.Δήλωση του Δημάρχου για τη νέα Σχολική χρονιά


 Με αφορμή την έναρξη της νέας Σχολικής χρονιάς, ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης προέβη στην παρακάτω δήλωση:Αγαπητοί μου μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά γεμάτη όνειρα, αισιοδοξία αλλά και πολύ μεγάλες δυσκολίες.Το σχολείο ήταν και είναι χώρος μάθησης, γνώσης, ανάπτυξης της προσωπικότητας και του ταλέντου σας.

Παράλληλα, ήταν και είναι ο τόπος στον οποίο διαμορφώνονται σχέσεις και γεννιούνται φιλίες και όνειρα.Στις μέρες μας, και η εκπαίδευση περνά τη δική της κρίση.
Πολύ χαμηλή χρηματοδότηση, απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού, περιορισμοί κάθε λογής στο έργο της σχολικής κοινότητας.

Καλούμαστε λοιπόν, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε ενωμένοι και αλληλέγγυοι, γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και δημοτική αρχή, να δώσουμε τη μάχη για τη διατήρηση όσων μέχρι τώρα έχουμε πετύχει, για ένα σχολειό ανοιχτό και δημιουργικό.

Εύχομαι σε κάθε μαθητή, σε κάθε εκπαιδευτικό σε κάθε γονέα καλή σχολική χρονιά γεμάτη με όνειρα, δημιουργικότητα και επιτυχίες.



.Βενιζέλος: Τα μέτρα δεν πρέπει να υπερβούν τα όρια αντοχής της κοινωνίας


 «Το τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων που αφορά μισθούς, συντάξεις και επιδόματα δεν μπορεί να υπερβεί το όριο αντοχής της κοινωνίας», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχε με την τρόικα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος.  
Επισήμανε μάλιστα ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο εσωτερικά δίκαιο και ισορροπημένο και όχι οριζόντιο.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, όταν ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για το ζήτημα της παράτασης, οι εκπρόσωποι της τρόικας ανέφεραν ότι τα μοντέλα συζήτησης για την υλοποίηση των μέτρων εξειδικεύονται με βάση τη λογική της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. 

«Είναι ένα θέμα η εξειδίκευσή τους και ένα άλλο η εφαρμογή τους», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, μιλώντας για «ενθαρρυντικό σημάδι».

Πριν από τη συνάντηση του Ευάγγ. Βενιζέλου με την τρόικα, είχε προηγηθεί ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα 
για το περιεχόμενο της συζήτησης της τρόικας με τον πρωθυπουργό, νωρίτερα σήμερα το πρωί, «καθώς και για τα κρίσιμα θέματα που παραμένουν ανοιχτά».

Αναφορικά με αυτά τα «ανοικτά θέματα», οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη συζήτηση που είχε ο Ευάγγ. Βενιζέλος με την τρόικα διαπιστώθηκε ότι η τρόικα αποδέχεται τα 5,5. δισ. από το σύνολο των περίπου 11,5 δισ. ευρώ, 
ενώ, από την ενημέρωση που είχε ο κ. Βενιζέλος από το οικονομικό επιτελείο η διαφωνία της τρόικας σχετικά με τα μέτρα είναι της τάξης των περίπου 3 δισ. ευρώ.  

.Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί


Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φαρμακοποιοί έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συγκληθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση για να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).
Οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης 
και να εκτονώσει την ένταση υπό την προϋπόθεση, όμως, η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής «αλυσίδας», δηλαδή βιομηχανία, φαρμακεμπόριο και φαρμακεία, και να  προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Για υποσχέσεις που είχαν δοθεί και στο παρελθόν χωρίς όμως να έχουν υλοποιηθεί κάνει λόγο ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος, δηλώνοντας ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής συνεχίζουν κανονικά τις κινητοποιήσεις τους.

Δυσαρεστημένος με το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του υπουργείου Υγείας προς τους φαρμακοποιούς εμφανίζεται και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), κάνοντας λόγο για «επιλεκτική πληρωμή των οφειλών του Ε.Ο.Π.Π.Υ».

Στο μεταξύ, αποπληρωμή των οφειλών ζητούν και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, οι οποίοι αποφάσισαν συνέχιση της επίσχεσης εργασίας, τουλάχιστον έως την Τετάρτη.

Στο χορό των κινητοποιήσεων έχουν μπει και οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου και κοινό συλλαλητήριο με καθηγητές και δασκάλους στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, «θεωρώντας πως τα κοινά προβλήματα Υγείας-Παιδείας επιβάλλουν τη συμπόρευση για τη σωτηρία κρίσιμων δημόσιων αγαθών».

