.Στουρνάρας: Φως στα γκρίζα σημεία της απόφασης του Eurogroup


Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας του Eurogroup αναμένεται να ρίξει το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός οικονομικών θα κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την επαναγορά ομολόγων, τη λειτουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αλλά και το εάν τα μέτρα φέρνουν το χρέος τελικά στο 124% του ΑΕΠ το 2020, καθώς αυτό ήδη αμφισβητείται.
Αναλυτικότερα:
Η επαναγορά ομολόγων

Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  με χρήση 10 δισ. ευρώ και στόχο την καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. 

Παραμένει ερωτηματικό αν τα ταμεία θα κληθούν να μετέχουν ουσιαστικά στο νέο κούρεμα, τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία που κατέχουν ομόλογα που έχουν κουρευτεί ήδη μία φορά, αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν οι μικροομολογιούχοι.

Ερωτηματικό παραμένει από ποιο ποσοστό και πάνω θα κριθεί ικανοποιητική η ανταπόκριση των ομολογιούχων, για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα από το ΔΝΤ που το βλέπει σαν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Βιωσιμότητα χρέους
Δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται έγραφα του Eurogroup και αναφέρει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020. Επιπλέον παραμένει ερώτημα αν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Νέα μέτρα

Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων περικοπών αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Ειδικός Λογαριασμός

Στην ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα εισφέρει στον Ειδικό λογαριασμό όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους. Μένει να ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός.

.Λιτότητα στο "Der Spiegel"


Ο διευθυντής του περιοδικού "Ντερ Σπίγκελ" ανακοίνωσε μια θεραπεία λιτότητας για το μεγαλύτερο περιοδικό της Γερμανίας, το οποίο αντιμετωπίζει πτώση των διαφημιστικών εσόδων και της κυκλοφορίας του, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα "Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ".

"Μόνον ένα σωστό αποτέλεσμα μας επιτρέπει να εγγυόμαστε την οικονομική ανεξαρτησία μας" και ως εκ τούτου "να διατηρούμε τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία μας και την εξαιρετική δημοσιογραφική ποιότητά μας", εξήγησε ο Όφε Ζάφε, ο διευθυντής του ομίλου Spiegel.

"Ο συνολικός τζίρος μας θα μειωθεί φέτος κατά 6% στα 307 εκατομμύρια ευρώ, στο επίπεδο που ήταν το 2003", διευκρίνισε υπογραμμίζοντας το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Η έντυπη έκδοση του "Ντερ Σπίγκελ έχασε περίπου το 10% των διαφημιστικών εσόδων της και ακόμη και οι εισπράξεις από τη διανομή μπορεί να σημειώσουν πτώση για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια", πρόσθεσε ακόμη.

"Γι' αυτό πρέπει να κάνουμε οικονομίες και να προσαρμόσουμε τη δομή του κόστους μας", συνέχισε ο Ζάφε.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως οι οικονομίες δεν θα γίνουν σε βάρος της ποιότητας του περιοδικού.

.Υπέρ της δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες


Οι αντιπολιτευόμενοι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σήμερα να υποστηρίξουν τη δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η συμφωνία αυτή να λάβει ευρεία στήριξη στο κοινοβούλιο. 

Η γερμανική κάτω βουλή, η Μπούντεσταγκ, πρόκειται να ψηφίσει αύριο Παρασκευή το σχέδιο, το οποίο προβλέπει την εκταμίευση προς την Ελλάδα της επόμενης δόσης που ανέρχεται συνολικά σε 43,7 δισεκ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση των βουλευτών του SPD πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του αντιπολιτευόμενου κόμματος των Πρασίνων, καθώς και μελών του κυβερνώντος συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ να στηρίξουν το πακέτο για την Αθήνα.

Το σχέδιο συμφωνήθηκε από το ΔΝΤ και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Τρίτη στις Βρυξέλλες. 

