.Το Σύνταγμα του κομαντάντε…

Κ​​άποτε η Αριστερά είχε πρόβλημα με το γεγονός ότι το προοίμιο του ελληνικού Συντάγματος αναφέρει αυτό που λένε και οι τουριστικοί οδηγοί: «Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού». Δικαιολογημένη αντίρρηση, διότι σε μια Δημοκρατία το Σύνταγμα είναι όλων των πολιτών. Δεν αρκεί να είναι ουδέτερο, πρέπει και να το δείχνει.

 Αυτοί οι Αριστεροί, όμως, δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το γεγονός ότι η «δημοκρατία» του Κάστρο στο Σύνταγμά της ορίζει ευθύς εξαρχής ότι οι Κουβανοί «οδηγούνται από τις πολιτικοκοινωνικές ιδέες των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν». Προφανώς, όταν μια χώρα έχει καλό σύστημα υγείας, υποχρεούται να οδηγείται από συγκεκριμένες «πολιτικοκοινωνικές ιδέες». Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για το καλό οδικό δίκτυο, με ή χωρίς autobahn...

Ο κ. Βασίλης Σταματίου συγκέντρωσε σε ένα άρθρο («Ανατομία μιας δικτατορίας», AthensVoice 28.11.2016) τους θεσμούς και τους νόμους του καθεστώτος του Κάστρο. Ετσι στη «μη-δικτατορία» που εγκαθίδρυσε ο κομαντάντε του πρωθυπουργού μας, Φιντέλ, προβλέπεται ότι «το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας είναι η ανώτατη καθοδηγητική αρχή της κοινωνίας και του κράτους»... «Η καλλιτεχνική έκφραση είναι ελεύθερη, εφόσον το περιεχόμενό της δεν είναι αντίθετο στην Επανάσταση»...

 Το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και η ελευθεροτυπία «πρέπει να συμμορφώνονται με τους σκοπούς της σοσιαλιστικής κοινωνίας»... «Ο Τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση και ο κινηματογράφος αποτελούν αποκλειστική ιδιοκτησία του Κράτους»... και «Καμία από τις ελευθερίες που δίνονται στους πολίτες δεν μπορεί να εξασκηθεί εναντίον του Σοσιαλιστικού Κράτους και της απόφασης του κουβανικού λαού να χτίσει τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Οποιαδήποτε παραβίαση αυτής της αρχής τιμωρείται».

Παρ’ όλα αυτά για τον κ. Κώστα Ζουράρι –υφυπουργό, που είναι υπεύθυνος για τη μόρφωση των παιδιών μας– ο Φιντέλ Κάστρο ήταν «μια μεγάλη φυσιογνωμία της ανθρωπότητας των τελευταίων ετών που απεδήμησε εις Κύριον και μας αφήνει πιο φτωχούς και λιγότερο επαναστάτες» (Alpha 989, 29.11.2016). 

Η χώρα όπου «απαγορεύεται η κατοχή κάθε είδους ραδιοασυρμάτων, δορυφορικών κεραιών και ασυρμάτων μικροφώνων, η πρόσβαση σε δορυφορική τηλεόραση» και η πρόσβαση στο Διαδίκτυο δεν επιτρεπόταν από το σπίτι, για τον υφυπουργό Παιδείας «ήταν ένα σύστημα Αμεσης Δημοκρατίας με άμεσα ελαττώματα που οφείλονται 1.000% από την κτηνώδη συμπεριφορά των ΗΠΑ, αυτά τα καθάρματα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού που έπνιξαν την Κούβα».

Και αν ισχύει το «με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις», μπορούμε να φανταστούμε τι μαθαίνουν τα νέα παιδιά όταν ακούν τον προϊστάμενο όλων των δασκάλων και –ελέω Πρώτης Φοράς Αριστερά– υφυπουργό Παιδείας να λέει από το ραδιόφωνο «όσοι λένε τον Κάστρο δικτάτορα είναι μαλάκ...». 

Ετσι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εκτός από δημοκρατικό ήθος διδάσκει στη νέα γενιά και λεκτικό ύφος.
Αλλά είπαμε: αν έχεις καλό ΕΣΥ, οι φυλακίσεις αντιφρονούντων θεωρούνται «κάποια ελαττώματα της Αμεσης Δημοκρατίας» (μάλλον γιατί αφού σάπιζαν στις φυλακές θα είχαν άρτια ιατρική περίθαλψη μετά) και αν έχεις «αξιοπρέπεια» μέχρι και ο κ. Ζουράρις γίνεται υπουργός...