Τη δέσμευση προς τους ασφαλισμένους ότι δεν θα στερηθούν τα φάρμακά τους ανέλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος ταυτόχρονα ζήτησε από τους φαρμακοποιούς να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις καθώς το υπουργείο αποπληρώνει στις 12 Σεπτεμβρίου και τις οφειλές του Ιουνίου, ενώ έως το τέλος του χρόνου και τις υπόλοιπες.

«Οφείλουν να το πράξουν γιατί εξαντλούμε αυτή την ώρα κάθε δυνατότητα για να μην εκβιάζεται η Πολιτεία μέσω των ασθενών.  

.Νέους λογαριασμούς διερευνούν οι ανακριτές της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου


Σε δεσμεύσεις νέων ακινήτων και λογαριασμών στο εξωτερικό, που αποκαλύφθηκαν στην υπόθεση Άκη Τσοχατζόπουλου και ήδη ελέγχονται, ενδέχεται να προχωρήσει η ανάκριση, εφόσον αποδειχθεί ότι αυτά σχετίζονται με παράνομο πολιτικό χρήμα.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριτική έρευνα έφερε στο φως νέα ακίνητα και νέους λογαριασμούς στο εξωτερικό, οικονομικά στοιχεία τα οποία ελέγχονται και διασταυρώνονται, 

καθώς θα δεσμευτούν εφόσον ξεκαθαριστεί ότι χρησιμοποιήθηκαν για νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και αποτέλεσαν «δρόμους» για να αποκρυβούν χρηματικά ποσά παράνομου πλουτισμού.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η αξία των υπό διερεύνηση ακινήτων, αγνώστων μέχρι τώρα στις Αρχές, ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εμπλοκή σε αυτά φαίνεται να έχουν συνολικά επτά κατηγορούμενοι.

.Κ. Αρβανιτόπουλος: Ο νόμος για τα Πανεπιστήμια θα εφαρμοσθεί


Σε στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος αποδίδει ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κ. Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, τα τυχόν εκπαιδευτικά κενά που μπορεί να δημιουργηθούν τις επόμενες ημέρες στα σχολεία. 

Επισημαίνει ότι στο υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζεται το πρόβλημα δομικά έτσι ώστε από του χρόνου η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων θα είναι διασφαλισμένη. Συγχρόνως, για την επίλυση των προβλημάτων, μια ειδική υπηρεσία τύπου help desk, επιφορτίζεται για την άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Όσο για τα Πανεπιστήμια, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί και αν οι πρυτάνεις, δεν κάνουν εκλογές των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Εξάλλου, ο υπουργός χαρακτηρίζει «ντροπή» τους πενιχρούς μισθούς των δασκάλων και τονίζει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει πρωτίστως για τους εκπαιδευτικούς, όταν θα ανακάμψει η οικονομία της χώρας.

Συγχρόνως τονίζει ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το πόρισμα για την αξιολόγηση που δεν θα είναι τύπου τιμωρίας, ενώ προσθέτει ότι απαραίτητη προϋπόθεση αλλαγής του συστήματος είναι η αξιολόγηση. 

Αναφέρει ότι δίδεται κονδύλι 21 εκατομμυρίων ευρώ για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, ενώ λαμβάνεται μέριμνα και για τη σίτιση των μαθητών, αλλά με διακριτικότητα.

.Αλ. Τσίπρας: Η νέα σχολική χρονιά θα είναι η χειρότερη όλων


Την απογοήτευσή του για την κατάσταση στον χώρο της εκπαίδευσης, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με τα προεδρεία των συνδικάτων των δασκάλων (ΔΟΕ) και των ιδιωτικών καθηγητών μέσης εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ), τονίζοντας ότι η νέα σχολική χρονιά που ξεκινά αύριο θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι ο εκπαιδευτικός είναι απαξιωμένος επαγγελματικά και επιστημονικά, και προσέθεσε πως οι τάξεις είναι πολλές φορές χωρίς δασκάλους, με τεράστια προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής, ενώ φέτος το υπουργείο πανηγυρίζει γιατί θα έχουμε βιβλία, κάτι το αυτονόητο. 

