.ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2013

 Οι εορταστικές εκδηλώσεις της φετινής Αποκριάς του Δήμου Ζωγράφου  ολοκληρώθηκαν σήμερα, Καθαρά Δευτέρα στον Πάρκο Γουδή , όπου μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν τα Κούλουμα με λαγάνα, χαλβά, ελιές και φυσικά πολύ γλέντι.
Ο καλός καιρός και η ζωντανή μουσική  ανέβασαν την διάθεση και βοήθησαν να γίνει μία πολύ ωραία εορταστική  ατμόσφαιρα και να παρασύρει το κοινό σε ένα μεγάλο γλέντι.
Ο Δήμος προσέφερε 2.500 μερίδες με σαρακοστιανά εδέσματα τα οποία γρήγορα εξαντλήθηκαν.



.Πάνω από 15 δισ. ευρώ τα κέρδη της Γερμανίας από την κρίση


Τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ θα εξοικονομήσει από το κόστος των επιτοκίων η Γερμανία, έως το 2023, από την κρίση χρέους η οποία πλήττει την ευρωζώνη, εκτιμά το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο για λογαριασμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, το γεγονός ότι η Γερμανία, ενώ άλλες χώρες είτε δανείζονται με εξαιρετικά υψηλά επιτόκια, είτε έχουν αποκλειστεί από τις αγορές, εμφανίζεται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, της αποφέρει σημαντικά κέρδη.

Μόνο για το 2013, αυτή η εξοικονόμηση θα φθάσει τα δύο δισ. ευρώ. Η τάση αυτή μάλιστα των υψηλών αποδόσεων αναμένεται να συνεχιστεί όσο παραμένουν χαμηλά τα επιτόκια.

.Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν με τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο


Μετά από την ψυχρολουσία της απόφασης του Eurogroup, για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, που σημαίνει στην ουσία ακύρωση της εγγύησης των χρημάτων σε λογαριασμούς των τραπεζών της Ευρωζώνης – για την οποία είχε δεσμευθεί το περασμένο καλοκαίρι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι -, η κυπριακή πλευρά εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με αλλαγές στους συντελεστές.

Αυτός, άλλωστε, ήταν και ο βασικός λόγος της αναβολής της ψηφοφορίας στη Βουλή. Ποια, όμως, είναι τα σενάρια, που έχουν πέσει στο τραπέζι ώστε να αλλάξει το κούρεμα

6,75% για ποσά έως 100.000 ευρώ και
9,90% για ποσά από 100.000 ευρώ και άνω ;

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μικροκαταθέτες, δηλαδή όσοι έχουν στις κυπριακές τράπεζες έως 100.000 ευρώ. Για αυτή την ομάδα καταθέσεων έχει προταθεί :

1.
Χωρίς κούρεμα καταθέσεις έως 20.000 ευρώ,
Κούρεμα 6,75% - ή κλιμακωτό από 20.000 έως 100.000 ευρώ, και
έως και 15% για ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

2.
Κούρεμα 3% για ποσά έως 100.000 ευρώ,
10% από 100.000 έως 500.000 ευρώ και
15% από 500.000 ευρώ και άνω.

3.
Χωρίς κούρεμα καταθέσεις έως 100.000 ευρώ,
και υψηλότερος συντελεστής για τα μεγαλύτερα ποσά.

Η αύξηση του συντελεστή κουρέματος για τα μεγάλα ποσά εξετάζεται σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι απώλειες στα έσοδα από τις προτεινόμενες αλλαγές στους μικροκαταθέτες.

Αυτό, άλλωστε, έχουν διαμηνύσει και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ότι δηλαδή δεν είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε αλλαγή στους συντελεστές του κουρέματος, αρκεί να διασφαλισθεί ότι τα έσοδα θα είναι 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

.Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη η ενθρόνιση του Πάπα Φραγκίσκου


Από το μεσημέρι άρχισαν  να φθάνουν στην Ρώμη, οι εκατόν πενήντα επίσημες αντιπροσωπείες που θα παραστούν, αύριο, στην τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου.

Όπως έχει ήδη μεταδώσει  το ΑΠΕ - ΜΠΕ, στην τελετή θα παραστεί, δέκα αιώνες μετά το σχίσμα καθολικών και ορθοδόξων, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης.  

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, θα συνοδεύεται από τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα  και από τους  μητροπολίτες Αργεντινής Ταράσιο  και Ιταλίας Γεννάδιο. Η παρουσία του προκαθήμενου του Θρόνου του Αποστόλου Ανδρέα, προβάλλεται ως «ιστορική», από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. 

Στις πολιτικές προσωπικότητες  που είναι παρούσες στην ενθρόνιση,  συμπεριλαμβάνονται η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, η Αργεντινή πρόεδρος Κριστίνα Κίρχνερ, ο αμερικανός  αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόϊ, οι πρόεδροι του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουελ Ντουράο Μπαρόζο.  

