.ΗΤΑΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΤΟΥ 1976...


Δεκάδες φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να τιμήσουν τη μνήμη του ανθρώπου, που συνέδεσε το όνομά του με τον αγώνα κατά της χούντας...
Ήταν η Πρωτομαγιά του 1976 όταν ένας από τους κορυφαίους αγωνιστές κατά της δικτατορίας, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, σκοτώθηκε σε ηλικία 36 ετών, σε «αμφιλεγόμενο» τροχαίο δυστύχημα στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, τα αίτια του οποίου παραμένουν μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα.

«Ο λαός μας καλείται για ακόμη μια φορά να αγωνιστεί για κοινωνική δικαιοσύνη που χωρίς αυτή δεν υπάρχει δημοκρατία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αδερφός του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθης Παναγούλης.

Μεταξύ άλλων στο μνημόσυνο παρευρέθησαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, η χήρα του αντιστασιακού Σπύρου Μουστακλή, Χριστίνα, καθώς και ο δεσμοφύλακας Γιώργος Μωράκης, που τον συνέτρεξε στην απόδρασή του από τις φυλακές, το 1969.

.Ε. Λέτα: Κίνδυνος δημοκρατικής καταστροφής στην Ευρώπη


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα προειδοποίησε σήμερα από το Παρίσι για μία «δημοκρατική καταστροφή» που απειλεί την Ευρώπη «εάν οι πολίτες της χάσουν το ηθικό τους» και θα την οδηγήσει να γίνει μία «κακή μητέρα».

«Θα πρέπει να δείξουμε στους πολίτες μας πως η Ευρώπη είναι έτοιμη να τους συνδράμει. Εάν αντιθέτως η Ευρώπη απογοητεύσει τους πολίτες, αυτό θα μας φέρει ενώπιον μίας δημοκρατικής καταστροφής», πρόσθεσε ο Λέτα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μέγαρο των Ηλυσίων δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Θα πρέπει να δράσουμε κατά τρόπον ώστε να συντονισθούνκ οι ευρωπαϊκές πολιτικές για την απασχόληση», είπε ο Λέτα.

«Εάν δεν διαπιστώσουμε πως Ευρώπη σημαίνει ευημερία, ευκαιρίες, ανάπτυξη, εάν θεωρήσουμε πως η Ευρώπη είναι  μία κακή μητέρα, αυτό θα αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα για τη δημοκρατία, επειδή οι πολίτες θα αντιδράσουν ενάντια σε αυτήν την Ευρώπη-κακή μητέρα» επέμεινε ο Λέτα.

Για τον νέο Ιταλό πρωθυπουργό, «αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να αντλήσουμε από την ιταλική εμπειρία: θα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει τον κόσμο, δεν θα πρέπει να τον φέρει σε δύσκολη θέση».

Ο Ολάντ από την πλευρά του προσυπέγραψε τις απόψεις του συνομιλητή του και τόνισε πως «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνον η ευρωπαϊκή ιδέα, αλλά η πολιτική σταθερότητα στις αντίστοιχες χώρες μας».

.Στην "Emma Delta" το 33% του ΟΠΑΠ


Στα 652 εκατ. ευρώ ανήλθε τελικά η βελτιωμένη προσφορά (καταβλητέα σε δόσεις) που έκανε το επενδυτικό σχήμα Emma Delta Ltd για να αποκτήσει το 33% του ΟΠΑΠ, ή κατά 30 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την αρχική προσφορά των 622 εκατ. ευρώ. Ενώ, εάν συνυπολογισθούν τα μερίσματα χρήσης 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το Δημόσιο, το τίμημα ανέρχεται σε 712 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 18,6 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του Οργανισμού για τη χρήση 2013.
   
Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έκανε δεκτή τη βελτιωμένη προσφορά και «έκλεισε» τη συμφωνία με την Emma Delta, έκανε λόγο για «έναν καθ' όλα υποδειγματικό διεθνή διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και συνέπεια».

 Σύμφωνα, επίσης, με το ΤΑΙΠΕΔ, «εάν δεν ιδιωτικοποιείτο ο ΟΠΑΠ, το Δημόσιο θα εισέπραττε μέρισμα (για τη χρήση του 2013) ύψους μόνο 13 εκατ. ευρώ, ενώ για τη δεκαετία θα εισέπραττε μόλις 360 εκατ. ευρώ, δηλαδή το περίπου 50% του ποσού που εισπράττει με την αποκρατικοποίηση». 

Ενώ, όπως επισημαίνεται παράλληλα στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, από το 2013 και μετά, το κράτος επέβαλε συμπληρωματική φορολογία (30% επί των μικτών κερδών), που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο έσοδα ύψους 6,3 δισ. ευρώ στη δεκαετία (μειώνοντας κατά το ίδιο ποσό και την κερδοφορία του ΟΠΑΠ).

    Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέρει ότι «με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη μεγάλη αποκρατικοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας, από την οποία τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά».

Για «διαγωνισμό παρωδία» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αφού προσπάθησε με κάθε τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ να ματαιώσει την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ και δεν τα κατάφερε, τώρα ξεσπά σε παραλήρημα» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου.

Σημειώνεται ότι, η Emma Delta είναι ένα επενδυτικό σχήμα με βασικούς μετόχους την τσεχική Jiri Smejc και τον όμιλο Μελισσανίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχήμα μετέχουν επίσης η ιταλική Lottomatica, καθώς και Ρώσοι και Τσέχοι επενδυτές. 