Το χειρότερο είναι, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πολύ σύντομα οι γονείς και ιδιαίτερα οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους, από το υστέρημά τους όμως, τις τεράστιες ελλείψεις, καθώς οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πετρέλαιο, τα σπασμένα τζάμια, να πληρώσουν για την καθαριότητα και τη σίτιση στα σχολεία.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Μαντάς Κομνηνός, δήλωσε ότι υπάρχουν στα σχολεία χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών, με χιλιάδες διδακτικές ώρες που θα χαθούν από την πρώτη μέρα, 
με τους εκπαιδευτικούς με μισθούς πείνας, να καλούνται να υπηρετήσουν την εκπαίδευση και με τα σχολεία να μην έχουν χρήματα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες σε πετρέλαιο, σε κοινωνικά δίκτυα, σε ΔΕΗ, σε ΟΤΕ, σε κιμωλίες, σε χαρτί.

.Συνάντηση Ευ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους δικαστικών ενώσεων


Στα θέματα του ειδικού μισθολογίου, της λειτουργίας της δικαιοσύνης, της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, καθώς και των προοπτικών που υπάρχουν για έξοδο από την κρίση, επικεντρώθηκε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, 
με τους εκπροσώπους των έξι δικαστικών ενώσεων, σε μια συζήτηση που διεξήχθη με «πολύ ειλικρινή τρόπο», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

Για πολύ καλό κλίμα κατά τη συνάντηση, έκανε λόγο και η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου, 
η οποία σε δήλωσή της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα μισθολογικά ζητήματα του κλάδου είναι κατοχυρωμένα θεσμικά και από το Σύνταγμα και ότι δεν μπορούν οι δικαστικοί να αντέξουν περαιτέρω μείωση.

.Σε διαθεσιμότητα η Διοικητής του Α.Τ. Ραφήνας


Σε διαθεσιμότητα έθεσε τη Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Ν. Παπαγιαννόπουλος, για λόγους που σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαχείριση του περιστατικού στη Ραφήνα, ύστερα από εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδια για πλήρη διερεύνηση του περιστατικού. 

Παράλληλα, διεξάγεται Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το ίδιο ζήτημα. 

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, με απόφαση του Αρχηγείου της Αστυνομίας παύει επίσης η διάθεση των Αστυνομικών, που έχουν διατεθεί για την προστασία των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ύστερα από την εξαγγελία του κόμματος ότι θα συνεχιστούν οι βίαιες ενέργειες και η αντιποίηση Αρχής. 

Της απόφασης εξαιρούνται όσοι αστυνομικοί διατίθενται για τη φρούρηση των κεντρικών Γραφείων της Χρυσής Αυγής και για την προστασία του Γενικού Γραμματέα του κόμματος. 

Ακόμη, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η ΕΛ.ΑΣ. είναι η αρμόδια για την εφαρμογή του νόμου και της ασφάλειας στη χώρα και οποιοσδήποτε επιχειρεί να την υποκαταστήσει θα αντιμετωπίζει τις νόμιμες συνέπειες».

Από την πλευρά της, η Χρυσή Αυγή απαντά, τονίζοντας ότι ούτε ένας αστυνομικός δεν έχει διατεθεί για τη φρούρηση των κεντρικών γραφείων της. «Ποιους θα αποσύρουν λοιπόν; 

Αυτούς που δεν έχουν διαθέσει ποτέ, παρ' όλο που το ορίζει ο Νόμος; παρ' όλο που η Χρυσή Αυγή είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα που έχει δεχθεί πλήθος δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων στα κεντρικά της γραφεία;», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Χ.Α..

Εν τω μεταξύ, την επίσπευση των προανακρίσεων για τα επεισόδια στη Ραφήνα και το Μεσολόγγι ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, 

προκειμένου να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι δικογραφίες και να διαβιβαστούν στη Βουλή τα αιτήματα άρσης της βουλευτικής ασυλίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί εμπλοκή βουλευτών σε παράνομες ενέργειες.

.Ανεξάρτητο κράτος από σήμερα το Κόσοβο


Το Κόσοβο αποκτά από σήμερα καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και θα λειτουργεί πλέον ως κυρίαρχο κράτος. Το καθεστώς διεθνούς επιτήρησης που είχε επιβληθεί με το σχέδιο Αχτισάαρι παύει να ισχύει. Η σχετική απόφαση είχε ληφθεί στις 2 Ιουλίου, στη Βιέννη, από τη Διεθνή Ομάδα Καθοδήγησης, 
η οποία αποτελείται από χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου, και από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή. 

