεις

Θεμελιώδεις αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων φέρνει το νέο έτος. Θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του ταμείου ενώ ο νέος κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης έχει καταρτιστεί και απομένει μόνο η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. 

Όπως γράφει η εφημερίδα «Έθνος», στο μεγαλύτερο επικουρικό Ταμείο της χώρας (ΕΤΕΑ) προωθείται νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων -με το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Οι συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως oι μειώσεις θα είναι 25% την επόμενη πενταετία.

Από το 2015 θα λαμβάνονται υπόψη ακόμα και τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου για τον προσδιορισμό του τελικού ποσού της σύνταξης.

Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

.Δεκάδες δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά

Περί τους 30 επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς έχουν εντοπιστεί από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) με πλαστά πιστοποιητικά ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του aftodioikisi.gr, τα επιπλέον πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που ανεβάζουν τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών που έχουν προσληφθεί παράνομα σε άνω των 70 (δηλαδή περίπου στο 2% του συνόλου των 3.576 που εντάχθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας) 

αφορούν την αγγλική γλώσσα και προέρχονται από το Βρετανικό Συμβούλιο το οποίο, αρχικά είχε αρνηθεί να δώσει τα σχετικά στοιχεία επικαλούμενο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία του ανακοίνωση το ΣΕΕΔ είχε κάνει λόγο για 42 δημοτικούς αστυνομικούς με πλαστά πτυχία ενώ ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανεβάσει τον αριθμό σε 45. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.