Όμως, υπογραμμίζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν στη Γερμανία σχετικά με περαιτέρω προσπάθειες στήριξης της Ελλάδας, μερικοί βουλευτές της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης δήλωσαν ότι σχεδιάζουν είτε να καταψηφίσουν το πακέτο στήριξης είτε να απόσχουν.

.Ευ. Βενιζέλος: "Διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας"


«Υπάρχει αναμφίβολα ένα θετικό μομέντουμ για την Ελλάδα και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε άμεσα και συντονισμένα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφορικά με τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup.
Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι, πρωτίστως, σημασία έχει η γενική εικόνα. Eπισημαίνει, ωστόσο, ότι «οι λεπτομέρειες είναι πολύ κρίσιμες και πολλά πρέπει να γίνουν σε τεχνικό επίπεδο».

Υποστηρίζει δε, ότι από τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης και τις αντιφάσεις της Ευρώπης, φαίνεται «πόσο άδικο είχαν όσοι νόμιζαν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της απειλής της αποχώρησής της από την ευρωζώνη για να "τρομάξει" τους εταίρους της». 

Ασκώντας κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι δεν έχει ανανεώσει το λόγο της, ότι δεν παρουσιάζει συγκεκριμένη αντιπρόταση και πως, αντί αυτού, «έχει επιλέξει τον εύκολο δρόμο της καταγγελίας και της υιοθέτησης κάθε διαμαρτυρίας, χωρίς καμιά συμμετοχή στην εθνική ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης».

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι «ο δρόμος που ενέκρινε, πριν από πέντε μόλις μήνες, ο ελληνικός λαός είναι ο μόνος εφικτός και ο λιγότερο επώδυνος για τον ελληνικό λαό» και πως «μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό πλαίσιο θα σήμαινε πολύ μεγαλύτερες δοκιμασίες».

Η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας είναι, για τον κ. Βενιζέλο, «θεμελιώδης προτεραιότητα» για την οργάνωση της «νέας αφετηρίας» της χώρας. Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεργασίας που έχει προκύψει μετά τις εκλογές «είναι η μόνη υπεύθυνη και εφικτή λύση για τη χώρα», υποστηρίζει.

.Α.Σαμαράς: «Είναι ώρα για σκληρή δουλειά»


Δεν είναι ώρα για πανηγυρίσμους και χαλάρωση. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά, για να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφαση του Eurogroup.

"Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις του Eurogroup. Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς και για χαλάρωση. 
Είναι ώρα για σκληρή δουλειά για να μπει μπροστά η μηχανή της οικονομίας, για να υπάρξει ανάπτυξη. Είναι ώρα για σκληρή δουλειά, για να δικαιώσουμε τις θυσίες του ελληνικού", δήλωσε ο κ. Σαμαράς.

.Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή για το μνημόνιο


Υψηλοί τόνοι επικρατούν στη Βουλή, στη συζήτηση επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση «διαρκές και συνεχιζόμενο έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού», ενώ πρόσθεσε ότι μία διαγραφή χρέους είναι αναπόφευκτη.

«Αν εφαρμόζονταν οι εισηγήσεις του κ. Τσίπρα θα γίνονταν η χώρα Αλβανία του υπαρκτού σοσιαλισμού» τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος κατηγόρησε τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονομεύει τη χώρα.

Επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, με ιδιαίτερες αιχμές για τη στάση της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι έγινε υπερασπιστής της κυβέρνησης Παπανδρέου- Βενιζέλου.

Θα ψηφίσουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας πως τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, αντιμετωπίζονται με εναλλακτική πολιτική λύση, που την επιβάλει ο δρόμος, με όρους ρήξης και ανατροπής και  σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση που να βγαίνει από τη Βουλή».

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε σε επίπεδο εισηγητών των κομμάτων.