Στην Πρίστινα θα πραγματοποιηθεί, σήμερα το απόγευμα, επίσημη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, κατά την οποία θα επικυρωθεί η τροποποίηση του συντάγματος για τη μετάβαση από το καθεστώς της επιτηρούμενης ανεξαρτησίας στο καθεστώς της απόλυτης ανεξαρτησίας. 

Το κοινοβούλιο του Κοσόβου θα αποφασίσει επίσης την παράταση της θητεία της διεθνούς αστυνομικής αποστολής EULEX μέχρι τον Ιούλιου του 2014. 

Στη συνεδρίαση αυτή θα παραστούν, εκτός από την τοπική πολιτική ηγεσία, ο "αρχιτέκτονας" της ανεξαρτησίας του Κοσόβου Μάρτι Αχτισάαρι, εκπρόσωποι 23 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισαν το Κόσοβο, όπως επίσης, εκπρόσωπος της Τουρκίας και των ΗΠΑ. 

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι κάλεσε του πολίτες να γιορτάσουν τη σημερινή ημέρα, χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική". 

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008 με βάση το σχέδιο που εκπονήθηκε από τη διεθνή μεσολαβητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο πρώην πρόεδρος της Φιλανδίας Μάρτι Αχτισάαρι. 

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με τη σερβική πλευρά που κράτησαν δύο χρόνια περίπου, χωρίς να καρποφορήσουν. 

Το Βελιγράδι, επικαλούμενο το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, από το 1999, που ορίζει το Κόσοβο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας, αρνήθηκε στις συνομιλίες να δεχθεί την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. 
Στάση που τηρεί και σήμερα επιδιώκοντας επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου. 

Το Κόσοβο μέχρι σήμερα αναγνώρισαν ως ανεξάρτητο κράτος 92 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το αναγνώρισαν 23 χώρες, ενώ δεν το έπραξαν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Κύπρος. 
Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία παράνομη.

.Απολύσεις στο Δημόσιο και μειώσεις μισθών ζητά η τρόικα


Στο ύψος των 2,178 δισ. ευρώ ανέρχονται οι ενστάσεις της τρόικας για το πακέτο των μέτρων των περίπου 11,9 δισ. ευρώ. 

Οι ενστάσεις εστιάζονται σε τρεις βασικούς τομείς: 

1. Τις αμυντικές δαπάνες, τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και τον περιορισμό των φαρμακευτικών δαπανών..

2. Τις αμφισβητήσεις για το πώς θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 άτομα έως το 2015

3. τις εισπράξεις από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Οι ενστάσεις της τρόικας είχαν ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει συμφωνία και στη συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Καθώς, εάν γίνουν αποδεκτές οι θέσεις των εκπροσώπων των δανειστών, η δημοσιονομική αυτή «τρύπα» θα πρέπει να καλυφθεί από επιπρόσθετες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 

Για παράδειγμα, θα πρέπει να είναι ολοσχερής η περικοπή των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, των δώρων των συνταξιούχων κ.λπ.
Ανεξαρτήτως, πάντως, των ενστάσεων που υπάρχουν για επιμέρους μέτρα, ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες ανέρχεται σε 11,87 δισ. ευρώ. 

Περιλαμβάνει περικοπές 7,31 δισ. ευρώ σε συντάξεις, μισθούς υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, προνοιακά επιδόματα και φοροαπαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα, ενώ προβλέπονται και δραστικές μειώσεις συνολικού ύψους 4,56 δισ. ευρώ στους προϋπολογισμούς των τομέων της Υγείας, της Παιδείας, της Εθνικής 'Αμυνας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των ΔΕΚΟ και των λειτουργικών δαπανών όλων των υπουργείων.

Τα βασικότερα μέτρα αφορούν:
- Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινού επιδόματος.
- Κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως και 10% για όλους τους συνταξιούχους, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

- Πρόσθετες μειώσεις συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους, οι οποίοι υπάγονταν στα «ειδικά μισθολόγια».
- Μειώσεις 22%- 35% στα εφάπαξ.
- Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης, ο οποίος απαιτείται για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης.

- «Ψαλίδι» 940 εκατ. ευρώ στα κοινωνικά επιδόματα.
- Σημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φθάνουν συνολικά στα 1,32 δισ. ευρώ, για περίπου 700.000 πολιτικούς υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, καθώς επίσης και για περίπου 60.000 εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. 

Ενώ, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιουλίου εφέτος, και θα αφαιρέσουν μικτά εισοδήματα συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ και συνολικά καθαρά 410 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. 