Πάσχος Μανδραβέλης

.Πλήρης υποταγή στις ορέξεις των δανειστών ή «ηρωική» έξοδος;

Και ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για συμφωνία, η οικονομία παίρνει φωτιά. Ένα έγγραφο που είχε υπογραφεί από τον Μάιο αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Σχέδιο που προβλέπει επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής, πάγωμα επιτοκίων ή αντικατάσταση κυμαινόμενου με σταθερό για ορισμένα δάνεια. Πρόκειται για ένα σχέδιο για το χρέος που ουσιαστικά είχε αποφασιστεί από το 2013. 
Πρόκειται για τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί και στην κυβέρνηση Σαμαρά, αλλά τότε με πολύ χαμηλότερα ανταλλάγματα αφού τώρα το βάρος θα είναι δυσβάσταχτο λόγω του καταστροφικού 2015. Διαρρέεται επίσης ότι και ο Σόιμπλε είναι σύμφωνος με τις προτάσεις για το χρέος αφού έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται για κούρεμα που ζητούσε μέχρι πρότινος η κυβέρνηση, αλλά για ελάφρυνση με άλλους τρόπους.
Αυτό που μένει να μάθουμε είναι ποια θα είναι τα «λύτρα» για να πάρει ο Τσίπρας μια συμφωνία και για να φορέσει την πολυπόθητη… γραβάτα αφού θα έχει λύσει το χρέος. Αυτό περιμένουμε όλοι…
Οι φήμες λένε ότι τα «λύτρα» τα μέτρα δηλαδή από το 2018 και μετά θα είναι ιδιαίτερα βαριά, άνω των 3.5 δις ευρώ και θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων, αύξηση φόρων και παρεμβάσεις στο δημόσιο, ουσιαστικά απολύσεις. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν θέλει να προχωρήσει και να μην πάει σε εκλογές θα πρέπει να δεσμευτεί για τα μέτρα αυτά και ίσως και να τα ψηφίσει, κάτι που είναι ασφαλώς δύσκολο να συμβεί, εκτός κι αν οι βουλευτές δεν θελήσουν να χάσουν 7 χιλιάρικα και εξουσία.
Υπάρχουν δύο επιλογές από εδώ και στο εξής: Είτε ο Τσίπρας το κάνει Κούγκι και λέει στους δανειστές «Hasta La Victoria Siebre», είτε βάζει μια ωραία γραβάτα για το χρέος αποδεχόμενος χωρίς αντίσταση και τα μέτρα στα εργασιακά για τη δεύτερη αξιολόγηση και όλα όσα θα μας ζητηθούν μετά το 2018. Κι αυτά υπό την αίρεση ότι μέχρι τότε δεν θα προκύψουν νέες τρύπες και νέοι εκτροχιασμοί.
Για παράδειγμα το ναυάγιο με τη Socar δημιουργεί τρύπα πάνω από 200 εκατ. στα ταμεία ενώ απομακρύνει και τις όποιες ελπίδες για να έρθουν κάποιοι επενδυτές στη χώρα και να υπάρξει ανάπτυξη. Για να μην πούμε για «ατυχήματα» που μπορεί να προκύψουν στα εθνικά θέματα και τα οποία μπορεί να τινάξουν στον αέρα όλη τη χώρα.
Αν τη Δευτέρα κλείσει συμφωνία πακέτο η κυβέρνηση θα βγει και θα πανηγυρίζει, χωρίς όμως να αποκαλύπτει τη φάκα πριν από το τυράκι. Στην περίπτωση αυτή θα επιχειρήσει να διατηρηθεί στην εξουσία ψηφίζοντας τα πάντα και περιμένοντας την ανάπτυξη.

Αν ναυαγήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς η συμφωνία τότε δεν αποκλείονται εκλογές ακόμη και στις 22 Ιανουαρίου, δύο χρόνια από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε το διακύβευμα θα είναι ευρώ ή δραχμή ξεκάθαρα. Ίσως γι' αυτό και τα προσκυνήματα στην Μπολιβαριανή Επανάσταση και στον Φιντελισμό αλλά και η επιστροφή σκληρών όπως ο Μηλιός. Προετοιμασία για κουβανοποίηση της Ελλάδας λέγεται αυτό.

.Αλλά δύο χρόνια να καθίσει θα πουλήσει και τη μάνα όλων μας

Σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» αποκάλυψε το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο βεβαίως έχει συμφωνήσει εν πολλοίς η κυβέρνηση και το οποίο θα ονομαστεί έτσι για να μην χρησιμοποιηθεί η φράση «τέταρτο μνημόνιο».
Επειδή, όπως λέει και ο Τζανακόπουλος, τέταρτο μνημόνιο δεν πρόκειται να υπογράψουμε, ουσιαστικά θα είναι το τρίτο αλλά θα έχουν μπει μέσα κι άλλα μέτρα.
Όπως π.χ. αναφέρει το έγγραφο προβλέπονται:
Αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.
Κατάργηση της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων.
Ψήφιση διάταξης με την οποία θα ορίζεται ότι παραμένουν σε αναστολή τόσο η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης αναφορικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις όσο και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων.
Αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας.
Διαδικασίες εξπρές για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων όχι μόνο αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας αλλά και της απόφασης των εργοδοτών να μην καταβάλλουν αμοιβή στους μη απεργούς, εφόσον εξαιτίας της απεργίας δεν μπορούν να εργαστούν (λοκάουτ).