Οι εκπρόσωποι της τρικομματικής κυβέρνησης ξεκαθάρισαν ότι απορρίπτουν την πρόταση, κάνοντας λόγο για μικροκομματικές σκοπιμότητες, την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη την ενότητα για να ξεπεράσει τη κρίση, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που την υπερψηφίζουν, κατηγόρησαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης για προσπάθεια κουκουλώματος όλων όσοι ευθύνονται για το καταστροφικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα.

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι για να κυνηγήσουμε μάγισσες αλλά για να απαντήσουμε στα τεράστια ερωτήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα από κόμμα και ψήφους», υπογράμμισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Δραγασάκης, παίρνοντας πρώτος τον λόγο.

«Αρνούμαστε την παραπειστική, μικροκομματική, αντιπαραγωγική και ανιστόρητη πρότασή σας, την ώρα που η χώρα παίρνει ανάσα χρόνου και λύσης για το βαρύτατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει», αντέτεινε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε πολιτικό παράδοξο, «αριστερό κόμμα να καταθέτει πρόταση για Εξεταστική προκειμένου να ελεγχθούν ποινικά και να αποδοθούν αστικές ευθύνες σε αποφάσεις μιας κυβέρνησης που είχαν μοναδικό στόχο να κρατηθεί όρθια η χώρα μέσα στο κάδρο της Ευρώπης».

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς υποστήριξε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι παρέδωσαν τη χώρα στους δανειστές.

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο τάχθηκε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν απλώς αποχρώσες ενδείξεις αλλά ατράνταχτες αποδείξεις για ενοχή αυτών των ανθρώπων που οδήγησαν τη χώρα στην υποταγή των δανειστών της». 

«Η ΔΗΜΑΡ, απαντώντας σε προκατειλημμένες αντιλήψεις ότι συγκαλύπτουμε ή κουκουλώνουμε, απαντά ότι θέλει και να αποκαλύψει και να αναδειχθούν οι ευθύνες- αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ήταν η απάντηση του εισηγητή του κόμματος Νίκου Τσούκαλη.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ωστόσο ότι οδηγεί στον αποπροσανατολισμό.

.Θερίζουν .οι καρκίνοι από το κάπνισμα


Περίπου σε 270.000 ανθρώπους, γίνεται κάθε χρόνο διάγνωση κάποιου τύπου καρκίνου, που προκαλείται από το κάπνισμα αναφέρει ιατρική μελέτη που διεξήχθη σε ευρωπαϊκές και σκανδιναβικές χώρες.

Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι έχει σημαντική «συμβολή» σε μια ποικιλία τύπων καρκίνου μεταξύ των οποίων είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, όμως τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι σημαντικά για την ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης, δήλωσε ο Αντόνιο Αγκούντο επικεφαλής εισηγητής της μελέτης.

«Τα αποτελέσματα αυτά μας λένε ότι η "συμβολή" του καπνού στον καρκίνο είναι σημαντική, και ότι, παρά τις προσπάθειες για τη μείωση του καπνίσματος στις Ευρωπαϊκές χώρες, ο κίνδυνο3 εμφάνισης καρκίνου λόγω τσιγάρου, εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία για τη δημόσια υγεία, 

και παραμένει προτεραιότητα από την άποψη της πρόληψης», δήλωσε ο Αγκούντο που είναι ερευνητής στο L'Hospitalet de Llobregat της Ισπανίας στο τμήμα Ογκολογίας.

Άλλοι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά εμφανίστηκαν λιγότερο συχνά στη μελέτη, ήταν ο καρκίνος του στομάχου, του τραχήλου της μήτρας, του στόματος, των νεφρών, του παγκρέατος και μια μορφή λευχαιμίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη για ορισμένους τύπους καρκίνων, όπως του πνεύμονα και του λάρυγγα, η συντριπτική πλειοψηφία - πάνω από το 80% - προκλήθηκε από το κάπνισμα. Μικρότερο ήταν το ποσοστό για τον καρκίνο στα νεφρά 8% και στο πάγκρεας 13%.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.