.«Φουσκώνει» το ηφαίστειο της Σαντορίνης


Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος (των λιωμένων πετρωμάτων) κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με 'Ελληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το «φούσκωμα» του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. 
Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

Οι επιτόπιοι υπολογισμοί στη Σαντορίνη έγιναν με τη βοήθεια εικόνων από δορυφορικά ραντάρ που παρείχαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος (DLR), καθώς και μετρήσεων GPS από το έδαφος. 

Αν και τα νέα στοιχεία ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του ηφαιστείου (το οποίο γύρω στα 1600 π.Χ. σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην παγκόσμια ιστορία, 
οδηγώντας πιθανώς στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού), σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν διαφωτίζουν για το μείζον ερώτημα: πότε το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά.

.Ενστάσεις της τρόικας στα προτεινόμενα μέτρα


Πάνω από 2,5 ώρες, διήρκησε η χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας και όπως δήλωσε, αμέσως μετά κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «η τρόικα έχει αναμενόμενες ενστάσεις για κάποια μέτρα που δεν τα πολυκαταλαβαίνουν και θέλουν να τα εξειδικεύσουμε». 
Ερωτηθείς δε, «εάν στην περίπτωση εξειδίκευσης υπάρχει ενδεχόμενο να απορριφθούν από την τρόικα», απάντησε «ναι», προσθέτοντας, πάντως, ότι «το πακέτο πρέπει να "κλειδώσει" το συντομότερο δυνατόν».

Παράλληλα, άλλος ανώτερος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι, ουσιαστικά, η τρόικα δεν δέχεται να εγγραφούν στο πακέτο των μέτρων έσοδα από φοροδιαφυγή, επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να αποδείξουμε πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, μέσα από σταδιακή αύξηση των εσόδων».
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσήλθε με φακέλους, στους οποίους υπήρχαν μέτρα άνω των 17 δισ. ευρώ, προκειμένου, μετά από τις ενστάσεις και αντιρρήσεις της τρόικας, να προκύψει «καθαρό» αποτέλεσμα 11,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014. 
Ερωτηθείς ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου, εάν το ύψος των ενστάσεων της τρόικας είναι 2 δισ. ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «κανένα σχόλιο».
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ελληνική πλευρά παρουσίασε, επίσης, τις βασικές υποθέσεις του λεγόμενου «μακροοικονομικού σεναρίου», το οποίο αφορά κυρίως την ύφεση και την ανεργία, που κινούνται ανεξέλεγκτα και συνδέονται με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Για το πακέτο των μέτρων θα υπάρξει μια πρόγευση στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα δημοσιοποιηθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει τα μέτρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 14 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν πληροφορίες για ενστάσεις της τρόικας στα ισοδύναμα μέτρα και επιμονή στις απολύσεις στο Δημόσιο, στην εφαρμογή των μειώσεων μισθών και των ελαστικών ρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, στο κλείσιμο ΔΕΚΟ, στην περικοπή δώρων και επιδομάτων στον δημόσιο τομέα και της 13ης και της 14ης σύνταξης για τους συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

.41ο Φεστιβάλ Βιβλίου

«Η κρίση που μαστίζει τη χώρα μας είναι πρωτίστως κρίση αξιών. 
Επικράτησε τα τελευταία χρόνια μία νοοτροπία  ήσσονος προσπάθειας, μία νοοτροπία ευδαιμονισμού, ευμάρειας με δανεικά, που μας απόκρινε από τις αληθινές αξίες και στρέβλωσε τον αξιακό μας κώδικα. 

Απομακρυνθήκαμε ως κοινωνία από το πνεύμα  από την τέχνη, από τα βιβλία. Για αυτό και έξοδος από την κρίση και ανάκαμψη της χώρας δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξει αναγέννηση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, αν δεν υπάρξει μία πνευματική αναγέννηση, μία επιστροφή στις αληθινές αξίες. 

Και φορέα γι? αυτή την πνευματική αναγέννηση δεν μπορεί να είναι άλλος από το βιβλίο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κων/νος Αρβανιτόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του 41ου Φεστιβάλ βιβλίου που διοργανώνεται από τις 7 έως τις 23 Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο.  

Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού  που χαρακτήρισε το φεστιβάλ βιβλίου ένα θεσμό  ανθεκτικό στο χρόνο που αξίζει τη στήριξη όλων,  περιηγήθηκε σε όλα τα περίπτερα της έκθεσης, αγόρασε βιβλία αλλά δέχτηκε και αρκετά δώρα από  εκδότες.