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Οι πιστοί που θα παρακολουθήσουν την τελετή αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο και ο δήμος της Ρώμης, με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, έχουν κινητοποιηθεί. 

Οι μετακινήσεις με το  μετρό, κατά την αυριανή ημέρα, θα είναι δωρεάν, ενώ έχουν τεθεί σε λειτουργία ειδικές γραμμές λεωφορείων που συνδέουν το παπικό κρατίδιο με κύρια σημεία της Αιώνιας Πόλης. 

Χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να κοιμηθούν ακόμη και στο ύπαιθρο, κοντά στον 'Αγιο Πέτρο- παρά την κακοκαιρία  που πλήττει την ιταλική πρωτεύουσα- για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν όσο γίνεται από πιο κοντά,  την τελετή ενθρόνισης του Πάπα Φραγκίσκου. 

.Έκτακτο Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, απόψε για την Κύπρο


Έκτακτο Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα πραγματοποιηθεί απόψε, στις 20:30 ώρα Ελλάδος, για να συζητηθεί το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μαζί με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου σε πακέτο διάσωσης για την Κύπρο ύψους δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει και το "κούρεμα" καταθέσεων σε κυπριακές τράπεζες, με την επιβολή εφάπαξ φόρου, που θα έχει απόδοση 5,8 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, για ενδεχόμενη αναθεώρηση της απόφασης του Eurogroup ως προς τη συμμετοχή των καταθετών στη χρηματοδότηση του πακέτου διάσωσης για την Κύπρο και την ελάφρυνση των μικροκαταθετών, έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας και υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ,  σε σημερινές δηλώσεις του στη Βιέννη. 

Σημειώνοντας, πως οι εξελίξεις στην Κύπρο δεν συνιστούν κίνδυνο για τους καταθέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως πρόκειται για «ένα ιδιαίτερο κυπριακό πρόβλημα και θα εξετάσουμε αν μπορούμε να το λύσουμε κατά έναν τρόπο, ώστε για τους μικρούς καταθέτες να μην είναι μεγάλες οι επιπτώσεις».

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε την δυσκολία της πολιτικής κατάστασης στην Κύπρο και δήλωσε ότι εναπόκεινται στην κυπριακή κυβέρνηση ενδεχόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα διάσωσης.

.ΠΑΣΟΚ: Η απόφαση για την Κύπρο έχει τιμωρητικά χαρακτηριστικά


Για απόφαση με «τιμωρητικά και μυωπικά» χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο πηγές του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την απόφαση της Ευρωζώνης για την Κύπρο και παράλληλα, όσον αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, υποστηρίζουν ότι γίνεται τώρα αντιληπτό «και το τι αποφύγαμε και πόσο μεγάλα ποσά καταφέραμε να πάρουμε ως δάνειο, έχοντας δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη πολύ χειρότερα από τα κυπριακά».

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι αυτή η απόφαση «έχει στον μέγιστο πλέον βαθμό τα τιμωρητικά και μυωπικά χαρακτηριστικά των κινήσεων διαχείρισης της κρίσης σε χώρες που σταδιακά εντάσσονται σε προγράμματα». 

Στη συνέχεια, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, η Ευρωζώνη προσπαθεί να διορθώσει κάποια από τα στοιχεία των αποφάσεών της, «αλλά, στο μεταξύ, οι καταστάσεις επιδεινώνονται και ο φαύλος κύκλος τροφοδοτείται».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι αυτό το έχει, δυστυχώς, ζήσει ο ελληνικός λαός «στο πετσί του»: «Τη μία λένε ότι είναι "μοναδική περίπτωση" η Ελλάδα, την άλλη ότι είναι "μοναδική περίπτωση" η Κύπρος, χωρίς να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι με τη φωτιά και με τις αντοχές των κοινωνιών και των πολιτικών συστημάτων» αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, τονίζουν ότι «παρότι οι εξελίξεις στην Ιταλία θα επέβαλαν πολύ μεγαλύτερη διορατικότητα, αυτή στην περίπτωση της Κύπρου δεν φάνηκε να υπάρχει» και προσθέτουν ότι «οι αντιδράσεις των κοινωνιών διασταυρώνονται με τις αντιδράσεις των αγορών και η ένταση που δημιουργείται θίγει πάντα τους πιο αδύναμους (κράτη, κοινωνικές ομάδες, πολίτες)».

