.Σήμερα στην τρόικα η λίστα με τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ


Σήμερα αποστέλλεται στην τρόικα το κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις για τις περικοπές δαπανών της διετίας 20123 -2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να γνωμοδοτήσουν για τη σύνθεση των μέτρων. Στο κείμενο αυτό αναμένεται να παρέχονται διευκρινίσεις για μέτρα τα οποία εκκρεμούσαν από την προηγούμενη εβδομάδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Το τελικό πακέτο μέτρων θα παρουσιασθεί στους πολιτικούς αρχηγούς την επόμενη εβδομάδα. Ενδεικτικά οι σχετικές προτάσεις αφορούν:

-Μείωση των συντάξεων αρχίζοντας από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις θα φτάνει έως 15%. Επίσης, εξετάζεται η περικοπή ενδεχόμενης δεύτερης σύνταξης κατά 50%, καθώς και πρόσθετες μειώσεις σε όσους έχουν πάρει σύνταξη πριν από την ηλικία των 50 χρόνων. Αύξηση του ελάχιστου χρόνου θεμελίωσης δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 20 έτη.

-Εφεδρεία για 40.000 - 45.000 υπαλλήλους. Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια (από ένα έτος που προβλέπεται σήμερα), σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης (από 60% σήμερα).

-Μείωση των μισθών των υπαλλήλων που αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, ένστολοι, δικαστικοί κ.ά.). Παρότι φέτος η περικοπή αποφεύγεται, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από του χρόνου, καθώς αφορά ποσό άνω των 400 εκατ. ευρώ, το οποίο δύσκολα μπορεί να βρεθεί από αλλού. Πάντως, γίνεται προσπάθεια να διασωθεί το επίδομα επικινδυνότητας των μάχιμων ενστόλων.

-Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή όμως θα είναι μια απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι αρχηγοί, αν αποδειχθεί ότι τα άλλα μέτρα δεν βγαίνουν.

-Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Συνολικά, από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν πλέον των 5 δισ. ευρώ. Έχει υπάρξει δε πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι.

.Συνέλαβαν τον Νο2 Μαφιόζο


Ο καταζητούμενος Ρομπέρτο Ματαλόνε, ένα από τα «αφεντικά» της Μάφιας φυγοδικούσε επί δύο χρόνια, όμως μία εκδρομή του στη θάλασσα χθες αποδείχθηκε ολέθριο λάθος.

Κατηγορούμενος ότι ανήκει στον στενό ηγετικό κύκλο της συμμορίας των Πέσε, μία από τις στυγνότερες οικογένειες της Καλαβρέζικης Μάφιας, ο Ματαλόνε έχει νυμφευθεί την αδελφή του αρχηγού Φραντσέσκο Πέσε, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι να κρύβεται σε υπόγειο καταφύγιο.

Ωστόσο, ο Ματαλόνε αποδείχθηκε πως ήταν λιγότερο καχύποπτος και προσεκτικός από τον γαμπρό του. Οι εικόνες από τα στοιχεία των παρακολουθήσεων, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, τον εμφανίζουν να κατευθύνεται προς την παραλία με κοντό παντελόνι, μία πετσέτα ριγμένη στον ώμο και καπέλο τζόκεϊ.

Η αστυνομία τον συνέλαβε τη στιγμή που άνοιγε την ομπρέλα του στην παραλία του Γιόπολο, στη ‘μύτη’ της Ιταλίας, μαζύ με την οικογένειά του.

Η σύλληψη αυτή είναι το τελευταίο χτύπημα της αστυνομίας στα πλαίσια της επιχείρησης για την εξάρθρωση της καλαβρέζικης Ν'ντράγκετα, η οποία σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές ελέγχει το 80% της εμπορίας ναρκωτικών στην Ευρώπη, μία επιχείρηση με ετήσιο τζίρο 27 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Κοριέρε ντελα Σέρα, το βιβλίο που είχε ως ανάγνωσμα για τις ώρες που περνούσε στην παραλία ο Ματαλόνε ήταν τρόπον τινά προφητικό –επρόκειτο για το βιβλίο με τίτλο «Κυνηγοί της Μάφια» και αναφερόταν στους τρόπους με τους οποίους η αστυνομία εντοπίζει τους μαφιόζους.

.Αντίθετοι σε νέες περικοπές των συντάξεων ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ


Την αντίθεση τους στο ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, εξέφρασαν με ανακοινώσεις τους ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και το ΚΚΕ.
«Η συγκυβέρνηση ΝΔ ? ΠΑΣΟΚ ? ΔΗΜΑΡ, σε πλήρη αντίθεση με όσα υποσχέθηκε στο λαό προεκλογικά, αλλά και με όσα ανέφερε η προγραμματική κυβερνητική συμφωνία τους, προωθεί και νέες μειώσεις των συντάξεων, με στόχο να μετατρέψει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους και τις συντάξεις τους σε απλά παιδικά φιλοδωρήματα», σχολιάζει ο κ. Στρατούλης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί «τη νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση να μην απλώσει τα χέρια της, για να πάρει το ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων, την ίδια ώρα που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, οι ιδιωτικές τράπεζες και οι φοροφυγάδες κάνουν πάρτι σε βάρος της δημόσιας περιουσίας», προσθέτει.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «η νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που προωθούν κυβέρνηση και ΕΕ, καθώς και οι νέες περικοπές στις συντάξεις είναι έγκλημα των εγκλημάτων σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων».