Συγκρότηση ειδικής ανεξάρτητης γνωμοδοτικής επιτροπής η οποία έως τον Ιούνιο του 2017 θα παραδώσει πόρισμα αναφορικά με έναν ενδεχόμενο επαναπροσδιορισμό του πεδίου εφαρμογής της υποχρεωτικής διαιτησίας με σκοπό την προώθηση ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Άμεση πρόσληψη συμβούλων για τις νέες ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, το 5% του ΟΤΕ και το 30% του διεθνούς αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.
Υποχρέωση για κατασκευή και λειτουργία έξι νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας, Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμονικό).
Πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017, εφόσον το σχέδιο για την απόσχισή του από τη ΔΕΗ δεν καταστεί δυνατό να ολοκληρωθεί έως τον προσεχή Μάρτιο.
Ακόμη:
1. Νέο μαχαίρι στο επίδομα θέρμανσης. Για το 2017 το επίδομα θέρμανσης φαίνεται να τη γλίτωσε (αν και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η σχετική απόφαση) αλλά για το 2018 προβλέπονται εξοικονομήσεις 52 εκατ. ευρώ. Το 2015 το επίδομα ήταν 210 εκατ. ευρώ, το 2016 περιορίστηκε σε 205 εκατ. ευρώ και το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 53 εκατ. ευρώ.

2. Φοροαπαλλαγές. Πέραν του ότι εντός του επομένου έτους θα επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων, φαίνεται πως έχουν προσδιοριστεί τα πρώτα πεδία εξοικονομήσεων από τα φυσικά πρόσωπα. Προβλέπεται κατάργηση φοροαπαλλαγών με στόχο εξοικονομήσεις 155 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και διαγραφή της έκπτωσης των ιατρικών εξόδων στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. 

Παράλληλα, από το 2017 προβλέπεται και η κατάργηση της έκπτωσης 1,5% κατά τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Η εφαρμογή του μέτρου θα σημάνει μία ακόμα μικρή περικοπή των μηνιαίων αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων.

3. Επιδόματα. Μια σειρά επιδομάτων τα οποία επικαλύπτονται από το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης προβλέπεται να καταργηθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.

4. Νέος φόρος. Τον Ιανουάριο του 2017, θα πρέπει να ψηφιστεί η νομοθεσία για την επιβολή φόρου κατά την βραχυχρόνια μίσθωση κατοικιών (π.χ μέσω Airbnb).
Όλα αυτά τα ωραία μέτρα θα ονομαστούν «επικαιροποιημένο μνημόνιο» ως συνέχεια εκείνου που υπογράφηκε πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά μη χαίρεστε.

 Μπορεί η κυβέρνηση να περάσει επικοινωνιακά ότι αυτά τα μέτρα είναι η «ουρά» και τελειώσαμε, το τέταρτο μνημόνιο είναι άλλο και συνδέεται με την απομείωση του χρέους κι όχι με τα πλεονάσματα. Όμως, το τέταρτο και καλύτερο πιθανότατα να μην αποδεχθεί ή να μην το υπογράψει πράγματι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θα υπάρχει. Στη συμφωνία που ψήνεται για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα η παρούσα κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι μετά το 2018 θα προχωρήσει σε παρεμβάσεις για να καταστήσει βιώσιμο το χρέος. 

Πιθανότατα να είναι απλές δεσμεύσεις κι όχι ψήφισή τους από τη βουλή ώστε να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η περήφανη διαπραγμάτευση του Τσίπρα και του τσίρκου Μεντράνο, φόρτωσε στην Ελλάδα ένα αχρείαστο μνημόνιο, το τρίτο το μακρύτερο, φόρτωσε ένα επικαιροποιημένο, αυτό που έρχεται και θα φορτώσει στην επόμενη κυβέρνηση και στις μελλοντικές γενιές ένα ακόμη, το τέταρτο.
Αυτό θα είναι μεν «αριστερό» αλλά θα κληθεί να το ψηφίσει κάποιος άλλος και βεβαίως να το εφαρμόσει. Συμπέρασμα; Τα επόμενα χρόνια όχι μόνο δεν θα δούμε άσπρη μέρα στα οικονομικά αλλά θα έχουμε και συνεχείς καταρρεύσεις κυβερνήσεων αφού κάθε φορά θα καλούνται να περάσουν μέτρα που ο Τσίπρας αποδέχθηκε και θα δεσμεύσει την Ελλάδα γι’ αυτά.
Όχι κι άσχημα για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσίπρα. Αλλά δύο να καθίσει θα πουλήσει και τη μάνα όλων μας.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.