Στο 41ό Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου, σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της UNICEF και τον Οργανισμό Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) συμμετέχουν 150 Έλληνες εκδότες σε 130 περίπτερα  και παρουσιάζουν τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή με περισσότερους από 50.000 τίτλους.

«Είναι ουσιαστικό βήμα η ενοποίηση των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού με δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργούνταν από την ασυνεννοησία των δύο φορέων που στην αρμοδιότητά τους ανήκει το βιβλίο. 

Φτάνει να μην μείνει μόνο στον εντυπωσιασμό και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου Γιάννης Σολδάτος, ο οποίος σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο του βιβλίου επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.  

Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον ιστορικό θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων που διοργανώνονται από το 1956 από το Υπουργείο Πολιτισμού  και την Διεύθυνση Γραμμάτων. Σε ειδικό  χώρο εκτίθενται βραβευμένα και σπάνια βιβλία από το 1956 έως σήμερα.

Οι ώρες λειτουργίας είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη 18.00 - 22.30
Παρασκευή  και Σάββατο: 18.00  - 23.00
Κυριακή ανοιχτά όλη την ημέρα από τις 11 το πρωί έως τις 22.30.

.Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το κύμα των επιθέσεων σε διάφορες πόλεις του Ιράκ


Τουλάχιστον 58 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που σημειώθηκαν σε όλο το Ιράκ, περιλαμβανομένης και της έκρηξης ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου έξω από γαλλικό προξενείο.
Η πιο σοβαρή από τις βομβιστικές επιθέσεις, τις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν σήμερα έγινε κοντά στην πόλη Αμάρα, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, όταν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν έξω από σιιτικό τέμενος και μια αγορά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους, είπαν αξιωματούχοι.

"Μέχρι τώρα 16 πτώματα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί", δήλωσε ο Σαΐντ Χασανάιν, τοπικός αξιωματούχος υγείας.

Με το κυριότερο νοσοκομείο της να πλημμυρίζει με τραυματίες από τις επιθέσεις, τα τεμένη στην Αμάρα χρησιμοποίησαν τα μεγάφωνα για την προσευχή προκειμένου να απευθύνουν έκκληση για αίμα.

Στη διάρκεια της νύχτας στην Ντουτζάιλ, 50 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ένοπλοι και ένας βομβιστής αυτοκτονίας που οδηγούσε ένα αυτοκίνητο επιτέθηκαν σε στρατιωτική βάση, σκοτώνοντας 11 στρατιώτες και τραυματίζοντας επτά, δήλωσε η αστυνομία.

Αργότερα σήμερα, ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο σκότωσε οκτώ ανθρώπους που περίμεναν στην ουρά για δουλειά ως φύλακες της αστυνομίας για την Ιρακινή Βόρεια Πετρελαϊκή Εταιρία στην πόλη Κιρκούκ, 250 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανέφερε η αστυνομία.

Στο Κιρκούκ σημειώθηκαν και πολλές άλλες εκρήξεις. Ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και μία βόμβα πάνω με μοτοσικλέτα εξερράγησαν έξω από ένα γραφείο διερεύνησης εγκλημάτων, σκοτώνοντας επτά και τραυματίζοντας 40 ανθρώπους.

Κι άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πολλές άλλες εκρήξεις σε όλη τη χώρα, περιλαμβανομένων και των πόλεων Μπακούμπα, Σαμάρα, Μπάσρα και Τουζ Χουρμάτο.

Το παγιδευμένο αυτοκίνητο που εξερράγη έξω από το κτίριο του γαλλικού προξενείου στη Νασιρίγια, 300 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σκότωσε έναν αστυνομικό φρουρό και τραυμάτισε τέσσερις άλλους φρουρούς, δήλωσαν οι αρχές, 
Ο πρόξενος, που είναι ιρακινός πολίτης, δεν βρισκόταν στο γραφείο την ώρα της επίθεσης.

Άλλοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν από έκρηξη άλλου παγιδευμένουαυτοκινήτου στην πόλη.
Γάλλοι διπλωμάτες έχουν πληγεί και άλλες φορές από επεισόδια βίας στο Ιράκ.

Πέρυσι τον Ιούνιο, μια αυτοκινητοπομπή της γαλλικής πρεσβείας χτυπήθηκε από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να τραυματιστούν επτά ιρακινοί φρουροί. 

Τον προηγούμενο μήνα μια άλλη αυτοκινητοπομπή της πρεσβείας είχε χτυπηθεί από εκρηκτικό μηχανισμό.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.