.Η Κύπρος θα αποφασίσει μόνη της για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος


Η Κύπρος θα αποφασίσει η ίδια τις λεπτομέρειες της χρηματοδότησης της συμμετοχής της στο σχέδιο διάσωσής της, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, 

ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει ως στόχο να καθησυχάσει την Ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν οι καταθέσεις ως το ποσό των 100.000 στην Γερμανία είναι εγγυημένες, ο κ. Ζάιμπερτ τόνισε ότι «το χαρακτηριστικό μιας εγγύησης είναι ό,τι ισχύει και επανέλαβε ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική. 
«Αναστάτωση στους αποταμιευτές άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι δικαιολογημένη» πρόσθεσε. 

.Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΚΕΛ


Η κρίση στην Κύπρο και οι διεργασίες, που συντελούνται μετά την απόφαση του Eurogroup, βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής, μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του ΑΚΕΛ στο θέμα και την αρνητική θέση και ψήφο του κόμματος στη κυπριακή Βουλή. 

Επίσης, ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε ότι το θέμα είχε τεθεί και επί προεδρίας Δ. Χριστόφια, αλλά ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αρνηθεί την πρόταση για το κούρεμα των καταθέσεων.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, ώστε όχι μόνο να μη θεωρηθεί ως προηγούμενο και εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες, αλλά και επειδή, όπψς είπε, είναι μια λάθος πολιτική απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για τη σταθερότητα όλης της ευρωζώνης. 

Οι κύριοι Τσίπρας και Κυπριανού συμφώνησαν να συντονίσουν πολιτικά τα κόμματά τους τα επόμενα 24ωρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη του στον κυπριακό λαό.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με στελέχη του κόμματος, με τα οποία συζητά τις εξελιξεις και τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας, καθώς εκτιμάται ότι οι εξελιξεις ενδέχεται να επιταχυνθούν και να επηρρεάσουν πολιτικά όλη την Ευρωζώνη.

.Αντίστροφη μέτρηση για την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα


Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες θα είναι κλειστές την Τρίτη και Τετάρτη, 19 και 20 Μαρτίου 2013 αντίστοιχα, «λόγω τραπεζικής αργίας».

Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του ότι δεν έχει ψηφιστεί ακόμη το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.

Εξάλλου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εξεύρεσης του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, στο οποίο θα μεταφερθούν τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, 

μετά τη σχετική απόφαση που έλαβε το Σάββατο το Συμβούλιου Συστημικής Ευστάθειας, με αφορμή τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο.
Για τον σκοπό αυτό, θα συνεδριάσει εκ νέου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στις 8 το απόγευμα το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας.

Βέβαια, αναμένονται πρώτα οι εξελίξεις από την κρίσιμη σύνοδο της κυπριακής Βουλής που μετατέθηκε για αύριο το απόγευμα, οπότε θα κληθεί να εγκρίνει το επίμαχο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε υπό την μορφή του κατεπείγοντος, για τη δασμολόγηση των καταθέσεων με βάση την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής - Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μια βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις. 

Ανοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών σε επανειλημμένες δηλώσεις του από το Σάββατο το πρωί, οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι απολύτως διασφαλισμένες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στις τρεις κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 

.Αγώνας δρόμου για την κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο


Για αύριο στις έξι το απόγευμα μετατέθηκε η σύγκληση της ολομέλειας της Βουλής, η οποία είχε αρχικά οριστεί για χθες και στη συνέχεια αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να «περάσει» με τη μορφή του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Την απόφαση έλαβε η έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που συγκλήθηκε μετά την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τα μέλη της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτελεστική και νομοθετική εξουσία προσανατολίζονται να διαφοροποιήσουν τα αρχικά ποσοστά σε σχέση με το κούρεμα, ως εξής: Μέχρι 20.000 ευρώ ο συντελεστής να είναι μηδενικός, από 20.000 έως 100.000 ευρώ 3%, από 100.000 έως 500.000 ευρώ 10% και από 500.000 και άνω 12,5%.

Δραματική έκκληση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο λαμβάνοντας ως «γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας», 

διετύπωσε χθες βράδυ με διάγγελμα του ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος το πρωί προήδρευσε του Υπουργικού Συμβουλίου και στη συνέχεια ενημέρωσε σε άτυπη σύνοδο την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με μέχρι τώρα δεδομένα το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι ψηφίσουν 27 με 30 βουλευτές, στο όριο των 29 ψήφων που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.
Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.

.Σόιμπλε: Προτείναμε στο Eurogroup την εγγύηση καταθέσεων, έως 100.000 ευρώ, αλλά το απέρριψαν η Λευκωσία, η Κομισιόν και η ΕΚΤ


Την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν η Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του απόψε στο πρώτο κρατικό κανάλι ARD, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ στο Eurogroup ήταν, ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος από το ποσό που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών να ληφθεί από τους επενδυτές και τους καταθέτες.

«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. 

Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το ?bail-in' ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν για αυτή την λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», τόνισε ο κ. Σόιμπλε

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.