Παράλληλα σχολιάζει ότι «η κυνική δήλωση του υπουργού Γ. Βρούτση ότι όταν ο κατώτατος μισθός είναι 580 ευρώ δεν μπορεί η σύνταξη να είναι μεγαλύτερη, αποκαλύπτει το εφιαλτικό παρόν και μέλλον που φτιάχνουν για τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

.Γ. Στουρνάρας: Όλα είναι στο τραπέζι


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Γ. Στουρνάρα και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη. 

Ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της σύσκεψης δήλωσε: Έγινε μία πολύ χρήσιμη συζήτηση για όλα τα θέματα σε κλίμα πολύ καλής διάθεσης και συνεργασίας. Όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι και τα συζητούμε, βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας και με σκοπό να εξοικονομήσουμε πόρους, 

προκειμένου τελικά να καταλήξουμε στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο Αντ. Μανιτάκης δήλωσε: Ανταλλάξαμε σκέψεις για τα δημοσιονομικά οφέλη της διοικητικής μεταρρύθμισης. 

Σε ερώτηση για το πότε θα πάρει η εφεδρεία την τελική της μορφή, ο υπουργός απάντησε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι περιπτώσεις και όλες οι δυνατότητες 
για να εξοικονομήσουμε όσο μπορούμε περισσότερα από τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας και με τις εγγυήσεις του Συντάγματος.

.Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3,125 δισ. ευρώ, την Τρίτη 14 Αυγούστου


Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 3,125 δισ. ευρώ, λήξεως 16 Νοεμβρίου 2012 προχωρά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την Τρίτη 14 Αυγούστου 2012.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.

Η δημοπρασία θα γίνει με ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές αγοράς στην Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον κανονισμό λειτουργίας τους.

.Μείωση του ΕΚΑΣ για όσους μένουν σε δικό τους σπίτι


«Μαχαίρι» και στα ειδικά μισθολόγια, ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις, εφεδρεία νέου τύπου για 40.000 - 45.000 δημοσίους υπαλλήλους και μειώσεις συντάξεων από τα 700 ευρώ περιλαμβάνει… 
μεταξύ των άλλων, η λίστα των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει τα 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας, ενώ εξετάζεται επίσης η μείωση του ΕΚΑΣ για όσους μένουν σε δικό τους σπίτι.

Το οικονομικό επιτελείο αυτές τις ημέρες ετοιμάζει εντατικά τη λίστα προκειμένου να την υποβάλει την επόμενη εβδομάδα στους πολιτικούς αρχηγούς. Σκοπός του είναι να συγκεντρώσει μέτρα μεγαλύτερου ύψους από τα απαιτούμενα προκειμένου να υπάρχει περιθώριο επιλογών μεταξύ εναλλακτικών λύσεων.

Πάντως είναι βέβαιο, σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ότι δεν θα αποφευχθούν επώδυνα μέτρα, δεδομένου ότι διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να συγκεντρωθούν τα 11,5 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η λίστα θα περιλαμβάνει:

- Μείωση των συντάξεων αρχίζοντας από τα 700 ευρώ, ποσό στο οποίο η περικοπή θα είναι της τάξης του 2%. Στις μεγαλύτερες συντάξεις θα φτάνει έως 15%. Επίσης, εξετάζεται η περικοπή ενδεχόμενης δεύτερης σύνταξης κατά 50%, καθώς και πρόσθετες μειώσεις σε όσους έχουν πάρει σύνταξη πριν από την ηλικία των 50 χρόνων.

- Αύξηση του ελάχιστου χρόνου για θεμελίωση δικαιώματος στα 20 έτη.

- Περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διατυπωθεί η πρόταση να μειωθεί και το ΕΚΑΣ, ανάλογα με το αν ο δικαιούχος έχει δικό του σπίτι ή μένει στο νοίκι. Συνολικά, από συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα θα εξοικονομηθούν πλέον των 5 δισ. ευρώ.