.Πορείες διαμαρτυρίας σε Ασία και Ευρώπη για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας


Η Ασία έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, όπου οι "ξεχασμένοι" της ανάπτυξης, όπως οι εργάτες στο Μπανγκλαντές που δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες για λογαριασμό δυτικών εταιριών, πραγματοποίησαν πορείες εκφράζοντας οργή και αγανάκτηση. Και στην Ευρώπη οι συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε κλίμα αγανάκτησης για τα σκληρά μέτρα λιτότητας και την έκρηξη της ανεργίας.

Στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά επίσης στη Γαλλία όπου τα συνδικάτα είναι διχασμένα για την απάντηση που πρέπει να δοθεί στην κρίση, η απόρριψη της λιτότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας είναι τα βασικά συνθήματα των διαδηλώσεων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στο Μπανγκλαντές δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ζήτησαν δικαιοσύνη μετά τον θάνατο τουλάχιστον 413 εργατών στην κατάρρευση του κτιρίου Ράνα Πλάζα στην περιφέρεια της Ντάκας, όπου στεγάζονταν βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων, ενώ 149 άνθρωποι εξακολουθούν να φέρονται ως αγνοούμενοι.

Στην πρωτεύουσα Ντάκα οι εργάτες ύψωσαν πανό και κόκκινες σημαίες φωνάζοντας "Κρεμάστε τους φονιάδες, κρεμάστε τους ιδιοκτήτες των βιοτεχνιών".

Παρά τις εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα για "ψυχραιμία", οι αρχές εκφράζουν φόβους για βίαιες ενέργειες και βανδαλισμούς στα εργοστάσια υφαντουργίας. 

Σύμφωνα με τον Καμρούλ Αναμ, έναν από τα ηγετικά στελέχη της Ένωσης υφαντουργίας και έτοιμου ενδύματος του Μπανγκλαντές, οι εργάτες είναι οργισμένοι γιατί θεωρούν "δολοφονία" το χαμό των συναδέλφων τους. "Θέλουμε την πιο αυστηρή τιμωρία για τους υπεύθυνους της τραγωδίας αυτής".

Στην Καμπότζη εργάτες πραγματοποίησαν πορεία στο κοινοβούλιο για να επιδώσουν αίτημα για αύξηση των αποδοχών τους, στα 150 δολάρια το μήνα, στις βιοτεχνίες έτοιμου ενδύματος.

Σχεδόν 55.000 συγκεντρώθηκαν στη Τζακάρτα, σύμφωνα με την αστυνομία, ρεκόρ συμμετοχής για Πρωτομαγιά τουλάχιστον των τελευταίων χρόνων και πολλές χιλιάδες στις Φιλιππίνες ζητώντας αύξηση των μισθών και καλύτερη ανακατανομή των καρπών της ανάπτυξης. 

"Κάτω οι ιδιωτικοποιήσεις, κάτω οι υπεργολάβοι" ήταν τα συνθήματα των διαδηλωτών που ζητούσαν αύξηση τριών δολαρίων στον κατώτερο μισθό, ο οποίος έχει οριστεί στα 11 δολάρια.

Στο Χονγκ Κονγκ, ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του πλανήτη, 5.000 άνθρωποι μετείχαν σε πορεία σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς εκφορτωτές, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα.

Στη Ρωσία περί το 1,5 εκατομμύριο διαδηλωτές αναμένεται να μετάσχουν στις πορείες για την εργατική πρωτομαγιά, ένα μόλις μέρος των εκατομμυρίων διαδηλωτών που τιμούσαν με πορείες την ημέρα αυτή επί σοβιετικής εποχής.

Στη Γαλλία όπου η αγωνία εντείνεται απέναντι στην έκρηξη της ανεργίας, τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CGT και CFDT, πραγματοποιούν πορεία με σύνθημα: "Διεκδικούμε συλλογικές συμβάσεις, δουλειά, ανάπτυξη, δημοκρατικά κοινωνικά δικαιώματα".

.Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς


Κλειστό είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των απεργιακών συλλαλητηρίων της Πρωτομαγιάς. 

Αυτή την ώρα, στο Σύνταγμα πραγματοποιείται η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ παράλληλη συγκέντρωση πραγματοποιούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Λόγω των εκδηλώσεων και των συγκεντρώσεων, από τις 8 το πρωί υπάρχουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της Τροχαίας. 


Τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η μία έξω από το κτίριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, με διοργανωτές το ΕΚΘ και την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων.
 Η δεύτερη στο άγαλμα του Βενιζέλου με διοργανωτή το ΠΑΜΕ. Η τρίτη στην Καμάρα, στην οποία συμμετείχαν η Πρωτοβουλία Σωματείων και άλλες οργανώσεις. 

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας

.Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση φαινομένων «Μανωλάδας»


Πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν την τήρηση της νομιμότητας και την εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας των εργατών γης αλλά και τη στήριξη της παραγωγικής δραστηριότητας αναλαμβάνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Το θέμα αυτό ετέθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Γιάννη Βρούτση.
Με στόχο τη διασφάλιση της νομιμότητας στη συγκεκριμένη ιδιόμορφη μορφή εποχικής απασχόλησης, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τους τοπικούς βουλευτές, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους ίδιους τους παραγωγούς, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες 

για την εκπόνηση συνολικού σχεδίου που θα διασφαλίζει πρώτα απ' όλα τη νομιμότητα και τις αξιοπρεπείς συνθήκες στην εργασία και δεύτερον τη στήριξη της ίδιας της παραγωγικής δραστηριότητας που συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της οικονομίας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.