- Εφεδρεία για 40.000 - 45.000 υπαλλήλους. Το σενάριο για τη μορφή της εφεδρείας δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις με αύξηση της προβλεπόμενης διάρκειας σε 2 ή 3 χρόνια (από ένα έτος που προβλέπεται σήμερα), σε συνδυασμό με διαφορετικά ποσοστά αναπλήρωσης (από 60% σήμερα). Στο υπουργείο Οικονομικών διατυπώνεται η άποψη ότι η αποζημίωση πρέπει να είναι ανάλογη με αυτήν που παίρνουν οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα. Η εφεδρεία, πάντως, θεωρείται δεδομένη.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η τρόικα απέρριψε την πρόβλεψη της κυβέρνησης για εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ από την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, λέγοντας ότι αυτό το ποσό δεν εξασφαλίζεται αν δεν γίνουν απολύσεις. Επομένως, σημειώνει πηγή του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση καλείται να επιλέξει μεταξύ απολύσεων και εφεδρείας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΓΑ

Στα μέτρα που παραμένουν στο τραπέζι περιλαμβάνεται, επίσης, η μείωση κατά 30 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, καθώς εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ. Αυτή όμως θα είναι μια απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι αρχηγοί, αν αποδειχθεί ότι τα άλλα μέτρα δεν βγαίνουν.

Ενα κείμενο με τις βασικές κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται το οικονομικό επιτελείο θα σταλεί σήμερα στην τρόικα προκειμένου να έχει τις αντιδράσεις της. Εξάλλου, στο ίδιο κείμενο θα δίνονται διευκρινίσεις για μέτρα ενός δισ. ευρώ, τα οποία εκκρεμούν από την προηγούμενη εβδομάδα.

.Με Μάλαγα ο Παναθηναϊκός!


Ο Παναθηναϊκός καλείται να κάνει την «υπέρβαση» και να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, με την κληρωτίδα να του κάνει την χάρη, καθώς δεν έφερε στον δρόμο του ομάδες όπως η Λιλ ή η Φεvέρ. Αντίπαλος του «τριφυλλιού» θα είναι η Μάλαγα που μαστίζεται από οικονομικά προβλήματα και πουλάει ό,τι καλύτερο έχει στο ρόστερ της. 
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως το ματς του «τριφυλλιού» θα είναι εύκολο. Κάθε άλλο. Το σίγουρο, όμως, είναι πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει την πρόκριση, αρκεί να παρουσιάσει την καλή ευρωπαϊκή του εικόνα.
Επιστροφή ως αντίπαλος στην Μάλαγα και για τον Ζεσουάλδο Φερέιρα που βρέθηκε το καλοκαίρι του 2010 στον πάγκο των Ισπανών, έχοντας στο ρόστερ του και τον Κουίνσι που θα βρεθεί και εκείνος απέναντι στην πρώην του ομάδα. 
Το πρώτο ματς θα γίνει στην Ισπανία (21-22 Αυγούστου) και η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ (27-28), γεγονός πως δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα στον Παναθηναϊκό να παίξει τα… ρέστα του μέσα στο «σπίτι» του.

.Η ζήτηση νερού ξεπερνά την προσφορά, κυρίως εξαιτίας της γεωργίας


Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους του πλανήτη ζει σε περιοχή όπου το νερό χρησιμοποιείται, κυρίως στη γεωργία, με ρυθμό πολύ ταχύτερο από ό,τι μπορεί να ανανεωθεί με φυσικό τρόπο.
Το γεγονός αυτό, καθιστά μη βιώσιμη τη χρήση του νερού, σύμφωνα με μία νέα καναδο-ολλανδική επιστημονική έρευνα, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανισορροπία ζήτησης- προσφοράς, εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης που γίνεται στα αποθέματα νερού, ιδίως για άρδευση στις αγροτικές περιοχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον υδρογεωλόγο Τομ Γκλίσον του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature",

 σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, έκαναν παγκόσμιους υδρολογικούς υπολογισμούς με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι 
το «αποτύπωμα του νερού» (η περιοχή πάνω από το έδαφος που εξαρτάται από το νερό κάτω από το έδαφος) είναι έως 3,5 φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος των υπόγειων αποθεμάτων νερού. 
Με άλλα λόγια, η ζήτηση νερού από τους ανθρώπους είναι κατά τόπους υπερτριπλάσια από τη προσφορά νερού που καθιστά διαθέσιμη η Φύση.

.Εγραψε Ιστορία ο Μπολτ


Ο Γιουσέιν Μπολτ έγινε απόψε ο κορυφαίος σπρίντερ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τη νίκη του στα 200μ. στο Λονδίνο, έγινε ο μοναδικός στην ιστορία που κέρδισε τα 100 και τα 200 σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις και μάλιστα με επιδόσεις που δεν επιδέχονται... αμφισβήτησης για το ποιος είναι ο "σούπερμαν" του παγκόσμιου στίβου. 
Το σημερινό 19.32 είναι μία από αυτές. Παράλληλα, η Τζαμάικα αναδεικνύεται σε ασυναγώνιστη δύναμη των σπριντ, καθώς τρεις αθλητές της "κατέβηκαν" τα 20 δευτερόλεπτα και μαζί με τον Μπολτ ο Γιόχαν Μπλέικ και ο Γουόρεν Γουίρ πήραν όλα τα... διαθέσιμα μετάλλια. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.